صفحه 1:
به نام او
موضوع:تعيين غلظت قند خون
صفحه 2:
مقدمه:
در شرایط طبیعی غلظت گلوکز خون در محدوده باریکی , معمولا
بين 90 - 80 میلیگرم در دسی لیتر هر روز صبح قبل از صرف
صبحانه در شخص ناشتا کنترل میشود. این غلظت در حدود ساعت
اول بعد از صرف یک وعده غذا به 140 - 120 میلیگرم در دسی
ليتر خون افزايش مییابد. اما سیستمهای فیدبکی برای کنترل
گلوگز خون غلظت گلوکز را به سرعت (معمولا در ظرف 2 ساعت
بعد | ز آخرین جذب کربوهیدراتها) به حد طبیعی باز میگردانند. . بر
عکس , در حالت بیغذایی . بوسیله گلوکونئوژنز در کبد گلوکز مورد
نیاز برای حفظ غلظت گلوکز در حد ناشتا را تامین م ىكند. اين
مقادیر برای بیماران دیابتی قدری بالاتر است.
~
Te
صفحه 3:
کنترل سطح فند خون :
کبد به عنوان یک سیستم بافری مهم برای گلوکز خون عمل میکند به
این معنی که هنگامی که گلوکز خون به دنبال صرف یک وعده غذا تا
غلظت زيادى بالا منزود میران بزشح انصولین بیر افرایش میباندو
در حدود 3/2 گلوکز جذب شده از روده بلافاصله به گلیکوژن تبدیل
شده و در کید ذخیره میشود. در طی ساعات بعد که غلظت گلوکز
خون و نیز در اين ترشح انسولین کاهش مییاید. کبد گلیکوژن را
تجريه ونه گلوکر تندیل هیکند. این تنظیم. در بیمازان با اختلالات
کبدی تقریبا غیر ممکن است.
علاوه بر انسولین , گلوکاگون نیز در تنظیم مقدار قند خون دخیل
است. این هورمون بر عکس انسولین کار میکند. بطوری که با
کاهش گلوکز خون ترشح گلوکاگون افزايش مییابد و برعکس
انسولین , موجب تجزیه گلیکوژن و به سطح نرمال رساندن غلظت_
گلوکز میشود.
صفحه 4:
یک اثر مستقیم کاهش غلظت گلوکز خون تحریک غده
هیپوتالاموس و سیستم عصبی سمیاتیک میباشد که موجب ترشح
اپی نفرین از غدد فوق کلیوی میگردد. اپی نفرین بر روی کبد اثر
کرده و موجب آزاد سازی گلوکز میشود.
۰ دو هورمون رشد و کورتیزول نیز در این تنظیم موثرند چرا که
مقدار مصرف را بوسیله قسمت اعظم سلولهای بدن کاهش
میدهند و بجای آن , گلوکز را به چربی تبدیل میکنند.
Te
صفحه 5:
میت بالا نرفتن سطح گلوکز خون :
گلوکز مقدار زیادی فشار اسمزی در مایع خارج سلولی اعمال
میکند اگر مقدارش افزایش پابد فشار اسمزی خارج سلول هم
افزايش مییاید و همین موجب بهم خوردن قدرت ترابری غشای
سیتویلاسمی گردیده و همین خود به نتایج ناخوشایندی چون ادم ,
از دست دادن آب سلول و ... میگردد.
گلوکز زیادی از طریق ادرار دفع میگردد و همراه این مایعات و
الکترولیتهای بدن نیز تخلیه میشود.
٠ اقرانش دزاژ قدت سظح گلوکز خون::موجب آسیب بسیازی
از بافتها و بویژه رگهای خونی آنها میگردد و همین ممکن است
به نتایجی چون حمله قلبی , سکته مغزی , بیماریهای کلیوی گردد. ۹
صفحه 6:
انواع بیماری دیابت:
culo نوع1: در دیابت نوع 1 که 15- 10درصد کل موارد دیابت را
تشکیل می دهد تولید انسولین از پانکراس به علت از بین رفتن
سلولهای سازنده ی انسولین, متوقف می شود. به همین دلیل
افراد مبتلا به اين نوع دیابت باید از بدو تشخیص, انسولین مورد نیاز
بدن را به صورت تزریقات روزانه تأمين كنند. به همین دلیل به آن
"دیابت وابسته به انسولین" نیز می گویند.
