صفحه 1:
صفحه 2:
کلسیم:
کلسیم به عنوان عنصر ضروری مورد نیاز گیه شناخته شده است.توجه زیاد به کلسیم از نقطه نظر
حاصلخیزی و کاربرد آن به عنوان ماده اصلاح کننده خاک های اسیدی و بهبود ساختمان خاک است.
کلسیم یکی از مهمترین عناصر معدنی است که در تعبین
در میوه ها و سبزی هاء اهمیت آن به خاطر تأثیر عمومی در به تأخیر انداختن رسیدن میوه و ماندگاری
پیشتر است:
میوه و زمان ماندگاری آن دخالت دارد.
وظایف کلسیم در كياه:
۱)کلسیم یکی از عناصر مهم جهت رشد و توسعه ریشه و وظایق آن می ياشد.
۲)کلسیم در غلظلت های متفاوت برای تقسیم سلولی و ثبات کروموزومی مورد
۳)پکتات کلسیم از مواد تشکیل دهنده لایه میانی دیواره سلولی است.
۴)کلسیم همراه با پتاسیم در نفوذ پذیری. آبگیری و حفظ نظام سلولی موثر است.
۵کلسیم به طور غیر مستقیم در بسیاری از سیستم های آنزیمی موثر است. (آمیلاز و 356 (ATP
#)كلسيم وظيفه تنظيم تنفس را نيز بر عهده دارد.
/)كلسيم به عرضه ازت تثبيت شده در غده ها و سلير اندام هاى كياه كمك مى كند.
صفحه 3:
نقش فیزیولوژیک کلسیم در میو
کاهش میزان سطح کلسیم در میوه باعث کاهش کیفیت آن نی شود.
يوه هاى دارائ كاسيم يايين نسبت به ميوه هاس كه از سيران كلسيم كاقى برخورتارند زودتر مى ونه
بنابراين آنها را نمى توان به خوبى نكهدارى نمود و وقتى بسته بندى مى شود و حتى يس از فروش
كيفيت لازم را نخواهند داشت و يا اينكه به عوارض زیر دجار مى شوند.
عوارض ناشى از كمبود كلسيم در ميوه:
اطع ۰ ۲-چوب پنبهایشدن ۲-نرمی بافت ۰ ۴-آبگزیده شدن
ميزان بابين كلسيم سبب مى شود كه ميوه در طى مدت زمان نكهدارى سريع تر نرم شده و همجنين
اسکالد و عوارض مربوط به دمای پایین و پوسیدگی میوه نیز با سرعت بیشتری پیشرفت نماید.
صفحه 4:
منابع طبیعی کلسیم در خاک:
تعدادی از سنگ ها کانی های اولیه که خاک از آنها تشکیل می شود دارای کلسیم است.
شکل قابل جذب کلسیم توسط گیاه:
كلسيم به صورت Ca ار مسلول خاک توسط گیل جذب می شود
وضعیت کلسیم در خاک:
وقتى 011 خاک در محدوده ۵/۵-۶/۵ باشد کلسیم. باز اصلی کمپلکس تبادلی خاک می باشد. میزان
کلسیم تبادلی خاک بین ۶۵ تا ۸۵ در صد کل ظرفیت تبادلی می باشد و چنین خاکی از نظر واکنش
نزدیک به خنثی است.
خاک مناطقی که دارای بارنگی سالانه ۱۷۵-۲۰۰ سانتیمتر می باشند دارای کلسیم بسیار کمی است.
خاک مناطق خشک که دارای بارندگی کمتری می باشد. کرینات کلسیم بیشتری دارد.
صفحه 5:
عوامل موثر در کمبود کلسیم:
ای كلسيم ذر خاك
")بايين بودن 514
۳)برداشت مداوم گیاه
۴)تناوم مصرف کودهای آمونیومی تلفات کلسیم از خاک را تشدید می کند.
علائم کمبود کلسیم:
علائم کمبود کلسیم در درختان میوه ای که در شرایط مزرعه های در حال رشند هستند به ندرت
مهاهده می شود.
علائم کمبود در مرکبات یه صورت کم پشت شدن سرشاخه های درختان
و ریزش میوه گزارش شده است.
زردی برگ هاء بدشکلی
صفحه 6:
می شود.
نشانه های کمبود را می توان ایتدا در نوک ساقه ها ی در حال رشد و جوان ترین برگ ها مشاهده
كرد . اين قسمت ها تغيير شكل مى دهند و زرد می شوند و در مراحل پیشترفته تر حاشیه برگ ها
دچار سوختگی sales بافت هاى متأثر از اين كمبود در اثر تحليل ديواره هاى سلول: نرم
می شوند.
صفحه 7:
چاپمن و همکارانش با تحقیق به روش هیدروپونیک دریافتند که:
در مراحل اولیه کمبود زمانی که میزان کلسیم برگ کمتر از 1/۳ باشد کاهش رشد و عملکرد رخ می دهد
و زمانی که میزان كلسيم كمتر از ۱ باشد. کمیود شدید یاعث توقف رشد برگ دهی شده و به دلیل
حساسیت بیشتر گیاهان به کمبود اکسیژن , رگبرگ ها زرد شده و پوسیدگی ريشه به وجود مى آيد.
