صفحه 1:
صفحه 2:
ترم «ا > مهندسى توليدات دامی
دانشكاه آزإد إسلامى - وإعد قوهانت
تكنولوزى مواد خوراكى
استاد مربوطه: جناب آقای سرایی
گرداورنده : حسین محمدیور
صفحه 3:
تکنولوژی مواد خورا
بندی خورا کها:
خوراکها را در ۸ دسته طبقه بندی مینمایند.
۱- علوفه و مواد خشبی خشک 10۲۲۵65 فصه و0۳۵] و۳
۲-چراگاه. گیاهان مرتعی و علوفه های که بطور تازه تغذیه می شوند.ع 13200 ۲ عاصهام asture
۳سیلوها 511206 7
۶-خوراکهای انرژی 13 Energy Feeds
Protein Supplements (2459 y cleo%e—0
Mineral Supplements (jo 3190 GleloXo—1
Vitamin Supplements ويتامينى cleloSo-Y
Feed Additive ۸مواد افزودنی
صفحه 4:
١-علوفه و مواد خشبى خشك 180110122065 له 50206 :1121
تمام علوفه و مواد خشبی و محصولاتی با بیش از 1۱۸ الیاف خام با بیش از ۳۵ 1111017 (ديواره سلولى) در اين دسته
این خوارکها شامل دو دسته میباشد.
سمواد خبشی كم ارزش از نظر تغذيهاى, مثل كاءهاء ساقههاء علوفه گرامینه با کیفیت
تامرغوب
۲-مواد خشبی با ارزش تغذیهای خوب
ود ی با اوزسن تعانیهای خرب
(Legume) a 53 Sex 43 yle( ali
(Grass hays) elf Ses ب)علوفه
۲-چراگاه. گیاهان مرتعی و علوفهای که بطور تازه تغذیه میشوند. 01915 ۳۵5۳6
تمام علوفههایی که بطور طبیعی چرا شده و یا بعد از درو بصورت تازه ب
۳سیلوها 51106
یه دام میرسند در این دسته قرار
این دسته شامل علوفه سیلو شده مانند سیلوی ذرت علوفهای» سیلوی یونجه. سيلوى سو ركوم و غیره
اعم
صفحه 5:
Energy Feeds (5 ۶-خوراکهای انرژی
براساس ماده خشک محصولاتی هستند با کمتر از ۸۲۰ پروتلیین خام» 11۸ الیاف خام و 1۳۵ دیواره
(NDF) 3
غلات. فرآوردههای فرعی آسیاب, خشکبار» ریشهها و غدهها در این دسته جای می گيرند.
Protein Supplements (2459 » ه-مکملهای
فرآوردههایی هستند که ممکن است منشاء دامی یا حیوانی داشته و براساس ماده خشگگمحاوی LUNs
بیشتر پروتتین خام باشند. از مکملهای پروتئینی گیاهی میتوان به کنجاله سوياء كنجاله تخم كتانء/كنجاله تخ
cay کنجاله بادام زمینی؛ کنجاله آفتابگردان و غیره اشاره نمود.
از مكملهاى بروتثينى با منشاء حیوانی میتوان به پودر گوشت» پودر خون» پودر ماهی و غیره اشاره
۲-مکملهای مواد معدنی 1۷۲۱67۵1
Supplements
كربنات كلسيم؛ سنكك آهكك,؛ بودر صدفء پودر آهک و غیره
صفحه 6:
۷مکملهای ویتامینی 5ا9هصلهمم5 نها ۷
روغن ماهی: مکملهای ویتامینی تجاری
۸مواد افزودنی ۸01176 ۴660
مثل آنتى بيوتيكهاءبروبيوتيكهاء بربيوتيكهاء مواد رنكى؛ مواد طعم دهنده: هورمونها و
صفحه 7:
«علوفه»
ت رکیب گیاهان علوفهای:
گیاهان علوفهای همانند سایر موجودات زنده از aT ماده آلی و مواد معدنی تشکیل میشود.
ماده آلى شامل مواد ازته: چربیهاه سلولزه تر یتامینها و آتریمها
میباشد.
ات بدون ازت» اسیدهای آلی؛ و
مواد ازته که در ساختمان سیتوپلاسم شر کت مینماید در قسمت های فعال و در حال ر
مثل ب رگ بیشتر از سایر قسمتها وجود داشته و ترکیبی از مواد ازته پروتئینی و مواد ازته غیرپر نژ
(((۳) 1۳006( ۳۳0160 ۱02[ مياشند. مواد ازته پروتلینی شامل پرو
بوده که ۷۰ تا ۸۵ درصد کل مواد ازته گیاه را تشکیل می دهد.
شامل اسیدهای آمینه آزا آمیدها (آسیا راژین و گلوتا
ائین, آمونياک» سیتراتها و آلکالوئدها میباشند. که اسبدهای آمینه آزاد و آمید:
مواد ازته غيرير
بمیدین» کولین» +
بن مد رت
صفحه 8:
هیدارتهای کرین هم در ساختمان سیتوبلاسم و هم در ساختمان غشای سلول شرکت میکنند. هیدم
داخل سلولی عبارتند از : گل و کزء فرو کتوز: سا کارز و پلی سا کاریدهای با زنجیر ساختمانی کوتاه
هیدارتهای کربن خارج سلولی که در ساختمان دیواره های سلول ش کت می کنند» عبارتند از: سلولزهملی
سلولز |
|
تغييرات تركيب علف:
تر کیب علف برحسب عوامل مختلف مانند نوع گیای مرحله رشد. نوع كود؛ آ-ب و هولروغيره تغيير
زیادی مینماید. ۲ اااي lye مربرط به سه عامل توح كياهء میزن برگک و سا سرانجام
سن گیاه میباشد.
از جمله مهمترین گیاهان علوفهای میتوان به گیاهان علوفهای تیره لگومینوز (بقولات) و گیاهان
تیره گرامینه (غلات) اشاره نمود.
صفحه 9:
ترکیب شیمیایی:
كي ماهر حشک علق بيار متي ست رای مال ران بي وفيس خم مکی است
دامنه أى از ٠٠١ گرم در کیلوگرم برای كياهان بللغ سنا بيش أز ٠٠ كرم برای علوفه جوان
متغيير اباشد.
یزان الباف خام رایطهای معکوس با مقذار پروتش خام دارده
ان 5 jal ن کاهش يابد. يبت يكى عا
Cee ee cet اهش می یابد. رطویت ی مل مهم در
ترکوب ماده خشک علوفه شامل دیواره های سلولی و محئویات سلولی است. 1
/
دیوارم سلولی از سلولز همی سلولز و لگنین تشکیل می شود. میزان سلوفز 00000000 گرم
گرم ماده خشک است. محدوده مورد نظر برای همی سلولز ها از 0000-0000 گرم
کیلوگرم ماده خشک می باشد. دبواره سلولی با لوغ گیاهقزایش می یلید
محتویات سلولی شامل کربو هیدر اتهای محلول در آب و پروتئین است.
صفحه 10:
ا ل عت
ules ها, قندهای گلوگز, فروکتوز,. ساکارز, رافینوز و استاکیوز
میزان لیپید (چربی خام) علوفه پائین و عمدتا کمتر از (6) گرم در کیلوگرم ماده خشک
گلیسرول هاء گلیکولبپیدها «(ul SSIS) موم هاء فسفولیپیدها و
و 8
1 4
مين 5 و
گیاه سبز منبع غنی از پیش ماده وتامین ۸ بعتی تاکاروتن
بخصوص ریبوقلاوین محسوب می شوند.
محتوای وبتامين علوفه ها ناجيز ولى منبع خوبی از وب
ویتامینهای
صفحه 11:
عوامل موثر بر اززش غذایی علوفه:
با رشد گیاه نیاز به بافت های الیافی به منظور حفظ ساختار گیاه افزایش یافته و از
تراکم پروتینن کاسته می شود. از این رو رابطه ای عکس بین مقادیر پروتیئن و
الیاف خام وجود دارد.
با افزایش سن علوفه بدلیل افزایش سهم نسبی کربوهیدراتهاي ی از جمله
لیگنین از قابلیت هضم علوفه کاسته می شود. قابلیت هضم علوفه همچنین بستگی
به نسبت برگ به ساثه در علوفه دارد.
3
اينكه كياه مربوط به جه 22020١07777 باشد. نواحى معتدل يا كرمسيرى
فیزیولوژی خود گیاه
Cae
صفحه 12:
:خصوصیات علوفههای لگومینه
)١ كيفيت بالا و كميت زياد در هکتار
")كيفيته و كميت بروتثين بيشتر در مقايسه با ساير علوفهها (بيش از ٠١ براساس ماده +
201
0 بودن از نظر كلسيم
5 ل زیت زوا توافتم موجرد در ریشایشانبعث افزایش حاصلخیزی
خاک می شوند.
۶-به دلیل داشتن ساقه ضخیم ترء علوفه لگومینه حاوی لیگنین بیشتری در مقایسه با گرامینهها میباشد.
