صفحه 1:
صفحه 2:
کیفیت آب آبیاری
(Quality of Irrigation water)
H,O
لب در درجه حرارت معمولی مایعی است بی بو بی مزه و
صاف و مزة آب طبیعی آشامیدنی از گازها و نمک های حل شده
ناشی می شود. در لَب به غير از كازها و نمك هاء مواد معلق نيز
ما که ال ل سا
کیفیت آب مورد مطالعه قرار میگیرد. در توسعه منابع آب به
غیر از کمیت به کیفیت نیز باید اهمیت داده شود. بنابر این لب
باید از نظر کیفیت نیز مورد تجزیه تحلیل قرار گیرد.
صفحه 3:
6 شيميايي
6 بيولوژيکي(باکتری هاء ويروس هاء پروتوزا ها و کرم های
#- اكولوژيکي(چرخه آب در طبیعت و روابط اجزاء آن با
موجودات زنده و غیر زنده
*مواردی در زمینه نمونه برداری
۴*- نحوه ی نمونه برداری
6- زمان نمونه برداری
-ظروف و حجم ظروف نمونه برداری
©4- عناصر مورد آزمایش
8- صحت نمونه برداری
صفحه 4:
ل
ات :
جه حرار
3
نگ:
0 5
cat بودن):
a ۰
تير
هتني
©
صفحه 5:
ی
#درجه حرارت آب منابع سطحی و چاههای کم عمق نسبت به فصول سال
در حال تغییر است. بطوری که درجه حرارت آب چاههای عمیق بالاست و
تغییرات زیادی نشان نمی دهند و می توان تقریباً یک عدد ثابتی
دارند. درجه حرارت آب با ترمومتر اندازه گیری می شود که اگر زیر * ©
۰ باشد علف های هرز خوب رشد نمی کنند ولی اگر بین ۱۰-۱۵ درجه
سانتی گراد باشد رشد گیاهان بیشتر می شود. حداکثر رشد گیاهان در ۱۵
درجه سانتی گراد گزارش شده است. تحقیقی که در این مورد انجام گرفته
نشان داده که در صورت ۳۲ درجه سانتی گراد بودن حرارت آب آبیاری.
گیاه توت فرنگی لطمه می بیند. بطور کلی درجه حرارت آب در آسبیاری
مشکلی ایجاد نمی کند. زیرا در هنگام جریان در کانالها و پا ذخیره در سد
ها ويا مخازن ديكر به حرارت ١ خود می رسد. فقط در آبیاری های
اوليه براى رشد بذر ها درجه حرارت آب اهميت دارد.
صفحه 6:
—
Bes) ypu وبا وحن al 2د ee | Say
ترکیبات آهن و منگنز) ناشی می شود. از طرف دیگر رنگ
انها ازمواد معلق در آن نیز ناشی می گردد. رنک آب نسیت به
محلول استاندارد و یا شيشه استاندارد اندازه گیری می شود.
رنگ آب در بخش آبیاری اهمیت زیادی ندارد فقط از نظر آب
آشامیدنی حائز اهمیت است که نباید رنگی باشد. ترکیبات
آهن در آب. رنگ قهوه ای متمایل به قرمز و ترکیبات منگنز
رنگ قهوه ای متمایل به سیاه ایجاد می کند. ان ناشی
از وجود مواد ال است که از پوسیدگی گیاهان ایجاد می
شود نی اب در کرارشات اب اباری در نمی نود
صفحه 7:
۳- مزه و بو:
#مزه و بوی نامطلوب آبها ممکن است از وجود
مواد مجتلف. ميكرة إركانيسم هل :نده: مراد الى
يوسيده (كياهان وحشىء باكتريها و غيره)»
فاضلابهاى صنيع و غيره ناشى شود. مزه و بوى
آبها با بو كردن و جشيدن مشخص مى شود هر
جند از نظر لبيارى مشكلات زيادى به بار نمى آيد
ولى در استفاده از آب فاضلابها بليد دقت لازم بكار
كرفته شود و معمولا در كزارشها ذكر نمى شود.
صفحه 8:
= مواد معلق:
#مواد معلق در آبهای طبیعی ناشی از فرسایش خاکهای
لیمونی و ذرات مواد آلی می باشد. فعالیتهای انسانی در
آبهای سطحی مقدار مواد معلق را افزايش مى دهد. فرسايش
خاى در اراضى كشاورزى و در اراضى غير جنكلى موجب
افزايش مواد معلق مى شود. از نظر أبيارى مواد معلق
حاص اخيزى خاى را افزايش داده و هر انسداد روزنه هاى
موجود در کانالهای خاکی اهمیت دارند. برخلاف این» ذرات
شن معلق در آب a گیاهان لطمه رسانده و با انسداد. آبیاشها
در سیستم آبیاری بارانی و گسیلنده ها (قطره چکانها) در
سیستم آبباری قطره اي مشکلانی ايجاد فى كتتن.
صفحه 9:
تیرگی آب ناشی از وجود . .. . اه
.2.2 + بوده نفوذ نور خورشید را کاهش می دهد.
تیرگی برحسب مقدار مواد معلق در آب با واحد .۳
0 .. بیان می شود. از نظر آسبیاری مشکل زیادی
ee نی اور ور کزارشها دگرنعی شود
صفحه 10:
تجزیه شیمیابی:
©اب بى حلال مهم و همكانى است. ازاين خاصيت آب همانند طبيعت
در صنعت و آزمایشگاه نیز استفاده می شود. هیچ ماده ای بطور مطلق در
۳
#به محلول دو ما وه اک روغن)
امولسیون Emu rion) 9 & ذرات جامد در wl بصورت معلق باشند
سوسپانسیون(011 601 115[0) می گویند.
#افزايش درجه حرارت باعث بالا رفتن حلالیت نمکها در آب می شود.
آب موجود درطبیعت هیچگاه خالس. نیست و دارای نمکهای حل شده
می باشد.
در طبیعت خالص- ترین شکل اب آب باران بوده « فقطريه
مقدا کم داراي گاز ي اكسيزن” ازت و کربن دي اکسید که
j بن دي اكسيد در هوا به اندازة
2 ای در اب به مقدار رياد
صفحه 11:
= —
a —
مهمترین نمکهای موجود در هوا كه به صورت محلول
در آب باران یافت می شوند بشرح ذیل می باشد.
BNO ENA )paigal ol zs -©
نیتریت آمونیم (4711 210)
8- سولفات آمونیم (11(: 450) که با وجود 250 در هوا حاصل
می شود.