ديابت نوع 1 اغلب در سنين زير 30 سال به وجود مین آید, لذا به
آن "دیابت جوانی" نیز می گویند.
Te
صفحه 7:
دیابت نوع2: دیابت نوع 2 بیشتر در بالغین بالای 30 سال و چ
دیده می شود که 90- 85 درصد کل موارد دیابت را شامل می گردد
و انسولین تولید شده از پانکراس در اين افراد به خوبی عمل نمی
کند. در واقع يا پانکراس a اندازه ی کافی انسولین ترشح نمی کند و
يا اين که انسولین ترشح شده, به علت وجود مقاومت سلول ها به
انسولین مخصوصاً در افراد چاق, فاقد کارآیی لازم است.
به این نوع دیابت. "دیابت غیر وابسته به انسولین" يا "دیابت
بزرگسالان" نیز می گویند.
Te
صفحه 8:
دیابت حاملگی: دیابت حاملگی به دیابتی گفته می شود که
برای اولین بار در طول حاملگی تشخیص داده شود. اين
نوع ديابت معمولاً گذراست و بعد از اتمام حاملگی بهبود
مى يابد. خانمهاى مبتلا به ديابت حاملكّى بعداً در معرض
خطر ابتلا به ديابت نوع 2 هستند.
Te
صفحه 9:
زمایشات قند خون:
ست كلوكز ميزان قند خون خاصي به نام كلوكز را در خون شما
اندازه مي كيرد. كلوكز از غذاهاي كربوهيدراتي به وجود مي آيد. قند
گلوکز منبع اصلي انرژي مصرفي در بدن مي باشد. انسولین
هورموني است که به سلول ها ي بدن شما براي استفاده از گلوکز
كمك مي كند. انسولين در بانكراس توليد مي شود ودر هنكام بالا
رفتن ميزان كلوكز وارد جريان خون مي شود . به طور طبيعي
ميزان كلوكز خون شما بس از صرف غذا به طور محسوسي بالا مي
رود. اين ميزان افزايش در كلوكز باعث توليد انسولين مي شود تا
مانع از بالارفتن بيش از حد سطح كلوكز شود. بالا ماندن سطح
گلوکز براي مدت طولاني در خون شما منجر به آسيب به جشم هاء
کلیه ها, اعصاب و عروق خوني مي شود.
Te
—~
صفحه 10:
قند خون ناشتا (۴85 ): اين آزمایش قند خون شما را زماني
اندازه مي كيرد كه شما حداقل sly 8 ساعت چيزي نخورده
باشید. معمولا" این آزمایش اولین مرحله براي براي نشخیص
دیابت مي باشد.
قند خون دوساعت بعد از غذا: اين آزمايش قند خون شما را دقیقا"
2 ساعت بعد از صرف غذا اندازه مي كيرد. اين ازمايش براي
تشخيص ديابت كاربرد ندارد.
قند خون تصادفي : اين ازمايش قند خون را بدون توجه به زمان
آخرين وعده ي غذايي شما اندازه مي كيرد. ممکن است چندین بار
به طور اتفاقي در طول روز ميزان قند خون شما اندازه كرفته
شود. اين ازمايش مفيد است زيرا سطح كلوكز خون افراد نرمال
تغییر بسیار زيادي در طول روز نشان نمي دهد. تغییرات بیش از
اندازه در میزان قند خون ممکن است
این آزمایش براي تشخیص دیابت کاربرد ندارد
صفحه 11:
آزمايش تحمل كلوكز oral glucose tolerance test wile» (
: (براي تشخيص ديابت به کار مي رود. آزمایش تحمل گلوکز
شامل يكسري از اندازه گيري هاي گلوکز خون شما پس از
نوشیدن مایع شيريني است که داراي گلوکز مي باشد. این
آزمایش در حال حاضر براي تشخیص دیایت حاصل از
بارداري(۱0[206165 06563810031 ) به كار مي رود. در حال
حاضر اين تست براي تشخيص ديابت در افرادي كه باردار
نيستند استفاده نمي شود.
Te
صفحه 12:
oil :ALC (Glycohemoglobin AC1 ( كليكوهموكلوبين
آزمایش میزان گلوکز اتصال یافته به گلبول هاي قرمز را اندازه
مي گیرد. ازاین آزمایش مي توان براي تشخیص دیابت استفاده
نمود. همچنین نتایج اين آزمایش میزان پیشرفت سلامتي فرد مبتلا
به ديابت در دو و سه ماه اخیر و نیاز به تغییر و یا ادامه ي شیوه ي
فعلي درمان زا بروسي می کند., نتیجه آزمایش:۵01مي تواند
معياري براي میزان متوسط قند خون شما باشد. به این مقدار,
"متوسط گلوکزپراورد شده" یا 6۸۵۲" گفته مي شود.
Te
صفحه 13:
تست تحمل گلوکز (0677) )تست نهایی
دیابت و تست بارداری)
1-0 از 85 استفاده میشود-ی کمحلولگلوکز به فرد داده می
شود -] ب خورد بسته بهون100-70گرم. لوگز متفیز است
1ساعت بعد دوباره | زفرد خون گرفته ی شود.(قند خون زیاد)
2ساعت بهد تست مجدد- 3ساعت بعد تست مجدد
تست تحمل گلوکز خوراکي (06۲۲) مي باشد. در اين gules سطح
گلوکز خون شما در 2 مرتبه : یک بار پس ۱ ز ناشتايي و یک بار 2
ساعت پس از نوشیدن یک آشاميدني غني از گلوکز « اندازه گيري مي
گردد. اگر سطح گلوکز خون شما 2 ساعت يس | ز مصرف آشاميدني
غني از گلوکز, بالاتر از حد طبيعي بود مي توانید آن را (اختلال ۳
تحمل گلوکز) بنامید و این عارضه احتمال ابتلا به پره در شما
صفحه 14:
ش های اندازه گیری قند خون:
روش اورتوتولوئیدین:در اين روش از آمین های حلقوی استفاده
می شود.در محیط اسید استیک گرم عامل آلدئیدی گلوکز با
آمین ترکیب شده و مشتقات رنگی ایجاد می کند که از روی
شدت رنگ حاصله می توان گلوکز موجود در خون را تعیین
مقدرا کرد.از امین های حلقوی مورد استفاده در اين روش می
توان آنیلین,بنزیدین و ارتوتولوئیدین را نام برد. کمپلکس رنگی
ایجاد شده دارای ساختمان باز شیف wo باشد:
Aldehyde + Amine > Schiff basc
Te
صفحه 15:
اندازه گیری غلظت گلوکز خون:
+ 26010 ۱0-۵۱۷6۵۳96 + (1) باا-ظ۱
H202(2-3-4) > Quinoneimine + H20
Gul oxidaes =1
Phenol- Aminoantipyrin- Proxidaes=2-3-4
مواد و وسایل مورد نظر آزمایش:
سرم-کیت(دارای 4-3-2-1بصورت 8۵89606)-آب مقطر-ین ماری- _
اسپکتروفوتومتر ۳
Te
صفحه 16:
روش آزمایش:
0میکرولیتر از نمونه ی سرم + 1000میکرولیتر از
کیت<10دقیقه در دمای 37درجه در بن مارری قرار داده
بلانک را که 10میکرولیتر آب مقطر +1000میکرولیتر از کیت
است را در بن ماری در دمای 37درجه قرار داده
سپس ابتدا دستگاه اسپکتروفوتومتری را بلانک کرده.بعد نمونه را
با طول موج 500در آن قرا رمی دهیم.میزان جذب را یادداشت
مى نماییم.
محاسبات:
بلانک: ۸20 ۲2100 غلظت<0 ۹
~
a 1238 ۸0/41 نمونه: