303 صفحه
844 بازدید
14 آبان 1400

برچسب‌ها

صفحه 1:
‎٠‏ مؤلف : دكتر محمد عرب مازار يزدي ‎٠‏ تهيه كننده : عبدالكريم مقدم

صفحه 2:
جایگاه درس * حسابداري صنعتي يك در نیمسال چهارم و بعداز گذراندن درس اصول حسابداري 0 توسط دانشجویان حسابداري بايد خوانده شود

صفحه 3:
فصل [»کلیات ومفاهیم حسابداري بهاي تمام شده فصل 0- روشهاي طبقه بندي مفاهیم بهاي تمام شده فصل ©- بهاي تمام شده در مزسسات خدماتي فصل 40 بهاي تمام شده کالا در مزسسات بازرگاني فصل 0 بهاي تمام شده کالا در موسسات توليدي(نظام ادواري) فصل © حسابداري مواد وبهاي تمام شده آن فصل ۸" گردآوري اقلام بهاي تمام شده دستمزد(نيروي کار) فصل (- گردآوري اقلام بهاي تمام شده سربار فصل ©ننظام دائمي بهاي تمام شدم هزينه يابي سفارش کار فصل (10)-نظام دائمي بهاي تمام شده -هزينه يابي مرحله اي فصل 10)-سیستم هزینه يابي مرحله اي -كار در جريان ساخت مرحله اي روش ميانكين درتعيين بهاي تمام شده فصل ©)-سيتم ابي مرحله اي روش اولين صادره از اولين وارده فصل <0)- بهاي تمام شده استاندارد

صفحه 4:
‎٠‏ فصل اول ‎٠.‏ كليات و مفاهيم حسابدارى بهاى تمام شده ‏۰ هدف کلی فصل: آشنايى با مفاهيم حسابداری بهای تمام شده و کاربردهای آن در مدیریت حسابداری بهای تمام شده یا حسابداری صنعتی

صفحه 5:
‎٠‏ حوزه ای از. حسابداری است که با اندازه گیری» ثبت و ‎٠‏ گزارش اطلاعات مربوط به اقلام بهای تمام شده سر و کار ‏۰ دارد.

صفحه 6:
* هر یک از اقلام بهای تمام شده به منزله ی استفاده از یکی از منابع شرکت است. ‎٠‏ کاربرد اصلی و اولیه اطلاعات بهای تمام شده برای مدیران تصمیم گیری و ارزیابی عملکرد است.

صفحه 7:
* حسابداری مدیریت: هنگامی که اطلاعات مربوط به بهای * تمام شده در داخل سازمان و توسط مدیران و به منظور * ارزیابی عملکرد فعالیتهای سازمان یا نیروی انسانی آن و پا ۰ به عنوان مبنایی برای اتخاذ تصمیم به کار برده شود.

صفحه 8:
* حسابداری مالی: اگر این اقلام توسط استفاده کنندگان خارجی نظیر سهامداران یا بستانکاران و به قصد ارزیابی عملکرد مدیران رده بالای شرکت و یا تصمیم گیری در مورد خود سازمان به کار رود. * حسابداری مالی وحسایداری بهای تمام شده:

صفحه 9:
* استفاده کنندگان اصلی اطلاعات بهای تمام شده» مدیران * اطلاعات مورد نیاز استفاده کنندگان خارجی اطلاعات حسابداری بر مبنای اصول پذیرفته شده ی حسابداری تهیه می شود . مدیران در برقراری نظام اطلاعاتی بهای تمام شده نسبت به حسابداری مالی محدودیت کمتری دارند.

صفحه 10:
* به طور خلاصه حسابداری مالی و حسابداری بهای تمام شده در نوع استفاده کنندگان» محدودیت هاء مبانی ارزش گذاری. زمان تهبه گزارشات و دامنه شمول گزارش دهی با یکدیگر اختلاف دارند.

صفحه 11:
* در مواردی که از اطلاعات حاصل از حسابداری بهای تمام شده در حسابداری مالی استفاده می شود ملزم به استفاده از بهای تمام شده تاریخی است.

صفحه 12:
* در گزارشهای حسابداری بهای تمام شده» علاوه بر اطلاعات ریالی» اطلاعاتی در مورد ساعات کار کارکنان؛ مقدار توليك واد هاى مخنه ربا ساعات فلت بخش هاف مه در کت بر ارب مر ۰ استفاده از اطلاعات بهای تمام شده توسط مدیریت:

صفحه 13:
* حسابداری بهای تمام شده؛ با فراهم آوردن اطلاعات لازم برای تعیین نتایج مالی حاصل از راه کارهای مختلف از طریق تعیین بهای تمام شده ی هر یک از راه کار‌ها و مقایسه اطلاعات حاصله به تصمیم گیریهای مدیریت در انتخاب ميان راه کارهای مختلف کمک می کند.

صفحه 14:
‎ear ele‏ شده راه کار های مخطف بای تماء شده تفاضلی است. ۰ از طریق فراهم آوردن اطلاعات واقعی بهای تمام شده و مقایسه آن با نتظریات و پیش بینی های اولیه مبالی دفیق تری برای برنامه ریزی های بعدی فراهم می آید.

صفحه 15:
‎٠‏ . از طرف دیگر اختلاف ارقام برنامه ریزی شده برای هر ‏واحد و ارقام واقعی می تواند مبنایی برای سنجش عملکرد ‏مدیران واحدهای مختلف و تعیین میزان دستیابی آنها به اهداف واحدهای تحت سرپرستی ایشان باشد.

صفحه 16:
© بودجه انتظارات مدیریت از عملکرد واقعی شرکت برای مك دور مالی رت مشخ مى كند.

صفحه 17:
۶ حسابداری بهای تمام شده نشان می دهد که در زمینه ارقام بهای تمام شده. ارقام واقعی چقدر. به ارقام بودجه نزدیک یا از آن دور است.

صفحه 18:
* عدم محدودیت در نوع اطلاعات مورد گزارش, پیشرفت ‎٠‏ سریع تکنولوژی کامپیوتر و کاهش حجم عملیات دفترداری» تغییر روشهای تولید و رقابت در صنایع مختلف براى ادامه غعاليت ر بقاء از عرامل موكر بر بيشر ف حسابدارى بهاى تمام شده بوده است.

صفحه 19:
* بهای تمام شده :منابع از دست رفته برای تحصیل کالاها و خدمات مورد نیاز است. ‎٠‏ هزینه بهای تمام شده ای است که منافع مورد انتظار. آن حاصل شده و عملا برای کسب درآمدها ی دوره مالی ی

صفحه 20:
* و در برابر درآمدهای آن دوره قرار می گیرد. ۶ آن بخش از بهای تمام شده که منافع مورد انتظار. از آن حاصل نشده یا در واقع ارزش خود را از دست داده بدون آنکه منفعتی نصیب شرکت کرده باشد» زیان نامیده می شود.

صفحه 21:
* اقلام بهای تمام شده: * بهای تمام شده دستمزد» بهای پرداختی در مقابل استفاده از تلاش نیروی انسانی تولید کننده کالا و خدمات است.

صفحه 22:
به دو قسمت تقسیم می شود:() مستقیم: دستمزد کارگرانی که مستقیماً در تولید کالا پا خدمات دخالت داند. 6 (غیر مستقیم

صفحه 23:
* یعنی دستمزد آن دسته از عوامل تولید که مستقیماً در تولید کالا پا ارائه خدمات دخالت ندارند اما به هر حال تولید کالا و ارائه خدمات بدون کمک آنها نیز میسر نیست.

صفحه 24:
* بهای تمام شده مواد هم به دو بخش تقسیم می شود: * مستقیم: مواد اولیه ای که ماهیت کالای تولیدی به آنها وابسته است و مستقیماً در تولید کالا نقش دارد. . ‏غير مستقيم: در توليد محصولات بکار می روند‎ ٠

صفحه 25:
* و وجودشان نیز ضروری است اما ماهیت کالای تولید شده مستفیماً به آنها وابسته نیست یا بخش قابل توجهی از ارزش مواد اوليه بكار رفته در محصول را تشکیل تمی| دهند.

صفحه 26:
* بهای تمام شده سربار یا بهای تمام شده عوامل عمومی تولید» بهای تمام شده آندسته از اقلام است که در تولید کالا و ارائه خدمات صرف می شوند.

صفحه 27:
* اما در زمره ی مواد مستقیم یا دستمزد مستقیم محسوب نمی شود. مثل دستمزد غیر مستقیم» مواد غیر مستقیم و اقلامی نظیر هزینه استحلاک ماشین آلات. * فصل دوم: روشهای طبقه بندی مفاهیم بهای تمام شده:

صفحه 28:
* هدف کلی فصل؛ آشنایی با روش های مختلف طبقه بندی مفاهیم بهای تمام شده و مفاهیم مربوط به هر يك از اين روشها. * بر اساس عوامل و عناصر تشکیل دهنده محصول: ‎len aa sien ese‏ اک محص ول مشقی ملل موان سيف و دستمزد مستقیم

صفحه 29:
‎٠‏ غیرمستقیم یا سربار: مثل دستمزد و مواد غیرمستقیم و سایر هزینه های عمومی. ‏* اقلامی از بهای تمام شده که مستقیماً در تولید محصول دخالت ندارند» سربار تولید نامیده می شوند. ‏* بر اساس ارتباط با فرآیند تولید:

صفحه 30:
* بهای تمام شده (هزینه) تبدیل: برای تبدیل مواد اولیه به محصول ساخته شده به کار می روند. * سربار تولید + دستمزد مستقیم < هزینه تبدیل * مواد مستقیم + دستمزد مستقیم <هزینه اولیه تولید

صفحه 31:
* بر اساس ارتباط با حجم تولید: * متغیر: جمع هزینه متغیر با افزایش حجم تولید. افزایش می یابد. اما مقدار آن برای یک واحد ثابت است.

صفحه 32:
‎٠‏ ثابت: جمع هزینه ثابت با افزايش حجم تولید در یک محدوده معین تولید ثابت و مقدار آن برای یک واحد کاهش می یابد. ‏* نیمه متغیر یا مختلط: ترکیبی از هزینه های ثابت و متغیر است: که کاملاً ثابت است و نه كاملاً متغير.

صفحه 33:
* اطلاعات حاصل از تفکیک اقلام بهای تمام شده به ثابت» متغیر و نیمه متغير. در کنترل و تهیه بودجه نقش مهمی دارد. * بر اساس فعالیتهای مختلف: * اقلام بهای تمام شده تولید: شامل مواد مستقیم دستمزد مستقیم و سربار.

صفحه 34:
* فصل سوم. ‎٠‏ » روش جمع آوری اقلام بهای تمام شده: ۶ در موسسات خدماتی. اقلام بهای تمام شده خدمات در- خصترصس تعيين بياى تناء ده ما ‎Gol Woes‏ مشتریان گردآوری شود .

صفحه 35:
۰ حت و ی اقلام مختلف بهای تمام شده خدماتی است که به مشتریان شرکت ارائه می شود. 0- اجزای بهای تمام شده خدمات:

صفحه 36:
* در موسسات خدماتی دستمزد و سربار دو جزء اصلی بهای تمام شده خدماتی محسوب می گردد. ۰ 0- محاسبه بهای تمام شده خدمات و نقش آن در مدیریت: روشهای محاسبه بهای تمام شده خدمات در موسسات خدمانی:

صفحه 37:
* الف - سرشکن کردن بهای تمام شده بین سفارشات در دست اقدام ب- تسهیم بهای تمام شده بین دپارتمانها و قسمتهای مختلف شرکت لازم به ذکر است

صفحه 38:
‎٠‏ تسهیم اقلام بهای تمام شده بین کارها و یا خدمات در دست اقدام مربوط به مشتربان مدیریت را قادر خواهد ساخت که بهای تمام شده واقعی هر یک از خدمات را با بهای تمام ‏شده پیش بینی شده آن مقایسه کند .

صفحه 39:
+ کنترلهای لازم را در نتیجه اين مقایسه برقرار. کند و از طرف دیگر. به کمک بهای ثمام شده واقعی انواع خدمات مورد ارائه می توان به قیمت گذاری عینی تری برای خدمات دست یافت .

صفحه 40:
۰ در صورتیکه اقلام بهای تمام شده بر اساس دپارتمان ها یا فعالیتهای مختلف یک شرکت خدماتی تسهیم شود

صفحه 41:
* ملاک مناسبی برای سنجش عملکرد مدیران ۶ بخشهای مختلف شرکت یا مدیران مسئول انجام فعالیتهای مختلف فراهم می آورد و سنجش عملکرد نیز به نوبه خود مبنایی برای کنترل فعالیتهاست.

صفحه 42:
* نحوه محاسبه سود عملیاتی خدمات مختلف در موسسات خدماتی با کسر نمودن بهای تمام شده خدمات از درآمد مربوط به آن» سود ناویژه حاصل از خدمات بدست می آید.

صفحه 43:
۰ هنگامی که هزینه ها یا آندسته از اقلام بهای تمام شده که به ‎٠‏ خدمت معینی مربوط نیستند از این سود ناویژه کم می شود سود عملیاتی حاصل از ارائه خدمات بدست می آید. ‎٠‏ فصل جهارم: ‎٠»‏ معادله كلى بهاى تمام شده خدمات در موسسات بازركانى و توليدى

صفحه 44:
* موجودی اول دوره‌+وارده به انبار طی دوره<خروجی ازانبار+موجودی آخر دوره ‎٠‏ اين رابطه اساسی را می توان این گونه نیز نوشت:

صفحه 45:
خروجی از انبارموجودی اول دوره+وارده طی دوره‌موجودی آخردوره * لازم به ذکر. است تفاوت اصلی اجزای این رابطه در موسسات بازرگانی و تولیدی تنها در ماهیت رقم «وارده به انبار. طی دوره» است.

صفحه 46:
3 ت بازرگانی نشانگر خرید خا طی ل ل و كن دوره و در موسسات تولیدی نشاندهنده تولی و است.

صفحه 47:
۶ - نظامهای بهای تمام شده در موسسات بازبرگانی: * نحوه محاسبه بهای تمام شده کالای فروش رفته و ارتباط اقلام مختلف بهای تمام شده در موسسات بازرگانی به شرح زیر است:

صفحه 48:
* بهای تمام شده موجودی انتهای دوره - بهای تمام شده خرید خالص طی دوره + بهای تمام شده موجودی اول دوره < بهای تمام شده کالای فروش رفته

صفحه 49:
* نظامهای اصلی که در تعیین بهای ۶ تمام شده موجودیها و کالای فروش رفته در موسسات بازرگانی کاربرد دارند . عبارتند از: + نظام دائمی و نظام ادواری نگهداری اطلاعات بهای تمام شده موجودیها,

صفحه 50:
‎٠‏ ©- نظام دائمى نكهدارى اطلاعات بهای تمام شده موجودیها: ‏° ویژگی اصلی نظام دائمی موجودیها آن است که مانده حساب موجودی دائماً در معرض تغییر است و با هر مورد خريد كالا يا فروش أن زياد يا كم مى شود.

صفحه 51:
‎٠‏ مهمترین حسن سیستم دائمی این است که دائما بهای تمام شده موجودیها را در اختیار استفاده کننده اين اطلاعات می گذارد و عیب اصلی آن افزایش حجم عملیات دفترداربی (در- ‏صورت تعدد دفعات خرید و فروش) است.

صفحه 52:
۰ 2 نظام ادواری اطلاعات بهای تمام شده موجودیها: ۶ حساب موجودی کالا در نظام ادواری نقش فعال ندارد و صرفاً رقم موجودی ابتدای دوره را تا پایان همان دوره نگاه می دارزد.

صفحه 53:
* و افزایش موجودیها در اين نظام به حساب خرید کالا و کاهش موجودیها (در نتیجه فروش کالا) به حساب فروش منظور می گردد.

صفحه 54:
* در نظام فوق با شمارش فیزیکی موجودیها و * تعیین بهای تمام شده موجودیهای باقیمانده می توان در پایان یک دوره مالی بهای تمام شده کالای فروش رفته یا مانده موجودیها را محاسبه نمود. ۰ <- محاسبه بهای تمام شده کالا:

صفحه 55:
۶ روشهای تعیین بهای تمام شده موجودیها یا مفروضات مربوط به نحوه گردش موجودیها در انبار عبارتند از: روش شناسایی ویژه» روش اولین صادره از اولین وارده» روش اولین صادره از آخرین وارده و روش میانگین.

صفحه 56:
* روش شناسایی ویژه: این روش مبتنی بر ردیابی تک تک کالاهای وارده به انبار است و طبعاً در مواردی که گردش کالا در انبار زیاد است کاربرد آن دشوار خواهد بود.

صفحه 57:
* در موسسات بازرگانی بهای تمام شده کالای موجود در انبار و بهای تمام شده کالای فروش رفته دورقم کلیدی در ارتباط با بهای تمام شده محسوب می گردند که به ترتیب در ترازنامه و صورت سود و زیان عنوان می گردند.

صفحه 58:
* در نظام ادواری رقم موجودی انتهای دوره» از طریق شمارش فیزیکی موجودیها تعیین می گردد چرا که موجودی ابتدای دوره در حساب موجودی ک و خریدهای طی دوره در حساب خرید منعکس گردیده اند.

صفحه 59:
* صورت بهای تمام شده کالای فروش رفته: صورتی است از اقلام موثر بر تعیین بهای تمام شده کالای فروش رفته برای یک دوره مالی معین که اين اقلام عبارتند از:

صفحه 60:
* بهای تمام شده کالای فروش رفته برای یک دوره مالی معین که اين اقلام عبارتند از: بهای تمام شده موجودی کالا در ابتدای دوره» خرید کالا و هزینه حمل آن (و احتمالاً هر گونه برگشت از خرید)

صفحه 61:
۰ و بالاخره بهای تلم شده موجودی کالا در انتهای دور که ‎eS‏ این صور هه ‎oles‏ شده کاوی فررش رد است.

صفحه 62:
* فصل پنجم: * بای تماه شدهکاد در موشسات ترلیدی - نظاء ادزاری * - معادله بهای تمام شده گالای فروش رفته

صفحه 63:
۰ بهای تمام شده کالای ساخته شده در انتهای دوره- بهای ثمام شده تولیدات طی دوره+ بهای تمام شده موجودی کالای ساخته شده در ابتدای دورهعبهای تمام شده کالای فروش رفته

صفحه 64:
‎٠‏ 0- صورت بهای تمام شده کالای ساخته شده (صورت بهای تمام شده تولید): ‏۰ صورت بهای تمام شده تولید صورتی است که نحوه ارتباط اقلام بهای تمام شده مرتبط با تولید در موسسات تولیدی را نشان می دهد .

صفحه 65:
* شامل اقلام زیر می باشد: * بهای تمام شده مواد مصرفیء دستمزد مستقیم پرداخت شده طی دوره بهای تمام شده سربارو کاردرجریان ساخت ابتداوانتهای دوره.

صفحه 66:
بهای تمام شده کالای تولید شده: بهای تمام شده مواد مستقیم: موجودی مواد مستقیم ابتدای دوره + خرید خالص مواد طی دوره موجودی مواد مستقیم انتهای دوره + بهای تمام شده دستمزد مستفیم

صفحه 67:
+ بهای تمام شده سایر عوامل تولید (سربار) = بهای تمام شده عوامل تولید طی دوره + بهای تمام شده کالای نیم ساخته ابتدای دوره عجمع کار در جریان تولید طی دوره بهای تمام شده کار در جریان (کالای نیم ساخته) انتهای دوره

صفحه 68:
۶ < بهای تمام شده کالای ساخته شده طی دوره ۰ 9- روش ادواری بهای تمام شده ۰ نظام دائمی به کمک حساب دائمی «کار در جریان ساخت» مداوماً اطلاعاتی درباره کار در جریان ساخت»

صفحه 69:
۰ _کالای تکمیل شده و بهای تمام شده کالای ساخته شده فراهم می کند و بیشتر در موسسات بزرگ و متوسط کاربرد درد * در نظام ادواری فقط در پایان یک دوره مالی و پس از تعیین مقدار موجودیهای جنسی است

صفحه 70:
* که می توان به رقم بهای تمام شده کار در جریان ساخت و کالای ساخته شده دست یافت و این نظام بیشتر در شرکتهای کوچک تولیدی کاربرد دارد.

صفحه 71:
۰ <- نحوه گردش اقلام بهای تمام شده در روش ادواری:

صفحه 72:
* بهای تمام شده دستمزد غیرمستقیم بهای تمام شده مواد غيرمستقيم بهای تمام شده موادغیر مستقیم

صفحه 73:
‎a 7‏ بهای تمام شده دستمزد غیرمستقیم مستقیم *؟ لستمزد مستقيم بهاى تمام شده سايراقلام مواد مستقيم ‎ae ae ve | ‏۰ بهای تمام شده کالای وارد شده به تولید

صفحه 74:
* (+) کار در جریان اول دوره ‎ala sly (=‏ شده کالای در جریان ساخت طی دوره -) کار درجریان آخر دوره ‏-) بهاى تمام شده کالای ساخته شده ‏۰ (+) موجودی کالای ساخته شده اول دوره ‎) ‎ES ‎yes ‎) ‎)

صفحه 75:
<) بهای تمام شده کالای آماده فروش -) موجودی کالای ساخته شده آخر دوره ae ‎alg‏ ثماء يده كالاى فر رحته شده +) هزينه هاى عمومىء ادارى و فروشى -) جمع بهاى تمام شده عمليات ‎) ‎) ‎) ‎) ‎)

صفحه 76:
* فصل ششم: © حسابداری مواد و بهای تمام شده آن * 0 خرید مواد: * فرآیند خرید مواد شامل مراحل زیر می باشد: * درخواست خرید مواد (فرم درخواست خرید مواد)» سفارش مواد (فرم سفارش مواد)

صفحه 77:
* و تحویل مواد خریداری شده به انبار (فرم رسید انبار) ‎٠‏ ©- نحوه ثبت خرید مواد در دفاتر: ‏* در نظام ادواری:خرید مواد (بدهکار).حسابهای پرداختنی یا وجه نقد(بستانکار) ‎٠‏ در نظام دائمی: موجودی کالا (بدهکار)» ‏* حسابهای پرداختنی یا وجه نقد (بستانکار)

صفحه 78:
‎٠‏ 9- كارت موجودى كالا در انبان: ‏* مزایای استفاده از کارت موجودی کالا: کنترل تطابق مقادیر موجودی مندرج در اين کارتها و موجودی واقعی هر کالا که از طریق شمارش فیزیکی موجودی انبار, بدست می آید.

صفحه 79:
* امکان جلوگیری از وقوع بی نظمی يا مفقود شدن کالاها ربا فراهم می آورد و اطلاعات لازم را در اختیار مسئولین ذیربط قرار می دهد.

صفحه 80:
+ اطلاعاتی که عموماً در کارت موجودی کالا درج مى گردد: مشخصات کالا يا مواد اولیه» اطلاعات مربوط به حد سفارشی و مقدار سفارش در هر نوبت سفارش مجدد؛

صفحه 81:
* يا اطلاعات مربوط به هر توبت خروج و ورود کالا (یا مواد اوليه) نظير تاريخ و مقدار و نهایتاً موجودی کالا پس از هر نوبت خروج يا ورود. ۰ (6- صدور مواد از انبار (برای کارگاه یا خط تولید):

صفحه 82:
* صدور مواد از انبار از طریق فرم درخواست مواد صورت می پذیرد که اين فرم امکان برقراری کنترل بر نحوه مصرف مواد اولیه توسط بخشهای مختلف تولیدی را فراهم می آورد

صفحه 83:
* و قسمتهای تولیدی از طریق آن مواد اولیه مورد نیاز. را از انبار درخواست می کنند. ۰ ©- نظام دائمی بهای تمام شده مواد: * تعیین بهای تمام شده هر واحد مواد صادره از انبار

صفحه 84:
* مشکل اصلی در مشخص کردن بهای تمام شده مواد مصرفی است که به دلیل خريد مواد اوليه در دفعات گوناگون و احتمالاً به نرخهای متفاوت بروز کردند. ‎٠‏ ©- روش ثبت مواد در دفاتر:

صفحه 85:
‎٠‏ در نظام دائمی بهای تمام شده» اطلاعات مربوط به موجودی مواد» خریدها و مصرف ها همگی در حسابی تحت عنوان «موجودی مواد اولیه» ثبت می شود

صفحه 86:
* و این حساب دانماً و یا هر گونه تغییر در مقدار موجودیها به روز می شود. ‎٠‏ 2 روشهای نعیین بهای تمام شده مواد: ‎٠‏ روشهای تعیین بهای تمام شده مواد عبارتند از: روش شناسایی ویژه» روش میانگین بهای تمام شده»

صفحه 87:
* روش میانگین موزون متحرک» روش اولین صادره از اولین وارده () » روش اولین صادره از آخرین وارده ‎a)‏ ۰ 0. مقایسه روشهای تعیین بهای تمام شده موجودی مواد:

صفحه 88:
* - در صورت بات قیمت مواد اولیه عملاً تفاوتی بین نتایج کاربرد روشهای مختلف بهای تمام شده به وجود نمی آید و بهای تمام شده کالای صادره از انبار و موجودیها در تمام روشها یکسان خواهد بود.

صفحه 89:
در صورت وجود تورم دانمی و افزایش قیمت مواد از روش اولین صادره از اولین وارده جهت تعیین بهای تمام شده استفاده می گرد دزيرا فيض مى شود که موجودی انبارهمگی ازمحل آخرین خریدها (گرانترین خریدها) می باشد.

صفحه 90:
* - روش بهای تمام ‎oad‏ با تأثیر بر بهای تمام شده کالای فروش رفته از طریق اثر گذاری بر بهای تمام شده کالای تولید شده و موجودیهای ابتدا و انتهای دوره بر سود ناویژه تأثیر می گذارد.

صفحه 91:
Saale a ‏ثبت صدور مواد اوليه‎ 0 ٠ ‏یان ساخت (بدهکار‎ 0 : ‏كار در جريان‎ ٠» ‏موجودى مواد اوليه (بستانكار)‎ 0

صفحه 92:
۰ فصل هفتم: گردآوری اقلام بهای تمام شده ی دستمزد: * هدف کلی فصل: آشنایی با روشهای ثبت و جمع آوری اطلاعات در زمینه ی دستمزد مستقیم و غیر مستقیم. * روشهای مختلفی برای تعیین ساعات کار عوامل انسانی (نیروی کار) تولید وجود دارد.

صفحه 93:
۰ . اسنادی که نشاندهنده ی میزان ساعات کار افراد است همچون کارت ساعت و برگه ی ساعت کار - به عنوان مبنایی برای تعیین دستمزد ناخالص آنها به کار برده می شود.

صفحه 94:
* کارت ساعت - برای آنکه ساعات کار عوامل انسانی تولید در طول یک دوره ی معین زمانی اندازه گیری شود از کارت ساعت استفاده می شود. در این کارت جمع ساعات کار هر یک از ۰ افراد در هر یک از روزهای ماه را نشان می دهد.

صفحه 95:
‎٠‏ » به علاوه ساعت ورود و خروج در. هر یک از روزها را نیز مشخص می کند. برگه ی ساعت کار - برگه ساعت كار ی ‎ee‏ کل کهه یک از ‎Cie Sis‏ کار روزانه ی کرد ر اضرف انجاء جه كار های مشخصى كريده ‏ا

صفحه 96:
* به این وسیله می توان دستمزد هر یک از کارکنان را به بهای تمام شده ی کار های مشخصی که او انجام داده است منظور کرد.

صفحه 97:
* نمونه ای از برگه ی ساعت کار * نام: شماره ی پرسنلی: شماره سفارش: نام کارگاه (دپارتمان) ساعت شروع: ساعت خاتمه: کار انجام شده: * بهای تمام شده دستمزد < ساعات کار ‎X‏ نررخ مربوطه

صفحه 98:
ثبت بهای دستمزد: کنترل دستمزد حسابهای پرداختنی / بانک ثبت تخصیص دستمزد به کار درجریان ساخت و سربار: کار در جریان ساخت کنترل سربار کنترل دستمزد.

صفحه 99:
* دستمزد مستقیم به حساب کار در جریان ساخت و دستمزد غير مستقيم به حساب کنترل سربار می رود. ‎٠‏ فصل هشتم: گردآوری اقلام بهای تمام شده ی سربار. ‎٠‏ هدف کلی فصل: آشنایی با روش تضمین, گردآوری و ثبت اقلا ‎i‏

صفحه 100:
* بهای تمام شده ی سربار و تخصیص آن به کار در جریان ‎ala‏ رای بت تور ما * هر یک از اقلام بهای تمام شده ی سربار را در یکی از سه گروه متغیر» ثابت و نیمه متغیر قرار می دهند.

صفحه 101:
سربار متغیر: مواد غیر مستقیم - دستمزد غیر. مستقیم سربار ثابت: استهلاک ساختمان کارخانه - عوارض سالیانه ما ابا ‎ale tre‏ كار كانه سربار نیمه متغیر: بهای سوخت - آب و برق.

صفحه 102:
* تخمین بهای تمام شده سربار (سربار تخمینی) * یکی از دو عامل کلیدی در تعیین نر.خ جذب سربارء ‎he‏ ‏تمام شده تخمینی سربار برای یک دوره ی مالی است.

صفحه 103:
* برای آنکه بتوانیم تخمینی از بهای تمام شده ی سربار متغیر داشته باشیم باید بتوانیم بهای تمام شده ی سربار متغیر بای تولید یک واحد از کالا را برآورد کنیم.

صفحه 104:
* طبعاً كل سربار متغیر مساوی با حاصلضرب مقدار تولید مورد انتظار در بهای سربار متغیر هر واحد کالاست. به اين ترتيب» تخمین بهای تمام شده ی سربار متغیر برای دوره ی مالی بعد مستلزم برآورد مقدار تولید برای دوره

صفحه 105:
‎٠‏ تعيين نرخ سربار: ‎٠‏ از آنجا كه اقلام مختلف سربار به صورت جريانى مداوم و یکنواخت در طول یک دوره ی مالی واقع نمی شوند»

صفحه 106:
* برای آنکه سربار قابل تخصیص به مقادیر. تولید شده ی کالا در هر زمان - طی دوره - را بتوان تعیین کرد. باید از روشهایی برای این تخصیص و يا اصطلاحا «جذب سربار» به تولید » استفاده کرد.

صفحه 107:
‎٠‏ دو عامل كليدى در محاسبه ترخ سربار وجود دارد: * جمع بهای تمام شده ی تخمینی برای سربار یک دوره ی ‏معين. ‏* سطح فعالیت تخمینی (تخمینی از. میزان تولید) طی همان دور ه.

صفحه 108:
ت درصدی از گاه به صور نرخ سربار گاه به صورت ریالی و گاه ب تولید بیان می شود. با = جذب سربا ای یک واحد سربار تخمینی نرخ سردن ‎Ce‏ = بار تخ نرخ جدب سطح فعاليت تخمینی

صفحه 109:
* مبانی رایج برای بیان سطح فعالیت مورد انتظار (مخرج کسر) عبارتند از: ۰ مقدار تولید. 2- بهای تمام شده مواد مستقیم 2 بهای تمام شده ی دستمزد مستقیم (6- ساعات کار مستفیم. ©- ساعات کار ماشين.

صفحه 110:
احد کالا سربار تخمیني ۱ ذب سربار برای هر و 2 اب .7 < نرخ جدب 2 0 ْ on ee ot eS (0)«<سرد : 0 1 - 0 5 اساس بهای بهای تمام ‎fe‏ ‎se 57 1‏ 00سرد ۱ دستمزد مستقیم تخمینی

صفحه 111:
سربار تخميني < نرخ جذب با ساعات کارمستقیم ساعات كارمستقيم تخمينى سربار تخمينى ___- نرخ سرباربراساس ساعت كارماشين ساعات كا ‎cuales‏ جذب سربار به كار در جريان ساخت:

صفحه 112:
* استفاده از نرخ جذب سربار کمک موثری در تعیین به موقع بهای تمام شده (اگر. چه تا حدودی تخمینی) می کند و ضرورتی ندارد برای تعیین بهای تمام شده ی کالا تا پایان سال یا دوره مالی منتظر بمانیم.

صفحه 113:
نرخ جذب سربار در به روز رساندن اطلاعات بهای تمام شده نقش و جایگاه ویژه ای دارد. واقعیت این است که اقلام مختلف بهای تمام شده ی سزبان در طول زمان و در جریان فعالیتهای روزمره ی تولیدی واقع می شوند.

صفحه 114:
* اما برخی از آنها نظیر استهلاک را تتها به صورت ادواری و در پایان یک دوره ی مالی تعیین و به حساب منظور می کنیم.

صفحه 115:
* اقلام واقعی سربار در طول یک دوره مالی به صورت مستقیم و غیر مستقیم به حساب «کنترل سربار» منظور می ‎oe‏

صفحه 116:
در بيشتر موارد اين اقلام ابتدائاً به حسابهای دیگری مثل هزینه یا کنترل دستمزد» هزینه استهلاک و نظاير آن نظور شده و سپس به حساب کنترل سربار منتقل می شوند. 2 گردآوری اطلاعات اقلام سربار:

صفحه 117:
۰ اقلام بهای تمام شده ی سربار از منابع متعددی حاصل شده و گرد می آید. منشاء اقلام سربار ممکن است یکی از منابع زیر باشد: . صورتحسابها - صورتحسابهای واصله از فروشندگان مختلف یا سازمان های خدمانی؛

صفحه 118:
اسناد هزینه - سند پرداخت انواع هزینه. هزینه های تحقق بافته و پرداخت نشده (معوق) - این اقلام ناشی از تعدیلاتی است که در حسابهایی نظیر هزینه آب و برق پرداختنی پیش می آید.

صفحه 119:
۰ ثبتهای تعدیلی آخر دوره ی مالی - به ثبتهای تعدیلی اقلامی نطیر استهلاک ‎CoG GURL ie‏ whi ‏نحوه ثبت‎ ٠ ‎٠‏ نحوه ثبت اقلام سربار در دفتر روزنامه بستگی به نظام گردآوری بهای تمام شده دارد.

صفحه 120:
‎SI +‏ از نظام ادواری بهای تمام شده استفاده شود تک تک اقلام سربار كه در طول دوره واقع می شود به حسابهای جداگانه مربوط به خود بدهکار می شوند.

صفحه 121:
* هر یک از حسابها عنوانی دارد که نشانگر ماهیت ارقام مندرج در آنهاست. جمع مانده ی تک تک حسابهایی که مربوط به سربار کارخانه در یک دوره مالی است مساوی با جمع سربار کارخانه بهای آن دوره است.

صفحه 122:
* بنابراین در سیستم ادواری بهای تمام شده . صرفاً اقلام مختلف بهای تمام شده ی سربار در دفاتر ثبت مى شوند.

صفحه 123:
© در طول دوره هیچگونه کوششی برای انتقال آنها به حساب تولید يا كار در جريان ساخت صورت نمی گیرد. (جذب ‎oh‏ در. طول دوره انجام نمی شود.)

صفحه 124:
۶ اما در نظام دانمی بهای تمام شده» هم اقلام واقعی بهای تمام شده ی سربار در طول دوره ثبت می شود و هم سربار جذب شده. * اقلام واقعی سربار به محض وقوع به صورت مستقیم یا غيرمستقيم به حساب کنترل سربارء بدهکار می شود.

صفحه 125:
هنگامی که سربار مربوط به کالای در جربان تولید جذب ‎Qo al ss‏ شود ثبت زیر انجام می شود. کار در جریان ساخت سربار جذب شده / کنترل سربار

صفحه 126:
* در صورتی که از حساب «سربار جذب شده» ۶ استفاده شود در پایان دوره ی مالی مانده بستانکار این حساب به حساب کنترل سربار بسته می شود.

صفحه 127:
* کل سربار واقعی و مانده ی حساب سربار جذب شده نشان دهنده ی کل سربار تخصیص يافته به تولید است. * مغایرت سربار واقعی وسربار جذ ب شده: میزان سربار جذب شده طی یک دوره مالی به ندرت مساوی با سربار واقعی می شود.

صفحه 128:
-. در صورتى که رقم مغایرت میان سربار واقعی و جذب شده کم اهمیت باشد» معمولاً آن را به حساب هزینه های دوره ی مالی منظور می کنند.

صفحه 129:
* اما اگر میزان مغایرت به اندازه ای است که باید مورد توجه قرار گیرد» میزان اضافه یا کسر جذب سربار را می توان بسته به مورد یا مستقیماً به حساب بهای تمام شده ی کالای فروخته شده منظور کرد .

صفحه 130:
۶ يا به حساب موقتی با عنوان اضافه یا کسر جذب سربار. منتقل کرد. مانده ی این حساب نهایتاً به حساب بهای تمام شده کالای فروخته شده منتقل می شود.

صفحه 131:
بستن حسابهای کنترل سربار و سربار جذب شده: سربار جذب شده کنترل سربار اضافه جذب سربار بستن حساب اضافه جذب سربار: اضافه جذب سربار بهای تمام شده کالای فروش رفته

صفحه 132:
* در مواردی که تفاوت بین سربار واقعی و جذب شده با اهمیت تلقی می شود هم می توان آن را مستقیماً به حساب ‎Are ie oe ae‏

صفحه 133:
* می توان این مغايرت را ميان حسابهای کار در جریان ساخت. موجودی کالای ساخته شده و بهای تمام شده کالای فروش رفته به نسبت مانده ی آنها سرشکن کرد. . که طبعاً این روش بسیاردقیقتر است.

صفحه 134:
* در پایان هر دوره ی مالی» مغایرت ناشی از تفاوت سربار واقعی و جذب شده باید مورد تجزیه و تحلیل دقیق توسط مدیریت قرار گيرد.

صفحه 135:
تا عمل بروز این مغایرت روشن شود و در دوره های بعدی از هر گونه خطای قابل کنترل پرهیز شود. اطلاعات زير در مورد عملیات سال 0 یک شرکت تولیدی در دست است:

صفحه 136:
0/90 ريال 0 2220201 ‎POON?‏ 600/6 ‏ربال‎ ‎OOO/FS ۹ 7 0 0 ۳۳/99( ريال 0000/90 ۳/9 ۳/95 رت سربارتخمینی بهای تخمینی کار ساعات کارمستقیم ساعات کارماشین

صفحه 137:
‎٠‏ کارگاه الف از ساعات کار ماشین به عنوان مبنای تعیین نرخ جذب سربار استفاده می کند و کارگاههای ب و ج به ‎eas Cee ics‏ کار مس و ات کار مستقیم به عنوان مبنای جذب سربار استفاده می کند.

صفحه 138:
* مطلوبست: ‎ol‏ از تا کارگاه. * ب/ با توجه به اطلاعات واقعی زیر سربار قابل جذب هر کارگاه * رابرای ماه شهریور سال 60 محاسبه کنید.

صفحه 139:
کارگاه ها 2 ب الف شرح ‎Oopoel +‏ |9006 .| بهای تمام شده ی کار ‎ ‎dy ‎eson ‏وال رال‎ ‏ساعت | 02000/4) ما‎ 0 ‏ساعت أ ساعت ©2000 أساعات كار ماشين‎ 0 ‏6 ساعت | ساعت ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 140:
* ج/ در صورتی که سربار واقعی سال 0 برای کارگاههای آلف» ب و ج شرکت به ترتیب 5۲۳0040000 ۰00000 و ‎4b Jy OOOO OOO‏

صفحه 141:
* میزان اضافه یا کسر جذب سربار را با فرض اینکه میزان ‎٠‏ سربار جذب شده درست به اندازه ی سربار تخمینی باشد ‏* د/ با استفاده از حساب سربار جذب شده. سربار واقعی و جذب شده سال 0 را برای کارگاه ب ثبت کرده است.

صفحه 142:
900*0009 90 + 606000000000 -0 20602000002020 0985/6000000- 2/6008 22000 CSOOOxFG/CSFG= FOOOOO FOOOOOOxd/d= 999060 نرخ جذب سربار نرخ جذب سربار نرخ جذب سربار ‎Ia‏ سربار جذب شده سربار جذب شده سربار جذب شده

صفحه 143:
فصل نهم: نظام دانمی بهای تمام شده: هزینه یابی سفارشات (تعیین بهای تمام شده سفارشات) هزینه یابی سفارشات: در نظام هزینه یابی سفارشات از حسابی تحت عنوان حساب کار در جریان ساخت هر سفارش استفاده می شود .

صفحه 144:
© که مرکز تجمع ‎AUS‏ اقلام بهای تمام شده مربوط به یک سفارش معین است و مانده مجموعه حسابهای کار در جریان سفارشهاء نشاندهنده مانده کار در جریان ساخت کل واحد تولیدی در زمان معین است.

صفحه 145:
* .روش تعیین بهای تمام شده سفارشات: * بهای مواد مستقیم تخصیص یفته به یک سفارش معین به حساب کار در جریان آن سفارش منظور می گردد.

صفحه 146:
‎٠‏ و نیز بهای تمام شده مواد غیر مستقیم مصرفی برای هر سفارش به حساب سربار منظور می گردد. ‏* ثبتهای لازم: ‎٠‏ خرید مواد: * موجودی مواد اولیه (بدهکار)» حسابهای پرداختنی یا وجه نقد (بستانکار)

صفحه 147:
صدور مواد از انبار جهت تولید: * کار در جریان ساخت - سفارش حساب کنترل سربار کارخانه - دپارتمان تولید (بدهکار) ۳ موجودی مواد اولیه (بستانکار) دستمزد مسنقیم: *کنترل دستمزد (بدهکار)» دستمزد پرداختن(بستانکار)

صفحه 148:
سربار کارخانه: * کنترل سربارب هزینه استهلاک ماشین آلات هزینه اسنهلاک اختمان کار خاند هزینه مصارف عمومی هزینه متفرقه انتقال بهای تمام شده سفارشی تکمیل شده (و منتقله به انبار): * موجودی کالای ساخته شده

صفحه 149:
كار در. جریان ساخت - سفارش انتقال (یا حمل کالا) به شرکت سفارش دهنده: * حسابهای دریافتنی - شرکت «) (سفارش دهنده) بهای تمام شده کالای فروش رفته موجودی کالای ساخته شده فروش

صفحه 150:
ضایعات تولید در سیستم هزینه یابی سفارشات: ضایعات عادی موجب افزایش بهای تمام شده سفارشات مربوطه می گردد. بهای قابل بازیافت واقعی یا تخمینی ضایعات قابل بازپرداخت يا فروش از بهای تمام شده

صفحه 151:
* سفارشات باید خارج شود و به صورت یک دارایی تا هنگام فروش یا مصریف مجدد» حساب آن نگهداری شود. (مثلا در حسابی تحت عنوان موجودی ضایعات قابل فروش)

صفحه 152:
ثبتهای لازم به هنگام انتقال کالای تکمیل شده به انبار و فروش ضایعات مربوطه در روزها یا ماههای بعد: * موجودی کالای ساخته شده ضایعات قابل بازیافت کار در جریان ساخت - سفارش

صفحه 153:
* بانک(د) ضایعات قابل بازیافت(بس) درآمدهای متفرقه(بس) مثال: شرکت هدایت از سیستم هزینه یابی سفارشات استفاده

صفحه 154:
* جمع هزینه های تولید اضافه شده در طول سال 00 که مبتنی بر مواد سیستم واقعی و دستمزد * واقعی است سربار منظور شده به حساب تولیدات بر مبتای رقم دستمزد واقعی صورت می ‎US‏

صفحه 155:
بهای تمام شده کالای تولید شده 27260606060 ریال برمینای دستمزد مستقیم واقعی مواد مستقیم واقعی و سربار هزینه های عمومی بر اساس 9۵/۳۵ دستمزد واقعی به حساب کار در جریان منظور کل سربار منظور شده به حساب کار در جریان ‎٩6672‏ هزینه های تولید بوده موجودی کار در جریان اول دوره ارا (7۵66 کار در جریان آخر دوره بوده.

صفحه 156:
مصوب است تهیه صورت بهای تمام شده برای سال مورد نظر و رقم دستمزد مستقیم - مواد مستقیم واقعی و سربار منظور شده بر مبنای مورد نظر نشان دهید. 000 2 9721960 ۷ 000006000 < سربار ‎-(CPOOOO + 90000-220‏ 00 2 مواد چشم ‏2 کار در جریان

صفحه 157:
کار در جریان آخر دوره - هزینه های تولیدی + کار در جریان اول دوره > هاف تماح شه كالاى توليد قد د< 90000 ۶ 2 0/© , + 000020000 - ء < > 0/0« 222100 « 2 6050 ‎x IGOODO 2 00000‏ 6096 < کار در جریان اول دوره شرکت هدایت ‏صورت بهای تمام شده کالای ساخته شده بهار سال 49729

صفحه 158:
مواد مستقیم ۰ 6200000 ستمزد ستقیم 56000000 سربار 6720006000 جمع هزینه های تولید 400000000 کار در جریان اول دوره ‏ 1900000 کار در جریان طی دوره 640900000 کسر شود: کار در جریان پایان دوره (GGOOOO)

صفحه 159:
* بهای تمام شده کالای ساخته شده طی دوره 6720000 * فصل دهم: نظام دائمی بهای تمام شده هزینه یابی مرحله ای * هدف کلی فصل: آشنایی با اهداف و ویژگی های سیستم هزینه یابی مرحله ای

صفحه 160:
‎٠‏ روشهای محاسبه بهای تمام شده کالا بر اساس محاسبه آن در هر مرحله از تولید کالا. ‏* تعریف هزینه یابی مرحله ای: ‏* در مواردی که تولید کالا به صورت انبوه یا به صورت مداوم صورت می گیرد .

صفحه 161:
* معمولاً به کارگیری سیستم هزینه یابی مرحله ای مناسبتر. است. این روش هزینه یابی مرحله ای» عناصر اصلی بهای تمام شده یا هزینه های تولید را بر اساس مراحل تولید یا آنچه اصطلاحاً مراکز هزینه یا مراکز بهای تمام شده خوانده می شود نگهداری می کند.

صفحه 162:
‎٠»‏ به هر حال آنچه کارگاه» دپارتمان» مرحله پا مرکز هزینه خوانده می شود مسئول هزینه هایی است که در آن دپارتمان واقع می شودو در حوزه ی عمل آن صورت می ‏گیرد.

صفحه 163:
* .و سرپرست تولید در هر مرحله یک گزارش بهای تمام نشده تولید تهیه می کند که در واقع صورتی از همه اطلاعات جزئی است.

صفحه 164:
* سیستم هزینه یابی مرحله ای نشان می دهد که بهای تمام شده ی تولید مربوط به یک دوره ی مالی را چگونه بین وال مه توت تس را

صفحه 165:
‎٠‏ که این تنها یک مرحله ی میانی است و هدف نهایی از این سیستم محاسبه ی جمع بهای تمام شده ی هر واحد از کالای توليد نشده و نهایتاً تعیین سود شرکت از تولید اين کالاست.

صفحه 166:
* یک سیستم هزینه یابی مرحله ای دارای ویژگی های زیر است: ء اقلام بهای تمام شده بر اساس مرحله ی تولیدی یا مرکز هزبينه معين انباشته و ثبت می شوند.

صفحه 167:
هر مرحله ی تولیدی دارای یک حساب کار در جریان ساخت مخصوص به خود در دفتر کل می باشد. از روش یافتن «واحدهای معادل» برای ‎On‏ حجم کالاهای در جریان ساخت. در پایان هر دوره استفاده می سود.

صفحه 168:
بهای تمام شده یک واحد کالای تولید شده در هر دپارتمان برای یک دوره ی مالی معین می شود. واحدهای تکمیل شده و بهای تمام شده آنها به مرحله بعدی یا انبار منتقل می شود,

صفحه 169:
جمع بهای تمام شده در هر مرحله ی تولیدی و بهای تمام شده ی عملیات آن مرحله برای یک و احد کالاه متناوبا وا در فواصل زمانی معین مورد تحلیل و محاسبه قرار می گیرد.

صفحه 170:
اقلام بهای تمام شده در هر یک از مراحل تولید: كالاى تكميل ‎Cea lal clea NA ee CS clases‏ مرحله ی بعدی را دارد تا آن هنگام که کالا همه ی مراحل تولید را پشت سر گذاشته و به صورت کالای ساخته شده درآید.

صفحه 171:
* . طبعاً بهای تمام شده ی هر واحد کالا همزمان با عبور از مراحل مختلف تولیدی رفته رفته افزایش می یابد.

صفحه 172:
* گردش فیزیکی محصولات در جریان ساخت در سیستم بهای تمام شده ی مراحل تولید (هزینه یابی مرحله ای) گردش فیزیکی واحدهای کالا و بهای تمام شده ی آنها از ميان مراحل مختلف توليد»

صفحه 173:
۶ گردش فیزیکی و ریالی مربوط به آن را در داخل سیستم هزینه یابی مرحله ای موجب می شود. * تعداد واحدهای نیم ساخته ی اول دوره در دپارتمان واحدهای منتقل شده از این مرحله (دپارتمان)

صفحه 174:
* تعداد واحدهایی که در اين دوره اقدام به تولید آنها نشده و < واحدهای تکمیل شده موجود در این مرحله * يا از مراحل قبلی دریافت شده واحدهای نیم ساخته ی پایان دوره

صفحه 175:
* حساب کار در جریان ساخت در هر مرحله در اثر بهای تمام شده مواد» دستمزد و سربار و همچنین بهای تمام شده منثقل شده از مرحله ی قبل بدهکار می شود .

صفحه 176:
۰ هنگامی که واحدهای در دست ساخت تکمیل شد. حساب کار در جریان ساخت دپارتمان مربوط به اندازه ی بهای تمام شده ی کالای منتقل شده بستانکار می شود.

صفحه 177:
* ترتیب مراحل تولید در شرکتهای مختلف» بسته به نوع فعالیت این شرکتهاء به یکی از سه شکل زیر است: * متوالی» موازی و گزینشی, ‎٠‏ شکل متوالی مراحل تولید

صفحه 178:
‎PF der ae sat] aw‏ | كانديجياة جرحك 5 | | كاندتجيياة مره شكل موا مرادل مول 0 | وه ‎Troe) [RonF‏ ‎Talat] Faia eae‏ ‎Eee aa 1‏ ‎itch SIS‏ ۳ رس ‎Tae‏ ‏سردب | ليجع ‎TEER‏ ‎SRE] pan‏ ‎ae‏ | ‎ ‏گرد ری اطلاماثمربوطبه مواد منم و سیر ‎eg le Se pm Dayle =‏ ی نی در نوم ى فبلشث يهاق موادي سسزة و سوبار ‎a‏ کند. امافات اصلی رن روش درنده ی تسهیم مها نام كلا است. دربن ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 179:
گردآوری اطلاعات مربوط به مواد»دستمزد و سربار: به کاربردن سیستم هزینه یابی مرحله ای تفاوتی در نحوه ی انباشت بهای مواد»دستمزد و سربار ایجاد نمی کند. اما تفاوت اصلی این روش در نحوه ی تسهیم اقلام بهای تمام شده است.

صفحه 180:
در این سیستم بهای تمام شده ی تولید بین دپارلمانهای مختلف تولیدی سرشکن می شود. ثبت مصرف مواد به وسیله دپارتمان الف در طول یک دوره: کار در جریان ساخت - دپارتمان الف موجودی مواد

صفحه 181:
بهای تمام شده ی مواد مصرفی توسط دپارتمان که باید به حساب کار در جریان ساخت دپارتمانهای مربوطه منظور. شود به روشهای مختلفی قابل دستیابی است:

صفحه 182:
۰ برای هر دپارتمان» برگه ی درخواست مواد جداگانه ای تنظیم شود و در پایان دوره جمع مبلغ اين برگه ها مساوی با جمع مواد مصرفی در دپارتمان تلقی شود.

صفحه 183:
‎٠‏ مى توان جمع مواد مصرف شده را از طریق جمع کردن مبلغ مواد خریداری شده طى دوره با مواد اول دوره و سپس کسر کردن موجودی مواد آخر دوره » به دست آورد.

صفحه 184:
ء در برخی صنایع نظیر داروسازی یا مجتمع های مهندسی می توان از فرمولهای خاصی برای تعیین نوع و ‎wade‏ ‏مواد استفاده کرد.

صفحه 185:
* در برخی موارد نیز که مواد مشابهی مداوماً مورد ۰ استفاده قرار می گیرد مصرف روزانه یا هفتگی به کمک فرمهایی به نام فرم مصرف مواد قابل تعیین است. * ثبت لازم برای توزیع بهای دستمزد تولید بین دپارتمانهای الف » ب و ج:

صفحه 186:
* کار در جریان ساخت - دپارتمان الف * کار در جریان ساخت - دپارتمان ب * کار در جریان ساخت - دپارتمان ج * کنترل دستمزد / هزینه دستمزد ‎٠‏ بهاى دستمزد مربوط به هر دپارتمان در واقع

صفحه 187:
جمع بهای تمام شده ی دستمزد کارگران و کارمندان آن دپارتمان است. در سیستم هزینه یابی مرحله ای» سربار کارخانه را می توان به یکی از دو روش زیر به حساب دپارتمانها منظور کرد.

صفحه 188:
‎٠‏ روش اول - بر اساس یک نرخ از پیش تعیین شده» سربار را به حساب کار در جریان منظور می کنند. این روش به خصوص در مواردی که حجم تولید دانماً در نوسان بوده است.

صفحه 189:
»* از یک ماه به ماه دیگر به نحو قابل ملاحظه ای تغییر می کند مناسب است. ثبت برای تخصیص سربار به دپارتمانهای الف» ب و ج: * کار در جریان ساخت - دپارتمان الف

صفحه 190:
کار در جریان ساخت - دپارتمان ب کار در جریان ساخت - دپارتمان ج کنترل سربار کارخانه روش دوم - هزینه های واقعی کارخانه به حساب کارخانه در جریان منظور می شود.

صفحه 191:
* این روش در مواردی مناسب است که حجم تولید و همچنین مبلغ سربار از یک ماه به ماه دیگر بانسبه ثابت بماند. * جمع هزینه های سربار کارخانه برای یک دوره هم ‎al‏ ‏بهای سرباری است که مستقیماً در دپارتمانها وجود داشته است.

صفحه 192:
* و هم شامل هزینه های تخصیص يافته مربوط به دپارتمانهای خدماتی (نظیر تأسیسات» تعمیرات و...) به دپارتمانهای تولیدی است. ‎٠‏ كزارش بهای تمام شده تولید:

صفحه 193:
* گزارش بهای تمام شده ی ‎leis at ate‏ کال با مرک مر ود برای یک دوره مالی معین است.

صفحه 194:
* علاوه بر نشان دادن جمع بهای تمام شده و بهای تمام شده ی هر واحد» هر یک از عناصر بهای تمام شده نیز به صورت جداگانه در متن گزارش یا جداول ضمیمه ی آن عرضه می شود.

صفحه 195:
* گزارش بهای تمام شده ی تولید در واقع شامل سه جدول به شرح زیر است: ‎٠‏ جدول مقادیر تولید(واحدهای وارد شده به جریان تولید دپارتمان و واحدهای تکمیل و خارج شده از دپارتمان)

صفحه 196:
بهای تمام شده ی منظور شده به حساب دپارتمان (منظور شدن اقلام بهای تمام شده) به حساب دپارتمان نحوه ی تسهیم بهای تمام شده ی منظور شده به حساب دپارتمان.

صفحه 197:
* واحدهای معادل کالای تکمیل شده: واحدهای معادل در واقع بیان واحدهای تکمیل شده به صورت واحدهای تکمیل شده است. * و از آنجا که میزان تکمیل (به لحاظ مواد» دستمزد» سربار) ندرتاً یکسان است» در واحد معادل جداگانه باید محاسبه شود.

صفحه 198:
* کالای در جریان تولید آخر دوره به صورت واحدهای معادل ‎٠‏ تكميل شده بیان می شوند و این کار با ضرب کردن واحدهای در جریان ساخت در درصد تکمیل به دست مى آید.

صفحه 199:
۰ ل ی و * این بخش از گزارش ۶ بهای تمام شده ی تولید ارائه کننده ی اطلاعاتی در مورد بهای تمام شده نجمع یافته در حساب کار در جریان ساخت دپارتمان است.

صفحه 200:
یعنی مجموعه اقلامی که به حساب دپارتمان منظور شده اند. قسمتی از این اقلام از مراحل قبلی به دپارتمان منتقل شده اند (جز در مورد مرحله اول تولید) و بقیه مربوط به همین دپارتمان است.

صفحه 201:
‎clas ©‏ تمام شده ی هر واحد ‎٠‏ (يا مقدار هر یک از عناصر بهای تمام شده برای یک واحد کالا) نیز در اين بخش از گزارش بهای تمام شده ی تولید ارائه می شود. محاسبه ی مقدار هر یک از عناصر بهای تمام شده برای یک واحد کالا در دپارتمان اول به شرح زیر است:

صفحه 202:
1/< جمع بهاوتمام شدم ی مواد در لین‌دورم 2 مواد ‎YAS sats ded pas‏ واحدهای معادل برای مواد 0 دستمزد لضافه شدم در طول‌لین‌دورم < دستمزد هر ولحد کا-لا واحدهای معادل برای دستمزد 1 سربار لفزودم شدم طی‌دورم < سربار هر ولحد کا-لا واحدهای معادل برای سربار 1 -< جمع. بهاوتمام شدم ی یکولحد کال در دپارتمان‌اول

صفحه 203:
محاسبه موارد فوق برای دپارتمانهای دوم به بعد به شرح زیر خواهد بود: 1- جمم یهایتمام شدهم و لحدهایانتقا راز مرحله قیل- مواد مربوط به هر ولحد واحدهای معادل برای مواد 1 دستمزد لضافه شدم طی‌دورم < دستمزد هر ولحد کال واحدهای معادل برای دستمزد 210 ستمزد لضاقه شده طی‌دوره < سربار هر ولحد كاملا واحدهای معادل برای سربار ۵+ < جمم. بهایتمام شده يكولحد كا.لا

صفحه 204:
* جدول تسهیم بهای تمام شده ی منظور شده به حساب دپارتمان: * این بخش از گزارش بهای تمام شده ی تولید نشان دهنده ی نحوه ی توزیع و تسهیم بهای تمام شده ی تجمع يافته در حساب دپارتمان بین واحدهای تکمیل شده و منتقل شده» تکمیل اما منتقل شده و کار در جریان نیم ساخته است.

صفحه 205:
* . جمع بهای تمام شده تسهیم شده بین موارد فوق الذکر طبعاً بايد مساوی با جمع بهای تمام شده منظور شده به حساب دپارتمان باشد.

صفحه 206:
* گزارش بهای تمام شده تولید دپارتمانها را می توان به صورت یک گزارش برای مجموعه ی دپارتمانها و گزارشهای جداگانه برای هر یک از آنها تهیه و ارائه کرد.

صفحه 207:
دپارتمان شماره ی 19/الف مواد اولیه را در آخرین عملیات فرآیند تولیدی خودبه جریان تولید وارد می کند. اين دپارتمان» دومين مرحله ی تولیدکالا در یک پروسه ‎EF‏ ‏مرحله ای تولید است.

صفحه 208:
* مواد اضافه شده در دپارتمان دوم (016)/الف) هیچگونه افزایشی در تعداد کالای موجود در خط تولید به وجود نمی آورد. اطلاعات زیر در مورددپارتمان 06)/الف در ماه تير “اها 09 در دست است:

صفحه 209:
* واحدهای انتقالی به این مربظه (واصله) 0 واحد ‎peace ava‏ كالاى واضله 00 ريال ‏* کار در جریان آخر دوره (9۵420 تکمیل) ‎als 0‏

صفحه 210:
بهای تمام شده اضافه شده در اين دپارتمان: مواد 00 ريال دستمزد رل رت 0 بل موجودی کار در جریان اول دوره صفر بوده است. مطلوبست تهیه گزارش بهای تمام شده ی تولید در دپارتمان ‎wall /‏

صفحه 211:
گزارش بهای تمام شده تولید دپارتمان 09)/الف برای تیرماه ۷۶ 03 الف/ مقادیر تولید: واحدهای دریافتی از مرحله قبل واحدهای انتقالی به مرحله بعد 00۳0000 کار در جریان آخر دوره ‎SOOO =‏ ۱۱۱ 22

صفحه 212:
ys 1 هزه هاى اتا

صفحه 213:
د/ جدول توزیع هزینه ها: بهای واحدهای تکمیل و مشتعل شده (50:/3 »ا 000000 جوم هه کار در جریان ساخت پایان دوره: هزینه انتقالی ‎«x S/d)‏ 90000) 9660 تبدیل ((66/0 + 600*)66/0) 99 جمع هزینه های تولید. 9999 99۶9

صفحه 214:
+ اختلاف ناشی از گرد کردن هزینه یا بهای تمام شده هر واحد سربار می باشد. ‎٠‏ 0 حسابهای دفتر کل در سیستم ادواری بهای تمام شده.

صفحه 215:
* حسابهای مرتبط با تولید کالا که در ۶ سیستم ادواری به کار برده می شوند عبارتند از: حساب موجودی مواد اولیه» حساب موجودی کار در جریان ساخت (تولید)» حسابهای مرتبط به هزینه های عمومی کارخانه (سربار)» حساب کنترل هزینه های سریار» حساب تولید.

صفحه 216:
9- تبتهای روزنامه در نظام ادواری بهای تمام شده: (0) خرید مواد: * خرید مواد بانک () صدور مواد از انبار: اين رویداد هیچگونه ثبتی در نظام ادواری بهای تمام شده ندارد.

صفحه 217:
(9) بهای تمام شده نیروی کار: * هزینه دستمزد (کنترل دستمزد) دستمزد پرداختني * دستمزد مستقیم کنترل سربار هزینه دستمزد (کنترل دستمزد) به هنگام پرداخت دستمزد تحقق یافته * دستمزد پرداختنی بانک

صفحه 218:
‎٠‏ (<6) وقوع هزینه های سربارهزینه آب » برق و گاز(ید) وجه نقد (بس) ۰ * کنترل سربار(بد) ° هزینه آب -برق گاز. (بس) ‎(S) 1‏ تکمیل تولید کالا و انتقال کالای ساخته شده به انبار: اين رویداد ثبتی ندارد.

صفحه 219:
(9) فروش کالاها < * وجه نقد - بانک(بد) فروش(بس) (22) ثبتهای لازم در پایان یک دوره مالی: از ‎Glas‏ تولید جهت بستن حسابهای موقت مربوط به تولید» تعدیل مانده حسابهای دائمی موجودی های مواد و کار در جریان» تعیین بهای تمام شده کالای ساخته شده استفاده می گردد.

صفحه 220:
‎٠‏ (9) تعدیل مانده حسابهای موجودی کالای ساخته شده در پایان دوره:

صفحه 221:
* در نظام ادواری بهای تمام شده در پایان دوره مالی + و فقط از طریق شمارش فیزیکی موجودیها و تعیین بهای تمام شده آن به یکی از روشهای موجود می توان از موجودی کالای ساخته شده واقعی انبار آگاه شد.

صفحه 222:
* مانده حساب موجودی کالای ساخته شده در پایان یک دوره مالی به کمک حساب عملکرد یا عملکرد سود وزیان تعدیل می گردد. * (9) بستن حسابهای موقت درآمد و انواع هزینه های غیر تولیدی:

صفحه 223:
* در نظام ادواری بهای تمام شده» در آمد فروش به مجرد تحقق در حساب درآمد فروش ثبت می شود و انواع هزینه های عمومی غیر تولیدی در نظام ادواری در پایان دوره به حساب خلاصه سود و زیان منتقل و بسته می شود.

صفحه 224:
فصل يازدهم: سيستم هزينه يابى مرحله اى كار در جريان ساخت: آشنایی با نحوه محاسبه درصد تکمیل کار در جریان ساخت و تأثیر آن بر بهای تمام شده کالا: تعریف کار در. جریان ساخت:

صفحه 225:
* کار در جریان ساخت کالایی است که هنوز فرآیندهای تولیدی آن در یک دپارتمان کامل نشده و گاه حتی همه مواد لازم برای تولید آن نیز هنوز به خط تولید جذب نشده است. آیا کار در جریان ساخت شکل ظاهری مشخصی دارد؟

صفحه 226:
۰ کار در جریان ساخت هر کارگاه با کارگاه دیگر- تفاوت دارد مثلا در یک کارگاه » مونتاژ قطعات محصول نیم ساخته محصولی است که همه قطعات آن مونتاژ نشده است.

صفحه 227:
۶ در کارگاه رنگ محصول نیم ساخته یا کار در جریان محصولی است که هنوز فرایند رنگ آمیزی آن کامل نشده است. * محاسبه درصد تکمیل کار در جریان ساخت:

صفحه 228:
* این محاسبه معمولاً پبچیده است چون تمام محصولاتی که به صورت نیم ساخته روی خط تولید قرار دارند در یک وضعیت از نظر میزان تکمیل فرآیندها قرار ندارند و میزبان تکمیل هر یک با دیگری تفاوت دارد.

صفحه 229:
* . تنها کاری که می توان برای سهولت محاسبه درصد کامل بودن کار در جریان ساخت آخر دوره انجام داد» این است که میزان درصد تکمیل را برای تک تک عناصر بهای تمام شده (یعنی مواد - دستمزد و سربار) به طور جداگانه تعيين كرد.

صفحه 230:
* . وقتی کالایی مراحل تکمیل خود را در یک کارگاه معین پشت سر گذاشت و به کارگاه بعد یا انبار رفت کالایی که از کارگاه قبلی به این کارگاه جدید می آید برای کارگاه جدید لحك مه وا

صفحه 231:
باید فرایندهایی روی آن انجام شود. و موادی به آن اضافه شود تا کامل گردد. به جز کارگاه آخر که محصول تکمیل شده آن حکم کالای تکمیل شده شرکت را دارد و برای عرضه آماده است .

صفحه 232:
* کار در جریان ساخت انتهای دوره از لحاظ آن دسته از عناصربهای تمام شده که باید در یک دپارتمان صرفه تکمیل آن شود (مواد - دستمزد- سربار) می تواند نیم اه اه

صفحه 233:
* و تنها درصدی از هر. یک از عناصر را جذب خود کرده باشد اما هیچگاه از نظر هزینه های مربوط به دپارتمان های قبلی نیمه تکمیل به حساب نمی آید و همواره از این نظر 960620 تکمیل است.

صفحه 234:
* به جز دپارتمانهای اول که هیچ دپارتمانی قبل از خود ندارد. ‎٠‏ تآثیر کار در جریان ساخت بر محاسبه بهای تمام شده:

صفحه 235:
* برای مشخص شدن نحوه تاثیر کار در جریان ابتدای دوره بر بهای تمام شده تولید به نکات زیر باید توجه شود. ‎(Lill +‏ کار در جریان مربوط به چندین دپارتمان است (اول يا بعدی)

صفحه 236:
* ب) بهای تمام شده کار در جریان پایان دوره مالی قبل» همان بهای تمام شده کار در جریان ابتدای دوره جدید است.

صفحه 237:
ج) مانده حساب کاردر جریان ساخت یک کارگاه تولیدی در ابتدای هر دوره مالی» نشاندهنده عناصر متشکله آن نبست و فقط یک رقم است بنابراین برای تشخیص اجزای آن باید به گزارش بهای تمام شده کارگاه در پایان دوره مالی قبل رجوع شود.

صفحه 238:
* د) روش تأثیر گذاری کار در جریان اول دوره بر بهای تمام شده کالای تکمیل شده در یک دپارتمان از یکی از دو روش )) میانگین ) روش ۳7) (اولین صادره از اولین وارده)

صفحه 239:
* در صورتی که کار در جریان ابتدای دوره ای در دپارتمان های دوم به بعد وجود داشته باشد بهای تمام شده آن شامل ‎٠‏ بهای تمام شده مربوط به دپارتمان قبل (هزینه های انتقالی)

صفحه 240:
۶ ب) بهای تمام شده مواد مصرفی در کارگاه تا ابتدای دوره ۰ ح) بهای تمام شده دستمزد - سربار صرف شده برای اين کالای نیم ساخته در همین کارگاه تا ابتدای دوره.

صفحه 241:
* اجزای متشکله کار در جریان ساخت انتهای دوره در بخش «نحوه تسهیم هزینه های منظور شده به حساب دپارتمان» زیر عنوان فرعی (بهای تمام شده کار در جریان ساخت انتهای دوره) مشخص می شود.

صفحه 242:
۶ اين بخش در گزارش بهای تمام شده تولید یک دیارتمان قید می شود. ۰ اقلام بهای تمام شده ای که طی دوره مالی در دپارتمان معتی صراف فى شود صتراف نحلم د قدا انس می كرد

صفحه 243:
الف) تکمیل محصولات در دست ساخت ابتدای دوره ب) اقدام به تولید واحدهای جدید (در دپارتمان اصلی) یا دریافت واحدهای جدید از. دپارتمان قبلی (دپارتمان های دوم به بعد) و تکمیل آنها.

صفحه 244:
-در پایان نمودار نحوه گردش فیزیکی کاردرجریان ابتدا و طی دوره و تبدیل آن به کار در جریان ساخت رنگها دوره یا کالای کامل شده دپارتمان.

صفحه 245:
ای در ی على دور مالي اناق دورة مال oo 28 ooo oo ‏هی ول دوز‎ ge wast abet: Jens ‏شرع ب تلد طیدورها یقت‎ 930 igs hasta est ‏یل‎ ‎oo ooo ‏2ه‎ ie | للا لاا ‎ole‏ مراد ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‏واحدهای درچران ‎ ‎ ‏خروزیه رید هی دورهبادربتی کل خده هی دور ‎ ‎

صفحه 246:
فصل دوازدهم: سیستم هزینه یابی مرحله ای: روش میانگین در تعیین بهای تمام شده کار در جریان ساخت: اساس روش میانگین: بر اين فرض است که باید هزینه های متناظر (اعم از مواد» دستمزد» سربار )

صفحه 247:
* و یا هزینه های انتقالی از دپارتمان قبل که در كار اول دوره وجود دارد یا طی دوره ایجاد شده با یکدیگر جمع و بر معادل واحدهای تکمیل شده همان دوره سرشکن شود .

صفحه 248:
* تا بطور متوسط بهای تمام شده مواد» دستمزد سربار یا قرينه هاى انتقالى مر قط با یک و احد كالاى تكميل ده ديارتمان بدست آيد.

صفحه 249:
-تهیه گزارش بهای تمام شده * در دپارتمان های اول - دوم و بعدی ‎٠‏ نكته: در روش میانگین تفاوت اصلی دپارتمان های دوم و بعد از آن با دپارتمان اول در اقلام تشکیل دهنده بهاى تمام شده بدین معنی است:

صفحه 250:
که برای تهیه گزارش بهای تمام شده علاوه بر آگاهی از اقلام بهای تمام شده مواد- دستمزد - سربار مصرفی و موجود در کار در جریان ساخت ابتدای دوره باید میزان بهای تمام شده انتقالی ازدپارتمان های قبلی را نیز در طول دوره و در کار در جریان ابتدای دوره تشخیص دهیم.

صفحه 251:
* با یک مثال تهیه گزارش بهای تمام شده را در دپارتمان هاى تولید شرکت آرمان بررسی می کنیم.

صفحه 252:
* متال: (شرکت آرمان) * شرکت آرمان از نظام هزینه یابی مرحله ای استفاده می کند در کارگاه تولیدی دارد. مواد اولیه مصرفی برای تولید تنها محصول این شرکت در ابتدای خط کارگاه

صفحه 253:
6 ‏اول وارد خط توليد مى شود ولى موادى که در کارگاه‎ ٠ ‏به محصول اضافه می شود. یت رف رن‎ ‏جریان تولید می شود. (اردیبهشت ماه)‎

صفحه 254:
کارگاه ۲ ۳ ۷۳ por ۴ ۴۵۸۸ ۳۹ aro We کارگاه 1 Grange ۸ ۸۶ 0 yy هزيته هاى انتقالى ديارتمان قبلی هزينه هاى اين دبازتمان مواد دستمزد سربار هزینههایدپارتمن در طول اردیهشت: mages ‏شروع به توید ی دوره‎ oka i al اتتقال به انبار كالا.

صفحه 255:
vo’ ve کارگاه ۱ 0 ۶.

صفحه 256:
‎٠‏ مطلوب است: ‏* تهیه گزبارش بهای تمام شده تولید برای هر دپارتمان به روش میانگین ‎٠‏ شرکت تولیدی آرمان ‏» گزارش بهای تمام شده تولید (اردیبهشت روش میانگین)

صفحه 257:
کارگاه دوم Ley کارگاهاول 2 we Cae ‏مود یدیا‎ ۱۵ ۵ ۵ ۵ واحدهاى دريافتى از مرحله قبل واحدهای در جریان ساعث اول واحدهاى انتقال يافته به دبا تمان واحدهای در جریان ساخت پایان ب) جدول معادل آمارتکمیل شده واحدهاى تكميل شده و اتتقالى معادل كار در جريان ب

صفحه 258:
بهای هر واحد. 1۵۰ a ۳۹ ۶۴ FA ony Vitor WAP + Verve ۹۹۹ ۱۵۱۰ ۱ سس ۹ Verdes کار در اول قورة 9 rr 1 ۳ We rte wees ۱۹۳۰ ۳۸ ‘Alp ide om ‏مرحله قبل‎ مواد eee سربار

صفحه 259:
کارگاه ۲ کارگاه ۱ 02 7 نم مه ما ود سقف | ابر ‎eee‏ د) جدول ‎bape‏ ‏۲ ۸۵۴۲۰۰ مم ‎prone‏ بهای تمامشده واحدهای ای و 1۵ yore ‏اوم‎ vee voor 0522 ها | vor 7 7 جع

صفحه 260:
* ثبت های حسابداری در روش میانگین * ثبت های مربوط به انتقال بهای تمام شده کالاهای منتفل شده از هر دپارتمان به دپارتمان بعد ‎٠»‏ کار در جریان دپارتمان گیرنده بدهکار کاردرجریان دپارتمان انتقال دهنده بستانکار

صفحه 261:
۰ انتقال بهای تمام شده کالای ساخته شده انتقالی از دپارتمان آخر به انبار ۶ حساب موجودی کالا ‎au‏ * حساب کار در جریان دپارتمان آخر بستانكار

صفحه 262:
فصل سیزدهم: سیستم هزینه یابی مرحله ای: روش ۴7) در تعیین بهای تمام شده تعریف: در روش 7) فرض بر اين است که جریان بهای تمام شده هماهنگ با جریان فیزیکی محصولات روی خط تولید کارگاهاست 1

صفحه 263:
* یعنی در یک دوره زمانی معین و در یک کارگاه از مجموعه مراحل تولید واحدهایی که زودتر از بقیه وارد خط تولید شده اند زودتر از بقیه هم کامل و تکمیل می شوند.

صفحه 264:
۰ . به عبارتی دیگر. ابتدا تکمیل کار در. جریان ساخت ابتدای دوره و پس از آن تکمیل تولیدات تازه طی دوره انجام می شود. ‎٠‏ «شرایط استفاده و جدول معادل واحدهای تولید شده:» درروش ۳7) شرایط زیر وجود دارد.

صفحه 265:
* نوسانات عمده نرخهای اقلام بهای تمام شده (مواد - دستمزد - سربار) از یک دوره مالی به دوره بعد کار در جریان ساخت درصد قابل توجهی از کار در جریان ساخت یک دوره را ابتدای دوره تشکیل می دهد.

صفحه 266:
جدول معادل واحدهای تولید شده در ۲۳2) در این روش فرض است اقلام بهای تمام شده یک دوره مالی در بک دپارتمان معین مستقل از اقلام متناظ بهای تمام شده همین دپارتمان در دوره مالی قبلی است .

صفحه 267:
* بنابراین در جستجوی یافتن بهای تمام شده یک واحد کالای تکمیل شده برای دوره جدید هستیم .

صفحه 268:
* بر همین اساس تک تک اقلام بهای تمام شده مربوط به دوره جاری مالی بر تعداد واحدهای معادل کالایی که واقعاً در این دوره تولید شده سرشکن می شود.

