صفحه 1:
ما مان سم

صفحه 2:
فصل جبارم : اخلاق نقد جلسه ششم وهفتم

صفحه 3:
اهداف فصل : ۱. با معنای درست نقد و انتقاد آشنا شویم . ۲. ضمن درک اهمییت و ضرورت نقد در جامعه علمی بکوشیم تا به این وظیفه اخلاقی و اجتماعی عمل کنیم . ۳ ضمن آشنایی با وظایف اخلاقی نقد , در مقام نقد انديشه ها و رفتار های دیگران اخلاق نقد را رعایت کنیم . ۴ در پاسخ به نقد های دیگران از موازین اخلاقی خارج نشویم.

صفحه 4:
] at ‏او را رواب كت‎ ste Gusts 0 ‏كفت‎ - ‏دوك ف وهاماتنتو الششكم‎ © ge © ‏وک تشرد‎ SEDI esi Nes ‏ون احسن فولا مک‎ BANG ACT esas 3( ‏کی من لمتلییت‎ ‏ل له عر شاك‎ cel pt ‏دمع‎ ‎4 © ‏حو ود‎ 2 ‏اگر جواب نقد نیکو باشد دشمنی ها را تبیدیل به‎ ‏دوستی خواهد کرد‎

صفحه 5:
«نباید از آزادی ترسید و از مناظره گریخت و «نقد و انتقاد»را به کلایی قاچاق و امری تشریفاتی تبدیل کرده چنانچه نباید به جای مناظره به«جدال و مراء» گر فتارآمد وبه جای آزادی به دام هتاکی و مسولیت گریزی لغزید.» بخشی از سخنان مقام معظم رهبری پیرامون جنبش نرم افزاری

صفحه 6:
: سوالات این فصل لهمینو جایگاد نقد در لسلام چیستگ -) نقدو انتقاد اگر رواج پیدا کند وآداب آن رعایت شود موجب پویایی و علم درسایه نقد و جواب و مباحثه و مناظره بدست می آید.ونقد و انتقاد در رفتار باعث جبران اشتباهات و کمال انسان است. بنابراین اسلام به بحث و مناظره و نقد اهمیت فراوانی داده و گاهی آن را واجب نموده است. امام صادق (ع) : «بهترین دوستان در نزد من کسانی اند که عیوب و نواقص من را به من هدیه دهند.»

صفحه 7:
۲- چرا در جامعه ی ما تولید علم جای خود را به تقلید و ترجمه داده است؟ الف) کار پژوهش و تولید علم دشوار است و ما راحت طلب و بی انگیزه ایم. ب)خود کم بینی ما و تلقین بیگانگان بر اينکه شما نمی توانید. ج)عدم تشویق . امکانات . بودجه. ابزار و غیره از طرف دولت مردان » حتی رسانه ها حاضر به تشویق معنوی از مخترعین هم نیستند. ۳با توجه به لزوم آزادی انديشه در نقد و انتقاد ‎LT.‏ اين آزادی حاکم بر اصول اخلاقی است پا اخلاق حاکم بر آزادی است؟

صفحه 8:
اصول اخلاقی حاکم بر آزادی اند زیرا آزادی مطلق همه جا مضر است و باعث هرج و مرج می شود.در اینجا نیز آزادی ‎Ady sil‏ نباید موجب حرمت شکنی و هتاکی و توهین به دیگران شود. ۴- شرایط یک نقد مفید چیست؟ الف)موضوع نقد مفید باشد. ب)فضا و شرایط مناسب و سالم وجود داشته باشد. ج)آداب و اخلاقیات نقد رعایت شود. ۵-دید گاه های مختلف در تعر یف نقد را بیان کنید؟

صفحه 9:
۳دیدگاه بیان شده الف)نقد به معنی تعریف و تمجید و اينکه فقط خوبی های موضوع یا شخص بیان شود. ب)نقد به معنای بیان اشکالات و نواقص ج)نقد به معنی بیان منصفانه محسنات و مشکلات و بررسی ومقایسه و راه حل دادن. «متاسفانه درجامعه ما نظریه دوم به کار گرفته مى شود واين درمت نیسنت:؟ ع-ضرورت نقد در یک جامعه را بیان کنید؟

صفحه 10:
اگر نقد و انتقاد سازنده و درست انجام شود موجب کمال و نواوری شده و برای یک جامعه پویا ضروری و لازم است. در رفتار هم نقد صحیح باعث کمال رفتاری جامعه و بهتر زیستن شت امير المومنين(ع) : «کسی که عيب تورا بنمايدءتو را خيرخواهى كرده است. » « كسى كه عيوب و كاستى هاى تو را ينهان كند دشمن توست.» ما انسان ها خطا يذيريمءيس بايد انتقاد يذير هم باشيم. /-آيا نقد نادستى ها لازم است؟

صفحه 11:
البته لازم است و گاهی طبق دستور اسلام واجب می شود مثل امر به معروف و نهی از منکر.اگر نقد نباشد شاید نویسنده یک مطلب نادرست هیچگاه به اشتباه خود پی نبرد. همچنین در رفتار اگر نقد نشود شاید شخصی برای همیشه رفتار نادستی را به خیال اینکه درست است انجام دهد. لکن در لزوم نقد .لزوم رعایت آداب و اخلاق نقد هم نهفته است والا اثر معکوس خواهد داشت. «اگر نادرستی ها نقد وییان نشود.جامعه به سوی نادرستی ها به پیش خواهد رفت.» ۸-شرایط و آداب اخلاقی نقد کدامند؟

صفحه 12:
فهم سخنی که می الف)مهارت در ‎We‏ ۶ ب)کنار نهادن حب و ب 5 از نقد متقابل اراسي ۱ ۲ مطلب و كفته , نه كود 5 ‎wees‏ و رفتار نقد شونده ‎see ۰ ۲‏ 3 ی و)لزوم بردباری و << ز)پرهیز از برچسب ز انقد را از حود ز کردن نقد را از 1 ح(

صفحه 13:
٩-عدم‏ مهارت در موضوع نقد چه مشکلی ایجاد عدم مهارت و آگاهی در موضوع موجب نفهمیدن مطلب نویسنده و نقد غير وارد و موجب اختلاف و جدایی می شود. بعضی از اختلافات بین دانشمندان علوم مختلف برای این است که حرف و زبان یکدیگر را خوب نفهمیده اند. چوبشنوی سخن اهل دل مگو که خطا ست سخن شناس نه ای دلبرا خطا اینجاست همچنین کنار گذاشتن حب و بغض ها و نقد متقابل لازم است و الا مشکل ساز می شود.از طرفی نباید هر ناقدی را متهم به حب و بغض و نادانی در موضوع نمود.

صفحه 14:
۰ ۱-مغالطه در نقد و انتقاد چیست؟ نقد گوینده به جای گفته و نقد رفتار شخص به جای انديشه او نوعی مغالطه در بحث و نقد است که باید جدا از آن پرهیز شود. درمنطق جدید یکی از مباحث تفکر انتقادی آشنایی با مغالطه است که اگر برای فهم مغالطه باشد خوب است اما برای بکاربردن نباید فرا گرفت و اگر دانستیم نباید به کار بگیریم. ۱ -نقد مغرضانه چیست؟

صفحه 15:
نقد مغرضانه آن است که ناقد غرضش خرد کردن و کوچک. كردن صاحب انديشه يا رفتار باشد و اين نوع نقد بيشتر در و نقد متقابل و رعايت نكردن صبورى و نقد يذيرى يبش مى آيد. در اينجا جريان يكى از نويسند كان معاصر و مقايسه آن با رفتار مسيحى و امام باقر(ع) كه در كتاب آمده قابل دقت است. برجسب زدن نيز در نقد مغرضانه انجام مى كيرد و طرف را با برچسب هایی مانند «ارتجاعی . غرب زده , كهنه كراء و امثال آن محکوم و کوچک می شمارند. ۲-چرا خوب است نقد را از خود شروع کنیم؟

صفحه 16:
زیرا اگر به نقد خود بپردازیم و عیوب خود را ببینیم کمتر به عیوب دیگران خواهیم پرداخت و در نقد دیگران منصفانه اقدام خواهیم کرد. پیامبر اکرم (ص): «طوبی لمن شغله عیبه عن عیوب غیره» خوشا به حال كسى كه عيوب خودش ء او را از عیب جویی دیگران بازدارد. قرآن نیز در اين مورد می فرماید :

صفحه 17:
سر رس را یب رک بسک یل سم انم ‎D rene‏ 4 ای کسانی که ایمان آورده اید چرا میگویید کاری را که نجام نمی دهید. خداوند کسانی را که در راه او با استقامت مقاتله كنند دوست مى دارد

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
34,000 تومان