علوم پایه

سالم بمانیم - علوم ششم

صفحه 1:
علوم ششم دبستان مبحث : سالم بمانیم دبير :رحمان محمدعلى آموزشكاه: طلوع مهر , 1 با مدیریت و همکاری خانم شفیعی ‎Ce‏

صفحه 2:
_ 8 6 6 ود از فردی به فرد دیگر : به هر مشکل یا اختلالی که نظم فعالیت طبیعی بد, هم بزند بیماری گفته می شود. بیماری ها به دو صورت 9 لى ليت طبيعى بدن را 55 فت “ ان را بر هم پزند پیماری می شود. بیماری ها به دو صورت واگیر و غیرواگیر وجود دارند.

صفحه 3:
بیماری های واگیر : بیماری هایی که می توانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. بیماری های واگیر نامیده می شوند. عامل بیماری های واگیر جاندارانی به نام میکروب هستند. ويروس أنفلوا

صفحه 4:
میکروب ها می توانند از طریق هوا. تماس غذای آلوده. زخم. جانوران و حشرات از فرد بیمار به فرد سالم انتقال يابند.

صفحه 5:
_ 8 6 6 ود میکروب ها عبارتند از : باكترى هاء قارج هاء ویروس هاء آغازیان جانورمانند. از هر کدام مثال می زنیم :

صفحه 6:
_ 8 6 6 ود باکتری ها : فراوان ترین جانداران روی زمین اند. بر اساس شکل به سه دسته تقسیم می شوند : کروی. میله ای و خمیده (فنری). گروه اندکی از باکتری ها غذاسازی می کنند و بیش تر آن ها روی اجساد جانداران یا مواد غذایی زندگی می کنند که آن ها را باکتری های تجزبه کننده می نامند. برخی از باکتری ها در بدن جانداران زندگی می کنند و از بدن آن ها استفاده ی غذایی می برند و آن ها را بیمار می کنند.

صفحه 7:

صفحه 8:
بر خلاف تصور ما بیشتر باکتری ها مفیدند و تنها تعداد کمی از آن ها مضر هستند. مانند : باکتری هایی که در تهیه ی ماست و پنیر استفاده می شوند. با کتری هایی که با تجزیه ی بقایای بدن جانوران و گیاهان تولید کود و گیاخاک می کنند.

صفحه 9:
_ 8 6 6 ود قارچ ها : گروه بزرگی از جانداران هستند که مانند گیاهان حرکت ندارند. قارچ ها ريشه. ساقه و سبزینه ندارند و قادر به غذاسازی نمی باشند.به دو گروه تک سلولی (مخمرها)و پرسلولی (قارچ های خوراکی و کیک ها) تقسیم مى شوند.

صفحه 10:
اغلب قارج ها مانند اغلب باکتری ها برای طبیعت مفید هستند و تجزیه کننده طبیعت اند. اما قارج های بیماری زا هم وجود دارد. مانند : کچلی پوست سیر بیماری های پوستی " پوست >

صفحه 11:
_ 8 6 6 ود ویروس ها : ویروس ها از باکتری ها و قارچ ها بسیار کوچکترند. وبروس ها فقط داخل سلول های زنده فعالیت دارند و بیرون از آن آثار زنده بودن از خود نشان نمی دهند. هر نوع ویروس فقط داخل سلول های معینی از بدن گیاه با جانور زندگی و فعالیت می کنند.

صفحه 12:
GE مانند : آنفولانزا - شش ها(دشتگاه تنفسی) سرماخوردگی سَلوَلَ های بینی فلج اطفال - دستگاه ‎(wee‏

صفحه 13:
سرماخوردگی با آنفولانزا فرق دارد. ویروس سرماخوردگی در سلول های مخاط بینی قرار می گيرند. در حالی که ویروس آنفولانزا در سلول های شش ساکن می شوند.

صفحه 14:
_ 8 6 6 ود ناقل بیماری : برخی از میکروب ها در بدن جانوران زندگی می کنند. به ان جانوران, ناقل بیماری می گوبند. مانتد : موش که ناقل بیماری طاعون است و سگ که ناقل بیماری هاری اسث.

صفحه 15:
_ 8 6 6 ود بیماری هاری : نوعی بیماری ویروسی است که از طریق بزاق حیوان هار در محل گاز گرفتگی وارد بدن می شود و به سمت اعصاب انتهایی در ماهیچه ها می رود و شروع به تکثیر می کند.

صفحه 16:
_ 8 6 6 ود مبارزه با همه ی وجود : ميكروب ها براى بيمار كردن ما بايد از دو سد دفاعی بدن عبور کنند. سد اول : شامل بوست و مخاط (اشك جشم.ترشحات مجراى كوش. اسيد معده. بزاق دهان. لخته ى روى زخم)

صفحه 17:
تنفس از راه بینی بهتر از دهان است. زیرا : بینی موهای ریز و مخاط چسبناکی دارد که در هنگام تنتفس. آلودگی هایی مانند گرد و خاک يا سرفه نقش مهمی در خارج کردن این میکروب ها دارد. هم چنین تنفس از راه بینی موجب گرم شدن هوای تنفس می شود.

صفحه 18:
646 8 سد دوم : اگر میکروب ها از سد اول عبور کنند. با سد دوم دفاعی بدن یعنی گلبول های سفید رو به رو می شوند. بعضی گلبول های سفید به میکروب ها حمله می کنند و آن ها را می خورند به اين گلبول های سفید بیگانه خوار نیز می گویند. بعضی گلبول های سفید موادی به نام پادتن ترشح می کنند. پادتن میکروب ها را غیرفعال می کند و گلبول های سفید بیگانه خوار این میکروب های غیرفعال شده را راحت تر می خورند.

صفحه 19:
يس گلبول های سفید به دو طریق میکروب ها را از بین می برند : ‎)١‏ بیگانه خواری ۲) ترشح پادتن

صفحه 20:
_ 8 6 6 ود وقتی میکروب ها پیروز می شوند : اگر میکروب ها موفق شوند از سد دفاعی عبور کنند و در قسمت های مختلف بدن ساکن شوند. ما بيمار مى شویم. مثلا میکروب سل در شش ها قرار می گیرد و سبب تخریب شش ها می شود. بعضی میکروب ها با ترشح سم به بدن آسیب می رسانند؛ مثلا میکروب گلودرد چرکی که در گلو قرار می گیرد. سمی ترشح می کند که با جریان خون به قلب می رود و به آن آسیب می رساند.

صفحه 21:
_ 8 6 6 ود بالا بردن مقاومت بدن : برای آن که اغلب بیماری ها نتوانند از سد دفاعى بدن به راحتی عبور کنند باید مقاومت بدن را بالا برد. هر چه دستگاه ایمنی بدن سالم تر باشد. مقاومت بدن بهتر است که شامل پوست سالم.مخاط سالم و ... تغذیه ی مناسب.به موقع و متنوع که شامل تمام گروه های مواد غذایی و به میزان کافی باشد. مصرف کلسیم و پروتئین و آهن و ویتامین ها ورزش و خواب کافی تزریق به موقع واکسن ها

صفحه 22:
میکروب کشته شده با ضعیف شده ی بیماری است که قبل از ابتلا به بیماری میکروبی به بدن فرد وارد می شود. وقتی واکسن وارد بدن می شود.گلبول های سفید علیه آن پادتن می سازند. هر بیماری واکسن مخصوص خود را دارد. بعضی از واکسن ها فرد را برای همه ی عمر نسبت به آن بیماری مقاوم می کنند. مانند فلج اطفال و سرخک. اما برای مقاومت در برابر بعضی از بیماری ها باید در چند نوبت واکسن دریافت کرد مانند هپاتیت.

صفحه 23:
_ 8 6 6 ود در هر صورتی فراموش نکنید که هميشه : « پیش گیری بهتر از درمان است. »

صفحه 24:
GES. راه های پیشگیری : افزایش مقاومت بدن ۲ واکسن به موقع ۳) رعایت بهداشت فردی و اجتماعی و ...

صفحه 25:
_ 8 6 6 ود علایم بعضی از بیماری ها : بوی بد دهان. درد ماهیچه هاء سوزش ادرار. حالت تهوع. سر درد. تب. سرفه. ضعف بدن و ... از جمله عوامل بعضی از بیماری ها هستند.

صفحه 26:
_ 8 6 6 ود اگر پزشک برای بهبود بیماری شما آنتی بیوتیک تجویز کرد. آن را در همان ساعت هایی که دکتر تجوبز کرده است و به همان تعداد بخوريد. اكر اين كار را نكنيد به ميكروب ها فرصت مى دهيد نا خود را در برابر آنتى بيوتيك ها مقاوم كنند و در نتيجه دارو نتواند آن ها را از بين ببرد.

صفحه 27:
_ 8 6 6 ود بیماری های غیرواگیر : اين بیماری ها در اثر میکروب ها به وجود نمى آيند. اين بیماری ها به سبب اختلال در کار دستگاه های بدن ايجاد مى شوند. نوع تغذیه در ایجاد بعضی از بیماری های غیرواگیر نقش دارد. مثلا در صورتی که به اندازه ی لازم غذاهای کلسیم دار مصرف نکنید ممکن است استخوان هایتان نرم بمانند و با کمترینضربه شکسته شوند و با افرادی افرادی که غذاهای پرنمک و سرخ شده با روغن فراوان می خورند در معرض خطر بیماری فشرخون قرار دارند. از پبماری های 2 عبارتند از : دیابت. سنگ کلیه, پوکی استخوان. فشارخون و ...

صفحه 28:
یکی از عوامل بیماری های غیرواگیر تغذیه است. از جمله عوامل دیگر دخیل در آن می توان به موارد زیر اشاره کرد : ورائت. تصادف و حوادث. رفتارهای نامناسب حرکتی. عدم ورزش و خواب کافی. فشارهای روحی و روانی و ...

صفحه 29:
_ 8 6 6 ود رفتارهای سالم : عوامل متعددی ما را بیمار می کنند. اما این رفتارهای ما هستند که در حفظ سلامتی و با از دست دادن سلامتی نقش زیادی دارند. ما می توانیم با انجام بعضی از رفتارها به سلامت خود کمک کنیم. مانند : مسواک زدن. خوردن غذاهای کلسیم دار و پروتئین دار. درست نشستن و درست راه رفتن, انجام حرکات ورزشی صحیح. تغذیه ی کافی و مناسب. رفتارهای درست اجتماعی, نظافت عمومی. پرهیز از بازی ها و شوخی های خطرناک. کنترل حشرات و جانوران ناقل. دفع صحیح زباله ها و...

صفحه 30:
_ 8 6 6 ود سوالات : ۱) کدام یک از بیماری های زیر توسط نوعی حیوان جونده منتقل می شود؟ ‎)١‏ طاعون ‏ ۲) سالک ۳ هاری ۰ ۴) آنفولانزا

صفحه 31:
_ 8 6 6 ود ۲) پزشکان برای بالا بردن مقاومت بدن در برابر برخی از بیماری ها واکسن استفاده می کنند. واکسن ... ) حاوی گلبول های سفید بیگانه خوار است. ۲ گلبول های سفید بدن را وادار به ترشح پادتن می کند. ۳) دارای موادی به نام پادتن است. ۴) شامل گلبول های سفید تولید کننده ی پادتن می باشد.

صفحه 32:
_ 8 6 6 ود ۳) کدام یک از بیماری های زیر واگیردار نیست ؟ ۱) سرماخوردگی ۲) دیابت ۳ وبا ۴ طاعون

صفحه 33:
_ 8 6 6 ود ۴)در خصوص بیماری غیرواگیر کدام جمله درست نیست؟ ‎)١‏ اين بيمارى در اثر ميكروب ها به وجود می آید. ‏۲ نوع تغذیه در این بیماری موثر است. ‏۳) این بیماری به سبب اختلال در کار دستگاه های بدن به وجود می آید. ۴ رفتار ما در ایجاد بیماری نقش دارد. ‎

صفحه 34:
_ 8 6 6 ود ۵) کدام واکسن فرد را برای همه عمر نسبت به آن بیماری مقاوم می کند؟ هاری ۲ آنفولانزا ۳ کزاز ۴ سرخک

صفحه 35:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
13,000 تومان