.از مهمترين علوفههاى لكومينه ميتوان به يونجه. شبدرء اسبرس» ماشء نخود. باقلاء بادام زمينى و غيره إشاره نمود
‘Alfalfa (Medicago Spp) «59:
از لگومینوزهای مهمی است که به میزان زیاد در اغلب نقاط جهان یافت میشود و دارای خصوگمیات
زیر است,
۱)گیاهی چندساله به ارتفاع سانتی متر است که هر ساله میتوان چندین چین آنرا برداشت نمود.
۲)دارای ریشه گسترده و عمیق بوده ۴۵-۹۰ که نتیجه آن مقاوم ب« ی
۳)یونجه احتیاج به آب و هوای خشک و گرم با خاک عمیق» تقریاً حاصلخیز و زهکشی خوب دارد.
۴ یونجه شک ارزش غذایی فراوانی دارد و به عنوان یک غذایی عالی در تغذیه نشخوار کنند گان
مطرح است.
یونجه حاوی ۱۵-۲۵ پروتلین خام (وابسته به مرحله برداشت» بیش از 1۵۰ 1101 كلسيم زياد
(۸۳/۱-۵/۱) و فسفر متوسط (11۴/۰) است.
ساپونین یک ت کیب گل وکوزیدی است که در یونجه وجود داشته و میتواند باعث بروز نفخ در نشخوا
كنند كان كردد. در تكك معدهایها سابونین میتواند باعث از بين رفتن كلبولهاى قرمز خون شود.
صفحه 13:
| :Clover (Trifolium Spp) 5.4
|
شبدر یکی دیگر از گياهان تیره لگومینوز بوده که انواع مختلفی از آن در جهان موجود میباشد. یکی از وجه |
تمایزهای شبدر یا یونجه این است که این گیاه علوفهای در شرایط خاکهایی که از نظر 3 اسیدی بوده و میزان
بارندگی آن زیاد میباشد» قلبل کشت است. در ارتباط با شبدر بهترین زمان برداشت محصول از نظر کمی و کیفی
در موقع به گل نشستن کامل OT میباشد. از گونههای شبدر میتوان به
Trifolium 21086115 © قرمز ردبش-١
۲-شبدر سفید 1۲60615 1111401111112"
Trifolium alexandrinum pos yb spas 42-1
Trifolium resupinatum ,g1,! ۴-ثبدر
Trifolium subterraneum (245 ,3 42-9
صفحه 14:
صفحه 15:
Trifolium alexandrinum
صفحه 16:
اسيرس :Onoberychis Spp
اسپرس گیاه علوقهای بسیار خوبی بوده و در مناطقی که کشت یونجه و شبدر مو )>
میتوان از آنن بدست آورد. حیوانات بخوبی و با اشتهای فراوان علف اسپرس را خورده و کمتر عوارض نفخ را از
خود نشان میدهند. اسپرس علوفهای مخصوص زمینهای
آهکی و خشک است. از علوفه ا
سه گونه مهم آن بشرح زیر است:
9S. --10. arenaria -\
1:0128-۲ 112010 ,60 اسپرس کوهستا
lO. sativa-r زراعی
۳
صفحه 17:
Onobrychis montana
صفحه 18:
باقلای علوفه ای (Vicia faba) :
] . در مرحله ظهور گل مناسب برای خورانیدن بصورت سبز به حیوان بوده و در مرحله بوجود آمدن نیام برای سیلو
گردن ما ات. کشت این گیاه در مناطق معتدل در پائیز ضورت گرفته و در اوایل بهار متوان از علوفه سبز آن
بهره برداری نمود.
صفحه 19:
lucose-O-arabinose
es
cn
4
Vicianin
صفحه 20:
کیاهان تیره غلات (686صصه))
مهمترین انواع غلات که به عنوان علوفه ممکن است به صورت سبز مورد استفاده قرار گیرند عبارتند از: ذر؛
ذرت خوشهای (سو رگوم» جو. كندم؛ چاودار و يولاف.
ذرت معمولی (۳0۵5/5 (Zea
در بین گیاهان علوفهای ذرت چه از نظر مقدار محصول و چه از نظر ارزش غذایی دارای اهمیت خاصی است!
علوفه سبز آن بصورت تازه و سیلو شده یکی از بهترین غذاهای دامی است.
و اشتهای فراوان میخورند و در زمستان بهترین غذا برای گاوشیری, گاو پرواری
گیاهان تیره گرامینه از جمله ذرت اگرچه از لحاظ انرژی در حد بالایی میباشند ولی اغلب پروتلین)
گروه گیاهان لگومینوز پانین تر است. از وی گیهای دیگر ای
مواد معدنی کلسیم. فسفر و تعدادی از عناصر کمیاب نسبتاً
جهت تهیه سیلو میتوان از فرمول زیر به عنوان راهنما استفاده نمود.
گیاه قابلیت هضم بالای آن است. همچنیر
صفحه 21:
(Sorghum vulgare) (si4i3> 455
این گیاه مخصوص نواحی گرم و خشک بوده ولی بدلیل بازده خوبی که دارد کشت OT در غالب نقاط دنب" 5
كياه مى تواند بعد از تحمل يكك مدت مديد خشكى بعد از یک آبیاری با ندگی مناسب سریعا رشد و
نمو نموده و زمان عقب افتاد گی را جبران نماید. |
1
ذرت خوشهای به جورهای زیر تقسیم بندی میشود.
Forage sorghum (Atlas) glade slate 253-1
Sweet sorghum t sorgos ؟ا-ذرت خوشهاى شيرين
Broom sorghum ۳-ذرت خوشهای جارویی
Grass sorghum (ile slate ۴-ذرت
سو رگوم علفی خود به سه نوع است.
Sudan grass -\
Toms grass-y
Johnson grass -r
از بيين انواع فوق نوع ts Sudan-grass كشت مىشود. زيرا علوفهاى با كيفيت مطلوب بوده
میتوان جهت سيلو و علوفه تابستانى استفاده نمود
صفحه 22:
صفحه 23:
(Hordeum vulgare): s>
این گیا بيشتر جهت تهیه دانه کشت می شود ولی در پارهای از نقاط جهان از جمله |' به منظور تهیه |
علوفه تازه بهاره کشت می شود. مقدار محصول تازه آن زیاد است. باید در موقعی که دانهها خمیری می شود. |
فوراً چیده و به مصرف برسد. مقدار محصول به صورت علوفه حدود ۸ تا ۱۲ تن در هکتار است.
(Triticum Sativum) كندم
همانند جو بیشتر به منظور تهیه دانه کشت می شود ولی چنانچه زمین قوی بوده و آب کافی در اختار باشد.
علاوه بر محصول دانه میتوان دوبار از علف آن بصورت چرای آزاد و بصورت سرچر استفاده نموادر
مصرف گندم سبز به تنهایی در بعضی مواقع در دامهایی که بمدت طولانی از آنن استفاده
است سیب ایجاد ناراحتی شود. با توجه به نامتعادل بودن مواد معدنى در كندم (يتا
بسیار کم) و نیز زیادی درصد پروتلین (۲۴-۳۸ درصد بر اساس ماده خشک) ممکن است مصرف زیاد
گندم باعث بهم خوردن تعادل مواد معدنی و غذایی حیوان شده و سبب ایجاد عوارضی Tr
سفت شدن ماهيجههاء بچه اندازی و فحلی های پی در پی شود.
صفحه 24:
wo (Secale cereale ) ;1o9—
ور خرراک ات و معمولا به منظور گاه نگهدارنده و محافظ همراه با جوبا
یاد بوده و حدود ۱۲-۲۴ تن علف سبز میباشد. اگر
(شبدر و یونجه) کشت می شود. محصول آن نس
به منظور علوفه کشت میشود بایستی تا قبل از مرحله ستبله بستن
علوفهای ۷-۱۲/ پروتلین خام دارد (براساس ماده خشکد) /
سنا فان یر رگا
صفحه 25:
روشهای نگهداری مواد غذایی:
الف- روش های فیزیکی ب- روش های شیمیایی
۱-حرارت ۱ساضافه نمودن قند
۲سخشک کردن ۲-افزودن نمک
۳-انجماد خشک ۳-استفاده از گازهای ٩02 و 2 و
Coz
۴سسرد و منجمد نمودن ۴-اضافه نمودن مواد شیمیایی
فانم << نگهداری علوفه >> 9
با توجه به فصلى بودن توليد علوفه و ازدياد توليد در برخى از فصول بنظر ميرسد كه نكهدار/
جباری میباشد.
دلایلی که نگهداری علوفه را خروری میسازد شامل موارد زیر میباشد.
۱-در موقع چرا کردن اتلاف علوفه در زیرپای حیوانات بخصوص در مواقح بارانی زیاد و تا ۴۰ در
200
حدر روش جراى مستقيم؛ جون مقدار و كيفيت علوفه مصرفى توسط حيوان بدرستى مشخص نمى
امكان تغذيه صحيح مشكل است.