تمامی این نمکهای ازت دار مواد غذایی برای گیاهان هسستند زیرا
اینها ازت لازم را برای تشکیل پروتئین در گياهان تأمین می کنند.
بنابراین در زمان رعد و برق و بارش نه فقط آب بلکه در همین حال
كود نيز به زمين مى افزايد.
صفحه 12:
#همانطوری که قبلاً نیز اشاره شد. بارشی که به سطح زمین می رسد قسمتی
از آن تبخیر میشود» قسمتی دیگر به صورت جریان سطحی از منطقه خارج
مي کرده و قسمی نیز در الم نقود به خاک و برخورد :۷ غبرفایل تقو
ذخیره می شود. قسمت ذخیره شده به رت نبع آب زیرزمینی ب ۱ کندن
چاه به طور طبیعی یا مصنوعی به سطح زمین هدایت می گردد. اين آب بنا
به جنس خاکی که در مسیر خود با آن برخورد کرده. دارای نمکهای مختلف
می شود که مهمترین آنها عبارتند از:
کلرید سدیم (601 2 سولفات سدیم (10,0+ (Na2 S04 «
سولفات منیزیم ( (۷]0504+71120 و سولفات کلسیم .06504
2H20 +(
صفحه 13:
سس سح =
سح a
#بارندگی ها سنگ های آهکی را تحت فرسایش قرار می دهند.
در پدیده فرسایش غیر از آب. دی اکسید کربن هوا نیز نقش
مهمی دارد زیرا سنگهای آهکی و یا مرمر و گج(8003))
در صورت حل شدن در آب خالص آب حاوی دی اکسید
کربن شده و کلسیم بی کربنات را بوجود می آورد.
Ca(HCo3)2 <--- CaCo3 +H20+®
Co2
کلسیم بي کربنات < --- گاز کربنيك + آپ + ©
سنك آهكي
صفحه 14:
ب منابع زيرزمينى و يا آب جاه ها از مسيرى كة رد مى شوتذ با موادی که در يافت
خاک وجرد دارد مواجه شده آنها را حل می کننند وبعضی از تمکها که در آب حل
مین شوند بد آب خاصیت سختی می دعاد. فو لوغ سختن وجود ار ۵د
#الف - سختی موقت:
#نوعی سختی است که از وجود بی کربناتها ناشی می شود و با جوشاندن آب قابل
رفع می باشند. جوشاندن به علت مقرون بصرفه نبودن در صنایع استفاده نشده و با
اضافه کردن آهک سوخته سختی آب رفع می گردد.
©ب سختى دائم:
#نوعى سختى است كه برعكس- سختى موقت از وجود كلسيم, منيزيم كلرور و
سولفات ناشى ميشود. سختى دائم باجوشاندن قابل رفع نيست.
#مجموع سختی موقت و سختی دائم را سختی کل (Total Hardness)
نامیده و با 13 نشان می دهند. بطور کلی یونهایی که باعث سختی آب می شوند
معادل کربنات کلسیم و بر حسب (أ00/11) بیان می شوند. سختی آب بعد از
اندازه گیری یونهای کلسیم و منیزیم با استفاده از فرمول زیر محاسبه می شود:
صفحه 15:
دوزن اتمی منيزیم اوزن مولکولی کربنات کلسیم) . مقدار 110 + لوزن اتمی کلسیم /وزن مولکولی کربنات کلسیم ) TH = Ca fate
#در این فرمول اگر مقدار 2 و 1۷10 بر حسب (0۳0/1 و یا (0.0.110) باشد واحد
هم بر حسب 100/1 و یا 0.0.10 خواهد بود.
۴۰-2 + 3+۱۲ 18 - وزن مولكولى كربنات كلسيم(8003©)
e
e
۴0
- وزن اتمی کلسیم
وزن اتمی منیزیم
1١ © - وزن اتمى OS
۰
#بنابراین فرمول بالا به شکل زیر خلاصه می شود:
۰
TH = 2.5 Ca + 4.17 Mg®
صفحه 16:
#مثال :
در نتیجه آنالیز آب آبياري در آزمایشگاه مقدار کلسیم 116/1
2 و مقدار منيزیم 322 1 بدست آمده است. میزان
سختي آب را حساب کنید.
۰
PPM / me/lit = 64 ------ 1.20 x 64 = 76.8 PPM®
9
PPM / me/lit = 64 ------ 3.22 x 64 = 206.08 PPM®
۰
TH = 2.5Ca + 4.17Mg ------- TH = 2.5 x 76.8 +®
4.17 x 206.08
۰
TH = 1051.35 PPM®
صفحه 17:
جدول ۲-۱. طبقه بندی سختی آبهای آشامیدنی و مصارف به صورت زیر داده
شده است:
ores اق
(Mg/lit)
سیک
rae
۲۵۰-۰
۳۵۰-۰
صفحه 18:
#بالا بودن سختی آب به علت اثر نامساعد آن از نظر
مزه آب. کف کردن. ایجاد رسوب در دستگاههای
جوشاندن آب و خورندگی در لوله ها نامناسب است.
آب غالس- برای آشامیدن خوب نیست مزه ای که در
آب وجود دارد ناشی از وجود املاح آن مى بالغ دء
بنابراین آب آشامیدنی باید به اندازة 30
سختی داشته باشد.
8
صفحه 19:
به عنوانل گاریتم منفيظنی ونهیدروژنب يانميشود.
Loy Wt © - = رل/<) بنابراین اگر مقدار هیدروژن (ا) برابر . باس
8 باشد در این صورت ,ا) برابر 6 خواهد بود. ,ل۳)» اسيدي یا
قليايي بودن آب را نشان مي دهد. بديهي است که درحالت خنثي مقدار
Pe PW مي باشد و در محیط قليایی بیشتر و در محیط اسيدي
کمتر از 2" خواهد بود. مقدار PAL با استفاده از روشهاي کالريمتريك
سای و هدایت الكتريكي اندازه كيري مي شود. روش اول
مقایسه رنگهاست و روش دوم خيلي حسآس بوده و به ابزارآلات
گرانقیمت نیاز دارد.
#مقدار اپتیمم در آبهاي آبياري به نوع گیاه» خواص فيزيكي و
شيميايي حاك يستكي دارة, ِ
در ic ۱ يايي دارند استفاده از آبهاي با ot PAL
مطلوب است و بطور كلي آبهاني که مقدار 4 آنها بين والی 6/6
مي باشد برايآبياري مناسب هستند.
