صفحه 1:
صفحه 2:
کشیز 01۲۱۵0001 :
نام عتمى: 52:]:15711112 9۱۱
صفحه 3:
|] ten eM ket cae aie ced
Pe oe Erle eae) re pre eae ل ا Cage Eee y)
Speen Soe ne ce ONT ATS eno) SSS Ne pen aor Pecee pees)
Eee ا ce Ru rR SPC a) MB tt eel See)
دامنه انتشار اغلب نواحی کشور بخصوص : آذربایجان : تبریز . کرمانشاه . اطراف
آبادان بلوجستان : سربازء.جنوب غربى ايران .بوشهر و برازجان كرمان»
مركزايران.قزوينءيزد:دره افشار اطراف در شير كوه مى باشد
صفحه 4:
صفحه 5:
صفحه 6:
صفحه 7:
طى هزاران سال از كياه كشنيز براى مصارف آشيزى و دارويى استفاده مى شده است. كشنيز متعلق به خانوادهى جعفرى.
مانند اينسون يا باديان رومى. زيره سياه. شويد و رازيانه مى باشد.
TET oe Mere ey ranean Ce 5170م
oe ee Teen RTC eee ا fom [Wa foyer ere
Se] 7
كشنيز يك كياه سنتى است و يكى از مواردى بوده كه بقراط و ديكر يزشكان يونانى براى اهداف دارويى از آَن استفاده مى
فرذقف
0
1
شناسند. از اين رو به افراد مبتلا به آبله دستور مى دادند كه دب كشنيز را به دور جشمهايشان بمالند تا ميكروب آبله به
جشم ها سرايت نكتد
صفحه 8:
گیاهی علفی, بی بر به ارتاع ۳۰ تا ۶۰ سانتی متر و دارای ساقه راست. شفاف و کم و بیش شیاردار است. برگهای آن بر دو نو متمایز
یکی در قاعده و منقسم به قطعاتی با لوبهای کم عمق و دندنه دار و دیگری در طول ساقه و دارای پهنکی منقسم به رشته های باریک و نخی
شكل است كلهائى كوجك. ريز, به رنكق سفيد يا صورتى و مجتمع به صورت جتر مركب دارد.
جتر اصلى آن فاقد انولوكر ولى جترهاى فرعى آن داراى زائده هائى در يايه خود است. مادكى آن شامل تخمدانى دوخانه و ميوه اش دو فندقه
أى است. قست مورد استفاده كشئيز. ميوه آن است كه به غلط مانند ساير كياهان اين تيره دلته خوانده مى شود. ميوه كشئيز مركب از دو
مريكارب و داراى ظاهرى تقريباً كروى است.
ae eect ei st a eae Se eC ate tenes} لل0000
مطبوع مى كردد. شكل ظاهرى ميوه . رنك و مواد متشكله آن بر حسب محل يرورش ياه و نؤادهاى آن با يكديكر فرق دارد.
صفحه 9:
صفحه 10:
نیاز اکولوژیکی
O
WTP ED ECB TCH Sb AeA T DEE cee BE Lote eee
PEPE OPEC OE ALIN ES pOpP TCL SR meecc ih bes] De pore] Mot SEs ment Os pm SEL)
درجه سانتى كراد) را بدون هيج آسيبى -١ تا -١( مرحله ع تاع بركى درجه حرارتهاى بسيار يائين
تحمل مى كنند.
Per ا ااا oy bere sen eae
باشد. اگر چه بذور در ۴ تا ۶ درجه سانتی گراد جوانه می زنند ولی دمای مطلوب برای جوانه زنی آنها
0
آنها عبارتند از ۳۵ تا ۴۵ روز ۰ ۶۰ تا ۷۰ روز: ۸۰ تا ٩۰ روز و بالاخره ۱۰۰ تا ۱۱۰ روز پس از رویش
بذور.خاکهای مناسب برای کاشت این گیاه خاکهای با بافت لومی می باشد. ۳1 خاک برای
002
صفحه 11:
آماده سازی خاک
O
PoP Cn ES ARCST Se ee fees MESIAL CTC ON EO AT POR Speen ESCORT fe
Cen ten ee See Se ee eee nee So eens | کشت می
eae enero] ol eee ore Se | es RESTOR eee SSCRCES SCD EEO ST Se reed
Tee eed eat
شخم در فصل بهار مناسب نیست زیرا از رطوبت خاک به نحو چشمگیری کاسته می شود و رویش بذر را کاهش
00000 1 1 1 On Eee
كيلوكرم در هكتار فسفر در فصل بهار هنكام كشت بذور نقش عمده اى در افزايش عملكرد خواهدر ٠١ تا 8
cs) ا 1 Dearest st SPN E TCT ECL ETE 0[ به صورت
Reno Tet were eee nL ecotor SS EOtoes i EU esi se cote)
Pee Rao ee ere ere we
صفحه 12:
زمان کاشت گشنیز متفاوت است و بستگی به شرایط اقلیمی محل رویش گیاه دارد. گشنیز معمولاًبه صورت بهاره و پائیزه کشت می
۱
8 درجه سانتى كراد برسد. عده اى معتقدند براى افزايش عملكرد ميوه. بائيز (مهر - آبان) مناسبترين زمان براى كاشت كياه مى
باشد.
آنها همچنین اظهار می دارند چنانچه هدف از کشت استحصال پیکر رویشی گیاه باشد کشت بهاره مناسب تر است.بذور در ردیف
هایی به فاصله ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر کشت میشوند. در قواصل کمتر (۱۲ تا ۱۵ سانتی متر) گياهان روی یکدیگر سایه می اندازند و
نه تنها شرايط را براى ابتلاء كياهان به بيماريهاى قارجى آماده مى كنند بلكه سبب كاهش عملكرد ميوه نيز ميشوند.مقدار بذر 15
انا ٠٠ كيلوكرم در هكتار مناسب است. عمق بذر كشنيز در موقع كاشت “قا 0 سانتى متر بايد باشد. در هر متر طول رديف ٠ه تا
520220
صفحه 13:
براى افزايش قوه رويشى ييشنهاد مى شود بذور به مدت
ea ad 50700000
Pes mane SEES per toe Ree?
رديف كار استفاده مى شود در روش دست باش يس
ا ieee
خاک پوشانده شوند) آنها را در زمین مورد نظر می
پاشند.
peers cee eSB EN ES Cee SET
1-7 SBS
0
[۳
صفحه 14:
(111111111111110
مركازين وآفالون استفاده ميشود. قبل از كاشت مى ae تا 5 كيلوكرم در هكتار از هر كدام مصرف نمود.
| م 7 ا Rt Tee
طول رويش ضر ورى ا,
( سفیدک پودری 000 Lee eee)
era ( گونه های مختلف جنس فوزاریوم
گال ساقه ( 5) می باشد. آفات معمولاً در مرحله گل دهی به گياهان حمله کرده و خسارت وارد می
aS
5111111110101 1 1 1 -ب10 rencay
) فسفامیدون ( و اندوسولفان ( 211311111110
مناسب نام برد از آنجائیکه حشرات و بخصوص زنبور عسل به گرده افشانی کمک میکنند باید در شب که تراکم جمعیت
بورسی سس سر +
صفحه 15:
گیاهان ۱۱۵ تا ۱۲۵ روز پس از کاشت به میوه می نشینند : برداشت محصول در یک یا دو مرحله و توسط ماشین برداشت صورت می
1۳ 7 e SET
2121100111111 1 1 EO TL Te ae a eee eel ome TO OE eee Ee Se
محصول طی دو مرحله مناسب تر است و هنگامی آغاز میشود که ۳۰ تا ۴۰ درصد میوه ها رسیده باشند. در این مرحله ساقه ها سبز
۳
Rotor Se cee eI tL ees Lae Pete ee te ke ES eT eed
از ۱۲ درصد باشندبایدآنه را پس از تمیز کردن خشک نمود. درجه حرارت مناسب برای خشک کردن میوه ها ۴۰ درجه سانتی گراد
ميباشد.عملكرد بر شود
صفحه 16:
صفحه 17:
۱ coe eal ats eene nd كن era
PeSB CBS RSS Pes Ce Pe oteler Tb ee aC ree rece e Be Oe
۱ ea te ere BES) ee le RCs weed
ل 0100 مورد استفاده قرار مى كيرد.
صفحه 18:
611810110 در غذاهای هندی, ویتنامی, آمریکایی جنوبی, آمریکایی. اسپانیایی و خاورمیانهای استفاده می شود.
Winn Cee ا ا ees ero ee Betoore Daca etre
مصرف مى شود. در هندوستان تخم كشنيز قسمت مهمى از ادويه كارى را تشكيل مى دهد. معمولاً دانه هاى درشت را آسياب مى كتند
سس
برگ های جوان معمولاٌ خوشمزه تر هستند و در سالادها همراه با کاهو. پیاز و گوجه فرنگی استفاده می شود. این برگ ها هنگامی
بهترین عطر خود را دارند که هنگام برداشت به رتگ زرد مایل به قهوهای باشند. تخم گشنیز با گذشت زمان عطر بهتری خواهد
داشت.
0 ie Een ne Speer ree Rees
Beer epee ener es
گشنیز آسياب شده مى تواند به انواع بنكيك ها يا وافول اضافه شود و یک طعم خاص خاورمینه ای به آن بدهد.
كشنيز مخلوط شده با زيره سبز يك تركيب مناسب براى فلافل است.
صفحه 19:
Cosel e ee Teeny Be RSE YC eee oe wer Peper eee LOKI CTs ie
Freee Tanits م ا ا
| wy, Wren
fol nee ele eel bE BCec hy eee COD Lecce grea] ce
Reva ET
Pye Sy De Ree ses testes are Tene peas eee Be ean ee be
است.
ا ا ا ا ا ا ال
صفحه 20:
POT SRI POS ASTON OR SEL ASS ccna Cee Sen NEter Bee estes ae Cray
army
CELL Te Se 1S, ree we LCN Dery EN Nee essen Tele rea
كشنيز همجنين شامل تعدادى مواد با فعاليت آنتى باكتريال متوسط مى باشد.
000001 22157171 0 an ewes Ea
بدن را در مقابل مسمومیت های غذایی سالمونلایی می تواند مخافظت کند.
تخم كشنيز همجنين شامل فتاليدها و يلى استيلن ها مى باشد. اين مواد فيتوشيميايى به طور معمول در كياهانى كه متعلق به خانواده
جعفرى هستند. وجود دارند كه بدن را در برابر سرطان ها محافظت مى تمايفد.
آن ها همجنين شامل مقادير اندكى از كومارين هستند كه خاصيت رقيق كنندكى خون را دارند.
1
صفحه 21:
صفحه 22:
صفحه 23:
۴ ۱)تخم گشنیز را پودر کرده و با نسبت مساوی با شکر و یا عسل مخلوط کنید برای
تقويت بدن بسيار مفيد است.
* '()معده را تقويت مى كند.
۴)خوردن تخم گشنیز با غذا به هضم غذا کمک می کند.
mown TTS) (ae
053111111
532101111111111
ةل ا ا رت تا
ا ا ا ا م0
47)تب هاى نوبه اى رااز بين مى برد.
ا ا ا
صفحه 24:
.خواص تخم گشنیز بقرار زیر است
0h he لم م0000
©"١)زكام را برطرف مى كند.
ECE) SES ere Reh ese en a Oh ie
[0 ا oY Oh ie
ROWS RON RCT MONET 1 @ 0
PPP rere See sare meeyy ea ewe kare nen T eer bs
0200000 Se
صفحه 25:
خواص برگ وساقه
0531000 (OD
0 A Recon
©")مسموميت هاى حاصله از مواد يروتئينى را برطرف مى كند.
© )با غذا كشنيز بخوريد تااز ترش شدن غذا جلو كيرى كند.
Bey Sere cent
Owe ent eB eRe Ca
Rowe RUC IP pe ad
۴برای برطرف کردن بوی بد دهان سوپ گشنیز بخورید.
۴ ل درد را برطرف می کند.
صفحه 26:
جوشانده تمام گیاه برای برطرف کردن سرفه . سرما خوردگی و سرخک مفید است.
برای برطرف کردن سرفه و تنگی نفس مفید است.
ل 00
CET ie
* حالت تهوع را ازبین می برد.
1
# برای درمان فتق مفید است.
صفحه 27:
epee aie wery Te kes] Be ee Lo ee ae eee ae Se eye
سرکه و یا شراب مخلوط کرده و چند روز آنرا بنوشید تا بواسیر از بین برود.
pepe ب
سرد كنيد و در دهان مزمزه كنيد تا درد دندان برطرف شود.
00 0 e kw e weasel ea nt rey
۳ CRO EEC) Seen)
صفحه 28:
۱ 7 Dee ae See
Re ECB ES 8) ا PSE ECR BEC
به خواب عمیق و رخوت و بی حسی منجر می شود در بعضی از اشخاص
۱
#جينى ها به كشنيز جعفرى جينى مى كويند
؟گشنیز و تخم گشنیز از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است