کشاورزی و دامپروریمحیط زیست و زیست‌شناسیزمین‌شناسی و مهندسی معدنباغبانی و زراعتگیاه‌ پزشکیعلوم پایه

بررسی تاثیر تنش خشکی بر عملکرد و میزان اسانس گیاهان دارویی

صفحه 1:

صفحه 2:

صفحه 3:
outa خشکی یکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد در سرتاسر جهان و تنش محیطی است. و یکی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی در سراسر دنیاست. قسمت عمده کشور ایران: دارای اقلیم خشک و نیمه خشک است. که خشکی های دوره ای اتفاق غیر از منطقه شمال کشور که ۱ کل اراضی کشور را در بر میگیرد. و مناطق خشک و نیمه خشک محسوب میشود. محدودیت آب و تتش خشکی به طور معمول بر مراحل مختلف رشد و نمو گیاهان اثر منفی دارد. کمبود آب در ایران همواره به عنوان عامل محدود کننده تولید محصولات زراعی و باغی به شمار میرود. در اين پين تاثیر آن بر رشد. نحوه جذب عناصر غذایی و انجام فرآیندهای متابولیسمی گیاهان متفاوت است. کمبود آب تغییرات زیادی در رشد گیاه به وجود میآورد که میتواند سبب کاهش آن گردد. این در حالی است که میزان کاهش میزان رشد همواره با تغیبرات مهمی در خواص کیفی گیاهان زراعی و باغی و از جمله گياهان دارویی همراه

صفحه 4:
مقدمه پرخلاف جانورن. یاهان به علت حضور ثابت در یک مکان اچار بهتحمل تنش های محیطی نظیر خشکی. شوری. كرماء سرما و.... هستند و از سوى ديكر تنش هاى محيطى از مهم ترين عوامل تعيين كننده الكوى براكنش كياهان در سطح جهان كى باشند و تنش خشكى + کننده بخشی از اين پراکنش می باشد(احمدزاده. ۱۳۷۹) آب یکی از عوامل محیطی است که تاثیر عمده ای در رشد و نمو و گیاهان دارویی است. و یکی از عوامل مهم اقلیمی که بر توزیع و پراکنش گیاهان در سرتاسر جهان موثر است و. ابى در كياه شود. كمبود آب در دسترس است. به طور کلی. تنش به معنای فشار شدید اثرات منفی برخی نیروهاست که مت عملکرد نظامهای طبیعی میشود. به عبارتی تنش. به عنوان کاهش رشد کمی یا کیفی یک گیاه خاص تعریف میشود که در اثر تغیبرات خارج از دامنه مطلوب عوامل محیطی ایجاد میشود(کافی ودامغانی, ۱۳۸۱)

صفحه 5:
در اثر کاهش نزولات جوی است. خشکی به عنوان کاهش ذخایر آب- های سطحی و زیرزمینی در اثر کاهش نزولات جوی است. بعضی از محقفان, به مناطقی که بارندكى سالياته آنها كمتر از ‎60٠‏ ميليمتر باشد نواحى تحث تنش خشكى ميكويند(راجرام و همكاران. 1944 ). از نظر ترئر به شرايطى كه در نتيجه آنه رطوبت موجود در خاك به نقطه اى ميرسد كه كياه قادر به جذب آب با سرعت كافى برای جبران تعرق نباشد. خشكى میگویند(ترنره ۱۹۸۰ ). خشکی برخی مطالعات نشان داده است كه تنش ناشى از كمبود آب سبب كاهش رشد قسمت هاى مختلف ككياه اعم از ريشه ها و اندام هاى هوابى. كاهش سطح برك. ارتفاع. وزن خشك. بسته شدن روزنه هاء كاهش فتوستتزء تعرق. آنزيم هاء بروتئين ها و اسيدهاى آمينه و كاهش كلروفيل ميشود.كشور ما ايران در بخشى از كره زمين قرار كرفته كه در بسيارى از نقاط را تامین نمیکند(حسنی و امیدپیگی, ۲۰۰۷ ؛ حسنی, ۲۰۰۳ . از طرف دیگره ووند دقيق اسانس ها به طور کلی بازمانده های ناشی از های ثانویه در گیاهان دارویی تحت کنترل ژنتیکی است. ولی عوامل محیطی به ویژه شرایط تنش زاء نقش عمده ای در کیفیت و کمیت این مواد به عهده دارند.

صفحه 6:
> اين كياهان به سه كروه اصلى شامل : كياهان داروبى. كياهان ادویه ای و گیاهان عطری طبقهبندی می شوند(مید بیگی, ۱۳۸۶ )پژوهش پیرامون گیاهان دارویی و معطر نواحی خشک ایران به واسطه نیازهای اکولوژیکی محدود آن ها و طیف وسیع مقاومت و تحمل تن ها در مقابل تتش های محیطی از جمله کم آپی؛ درجه حرارت بلا و ... ضروری می باشد. در این مقاله در مورد اثرتتش خشکی بر روی عملکرد و میزان مود موثره پرداخته شده است.

صفحه 7:
مقدمه , درک پاسخ گياهان دارویی تتش های محیطی جهت تولید و اصلاح ارقام متحمل به تتش کاملا ضرروی است . تنش خشکی از جمله تتش های محیطی مهم است که با تاثیر گذاری بر رشد ونمو گیاهان می تواند باعث کاهش رشد و عملکرد گیاهان شود. در واقع تنش خشكى با نزى. تخريب بروتئين ها و آنزيم ها . کاهش سطح برگ و كل و ميوه موجب كاهش عملكرد گياهان می شود. گياهانقادرند با تغیبراتی نظیر کاهش سطح تعرق كننده افزايش طول وحجم ريشه و تولید اسمولیت های سازگاری اثرات تنش خشکی را تا حدود زیادی کاهش دهند. رشد و نمو گياهان دارویی مانند سایر گياهان تحت تاثير تنش خشكى كاهش مى يابد و متابوليتهاى ثانويه كياهان در شرايط محيطى مانند خشکی, شوری و تغبيرات دمايى مى تواند تحت تاثير قرار كيرد و اين شرايط تنش زا معمولا سبب تشديد سنتز متابولبت هاى ثانويه كه معمولا ماده موثره كياهان داروبى هستندمى شود. اما به دليل كاهش عملكرد ماده خشک تحت تاثیر تتش می توان انتظار کاهش برداشت ماده موثر دارويى رانيز داشت تنش خشكى با تاثبر كذارى بر آب قابل دسترس برك ها سبب كاهش تورؤسانس سلول ها و در تنيجه كاهش سطح برگ و اندام فتوسنتز کننده مى شود.

صفحه 8:
** بقالیان وهمکاران مشاهده نمودند تتش خشکی با تاثیر منفی بر رشد گیاهبابونه سیب کاهش ارتفاع و عملکرد گل بابونه شد. پتروپوس و همکاران بابررسی گیاه جعفری گزارش نمودند که تتش خشکی سبب افزایش اسانس گیاه جعفری شد در حالكيه عملكرد ماده خشك اين كياه را کاهش داد. بی تایب و همکاران با ببرسی رشد گیاه مریم گلی تحت تاثبر تتش خشکی افزایش اسانس. کاهش ارتفاع. کاهش سطح برگ و کاهش وزن خشک اندام هوایی اين گیاه را گزراش نمودند. استراد و همکاران با مطالعه گیاه فلفل مشاهده نمودند که تتش خشکی موجب تشدید ساخت متابولیت هاى ثانويه در اين كياه ميشود. ** در سطح سلول. گياهان قادرند با تجمع اسموليت هاى سازكار مانند انواع تر كيبات قندى. اسيدآمينه. آمين هاى جهارتابى اسيد هاى و يون ها فشار تورژسانس سلول را كرده و از خسارت به سلول و توسعه سطح برگ تا حدود جلوگیری نمایند. از عمده ترین اسمولیت های سازگار می توان به کربوهیدرات های محلول.گلاسین بتائین وپرولین اشاره کرد. که در شرایط تتش خشکی علاوه بر افزایش آب قابل دسترس سلول سیب کاهش اثرات منفی ‎AS‏ پایداری غشاء سلولی می شوند. اشرف و مک نیلی تجمع اسمولیت هابی نظیر پرولین و کربوهیدرات های محلیل رایکی از راهکارهای افزایش تحمل شوری و خشکی در ‎DIALS‏ عنوان نمودند. ** بابایی و همکاران مشاهده نمیدند که تحت تاثیر پرولین وماده موثر تیمول در گیاه دارویی آویشن افزایش یافت. باهاتراجی و مخروجی مشاهده نمودند که شرایط تنش شوری تجمع پرولین و کربوهیدرات محلول در گیاهچه های برمج موجب کاهش اثرات منفی تنش شوری و خشکی ناشی از شوری بر سلامت اين تركيبات در شرايط تنش شورى علاوة ب آب سلول در کاهش تخریب غشاها سلولی نیز نقش دارند. علی رغم این موضوع تحقیقات هانسون و همکاران روی گیاه جو و پیستینی و همکاران روی گندم بیانگر آن است که در برگ این گیاهان رابطه ای وجود ندارد.

صفحه 9:
‎al (Matricaria recutita) «0‏ متعلق به تیره کاسنی . یکساله. معطر با ساقه بالا رونده و انشعابات به طیف وسیعی از شرایط آب و هوایی سازگار است و در ارتفاعات ۵۰۰-۳۰۰امتری به خوبی رشد می کند این ‎Sus oa te‏ دارويى شناخته شده توسط انسان ويكى از بر مصرف تر ن كياها ن دارویی در جهان است که هر ساله مقادیر فراونی از آن در صنایع داروسازی. آرایشی, بهداشتی و صنایع غذایی استفاده می شود. در اسانس بابونه نزدیک به 0نوع تركيب شنا ترین آنها ‏شامل آلفا- پیسابولول. کامازولن وآلفا- بیسابولول اکسید است. اسانس حاصل از گلهایی بابونه دارای خواص ضدعفونی کننده. أرام بخش» ضد اسپاسم. ضد آلرژی و ضد نفخ می باشد. همچنین گلهای آن به دلیل داشتن فلاونوئیدها دارای اثر مرطوب کنندگی و لطیف کنندگی ۳ با توجه به اهمیت دارویی بابونه و جایگاه آن در صنایع آرایشی و بهداشتی و همچنین محدود بودن منابع آب این تحقیق به منظور ارزیابی واکنش ارقام بابونه آلمانی وبابونه توده محلی شیراز به تتش خشکی واثرات آن بر ترکیب دارویی کامازولن در شرایط آب و هوایی شهرستان شوشتر و همچنین مقایسه عملکرد اسانس ارقام اصلاح شدء و توده محلی شیرازی انجام شد. ‎

صفحه 10:
مواد و روش ها به منظور بررسی اثر خشکی بر عملکرد. غلظت اسمولیت های سازگار. میزان اسانس و در صد کارمازولن سه رقم گیاه دارویی بابونه 3 ۹۵ ۲۵ آزمایشی در سال ۱۳۸-۹ در مزرعه آزمایشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شتر واقع در شمال استان خوزستان انجام شد. اين تحقیق به صورت طرح کرت های خرد شده در الب طرح بلوک کامل تصادفی در جهَار تکرار انجام شد. کرت اصلی شامل سطوح تتش خشکی بدون تتش (۰٩در‏ صد ظرفیت زراعی مزرعه) .تتش متوسط (۷۵در صد ظرفيت زراعى مزرعه) وتنش شديد (00 در صد ظرفيت زراعى مزرعه)بود. كرت هاى فرعى شامل سه رقم بابونه (ارقام اصلاح شده پرسو ۳650۷)) بودگلد 8009010)) وتوده محلی شیراز) بود. برای تعیین سطوح خشکی از دستگاه انعکاس سنجی زمانی مدل ایمیکو استفاده شد. مساحت هر کرت فرعی 9/۱ متر مریع و فاصله کرت های اصلی از یکدیگر یک متر بود.عملیات کاشت در ۲۰بهمن ماه۱۳۸۸ انجام شده. برای عملیات کاشت بذر به صورت نواری در کرت کاشته شده و روی آنها با کودحیوانی پوشیده شد. فاصله خطوط کشت ۲۰سانتی متر بود.و در هر کرت نیم گرم بذر بابونه ‎WS‏ ‏ماسه بادی مخلوط شده بود به طیر یکسان روی خط کاشته شد. تراکم بیته ۱۳۰ عدد در متر مربع بو آبیاری اولیه دوبار به منظور استقرار گیاهچه ها و هر ۵ روز یکبار انجام شد. سه هفته بعد از کاشت. خشکی اعما شد. جهت جلوگیری از تاثیر بارندگی های فصلی بر نتابج آزماي پوشش کامل کرت ها مانع از رسیدن باران به سطح کرت ها مى شد. و جين علف هاى هرز و تنك كردن مزرعه به صورت دستى انجام شد. برداشت گیاهان در زمان گلدهی کامل مزرعه در تاریخ۱۲ ادریبهشت ( ارقام اصلاح شده) و۵ ادریبهشت ( برای توده شیرازی) |

صفحه 11:
به منظور برداشت بوته هاء بعداز حذف حاشیه هاء كياهان بعد از شمارش در مساحت یک متر مربع برداشت شده و از هر کرت ۱۰ بوته به صورت تصادفی جهت اندازه گیری وزن خشک گل. گل برداشت شده از یک متر مربع به مدت دوهفته در سایه جهت اندازه گیری وزن خشک گل و استخراج اسانس خشک گردیدند. همچنین از هر کرت ۵ نموه برگ به منظور اندازه گیری میزان پرولین وکربوهیدرات های محلول انتخاب شد. غلظت پرولین برگ با استفاده از روش بیتس و همکاران اندازه گیری و محاسبه شد. جهت تهیه محلول استخراج پرولین.۱۰ میلی ليتر از محلول ۳ درصد اسید سولفوسالسلیک به نیم گرم بافت تر برگ اضافه شد. سپس این مخلوط با دور ۸۰۰۰ در دقیقه به مدت ۱۵ دقیقه سانتریفوژ شد. سپس ۲ میلی لیتر اسید ناین هیدرین و۲ میلی لیتر گلایکول استیک اسد به ۲ میلی لیتر از محلول استخراج اضافه شد. این محلول به مدت ‎١‏ دقيقه در دمای ۹۵ درجه سانتیگراد در حمام بن ماری جوشانده شد. بعد از خنک شدن محلول. چهار میلی لیتر تولوئن به آن اضافه شد و غلطت پرولین با قرائت در طول موج۵۲۰نانومتر توسط اسپکتروفتومتر قرائت شد. در نهایت با توجه به منحنی استاندارد حاصل از غلطت های مختلف پرولین محاسبه شد. جهت اندازه گیری این صفات از دستگاه تحلیل گر گاز مادون قرمز۱ (۷00161:16-4) استفاده شده. نمینه گیری ها بین ساعت ۱۱ تا ۱ بعدازظهر انجام شد. برای ثبت میزان فتوسنتز (میکرومول دی اکسید کربن بر متر مربع در ای قسمتی از یک برگ بالغ در اتاقک قرار گرفت و پس از ۰ثانیه داده مربوطه ثبت شد.

صفحه 12:
جهت اندازه گیری کربو هیدرات های محلول از روش دوبویس و همکاران استفاده شد به اين منظور ۱/۰ گرم برگ خشک آسیاب شده در یک لوله ی آزمایشی ریخته شد و ۱۵ میلی لیتر الکل اتانول ۸۰ درصد در حال جوشیدن ب آن اضافه شد. بعد از حدود ۲۰ثانیه نمونه ها به مدت ۱۰دقیقه با دور ۳۰۰۰ دور در دقيقه سانتریفیژ شدند. بعد از مدت محلول سوپر نانت (روشناور) جدا شده و در یک لوله ی آزمایش دیگر ريخته شد. این عمل دو مرتبه تکرار شد. جهت تبخیر اتانول. نمونه ها به آون ۷۰ درجه ی سانتیگراد منتقل شدند. در ادامه ۶۰ میلی متر آب مقطر به لوله های آزمایشی اضانه شد. جهت حذف رسوبات اضافی مانندتانن ها۷/۶ میلی لیتر هیدورکسید باریم ۳/۰ نرمال و ۳ دقیقه بعده میلی لیتر سولفات روی۵ درصد اضافه شد و به مدت ۱۰ دقيقه با دور۳۰۰۰ دور در دقيقه سانتریفیوژ شدو بعد از این مدت ۲ میلی لیتر عصاره روشناور جدا شد و ب همراه ۱ میلی لیتر محلول فنول ۵ درصد به یک لوله آزمایش دیگر منتفل شده و به داخل هر لوله يش اضافه شد. بعد از 40 دقیقه و با ثییت رنگ قهوه ای در نمونه ها میزان جذب با استفاده از اسپکتوفتومتر در طول موج 480 نانومتر شد. © استخراج اسانس گل های خشک به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر به مدت سه ساعت و در شرایط کاملاً یکسان انجا شد. به اسانس استخراج شده از ۱۰گرم گل خشک, ۵۰میلی لیترهگزان اضافه شد و مقدار جذب محلول در طول موج ‎٩۱۰‏ نانومتر در دستگاه 11۷ اندازه گیری شد و به کمک رابطه زیر در صد کامازولن آن بدست آمد: *( جذیدر طولمو: ۰ نانومتر ) ۴ < (دیصد کامازیلن)۸ 2 مقدار هگزلن* ۸۱/۵ (وزنلسلنس:ه ۱۰۰) ) 9 2 و تحلیل آماری داده های حاصل از آزمایش (۸0160۷/۸) با استفاده از نرم افزار 1۷15۲۸47-6 انجام شد و برای رسم نمودارها و گراف ها از نرم افزار 2666] و برای مقایسه ميانگین ها از آزمون چند دامنه ای دانکن ( در سطح احتمال۱ در صد) استفاده شد.

صفحه 13:
نتايج و بعثا فتوسنتز» ار تفاع بوته و تعداد شاخه فرعی نتایج آزمایش نشان داد مه فتوسنتز, ار تغاع بوته و تعداد شاخه فرعی ارقام بوته بابونه تحت تاثیر تتش خشکی. رقم و اثر متقابل این دو فاکتور قرار گرفت(جدول۱) تنش خشکی سبب کاهش فتوستنز ارقام بابونه شد در حالیکه در سطح بدون تنش تفاوت معنی داری میان فتوسنتز نت ارام بابونه ديده نشد. در بالائرين سطح تنش خشكىٍ سنتز توده شیرازی(۲۳ میکرومول دی اکسید کربن بر متر مربع بر ثانیه) بیش از سایر ارقام بود (جدول ۲). در شرایط عدم تنش خشکی تفاوت معنی داری میان ارتفاع بوته و تعداد شاخه فرعی ارقام مورد مطالعه دیده ه در حالیکه در تتش خشکی متوسط. کمترین ارتفاع بوته در رقم بودگلد ‎AL E/E)‏ متر)و در سطح خشکی شدید کمترین ارتفاع بوته در ارقام بودگلد(۲/۲سانتی متر) و پرسو(۲۳ سانتی متر) ديده شد( جدول ۲)

صفحه 14:
تنش خشكى. سبب کاهش تعداد شاخه فرعی هر سه رقم مورد مطالعه شد اما از ميان اين ارقام در تنش خشکی شدید. پیشترین تعداد شاخه فرعی در توده شیرازی(؟ شاخه در بوته) دیده شد و همکاران مشاهده نمود تتش خشکی سبب کاهش رشد و وزن خشک اندام هوایی باپونه شد. بی تایپ وهمکاران با پررسی تاثیر تتش خشکی بر رشد رویشی مریم گلی گزارش نمودند که تتش خشکی سبب کوتاه شدن ارتفاع و کاهش سطح برگ این گیاه شد. آلکیر و همکاران با مطالعه نعناع و بابایی و همکاران با بررسی واکنش آویشن تحت تاثیر تتش خشکی را گزارش نمودند. عواملی مانند اختلال در عمل روزنه ها. تخریب غشاهای سلولی بویژه در بافت ى و اختلال در عمل آنزيم هاى فتوسنتزى سیب کاهش فرآورده های فتوسنتزی ودر تنیجه کاهش تولید ماده خشک و ارتفاع و فتوسنتز گياهان تحت مطالعه به ویژه در ارقام اصلاح شده كرديد. بيشتر بودن ارتفاع و فتوستتز كياهان تحت مطالعه به ويز در ارقام اصلاح شدء گردید. بیشتر بودن ارتفاع بوته و تعداد شاخه فرعی در توده شیرازی رامی توان به بيشتر بهدن ف توده تحت تاثیر سطوح بالای تنش خشکی نسبت داد ( جدول ۲)

صفحه 15:
جدول ۱- تجریه واریانس (ميانگین مربعات ) تاثير تنش خشکی بر ویژگی های رشد و عملکرد اسانس ارقام بابونه ‎year‏ ۹:۹ ۷۱ نش خشکی ‏ا ۱۳ ۱۳۳۹ ‎2 ‏خطاى‎ . wit ۱ ۱/۰ ‏رقم‎ ۷۱۳/۲ ۲ wy wr ‏۷۳۶ ۳/۸۱ 00 اثر متقابلٍ رقم ‏و خشکی ‎wy ‎ ‎

صفحه 16:
بح 1 جدول۲- مقایسه ميانگین اثر متقابل تتش خشکی بر غلظت اسمولیت های سازگا. فتوستتز ورشد سه رقم بابونه ‎c ۰ 5 6 15/9d =‏ 64/3 5/38۵ 38/9۵0 6ه 31/9 شرژی ‎E‏ ۵ 13/8 6 138/33 6/1۵ 42/43 35/42 بو ‎os 36/0 2 45/33 6/4a 136/43 ۰ ۰.7 6 14/9d .‏ ‎Gilet 27/4b 63/40 4/86 61/20 0/0386 ۵ ِ‏ خشکی اع 29/5 00350 130/9۳0 31 ‎31/4c‏ © 23/7 بودكلد ترط ‎31/2c 5‏ 0/03 131/20 3/996 35/99 26/2 ای ‎eye 236 31/26 ۰ ۰ 0 54/09 ۰ ۰522 44/93 ۳‏ خشکی 8 36/76 0/034 ع 123/4‏ 2/90 26/20 1/24 بود شدید ‎ ‎17/0d 23/004 ۰.۵ ‏ع122/1‎ 80 37/00 ‎ ‎

صفحه 17:
وزن فشك كل نتایج آزمایش نشان داد که وزن خشك كل ارقام بابونه تحت تاثير تنش خشكى. رقم و اثرمتقابل اين دو فاكتور قرار كر در شرايط تنش و عدم تنش خشكى . وزن خشك كل توده شيرازى به طور معنى دارى كمتر از دو رقم ديكر بود. هر سبب كاهش معنى دار وزن خشك گل در ارقام مورد مطالعه شد اما تفاوت معنى دارى ميان وزن خشك كل تهده شيرازى در شرايط متوسط و شدید دیده نشده( جدول۲) در باللاترین سطح تنش خشکی بیشترین وزن خشک گل در رقم اصلاح شده بودگلد به در متر مربع دیده شد( جدول ۲) . هرچند که توده شیرازی در شرایط تنش خشکی از ارتفاع بوته و تعداد شاخه فرعی بیشتری برخودار بود اما به دليل كوجك بودن و كم بودن تعداد گل در سرشاخه ها عملکرد گل خشک کمتری داشت. عبادی و همکاران با بررسی وا به شرایط محیطی زمان گلدهی بیان نمودند که عملکرد کمی خشک بابونه به تنهایی در تعیبن عملکرد اسانس این گیاه نقش ندارد و عواملی مانند میزان نور و رطوبت ند ایی و همکاران با بررسی واکنش گیاه آو خشکی مشاهده نمودند وزن ايش يافت.

صفحه 18:
غلظت پرولین و کربومیدرات معلول بر گ نتایج آزمایش نشان داد که غلظت پرولین وکربوهیدرات محلول برك ارقام بابونه تحت تاثير (جدول ۱). غلظت پرولین برگ ارقام بابونه تحت تاثبر تتش خشکی افزایش یافت. اما درسطح تنش خشكى متوسط تفاوت معنى دار بين غلظت برولين برك در توده شیرازی به میزان ۰۵۲/۰ میلی گرم بر كرم برك تازه مشاهده شد ( جدول؟) نتیج بینگر ان است که تنش خشکی سبب اقزایش معنی دارغلظت کربوهیدرات هاى محلول برك ارقام بابونه شد. بطوریکه در بالاترین سطح تنش خشکی غلظت کربوهیدرات های محلول برك در برك توده شيرازى به ميزان 5/44 ميلى كرم بر كرم وزن خشك برك ديده شد( جدول؟) افزايش غلظت اسموليت هاى سازكار تحت تاثير تنش هاى محيطيدمانند شورى و خشكى به اثبات رسیده استو افزایش اسمولیت های سازگاردر شرایط تتش محیطی موجب بهبود وضعیت لب سلول و تحمل شرایط تتش محیطی موجب بهبود وضعیت آب سلول و تحمل شرایط تتش می شود. بابایی و همکاران نیز با بررسی واکنش گیاه آویشن به تتش خشکی مشاهده نمودند که با اسید آمینه پرولین تحت تاثبر تتش خشکی افزایش یافت.اما در سطح تتش خشکی متوسط تفاوت معنی داری بین غلظت پرولین برگ ارقام بابونه دیده نشد.

صفحه 19:
در سطح تنش خشکی شدید بیشترین مقدار پرولین برگ در توده شیرازی به میزان0۲/۰«میلی گرم بر گرم برگ تازه مشاهده شد( جدول ۲) ننايج بيانكر آن است که تتش خشکی سیب افزایش معنی دار غلظت کربوهیدرات های محلول برگ ارقام بابونه شد. بطوریکه در بالاترین سطح ننش خشكى بيشترين غلظت كربوهيدرات هاى محلول برك در برك توده شيرازى به ميزان 4/54 میلی گرم وزن خشک برگ دیده شد. اسموليت هاى سازكاردر شرايط تتش محیطی موجب بهبود وضعیت آب سلول و تحمل شرایط تتش می شود بابایی و همکاران نیز با بررسی واکنش گیاه آویشن به تتش خشکی مشاهده نمودندکه اسید آمینه پرولین تحت تاثیر تتش خشکس افزایش تجمع اسمولیت های ساز گارمانند پپرولین موجب کاهش اثرات منفی اثرات تنش خشكى بر سلامت غشاهای سلولی شد ز ترکیبات علاوه بر کمک به بهبهدشرایط آبی گیاه در دفع اثرات منفی تتش شوری بر غشا سلولی نیز نفش دارند. علی رغم نتایج آزه .پوستینی و همکاران با پررسی واکنش گندم به تتش شوری بیان نمودند که پرولین نفش به سزایی در واکنش ارقام گندم مورد بررسی به تتش شوری نداشت:

صفحه 20:
درصد اسانس, عملکرد اسانس و درصد کامازولن: ** نتایج آزمایش نشان داد که در صد اسانس. عملکرد اسانس و درصد کامازولن ارقام بابونه تحت تاثیر تتش خشکی . رقم و اثر متقابل این دو فاکتور قرار گرفت( جدول ۱) در صد اسانس گیاه بابونه در تمام ارقام مورد بررسی تحت تاثیر تتش خشکی افزایش یافت و بیشترین مقدار درصد اسانس در هر سه رقم در بالاترین سطح تنش خشکی دیده شد. اما درصد اسانس توده شیرازی همواره از دو رقم دیگر کمتر بود( شکل ) alld شکل ۱- تاتير تنقى خشكى بو درصد اسانس ارقام پابوند

صفحه 21:
خشکی متوسط در مقایسه با شاهد تاثیر معنی داری بر عملکرد اسانس ارقام بابونه مورد مطالعه نداشت ( شکل ۲) در سطح. تنش خشکی شدید عملکرد اسانس توده شیرازی در مقایسه با شاهد تغیبر نکر( 3۰/۰" گرم در متر مربع) اما عملکرد اسانس دو رقم دیگر به دلیل کاهش وزن خشک گل. کاهش معنی داری در مقایسه با شاهد نشان داد. هرچند عملکرد اسانس توده شیرازی در مقایسه با دو رقم دیگر بسیار کمتر بود( شکل ۲). ۳ شكل 7 تاثير تن خشكى بو خملكرد اسانس ارقام بايوه.

صفحه 22:
* نتایج نشان داد که درصد کامازولن ارقام بابونه نحت تاثیر تتش خشکی افزایش یافت. بطوریکه بیشترین درصد این ماده موثره دارویی تحت تاثیر تیمار تتش خشکی شدید در ارقام بیدگلد(؟/۸۱) پرسو(۷۱/۵) دیده شد. درصد کامازولن توده شیرازی بسیار کمتر از ارقام اصلاح شده بود. (شکل ۳

صفحه 23:
رحمتی و همکاران بیان نمودند که کامازولن یک ترکیب دارویی مهم اسانس بابونه است. رشد و نمو. عملکرد. ميزان و كيفيت مواد موثره گیاهان دارویی در شرایط مختلف آب وو هوایی تغیبر می کند. کمیت و کیفیت اسانس بابونه مانند سایر گياهان داروبی به طور ژنتیکی تترل می شود ولی عوامل اقلیمی و عکس العمل متقابل بین گیاه وشرایط محیطی صفت موثر است. امید پیگی گزارش نمود که در صد اسانس و کامازولن ارقام اصلاح شده بابونه در مقایسه با توده های محلی مانند شیراز و دماون بسیار بیشتر است که با نتایج آزمایش حاضر همخوانی دارد. استرادا و همکا با بررسی گیاه فلفل گزارش نمودند تنش خشکی موجب تشدید ساخت متابولیت های انویه در اين گیاه شد. باتوجه به آزمایش حاضر می توان گفت علی رغم کاهش وزن خشک گل بابینه. عدم تاثیر پذیری عملکرد اسانس بابونه در سطح خشکی متوسط در هر سه رقم مورد مطالعه ناشی از افزایش درصد اسانس در اين سطح تنش خشكى است. تنش خشکی سیب کاهش بیوماس گیاه جعفری شد اما کیفیت و عملکرد اسانس این گیاه را ایش داد. نتایج نشان داد که عملکرد اسانس توده شیرازی تحت تاثیر هیچ کدام از سطیح تنش خشکی قرار نگرفت که این امر احتمالا ناشی از تغیبرات کمتر وزن خشک ‎JF‏ این وده محلی در مقایسه با ارقام اصلاح شده بود اما بايد توجه نمود ان اسانس استخراج شده از هر متر مربع بابونه شیرازی بسیار کمتر از ارقام بودگاد وپرسو بود. از آنجا که سطح تنش خشکی متوسط تاثیر منفی بر عملکرد اسانس ارقام اصلاح شده بابونه نداشت و موجب افزايش درصد کامازولن نیز شد می توان كفت كه اعمال یک تنش ملایم در دوره رشد گیاه با بونه می تواند موجب افزایش کیفیت آن شود.

