صفحه 1:
بسم الله الرحمن الرحیم
صفحه 2:
اصول سازمان
مدرسندکتر سهیلا بورقاني فراهاني
صفحه 3:
4 ۰
0
اصول مدیریت عمومي
صفحه 4:
اهمیت مطالعه مدیریت و سازمان
* سازمانها در زندگي انسان نقش مهمی ایفا می ABS
* سازمان ها در چهت ساختن آینده ای مطلوب گام بررمی دارند
* سازمان ها اضراد را با گذشته خود مرتبط می سازند
صفحه 5:
Or Laer
کارايي و اثربخشي
* کارایی یعنی انجام دادن کارها به نحو شایسته و درست
* اث بخشی یعنی انجام دادن کارهای درست و مناسب
صفحه 6:
وظایف اصلي مدیران
* برنامه ریزی
*؟ سازمان دهی
*؟ رهبری
* کنترل
صفحه 7:
دلایل لزوم برنامه ريزي
تعیین هسیمن
* کاهش تأثیر تغییررات
* به حداقل رساندن ضایعات و اضافات
* ایجاد استانداردهایی برای تسهیل کنترل
صفحه 8:
برنامه ريزي
*برنامه ریزی دو چیز را مشخص مي کند:
۲ اهداف (آنچه که باید انحام بگیرد)
۲ ابزار (چگونه باید به هدف رسید )
صفحه 9:
سازه ماندهي
تنظيم وتخصيص دادن كارهاء اختيارات سازمانى و gh
بين اعضاء به كونه اى كه آنها بتوانند به هدف هاى سازمان
دست يايند
صفحه 10:
رک
* راهنمايي کارکنان
* اعمال نفوذ در سازمان
* ايجاد انكيزه در كاركنان
صفحه 11:
۹ا 4۳ 0
سبك هاي رهبري
# شیوه مستبدانه
2 شيوه ردم سالارانه
* مشاورهای
Sie
شیوه آزادمنشانه
صفحه 12:
9 ۳ ee
نان
فرایند بازیینی فعالیت ها بررای کسب اطمینان از انجام
فعالیت ها بر Gale برنامه
صفحه 13:
ارکان کنترل
؟ تعیین استانداردهایی بای عملکمد
؟ تعیین شیوه ای برای اندازه گیمی عملکردهای جاری
؟ مقایسه عملکدها با استانداردهای مشخص
* انجام دادن اقدامات اصلاحی
صفحه 14:
فرایند مدیریت در مرحله عمل
برنامه رهزى؛ سازمان دهی» رهبرری و کنترل به صورت
عملیات همزمان و مرتبط با یکدیگ به اجبرا در می آیند
صفحه 15:
* نتشهای ارتباطی
am @ ی اطلاعاتی
* نتشهاى تصميم كيسرى
صفحه 16:
نقشهای ارتباطبی
ty ده ۵
نقش تشریفاتی
ده
نفس رهیسی
an @
نقش رابطر
صفحه 17:
صفحه 18:
تقشهاى تصمي مكيسرى
an @
تقشنوآور
* تق شآشوب زدایی
* تقش تخصیص دهنده منایع
* تقش مذاك ره كننده
صفحه 19:
سطوح مدیریت
* مدیرران رده پایین
* مديران ميانى
* مديران ارشد
صفحه 20:
هاى مديران
ت
سطبوح مديرريت ومهار »
امولى
مدير عامل
مدير
whe
مدير
ابعولى
صفحه 21:
تقوري و ساختار سازمان
صفحه 22:
سازمان چیست؟
سازمان یک نهاد اجتماعی است که:
؟ هدقدارد
* ساختار آن به صورتی آگاهانه طبرح ریزی شده است
* دارای سیستم های فعال و هماهنگ است
* با محیط خارجی ارتباط دارد
صفحه 23:
ساززمان به عنوان یک سیستم
سازمان یک سیستم باز است که:
1 اقلام مورد نيازرا از محيط مى كيرد
° به محيط خا رجى مى دهد
صفحه 24:
Shs ۳۹ فا
زیمسیستم های سازمانی
* مر زكسترى
* توليد
* نگهداری
؟ تطبیق با محیط
Corre
صفحه 25:
ابعاد طرح سازمان
