حسابداریعلوم انسانی و علوم اجتماعی

استانداردهای حسابداری بخش عمومی

صفحه 1:
مم اس اکن ال رم ‎stil)‏ صاراری من موی ‏هحیار وی شارب , رأماى عامل از ات ماولای ‏اسأرارو ‎We‏ ی ‎ig‏ و اده ‎Cd‏ ات مود ‎A ale wit‏ وی شاره 6: ‎wer‏ ‎

صفحه 2:
4 het ‏حارارى مل‎ wll) درآمدهای حاصل از عملیات مبادله‌ای

صفحه 3:
5 هدف بنا بر تعريف ارائه شده در مفاهيم نظرى كزارشكرى مالى بخش عمومى» درآمد عبارت است از افزايش در دارايى» كاهش در بدهى يا تركيبى از هر دو كه منجر به افزايش ارزش خالص طى دوره مى شود. مفهوم درآمد در بخش عمومىء هر دو كروه ”درآمد حاصل از عمليات مبادله‌ای" و در آمد حاصل از عملیات غیرمبادله‌ای" را دربرمی گیرد. هدف این استاندارده ارائه نحوه عمل حسابداری درآمدهای حاصل از عملیات مبادله‌ای است. اقلام دیگری که باید به عنوان در آمد شناسایی گردند در سایر استانداردها مطرح می‌شوند و در دامنه کاربرد این استاندارد قرار نمی گيرند.

صفحه 4:
مبحث اصلی فر حساللازق. قرآسد تفا معطوف به تعیین زمان شناخت آن است. درآمده زمانی شناسایی می‌شود که جریان منافع اقتصادی یا خدمات بالقوه به درون واحد گزارشگر محتمل باشد و این منافع را بتوان به گونه‌ای اتکاپذ یر اندازه گیری کرد.

صفحه 5:
5 دامنه کاربرد این استاندارد باید برای حسابداری در آمدهای حاصل از عملیات مبادله‌ای زير بکار گرفته شود: "الف.ارائه حدمات؛ "ب.فروش کالا؛ 3 2 are v پ.استفاده دیگران از دارایبهای واحد گزارشگر که مولد سود تضمین شده. د رآمد» حق امتیاز و سود سهام است.

صفحه 6:
واحدهای بخش عمومی ممکن است درآمدهای خود را از عملیات مبادله‌ای یا عملیات غیرمبادله‌ای کسب کنند. #عملیات مبادله‌ای» عملیاتی است که طی آن ارزش مابه‌ازای دریافتی با منافع وااگذار شده تقریباً برابر است. فروش کالاها يا ارائه خدمات را می‌توان نمونه‌ای از درآمدهای مبادله‌ای دانست.

صفحه 7:
در تشخیص بین درآمدهای عملیات مبادله‌ای و غیرمبادله‌ای» رجحان محتوای بر شکل. باید مدنظر قرار گیرد. نمونه‌هایی از درآمدهای غیرمبادله‌ای عبارت است از مالیات؛ عوارضء کمکها و هدایا.

صفحه 8:
۷ ارائه خدمات: معمولاًمتضمن اجرای وظیفه‌ای مورد توافق» طی مدتی معین توسط واحد گزارشگر است. مثالهایی از خدمات ارائه شده توسط واحدهای بخش عمومی که معمولاً در ازای آنها در آمد ایجاد می‌شود می‌تواند شامل خدمات بهداشتی» آموزشیء ثبتی و قضایی باشد. کالا: شامل کالای تولید شده توسط واحد گزارشگر برای فروشء کالای خریداری شده جهت فروش و همچنین اموال نگهداری شده برای فروش است.

صفحه 9:
استفاده دیگران از داراییهای واحد گزارشگر منجر به تحصیل در آمدهای زیر می‌شود: *الف. سود تضمین شده: مبالغی که بابت استفاده از وجوه نقد يا معادل وجه نقد واحد گزارشگر مطالبه می‌شود؛ *ب. درآمد حق امتیاز: مبالغی که بابت استفاده از داراییهای غیرجاری واحد گزارشگر نظیر امتیاز بهرمبرداری از معادن» ساخت. علایم تجاری و حق انتشار مطالبه می‌شود» و *پ. سود سهام: مبالغی از سود توزیع شده واحد سرمایهپذیر که متناسب با سهم‌الش رکه واحد گزارشگر عاید آن می‌شود.

صفحه 10:
در این استاندارد؛ در آمدهای عملیات مبادله‌ای حاصل از موارد زیر مطرح نمی‌شود: الف. سود سهام حاصل از سرمایه گذاریهایی که به روش ارزش ویژه به حساب گرفته می‌شود؛ ب. پیمانهای بلندمدت؟ قراردادهای اجاره؛ شناخت اولیه تولید کشاورزی و شناخت اولیه و تغییرات ارزش منصفانه دارایبهای زیستی غیرمولد مربوط به فعالیت کشاورزی؛ پ. ت. ث. استخراج مواد معدنی؛ ج. تغییر ارزش سایر داراییهای جاری از قییل سرمایه گذاریها (در موسسات تخصصی سرمایه گذاری) یا سرمایه گذاری در املاک برای واحدهایی که به خرید و فروش املاک اشتغال دارند؛ و ج. درآمد ناشی از فعالیتهای ساخت املاکك.

صفحه 11:
تعار يف ارزش منصفانه: مبلغی است که خریداری مطلع و مایل و فروشنده‌ای مطلع و مايل می‌توانند در معامله‌ای حقیقی و در شرایط عادی» يكك دارایی را در ازای مبلغ مزبور با یکدیگر مبادله کنند. مباشله: عملیاتی است که به موجب آن دارایی يا خدمت به ارزش منصفانه داد و ستد می‌شود.

صفحه 12:
(ae) اندازه گیری در آمد حاصل از عملیات مبادله‌ای در آمد حاصل از عملیات مبادله‌ای باید به ارزش منصفانه میه‌ازای دریافتی یا دریافتنی اندازه گیری شود. "در بسیاری ‎VE‏ مابه‌ازای دریافتی؛ به شکل وجه نقد یا معادل آن می‌باشد و مبلغ در آمد همان مبلغ وجه نقد یا معادل نقد دریافتی یا دریافتتی است. "در صورتی که مابهازای مربوط به شکل غیرنقدی باشد» درآمد بیاساس ارزش منصفانه مبه‌ازای دریافتی یا دریافتتی اندازه گیری می‌شود. ”هركاه جريان ورودى وجه نقد یا معادل آن به آینده م کول شود به گونه‌ای که طبق قرارداد منعقده بين فروشنده و خریدار و یا ضوابط معمول فروشنده» مبلغی اضافه بر بهای فروش نقدی کالا با خدمات دریافت شود در این حالت ارزش منصفانه مابه‌ازای مزبو بهای فروش نقدی است و مبلغ اضافه دریافتی درآمد فروش کالا یا ارائه خدمات محسوب نمی‌شود بلکه باید با توجه به محتوای معامله تحت عنوان "در آمد تأمین مالی " به طور جدا گانه نمایش داده شود.

صفحه 13:
ارلئه خدمات: هرگاه ماحصل ارائه خدمات را بتوان به گونه‌ای اتکاپذیر برآورد کرد؛ در آمد مربوط باید با توجه به میزان خدمات ارائه شده شناسایی شود. **ماحصل ارائه خدمات زمانی به گونه‌ای اتکاپذیر قلبل برآورد است که هصه شرایط زیر احراز شده باشد: الف. جریان منافع اقتصادی به درون واحد گزارشگر محتمل باشد؛ ب. مبلغ د رآمد را بتوان به گونه‌ای اتکاپذیر اندازه گیری کرد؛ پ. میزان خدمات ارائه شده تا تاریخ گزارشگری به گونه‌ای اتکاپذیر قابل اندازه گیری باشد؛ و ت. مخارجی که در ارتباط با ارائه خدمات تحمل شده یا خواهد شد. به گونه‌ای اتکاپذیر قابل اندازه گیری باشد.

صفحه 14:
شناخت درآمد حاصل از عملیات براساس میزان تکمیل کار» اغلب روش درصد تکمیل نامیده می‌شود. برای اعمال روش مزبور مشتمل بر نحوه تعیین میزان تکمیل کار» از ضوابط استاندارد حسابداری شماره ‎٩‏ ‏واحدهای انتفاعی "حسابداری پیمانهای بلندمدت" استفاده می‌شود. یکی از شرایط شناسایی در آمد حاصل از ارائه خدمات» محتمل بودن جریان ورودی منافع اقتصادی است. با این حال؛ درصورت وجود ابهام در مورد قابلیت وصول بخشی از درآمد شناسایی شده قبلی؛ مبلغ غیرقابل وصول یا مبلغی که بازیافت ن دیگر محتمل نیست. به عنوان هزینه ونه به صورت تعدیل در آمد شناسایی شده قبلی, در حسابها منظور می‌شود.