۳-مکان ابتلا بهپیماریهای انگلی در روش چرای مستقیم زياد است.
۴-تولید علوفه فصلی است و همچنین علف در مرحله معینی از رشد خود دارای حدا کثر ماده غذایی ا
صفحه 26:
در روش نگهداری علوفه بایستی به نکات زیر توجه شود:
۱-درو کردن علوفه در مرحله مناسب از رشد
۲-توجه به مخارج لازم برای خشکک كردن
۳-انتخاب روش صحیح با توجه به امکانات بطوری که حداکثر ارزش غذایی حفظ گردد.
۴سجل وگیری از ایجاد موادی که سلامت حیوان را به خطر می اندازد.
روش های مختلف نگهداری علوفه: /
رو دای خی نگهداری علوقه عبارتند از: ۱ خشک کردن طییعی) ۲-خشک کردن
۳سنمک زدن ۴-سیلو کردن.
صفحه 27:
-خشك كردن طبيعى
اگر شرایط جوی مساعد باشده باصرفه ترین روش نگهداری علف است. در این روش علوفه درو
باقی مانده تا تحت تأثیر عوامل طبیعی رطوبت. خود را از دست داده و خشک شود. خواملی رکه دز Bee
شدن علوفه به این روش موثرند عبارتند از: 1
اسحرارت ۲ رطوبت. "سياد i
جمع آورى علوفه و حمل لن به انبار بايستى موقعى انجام شود كه رطوبت آن به كمتر از ٠١ درصد رسيده باش
طرق تعيين زمان مطلوب جمع آورى علوفه:
۱-اگر علوفه را تا کنیم ساقه آنن شكسته و از هم جدا میشود و چنانچه
شرد.
له نمائیم. رطویتی حس نمی
۲-مقداری از علوفه را شکسته و در یک شيشه ريخته و مقداری نمک پودر شده به آنن اضافه
ظرف را بسته و آنرا صد مرتبه تکان میدهیم تا نمکک بخوبی باعلوقه مخلوط شود. سپس محتویات ظرط
می نمائيم اگر رطوبت علوفه به حد کافی رسیده باشد نمک به علوفه نچسبیده و حالت اولیه خود ۷6 حفظ
as,
می
اعمالی سبب تسریع در زمان خشکت کردن علوفه می شوند:
پهن کردن ۲- پشت رو کردن ۳- جمع کردن علوفه در عصر و پهن کردن آن در روز ۴- شکستن
کردن علوفه
صفحه 28:
عوامل موثر در کاهش ارزش غذایی علوفه ضمن خشکت کردن و نگهداری:
-١ تنفس سلولى
گیاهی که درو می شود تا مدتی زنده بوده و به اجرای اعمال حیاتی خود ادامه میدهد و چون بدلیل
کل ۳ ۶و تراد مرا عذایی از دست رفته توسط تفس را جبران نماید. این امر باعث کاهش/ ذخیره
غذایی موجود در آنن میشود. اتلاف انجام شده توسط تنفس سلولی ۱۰ تا ۱۵ درصد ماده خشک گیاه
است. به منظور قطع عمل تنفس سلولی می توان علوفه را بوسیله ماشینهای مخصوص شکسته یا له نمود.
۲-میکروار گانیسمها و آنزیمهه ۳-عوامل مکانیکی ۴- اتلاف مواد غذایی علوفه توسط بارا
بارندگی به دو دلیل سبب کاهش ارزش غذایی علوفه می شود.
الف- شستن و حل كردن مواد غذایی
ب- تسهيل تجزيه مواد آلى توسط ميكرواركانيسمها
صفحه 29:
روشهای تگهداری علف خشک شده:
۸- تایه کردن
عبارت است از چیدن دستههای علوقه روی هم بطوریکه در نتیجه باد از هم نپاشیده و باران هم در OT
نفوذ نکند. محل تایه کردن علوفه بایستی خشک بوده و در منطقهای باشد که آلب در آنن نفوذ نکند. اگر
محل تایه سرپوشیده باشد بهتر است. تایه تشکیل شده از دو قسمت قاعده به شکل دایره و یک قسمت
کلاهک. دو قسمت قاعده رویهم تشکیل یک مخروط ناقص معکوس را میدهند که قطر تحتانی آن ۸متر
و قطر قاعده فوقانی ۱۰ متر و ارتفاع آنن ۴ متر است. پس از رسیدن به ارتفاع مورد نظر بالای علوفه چیده
شده را با مقداری اه یا کلش پوشانیده و سپس اقدام به زدن کلاهکک مینمائیم. برداشت تایه هميشه بایستی
از جهت مخالف بادهای محلی انجام شود. علوفه ايكه براى تايه كردن |
رطوبت داشته باشد.
جهت برداشت
صفحه 30:
B- نگهداری در انبار
در نقاطی که بارندگی زیاد است نگهداری علوفه در محلهای سرباز جایز نیست. در این موارد
محل مسقف نگهداری می کنند. این محلها به نام هانگار نامیده ميشوند. هانگار ممکن است از آهن؛ چوب یا
شیروانی ساخته شده باشد. اطراف هانگار ممکن است. باز يا محصور باشد.
ع
-خشکت کردن مصنوعی:
لت - خشکک کردن در انبار
علوفه پس از چیده شدن در مزرعه پژمرده شده تا رطوبت آنن به ۴۰ تا ۴۵ درصد برسد. در شرایط
مساعد ۱۰ ساعت و
متقل نموده و تا ۱ رتفا حدا کنر 1/83 متر روى هم مىريزند بطور معمول كف انبار در ارتفا ۳ ۵/۰
متری از شبکه چوبی مفروش گردیده و جریان هوا به وسیله بادبزنهای قوی تا خشک شدن علوا
وارد می شود. مدت خشک شدن علف نسبت با درصد رطوبت هوا دارد هرچه هوا <
درصد باشده دیگر نمی توانبا جریان هوای معمولی علف را خشک نمود؛ و بایستی از جریان هوای
استفاده نمود. پس از خشک شدن لایه علوفه اولی می توان روی آن دو مرتبه علوقه ریخته و این عمل
تا رسیدن به ارتفاع ۴/۵ متری ادامه داد. به جای شبکه بندی کف نبار میتوان جریان هوا را به وسیله
مجرای اصلی که در داخل توده علوفه انشعاب پیدا نموده؛ برقرار نمود.
صفحه 31:
ب- خشک کردن علف با دستگاههای خشک کن:
در این دستگاهها با استفاده از هوای گرم رطوبت علوفه را از ۷۵ درصد به ۱۵ درصد میرسان
نمودن علوفه در این دستگاهها وابسته به درجه حرارت از ۲۰ ثانیه تا ۱۴ دقیقه طول می کشد. بدین ترتیب اتلال
مواد غذایی و ویتامینهای علوفه به حداقل تقلیل پیدا مینماید. انواع متعددی از خشکک كن ها ساختهشداند کل
هر یک دارای حصوصیت ویژهای ميباشند. برخحى خود كار بوده و به وسيله دستكا. مکندهای علوفه را گرفته و پس]
از خشكك کردن خارح می کند و در برخی دیگر عمل تخلیه و بار کردن علوفه به وسیله کارگر انجام میشود. به دو
وسیله عمل خشک کردن علوفه انجام میگردد.
۱- بوسیله جریان هوای
017 22 اه و از روى صفسه
هاى داغ
از انواع خشک كن ها مى توان
-١ خشكك كننده با نوار متحركك
۲-خشک کننده محفظهای
۳-خشکک کننده استوانهای
صفحه 32:
Silage) gt.
سیلو کردن عملی است که در آن برخی از غذاهای دام را در محلی محفوظ و حتی المقدور بدون هوا
تحت تخمیر قرار داده و نگهداری مینمایند.
مزایای نگهداری علوفه به روش سیلو کردن:
الف - وابسته نبودن به شرایط آب و هوا و تغیبرات جوی
ب- كم بودن اتلاف مواد مغذی 7
- از لحاظ ساعات کار و تعداد كاركر روشى اقتصادى محسوب مى شود. /
د- به امكانات ماشينى محدودى جهت سيلو كردن نياز است.
ه- سيلو را ميتوان مدتهاى مديد بدون فساد تكهدارى نمود.
میکروبیولوژی مواد سیلویی:
در مواد سیلویی با ایجاد و توسعه شرایط بی هوازی , با کتریهای که در غیاب اکسیژن قادر به رشد و تکثیر
شروع به فعاليت مينمايند. از اين دسته از باكتريها ميتوان به:
اشر يشياء كلبسيلا؛ باسيلوس» كلستريديوم و لاكتوباسيلوسهاء اشاره نمود.
صفحه 33:
ا تمامی گیاهان سبز را میتوان سیلو نمود. ولی با توجه به متفاوت بودن خواص فیزیکی و شیمیا
۹ اوت بوده و بابراين روش سيلو كردن برائق تمامى گیامان
نمیباشد.
مهمترین گیاهانی كه قابل سيلو كردن ميباشند شامل: |
الف- گیاهانی که مخصوص تهبه سیلو کشت می شوند (ذرت؛ ذرت خوشهای . جغندر علوفهاى. يونجه |
اسپرس؛ شبدر وغیره)
aS eed ازای مواد خذاب زيادى بوده وبخويى هم سیلو میشوند.
1 محيطباء شختلو يا كمشدناعما |ميكروا ركانيسمها بخصوصميكروان
كه لفلبساعتكاهشرارزشغذليوعلوفه تخمير شده موكردند ميشود. 211 منا
مادم خشکهاوفه سیلو شده دارد هرجه درصد مادم خشكهبيادتر باشد متو
خولهد بود. همجنيرهر جه محيطسريعتر لسيدىشود (در سیلوهاعهر طوبکمتر از ۴) تسا حد
بروتئينبه وسيله آنزيمهاىكسياهىممانع هئ ود.
صفحه 34:
با قرار گرفتن مواد در سیلوه با کتریهای اسید لاكتيكك تحت شرایط مناسب بسرعت تكثير يافته
کربوهیداتهای محلول در ب و تبديل آنها به اسيدهاى آللى (عمدتاً اسيد لاكتيكث) باعث كاهش 11
از شد ساير باكتريها ممائعت مينمايند و نهايتاً در يكك 811 خاص فعاليت تمامى ميكروبها متوقف شده و سيلو ثبت
ee |
چنانچه ۳11 مواد سیلویی ثبت نشود. كلست ريديوم هاى ساخاروتيك كه بصورت اسبور وجود دارند تك
یافته و باعث تخمیر اسید لاکتیک و بقایای کربوهیدارتهای محلول در آب و تبدیل آتن ها به اسيد بوتيري
میشوند. با افزایش ۶1 کلستریدیوهای پرو
نبودند فعال شده و باعث تجزیه پروتلین و تبدیل آن به امونياک می شوند که همراه با افزایش بیشتر در ۳33 سیلو
است. کلستریدیوها به رطوبت موجود در سیلو حساسیت خاصی داشته و برای رشد فعال به شرایط بسیار مرطوب|
دارند.
صفحه 35:
لاكتو باسيلوسها:
الف- لاكتوباسيلوسهاى همكن
ب- لاكتوباميلوسهاى غير همكن
بندی مواد سیلویی با توجه به نوع اسید چرب غالب:
الف- مواد سيلوبى نوع لاكتيكى
ب- مواد سيلوبى نوع استيكى
ج- مواد سيلوبى نوع بوتيريكى
خصوصیات مواد سييلوبى نوع لاكتيكى :
الف - لاكتوباسيلوسها باكتريهاى غالب تخميرند
ب- 514 مود سیلوبیپانین است (6/6- (FIV
ج- تراک بالای اسید لاکتیک (۸۰-۱۲۰ گرم در هر کیلو کرم از ماده خشکت سیلو)
د- کم بودن کربوهیدراتهای محلول در آبٍ
ه-كم بودن ازت آمونياكى (كمتر از ۱۰۰ گرم به ازای هر کیلو کرم کل ازت) به دليل دآميناسيون ناجيز قركيبات پروتینی
صفحه 36:
خصوصیات مواد سیلویی نوع بوتیریکی:
الف- ۳۷ آن معمولابین ۵ تا ۶ است
ب- میزان اسید لا کتیک و کربوهیدراتهای محلول در آن کم است.
6 ل دید اسل ار تمي الست
د- بدليل دآميناسيون شديد اسيدهاى آمينه مقدار متنابهى ازت آمونياكى (بيش از ٠٠١ گرم برای هر کیلو از
محتوای ازت) در سيلو توليد مى شود.
+ بدليل دكري وكسيلاسيون اسيدهاى آمينه؛ آمين توليد شده در نتيجه قابليت استفاده از تركييات ازته اي مواد
سيلوبى كاهش مييابد.
ظرفیت تامپونی (جاعدوی 31۲
تخمیرپذیری علوفه در تهیه سیلو به میزان قند (5) و ظرفیت تامپونی گياهان سبز بستگی دارد.
ج- اسید بوت
80 - مقدار لسيد لا.كتيكبسر حسبكرم كه جهستساندن8]1 هر كيل وكرم مادم خشكعلوفه
موقع تخیر ضرور: رعلست ne
ان ماده غذایی زیاد with میزان 1367 افزایش بافته شمیر (4 رت
میدن ار تشر جر :کر ددرت فاد در oR A AE
از . ۰ گرم قند وجود داشته و خار 0 برابر ۵یا کمی بیشتر از رقم مذ کور میب
oe تین علوفه es see ee رو ند و در ی شرا
سیلوی مرغوب آمکان پذیر نیست.
صفحه 37:
مواد سیلویی عمل آمده توسط مواد افزودنی:
مواد سیلویی عمل آمده توسط مواد افزودنی:
|
مواد افزودنی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: مواد مح رک مانند قندها یا مواد حاوی |
قند زیاد (ملاس ها و تفاله چغندر) و مواد ممانعت کننده مانند اسیدها یا فرمالین.
مواد محركك باععث رشد و تکثیر با کتریهای اسید لا کتیک شده و در نتیجه از افزودن
این مواد به سیلو مواد سیلویی نوع لا کنات حاصل می شود.
۸۵.۱۰۷ (Artorio Imario Virtanen) .3;,
در اين روش از مخلوط اسیدهای کلر یدریک و سولفوریک استفاده میشود.
صفحه 38:
-انواع سیلوها از نظر ساختمانی:
۱-سیلوهای زمینی ۲-سیلوهای نیمه بلند ۳-سیلوهای هوایی ۴-سیلوهای تودهای
| -سیلوهای زمینی:
این سیلوها کمی بلندتر از سطوح زمین و یا در عمق زمین ساخته می شوند و برحسب ساختمان به چند
Cae SS
الف - سیلوهای زمینی مدرن
اين سیلوها در عمق زمین طوری ساخته شدهاند که به وسیله تراکتور و تریلی میتوان از یکك طرف آ-
۲ ۲ حارج #رديك بلثدى آنهادروسط حداقل ؟متر ودر دو اتها کت استا
يعنى سيلو از دو انتها به طرف داخل شيب دارد. ديواره آنها ممکن است از آجس بتون.و فولاد و كف 1:
معمولا یمانی است.
حجم این سیلوها بسته به تعداد دام و نوع دامپروری بین ۸۰-۴۰۰ مترمکعب است.
ب- سیلوهای خاکی
برای تهیه این سیلوها چالهای در زمین مسطح حفر نموده و دیوارهها و کف آنرا صاف مین
اتلاف زياد مواد عَذَايى در اين نوع سيلوهاء استفاده از آنها توصیه نمی شود.
۲-سیلوهای نیمه بلند:
زمین را به عمق ۲ متر حفرنموده و کف آن را تا نیم متری به خوبی بتون ریزی مينمائيم. ديواره
نوع سیلو را با بتون یا قطعات از پیش ساخته محافظ طوری درست می کنند که ۱/۵متر از زمین اطراف!
باشد و در نتیجه ای سیلویی به ارتفاع ۳ متر و ایعاد ۲/۵و ۱/۵متر حاصل میشود. روی این سيلوها را با
مختلف می پوشانند. چنانچه خوب محافظت شده باشد اتلاف در این سیلوها از ۱۰ درصد کمتر است
صفحه 39:
صفحه 40:
-سیلوهای هوایی :
ارتفاع این سیلوها از زمين از ۲متر پیشتر
بوده و از مصالح مختلف از قببل چوب. فلزه بتون و غیره ساخته شده با
Jone
الف- سیلوهای هوایی چوبی: 1
ls Ne nee شوند. قابل تغیبر مکان میباشد. ساختن ن این نوع سیلوها ap
ما چوب فراوا اس تاره کی از ای وهای چوبی | این استر که چرن چویل
غايق حرارت است؛ در ر نجه در سرماى زياد زمستان ن مواد سيلو شده در اين سيلوها يخ نمیزند. |
يب میلوهای هوانی سنگی؛ یتونی و آجری
ارتفاع اين نوع سیلوها از ۲ تا ۱۴ مسر متفاوت است. روی سیلو معمولاً بسته است.و فقط به و
دریچههایی میتوان علوفه را در داخل آنها قرار داد
استد شکل این سیلوها ممکن است كرد يا
.. اتلاف در این سیلوها
ج- سیلوهای هوایی آلومینیمی:
جنس این سیلو از آلومینیم بوده و بنام استرر 12816161 سازنده اش معروف است.
ارتفاعش معمولاً ۱۴ متر است. این سیلو در مقابل ورود و خروج هوا کاملاً محفوظ میباشد. اتلاف/در این
بسیار کم است..
۵- سیلوهای هاروستر (65161ع31)
ا ۲ ار اسه اش فکل آن گرد و تمامبدته آن از eee IA
است. گنجایش این سیلو ۴۵۰ مترمکعب و کلفتی بدنه تن 01314-2/5 است. در نتیجه در مقایل سرما
ae ی علفای که در آن تخمیر می شود جهت به حداقل رسانن ناف بایستی/
۵ درصد ماده خشک داشته باشد. استفاده از سیلوهای هوایی آلومینیمی و هاروستر نیاز به
دامپروری دارد.
صفحه 41:
صفحه 42:
خورا کهای انرژی 5{ (Energy Feeds)
دانهها:
دانههای مورد استفاده در تغذیه دام و طیور
۱-دانه کیاهان تیره غلات (غلات)
۲-دانه گیاهان تیره حبوبات (حبوبات)
مربوط به دو گروه می باشند.
۱-دانه گیاهان تیره غلات (غلات):
از غلات مورد استفاده در تغذیه دام و طیور میتوان به ذرت سور کوم دانهای (مایلو) .
یولاف. جو , چاودار گندم. ترپتیکاله؛ برنج و ارزن اشاره نمود.
صفحه 43:
(Corn grain) 2) ats
TDN=90-93%
Total digestible nutreints
ME=3350 kcal
1۷9-۸ قابلیستهضم پسروتنین 6۳ 8-6
الف - از نظر اسیدهای آمینه ضروری نیونین و تریپتوفان کمبود دارد.
ب- از نظر فسفر متوسط و از نظر کلسیم فقیر است.
ذرت منبع نسبتا خوب ویتامین ] و اسیدهای چرب ضروری بوده ولی از نظر مقادیر ویتامین B کمبود مارا
الیاف خام موجود در ذرت بسیار کم است.
صفحه 44:
Milo, Sorghum grain)) 65). «is
ليزين و ترنونين عمده ترين اسيدهاى آمينه محدود كننده مياشد.
TDN=82-84%
ME=3212-3698 kcal
8-8-1396 با قلبيستعنم 101-0: بسر لعاف ز ينف ابليستعن ع بسايسن ]سياف ود.
محدودیته:
oe
از جمله میب ال موجود در مايلو عبار ند از
کاهش فابلیت هطم اسيد های امین و بر مفی رویآنرژیمناویسمی (ز ریق معنعت از مایت نمی
- فقير بودن از نظر تا كاروتن و رتكدائ كزاتتوفيل
زمان استفاده اداه سودكوم بعد از رسيدن كامل داله است.
۳-مقدار کمتر سید چرب طروری اس نوک در مها شرت
الف- کاهش رشد در جوجه هاى “كوشتى
ابد كافش ادازة تم مرخ
صفحه 45:
(Barley grain) » «is
TDN=80-82% ۱
ME=2742-3111 kcal
11-6 <0۳: با قابلیتضم 1۷۸-۸۲
محدودیتها:
)/5( الياف خام زياد -١
۲- بتا گل و کان
Hull-less Barley 455) 59 9> lo 1
ارقام se بدون پوسته ابلاح شدء دارای انرژی بالاتری هستند و ارزش غذائی آنه دررحد گندم و نردیک به ذرت:
بر اساس آزمایشهای صورت گرفته غلظت پروتلین خاه الیاف خام و چرربی خام در جو بدون پوس داخلی را به ترا
۳ وه /۱ درصد برآورد کررده اند.
صفحه 46:
(Wheat grain) گندم als
TDN=81-89%
ME=3058-3483 kcal
6-10۰8961۷-۸4۳ ۰ب قابلیت هضم
محدودیتها:
| - فاقد رنگدانه کاروتنوئید
۲- کم بودن قابلیت دسترسی ویتامین بیوتین (فقط 0۰/)
۳- کمبود اسید چرب ضروری اسيد لينولئيك در مقایسه با نیازمندیهای طیور
۶- داشتن کمبود در رابطه با بمضی از اسیدهای آمینه ضروری
۵- ابتلا طیوربه عارضه سندرم کید و كليه جرب (لاع 11 Fatty Liver and
(Syndrom
صفحه 47:
Avena sativa (Oats) sy,
در شرایط آب و هوایی سرد و مرطوب کشت می شود. ولی از نظر سطح زیر کشت حانز اهمیت نمی باشد.
TDN=72-77%
ME=2684-2970 kcal
11-6 <6۳: بسا قابلیستضم 1۷9-۸۱
محدودیتها:
)=
الیاف خام بالا (1/۱۱) پوسته یولاف از نظر وزنی تا حدود 1۳۰ وزن دانه را شامل شود.
از نظر اسیدهای آمینه متیونین؛ تریبتوفان و هیستیدین فقیر است.
ob gre
۳- قابلیت استفاده کم فسفر بولاف
یولاف لخت 0315 ۱۱۵60
صفحه 48:
ترکیب اسید آمینه ای غلات مورد استفاده در تغذیه طیور و احتیاجات اسید آمینه ای جوجه های گو؟
Trp
0.09
0.1
063
0.44
0.14
0.16
His
0.20
0.19
0.22
0.2
0.29
0.24
0.26
Cys
0.1
5
0.1
6
0.2
9
0.2
2
0.1
9
0.2
2
0.1
0
در مرحله آغازین
Lys Met
0.24 0.2
0.21 0.16
0.4 0.19
0.31 0.15
0.4 0.17
0.5 0.18
0.42 0.17
CP%
8.8
8.8
14%
10.2
oe
چاودار
صفحه 49:
پلیساکاریدهای پکتیکی
اسیدهای پلیگالاکتورونیک (که ممکن
است با أرابنانها جيكزين شرئد)»
كلاتتان و أريتركالاكنان
ناوید ها رسای
بلىمرعاى غيرسلولزى
ASS ANT
مانانهاءكالاكتان ها
زايلركلركانسا
,ساكاريدهاي غيرنشاستهاي (چوکت. 1997)
سلولز
صفحه 50:
پلی سا کاریدهی غیر نشاسته ای ۳۵۱۷5۵6۵۲۱065 5۵۲6 ((Non
بخش اعظم پلی سا کاریدهای غیر نشاسته ای در دیواره سلولهای گیاهی بوده و
و قابل استفاده درون سلولی را از دسترس حیوان خارج سازند.
ميتوانند مواد مف
پلی ساكاريد هاى غير نشاسته اى در كل شامل:
الف- پلی سا کارید های غیر محلول در آب
ب- پلی ساکاریدهای محلول در آب مانند پتتوزانهء پکتین ها و بتاكلوكان؛ مباشند.
مشکلات مرتبط با ۱5۳
۱- افزایش غلظت و چسیندگی محتویات دستگاه کوارش ازطریق جذب آب
از دسترسی آنزیمها به مواد منذی
۳- افزایش ویسکوزیته باعث کاهش سرعت عبور غذا در دستگاه گوارش و کاهش مصرف خورا کت
۶- کاهش امکان مخلوط شدن فیزیکی مواد هضمی و انتقال آنها به سطح پرزهای روده ای
جو دارای بتاكلوكان و کندم حاوی آراینوزالان میباشند که بعد از جدب آب در دستگاه کوارش بصورت چسبندا
میایند.
Multi-Enzyme
Roxazyme
Feedzyme
Natuzyme
صفحه 51:
(Oils and Fats) :igé9, 9 leo =
غنی ترین منبع تامین کننده انرژی ميباشد.
عوامل تعیین کننده سطحی از انرژی که توسط چربی تامین می شود.
)- چربی ۲-سن پرنده
در طی عمل هضم آثر همکوشی (51067015100) بین اسیدهای چرب غبر | شباع و اثباع وجود |
دارد.
جهت ایجاد ثبات و ممانعت از ایجاد فساد در چربی به تمامی چرییها و روغنها بایستی یک ماده آنتی |
کیپانافزوده گردد. مواد آنتی اکسیدان نظیر اتوکسی کوئین و بتا هيدر وكسى تولوئن) (13117
محدوديتها: /
بدليل جامد بودن در درجه حرارت معمولى محيط ايجاد بروز مشكلاتى در هنكام اسياب 9/
نمودن خوراک ایجاد
به علت درجه اشباع بالای آن توسط جوجه های جوان به خوبی هضم نمی شود.
استفاده از پیه در جیره در سنین کمتر از ۲۱-۲۸ رو زگی باید به شدت محدود کردد.
(Poultry fat): 45 o>
دارای قابلیت هضم بالاء کیفیت ابت و طعم مناسب است.
صفحه 52:
(Protein Supplements) كتجاله
استخراج روغن از دانه هاى روغنى به سه روش انجام مى شود.
7 ١-روش مكانيكى يا هبدروليكى 1- روش حلال ۳تروش اکسپلر
(Soybean Mean (SBM))t,- dns
قراوانترین و مرخوبرین مکمل پروتینی گیامی است. بطوریکه ارزش آث را معادل
گیاهی ربا آن مسنجند.
7 روش مکنیکی: 1۴۱-۴۴ بروتین خام و 1۵-۸ چربی ام
7 روش حلالة 166-0١ يروتين خام و1 چربی ام
٠ لاف خام کت از ۷
7 رتك سقيد متمايل به زرد
11 محدويتها:
a
الف-اسدهای آینه وین و ميستين
1 ب-یکسری از عوامل ضد تقذیه ای
۰ فرض تموده و سار پروتین های
صفحه 53:
sles a ale ای موجود در کنجاله سویای خام
tet ane eee
1 ؟-هماكلوتين
اين ماده سبب انعقاد كلبولهاى قرمز خوق مى
1 ۲ لیرگیباز
ان ماه باعث رل و تخریب ویامین در نمی شود
صفحه 54:
dv dus (Cottonseed Meal (CSM)) پبه
7 . محدودیته:
-١ ١0 إسيذهاى آعينه ضرورى سيسين: مج ی امد آمبه مسدود کنده اش
1 ؟- گوسیپول:نشانههای عمومی مسمومیت با گوسیپول عبار تند ازه
5 از ه کاهش وزن و مرگ بر اثر اختلال در سیستم گردش خون حبوان
1
تغيير رنكك زرده به سبز زيتونى در حين انبار دارى
Fo Sh
الف- افزودن سولفات آهن دو ظرفية
تبت اسطات از حرارت مرطوب
به وراك به ميزان ۴۱:۱ قسمت ب ازای هرا قسمت گر
صفحه 55:
کنجاله منداب یا کلم روغنی یا کلزا (68۳6013) ۳26۵۱ 8۵۵65660
(meal)
حاوی ۱۴۰ پروتلین خام
مقدار فير خام (16/) منداب دو برابر کنجالهسویااست.
ليزين كمتر و متيونين بيشتر در مقايسه با كنجاله سويا
سوه
۱-انرژی کم
؟-كل وكوزيد كل وكونايين) مولد ايزوتيوسيانات
كلوكر
+1120 در حضور مبروزيناز به كروتونيل نبديل مى شود.
۵- کاهش وزن تخم مرغ در مرغ های جوان
۶-ایجاد لکه های سیء در چربی محوطه شکمی مرغان گوشنی.
صفحه 56:
6۱۲ 15660 کنچاله کتا
محدوديتها:
-١ كلوكوزيد مولد اسيد سيانيدريكك (لينامارين).
ا 801,1 مناسب وهرجه حرارت. .سف هرجه ساتيكراد ياعث تبديل/ليتامارين به
كلوكز و اسيد سيانيدريكك مى شود.
۲- کمبود اسیدهای آمینه لیزین و متیونین
۳- افزایش نیازمندی جوجه ها به
5
(Sunflower meal=SNFM) ols Sst ses
وابسته به روش عمل آورى دو نوع كنجاله ميتواند در اختیار باشد.
الف- کنجاله حاصل از دانه حاوی پوسته
ب- کنجاله حاصل از دانهبدون پوسته
در مورد کنجاله دانه پوست نکنده میزان لیاف خام آن بالا بوده و بدلیل ساختار خاص فیزیکی و خشن
پوسته مصرف آن در حبوانات تک معده ای میتواند منجر به اختلالات هضمی شود.
AL
صفحه 57:
مزه کتجاله حاصل از دانه پوست گرفته شده شیرین و مطبوع بوده و رنگ آن سفید متمایل به زرد میباشد.
کنجاله آفتابگردان از نظر ارزش بیولوژیکی بلافاصله بعد از شیر خشکک و قبل از کنجاله سوبا قرار
كنجاله بادام زمينى (Peanut meal=PNM)
حاوى 5١-8::/ يروتثين خام؛ /:۵/۴-۸ چربی خام و ۱۳/ الیاف خام است.
محدوديتها:
الف- محتواى متيونين»
ب- در شرایط انبارداری نامناسب قارچ اسپرژیلوس فلاووس براحتی روی آن رشد نموده و بات
افلان و کسین باعث مسموعیت دام و طیور می شوند.
رین؛ تریپتوفان و سیستین
(Seasame meal) 1-5 dis”
بر حسب واریته به رنگهای مختلف خا کستری» قهوه ای مایل به قرمز و سیاه دیده می شود.
غتی از کلسیم بوده ولی به دلیل وجود اسید اگزالیک. کلیسم آن بطور کامل برای تک معده ایها ق:
اند
الف- حد متوسط پروتتین کنجاله کنجد ۴۶ درصد است.
ب- کنجاله کنجد بیش از دو برابر کنجاله های دیگر متیونین دارد.
صفحه 58:
کنجاله گلرنگ
حدود ۴۰1 دانه گلرنگ را پوسته
پوسته و ۱۸-۲۲ پروتلین خام استد.
ميدهد. يس از استحصال روغن کنجاله حاصل حاوی ۶۰7
از نظر اسید آمینه لیزین فقیر است.
محتوای پروتلینی کنجاله حاصل از دانه بدون پوسته/ ۴۲ و الباف خام آن/ ۱۵ است.
صفحه 59:
(Meat meal) <4. بودر
۵:-۵۵ سطح پروتین Ol
Seapine
٠ اازنظر وناميتهاى 8.60 و اسيد بتو
کمبود دارد.
17 ؟- كمبود متيونين و تربتوفان
1 +- بدليل محتوى نسبنا زیاد چریی IVE مستعد فاد اکسیداتیو است.
(Blood meal) پودر خون 1
Ol پردرخون ماد اي بهرنگ قهوه لى یره با محری پرونین POM AN SIAN fle رين مني
بوده و سرشر از آرژین؛ متولین؛سیستن و لوسینبوده ولی از ظر یزووسین بسیار نقر اس
امحدوديتهة
coh
017 ارزش بيولوزيكى كم آن بذليل عدم نوازن بين اسيدهاى آمينه
صفحه 60:
(Fish meal) st. 525
1 مجنوى بروتنين خام بودو ماهى حدود VID ابیت هضم ۹۳-۹۵ زاست.
فان بوده و بهمين دليل مكمل ارزشمندى براى جيره هلى ليور
Fos
8 حوبي از عناصصر معدنى كم نياز نظير مدكتز: آهن و بيد و هميعنين منبع غتى از وينامينهاى ales
ويتامين 2و8 و ريبوفلاوين ميباشد. dS بخصوص
Animal Protein Factors:
1
11 انوع پودر ماهی:
| پودرماهی کیلکا
A بودر ماهى هرينكك
پودر ماهی پرو
| بودر ماهى انكوى
پودر ماهی من
صفحه 61:
(Feather meal) , 53»
پودو پر از عمل آوری تحت قشار پرهای فاسد تشده و حالص بدست میاید
خام پودر پر ۸۵-٩۰ درصد است. پودر پر عمدتا جهت تامین
یا افزایش سطح پروتلین خام جیره بکار میرود.
محدودیتها:
عدم توازن اسيدهاى آمينه (كمبود اسيدهاى آمينه هيستيدين؛ ليزين؛ متيونين و تریتوفان)
يتين بودن قابليت دسترسى سيد آمينه سيستثين (حدودا :2/8
(Oils and Fats) ‘ges; 3 lo =
غنى ترين منبع تامين كننده انرز ميباشد.
عوامل تعيين كتنده سطحى از انرزى كه توسط ججربى قامين مى شود.
ere
Sao
در طی عمل هضم اثر همکوشی (59/06915170) بین اسیدهای جرب غير ا شباع و اشباع وجود داره.
ات و ممائعت إز إبجاد فساد در جربى به د ی دک este
و از اب در چربی تمان جيه روغنها بإيستي يكك ماده
اتوکسی کوئین و بتا هیدروکسی تولوئن)
اسان افزود كرد
صفحه 62:
Tallow): 4 ل
محدودیتها:
بدلیل جامد بودن در درجه حرارت معمولی محیط ایجاد بروز مشکلاتی در هنگام اساب و مبکس نمودن
به علت درجه اشباع بالای آن توسط جوجه های جوان به خوبی هضم نمی شو د. 7
استفاده از پبه در جبره در ستین کمتر از ۲۱-۲۸ باید به شدت محدود گردد.
(Poultry fat): چربی طیور
دارای قابلیت هضم بالاه کیفیت ثابت و طعم مناسب است.
صفحه 63:
<< پس ماندههای زراعی و محصولات فرعی صنایع کشاورزی > >
کاه غلات: 5۵
كاه در واقع به باقی مانده حاصل از مزارع جو گندم و بولاف پس از برداشت دانه رسیده اطلاق میشود. كاه Frans
غذایی خیلی کم داشته و معمولاً از آنها جهت بستر دام استفاده میشود. میزان پروتلین خام کاه غلات 1-۵ است. |
كاه جوء كاه يولاف. كاه كندم و كاه برنج |
از بين انواع كاه غلات: كاه يولاف براى دامها از همه خوشخوراكتر است. ارزش غذايى و خوشخوراكى كاه غلات را ميتوان |
به روشهای شیمیایی. فیزیکی و میکروبیولوژیکی بالا برد. همچنین ميتوان با اختلاط آن با ملاس خوشخوراکی و مصرف ن را
افزایش داد.
پس مانده ذرت دانهای:
يس ماندههای ذرت بر دو توع است:
۱- پوست بلال (غلاف بلال)» چوب بلال و دانههای باقی مانده
بطور متوسط از هر هکتار ذرت حدود ۲ تن غلاف بلال» چوب بلال و دانههای باقی مانده تولید می شود که -ار/
پروتلین خام است. اینها ضایعاتی هستند که در هنگام برداشت دانه از عقب کمباین خارج شده و میتوان آنها را تو
ماشین بسته بندى كه به عقب كمباين بسته می شود جمع آوری و بسته بندی نمود.
صفحه 64:
پس مانده های ذرت درزمین پس از برداشت با کمبا
معمولا پس از برداشت دانهء ساقه و برگگ ذرت در زمین بافی میماند. این ضایعات را میتوان بصورت خشک یا سیلو ذ.
a
از هر هکتار کشت ذرت
۳۵ بيشتر باشد. در غير اين
ان ۲-۶ تن ساقه و برگ با 1۲۰-۵۵ رطوبت جمع آورى نمود. براى انبار كردن رطوبت نبايد از
صورت امكان كبك زدن و فاسد شدن وجود خواهد داشت.
براى ايجاد تخميرات صحيح و از نوع لاكتيكى؛ رطوبت ۴۰-۴۵ رای سیلوهای عمودی و رطوبت ۴۸-۵۵/زبرای سیلوهای
افقی یا زمینی کفایت می کند. برای اطمینان از ایجاد تخمیرات مناسب و داشتن سیلوی مرغوب Comey میزان 1/۲ ماده
خشكك ساقه و بركك؛ ملاسء آرد ذرت يا دیگر مواد انرژی زا به آن اضافه نمود.
در مورد تهیه سبلو از پوسته بلال» چوب بلال و دانههای باقی ماند. 7
ذرت در این نوع بس مانده کفایت تخمیرات مطلوب را میکند. از آلن جایی که پس ماندههای ذرت از نظر پر
افقيرند (كمتر از 3/) ميتوان در هنكام سيلو کردن میزان پروتلین خام آن را توسط مواد ازته غیرپروتینی افزایش داد.
صفحه 65:
ساقه و برکك سورگوم دانهای:
تولید ماده خشک از ساقه و ب رگ سورگوم ۵/۲-۵ تن در هکتار است. . رطوبت ساقه و برگ سورگوم در هنگام برداشت |
۰ است به همین دلیل راحتر از ساقه و ب رگ ذرت دانهای سیلو میشود. محتوای پروتلین خام ساقه و ب رگ |
مایلو از 1۲/۳ تا 1۷/۷ متفیر است. ساقه و ب رگ سور گوم حاوی کربوهیدارتهای سهل الهضم نسبتاً زیاد است و الباف خام |
حور ان کاه گم است.
دانه ۷۰
کاه سویا:
كاه سويا شامل ساقه و غلاف آن مى شود که پس از برداشت سویا با کمباین روی زمین باقی میمند
بلافاصله پس از برداشت دانه بسته بندی نمود. کاه سویا براساس ماده خشک حاوی ۴-۶ پروتلین خام |
زیادی دارد
صفحه 66:
قابلیت هضم ماده خشك پس مانده هاي زراعي
= نوع پس مانده زراعي
44-3 إكاه كندم
09 | کاه جو
9 أكاه يولاف
4 أكاه برنج
2 | ساقه وبرگ ذرت
9 | بوششهاي روي بلال
47 | چوب بلال
53/9 ساقه و برگ سورگوم
4 إكاه سويا
صفحه 67:
ملاس: ۷۲۵1۸8565[
ملاس شیره غلیظ قهوای تا سیه رنگی است که پس از استخراج شکر متلور شده از عصاره تفلیط شده محصوا
نیشکر: چغندرقنده ذرت و غیره بدست می آید.
ملاس حاوی مقدار زیادی سا کارز و قندهای سهل الهضم است (1۴۸-۶۵)
ملاس نیشکر حاوی پروتلین خام کم (1۵/۳) است. قسمت اعظم پروتلین خام ملاس از نوع مواد ازته غیرپروتلینی و |
قابل هضم میباشد. |
ویتامینهای موجود در ملاس اغلسب از گروه ویتامیتهای محلول در آسب هستند. افزودن ملاس به کنسانتره شروع کننده
كوسالهها و بردهاى شي رخوار که رشد شکمبه آن ها هنوز کامل نشده و قادر به سنتز ویتمین ها نیستنده بسیار مفید است.
ملاس تقريباً عارى از ویتمینهای محلول در چربی است.
ملاس حدود ۱۲-۱۳ خا کستر خام دارد که بخش اعظم آن را عناصر پتاسیم: کلر و کلسیم تشکیل میدهد.
وجود مقدار فراوان پتاسیم در ملاس (به خصوص ملاس چغندرقند) به آنن خاصیت لینت دهند گی میدهد که در سورت
مصرف بیش از حد موجب بروز اختلالات گوارشی میشود. در نشخوار کنندگان اسهال نه تنها مانع هضم و جذب/موثر
مواد ا كح اسل كروار كاسم هاى شكمبه همرأه مدفوع بكى اززبدن خارج شده ويه لين ترا
قدرت هضم و جذب خوراك (بخصوص بخش سلولزى) كاهش مى يابد.
ملاس منیع خوب كبالت اسث.
حد مجاز استفاده از ملاس برای نشخوار کنند گان تا 4۱۰ و برای طیور 1۵/۲-۵ ماده خشک جیره روزانه ذ کر شده
صفحه 68:
روشهای استفاده از ملاس در تغذیه دام و طیور
۱-پاشیدن ملاس روی علوفه خشبی غیرخوشخوراک : بطور مستقیم یا پس از رقیق کردن (یک حجم ملاس يقد حجم با
بیشتر آب) |
۲سحل نمودن اوره در آب گرم؛ مخلوط کردن آن با ملاس و پاشیدن مخلوط حاصله روی غذاهای خشبی در آخور
۳-تغذیه ملاس رقیق نشده یا رقیق شده همراه با اوره یا بدون اوره بصورت لیسیدنی و یا آشامیدنی در ظروف مخصوص
علوقه در هنگام سیلو کردن وابسته به رطوبت یلو ۶۰/به پایین رقیق
۵-فزودن ملاس به کنسانتره در کارخانه خوراک دام و تغذیه مستقیم کنسانتره یا پلت نمودن آن
#-افزودن ملاس به آب آشاميدنى طيور به مقدار بسيار كم براى رفم بعضى از عوارض
/ا-افزودن ملاس به تفاله جغندرقند يا باكاس و سيلو کردن آن
صفحه 69:
صفحه 70:
باكاس (تغاله نيشكرا
بس از استخراج شهد ساقه نيشكر آنجه باقى مىماند باكاس نام دارد. ارزش غذايى باكاس خيلى كم است. قاب
با گاس حدود 13۴ است. میزان پروتلین خام. مواد معدنی کم نیاز: ویتمینها و چربی باگاس نیز کم است. با وجود این |
متوان از اختلاط موادی چون باگاس: ملاس: اوره و مکملهای مواد معدنسى و ویتامینسی خورااک مناصسبی برای دامهای |
وا کت نهد نود
تفاله چخندرقند: سنا Sugar beet
پس از عصاره گیری از خلال چغندر و تهیه شربت؛ باقی مانده كه همان خلال عصاره گیری شده میباشید تفاله تر نامیده
می شود. تفاله چغندر قند را میتوان به دو صورت در تغذیه نشخوار کنند گان استفاده نمود.
۱-تفاله ترچغندر قند
تفاله تر چغندر قند را ميتوان به صورت تازه و با اینکه بصورت سیلو شده مورد مصرف دام قرار داد.
.الف - مصرف تفاله تر بصورت تازه: Wet beet pulp
در این روش میتوان از تفاله تازه بعنوان بخشى از جیره روزانه دامها استفاده شود. در این روش تفاله تولید شده بطور
به دامداریها متقل و مورد مصرف قرار می گیر
صفحه 71:
Wet beet pulp silage :43 juke ب- سیلوی تفاله
تفاله تازه را ميتوان به تنهايى يا همراه ملاس جغندر با يا بدون اوره سيلو نمود. براى سيلو كردن تفاله تازه كافى |.
آنرا به سيلو منتقل و بدون كوبيدن آئرا سيلو كرد. روى سطح سيلوى تفاله چغندر باید توسط پلاستیکک و یا وسیل
مناسب جهت ممانعت از دخول هوا و خروج گازها پوشانیده شود. از آن جایی که تفاله تازه چفندر قند حاوی حدود . |
۸۸ آلب ميباشد. بنابراين جهت جل وكيرى از خروج شیرابه میتوان از مواد خوراکی با رطوبت کم مشل ملاس یا علوفه
خشک کمک گرفت.
g (Dried beet pulp) 15 joie ucts alla تفلله خشک چغندرقند و »| Dried molasses and)
(beet pulp
قسمت اعظم تفاله تر تولید شده در کارخانههای ORES A ute شده و تبديل به تفاله خشكك جغندر قد همراه با ملاس یا
بدون ملاس می شوند. اين دو خوراكك حجيم؛ خوشخوراک و قدری ملین بوده و بخوبی ذخیره می شوند.
تفاله خشکک چغندرقند و تفاله حشک چغندرقند همراه با ملاس انرژی زیاده پروتلین کم و چربی خیلی کمی دار
تفاله خشک چغندر قند بطور میانگین حاوی ۸/۸ بروتلین خام» ۰/۶ درصد چربی خام» ۱9/۶ الیاف خام و ۷۷
عاری از ازت میباشد.
101 'تفاة خشكيجشرقند 190/7 يعنى قربا معاد لبا يولانلستبه علهر بردلشتزبلان تفاه
با سای حاوع قنار بسیشتریسروتتیسنخام(:1۱) و عصاید عارعاز CNP) lasts Aa SU go از عفاله
چنندرقند لستهر دو خورل کف وقاز نظر کسلسیمتستریا غنوسوده ولیاز نظر فسسفر بسسیار فسقیرند
مقدار نياسين در تفاله جغندرقند متوسط ولى از نظر ساير ويتامينهاى كروه 13 كمبود دارد. ايسن خوراكك تقرياً عار
ويتامينهاى ل و (1 ميباشد. در جيره كاوها تا 713 بخش كنسانتره
صفحه 72:
در جیره بهها و گوسالههای پرواری درصورت اقتصادی بودن حداکثر تا 1۵۰ بخش کنسانتره جیره
تفاله خشک را میتوان به دو صورت dy مصرف دام رساند.
١-بصورت خشکک و وارد نمودن آن در بخش کنسانتره |
۲-بصورت خیسانده شده: جهت استفاده از اين روش تفاله خشک چغندر بایستی شب قبل با مقدار کافی ۱ آب خیس خووده
باشد
صفحه 73:
روش تهیه کاه غنی شده با اوره:
حلک ردناوره در آب 1
لضافه کردنمقدار کافیاز مخلوط ۱ به ی کلایه ۱۰-۱۵ سانیمتریاز کاه پسهرش دم روعی که 2
سطح صافغیر قابلفوذ و زیر و رو نسودنتا سخلوطشدنکاملو سپسضافه کسردنلامیه بسعدی
فشرده نمودزمخلوط؟ در سحلمناسیسه منظور خروج هوا و نگهدارآزب مدنتدو هفته -3
لستفاده از کسام غنوشده به منظور تغذيه دلم-3
اوره و سیلو:
6 کبلو گرم در تن برای سیلو های مرطوب (101۷ 3596 ,6وهلنه ۷۵
ملاس و سیلو:
٩۰ - ۱۸۰ 6 کیلوگرم در تن رای سیلوهای تهیه شده از علوفه بؤمرده شده در سطح مزرعه(/12 4596 ,۵ وهلذ5 ay
صفحه 74:
پربیوتیکها
ترکیبات غذایی غیر قابل هضم برای میزبان هستند. این تر کیبات مهمترین ماده مغذی برای با کتریها
خلفی دستگاه گوارش بوده و ممکن است از رشد برخی از گونههای باکتریایی پاتوژن ممانعت و اثر]
برای رشد بعضی گونههای باکتریایی مفید داشته باشند.
از ترکیبات پربیوتیکی مورد استفاده در تغذیه دام می توان به ترکیبات فروکتوالیگوساکاریدی (مشل اینولین |
و مانان الیگوساکاریدها اشاره نمود.
فایتوژنها (0نصع وا وطط)
یا فایتوبیوتیکها (05 ۳12/10110 فراورده های با منشاء گیاهی هستند که از آنها در
بهبود عملکرد دام استفاده می شود.
طروق تاثیر گذاری ترکیبات فاب
*<عمل آنتی اکسیدانی (مثل گیاهان خانواده نعناع)
*فزلیش خوشخوراکی جیره و لثر گذاری روی اعمال دستگاه گوارش (مثل گیاه
يونه كوه
6<عمل ضد ميكروبى
”اش تحرريك كنندكى رشد
صفحه 75:
صفحه 76:
املاح مواد معدنى
ارجحيت و ارزش ستك آهك در مقاسه با يودر صدف
در اين رابطه اندازه ذرات مهمتر از نوع منبع كلسيم ميباشد. بزركتر بودن ذرات عمدتاً سبب باقى ماندن بيشتر آنها در
كوارش شده و بنابراين اين ذرات ميتوانئد كلسيم را آهسته تر رها نمايند اين مسئله در مرغان
قسمت ابتدایی د.
تخمگذار که در آنهاپوسته تخم مرغ بویژه در موقع تاریکی که حیوان از غذا محروم است پیوسته در حال تشکیل شدن
است. از ا تری برخوردار میباشد. 7
متغير بودن قابليت انحلال منابع مختلف سنكك آهكك
قابليت انحلال سنكك آهكك با افزودن آن به اسيد كلريدريكك داراى 81 برابر ؟ و سبس تعيين تغييرات 84 'قإيل اندازة
گیری است.
اکثر منبع فسفر جهت اينكه براى طيور قايل استفاده باشند باعثى در حين عمل آورى حرارث ببينند. منابع ففاته غیر محلول جهت
قابليت استقاده ندارئد.
جون فلونور ميتواند بر متابوليسم كلسيم تائير بككذارد بنابراين بايستى صرفا از سنكهاى فسفاته فلور زدابى شده در تغذيه دام استفاده
صفحه 77:
مکمل های مواد معدنی و ویتامینی
مواد خورا کی پیش مخلوط
اجزاء کم نیا بايد قبل از اضافه شدن به خوراک به طرز صحیحی پیش مخلوط شوند. بهتر است مواد خوراکی پیش مخلوط |
خصوصیات GS Sib داشته باشند. |
|
ذرت زرد اسیاب شده و زره های گندم مواد مناسبی بعنوان رقیق کننده در پیش مخلوط ویتامینی میباشد.
برای حصول بهترین نتیجه؛ ذرت باید به اندازه متوسط آسیاب شده باشد. اگر رقیق کننده خیلی درشت باشد توزیع یکنواخت
مكملها ممكن نخواهد بود و اكر خيلى نرم باشد منجر به توليد غبار و جسبيدن ذرات به یکدیگر می شود؛برای مخلوط مواد
معدنی سنگ آهک يا کائولین (خاکك رس چینی) رقيق كنندههاى مناسبى هستند. در مواردى كه بيش مخلوكر بيش از ٠ هفته
نگهداری میشوند بهتر است که پیش مخلوطهای ویتامین و مواد معدنی از یکدیگر جدا باشند.
آنتى اكسبدانها ميتوان به انوكسى كوئين و بویلات هیدرو کسی تولوئن( 1011 اشارهنمود.
صفحه 78:
oh
قابليت استفاده نوح سولنت اندگیبیشت است.
eins تما یی بیسآ لد
قابلیت استفده بیولوژیفی پئینی برخوردار باشند.
ممکن است در طول (۳-۹ ماء)ذخیره سمازی دچار تخیر
شوه نومه نی تب دود
pace sia palma Sigs
كسيد كرين جد نودو ودر تيج از یه سترتی
کت نود
لیگ اسقاه از آن هل ۷۰ مرصد اس
أكسيدكده بيني حاوي بيش از مرمددی کسید
.بدليل اينكه سلنيت به راحتى به سلنيم نري تبديل مى شود.
gh ay استفادء از لت ترچ داده مو شود
چون دور شیم هناب که در ممرضی Wer
رطويت قروار كيسرده بسيار نابايدار است بتابمراين يدور
یم بهشرین نیع محسوب میشود
ما عم ی گنه
سوقات لديا كرياة كلت
آکسید مس» سولفات مس و کربنات
سس
ede aos
بات نم رگيد ميزيم
کی
سلنيت سديم يا سلدات سدهم.
ge RLS
يدوريتسيم ويدو ركلسيم
صفحه 79:
تفاوت بين ريشه و غده
ان دخرءاى بصورت نشاسته و فروكتان أست. در
حالیکه ريشه ها حاوی ساکارز یا گلوکز به عنوان کربوهیدراتهای ذخیره ای
می باشند.
محصولات علوفه ای ريشه ای مورد استفاده در
تغذ به دام
شلغم ها. چغندر گاوی و چغندر علوفه ای ۸
مشخصه:
۱- محتوای زیاد آب ۷۵۰-۹۶۰ گرم در کیلوگرم
۲- الیاف خام کم 10-۱۳۰ گر oe ماده خشک
۳- میزان بالای قند ۵۰۰-۷۵۰ گرم در کیلو گرم ماده خشک
-t “نل AF Wh elisa seh ورن دز کی ما
این علوفه ها عمدتا به مصرف نشخوار کنند گان میرسند.
صفحه 80:
صفحه 81:
از قبیل سیب زمینی. کاساوا و سیب زمینی شیرین
Potatoes
صفحه 82: