صفحه 1:
مقدمه :
٠ ریزاندامگان» میکروارگانیسمها» يا میکریوبها جانداراز
ريزى هستند كه تقريبا در همه جا حضور دارند از کف
اتاق تا درون هوا و لب از روی پوست و موهایمان تا
درون بدن همه جانداران. دانش میکروبیولوژی به بررسی
ریزاندامگان میپردازد.
۰ من در اين پژوهش به بررسی میکرواورگانیسمها و نقش
آنها در کشاورزی پایدار, پرداخته ام.
صفحه 2:
يك قاشق چایخوری از خاك فعال حاوی میلیون ها موجود زنده است که
بعضی منشاء حیوانی و بعضی دیگر منشاء گیاهی دارند. ارگانیسم ها از
نظر اندازه بسیار متفاوت هستند(میکروفلور , میکروفون ۰ مزوفون ۰
ماکروفون )1تا508بیوماس ماده آلي خاک . بعضی از آنها با چشم غیر
مسلح نیز قابل دیدن هستند مانند کرم خاکی. دم فنری. کنه دامی. اکثر
آنها بسیار کوچک بوده و فقط با میکروسکوپ دیده می شوند بنابراین
میکروارگانیسم نامیده می شوند.
burrowing anit
صفحه 3:
اکثر کشاورزان همه میکروارگانیسم ها را به دید آفت نگاه می کنند
و فکر می کنند که چگونه می توانند آنها را از بين ببرند. درحالیکه فقط
تعداد کمی از میکروارگانیسم ها می توانند به محصول خسارت وارد کنند. و
اصلی ترین و مهم ترین کارکرد اغلب آنها در خاك. بارورسازی خاك
صفحه 4:
۰ خاک یکی از مکانهای عمده ریزاندامگان (میکروارگانیسمها) محسوب
میشود. فراوانترین ریزاندامگان در خاک باکتریها هستند. خاک
باغچه در هر گرم محتوی میلیونها باکتری است. در جاهای عمیق
تعداد آنها کاهش مییابد. قارچها به تعداد کمتر از باکتریها در خاک
يافت میشوند. شاید مهمترین نقش میکروارگانیسمهای خاک شرکت
آنها در چرخههای بیو- ژئوشیمیایی است که به گردش برخی عناصر
شیمیایی در طبیعت کمک کرده و آنها را قابل مصرف میسازد.
۰ خاک دارای باکتریهای تثبیت کنندهٌ ازت میباشد که از جمله میتوان
به ازتوباکتر و نیتروزموناس اشاره کرد. خاک همچنین حاوی
میکروبهای متعدد بیماریزا است که عامل بیماری کزاز یکی از
آنهاست .
صفحه 5:
۶ ار راشای یر
راکسا از نز اب کار پا ختذه الس هر سول 15 ايها حلي
مرها ie اه هه اس
ریت ی رتم مه ره
=
ییا es wl
تس سح
wie 1 5
a 5 1
5 با 5
Se ee Be
رورس de
ie
2
a
3 ia
rs w 3 2
sh
0 0
oy ts
a 4 0
صفحه 6:
بطور کلی در طبیعت ۴ نمونه ریزاندامگان (میکروارگانیسم) وجود دارد:
* تجزیه (فاسد) کنندههای تدریجی
(degenerative Microorganisms ) °
* خنثیها» سازشكارهاء فرصت طلبها
(neutral Microorganisms) ۴
* سازندهها یا احیا کنندهها
(regenerative Microorganisms) °
صفحه 7:
obs sul Effective Microorganisms.» 23\,s.2tale EM
فلرسینویزانداسگانک ار میباشد.
۰ میکروارگانیسمهای سازنده (ریزاندامگان کارآر همان طور که از نامشان
بيداست كار سازندكى و احيا راربر بر عهده دارند. . میکروارگانیسمهای فاسد
كننده بررخلاف راه وروش ميكروإركانيسمهاى سازنده رفتار میکنند.
ميكروار. 00 دهند. آنها در محيط
به گروهی که حاکم و چیرهاست مىييوند: نكامى كه در محيطى
میکرو ارگانیسمهای سازنده واحیا کننده ب zo خنثیها به روند
ee
ee ۰ یج از
و معدنی موجود در محیط تغذیه میکنند. اين ارگا طی فراینشهای
متفاوت» هنگامی که در معرض یونهای فلزی ترا a oe !+
درون يا بر روی دیواره سلولی خود انباشته میکنند. faa
ade at le ی رس
صفحه 8:
EM aS aha uss
ee Sapp lal srt pip ts aa
نون" ae Sle amo Beer atone مکراکامسم هاگ
صفحه 9:
* باکتریها و پروتوزوآها. میکروارگانیسم ها عناصر GUS
کیفیت و باروری خاك هستند اما برای ما انسان ها بطور
غیر قابل دیدن اين کار را انجام می دهند. آنها داربای گونه
های زیادی هستند و هر چه تعداد آنها بیشتر باشد» بیشتر
باعث حاصلخیزی طبیعی خاك می شوند.
* میکروارگانیسم های مفید و مهم خاک عبارتند از:
* باکتری هاء اکتینومیستها » قارچ ها ءجلبک هاء پروتوزوآها
صفحه 10:
تأثیرات مهم میکروار گانیسم های خاک:
0- به تجزیه مواد ارگانيك کمك کرده و باعث تولید هوموس (ماده ی بيوشي
حاصل از ترکیب مواد آلی و معدنی) می شوند.
© باعث مخلوط شدن مواد ارگانيك با ذرات خاك شده و این امر با
پایدار خاك می شوند.
باعث ريشه دوانی گياهان و ذ بهتر خاك می شوند و همچنین باعث آزاد
شدن مواد غذایی از ذرات معدنی می گردند.
<- باعث کنترل آفات و ارگانیسم های بیماریزا که روی ریشه گیاهان اثر می گذارند؛
می شوند.
0 اغلب ارگانیسم های خاك به تغییرات رطوبت و دمای خاك خیلی حساس هستند. از
آنجا که ريشه گیاهان و ارگانیسم های خاك از هوا استفاده مي کنند جریان هوای خوب
در خاك برای توسعه و رشد آنها بسیار مهم است. فعالیت ارگانیسم های خاك هنگامی که
خاک خیلی خشاكه خیلی مرطوب و يا خیلی گرم باشند کاهش می یابد.
ها بیشترین نقث
صفحه 11:
0 تنش های محیطی بلند مدت ( خشکی - حرارت زیاد و
یخبندان - غرقاب )
-O استفاده بی رویه از کودها و سموم شیمیایی
©- عدم حضور كياه ميزبان مناسب به مدت طولانى
صفحه 12:
سنجش وضع موجودات خاک با بررسي گلي فعالیت هاي حياني آنها
الف) روش شمارش ارگانیسم ها در وزن مشخصي از
خاک در زیر میکروسکوپ هاي قوي
ب) روش اندازه گيري فعالیت هاي تنفسي موجودات زنده
درون خاک از روي مقدار تصاعد 602 از سطح معيني
از خاک مورد نظر
ج) بر اساس تعیین مقدار و قدرت کاتاليزوري آنزیم هاي
مترشحه موجودات زنده در آزمایشگاه روي مواد آلي و
معدني تجزیه پذیر
صفحه 13:
3
باكتريها :
:
٠ باكتريهاي خاك. موجودات تك سلولي با منشأ كياهي اند كه داراي
ابعاد خيلي ریز ميكروسكوبي بوده (0-(00 ميكرون) و از اين نظر با
ذرات رسي قابل مقایسه اند.
٠ در مجاورت ريشه كياهان عالي و نيز روي مواد آلي تازه تعداد آنها
بيشترو فعاليت حياتيشان شديدتر است . بسته به نوع خاک تعداد آنها در
هر گرم تا 0 میارد نیز مي رسد. معمولاً محدوده » تعداد و فعاليت
آنها به ۱۷ محيط بستكي دارد. بهترين محيط وا براي باكتريهاء
حدود خنثي اد 1 . در چنین ناسبي بيدا
کرده و سریعاً تکثیر مي یابند. باکتریهاً از روي وضع تغذیه و کسب
انرژي به گروه la هتروتروف (۳۱6۲6۲۵0۲00/6) و اتوتروف
(۸۱۸۲۵]0۲0۵۳6) و از روي نیاز به اکسیژن به گروه هاي هوازي
و غيرهوازي تقسيم مي شوند.
صفحه 14:
آکنینومیسث ها :
* اين گروه از جانوران را مي توان از نظر ساختمان و وضع
زندگي» حد واسط باکتریها و قارچها دانست. توقعات آنها نسبت
به شرايط محیط زندگي با سایر موجودات ذره بيني تا حدودي
تفاوت دارد» به طوري که ۳۳۱ مناسب براي آنها حدود RIS
بوده و به همین دلیل فعالیت آنها در خاک هاي اهكي رطوبتي
شدیدتر است. آکتینومیست ها اکثرا هوازي آند و در تشکیل
هوموس خاک نیز وظايفي به عهده مي گيرند. از بارندگي
کوتاه مدت و هواي مرطوب گرم و در برخي 3 خاک هاي
زراعي مي توان آز پوي مخصوصی (بوي تازگي ) که از
خاک ها متصاعد مي گردد به وجود آکنینو میست ها پي برد.
از ويژگيهاي موجودات مزبور داشتن استعداد آنتي بیوتیک
سازي است.
صفحه 15:
قارچ هاي نره بيني خاک از نوع هتروتروفند که فعالیت زندگی خود را به وسیل
میسل ها ن مي سازد. تکثیر آنها به وسیله تولید اسپور (500۳6) است و با
یش Gaia! Sy Ce al بر تا ی ری شود شتا
قارچها در خاک هاي زراعي حاصلخیز معمولاً از باکتریها و آکتینومیست ها کمتر و
بسته به فصول مختلف سال واکنش محیط متفاوت است. معمولاً ماکزیمم تعداد آنها در
بهار و پاییزمشاهده مي گردد. اکثر قارچها به خشكي مقاوم بوده و همچنین مي توانند
فعالیت هاي خود را در شرایط اسيدي نیز به طور کامل انجام د
موع در خا هاي ناطق مرطوب به مراتب پیش از خاک هاي نواحي an
شك است. بازيدوميست ها ليكنين ١ ضاي كياهي و بقايا را تخري ب كرده و
از مثلاشي كردن ديواره هاي سلولي مقاوم؛ امكان تجزيه سلولز و امثال آنراء براي
سایر میکروارگانیسم ها فراهم مي سازد.
از قارچ هاي ذره بيني خاک. برخي به صورت پاراز و مولد امراض وانواع زيادي
به صورت Ce eaten اي مواد آلي زندكي مي كنند. بعضي از قارج هاي
عالي و جنگلي ت همزيستي با درختان آزندگي کرده و به خصوص
hal ce Say هاي مرطوب تأثیر مساعد دارند.
صفحه 16:
جلبکها آلگهاع195٩ :
۰ _آلگها با داشتن سبزینه (کلروفیل) قادر به فتوسنتز بوده و از گروه فتواتوتروف مي باشند . تعداد آنها در زمین در مقلیسه با باکتریها و قارچها
اناجيز بوده و از نظر وظايف نيز كم اهميت ترند. در زراعت برنج و در خاک هاي نواحي گرم و مرطوب, بعضي از انواع آلكها قادر به
ازت هوا مي باشند (زتدكي آلكها در محيط مرطوب ٠ فراهم تر است) داشتن استعداد جذب ازت درخاك هاي كويري به أنها نسبت داده شده است.
+ تیم بندی جلیک ها:
سجلیک های پر سلولی (مکرو آلگ ها (۴0] 58۸۵1
۰ جلبک های قرمز؛قهزه ای منين:#عللاين
©- جلبک های تک سلولی(میکرو آلگها): فيتويلانكتونها
و دیاتوم ها
و سیانوباکتریهار(0۷۵00000/00/10 جبکهای سبز -آبی
صفحه 17:
صنایع غذايي.
مکمل هاي غذايي.
تهیه کود. نیتروژن موجود در هوا را به صورت نیتروژن آمونیاکی در خود تثبیت کنند
منبع انرژي: به عنوان بیودیزل (بیودیزل سوختي تجدید پذیر و تجزیه پذیر است که از روغن گیاهی
و یا چربي حيواني به دست مي أيد. اين سوخت را مي توان به راحتي با گازوییل مخلوط و در
خودروهاي گازوییل سوز استفاده کرد)
0 تمیه هیدروژن: جلبك ها در غیاب سولفور عوض رها سازي اکسیژن» هیدورژن تولید میکنند.
مصارف دارويي.
حسمصارف بهداشتي» آرايشي.
©-كنترل ألودكي: زدودن دي اكسيد كربن هواء جذب پسماند کودها از رواناب هاي مزارع» تصفیه فاضلا
whee
هبه عنوان علوفه.
(10-جايكزيني رنكدانه هاي شيميايي با رنگدانه هاي جلبك.
0-استخراج روغن از جلبك ها که مصارف صنعتي فراوان دارد.
0-استتخراج آگار» آلژینات و کاراژینان.
صفحه 18:
Ga mules
>
صفحه 19:
ی
۰ جلیک ها 60 درصد بیشتر از ذرت به ازای هر هکتار » چربی تولید
میکنند . از سوی دیگر » بازده بیشتری را نسبت به انواع گیاهان دیگر داشته و
از سوی دیگر » بدون نیاز به شرایط نگهداری خاص و یا آب شیرین » میتوانند
رشد کنند .
+ در حال حاضر در حدود 4 میلیارد خوک ؛ یک میلیارد گاو » دو میلیارد
گوسفند و بز و 60 میلیارد قطعه انواع طیور در سراسر جهان پرورش داده
ميشوند . اين در حاليست كه تنها با مصرف ده درصد از خوراک همیشگی اين
موجودات به همراه جلبکها میتوان به راندمان فعلی تولیددست یافت ats)
دامپزشکان ایران )
صفحه 20:
رد
تجزیه مواد آلي محتلف توسط میگروار گانیسم
.
هاي خاك :
+ بقاياي گياهي » مواد دفعى و اجساد جانوران از تركيبات شيميايي تشكيل يافته
اند که به گروه هاي مخصوصي تقسیم بند:
تجزیه شونده از قبیل سلولز و چوب دانما افز این
در مقایسه با هوموس دائمي که به مواد نسبتاً آسانتر مورد
میکروارگانیسم هايي که در تجزیه پس مانده هاي گياهي و جانوري دخالت دارند:
و فلورسیموژن نامیده مي شوند و اختلاف آنها با میکرو فلور اتوکتون از نظر
دخالت آنها در تغییر و تبدیل مواد هوموسي است تعداد میکروارگانیسم هاي سیموژن
بر حسب وجود مقدار مواد آلي قابل تجزیه و میزان ترکیبات حاصل از تجزیه آنها
نوسانات زيادي را نشان مي دهد.
مواد محلول در آب مثل قندهاء اسيدهاي آلي و اسيدهاي آمینه توسط اغلب
میکروارگانیسم ها مورد استفاده قرار مي برند و تحت شرایط هرازي» 202 و
آمونياک نیز توسط فلور موجود در آب مورد استفاده میکروارگانیسم ها قرار گرفته
مصرف یا تجزیه مي شود.
صفحه 21:
»- کودهای زیستی باکتریایی (ریزوبیوم » از توباکتر»
آزوسپریلیوم و ...)
2 کودهای زیستی قارچی (میکوریزا)
© - کودهای زیستی جلبکی (جلبک های سب آبی و
آزولا)
6 - کودهای زیستی اکتینومیست ها (فرانکیا)
صفحه 22:
علفکشهای قارچی
0 کنر لماشکدر مزارع سویا و برنج
jaja iS De vin باغاتمرکباتکا لفرنیا
coccodes 00۱۱601۲00۲ کنترلتاج ریزی
در سویا
lateritium هب۴ کنترلگاو پنبه و پنیرک
5 ۸۱۷۵۲۲۵۲۱۵ کنترلتاتورم
از نظر تجاری انتخابی بودن یک نقطه ضعف محسوب می شود
نیاز به وجود شبنم در یک دوره طولانی
مشکل تولید تجاری میکروارگانیسم و حساسیت به قارچکشهای کاربردی
صفحه 23:
انتخابی تر عمل میکنند » در مقادیر کم موثرترند» فرموله شدن آسانتر »
خطر کمتر سرایت به گونه های غیر هدف » وابستگی کمتر به
شرایط محیطی
کشند 5-8 Gas 255 (Red tide) قهوه ای:جلبك تك سلولی یا
فیتوپلانگتون تكسلولی است از نوع جلبكهای سبزآبی یا سیانوباکتر
تودهاي از پلانگتونهاي فشرده به ضخامت دو تا هفت سانتي متر
مساحت ۷۰ تا ۸۰ کیلومتر مربع
"بلوم" يا شکوفا :حرارت كافي» وفور حجم موادی چون فسفات نیترات
و سیلیسیوم در فاضلابهای خانگی و شهری
اوايل فصل بهار و ياييز به مدت جند روز
اهميت دوكانه : توليد توكسين
صفحه 24:
080 esis same
جلو 8-05 وى حي زرا
ی از
en
سونو وف رمو
يخ فل سوس مط قلي بلاق
تاغل hoop دو »مس
me
ل il
مت
۳
رل ساق
وت
Sine aoe
ote
spies agama
۳
ها لس ره یو
نی سید ما
سر ری
ال دروي وم لد
یلع وی ی سا
021110101101110
ی
PER ER anaemia
مقس مس لیس مر ای نمی هه
ا
صفحه 25:
' 2
در اين ساختمان ينل های شیشه ای بآ اك حاوى ريز
جلبى بكار رفته اند؛ اين جلبك ها با توليد زيست توده و كرما
بعنوان منبع انرژی تجديديذير در ساختمان مورد استفاده قرار مى
گیرند وبطورهمزمان یک عایق مناسب گرمایی و صوتی برای
ساختمان ایجاد می کند.
صفحه 26:
کوچکیع و همکاران (ترجمه و تدوین ) .0/26)کشاورزی پایدار( چاپ
دوم). انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 66) صفحه
کاظمی» ح و همکاران . 190 اهمیت کودهای فسفره در باقلا. ماهنامه
علمی تخصصی زیتون شماره 190 انتشارات وزارت جهاد کشاورزی
سپه وندء مراد . 4902 علل سوزاندن کاه و کلش در منطق غربی ایران.
ماهنامه علمی تخصصی زیتون شماره ©©0. انتشارات وزارت جهاد
کشاورزی
صفحه 27:
Bacteria
in Agrobiolog'
Crop Ecosystems
سس
موم وجممم موم وهه) دون 460۵۵664 10100/۵6۵ :01