صفحه 20:
Electrical Coductivity )) 54 3S celas
#موادى که بصورت محلول در آب طبیعی وجود دارند عبارتنداز: کربنات, پی کربنات. کلر؛
سولفات فسفات و احتمالاءکلسیم. منیزیم. سدیم. پتاسیم» نیترات و خیلی کم آهن» منگنز
و غيره عئ باش
۰
درجة شوری و یا میزان مواد جامد محلول در آب آبیاری با هدایت الکتریکی بیان می شود.
هدایت الکتریکی متناسب با غلظت یونهای موجود در آب است و به عنوانروش سریع و
آسان توسعه یافته است.
#هدایت مخصوص الکتریکی عبارتست از:
هدایت الکتریکی یک سانتیمتر مکعب آب در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد و یا در درجه
حرارتی مشخص و معین.
صفحه 21:
واحد هدایت الکتریکی در سیستم متریک (120/۲0) و
در سیستم بین .(S/m) (Siemens/meter) Mell
باشد. 100 عکسواحد مقاومت یعنی (401/1می باشد.
#واحدهای معمولی هدایت الکتریکی عبارتنداز:
©مو بر سانتيمتر 1210/01
#ميلى مو بر سانتيمتر mille mMho/cm
#میکرو مو بر سانتیمتر ۳20/650 1۳1070
واحدهای فوق را به ترتیب با 10,5 x 800 , 1073 ۲ 0ظ EC,
نيز نشان می دهند.
صفحه 22:
یک مو بر سانتیمتر معادل صد مو بر متر یا صد سیمن بر
متر می باشد. بنابرین در یک آب معمولی بیاری ممکن است
LOGAN باشیم:
EC= 2000 p mohs/cm = 2 mmhos/cm =®
0.2 S.m! = 2ds.m!
#در اکثر منابع 10۳0 به صورت جمع پعنی 101105 نوشته
شده و موس میلی موس و یا میکرو موس- خوانده می شود و
فرقی با آنچه گفته شد ندارد.
*مهمترین کاتیونها, آنیونها و عناصر کم مصرف که
در آب ابياري وجود دارند عبارتند از:
صفحه 23:
آنيونها
كربنات
بى كربنات
سولفات
نيترات
35.5 il
60.1 co3
61.1 HCO3
96.1 504
62.01 NO3
صفحه 24:
#عناصر کم مصرف:
#برخی از عناصر کم مصرف محلول در آب که ممکن است
برای رشد گیاه مضر باشد از این جمله می توان بر لیتیم.
سیلسیم و برخی دیگر از فلزات سنگین را نام برد (مس- -
نیکل). عناصر کم مصرف در تعیین کیفیت آب لبیاری نقش
اساسی ندارند. زیرا در حین نفوذ آب به خاک این عناصر
رسوت كزوةيا عذب ذراتء خاق فى کرفند و فعالیت حود را
از دست مى دهند.
صفحه 25:
3° تجزية شيفيابي 1 ل الذارة يرق يفضي ار عناضر انجام
ع كد دار غنا صر لجر دهد ق م< بيان مي شود:
© بر حسب 22122 يا قسمت د ني مقدار عناصر تجزيه شده
Pee ee a 10 ب كشب
٩ به عنوان منال اگر 0.005 گرم از منیزیم در يك لیتر آب,داشته باشیم
بیان در واحد ]۳۸ به صورت زیر خواهد بود:
0.005گرم:متیزیم در 1000 گرم آب باشتد: در یک میلیون گرم لب
چقدر منیزیم خواهد بود.
*آن هم برابر 5 پی پی ام خواهد بود.
#- اكي والانس: عیارتست از وزن ملكولي يك جسم و يا وزن انمي يك
J
mes te alee att, هیدروزن vob ol Sites et tas,
ملكولي آسید سولقوريك 98 02 و منيزيم 24 05 مي باشد. پس:
اس ید س ولقوريك معادل يك اکی والانسرت گرم آن است.
dhe Isles coe اکي والانس گرم ان رت ۳ ۲
يعني 49 گرم
يعني 12 گرم
صفحه 26:
۴- بر حسب گرم در لیتر: مقدار عناصر تجزیه شده را ممکن است بر حسب (01) در لیتر
بیان کنند. به عنوان مثال مقدار 10لبرابر ۰/۵ گرم در لیتر. از آنجایی که در اثر تجزیه
مقدار عنصر خیلی کم است و برای اینکه به صورت عدد اعشاری نوشته نشود بهتر است
از واحد میلی گرم در لیتر استفاده گردد.
gr/lit = 500 mg/Lit 0.5 ©
#تبدیل واحدها:
۳۳10 < وزن اکی والانضس/0010 < 106/11 >---- وزن اکی والانس
me/lit x
mgr / Lit = (me / Lit) xs) Sins, ©
EC x 10°(micromhos / cm) = (me / Lit) x 100®
ppm =0.64 x EC x 10° ®
EC x 10 “(micromhos / cm) = ppm/0.64 ©
me / Lit = ppm/64 ®
صفحه 27:
#کیفیت آب آبیاری از نظر شیمیایی با خصوصیات
ذیل مورد بررسی قرار می گیرد:
-١© شورى با غلظت کل نمکهای محلول در آب
- قلیایی بودن (سدیک بودن) یا غلظت سدیم موجود در
آب نسبت به سایر کاتیونها
ترکیبات آنیونی آب بویژه غلظت کربناتها و بی کربناتها
- غلظت بر یا دیگر عناصر کم مصرف که ممکن است
aces
صفحه 28:
#روشهای تعیین غلظت کل نمکهای محلول در آب:
۱-هدایت الكتريکي
©2-مقدار باقیمانده خشك
هدایتالکتریکی یک نمونه آب (120)بوسیلة اندازه گیری مقاومت
الکتریکی دو سر الکترود های موازی که در محلول فرو برده شدهاند
تعیین می گردد.
#آب خالص- برای جریان الکتریکی هادی ضعیفی است ولی اگر آسب
محتوی نمک باشد خواهد توانست جریان الکتریکی را متناسب با
غلظت نمکها به خوبی از خود عبوردهد. بنابراین می توان مقدار تمام
نمکهای محلول در آب را اندازه گیری کرد. هدایت الکتریکی برابر
است با مجموع مقدار کاتیونها و یا آنیونهایی که در آزمایشگاه به طور
شیمیایی تعیین شدهاند.
ا یی
صفحه 29:
تسس
در اندازه گیری هدایت الکتریکی از دسستگاهی به نام
Conductivity meter استفاده مى شود. با اين
دستكاه در مدت خيلىكوتاه مى توان مقدار كل نمكهاى
موجود در آب را تعیین نمود. از اینرو این روش مورد
استعمال فراوانی دارد.
#طبق بررسی هایی که انجام گرفته نتیجه گیری شده است
که هدایت الکتریکی محلولهای مختلف نمکبا افزایشدرسه
حرارت بالا می رود. میزان این افزايش حدود دو درصد بازای
افزايش هر سانتیگراد درجه حرارت است. درجه حرارت
استاندارد برای اندازه گیری میزان هدایت الکتریکی ۲۵ درجه
سانتیگراد است.
صفحه 30:
©#بدين جهت هدایت الکتریکی مربوط به ۲۵درجه سانتیگراه
lis EC, 5b 1, مى دهند.
8 ردرجه حرارت نمونه آب برای اندازه گیری هدایت
الکتریکی کمتر یا بیشتر از ۲۵ درجه سانتیگراد باشد با
استفاده از جداول مربوطه می توان عمل تصحیح را انجام داد
تا ۳۲ آب در ۲۵ درجه سانتیگراد بدست آید.
#بعضى از دس تكاههاى اندازه كيرى هدايت الكتريكى اين
عمل را بطور اتوماتيك انجام مى دهند.
صفحه 31:
#روش باقیمانده خشک:
© نمونه آب آبیاری را از کاغذ صافی گذرانیده و بعد آب زلال بدست
آمده را با حرارت تبخیر کرده و آنچه در ته ظرف باقی مى ماند
تعکهایی اس ت گذ در آب محلول بودهان دوه نام باقیمانده
خشک(01105 ۰ Dissolved 0101])نامیده می شود.
باقیمانده خشک بر حسب میلی گرم در لیتر (أ060/1) یا قسمت
در میلیون (۳۳1۷1) بیان می شود. این روش درصورتی که آب فاقد
بی کربنات باشد و روش ساده و نسسبتاً دقیق برای تخمین مقدار
نمکهای محلول است. ولی چنانچه آب حاوی بی کربنات باشد حدود
نيمى از بى كربناتها در اثر حرارت از بين رفته و مقدار 1125" بدست
آمده با مقدار واقعی آن متفاوت خواهد شد.
صفحه 32:
“روش تعیین غلظت سدیم در آب آبیاری:
#أبد منظو استتاذة أن ذر یار ees eee
موجود در آب ايجاد مى كند با ميزان مطلق و نسبى كاتيونهاى
موجود در آن تعیین شود. و صورت اضافه بودن مقدار سديم نسبت
به کاتیونهای دو ظرفیتی مد ضرر سدیم افزایش و در صورت کمی
این نسبت. ضرر سدیم کاهش می یابد. این نسبت با شاخصی بنام
نسبت جذب سديم(118]6 Adsorbtion كه به
اختصار +581 نيز مى كويند تعيين.شذه. و محاسبه آن با استفاده أز
رابطه زير است:
۱۵ / 7١ )0۵ + Mg)/2 = SAR®
#در این فرمول:
6 ,۱ و **]۷ میزان غلظت این یونها را بر حسب (6/1)
نشان مي دهد.
صفحه 33:
برای تعیین درصد سدیم از شاخصی بنام درصد سدیم استفاده می
شود. این شاخص. مقدار سدیم را نسبت به مقدار ساير کاتیونهای
موجود در آب. برحسب درصد نشان می دهد و با استفاده از رابطه
زیر محاسبه مى شود:
۰
Na =[ Na*/(Na*+K*+Ca?*+Mg?*)] 100%®
#در این فرمول :
»> او **110 میزان غلظت این یونها را بر حسب (106/111) نشان
می دهد.
صفحه 34:
#روش تعیین غلظت کربنات و بی کرد ت:
این روش از طرف تعدادی از محققین برای طبقه بندی آب آبیاری توسعه داده
شده است. خاصیتی است که در بارة قابلاستفاده بودن آب آبیاری در مزرعه به
, ما كمك مى كند و و با استفاده از فرمول زیر محاسبه می گردد:
RSC = (CO3? + HCO*) - (Ca*+ + Mg?*) ®
* در اين فرمول :
© 692 , *022, ۴100*و 0032 ميزان غلظت اين يونها را بر حسب
(06/1:0) نشان می دهد.
#اكر 850 در لب پیش از che THO اکی والان بر لیتر باشد این آب برای
اجا ala اه )39 آنها بین ۱/۲۵ للی ۲/۵ است متوسط و
اگر م15 از ۱/۲۵ کمتر باشد این آب برای آبیاری مناسب است. این پارامتر
هم از نظر ارزيليي كيقى للب آبيارى معيار قلبل اعتمادى نيست. زيرا در إن فرض
شده است که تمام کلسیم ها و منیزیم ها به صورت کربنات رسوب می
صفحه 35:
Saturation Index) ela! asls®
پارامتر مناسب دیگری که درجه تملیل کربنات ها رابه رسوب شدن
بهتر نشان مى دهند يارا 1 شاخص آشباع است و امروزه در تجزیه
کیفی آب های بباری یش از لن استفاده می شود. این شاخص
نشان دهنده _میزان رسوب کربنات ت در | رتباط با درجة اشباع محلول
خاک از و60) 8) است و با فرمول زیر محاسبه می شود.
SI = 8.4 - 110 6»
e
- شاخصشبع 86/1
SIs PH Gai! by in =A, FO شور غیر سدیک در حالت تعادل با
cul CaCO,
68 - مقار 376 از معادله زیر بدستمیلید
e
PHc=(PK2 - PKsp) + P(Ca + Mg) + P(CO3 + HCO3)®
صفحه 36:
#در اين رابطه؛
©(210 + 2)02 - لكريتم منفوفلظتملا (Ca + MQ)
© (71003 + 2)003 - لكاريتم منفى غلظت
ملار (11003 + 003)
© - ل گاریتم منفیضریبف ابنی ونیزآسیون
دوم 112003
PKsp® = ضریبعلالت02003
#پارامتر های مذکور از جدول 3-2 که قبلا ننظیه
شده استخراج می شود.
صفحه 37:
990
9.90
9.00
ero
ese
900
8.90
ene
9000
90
dee
aro
م0
90
9.9
9۹9
990
999
999
eer
999
999
990
oro
99
90
صفحه 38:
©تأثير املاح محلول در آب آبیاری:
- اثر شوری:
*مقدار کل نمکهای محلول در آب آسبیاری به عنوان شوری آب مورد
مطالعه قرار می گیرد. در تأسیس شبکه های بیاری یکی از مسائل
مهم که باید در نظر گرفته شود مقدار نمکهای موجود در خاکها و
آب آبیاری مورد استفاده:در شبکه آبیاری میباشد. حواص- فیزیکی
خاکها بشت باوصعی نمیا خاکهاارتاط ذارد Soule
يافك حاك و ننوذ يد يرق لسسيت هب Slee es pln,
خاك جا وضعيت leet آن تعسرمیکند وسعتت سای حاکن
نیز بستگی به ترکیبآبی که در تماس است دارد.
صفحه 39:
#بس-آب آنبیاری بر خصوصیات خاک تأفیر گذار است. همه آبهای
آبیاری کم و بیش دارای موادی محلول هستند. با تبخیر آب از سطح
خاک و جذب آبتوسط ريشه ها غلظت نمک در محلول خاک
افزایش يافته ومقدار آنبه ۲-۵ برابر غلظت آب آبیاری:می زسد..در
نتیجه این عمل پتانسیل اسمزی آب خاک کاهش يافته و غلظت
یونها ممکناست به حدی برسد که برای گیاه سمی باشد. همانگونه
که قبلا نیز ذکر گردید اگر نیروی مکش ate, های گیاه از نیروی
مکشخاک کمتر باشد در این صورت گیاه نمی تواند آب مورد نیاز
خود را از خاک جذب کند. همچنین اثر پتانسیل اسمزی ریشهگیاه
مشابه اثر بتانسیل ماتر یک خاک بوده و مکمل آن است. با کاهش
پتانسیل اسمزی محلول خاک جذب آب توسط ريشه و تعرقگیاه
تقلیل پیدا می کند.
صفحه 40:
سدیم :
در ارزشيابي کیفیت آب آسبياري بعضي مواقع غلظت نمکها به تنهايي
چيزي را بیان نمي کنند. لذا به تعیین مقدار سدیم نسبت به كاتيونهاي
دیگر اهمیت داده مي شود. قبلا مقدار سدیم بر حسب درصد محاسبه مي
شد ولي اين محاسبه هم درحد مطلوبي نبود. از نظر کیفیت آب آبياري
ضرري که از مقدار سدیم موجود در آب آبياري در اثر استفاده مکرر از
آن به بارخواهد آمد بستگي به غلظت مطلق و نسبي كاتيونهاي موجود در
آن دارد. در صورت بیشتر بودن غلظت سدیم نسبت بهغلظت کاتيونهاي
کلسیم و منيزيم» ضرر سدیم بیشتر و در صورت عکس این ضرر کمتر
خواهد بود. اگر مقدار کلسیم و منیزیم نسبت به سدیم در حد مناسبي باشند
خاك هم از نظر ساختمان و هم از نظر عملیات زراعي (شخم زدن) در
وضعیت مناسبيخواهد بود. اگر مقدار سدیم زیاد باشد. شكافهاي مونین
خاك کاهش یافته و در نتیجه نفوذ پذيري خاك کاهش مي یابد.
صفحه 41:
۴ اثر بي کربناتها:
#أكراب لبياري داراي غلظت بي كرينات بيشتري باشد در
صدوزت غليظتر بتتدن محلول JE بونهای کلس یم و متيزيم نه
نشين مي شوند. در اين صورت غلظت كلسيم و منيزيم محلول
خاك كمتر شده و در نتيجه سديم افزايش مي يابد. لذا با جدا
شدن يونهاي كلسيم و منيزيم از محيط يون سديم به حالت
برتر (عطن00) در آمده و باعث مضر شدن آن ميگردد.
۶۴ اثر بر:
یر از جمله موادي ات كه تقريباً در تمام آبهاي طبيعي به
غلظتهاي گوناگون وجود دارد. در بعضي از آبها فقط اثري از آن
مشاهده مي شود ولي در بعضي دیگر غلظت آن ممکن است
به جندين 851:1 برسد. اين عنصر براي رشد كياه الزامي است
ولي اگر غلظت آن از حد معيني حتي به مقدار كم تجاوز كند
oly سمي يه دنيال خواهد داشت.
صفحه 42:
2 2
#برررسي هايي که از طرف محققین مختلف انجام گرفته نشان
مي دهد که رشد گياهان در غلظت 0.060.06 0
معمولي بوده ولي وقتي كه بهغلظت يك Dy es PPD
گیاهان لطمه مي بینند.
#باید بخاطر داشت وقتی ترکیبات بر به خاک اضافه می شود
قسمت قابل توجه آن جذب ذرات خاک toad فقط مقدار کمی از
آن وارد محلول خاک می شود. حساسیت گیاهان نسبت به میزان
بر موجود در محلول خاک بوده و ربطی به میزان بر. جذب شده
به ذرات خاک ندارد.
صفحه 43:
#روشهاي طبقه بندي آبهاي آبياري:
#در تعیین کیفیت آب آسبياري طبقه بندیه.ا نسسبت به ترتیب زماني
(Croix) :4 روش نقسیم شدهاند. اگر اين طبقه بندیها بدون در
نظر گرفتن عوامل ge cal خاك و گیاه انجام گیرد به واقعیت نزديك
نخواهد شد. روشهاي ابداعي به صورت زیر هستند:
6 - روش 27۳)
© © -روش یره und سا
©© - روش دیاگرام »0۳ یاروش دیاگرام آزمایشگاه شوري 0.).)9)
8 - روش شوري نسبي و مطلق
#از اين روشهاء روش ل9:۳) و روش Otro یبا روش دیاگرام
آزمایشگاه شوري 9.0).() متداول بوده و در اینجا مورد مطالعه قرار
خواهد گرفت.
صفحه 44:
۴#روش 5008610:
*#اين روش در طبقه بندي آبهاي آ-بياري اولین روشي بود که از
طرف 50058610 ابداع شده است. در اين روش آب أبياري
نسبت به 9(EC,, Micromhos/cm),..S,iSJI cular
درصد سدیم طبقه بندي شده است. هدایت الكتريکي هر
طبقه و درصد سدیم آنها در جدول زیر داده شده است.