صفحه 15:
ه رگاه ارائه خدمات؛ متضمن انجام تعداد نامشخصی از عملیات طی یک دوره زمانی معین باشد. در آمد به روش خط مستقیم طی آن دوره زمانی شناسایی می‌شود مگر اينکه طبق شواهد موجود؛ روش دیگری که در آمد دوره را بهتر منعکس کند» وجود داشته باشد. هرگاه یک فعالیت خاص در مقایسه با سایر عملیات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد» شناخت در آمد تا زمان اجرای آن فعالیت خاص به تعویق می‌افتد. هر گاه ماحصل یک عملیات مبادله‌ای را نتوان به گونه‌ای اتکاپذیر بر آورد کرد و بازیافت مخارج تحمل شده محتمل نباشد درآمد شناسايى نمی‌شود و مخارج تحمل شده به عنوان هزینه دوره مورد شناخت قرار می گیرد.

صفحه 16:
فروش کالا درامدحاصل از فروش کالا بلید زملنی شناسایی شود که کلیه شرایط زیر تحقق بافته باشد: الف. واحد گزارشگر مخاطرات و مزایای عمده مالکیت کالای مورد معامله را به خریدار منتقل کرده باشد؛ ب. واحد گزارشگر دخالت مدیریتی مستمر در حدی که معمولاً با مالکیت همراه است یا کنترل موثری نسبت به کالای فروش رفته اعمال نکند؛ پ. مبلغ د رآمد را بتوان به گونه‌ای اتکاپذیر اندازه گیری کرد؛ ت. جریان منافع اقتصادی مرتبط با فروش به درون واحد گزارشگر محتمل باشد؛ و ث. مخارجی که در ارتباط با کالای فروش رفته تحمل شده با خواهد شد را بتوان به گونه‌ای اتکاپذیر اندازه گیری کرد.

صفحه 17:
برای اینکه زمان انتقال مخاطرات و مزایای مالکیت به خریدار را بتوان تعیین کرد لازم است شرایط مبادله مورد بررسی قرار گیرد. در اغلب حالات؛ انتقال مخاطرات و مزایای مالکیت با انتقال مالکیت قانونی به خریدار يا تصرف مورد معامله توسط خریدار همراه است. اين موضوع در مورد اغلب فروشها صدق می کند. مواردی نیز وجود دارد که مخاطرات و مزایای مالکیت در زمانی متفاوت از زمان انتقال مالکیت قانونی یا تصرف توسط خریدار انتقال می‌یابد. اگر واحد گزارشگر بخش عمده‌ای از مخاطرات و مزایای مالکیت را حفظ کند. معامله مربوط فروش تلقی نمی گردد و لذا د رآمدی از بابت ‎OT‏ شناسایی نمی‌شود. برای نمونه: ؛زمانى كه واححد كزارشكر تعهداتى را در ارتباط با عملكرد غير مطلوب مورد معامله كه ‎«ail‏ در تسکت سمه تحصیل درآمد توسط خریدار از محل فروش کالای مورد معامله باشد؛ و ‎

صفحه 18:
اگر واحد گزارشگر بخش عمده‌ای از مخاطرات و مزایای مالکیت را حفظ کند معامله مربوط فروش تلقی نمی گردد و لذا درآمدی از بابت آنن شناسایی نمی‌شود. این امر ممکن است در حالات مختلفی اتفاق بیفتد. نمونه‌هایی از مواردی که واحد گزارشگر ممکن است مخاطرات و مزایای عمده مالکیت را حفظ کند به شرح زیر است: الف. زمانی که واحد گزارشگر تعهداتی را در ارتباط با عملکرد غیر مطلوب مورد معامله که توسط مفاد ضمانت‌نامه کالای فروش رفته پوشش نیافته باشد به عهده بگیرد؛ ب. زمانی که دریافت درآمد مربوط به یک فروش خاص؛ مشروط به تحصیل در آمد توسط خریدار از محل فروش کالای مورد معامله باشد؛ پ. زمانی که ارسال کالای مورد معامله متضمن خدمات نصب باشد لیکن خدمات نصب که بخش عمده‌ای از مبلغ قرارداد را تشکیل می‌دهد. توسط واحد گزارشگر به طور کامل انجام نشده باشد؛ و ت. زمانی که خریدار حق فسخ معامله را پراساس مقاد قرارداد داشته باشد و واحد گزارشگر در مورد احتمال بر گشت کالای فروش رفته مطمئن نباشد.

صفحه 19:
جنانجه. واحد گزارشگر تنها بخش کماهمیتی از مخاطرات مالکیت را برای خود نگه دارد. معامله مورد نظر» فروش تلقی و در آمد شناسایی می‌شود. برای مثال. فروشنده ممکن است تنها به خاطر تضمین قابلیت وصول مطالبات؛ مالکیت قانونی کالا را برای خود حفظ کند. در چنین حالتی» اگر واحد گزارشگر مخاطرات و مزایای عمده مالکیت را منتقل کرده باشد اين معامله» فروش تلقی و در آمد آن شناسایی می گردد. مثال دیگر از حفظ بخش کم‌اهمیتی از مخاطرات مالکیت؛ وجود شرطی در فروش کالاست به گونه‌ای که در صورت عدم رضایت مشتری بركشت كلا و استرداد مابدازا به مشتری میسر باشد. در جنين حالتى: به شرط آنکه فروشنده بتواند مالغ برگشتی آتی را به گونه‌ای اتکاپذیر برآورد کند و بدهی ناشی از برگشت کالا را با توجه به تجربیات گذشته و سایر عوامل مربوط شناسایی کند» د رآمد در زمان فروش شناسایی می‌شود.

صفحه 20:
برای شناخت د رآمده محتمل بودن جربان منافع اقتصادی مرتبط با معامله به درون واحد گزارشگر شرط اساسی است. . در برخی موارد؛ تا زمان دریافت مابهازا یا رفم ابهام در این زمینه» ممکن است جریان ورودی منافع اقتصادی محتمل نباشد. براى مثال» هركاه خروج مابهازای حاصل از فروش در یک کشور خارجی منوط به صدور مجوز دولت آن کشور باشده در مورد جریان ورودی منافع اقتصادی مرتبط با فروش مذ کور ابهام وجود دارد؛ لذا تنها پس از صدور مجوز خروج وجوه؛ ابهام برطرف و درآمد شناسایی می‌شود. با اين حال» ه رگاه در مورد قابلیت وصول بخشی از در آمد شناسایی شده قبلی ابهام به وجود آیده مبلغ غیرقابل وصول یا مبلفی که بازیافت آن غیرمحتمل است؛ به جای اینکه به عنوان تعددیل در آمد شناسایی شده قبلی به حساب گرفته شود. به حساب هزینه منظور می گردد.

صفحه 21:
درآمد و هزینه‌های مرتبط با یک معامله یا رویداد به طور همزمان شناسایی می‌شود. اين فرایند. عموماً "تطلبق درآمد و هزینه" نامیده می‌شود. هزینه‌هاء از جمله هزینه تضمین کالای فروش رفته و سایر مخارجی که پس از حمل کالا ممکن است واقع شود در صورتی که سایر شرایط شناخت درآمد برقرار باشد» معمولاً بهگونه‌ای اتکاپذیر قابل اندازه‌گیری است. بااین حال» هرگاه هزینه‌ها را نتوان به گونه‌ای اتکاپذیر اندازه گیری کرد درآمد را نمی‌توان شناسایی نمود. در چنین شرایطی» ه رگونه مابه‌ازای دریافتی به عنوان بدهی شناسایی می‌شود.

صفحه 22:
سود تضمین شده. در آمد حق امتیاز و سود سهام درآمدهای عملیات مبادله‌ای ناشی از استفاده دیگران از داراییهای واحد گزارشگر که متضمن سود تضمین شده در آمد حق امتیاز و سود سهام است بايد به شرط تحقق شرایط زیر شناسایی شود: *الف.جریان منافع اقتصادی عملیات مذ کور به درون واحد گزارشگر محتمل ‎oy‏ 3 *ب. مبلغ د رآمد مربوطه را بتوان به گونه‌ای اتکاپذیر اندازه گیری کرد.

صفحه 23:
د رآمدهای مذ کور باید با توجه به مبانی زیر شناسایی شود: *الف.سود تضمین شده براساس مدت زمان و با توجه به مانده اصل طلب و نرخ مربوط؛ *ب. درآمد حق امتباز طبق محتوای قرارداد مربوط؛ و *پ. سود سهام حاصل از سرمایه گذاریهایی که به روش ارزش ویژه ثبت نشده است. در زمان احراز حق دریافت توسط سهامدار؛ به استثنای سود سهام حاصل از سرمایه گذاری در واحدهای فرعی و وابسته.

صفحه 24:
درآمد مر تبط با سود سهام در زمان احراز حق دریافت توسط سهامدار شناسایی می‌شود: در برخی شرایط مثلك در مواردی که سود سهام از محل اندوختهها يا سود انباشته مصوب پیش از تحصیل سرمایه گذاری اعلام می‌شود اين كونه مبالغ معرف بازیافت بخشی از بهای تمام شده سرمایه گذاری است و د رآمد محسوب نمی‌شود. د رآمد حق امتیاز طبق شرایط مندرج در قرارداد مربوط تعلق مى كيرد و معمولا بر همین اساس شناسایی می‌شود مگر آنکه با توجه به محتوای قرارداد» شناسایی در آمد برمبنای روشهای سیستماتیک و منطقی دیگری مناسب‌تر باشد.

صفحه 25:
افشا واحد گزارشگر باید موارد زیر را در یادداشتهای توضیحی افشا کند: الف. رویه‌های حسابداری مورد استفاده برای شناخت درآمد عملیات میادله‌ای؛ و ب. مبلغ هر كك از طبقات عمده در آمد عملیات مبادله‌ای شناسایی شده طی دوره ناشی از موارد زیر: فروش کالاء - ارائه خدمات» - سود تضمین شده» - درآمد حق امتیان - سود سهام.

صفحه 26:
Ske ot Oo ‏اسأثرارو حایراری‎ داراییهای ثابت مشهود

صفحه 27:
هدف هدف این استاندارد» تجویز نحوه حسابداری داراییهای‌ثابت مشهود است تا استفاده کنند گان صورتهای مالی بتوانند اطلاعات مربوط به سرمایه گذاری واحد گزارشگر در اين داراييها و تغییرات آن را تشخیص دهند. موضوعات اصلی در حسابداری دارایبهای ثابت مشهود عبارت از شناخت دارایی» تعیین مبلغ دفتری آن و شناخت هزینه استهلاک و زیان کاهش ارزش دارایی است.

صفحه 28:
دامنه کاربرد این استاندارد پاید برای حسابداری تمام داراییهای ثابت مشهود بکار یز - گرفته شود» مگر این که: الف. به موجب استانداردی دیگر» نحوه حسابداری متفاوتی مجاز یا الزامی شده باشدء ب. دارایبهای مورد نظرء مرتبط با میراث ملی باشد. با این وجود الزامات افشای مندرج در بندهای ۸۱ ۸۲ و ۸۵ در مورد داراییهای میراث ملی شناسایی شده کاربرد دارد.

صفحه 29:
این استاندارد برای موارد زیر کاربرد ندارد: الف. داراییهای زیستی مولد مرتبط با فعالیتهای کشاورزی؛ ب. حق امتیاز معادن؛ ذخایر مواد معدنی مانند نفت و گاز طبیعی و منابع مشابهی که احیا شونده نیست. با این ‎le‏ این استاندارد پرای داراییهای ثابت مشهود مورد استفاده در توسعه یا نگهداری داراییهای مندرج در بندهای " الف" و "ب* کاربرد دارد.

صفحه 30:
دارابیهای میراث ملی این استاندارد واحد گزارشگر را به شناسایی داراییهای میراث ملی که به نحوی متفاوت تعریف و معیارهای شناخت داراییهای ثابت مشهود را احراز می‌کند. ملزم نمی‌نماید. چنانچه واحد گزارشگر داراییهای میراث ملی را شناسایی کند» بايد الزامات افشاى اين استاندارد را بكار كيرد اما ملزم به رعايت الزامات اندازهكيرى اين استاندارد نيست.

صفحه 31:
برخی داراییها به دلیل اهمیت فرهنگی؛ محیطی یا تاریخی آنها به عنوان دارایی میراث ملی شناخته می‌شوند. از جمله اين دارایبها می‌توان به بناها و آثار تاریخی اما کن باستانی» مناطق حفاظت شده و آثار هنری اشاره کرد. اغلب: دارایبهای میراث ملی دارای ویژگیهای خاصی از جمله موارد زیر هستند: الف. احتمال نمی‌رود که ارزش فرهنگی» محیطی» آموزشی و تاریخی آنها را بتوان صرفاً در قالب مبالغ پولی مبتنی بر قیمت بازار بیان کرد؛ ب. اغلب برای فروش آنهاء محدوديتها یا ممنوعیتهای شدید قانونی یا کیفری وجود دارد؛ پ. اغلب آنها قابلیت جایگزینی ندارند و امکان دارد ارزش آنها طی زمان افزایش یابد؛ حتی اگر کیفیت فیزیکی آنها کاهش یافته باشد؛ ت. برآورد عمر مفید آنها غالاً دشوار است؛ و ث. به ندرت با هدف ایجاد جرینهاینقدی ورودی نگهداری می‌شوند

صفحه 32:
برخی داراییهای میراث ملی دارای منافع اقتصادی يا خدمات بالقوه آتی نیز هستند. برای ‎ke‏ یکک بنای تاریخی که به عنوان دفتر اداری مورد استفاده قرار می‌گیرد. در چنین مواردی می‌توان آنها را برمبنایی مشابه با سایر اقلام دارایبهای ثابت مشهود شناسایی و اندازه گیری کرد.

صفحه 33:
تعار بف ارزش اقتصادی: ارزش فعلی خالص جریانهای نقدی آتی یا خالص ارزش خدمات ناشی از کاربرد مستمر دارایی ازجمله جریانهای نقدی ناشی از واكذارى نهايى آن يا مبلغ مورد انتظار برای تسویه یک بدهی. ارزش باقیمانده: مبلغ برآوردی که واحد گزارشگر در حال حاضر ی و ‎1S‏ ۰ 95 2 می‌تواند از وا گذاری دارایی پس از کسر مخارج برآوردی واگذاری بدست آوزده با این فرض که‌دازایی در وضفیت معصور در پایان عمر ففید باشد. خالص ارزش فروش: مبلغ وجه نقد با معادل آن که از طریق فروش دارایی در شرایط عادی و پس از کسر کلیه هزینه‌های مرتبط با فروش حاصل وی سود

صفحه 34:
تعار بف دارایی ثابت مشهود: به دارایی مشهودی اطلاق می‌شود که: *لف. به منظور استفاده در تولید با عرضه کالاها با خدمات. اجاره به دیگران يا برای مقاصد اداری توسط واحد گزارشگر نگهداری می‌شود؛ و *ب. انتظار مىرود بيش از يكك دوره مالى مورد استفاده قرار كيرد. زیان كاهش ارزش: مازاد مبلغ دفترى يكك دارايى نسبت به مبلغ بازیافتتی آن. عمر مفيد: عبارت است از: *الف. مدت زمانی که انتظار می‌رود دارایی مورد استفاده واحد گزارشگر قرار گیرد؛ يا *ب. تعداد توليد يا واحدهاى مقدارى مشابه كه انتظار مىرود در فرايند استفاده از دارایی توسط واحد كزارشكر تحصيل شود.

صفحه 35:
شناخت مخارج مرتبط با یک قلم دارایی ثابت مشهود تنها زمانی به عنوان دارایی شناسایی می‌شود که: "الف,جریان منافع اقتصادی آتی يا خدمات بالقوه مرتبط با دارايى به درون واحد گزارشگر محتمل باشدء و *ب. بهاى تمام شده يا ارزش منصفانه دارايى به كونهاى اتكايذير قابل اندازه گیری باشد.

صفحه 36:
قطعات ید کی و ابزار تعمیراقی معمولاًبه وان موجودی موب و در زمان مصرف به‌عنوان هزینه شناسایی می‌شود. با این حال» قطعات عمده آماده جایگزینی در صورتی که انتظار رود بیش از یک دوره مالی مورد استفاده واحد تجاری واقع شود به عنوان دارایی ثابت مشهود محسوب می‌شود. همچنین» هرگاه قطعات ید کی و ابزار تعمیراتی را تنها بتوان در ارتباط با یک قلم دارایی ثابت مشهود به کار گرفت این اقلام به عنوان دارایی ثابت مشهود محسوب و طی مدتی که از عمر مفید دارایی مربوط تجاوز نكند» مستهلک می‌شود.

صفحه 37:
واحد گزارشگر براساس معیارهای شناخت؛ تمام مخارج داراییهای ثابت مشهود را در زمان تحمل ارزیابی می کند. اين مخارج شامل مخارج تحمل شده جهت تحصیل یا ساخت داراییهای ثابت مشهود و همچنین مخارج بعدی بابت اضافات جایگزینی اجزا یا ‎OT OL aad‏ به نحوی که موجب افزايش عمر مفید یا بازدهی آن گردد. می‌باشد. ۷ تجهیزات نظامی؛ معمولاً واجد شرایط تعریف دارایبهای ثابت مشهود هستند و طبق الزامات این استاندارد» بايد به عنوان دارایی شناسایی شوند.

صفحه 38:
* داراییهای ثلبت مشهود ممکن است برای مقاصد زیست‌محیطی یا ایمنی تحصیل شود. اگرچه تحصیل این داراییها. منافع اقتصادی با خدمات بالقوه آتی هیچ یک از اقلام مشخص داراییهای ثابت مشهود موجود را به طور مستقیم افزلیش نمی‌دهد. اما ممکن است برای تحصیل منافع اقتصادی یا خدمات بالقوه آقی سایر داراییهای واحد گزارشگر ضروری باشد. در این حللت. این داراییها واجد شرایط شناخت. استه زیرا تحصیل آن, واحد گزارشگر را قادر می‌سازد منافع اقتصادی یا خدمات بالقوه آتی که از دارایبهای مربوط کسب می کند بیشتر از حالتی باشد که این داراییها تحصیل نشده است. برای مثال» یک بیمارستان ممکن است در اجرای مقررات ایمنی در برابر آتش‌سوزی, ملزم به نصب دستگاههای, جدیدی برای اطفای حریق شود. این دستگاهها به عنوان دارایی شناسایی می‌شهد, زیرا اداره بیمارستان بدون آنها ممکن نخواهد بود.

صفحه 39:
داراییهای. زیربنایی داراییهای زیربنایی معمولاً دارای ویژ گیهای زیر هستند: الف. موجب تقویت زیرساختهای اقتصادی و تولیدی کشور می‌شونده ب. بخشی از یک سیستم يا شبکه هستند؛ پ. دارای ماهیت خاصی هستند به گونه‌ای که برای آنها موارد استفاده جا وجود ندارد؛ ت. غیرمنقول هستند؛ و ث. محدودیتهایی در خصوص واگذاری آنها وجود دارد. دارایبهای زیربنایی واجد شرایط تعریف داراییهای ثابت مشهود هستند و بايد طبق این استاندارد با آنها برتخورد شواق. از جمله اين دارایبها می‌توان به شبکه راههاء آب و فاضلاب تأمین, برق و نيو و ارتباطات اشاره کرد.

صفحه 40:
مخارج بعدی مخارج بعدی مرتبط با دارایی ثابت مشهود تنها زمانی به مبلغ دفتری دارایی اضافه می‌شود که مخارج انجام شده موجب بهبود وضعیت دارایی در مقایسه با استاندارد عملکرد ارزیابی شده اولیه آن گردد. مخارج روزمره تعمیر و نگهداری دارایبهای ثابت مشهود که به منظور حفظ وضعیت دارایی در مقایسه با استاندارد عملکرد ارزیاپی شده اولیه آن انجام می‌شود معمولا در زمان وقوع؛ به عنوان هزینه شناسایی می گردد. برای مثال» مخارج نگهداری يا بازدید کلی و لکه گیری جاده‌ها معمولا به این دلیل که موجب حفظ و نه افزایش استاندارد عملکرد ارزیابی شده اولیه دارایی می گردد؛ هزینه محسوب می‌شود.

صفحه 41:
اجزای عمده برخی از اقلام دارایی ثابت مشهود ممکن است مستلزم جایگزینی در فواصل منظم باشد. واف فوته ممكق انست وا یکت هواپیما از قبیل صندلیها در طول عمر مفید هواپیما چندین بار نیاز به جایگزینی داشته باشد. همچنین ممکن است برخی اجزای ساختمان از قبیل دیوارهای آن مستلزم جاب ینی در دوره بلندمدت‌تری باشد. واحد گزارشگر مخارج اجزای جایگزین شده چنین داراییهای ثابتی را در زمان تحمل در مبلغ دفتری دارایی مربوط منظور می‌کند. مبلغ دفتری قبلی اجزای جایگزین شده از حسابها حذف می‌شود.

صفحه 42:
در پاره‌ای موارد؛ ادامه کار کرد یکک قلم دارایی ثابت مشهود (مانند هواپیما) ممکن است مستلزم انجام بازرسیهای عمده به منظور رفع نواقص باشد اعم از اينكه نیاز به جایگزینی قطعات باشد یا نباشد. به شرط احراز معیارهای شناخت» مخارج هر بازرسی عمده در زمان انجام آن به مبلغ دفتری دارایی منظور می‌شود. هرگونه مبلغ دفتری باقیمانده از بابت مخارج بازرسی قبلی (جدای از قطعات) از حسابها حذف می‌شود.

صفحه 43:
ناه کی چن در زمان قدا خی یک قلم دارایی ثابت مشهود که واجد شرایط شناخت به عنوان دارایی باشد باید به بهای تمام شده اندازه گیری شود. در مواردی که یک دارایی از طریق عملیات غیرمبادله‌ای تحصیل می‌شود ‎LE‏ به ارزش منصفانه در تاریخ تحصیل اندازه گیری شود. ممکن است یک قلم دارایی ثابت مشهود از طریق عملیات غیرمبادله‌ای تحصیل شود. برای نمونه» ممکن است زمینی بدون دریافت مابهازا يا مابهازای ناچیز جهت احداث پارک یا جاده به واحد گزارشگر اهدا شود. در اين شرایط بهای تمام شده دارایی مذ کور معادل ارزش منصفانه آن در تاریخ تحصیل است.

صفحه 44:
اجزای بهای تمام شده بهای تمام شده یک قلم دارایی ثابت مشهود شامل موارد زیر است: *الف.قيمت خريد» شامل عوارض گمر کی و مالیاتهای غیر قابل استرداد خرید. پس از کسر تخفیفات تجاری؛ *ب. ه رگونه مخارج مرتبط که برای رساندن دارایی به وضعیت قابل‌بهره‌برداری تحمل می‌شود؛ و *پ. برآورد اولیه مخارج پیاده‌سازی و برچیدن دارایی و بازسازی محل آن از بابت تعهدی که در زمان تحصیل دارایی یا در نتیجه استفاده از دارایی خاص برای مقاصدی غیر از تولید کالا (برای مثال بازسازی زمین مورد استفاده جهت استخراج مواد معدنی به حالت اولیه در پایان فعالیت) طی آن دوره؛ تفیل می‌شود.

صفحه 45:
شناسایی مخارج در مبلغ دفتری دارایی ثابت مشهود زمانی متوقف می‌شود که دارایی به وضعیت و شرایط لازم برای بهره‌برداری رسیده باشد. بنابراین مخارج تحمل شده از بابت استفاده یا جابجایی یکک دارایی ثابت مشهود به مبلغ دفتری آن افزوده نمی‌شود. نمونه این مخارج به‌شرح زیر است: *الف. مخارج تحمل شده برای یک دارایی ثابت مشهود که علیرغم آماده بودن برای بهره‌برداری» هنوز مورد استفاده قرار نگرفته است يا در سطحی پایین تر از ظرفیت کامل فعالیت می کند؛ *ب. زیانهای عملیاتی اولیه که قبل از رسیدن به سطح عملکرد برنامه‌ریزی شده دارایی تحمل می گردد؛ و *پ. مخارج جابجایی یا تجدید سازمان تمام یا بخشی از عملیات واحد گزارشگر,

صفحه 46:
موارد زیر نمونه مخارجی است که در بهای تمام شده داراییهای ثابت مشهود منظور نمی‌شود: الف. مخارج مراسم افتتاح؛ ب. مخارج معرفی کالا یا خدمات جدید(شامل مخارج تبلیغات و آكهى)؛ پ. مخارج آموزش کارکنان در شروع فعالیت؛ ت. مخارج اداری؛ و ث .ساير مخارج سربار عمومی غیرمرتبط با رساندن دارایی به وضعیت قابل بهره‌برداری.

صفحه 47:
برخی عملیات در رابطه با ساخت يا توسعه یک دارایی ثابت مشهود صورت می گیرد. اما برای رساندن آن به وضعیت قابل بهره‌برداری ضروری نیست. این عملیات متفرقه ممکن است قبل از فعالیتهای دوره ساخت يا توسعه یا حين انجام آنها صورت گیرد. به عنوان مثال؛ ممکن است قبل از شروع عملیات ساختمانی؛ از محوطه به عنوان پار کینگ جهت کسب در آمد استفاده شود. از آنجا که انجام چنین عملیاتی برای رساندن دارایی به وضعیت قابل بهره‌برداری ضروری نیست در آمد و هزینه مربوط به آن در صورت تغییرات در وضعیت مالی» شناسایی و در سرفصلهای در آمد و هزینه مربوط منعکس می‌شود.

صفحه 48:
9 در تعبین بهای تمام شده داراییهایی که توسط واحد گزارشگر ساخته می‌شود؛ همان قواعدی بکا رگرفته می‌شود که در رابطه با داراییهای تحصیل‌شده اعمال مى كردد. هرگاه واحد گزارشگر یکی از داراییهایی را که در روال عادی عملیات تولید می کند» به‌عنوان دارایی ثابت مشهود مورد استفاده قرار دهد» بهاى تمام شده آن معمولاً مشابه بهای تمام شده دارایبهای تولید شده جهت فروش» محاسبه می‌شود. به گونه‌ای مشابه؛ مخارج غیرعادی مربوط به مواده دستمزد و سایر منابع تلف شده که در رابطه با ساخت یک دارایی توسط واحد گزارشگر تحمل می‌شود» قابل احتساب در بهای تمام شده آن دارایی نخواهد بود. در ارتباط با احتساب مخارج تأمين مالى در بهای تمام شده داراییهای ثابت مشهود ساخته شده توسط واحد گزارشگی معیارهای مربوط در استاندارد حسابداری مخارج تأمین مالی بیان شده است.

صفحه 49:
اندازه گیری بهای تمام شده ‎ly‏ تمام شده دارایی ثابت مشهود معادل قیمت نقدی و در مورد اقلام عملیات غیرمبادله‌ای» ارزش منصفانه آن در تاریخ شناخت است. ‏چنانچه مابهازای یک قلم دارایی ثابت مشهود در مدتی بیش از شرایط معمول خرید اعتباری پرداخت شود تفاوت بین قیمت نقدی و مجمو مبالغ پرداختی طى دوره اعتباربه عنوان هزينه تأمين مالى شناسايى مى شود مكر اب ين كه جنين هزينهاى» براساس الزامات استاندارد حسابدارى مخارج تأمين مالى به حساب دارايى منظور شود. ‎

صفحه 50:
یک یا چند دارایی ثابت مشهود ممکن است در معاوضه با دارایی یا دارایبهای غیرپولی؛ يا تر کیبی از دارایبهای پولی و غیرپولی تحصیل شود. بهای تمام شده چنین داراییهای ثابت مشهودی به ارزش منصفانه اندازه گیری می‌شود مگر اینکه معاوضه فاقد محتوای تجاری باشد یا ارزش منصفانه دارایی تحصیل شده و ارزش منصفانه دارایی واگذار شده به گونه‌ای اتکاپذیر قابل اندازه گیری نباشد. چنانچه دارایی تحصیل شده به ارزش منصفانه اندازه گیری نشود؛ بهای تمام شده آن براساس مبلغ دفتری دارایی واگذار شده اندازه گیری می‌شود.

صفحه 51:
ا واحد كزارشكر با توجه به ميزان نتيجه معاوضه داراييهاء محتواى تجارى معاوضه را ارزيابى مى كند. درصورت تحقق شرايط زير» ات مورد انتظار جريانهاى نقدى يا خدمات بالقوه آتى در معاوضه محتواى تجارى دارد: *الف. وضعيت (ريسككء زمانبندى و مبلغ) جريانهاى نقدى يا خدمات بالقوه آتى دارايى تحصيل شده با وضعيت جريانهاى نقدى يا خدمات بالقوه آتی دارایی واگذار شده متفاوت باشد؛ يا *ب. ارزش اقتصادی بخشی از عملیات واحد گزارشگر در نتیجه این معاوضه تغییر یابد؛ و *تفاوت بیان شده در بندهای (الف) یا (ب) نسبت به ارزش منصفانه داراییهای معاوضه شده بااهمیت باشد.

صفحه 52:
اندازه گیری پس از شناخت “ ۰ my > 3 ‏ع ام با‎ 3 we as ‏واحد گزارشگر باید یکی از دو روش " بهای تمام شده؟ یا " تجدید ارزیابی‎ ‏را به عنوان رويه حسابدارى خود انتخاب کند و آن را در مورد تمام اقلام یک‎ ‏طبقه دارایی ثابت مشهود به کار گیرد.‎ ‏روش بهای تمام شده‎ ‏دارایی ثابت مشهود پس از شناخت باید به مبلغ دفتری یعنی بهای تمام شده پس از کسر‎ ‏استهلاک انباشته و زیان کاهش ارزش انباشته» منعکس شود.‎ ‏روش تجدید ارزیابی‎ پس از شناخت دارایی ابت مشهود. چنانچه ارزش منصفانه به گونه‌ای اتکاپذیر قابل اندازه گیری باشدء باید سم ی از اه ما قمع رد ریخ تجدید ارزیابی پس از کسر استهلاک انباشته و کاهش ارزش آنباشته بعد از تجدید ارزیابی؛ ارائه کرد تجديد ارزيابى بايد در فواصل زمانى منظم انجام شود تا اطمینان حاصل گردد مبلغ دفترى دارايى تفاوت با اهميتى با ارزش منصفانه آن در تاريخ ترازنامه ندارد. ب بس از انجام تجدید ارزیابی استهلاک انباشته قبلی حذف و تجد ند ارزيابى» از هر نظر جا يكز يق ناخالص مبلغ دفتری قبلی آن دارایی خواهد شد.

صفحه 53:
چانچه به دلیل ماهیت تخصصی برخی داراییهای ثابت مشهود و نيز اين امر که اقلام مذ کور عمدتاً به صورت بخشی از ب یک واحد گزارشگر فعال و نه به صورت جداگانه؛ فروخته می‌شود» شواهدی در خصوص ارزش بازار آنها وجود نداشته باشد ‎OT‏ اقلام به بهای جایگزینی مستهلک شده. ارزیابی می‌شود. برای مثال می‌توان به زمین و ساختمانهای دارای استفاده خاص مثل پالایشگاههاه نیرو گاههاء تأسیسات بندری و اراضی زیر سد اشاره کرد. برای تعبین بهای جایگزینی مستهلکک شده بنا بايد بهاى جايكزينى يكك بنای جدیدالاحداث مشابه را از بابت عمر مفید ساختمان, شرایط و فرسودگی آن و سایر عوامل محیطی کاهش داد.

صفحه 54:
تناوب تجدید ارزیابی به تغییرات ارزش منصفانه دارایبهای تجدید ارزیابی شده بستگی دارد. چنانچه ارزش منصفانه داراییهای تجدید ارزيابى شده» تفاوت با اهمیتی با مبلغ دفتری آن داشته باشد. تجدید ارزیابی بعدی ضرورت دارد. هرگاه یک قلم از دارایبهای ثابت مشهود تجدید ارزیابی شود تجدید ارزیابی تمام اقلام طبقه‌ای که دارایی مزبور به آن تعلق دارد؛ الزامی است.

صفحه 55:
نمونه‌هایی از طبقات دارایبهای ثابت مشهود به‌شرح زیر است: *الف. زمین؛ *ب. ساختمان؛ *پ. ماشین آلات و تجهیزات؛ *ث. هواپیما؛ *ج. وسایل نقلیه؛ *ج. اثاثه و منصوبات؛ *ح. تأسيسات؟ #۴ خ. جاده‌ها؛ ۴ د. شبکه‌های توزیع و انتقال برق؛ ***» ذ. تجهیزات نظامی؛ #۴ ر. دکلهای نفتی؛ و #۴ ز. سدهاء

صفحه 56:
از آنجا که مبالغ دفتری داراییهای ثابت مشهودی که به مبلغ تجدید ارزیابی در ترازنامه نمایش می‌یابد. مبتنی بر معاملات واقعی واحد گزارشگر نیست. اعتبار صورتهای مالی به این امر بستگی دارد که ارزیاب مربوط تا چه حد در زمینه ارزیابی طبقه دارایی ثابت مشهود موردنظر دارای صلاحیت و تجربه است. بدین لحاظ این استاندارد مقرر می‌دارد که ارزیابی دارايیها توسط ارزیابان مستقل و دارای صلاحیت حرفه‌ای انجام شود.

صفحه 57:
‎aes oll‏ دفتری یک دارایی ثابت مشهود درنتیجه تجدید ارزیابی آن مستقیما تحت عنوان مازاد تجدید ارزیابی ثبت و در صورت وضعیت مالی به عنوان بخشی از ارزش خالص جامع طبقه‌بندی می‌شود. ‏هرگاه افزایش مزبور عکس یک کاهش قبلی ناشی از تجدید ارزیابی باشد که به‌عنوان هزینه شناسایی گردیده است» دراین‌صورت. این افزایش تا میزان هزینه قبلی شناسایی شده در رابطه با همان دارایی باید به‌عنوان درآمد دوره شناسایی شود. ‏کاهش مبلغ دفتری یک دارایی ثابت مشهود در نتیجه تجدید ارزیابی آن به‌عنوان هزینه شناسایی می‌شود. ‎als Wa‏ مزيور عكس یک افزایش قبلی ناشی از تجدید ارزیابی باشد که به حساب مازاد تجدید ارزیابی منظور شده است» دراین صورت. این کاهش باید تا میزان مازاد تجدید ارزیابی مربوط به همان دارایی به بدهکار حساب مازاد تجدید ارزیابی منظور گردد و باقیمانده به‌عنوان هزینه شناسایی شود.

صفحه 58:
مازاد تجدید ارزیلبی منعکس شده در سرفصل ارزش خالص جامع؛ باید در زمان ب رکناری دائمی یا واگذاری دارایی مربوط يا متناسب با استفاده از آن توسط واحد گزارشگر مستقیماً در گردش حساب ارزش خالص منظور شود.

صفحه 59:
استهلا کت چنانچه بهای تمام شده هر جزء يكك دارا پی ثابت مشهود در مقایسه با كل بهای تمام شده آن دارایی با اهمیت و عمر مفید یا الگوی کسب منافع اقتصادی از آن متفاوت از سایر اجزای با اهمیت باشدء آن جزء باید بطور جداگانه مستهلک شود. در مواردی که واحد گزارشگر برخی از اجزای یک دارایی ثابت مشهود را بطور جداگانه مستهلک می ‎US‏ باقیمانده آن دارایی را نیز به طور جداگانه مستهلک می‌نمابد. باقیمانده دارایی شامل اجزایی است که بطور جداگانه بااهمیت نیست. برای مثال آسفالت کانالهاء پیاده‌روها» پل‌ها و تاسیسات روشنایی مورد استفاده در یک سیستم جاده را می‌توان به طور جداگانه مستهلک و مابقی آن را نیز به طور جداگانه مستهلک کزد.

صفحه 60:
. مبلغ استهلاکك هر دوره باید در صورت تغیبرات در وضعیت مالی منعکس شود مگر اينكه در مبلغ دفتری دارایی دیگری منظور گردد. * استهلاک دوره معمولاً در صورت تغییرات در وضعیت مللی منعکس می‌شود. بااین‌حال در برخی شرایط. منافع اقتصادی يا خدمات بالقوه آتی دارایی صرف تولید سایر داراییهای واحد گزارشگر می‌گردد. در لین حالت. استهلاک. بخشی از بهای تمام شده دارلیی دیگر را تشکیل می‌دهد و در مبلغ دفتری لن منظور می‌شود. برای مثال. استهلاک ماشین‌آلات و تجهیزات بکار گرفته شده در احداث یک سد در بهای تمام شده ن منظور می‌گردد. به‌گونه‌ای مشابه. استهلاک دارایبهای ثابت مشهود مورد استفاده در فعالیتهای توسعه ممکن است طبق استاندارد حسابداری مربوط به حساب دارایی نامشهود منظور شود.

صفحه 61:
مبلغ استهلاک‌پذیر و دوره استهلاک مبلغ استهلاک پذیر یک دارایی باید برمبنایی سیستماتیک طی عمر مفید آن تخصیص یاید. ارزش باقیمانده و عمر مفید یک دارایی باید حداقل در پایان هر دوره ما اش و عمر ‎alate es‏ پایان هر دو بازنگری شود. چنانچه تفاوت قابل ملاحظه‌ای بین پیش‌بینیهای فعلی و برآوردهای قبلی وجود داشته باشد, این تغییرات باید به عنوان تغییر در برآورد حسابداری محسوب و طبق استاندارد حسابداری مربوط شناسایی شود.

صفحه 62:
استهلا کث دارایی تا زمانی شناسایی می‌شود که ارزش باقیمانده از مبلغ دفتری کمتر باشد» حتی آگر ارزش منصفانه دارایی بیش از مبلغ دفتری ن باشد. تعمیر و نگهداری دارایی ضرورت استهلاک آن را نفی نمی کند. استهلاک دارایی از زمان آماده شدن آن برای استفاده. یعنی زمانی که دارایی در مکان و شرایط لازم برای بهره‌برداری استه شروع می‌شود و تا تاریخ ب رکناری آن ادامه می‌یابد. بنابراین در زمانی که دارایی بلااستفاده با غیرفعال گردد و يا برای وا گذاری نگهداری شود. استهلا ک آن متوقف نمی‌شود مگر اينکه کاملاً ستهلک شده باشد. با اين حال, براساس روشهای استهلاکك مبتنی بر کار کرد, در صورتی که تولیدی وجود نداشته باشد هزینه استهلا ک می‌تواند صفر باشد.

صفحه 63:
عمر مفید یک دارایی برحسب استفاده مورد انتظار واحد گزارشگر از دارایی تعریف می‌شود. خطمشی مدیریت دارایی در واحد گزارشگر ممکن است یت ی ی مه پس از مصرف بخش مشخصی قم اقتصادی يا خدمات بالقوه آتی آن باشد. بنابراین عمر مفید ‎en glue,‏ اس کت باشد. زمین و ساختمان, داراییهای مجزا هستند و حتی اكر باهم تحصيل شوند» جدا گانه به حساب گرفته می‌شوند. زمین به استثنای مواردی نظیر معادن و محلهای دفن زباله معمولاً عمر نامحدود دارد و لذا مستهلک نمی‌شود. ساختمان عمر محدود دارد و بنابراین دارایی استهلاک‌پذیر است. افزایش در ارزش زمینی که ساختمان در آن بنا شده است بر مبلغ استهلاک‌پذبر ساختمان اثر نمی گذارد.

صفحه 64:
روش استهلاکت روش استهلاک مورد استفاده باید منعکس کننده الگوی مصرف منافع اقتصادی یا خدمات بالقوه مورد انتظار دارایی توسط واحد گزارشگر باشد. روش استهلاک مورد استفاده برای دارایی باید حداقل در پایان هر دوره مالی بازنگری شود. در صورت تغییر قابل ملاحظه در الگوی مصرف منافع اقتصادی یا خدمات بالقوه مورد انتظار دارایی مربوط. جهت انعکاس الگوی جدید. روش استهلاک باید تغییر یابد. چنین تغییری باید به عنوان تغییر در بر آورد حسابداری محسوب و طبق استاندارد حسابداری مربوط شناسایی شود.

صفحه 65:
کاهش ارزش مبلغ دفتری یک قلم دارایی ثابت مشهود باید به طور ادواری بررسی شود. هرگاه کاهشی در ارزش یک دارایی مشاهده شود و بازیافت بخشی از مبلغ دفتری آن غیرممکن به نظر رسد مبلغ کاهش باید به عنوان هزینه دوره شناسایی و مبلغ دفتری دارایی از طریق ایجاد یک حساب کاهنده» به مبلغ بازیافتنی برآوردی کاهش داده شود مگر آنکه کاهش مزبور عکس ‎SK‏ ‏افزایش قبلی ناشی از تجدید ارزیابی باشد در اين صورت اين كاهش بايد به حساب مازاد تجدید ارزیابی منظور و در گردش حساب ارزش خالص نیز منعکس شود. برای تعیین مبلغ بازیافتتی یک دارایی ثابت مشهود. خالص ارزش فروش ‎OT‏ ‏با ارزش اقتصادی دارایی مقایسه و رقم بزرگتر به عنوان مبلغ بازیافتتی انتخاب می‌شود.

صفحه 66:
افزایش بعدی در مبلغ بازیافتنی یک دارایی ثابت مشهود که براساس مندرجات بندهای فوق به کمتر از بهای تمام شده شناسایی شده است؛ به شرط آنکه شرایط و رویدادهایی که منجر به کاهش يا حذف مبلغ دفتری ‎Of‏ دارایی شده, برطرف گردد و شواهد متقاعد کننده‌ای حاکی از ادامه شرایط و رویدادهای جدید در آینده قابل پیش‌بینی وجود داشته باشد. باید از طریق برگشت کاهش قبلی شناسایی شود. مبلغ ب رکشت شده بايد به میزان استهلاکی که با فرض عدم وقوع کاهش يا حذف, به عنوان استهلاک شناسایی می‌شد. کاهش داده شود.

صفحه 67:
جبران خسارت وارده به دارایبهای ثلبت مشهود توسط اشخاص ثللث باید در صورت تغییرات در وضعیت مالی دوره‌ای منعکس گردد که قابل دریافت باشد.

صفحه 68:
بر کناری دائمی و وا گذاری ** یک قلم دارایی ابت مشهود در زمان واگذاری یا هنگامی که منافع اقتصادی یا خدمات بالقوه آقی ناشی از بکار گیری يا ول گذاری آن انتظار نمی‌رود. باید از صورت وضعیت مالی حذف شود. ** سود یا زیان ناشی از ب رکناری یا واگذاری دارایی ثابت مشهود باید در زمان حذف. در صورت تغییرات در وضعیت مالی منظور شود. مگر در رابطه جا فروش و اجاره مجدد که رعلیت استاندارد حسابداری اجاره‌ها ‎eo)‏ الزامی می‌باشد. ‎

صفحه 69:
افشا موارد زیر باید برای هرطبقه از داراییهای ابت مشهود در صورتهای مالی افشا شود: الف. مبانی اندازه گیری مورد استفاده جهت تعیین ناخالص مبلغ دفتری+ ب. روشهای استهلاک مورد استفاده؛ پ. عمر مفید یا نرخهای استهلاک مورد استفاده! ت. ناخلاص مبلغ دفتری. کاهش ارزش آنباشته و استهلاک انباشته در ابتدا و انتهای دوره؛ 3 ث. صورت تطبیق مبلغ دفتری در ابتدا و انتهای دوره به گونه‌ای که موارد زیر را نشان دهد: - اضافات؛ - واگذار بها؛ - تحصیل دارایی از طریق تر کیب واحدهای گزار: - افزایش یا کاهش ناشی از تجدید ارزیابی مؤثر بر ارزش خالص؛ - زیانهای. کاهش ارزش شناسایی شده در صورت تغییرات در وضعیت مالی؛ - ب رکشت زیانهای کاهش ارزش شناسایی شده در صورت تغیبرات در وضعیت مالی؛ - استهلاک دوره؛ و - سایر تغیبرات.

صفحه 70:
در صورتهای مالی همچنین باید موارد زیر افشا گردد: الف. وجود مبلغ و میزان محدودیت در رابطه با مالکیت داراییها و نیز داراییهایی که وثيقه بدهیهاست. (از قبیل داراییهای امانی؛ موقوفات و ...)؛ ب. مخارج منظور شده به حساب داراییهای در جریان ساخت طی دوره؛ پ. مبلغ تعهدات قراردادی مربوط به تحصیل داراییهای ابت مشهود؛ ت. مبلغ جبران شده توسط اشخاص ثللث بلبت خسارتهای وارده به داراییهای ثابت مشهود که در خالص تغییر در وضعیت مالی منظور گردیده اما بطور جدا گانه در متن صورت تغییرات در وضعیت مالی افشا نشده است؛ ث. مانده داراییهای در جریان ساخت. در راه. نگهداری شده در انبار و نیز پیش پرداختهای سرمایه‌ای در ابتدا و انتهای دوره؛ و ج. مبلغ دفتری دارایبهای بلااستفاده (به تفکیک موقت و دائمی).

صفحه 71:
چنانچه دارایی ابت مشهود به مبلغ تجدید ارزیابی انعکاس- یلبد. موارد زیر بلید افشا شود: الف. تاريخ موثر تجدید ارزیابی» ب. استفاده از ارزیاب مستقل يا ارزیاب داخلی واحد گزارشگر؛ پ . روشها و مفروضات با اهمیت بکار رفته در برآورد ارزش منصفانه؛ ت. میزان استفاده از قیمتها در بازار فعال یا معاملات حقیقی اخیر. یا انجام برآورد با بکار گیری سایر روشهای ارز شگذاری برای تعیین ارزش منصفانه؛ ث. مازاد تجدید ارزیابی شامل تغیبرات طی دوره؛ و ج. دوره تناوب تجدید ارزیابی به تفکیک هرطبقه از داراییه.

صفحه 72:
6 CS SF Glue Eel موجودیها

صفحه 73:
هدف هدف این استاندارد تشریح نحوه حسابداری موجودیها است. این استاندارد رهنمودهایی جهت تعیین بهای تمام شده و شناخت بعدی به عنوان هزینه. از جمله ه رگونه کاهش ارزش و روشهای تعیین بهای تمام شده موجودیها ارائه می کند.

صفحه 74:
دامنه کاربرد این استاندارد» نحوه ارزشیابی و انعکاس موجودیها در صورتهای مالی را تشریح می کند و موارد زیر را دربر نمی گیرد: الف. کار در جریان پیشرفت پیمانهای بلندمدت؛ ب. ابزارهای مالی؛ پ. موجودی محصولات جنگلی و معدنی؛ و ت. تولیدات کشاورزی در زمان برداشت و داراییهای زیستی غیرمولد مربوط به فعالیت کشاوزی.

صفحه 75:
تعاریف موجودیها: به داراییهایی اطلاق می‌شود که: الف. در فعالیت واحد کزارشگر مصرف می‌شود؛ ب. به منظور ساخت محصول يا ارانه خدمات. خریداری شده و نگهداری می‌شود؛ پ. به منظور ساخت محصول یا ارانه خدمات در فرایند تولید قرار دارد؛ یا ت. برای فروش در روال عادی عملیات واحد گزارشگر نگهداری می‌شود. خالص ارزش فروش: عبارت است از بهای فروش پس از کسر: الف. مخارج بر آوردی تکمیل؛ و ب. مخارج برآوردی بازاریابی؛ فروش و توزيع. بهای. جایگزینی: عبارت است از مخارجی که بایید برای خرید یا ساخت یکت قلم موجودی کاملا مشابه تحمل شود.

صفحه 76:
موجودیها ‎a8‏ موجودیها شامل کالای خریداری شده و نگهداری شده جهت فروش مجدد کالای ساخته شده» کار در جریان ساخت. و مواد و ملنومات آماده برای مصرف در تولید است. ‏همچنین موجودیها شامل کالای خریداری شده یا تولید شده جهت توزیع به ساير بخشها و واحدهاء بدون مطالبه بها یا مطالبه بهای ناچیز می‌باشد. ‏برای مثال کتابهای آموزشی که توسط بخشی از دولت جهت فروش به مدارس منتشر می‌شود. در بسیاری از واحدهای بخش عمومی, موجودیها به جای آنکه جهت ‎2 é a ‏فروش يا تولید نگهداری شوند. جهت ارائه خدمات نگهداری می‌شوند.‎

صفحه 77:
موجودیها در بخش عمومی عمدتاً شامل موارد زیر است: الف. مهمات؛ ب. ذخایر کالاهای مصرفی؛ . لوازم و قطعات ید کی؛ . ذخایر استراتژیک (برای مثال ذخایر انرژی)؛ ) G . موجودی ملزومات پستی (مانند تمبر)؛ ج. کار در جریان ساخت مانند بسته‌های آموزشی؛ و چ. املاک نگهداری شده برای فروش.

صفحه 78:
* +*« از آنجا که دولت امتیاز انتشار دارایبهایی نظیر اسناد رسمی دولتی را در اختیار دارد. این اقلام طبق این استاندارد جزء موجودیها منظور می‌شوند. * این اقلام به ارزش اسمی گزارش نمی کردند بلکهبه بهای تمام شده اندازه گیری می‌شوند. * :+ در مواردی که دولت ذخایر استراتژیک مختلف (از قبیل ذخایر نفت) را برای استفاده اضطراری با دیگر وضعیتها (برای مثال بلایای طبیعی) نگهداری می کند. طبق این استاندارد به عنوان موجودی شناسایی می‌شوند.

صفحه 79:
اندازه كير ی موجودیها موجودیها به جز ۲ مورد زیر باید بر مبنای اقل بهای تمام شده و خالص ارزش فروش تككاتك يا گروههای اقلام مشابه. اندازه گیری شود. موجودیهای تحصیل شده از طریق عملیات غیرمبادله‌ای, به ارزش منصفانه در تاریخ تحصیل اندازه گیری می‌شوند. ‎xe‏ موجودیهای نگهداری شده جهت مقاصد زیر بلید برمبنای اقل بهای تمام شده و ارزش جایگزینی اندازه گیری شوند: *الف.توزیع بدون مطالبه بها یا مطالبه به بهای ناچیز؛ یا *ب. مصرف در فرایند تولید کال جهت توزیع بدون مطالبه بها یا مطالبه به بهای اچیز.

صفحه 80:
بهای تمام شده موجودیها بهای تمام شده موجودیها باید در بر گیرنده: ۱- مخارج خرید: بهای خرید و هرکونه مخارج دیگری از قبیل حقوق و عوارض کم رکی, هزینه حمل و مالیاتهای غیر قابل برگشت. ۲- مخارج تبدیل: مانند کار ستقیم و سربار توليد اعم از ثابت و متغير. ۳- سایر مخارجی باشد که واحد گزارشگر در جریان فعالیت معمول خود. برای رساندن کالا با خدمات به مکان و شرایط فعلی آن متحمل شده است.

صفحه 81:
موارد مندرج در زیر نمونه‌هایی از مخارجی است که در بهای تمام‌شده موجوديها منظور نمىشود و در دوره وقوع به عنوان هزينه شناسايى مى كردد: الف. ضایعات غیرعادی مواد» دستمزد و ساير مخارج توليد (ضايعات قابل کنترل)؛ ب. مخارج انبارداری باستثنای مخارجی که در فرایند تولید برای انبارداری محصولاتی که نیاز به پردازش بیشتر دارند؛ انجام می‌شود؛ پ. سربار اداری که در رساندن موجودیها به مکان و شرایط فعلی نقشی ندارد؛ و ت. مخارج فروش.

صفحه 82:
تمام شده تولیدات کشاورزی برداشت شده از داراییهای زیستی طبق استاندارد حسابداری فعالیتهای کشاورزی, تولیداتی که توسط واحد گزارشکر از دارایبهای زیستی برداشت می‌شود. در شناخت اولیه به ارزش منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی فروش در زمان برداشت اندازه گیری می‌شود. برای بکار گیری این استاندارد» این مبلغ؛ بهای تمام شده موجودی در آن تاریخ است.

صفحه 83:
تکنیکهای محاسبه بهای تمام شده تکنیکهایی مانند روش هزینه‌یابی استاندارد يا روش خرده‌فروشی برای محاسبه بهاى تمام شده موجوديهاء هنكامى مى تواند به خاطر سهولت كار مورد استفاده قرار گیرد که ننایج حاصل همواره نز يكترين تقريب ممكن را برای بهای تمام شده فراهم میآورد. موجودیها ممکن است از طریق معاملات غیرمبادله‌ای تحصیل شود. برای مثال ممکن است در زمان وقوع بلایای طبیعی, یک سازمان بین‌المللی مقداری ملزومات پزشکی را در اختیار یک بیمارستان دولتی قرار دهد. در چنین شرایطی بهای تمام شده موجودیها برابر با ارزش منصفانه در تاریخ تحصیل است.

صفحه 84:
روشهای محاسبه بهای تمام شده ‎cle‏ تمام شده موجودیهایی که معمولاًقابل داد و ستد نیستند و کالاها و خدماتی که برای یکت پروژه خاص تولید و تفکیک شده‌اند بايد به روش شناسایی ویژه محاسبه شود. ‏۲ شناسایی ویژه. روشی است که در آن مخارج مختص هر یک از اقلام موجودی به آن قلم اختصاص می‌یابد. این روش برای اقلامی مناسب است که صرف نظر از خرید يا تولید. برای پروژه‌های خاصی در نظر گرفته شده‌اند. ‏7 اما کاربرد این روش در مواردی که تعداد زیادی از اقلام موجودی غیرقابل تفکیک وجود دارد. مناسب نیست. در اين موارد جهت محاسبه بهای تمام شده می‌توان از روشهای دیگری استفاده کرد. ‎

صفحه 85:
واحد گزارشگر باید از روشی یکسان برای محاسبه بهای تمام شده تمام موجودیها با ماهیت و کاربرد مشابه استفاده کند. برای موجودیهایی با ماهیت و کاربرد متفاوت (برای مثال استفاده از کالاهای مشخص در قسمتهای متفاوت یکت واحد گزارشگر) می‌توان از روشهای متفاوت محاسبه بهای تمام شده استفاده نمود. بهای تمام شده موجودیها به جز موارد مندرج در بالاه بايد به روش اولين صادره از اولین وارده و يا میانگین موزون محاسبه شود. واحد گزارشکر باید از روشی یکسان برای محاسبه بهای تمام شده برای ‎pled‏ موجودیهای با ماهیت و کاربرد مشابه استفاده کند. برای موجودیهایی با ماهیت و کاربرد متفاوت می‌توان از روشهای محاسبه متفاوت استفاده نمود. با توجه به شرایط واحد گزارشگر, می‌توان از سیستم دائمی یا ادواری نگهداری موجودی برای میانگین موزون استفاده کرد.

صفحه 86:
خالص ارزش فروش ممکن است بهای تمام شده موجودیهایی که دچار آسیب‌دیدگی یا فرسودگی جزئى يا كلى؛ یا کاهش قیمت فروش شده است. قابل بازیافت نباشد. همچنین در مواردی که مخارج برآوردی تکمیل يا مخارج برآوردی فروش؛ معاوضه یا توزیع افزلیش می‌بلبد. ممکن است بهای تمام شده. قلبل بازیافت نباشد. کاهش ارزش موجودیها به خالص ارزش فروش مبتنی بر این دیدگاه است که داراییها نباید به مبلغی بیشتر از خدمات بالقوه و منافع اقتصادی مورد انتظار حاصل از فروش, معاوضه. توزیع یا استفاده آنها؛ در صور تهای مالی منعکس شود. 9

صفحه 87:
*_مقایسه بهای تمام شده و خالص ارزش فروش معمولاً بايد به طور جداكانه در مورد هر يك از اقلام موجودى انجام شود. اما در برخى موارد بايد كروههاى كالا ويا كالاهاى مشابه را جمعاً در نظر كرفت. * براى مثال؛ اقلامى از موجودى كه اهداف يا كاربرد مشلبه داشته باشد و نتوان كن را عملاً جدا از ساير اقلام خط توليد ارزیلبی کرد نمونه‌ای از اقلامی است كه به طور كروهى مورد ارزيابى قرار مى كيرد. * ارزيلبى كروهى مبتنى بر طبقهبندى موجوديها مثلاً موجوديهاى كالاى ساخته شده یا کل موجودیهای یک عملیات یا قسمت جغرافیایی خاص: مناسب نخواهد ‎oy‏

صفحه 88:
* هدف از نگهداری موجودیها بلید در برآورد خللص ارزش فروش در نظر گرفته شود. * براى مثال» خالص ارزش فروش موجودیهای نگهداری شده برای قراردادهای فروش يا خدمات برمبنای قیمت قرارداد تین می‌شود. * اكر میزان موجودی واحد گزلرشگر بیشتر از موجودی مورد نیاز برای اجرای قراردادهای فروش باشد. مازاد موجودیها برمبنای قیمتهای عمومی فروش ارزیابی می‌شوند.

صفحه 89:
در مواردی که خللص ارزش فروش موجودی موادی که برای تولید نگهداری شده‌لند کمتر از بهای تمام شده باشد, به شرطی که کالاهایی که از مواد مزبور ساخته می‌شود. انتظار رود با سود به فروش برسد يا معاوضه و توزیع شود. مبلغ دفتری مواد كاهش نمى يابد. اما در صورتی كه کاهش در قیمت مواد اولیه بیانگر آن باشد که بهای تمام شده کالایی که از تن مواد ساخته می‌شود. بیش از خالص ارزش فروش است. مبلغ دفتری مواد باید کاهش داده شود.

صفحه 90:
* _ در هر دوره, خالص ارزش فروش مورد ارزیابی مجدد قرار می گیرد. هرگاه شرایطی که قبلاً منجر به انعکاس ارزش موجودیها به مبلفی کمتر از بهای تمام شده گردیده لست. دیگر برقرار نباشد یا در صورت وجود مستنداتی مبنی بر افزايش خالص ارزش فروش به دلیل تغییر در شرایط اقتصادی, ارزش موجودی انتقالی از دوره قبل باید تا سلغ خالص ارزش فروش جدید (حدا کثر تا حد میزان کاهش قبلی) افزایش داده شود. این وضعیت در شرایطی رخ می‌دهد که بهای تمام شده یک قلم موجودی که به علت کاهش قيیمت فروش به خالص ارزش دفتری کاهش داده شده است همچنان در دوره‌های بعد موجود است و قیمت فروش آن افزايش يافته است.

صفحه 91:
توزيع کالا بدون مطالبه بها یا مطالبه بهای ناچیز ممکن است واحد گزارشگر موجودیهلیی را نگهداری کند که خدمات بالقوه و منافع اقتصادی آقی آن مستقیماً به توانلیی ایجاد خالص جریانهای ورودی نقد مرتبط نباشد. لین نوع از موجودیها در مواردی مصداق دارد که واحد گزارشگر کالاهایی را بدون مطالبه بها یا مطالبه بهای اچیز توزیع می کند. در این موارد. منافع اقتصادی آتی یا توان بالقوه خدمت‌رسانی موجوديها از نظر اهداف كزارشكرى مللى به مبلغى منعكس مى شود كه واحد كزارشكر بايد براى تحصيل منافع اقتصادى يا توان بالقوه خدمت‌رسانی مزبور ببردازد. در صورتى كه منافع اقتصادى آتى يا خدمات بالقوه را نتوان از طريق بازار اندازه گیری کرد. برآورد بهاى جايكزينى ضرورى است.

صفحه 92:
شناخت موجودیها به عنوان هزینه مبلغ دفتری موجودیهای فروخته, معاوضه يا توزیع شده باید در دوره‌ای که در آمد مربوط شناسایی می گردد. به عنوان هزینه شناسایی شود. اگر در آمدی وجود نداشته باشد هزینه هنگام توزیع کالا یا ارائه خدمات شناسایی می‌شود. مبلغ کاهش ارزش موجودیها ناشی از اعمال قاعده " اقل بهای تمام شده و خالص ارزش فروش" و کلیه زیانهای مرتبط با موجودیها را باید در دوره کاهش ارزش يا وقوع زیانهای مربوط به عنوان هزینه شناسایی کرد.

صفحه 93:
افشا * الف. رویه‌های حسابدارى مربوط به اندازهكيرى موجوديهاء شامل روش تعيين بهای تمام شده؛ * ب. مبلغ دفتری کل موجودیها و مبلغ دفتری هر یک از طبقات عمده موجودیها! * پ. مبلغ دفتری موجودیهایی که به ارزش منصفانه چس از کسر مخارج فروش اندازه گیری شده است؛ * ت. مبلغ موجودیهایی که طی دوره به عنوان هزینه شناسایی شده‌اند؛ * ث. مبلغ هزیته کاهش ارزش موجودیها طی دوره ج. مبلغ بازیافت هزینه کاهش ارزش طی دوره در صورت تغیبرات در وضعیت مالی * چ. شرلیط یا رویدادهلیی که منجربه بازیافت کاهش ارزش موجودیها طبق الزامات بند ۳۹ شده‌اند؛ و * ح. مبلغ دفتری موجودیهایی که در وثیقه بدهیهای واحد گزارشگر است.

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
34,000 تومان