صفحه 24:
نتایج نشان داد عملکرد اسانس ارام اصلاح شده پرسو و بودگلد و توده محلی شیراز تحت تاثیر تتش خشکی متوسط در مقایسه با شاهد کاهش نيافت و در صد ماده موثره کامازولن نیز افزایش یافت. از سوی دیگر تتش خشکی شدید هر چند ماده موثره کامازولن و درصد اسانس را در هر سه رقم بابونه | داد اما با تاثیر منفی بر عملکرد گل خشک سبب افت عملکرد اسانس ارقام اصلاح شده بابونه گردید. "7 در نهایت می توان کفت اعمال تنش خشكى متوسط در دوره رشد ونمو گیاه دارویی بابونه به ویژه ارقام اصلاح شده پرسو و بودگلد تاثیر منفی بر عملکرد اسانس نداشته وسبب افزایش غلظت ماده موثره کامازولن نیز شد. نتایج نشان داد على رغم ثابت بودن عملکرد اسانس شیرازی در هر دو سطح تنش خشکی, مقدار عملکرد اسانس در مقایسه با ارقام اصلاح شده کمتر بود.

صفحه 25:
دهد. مطالعه نوعی مرزه (ْأ2185ا58101۲6[800 )در تحت شرایط کنترل شده : هم در کل اساتس تولیدی و هم در نوع ترکیب های اسانس ها تشان داد. درا وزن برگ ‎dey‏ منوترپنولیدیهای رک راکاهش داد. در گونه های خشکی دوست مثل اسطوخودوس ‎(avanduldofficinalis)‏ ‏پابونه ۵۲۳۱6۵۲۱۵>۵۳۵۵۳0|13) گیاهان آبیاری شده میزان کمتری از اسانس را نشان دادند. هر چند بر حسب واحد حجمی میزان اسانس تولیدی بیش تر بود. در بعضی گونه ها مثل پیاز, نعنا فلفلی ‎Menthapiperita)‏ (3 بادرنجبو یه ۷611558086561015 )) تفاوت معنی داری بین محتوی اسانس دیده نشد. صفی خانی( ۱۳۸۵ ) در تحقیقات خود با اعمال تیمارهای ۱۰۰ و ‎٩۰‏ و۰؛ درصد ظرفیت زراعی بر روی گیاه دارویی بادرشبو نتیجه گرفت که ترین عملکرد اسانس, قند محلیل و کلروفیل ۰88 و کلروفیل کل به ترتیب مربوط به تیمارهای *و۰؟ و ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی بود. ات انجام شده توسط ۵]]6۲[66) و (۱۹۹۰) 5۷۵۳00012 برای بررسی تاثير تنش خشكى بر روى كياه ‎pals 4S Col eals ots (Cymbopogon)‏ آبیاری عملکرداسانس را کاهش داده است.

صفحه 26:
اثر تنش خشکی بر روی ویژگی ‎glo‏ ظاهری و عملکرد سیمون و همکاران( ۱۹۹۲) اثر رژیم های مختلف آبی بر روی گیاه ریحان را بررسی نموده و گزارش کردند که با کاهش پنانسیل آب برگ از ۰/۳- مگاپاسکال (شاهد) به ۱/۱۲- مگاپاسکال (تنش آپی متوسط). وزن خشک برگ و سائه با تشدید کمبود آب کاهش بافتند. لباسچی و شریفی عاشورآبادی(۱۳۸۳) ضمن بررسی سطوح مختلف تنش خشکی) ۱۰۰, ۷۵و 8۰ و۲۵ درصد ظرفیت مزرعه ای( بر گياهان اسفرزه: بومادران. مريم كلى. هميشه بهار و بابونه گزارش کردند كه با تشديد تنش خشكى. وزن اندام های هوایی و ارتفاع بوته در تمام گياهان مورد مطالعه کاهش یافت. اکبری نیا وهمکاران( ۱۳۸۶) اثر دوره آبيارى ( وا و۲۱ روز) را بر گیاه سیاهدانهبررسی کرده و مشاهده نمودند كه با طولانی شدن دوره آبیاری عملکرد دانه. عملکرد کاه و ارتفاع بوته کاهش یافت ‎zlAlegre ( (1999, Munne‏ تتش خشکی را بر روی بادرنجبوبه بررسی کرده و نتیجه گرفتند که تتش خشکی موجب کاهش ۳مگا پاسگالی پتانسیل آب گیاه کاهش ۳4 ؛/ محتوی آب و کاهش عملکرد گیاه گردید. حستی و همکاران( ۱۳۸۱ )اظهار داشتند که تنش آبی اثر معنی داری بر رشد. عملکرد. مقدار کلروفیل و اسانس ریحان داشت. با کاهش مقدار آب خاک. شاخص هایی چون ارتفاع بوته. تعداد و سطح برگ هاء وزن تر و خشک برك هاء ساقه و ريشه ها شاخص سطح برك. سطح ویژه برگ, مقدار کلروفیل 3 و . کلروفیل کل و عملکرد اسانس کاهش ودر مقابل. نسبت وزن خشک ریشه به شاخه افزایش یافت. لباسچی وهمکاران( ۱۳۸۲) طی تحقیقی به اي رسیدند که تتش خشکی ملایم ( ۳-بار) و تتش خشکی شدید( ۱۵- بار) باعث کاهش عملکرد کمی و کیفی گل راعی شد.

صفحه 27:
اثر تنش فشکی بر روی ویژگی های ظاهری و عملکرد میسرا و همکاران( ۲۰۰۲ ) مشاهده کردند که در گیاه عناع, تتش آبی باعث کاهش معنی داری در سطح برگ. ماده تر و خشک. مقدار کلروفیل و عملکرد اسائس شد. اکبری نیا وهمکاران (۱۳۸۶) اثر دور آپیاری(وغ او۲۱روز) را بر گیه سیاه دائه بررسی کرده و مشاهده نمودند که با طولانی شدن . دور ‎Gabel‏ ‏عملکرد دانه. عملكرد كاه و ارتفاع بوته كاهش ياقت. براساس تحقيقى كه توسط بابابى و همكاران( ۱۳۸۹) برروی اثر تتش خشکی بر صفات مرفولوزيك و درصد تيمول در آويشن (719[/111009 ا 19 9انالا) انجام دادند مشخص شد كه با فزايش تنش خشكى ارتفاع بوه. تعداد ساقه جانبى. وزن خشك و وزن تر اندام رويشى. حجم ريشه وزن تر و خشک ریشه و طول ریشه کاهش نشان یافت. 51008 و همکاران( ۱۹۹۲ ) اثر رژیم های آبی را روی گیاه ريعلا يورم کرده و مشاهده نودند کب بود آب وزن خشک برگ و ساقه کاهش یافت تنش آبی ملایم(پتنسیل آب برگ ۰/۹۸ ‎ly ge pgs om SA‏ تاش مت آی موس انسیل آب ۱/۱۲- مگاپاسکال( آن را كاهش داد./8/۵8 18۵1 و همکاران( ۱۹۹۵ )ضمن بررسی رژیم های رطوبت خاک بر گونه ای از نعناع فتد که افزایش رطوبت خاک ‎ld‏ شاخص سطح برگ و تجمع ماده خشک را یه طور معنی داری افزایش داد. ۴3۳۵۵6 و همکاران( ۱۹۹۹ ) دریاتند که تتش آبی در تمام زنوتيب هاى مورد آزمایش گیاه ‎Got ( CymbopogonWinterianus) six J‏ كاهش عملكرد اندام رويشى. ارتفاع كباء ‎Se‏ ‏می شود. ۸۸11۴6 و همکارا (۱۹۹۳) با بررسى اثر آبيارى كامل. آبيارى مختصر و عدم انجام آبيارى بر كياه تعناع فلفلى نتيجه كرفتند كه ‏كره هاء ارتفاع گیاه و وزن خشک برگ, ساقه و ريشه را کاهش میدهد. ‎

صفحه 28:
عوامل محدود كننده رشد كياهان در سرتاسر جهان و شايع ترين تنش محيطى اسث. به خوبى مشخص است كه اثر تنش آبى بر تيب دارد. اثر تنش آبى به مدت زمان. دوام و ان ا آب يكى از مهم ترين عوامل محيطى است كه تاثير عمده اى بر رشد و نمو و مواد موثره كياهان داروبي دارد. كمبود آب در جريان توليد كياهان مى تواند صدماث ستكيتى به رشد و نمو و هم جنين بر مواد موثره ذاروبى كياهان وارد كند. يكى از اولين نشانه هاى كمبود آب. کاهش تورژسانس و در نتيجه رشد وتوسعه سلول به ویژه در ساقه و برگ ها است. با كاهش رشد سلول اندازه اندام محدود مى شود و به همين دليل است كه مى توان از اتدازه كوجك تر برك ها يا ارتفاع كياهان تشخيص داد. به علاوه در ‎tay (Sales Seat a allo le ule Ble‏ ب له ابه دنل کاهش سطح برگ, جذب ور نيز كم که هچ تساه می شود آن جا که تتش آب از بزرگترین مشکلات در تولید محصولات زراعی و داروبی در مناطق خشک و نیمه خشک. از جملهاران به شما مى رود. شناخت واکنش های متفاوت كياهان داروبى به كمبود آب از اهميت خاصى برخوردار است. با ار د شرايط كم آبى قادر به توليد عملكرد نسبتا قابل قبولى باشند. مى توان با اطمينان بيش ترى در نواحى خشك و نيمه خشک آن ها را کشت کرد.

صفحه 29:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
10,000 تومان