صفحه 269:
و در این سیستم عناصر بهای تمام شده موجود در کار در جریان ساخت ابتدای دوره را دخالت نمی دهیم. جدول معادل واحدهای تکمیل شده کارگاه ۲ کارگاه 1 شر كارو سربار مواد -سریار و کار

صفحه 270:
۳۵۰۰ رابنا ‏واحدهاى تكميل شده و انتقال یافته به وصله بعد یا‎ )١ be Foose ‏کاردرجریان ساخت انتهای دوره‎ ۲ ‏کسر می شود‎ ۳ Ves ۳۸۰۰ ‏معادل کار درحریان ابتدای دوره‎ Yor Tes ۳۸۰ dae ‏م۹‎ WAS

صفحه 271:
۶ معادل کالای تولید شده طی دوره * گزارش بهای تمام شده تولید در دپارتمان ) * نکات مهم: مقایسه دو روش میانگین و ۳7)

صفحه 272:
* بهای تمام شده کار در ‎Gh a‏ ابتدای دوره به صورت یک قلم ظاهر می شود و دیگر به اجزای تشکیل دهنده آن اشاره نمی شود. بر خلاف روش میانگین که به تک نک عناصر. بهای تمام شده کار. در جریان اول دوره اشاره می شد.

صفحه 273:
*_ بهای تمام شده یک واحد کالا واقعاً بهای تمام شده تولید و تکمیل یک واحد کالا در اين دپارتمان طی دوره مورد نظر. است و ربطی به نرخ ماهها یا دوره ی قبل ندارد .

صفحه 274:
* بر خلاف روش میانگین که میانگین نرخ های دوره قبل و جاری مد نظر بود * بهای تمام شده واحدهای انتقالی عملاً از دو جزء کاملاً مستقل تشکیل می شود.

صفحه 275:
* الف) بهای تمام شده واحدهای انتقالی از محل ‎ae a‏ جریان ابتدای دوره - ب) بهای تمام شده واحدهای از محل تولیدات همان دوره. : * مثال شرکت آرمان را که در بحث میانگین مطرح شد. باء<الاابيان می کنیم.

صفحه 276:
گزارش بهای تمام شده تولید برای ارد؛ WSS ‏را راد‎ Sane هزیههای اقلی مود وتیل 0 2112 مغ بهای هر واحد ۱ ‏کارگاه‎ ‎Sy ‎LETS ‎Naki ‎۱۲۵ = ieee ۳ ۵ - ۱۱۵ ۵ ve ۵ ۱۵ ۵ . شرکت تولیدی آرمان روش ۴۸7 الف )جدول مقدارى توليد: رفسم روس زتره فل واحدعاى التقالى يه دبارتمان بعدائيار). اب) جدول معادل آحاد تكميل ند. اتكمبل شده كاز درجريا اول واسدهای شروع وگل شده در طلی دور

صفحه 277:
‎Mr‏ تور ‏اللو لكوع ‎0 ‎ob‏ مبلغ 13001 ‏ااا ‎ ‎ ‎۸ ‎ ‎ ‎ ‏داجدول توزیع هزینه ها ‎ ‏از شركا درجريان اول دوره ‏هزينه توليد-اجراى تكميل کالای ول ‎ ‏بهای تمام شده کالای اء ‎ ‏بهاى تام شده واحدهاى شروع و تکمیل شده طی دورد ‎ ‏ارزش کار در جریان ساخت آخر دوره ‎۴ ‎1 ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 278:
* گزارش بهای تمام شده تولید در دپارتمان دوم (به بعد) * تنها تفاوت کارگاه دوم و يا بعد با کارگاه اول وجود بهای تمام شده انتقالی از کارگاه قبل در مجموعه اقلام بهای تمام شده به حساب دپارتمان است.

صفحه 279:
* نکات مهم: * بهای تمام شده یک واحد کالای تکمیل شده در کارگاههای اول و دوم و همچنین در. ماههای (دوره های مالی معین) کاملا متفاوت است.

صفحه 280:
* . بدلیل نوسان شدید قیمتهای طی دو دوره مالی 6 ‏بهای تمام شده یک واحد کالای منتقل شده از کارگاه‎ © ٠ ‏به © عددی است که از حاصل تعامل بهای تمام شده یک‎ ‏واحد کالا در جریان ساخت اول دوره تکمیل شده است.‎

صفحه 281:
* و انتقالی به کارگاه 0 و بهای تمام شده واحدهای شروع و تکمیل شده همین دوره در کارگاه 0 می باشد. * مثال در صفحه بعد: )7 ‏تفاوت روش‎ ٠

صفحه 282:
‎٠‏ با روش میانگین در سیستم هزینه یابی وحله ای: ‏* تفاوت اصلی در چگونگی تعیین بهای تمام شده کار در جریان ساخت ابتدای دوره و کار شروع و تکمیل شده طی دوره است.

صفحه 283:
۶ در روش میانگین موزون بهای تمام شده برای هر دو منظور استفاده می شود اما در روش 7) بهای تمام شده کار در جریان ابتدای دوره شامل هزینه های دوره قبل با نرخهای قبلی و هزینه های تکمیلی با نرخهای همین دوره seal

صفحه 284:
۶ بهای تمام شده کار شروع و تکمیل شده در این دوره نیز در صورت نوسانات نرخها کاملا متفاوت از دوره قبل و مبتنی بر نرخهای جدید است بنابراین بهای تمام شده دوره قبل همین دپارتمان تأثیری بر آن ندارد.

صفحه 285:
* فصل چهاردهم: ‎٠‏ «هزینه یابی استاندارد» ‎۳ 1 ت٠‎ ‎٠‏ هزينه يابى استاندارد: تعيين بهاى تمام شده برنامه رينى ‎٠‏ شده براى يك محصول قبل از توليد آن.

صفحه 286:
سيط مس ‎Sa‏ بكار 0کنترل بهاى تمام شده صتعیین بهای تمام شده موجودیها برنامه ریزی بودجه ای

صفحه 287:
<6-قيمت گذاری محصول نگهداری اطلاعات دفترداری «ایجاد استاندارد» جزنی جدایی ناپذیر در هر سیستم هزینه یابی استاندارد تعیین استاندارد 1 مواد 0-دستمزد مستقیم 0- سربار. استاندارد های مواد مستقیم: 0- استانداردهای مقدار (مصرف مواد) توسط دپارتمان مهندسی.

صفحه 288:
۰ 0.-استانداردهای قیمت توسط واحد حسابداری صنعتی - ‎yA als‏ ۰ استانداردهای دستمزد: 0- کارایی تعیین از طریق مطالعات کارسنجی و زمان سنجی *- نرخ دستمزد توسط واحد مهندسی - حسابداری صنعتی

صفحه 289:
۰ «تحلیل مغایرت» نکته: اگر مقادیر واقعی کمتر از استاندارد تعیین شده باشد مطلوب در غير اين صورت نامطلوب ‎٠‏ مغايرت: تفاوت ميان نتايج واقعی و استانداردهای از پیش * اين تفاوتها : 0- عوامل داخلی 2- عوامل خارجی

صفحه 290:
* بهای استاندارد * (مقدار واقعی مواد - مقدار استاندارد) < مغایریت درمصرف مواد مستقیم مصرفی * مقدار مواد هر واحد کالا طبق استاندارد * تعداد ‎ad gi‏ = مقدار مواد طبق استاندارد

صفحه 291:
مقادیر واقعی * (بهای تمام شده واقعی - بهای تمام شده استاندارد) < مغايرت و قيمت مواد «ثبت های مربوط به خرید مصرف مواد مستقيم» الف: خرريد مواد تقسيم: موجود مواد(بد) اسناد يرداختنى(بس)

صفحه 292:
ب) مصرف مواد (مغایرت) کار در جریان ساخت مغایرت در قيمت مواد مصرفى موجودى مواد مغايرت در مصرفه مواد «مغايرت دستمزد مستقيم»

صفحه 293:
* نرخ استاندارد * (ساعات کار استاندارد - ساعات کار واقعى) -مغايرت در کارایی نیروی کار مستفیم * نکته محاسبه ساعث کار استاندارد - ساعات کار استاندارد برای هر واحد * تعداد واحدهای تولید شده

صفحه 294:
ساعات کار واقعی * (نرخ استاندارد دستمزد - نرخ دستمزد واقعی) < مغایرت در نرخ دستمزد مستقیم ثبت های مربوط به مغایرت های دستمزد مستقیم الف: ثبت بهای تمام شده دستمزد: کنترل دستمزد ( بد) حسابهای پرداختنی مختلف ( بس)

صفحه 295:
ب: سیستم بهای تمام شده دستمزد بین مغایرت ها و کار درجریان ‎als‏ کاردرجریان ساخت (بد) مغایرت در کارایی دستمزد مغایرت در نرخ دستمزد کنترل دستمزد (بس) بستن مغایرت ها

صفحه 296:
در پایان یک دوره مالی: 0- به حساب سود و زیان 2 به بهای تمام شده کالای فروخته شده و موجودیها به سمت مأنده انها مغایرت در نرخ مواد مغایرت در كارايى دستمزد مغايرت سربار

صفحه 297:
مغایرت در مصرف مواد مغایرت در نرخ دستمزد خلاصه سود و زیان مغایرت در نرخ مواد مغایرت در کارایی دستمزد مغایرت سربار مغایرت در مصرف مواد مغایرت در نرخ دستمزد بهای تمام شده کالای فروش رفته

صفحه 298:
موجودی کالای ساخته شده کار در جریان ساخت مثال: اطلاعات زیر مربوط به شرکت زراعت تعداد کالای تولید شده و تکمیل شده طی 55 © ‎DOOMS‏ ‏مواد مستقیم استاندارد 2 واحد

صفحه 299:
مواد براى هر واحد کالا مواد مستقیم مصرف شده در تولید (070(0(/20 واحد مواد مستقیم خریداری شده ‎dls DOO/OO‏ بهای تمام شده مواد برای هر واحد — استاندارد 96 ريال

صفحه 300:
بهای تمام شده هر واحد - واقعی ‎Sky (ID‏ ساعات کار مستقیم استاندارد 0 ساعت برای هر واحد کالا ساعات کار واقعی طی دوره 000600 ساعت تردج استاندارد هر ساعت کار 20 ربال هر ساعت

صفحه 301:
نرخ واقعی هر ساعت کار ‎Gels ys Sly PSO‏ مطلوب است محاسبه مغايرت: قيمت مواد - مصرف مواد مغايرت دستمزد: کارایی -نرخ دستمزد ب) ثبت هزينه دستمزد و تهيه مغايرت هاى دستمزد:

صفحه 302:
با توجه به فرمولهای ۱ و ۲ نا مساعد ۶۲۵ -(۵۰۰۰۰ -(۳« ۱۵۰۰۰) ۱۲۵ -(۱) مصرف مواد (۲) نرخ مواد مساعد ۱۷۱۰۰ -۵۰۰۰۰:)۱۲۵- (۲) نرخ مواد نامساعد ۱۰۵۰۰۰ - (۳۰۲۵۰-(۱۵۰۰۰:۲) 2۴۲۰ کارایی (۳) (۴) نرخ انحراف دستمزد مستقیم

صفحه 303:
GS 50660-06600 so (90290000000 SOOOOx ب) دفتر روزنامه شرکت تولیدی رز بستانکار 9999 OO 9999 OO بدهکار 99990 09 9900000 OO IDSOOO 60260 0 سرج هزينه حقوق بانک ثبت حقوق واقعی تحقق یافته کالای در جریان ساخت انحراف کارایی دستمزد انحراف ترخ دستمزد Gos

رایگان