ابعاد طمرح سازمان بیان کننده وی گی های خاص سازمان هستند و به دو
گرروه طبقه بندی می شوند:
* ابعاد محتوایی
* ابعاد ساختاري
صفحه 26:
ابعاد ساختاري
9 اباد ساحتارى بيان کننده
وي شكى هاى درونى يك سازمان
هستند:
رسمی بودن
تخصصی بودن
* داشتن استاندارد
* سلسله مراتب اختیارات
پیچیدگی
مت كن بودن
حرفه ای بودن
نسبت های پرسنلی
صفحه 27:
ابعاد محتوايي
8 ابعاد محتوایی مرف کل سازمان اندازه
هستند: ل
* اهداف و استراتوی
* فرهنگ
صفحه 28:
تعامل ابعاد ساختاری و محتوایی سازمان
3- داشتن استاندارد
4- سلسله مراتب
اختیارات
صفحه 29:
نتایج تعیین ساختار سازمان
* تعیین روابط رسمی گزرارشگری در سازمان
* گرروه بندی یا تقسیم بندی دوایر سازمان
* طبرح سیستم هایی که فعالیت های همه دوایر را هماهنگ می
کنند
صفحه 30:
طراحي ساختار سازماني
در طرراحی ساختار سه چیم باید تعیین شود:
* كارهايى که بايد انجام شود
* زنجیر» فرماندهی
* طبقه بندیدوایر
صفحه 31:
انواع گروه بندي واحدهاي سازماني
* بحسب نوع وظیفه
* برحسب محصول
* برحسب منطقه جغ رافيايى
* گروه بندی چند محوری
صفحه 32:
ساختارهاي سازماني
* ساختار وظینه ای
* ساختار مبتتی بر محصول
* ساختار جغرافیایی
* ساختار پیوندی
* ساختار ماتريسى
صفحه 33:
ساختار مبتني بر نوع وظیفه
ويژگي ها:
* محیط : با ثبات
* فناوری : معمولی و یکنواخت
* اندازه یا بررگی : کوچک تا متوسط
هدف ها : كارايى درون سازمانی؛ کینیت بالای فنی
صفحه 34:
9 ۰ ea
ساختار مبتني بر نوع وظیفه
نقاط قوت:
صرف جویی به مقیاس *
افزايش مهارت كاركنان *
* تأمين هدف هاى تخصصى سازمان
صفحه 35:
وبزكي ها:
9 فناوری : پیچیده
* محيط : در حال تخييس
* اندازه پا بزرگی : بزرگ
* هدقها : رضایت مشتری» سازش با محیطء اثشربخشی در حارج از
سازمان
صفحه 36:
Oa See
ساختار مبتي بر نوع محصول
نقاط قوت
مناسب محیط متغیر و بی ثبات *
هماهنگی- دوایر سازمانی *
* تصمیم گیرری به صورت غي رمت كن
صفحه 37:
ساختار مبتني بر نوع جغرافيايي
توجه نمودن به مصرف کنندگان یا مشتریان محصولات سازمان
صفحه 38:
ساختار پيوندي
سازمان ها با پهره گیری از وینگی های دو ساختار متفاوت
(محصول و وظیفه ) می کوشند تا از نقاط قوت هر دو ساختار
بهر» مند شوند ولی از تقاط ضعف آنها اجتتاب کنند
صفحه 39:
ساختار ماتريسي
شرايط مناسب ساختار ماتريسى:
۰ منابع به همه واحدها به اندازه کافی نمی رسد
* سازمان بايد جند هدف ضدونقيض را تأمين كند
* محيط سازمان بيجيده و نامطمئن است
نت
صفحه 40:
4 ۰
مديريت منابع انساني 60
صفحه 41:
مدیریت منابع انساني
سیاست ها و اقدامات مورد نیاز بای اجرای بخشی از وظیفه مدیریت
است که به امور كا ركنان مربوط است
صفحه 42:
فرایند مدیریت منابع انساني
گزینش بلسسس ایند اییلنسسسسس | برنمه پیزی مایع انیم
هف
توجیه و آموزش
آوزینی عملکرد ل مجیران خدمت کارکنان"- مدیریت مير شفلى.
صفحه 43:
برنامه ريزي منابع انساني
* تأمین نیازهای آینده شرکت
* حفظ تعادل و توازن در آینده
* جذب داوطلبانیا کم کرردن کا رکنان
* آموزش و توسعه کارکتان
صفحه 44:
نجزیه و نجلیل 3 شغل
*؟ شرح شغل (شرح وظایف) ( آنچه را که شغل مورد نظر نیاز
دارد)
° وي شكى هاى شخل ( شرايط احمراز شخل ) ( چه نوع اضرادى را بايد
برای شغل مورد نظر استخدام گرد )
صفحه 45:
روش هاي بيش بيني نيروي كار
* تعميم روندهاى استخدامى كذشته
* استفاده از نسبت هايى علّى مانند حجم ضروش يا مينزان سسرمايه
كذارى
صفحه 46:
فرایند گزینش
* ب كردن برك درخواست كار
* مصاحبه اوليه
ant
بررسى سوابق فرد
* مصاحبه عميق
معاینه چسمی
* كماردن فرد در پستا مورد نظرر
صفحه 47:
معيارهاي سنجش آزمون
* اعتبار:« آیا این آزمون آنچه را که قرار است اندازه گیرری
كندء اندازه گیرری می کند؟»
* روایی یا قابل اعتماد بودن:ثبات روبه آزمون
صفحه 48:
انواع آزمون ها
* بررسى توانايى هاى شناختى (ذهنى)
* شناخت تواناییهایفیزیکی و حرکتی
* سنجش شخصیت و مینزان علاقه فد
* آزمونپیشرفت
صفحه 49:
انواع مصاحبه
© تنظیم شده: سوالات و پاسخها © موقعيتي: توانايى هاى داوطلب را
از پیش تعیین شده rere gt
# رفتاری: رفتارهای گذشته را
8 تنظیم نشده: بدون ساختار peer) 2
بررسي مي کند
صفحه 50:
نوجیه کارکنان
در فرایند توجیه اطلاعات زیربه کا رکنان داده مي شود:
* سیاستهای اداری
* ساعت کار
* عملیات واحدء و سازمان
* شيوه ارزيابى عملكردها ۹
i ,2.8 * قوانین و مقررات ایمنی
حقوف و مرحصی
* مرایای کارکنان
صفحه 51:
برنامه آموزش و توسعه
* تجزیه و تحلیل نیازها
* طبراحی آموزشها
* معتبس بودن مطالب آموزشی
Yel?
* ارزیابی نتیجهها و پیگیری برنامه
صفحه 52:
روش هاي ارزيابي عملکرد
* مقیاس رتبه بندی ترسیمی * ثبت وقایع حساس
* رتبه بندى ترتیبی * مقیاس رتبه بندی رفتاری
* تا
سا * مدیرریت برمبتاى هدق
* توزیع اجباری
صفحه 53:
مراحل تعیین میزان پرداخت
* تحقیق پیمایشی در مورد حقوق
* ارزیابی شغل مورد نظس
* دسته بندی مشاغل مشابه در گرروههای حقوقی
* قیمت گذاری هر گرروه
* تعبين دامنه مزد هم كدرو شي
صفحه 54:
صفحه 55:
تعاریف بهره وري
* اگریکولا قدرت تولید
۰ آلبرت آنتالین: رابطه بین حجم تولیدی که در مدت معین به
دست آمده به حجم عواملی که درجریان آن تولید مصرف شده
صفحه 56:
تعاریف بهره وري
# اشنایدر: معیار عملکرد و توان موجود تولیدی
2 استدفیلد: نسبت بازده سیستم به مقدار عوامل تولید
© دايره المعارف بريتانيكا: نسبت آنجه كه توليد مى شود به آنجه
كه براى توليد نياز است
صفحه 57:
مفاهیم جایگزین بهره وري
۶ 01600۷ یا کاراین سرعتعملدر لستفاده از ظرفیت
تولیدی
۶ ]۲۳۵۲۱۵01۱ یا قابلیتسوددهن نسبتفروشربه هزینه
* 60655 601]]] یا لذربخشن کینیتو منیدبوین
صفحه 58:
نسبت های رایج بهم» وری
بت های کلی.:
خووجی انوژی خووجی مواد خووجی
ورودی انوژٍی ورودی مود ورودی
بت های حسلبساری:
نود سود فووش فووش
فووش abil aed دلیابی های, ثابتد سومایه استفاده شده
صفحه 59:
نسبت های رایچ بهم» وری
سبت. های مهندسی:
نتایج بدستد آمده كار مفيد
منابع مصوف شده انوژٍی مصوف شده
نسبت های صنعتی./سازمانی:
خووجی. نیووی انسلی.
ساعات كار نيووى abl
خووجى. واققى.
خووجى. بالقوه
كارهاى. تكميل شده
كارهاى. انجام شدده
صفحه 60:
بهره وري از ديد سازمان هاي بين المللى
& مركم بهمره وری ژاپن : به حدا کش رساندن استفاده از منابع»
نیروی انسانی» تسهیلات و ...» به نحو علمى
# دفت بين المللى كار( 11.60) :رابطه بازده تولید با یکی از
عوامل آن
صفحه 61:
بهره وري از ديد سازمان هاي بين المللى
4# سازمان همكارى وتوسعه اقتصادى (015)10 ): نسبت خروجی
(مییزان تولید ) به یکی از عوامل تولید
# آژانس بهره وری اروپا ((۳۸]) : درجه استفاده مش از هر یک از
عوامل تولید
صفحه 62:
بهره وري از دید گروه هاي اجتماعي
بهسه وری از دید مصرف کنندگان عبارت است از: دسترسی به
کالای ارزان» ضراوان ومخوب
صفحه 63:
بهره وري از دید گروه هاي اجتماعي
بهره وری از دید تولید کنندگان عبارت است از: بهر» وری در
سرمايه كذارى مناسب و توليد بيشتر؛ رقابت در عرضه بهت
محصولات» كيفيت مرغوب ترء و سودآوری بالات
صفحه 64:
بهره وري از دید گروه هاي اجتماعي
بهره وری از دید ملتها عبارتست از؛ رفاه و آسایش و زندگی
بهتر؛ فررصتهای شغلی مناسبه و امکان دسترسی به کالاها و
حدمات ارزان
صفحه 65:
مزاياي (SIP ORS
> رقابت يذيرى بين المللى كالاها.
8 ارتهای سطح زندگی رقابت يذيرى بين المللى كالاهاى
تولیدی و درنتیجه تحقق سربعش
پهبود موازنه پرداختها ۱
توسعه اقتصبادی و پیشرفت
7 تقلیل هزینه ها و قیمت ها
اجتماعی
# كنترل تورم
صفحه 66:
عوامل موثر بر بهره وري
* عوامل خارجي: شامل سیستمهایی که بررای جامعه طراحی می
شوند و ارزشهای ملی» فرهنگی» اجتماعی و جهت گیری های
سیاسی جامعه
صفحه 67:
عوامل موثر بر بهره وري
* عوامل داحخلی: شامل ابنرارهاء فناوری هاء ماشینهاء مواده طاحی»
آموزش, ارتباطات و ... که همه بطور مضاعف برروی هم
تأثيى مى كذارند تا بهمره وری افرایش يابد
صفحه 68:
بهره وري عوامل تولید
* نیرروی کار
* فناوری (ماشین ONT دانش فنی و اطلاعات )
* مواد اوليه
* سرمایه
* اذرژی
* مدیرریت و سازماندهی منابع و فرایند تولیدی
صفحه 69:
صفحه 70:
تعریف ارگونومي
ارگونومی عبارت است از تطابق علمی کار و محیط کار با
مشخصات فیزیکی و روانی انسان
صفحه 71:
عوامل موثر در طراحي ارگونوميکي
* وضعيت و حرکات بدن
؟ عوامل محیطی
؟ اطلاعات و عملیات
؟ کنترلها
* وظاین و مشاغل
صفحه 72:
در هنگام طبراحی کار و محیط زندگی روزانه می توان با توجه
بيشت به توانایی ها و محدودیت های انسانی» احتمال وقوع
حوادث را کاهش داد
صفحه 73:
علوم مطرح در ارگونومي وضعیت و حرکات بدن
* بیومکانیک: بررسي قوانین فیزیکی سازوکار بدن
* فیزیولوژي: تخمین ميرزان انرثى در قلب وريه ها
* آنترويومترى: بررسي اندازه هاى بدن انسان
صفحه 74:
قوانین منتج از بیومکانیک درباره حرکات بدن
* مفاصل نباید به جهتی حخاص متمایل باشند
* هنكام حمل يك جسم؛ بايد آن را به بدن زديك كرد
* بايد از خم كردن بدن به جلو خودداری کرد
صفحه 75:
قوانین منتج از فیزیولوژي درباره وضعیت
يدان
* متدار مصرف انرژی را باید محدود كررد
* استرراحت يس از انجام كارهاى سنكين ضرورى است
* استرراحت بايد بين ساعات كار تقسيم شود
صفحه 76:
اصول ارگونومي درباره نشستن
* نشستن مسولاً مطلوب تر از ایستادن استه
* ارتفاع نشیمنگاه و پشتی صندلی بای قابل تنظيم باشد
* مهم ترین عملیات و فعالیت ها باید در شعاع تقریبی 9۰ سانتیمتی بدن
oS انجام
صفحه 77:
اصول ارگونومي درباره روشنايي
* دیوار» میزرکا و ..» نباید با رنگهای مات رنگ شوند
* آنجه اطبراف ماشین یا ميیز کار را احاطه می کند باید دارای رنگهای
خنشی و آ رامش بخش باشد
* شدت نور روشنایی موضعی باید قابل تنظیم باشد
صفحه 78:
اصول ارگونومي درباره سروصدا
* تراز صدا در محیط کار باید بین 30 تا 80 دسي بل باشد
* درهنگام انتخاب روش معین جهت انجام یک کار میزران صدای حاصل ااز آن نیز
بايد مورد توجه قرار كيرد
صفحه 79:
روش هاي کنترل سروصدا
* اقدامات فنی
* استفاده از جاذبهای صدا در دیوارها وسقف کارگاه
* اقدامات ساختمانی
* استفاده از وسایل ایمنی شخصی