أثر کلسیم روی رشد و عملکرد:
طبق تحقیقات انجام شده گیاهای که در شرایط کمبود کلسیم کشت شدند نسبت به شرایط کلسیم کافی
دارای رشد کمتری بودند. در اثر کمبود کلسیم برك ها کوچکتر شده و عملکرد نیز کاهش می يابد.
در ضمن ریفه گیاهانی که در شرایط کلسیم کافی کشت شدند در مقایسه با گیاهانی که در شرایط کمبود
کلسیم کشت شدند نسبت به ناکافی بودن تهویه خاک مقاوعت بیشتری داشتند.
صفحه 8:
همانطور که گفته شد در ساختمان تیفه میانی سلولها و بافت كياهى در تركيبى به نام پکتات کلسیم
وجود دارد و تا زمانی که مقدار آن به حد کافی باشد» از تخریب ديوارة پکنینی ممائعت به عمل می آورد.
کلسیم موجود در دیوارة سلولی تا حد زیادی. میوه را در مقایل میکروب هایی که تلاش دارند با شکستن
پکتین وارد آن شوند. محافظت می کند. همچنین افزایش غلظت کلسیم علاوه بر افزایش تولید
0تایرکاهش تولید اتیلن توسط میوه مزثر بوده و می تواند فرآیند پیچیده رسیدن میوه را کنترل کرده
و به تأخیر اندازد.
میوه های حاوی کلسیم کم, سرعت تنفس بالاترى دارند و از اين رو سريع تر دچار فساد می شوند. رای
جلو گیری از این عمل لازم است جذب و انتقال کلسیم به ميوه به طرقى تسريع و تقویت گردد.
صفحه 9:
شرایطی که در باغ کمبود کلسیم ogee را تشدید می کند:
شناخت بیولوژیکی درخت به وسیله باغدار به او کمک می کند که سطح کلسیم میوه را به اندازه کافی
حفظ کند. در این راستا باید به سه نکته کلیدی توجه کرد.
۱)قدرت جذب توسط ریشه درخت. ريشه بعضی از درختان مانند سیب برای جذب کلسیم ضعیف است
و کلسیم کمی جذب می کند که با رقابت دیگر عناصر تشدید می گردداز این رو مقدار الای پتاسیم .
و آمونیوم هر کدام جذب کلسیم را کاهش می دهد.
۲کلسیمی که توسط ریشه جذب شده به آهستگی در طول درخت حرکت عی کند تا به عیوه پرسد.
پاسخ سریع کاربرد کلسیم وقتی است که کلسیم مستقیما روی سطح میوه پاشیده شود.
صفحه 10:
۳ ین اندام هوایی و میوه برای جذب کلسیم رقابت شدیدی وجود دارد و بخش هوایی معمولا قوی
تر عمل می کند.هر عاملی که محرک رشد اندام های رویشی درخت باشد سبب عدم دریافت
کلسیم کافی توسط میوه می شود.
راه های افزایش سطح کلسیم میوه:
۱- مدیریت درخت:
< عملیات کود دهی: معمولا هیچ عملی به اندازه مصرف کود اضافی کمبود کلسیم را تحریک
نمی کند. مثلا مقدار بالای ازت به دلیل تحریک رشد رویشی باعث کاهش انتقال كلسيم به ميوه می شود.
10
صفحه 11:
1
عملیات هرس: هرس شدید رشد رویشی را تحریک کرده و سبب تسریع بروز کمبود کلسیم
میوه می گردد.
پرورش میوه بسیار درشت: رشد زیاد میوه ها منجر به کمبود کلسیم می شود.
> کمک به انجام گرده افشانی: تعداد بذر بالا مشوق تجمع کلسیم در میوه است.
۲- مدیریت خاک:
” جلوكيرى از تنش آبى : براى جذب كلسيم يا عناصر ديكر توسط ريشه ها مقدار آب بايد
کافی باشد.
” حفظ ۳4 در محدوده قابل جذب عنصر
صفحه 12:
2
زياد بود كلسيم:
ایی و اثر
عموما مسائل مربوط به زیادی کلسیم ناشی از اثرات سمی آن نیست,بلکه به دلیل خا
کاهندگی آن در قابلیت جذب عناصر دیگر مثل فسفره پتاسیم. منگنز, آهن و روی است.
برای تشخیص زیاد بود کلسیم تجزیه برگی و تجزیه خاک (کلسیم محلول) انجام می گیرد.
اگر زیادی کلسیم ناشی از مصرف زیاد آهک باشد . با کاهش مصرف آن می توان مشکل را رفع کرد.
همچنین از کودهای اسیدزا مثل سولفات آمونیوم می توان استفادهکرد. مصرف گوگرد هم می تواند از
طریق تاثیر در آبشویی کلسیم موثر باشد.
صفحه 13:
لك