#حدول 3-3 طبقه بندی آب آبباری بر اساس, روش 5008618
eo> eSo> بسیار خوب
SO - FO SSO - PSO خوب
400 - 00 4260 - 00 قابل قبول
60 - 60 SOOO - 2000 مشكوك
نامناسب >000000© >600©
صفحه 45:
#روش دياكرام سل( یاروش دیاگرام آزمایشگاهشور ري
0.6.0
این روش در سل 1860 از طرف کارمندان آزمایشگاه
دیور ساید کالیفرنیا در آمریکا ابداع گردیده است. در اين روش
آب آسبياري با در نظر گرفتن غلظت کل نمکها بر حسب
(محاعصطمسسم) تحت تحت عنوان احتمال ضرر شوري و نسبت
جذب سديم (G@R) تحت عنوان قليايي بودن ol در do
كلاس بصورت 5000 تا 002062 طبقه بندي شده است.
علامت ( مشخص کننده 0 و ۵) مشخص کننده مقدار
8 مي باشد. همانگونه که در شکل (9-4) مشاهده می
شود در محور افقي ارقام هدايت الكتريكي أب بياري و در
محور عمودي نسبت جذب سديم آب لبياري نشان داده شده است.
صفحه 46:
ايان سمير (فلا)
شكل 0-© نمودار رده بندي آب آبياري
صفحه 47:
٩طبقه بندي آب آبياري از نظر شوري:
©كروه 0- كروه شوري كم (,©)
#مقدار هدايت الكتريكي اين كروه آبها بين 660-0
ساوسو بوده و براي سبياري هر نوع خاك تقريباً
مناسب است و بدون اينکه مشکل شوري به بار, آورد به راحتي
مي توان ان آنها استفاده كرد. به غير ان خاكهايي که نفوذ پذيري
خيلي كم داررند. در شرایط آبياري معمولي با وجود عمل آبشويي
طبيعي» بدون ایجاد هیچ مشكلي مي توان استفاده نمود.
80 05 0 گروه شوري متوسط (Cg)
مقدار هدایت الكتريكي اين گروه آبها بين 26)0-800>
صفحه 48:
wiowhkoslxv® 2359 48 حاويمقدار متوسط نمكمي
باشند . گياهانيکه در حد متوسط نسبتب4 Sua pfindias
برلحتيمیت وان ازآنها لستفادم کرد. در مورد گياهانيکه
به شوریحساسهتند باید بسه عم للبشويياهميتدادم شود.
*گروه ۵ گروه شوري زياد (©0):
#مقدار هدایت الكتريكي اين گروه آبها بين 66600-260
مماصمامسبن برده که داراي مقدار زياد نمك مي باشند.
درصورت استفادة مداوم براي جلوگيري از. بریوز مشکل شوري
بايستي عمل آبشويي و شخم زدن خاك بطور مرتب انجام گیرد.
به خصوص خاكهايي که عمل زهكشي مناسب ندارند نباید
استفاده کرد.
e
صفحه 49:
©كروه - گروه شوري خيلي زیاد (06):
©#مقدار هدايت الكتريكي اين ككّروه آبهابيشتر از
wirowkoslhx COSCO بوده که براي sow!
مناسب نیستند. فقط در شرايطي مي توان استفاده کرد
که خاک داراي نفوذ يذيري زياد و زهكشي مناسب
داشته و انجام عمل آبشويي خوب و در گياهاني استفاده
ششود که به شوري مقاومت خيلي زيادي داشته باشند.
با توجه به تبادل کاتیونی سدیم» تغییراتی در میزان
سدیم محلول در لب بوجود می آید که می تواند موجب
عدم تقسیم بندی منظم در جدول باشد.
صفحه 50:
#طبقه sau آب آبياري از نظر قلیائیت:
#در این طبقه بندي نسبت جذب سدیم آب آبياري در
نظر گرفته شده است.
©كروه 1 گروه قليايي کم 1(S1)
#*اين گروه آبها براي هر خاك و گياهي مناسب بوده و
بدون اینکه ضرري بوجود اید مي توان استفاده کرد.
ولي حتي المقدور بايستي در آسبياري گياهاني که به
سدیم حساس نیستند استفاده نمود. در آبياري
درختان ميوة هسته دار نظیر الو, زرد الو, هلو, گیلاس
و بادام که به سدیم حساس هستند باید خودداري
نمود.
e
صفحه 51:
#گروه 2 گروه قليايي متوسط (69):
©اين گروه آبهارا در خاكهايي که داراي بافت درشت و نفوذ
پذيري زيادي هستند به راحتي مي توان استفاده کرد. درخاكهاي
بافت سنكين كه داراي ظرفيت تبادلي كاتيوني بالايي هستند و به
خصوص در شرایط آبشويي خيلي کم ضرر سدیم بیشتر است.
#گروه 0- گروه قليايي (GO)
©اين كروه آبها معمولا در خاكهاي شني که نفوذ پذيري زيادي
دارند استفاده مي شود. شايان ذكر است كه بايد غلظت كل نمك
كم باشد. در صوريت عدم وجود زهكشي مناسب يا عمل آبشويي»
اضافه كردن مواد آلي و برنامه بخصوص شخم زدن استفادهاز
اين گریوه آبها مشكلاتي به بار مي آورد.
صفحه 52:
در خاكهايي که داراي گچ (جم) هستند به راحتي مي
توان از اين گروه آب استفاده کرد. خاكهايي که داراي <مز
نیستند باید با مواد شيميايي اصلاح شوند.
9گروه <» گروه قليايي خيلي زیاد(6):
این گروه آبها براي آسبياري مناسب نیستند. فقط در
خاكهايي که غلظت نمك آنها کم است و داراي کلسیم قابل
حل بیشتر مي باشند» در صورت اهتمام به عمل أبشويي و
با اضافه كردن مواد شيمياي اصلاح كننده نظير كج يا
زييس- (211,20+:0)500)اين آبها مي توانند قابل
استفاده شوند.
۰
صفحه 53:
#مثال در باره استفاده از دیاگرام آزمایشگاه شوري آمریکا:
#اگر میزان نسبت جذب سدیم 9 باشد و در وحله اول میزان
هدایت الكتريكي آب از 90 میکروموس. بر سانتیمتر کمتر باشد
از نظر ضرر سدیم در گروه 90) قرار مي گیرد (شکل 6-0).
اگر میزان نسبت جذب سدیم ثابت يعني همان 9 باشد ولي میزان
هدایت الكتريكي 66-96660) میکروموس- بر سانتیمتر باشد
در این صورت از نظر ضرر سدیم در گروه 90) قرار ميگيرد.
همچنین اگر نسبت جذب سدیم ثابت يعني همان ٩ ولي میزان
هدایت الكتريكي از 060660 میکروموس بر سانتیمتر بیشتر باشد
از نظر نسبت جذب سدیم در گروه ©© قرار مي كيرد.
همانطوري که مشاهده مي شود از نظر نسبت جذب سدیم درگروها
مرز مشخصي وجود ندارد.
صفحه 54:
#زیرا با افزایش شوری ضرر سدیم کمتر می شود و در
نتیجه منحنی های مربوط به Olle GBR مورب
دارند.
#در اكثر مناطق كشورمان علاوه بر مشكل كمي آب
مشكل كيفي آب نيز وجود دارد. يعني در مناطقي که
زمين زراعي حاصلخيزي وجود دارد آب كافي وجود
ندارد و بالعکس-. وجود آب در اين مناطق يااز نظر
کمیت و یا از نظر کیفیت مناسب نمي باشد. اگر بناچار
از این نوع آبها که فاقد کیفیت مناسب هستند» استفاده
شود بايستي بطور كلي به دونکته اساسي توجه شود:
صفحه 55:
#نكته اول اينكه بايد آبهاي شور با استفاده از امكانات امروزي
شيرين (نمك زدايي) گردند که اين عمل در بيشتر كشورها
چدین سل است که انجام مي گرد و در این مورد أرهايشاك
زيادي جهت یافتن يك روش مناسب و با صرفه از لحاظ
اقتصادي جریان دارد و پيشرفتهاي عظيمي هم در اين مورد
حاصل شده است. بطوري که در بسياري از کشورها از جمله
كشورهاي واقع در جنوب خلیج فارس و نیز در ایران با استفاده
از دستگاههاي آب شیرین کن مقدار. آب قابل توجهي روزانه
شیرین مي شود و حتي در برخي از كشورها مؤسساتي جهت
تأمين آب شهرها و دهات سيستم لوله كشي داير شده است.
صفحه 56:
روش مقرون به صرفه اي که بتوان به وسیله آن آب
شور را براي آسبياري» شیرین و قابل استفاده کرد پیدا و
اختراع نشده است. زیرا حجم لبي که در بخش كشاورزي
استفاده مي شود بسیار زیاد است. بنابراین با امکانات و
اطلاعات امروزي نمي توان به تهیهآن به صسورت
اقتصادي دست يافت.
©نكته دوم اينكه آبهاي شور را نمي توان بدون شيررين كردن به
عنوان آب آسبياري مورد استفاده قرار داد. همانطوري که در
قسمتهاي قبل نیز بحث شد. استفاده مستقیم از آب شور بتدریج
موجب شور شدن خاك و در نتیجه سخت شدن عمل جذب آب
توسط گیاهان از خاك مي شود و نهایتاً موجب کاهش محصول
مي گردد.
صفحه 57:
©بنابراين براي كنترل شوري و كاهش تاثير املاح بر
روي كياهان و خاك بايد يك سري اقدامات لازم انجام
كيرد و تكنيكهايي به موقع به كار كرفته شود تا از آب
شور بعنوان آب آبياري استفاده شده و بدینوسیله زمينهاي
شور مورد استفاده كشاورزي قرار گیرد.
© از جمله اقدامات و تكنيكهايي كه به هنكام اس تفاده از
اب شور مي توانند مفيد واقع شوند» بخصوص در زمينه»
كاهش ياكنترل شوري و بهبود خواص. فيزيكي خاك
(بویژه افز ایش قابلیت نفوذ يذيري اب در خاك)
عبارتنداز:
صفحه 58:
©)- زهكشي و تسطیح اراضي:
#تأسیس يك شبكة آبباري در اراضي كشاورزي بدون سیستم
زهكشي باعث كويري شدن اراضي مي شود. سیستم زهكشي
بطور كلي آب اضافي را از اراضي دور مي کند. در صورت عدم
وجود اين سیستم در يك شبكة آبياري سطح آبزیرزميني بالا مي
آید و در نتيجه تبخير زياد آب» تجمع املاح در قسمتهاي سطحي
زمين زيادتر مي شود. علاوه بر اين وجودآب زياد در زمين يا
خیس بودن آن مانع از شستشوي املاح توسط آب لبياري مي شود.
سيستم زهكشي با دور كردن آب اضافي زمين و باز شدن راه
براي خروج آب از زمين شستشوي املاح را از طريق آسبياري
امكان يذير مي سازد و همجنين زهكشي مانع از شور يا كوير شدن
مجدد خاك مي كردد.
صفحه 59:
#زیرا از يك طرف امکان شستشوي املاح را در خاك بوسيلة
آب آبياري یا آبهاي سطحي اضافي که به زمین رسیده است
فراهم مي کند و اجازه نمي دهد املاح آب آبياري در خاك جمع
شود و موجب شوري بیش از حد گردد و از طرف دیگر مانع
از بالا آمدن آب شور زیر زميني و تجمع نمك در قسمتهاي
سطحي زمین گردد. تسطیح اراضي و از بين بردن Ly alle
قسمتهاي گود آنها که محل تجمع آب است. قبل از ایجاد سیستم
زهكشي براي خارج نمودن آبهاي اضافي سطح مزرعه بسیار
مفید و موثر مي باشد. وجود قسمتهاي پست و بلند و يا ناهموار
بودن سطح زمين مانع ايجاد شبكة ز هكشي منظم در زمین مي
شود.
صفحه 60:
6 عملیات زراعي (شخم (Gee
©بطور كلي شخم زدن قابلیت نفوذ هوا و آب را در زمین افزایش
مي دهد و در نتیجه شستشوي املاح بوسيلة آب آبياري بهتر و
کاملتر صورت مي گیرد. وجود لایه هاي سخت در زمينهاي
كشاورزي شخم زدن را واجب و ضروري کرده ودر غير
اینصورت آب با ريشة گیاه نمي تواند در آن نفوذ کند.
© 2 انتخاب گیاهان مقاوم به شوري:
در استفاده از خاك و آب شور باید گیاهان مقاوم به شوري را
انتخاب کرد تابتوان محصول رضایت بخشي را برداشت
نمود(جدول 9-6). چه بسا دیده مي شود که کشاورزان بدون
توجه به حساسیت یا مقاومت گیاهان نسبت به شورىء از روي
صفحه 61:
© عادت ويا سنت اغلب گياهاني را در خاكهاي شور يا هنكام
استفاده از آبهاي شور مي کارند که تحت تأثير نمك قادر به
محصول دهي رضایت بخشي نیستند» مانند گندم» گوجه فرنگي
و غیره. در اینمورد مروجین كشاوزري وظيفة ببسيار مهمي
دارند تا کشاورزان را راهنمائي کنند. کشت یونجه در زمينهاي
شور و یا آبياري با آبهاي شور مناسب است زیرا با پوشاندن
تمام سطح زمین مانع از تبخیر زیاد آب ودر نتيجه تجمع نمك
در سطح زمین مي شود. و از طرف دیگر. با ريشه دواني در
لابه لاي خاك و با عمق قابل توجهي از. آن همخاك را از. لحاظ
فيزيكي و شيميائي و حياتي بهبود مي بخشند و هم با گرفتن آب
زياد از زمین و جلوگيري از تبخیر به رشد گیاه كمك مي نماید
صفحه 62:
Pat Hise
گیاهان نسبتا حساس به شوری
يونجه؛ کلم شبدررء ذرتعلوفه ای» ذرت
ده ای ذرت شبر ین خبار BR انگور»
کاهی بادام زمینیء فلفل» سيب زمينيرياء
تروبچه» برنج» اسفناج نیشکر و گوجه
فرنگی
گیاهان نسبتا مقاوم به شوری جوء پنیه» خرما و چفندرقند
گیاهان مقاوم به شوری چغند علوفه ای» زیتون و گندم
صفحه 63:
#- انتخاب روش کشت واناری ساس:
#معمولاً محص ولات مختلف در شرايط متفاوت به اشكال
مختلف کشت و باروشهاي مختلف آبياري مي شوند. در
مناطق كويري و یا هنگام استفاده از آب شور بايد به روش
آبياري توجه شود تا با انتخاب روش صحیح آبياري از شور
شدن de و اثر زیانبخش آن به گیاه حتي الامکان جلو گيري
به عمل آید.
۴روش آبياري كرتي قديمي ترین روش آبياري سطحي است.
در این روش بعلت اینکه آب تمام سطح زمین را مي بوشاند
از نظر كنترل شوري و شستشوي نمك بطور یکنواخت يك
روش بسیار خوبي است و در صورت مسطح بودن زمین
أسبياري قابلیت نفوذ آب در خاك و وجود آب آبياري در حد
كافي راندمان روش بياري كرتي را براي شستشوي نمك از
صفحه 64:
افزایش مي دهد. اما مسائلي که در اين روش وجود دارد عبارتنداز:
عر ورت کر ey ks كيردي مكلف
قابل كشت و آبياري نبودن بسياري از محصولات با اين روش» سفت
و غير قابل نفوذ شدن زمين با كدشت زمانء تجمع نمك در سطح زمين
در فاصلة بين آبياريها.
#در روش آبياري شياري قسمتي از زمين در زير آب قرار مي
كيرد و بر این اساس توزیع ثمك در دو جهت افقي و عمودي
مور Tidy dls At fsa Gg yak ga
در اين قسمتها جمع مي شود. البته انباشته شدن نمك در تمام
قسمتهاي روي پشته به يك اندازه نیست و بستگي به شکل شیاا
دارد. در يشته هاي لا املاح بيشنتر در همان
نقطداي كه بذر يا نشاء ake hes البته
انتخاب محل بذر در روش شياري نسبت به ث rete
مناسبي باشد (شكل ©-9).
۰
صفحه 65:
پات ار 1
toby) 3
اش لو
tite yd
صفحه 66:
يك ردیفه روي پشته صاف» بستر بذر
در وسط پشته(محل تجمع نمك) جوانه نزدهاست.
#ب - آبياري از یک طرف کشت يك ردیفه روي پشته صاف» بستر بذر
در وسط پشته که خارج از محل تجمع نمك می باشد بذر جوانه زدهاست.
8ج - آبياري از دو طرف ولی با مقدار بیشترء کشت يك رديفه روي يشته
صاف» بستر بذر در نقطهاي بالاتر از تجمع نمکها» بذر جوانه زدهاست.
#د - آبياري از دو طرف» کشت دو ردیفه روي پشته صاف بستر بذرها
دور از محل تجمع نمکهاء بذرها جوانه زدهاند.
- آبياري از یک طرف کشت یک ردیفه روي پشته صاف» بستر بذر
دور از محل تجمع نمکها و بذر جوانه زده است.
8و - آبياري از دو طرف ولی با مقدار بیشتر» کشت دو ردیفه روي پشته
صاف. بستر بذرها در نقطهاي دورتر از تجمع نمکهاء بذرها جوانه
زدهاست.
صفحه 67:
#شکل 3-2 انتخاب محل مناسب بذر در روش آبياري شياري
® - آبپاري از يك طرف» کشت یک ردیفه روي پشته شییدار» بستر بذر
دور از محل تجمع نمکها و بذر جوانه نزده است.
خ - آسبياري از دو طرف» کشت دو ردیفه روي پشته شییداربستر بذر
دور از محل تجمع نمکها و بذر جوانه زده است.
صفحه 68:
همانگونه که در شکل الف نیز دیده مي شود يكي از. مسائل مهم
و مشکلات عمده در كشاورزي سبز نشدن بذرها است. چه بسا
دیده شده که کشاورزان بدون توجه به انتخاب محل مناسب
براي بذر طبق معمول بذر كاري مي کنند ولي بسسياري از
بذرها جوانه نمي زنند و براي جبران بذرهائي که بر اثشر
شوري سبز. نمي شوند» سعي مي کنند با افزودن بر مقدار بذر
يعني کاشتن بذر در فاصله هاي کمتر و یا انداختن چندین بذر
در يك محل شانس- سبز. شدن بذر ها را بیشتر کنند تا بدین
طریق زراعت تنك نشود» غافل از اينکه حتي اين اقدامات و آن
همه کار اضافي و بذر اضافي براي رفع چنین نقصاني اغلب
مفید واقع نشدهو یا كاري اساسي به شمار نمي رود.
صفحه 69:
#با انتخاب صحیح نوع پشته و محل بذر در روش شياري
مي توان با صرف حداقل بذر يك زراعت خوب در موقع
استفادهاز آب شور و حتي خاك شور بدست آورد. به عبارت
دیگر عملیات زراعي بايستي طوري انجام گیرد که تمام
بذرهاي کاشته شده سبز شوند.
© مدت زمان شور شدن خاك در حد مضر به كياهان بستكي
به غلظت املاح محلول در آب آبياري دارد. لذا بايستي با
توجه بهغلظت املاح محلول در آب لس بياري و مقاومت
گیاهان به شوري مقدار. آب آشويي را محاسبه و عملیات آن
را برنامه ريزي AUS
صفحه 70:
۱
THE END