تعداد اسلایدهای پاورپوینت: ۲۷۰ اسلاید کتاب اصول باغبانی ۲۷۰ اسلاید برگرفته از کتاب

afshinmoradi1387336

صفحه 1:
باغبانی عمومی ‎WY‏ ‏- بر اساس کتاب باغبانی عمومی ‎ZS‏ ‏- تاليف دكتر روح انگیز نادری le 297 Cobh re afshinmoradi1387336@yahoo.com :.

صفحه 2:
هدف درس : باتوجه به افزایش جمعیت و اهمیت اقتصادی و ارزش غذائی محصولات ‎ee ee ee‏ ضروری به نظر می رسد » که تمامی جوامع نگاه ویژه ای به این امر دارند و لذا دستیابی به خود کفائی در زمینه محصولات کشاورزی به خصوص 5 |} 3 باغبانى مستلزم بهره كيرى از علوم بيشرفته روز دنيا در اين زمينه مى باشد » در اين مجال سعى بر اين است مطالبى مختصر و مفيد جهت استفاده دانشجويان عزيز ارائه كردد .

صفحه 3:
۰ جایگاه درس : درس باغبلنی عمومی در اقتصاد کشاورزی به ارزش ۳ واحد جزء دروس تخصصی رشته اقتصاد کشاورزی در مقطع کارشناسی میباشد.

صفحه 4:
” فصل اول : تاریخچه ۲ فصل دوم : گروه بندی گیاهان باغبانی 7 فصل سوم : گیاه افزایی (تکثیر) 7 فصل چهارم : محیط رشد ۲ فصل پنجم : هورمونها و تنظیم کننده های رشد ” فصل ششم: اصول هرس و تربیت ۲ فصل هفتم: میوه کاری فصل هشتم: سبزیکاری ” فصل نهم : گلکاری. طراحی و گل آرایی

صفحه 5:

صفحه 6:
ace , él Og aad p32 * پیدایش باغبانی انسان اولیه غذای خود را با ماهیگیری و شکار و استفاده از گیاهان وحشی تأمین می کرد. در آن دوران انسان به صورت گروههای کوچک یک یا چند خانوارى در غارها و معمولاً در نزديكى منابع مواد خورااکی می زیست و هر حانواده مسئول تهیه غذای خود بوده است. با تشكيل اجتماعات نسبتاً بز ركتر نیازها و در نتیجه وظایف و پیشه های خاص و جدیدی به وجود آمد که ایجاب می کرد گروهی از افراد به کارهایی مانند آموزشی و یره پرداخته و برای غذای خود متکی به افراد دیگر اجتماع شوند. از این زمان انسان به فکر افتاد که ضمن تشکیل اجتماعات خود در تقاط مناسب غذای خود را نیز به ‎cle‏ جمع آوری تولید کند.

صفحه 7:
ن کشاورزی در تمدن های اولیه به صورت فتى بسيار ابتدابى شروع گشت. با پیشرفت تمدن و به وجود آمدن اجتماع هایی بز رگتر, 0 پدید آمد که موحب بروز حنگهای بشمار شد در نتیسه بشر به عاطر آیمتی دیوارهایی به دور محیط زیست خود ایجاد کردند. به محدودت فا پین این دیوارها کشاورزان اولیه مجبور شدند تعدادی از محصولات خود را ماد غلات که به سورت کفت رده یسی در سل وس و با کار و بازده نسبتاً کم در واحد سطح کاشته می شد به اراضی بیرون شهر منتقل کنند و آن دسته از محصولات مانند سبزی و میوه که به شکل کشت متراکم يعنى با مراقبت زياد و محصول بيشتر در واحد سطح توليد مى كرديد در داخل شهرها بكارند. بدين ترتيب در كشاورزى دو شعبه زراعت يعنى كشت در مزرعه و باغبانى يعنى كشت در داخل باغ به وجود آمد.

صفحه 8:
ace , él Og aad p32 تاریخچه بافبانی در ایران : می شود ایران یکی از اولین کشورهای دنیاست که در ‎OT‏ کشاورزی و ‎ee ee‏ ها همچین گفته می شود که مهاجرت آریایی ها به ایران بر خلاف مشهور مهاجرتی چوپانی و در جستجوی چراگاههای جدید نبوده بلکه مهاجرتی دهقانی و در جستجوی زمین بهتر برای کشاروزی بوده است. در حفاریهای نقاط مختلف ایران مشخص گردیده که در حدود ۳۳۰۰ سال پیش از میلاد مسیح درخت را در ری» دامفان و کاشان به طور مشابهی نقاشی می کرده اند و بنابراین در ‎OT‏ زمان از لحاظ باغبانی میان نقاط مخعلف ایران رابطه برقرار بوده است.

صفحه 9:
در اوایل قرن چهاردهم هجری قمری با تأسیس اولین مدرسه کشاورزی ایران به نام مدرسه فلاحت مظفری و وارد کردن سیب زمینی و ‎es‏ نهال میوه به خصوص سیب و گیلاس از خارج باغبانی ایران توسعه بیشتری یافت و سپس با ایجاد مدارس متوسطه و عالی و دانشکده کشاورزی نیز تأسیس مژسسات دولتی مختلف از قبیل وزارت کشاورزی » بانک کشاورزی» بنگاه توسعه ماشین های کشاورزی. موسسه اصلاح و تهیه پذر و نهال و غیره به وضع کنونی درآمد.

صفحه 10:
اهمیت اقتصادی باغبانی: در حال حاضر در سراسر كشور و منطقه اى نمى توان يافت كه در آن جندين ‎eee ee‏ كرد كه براي كشت تمام گیاهان باغبانی مناسب باشد. دلیل این امر آنست که هر كدام از كياهان باغبانى به شرايط آب وهوایی خاصی احتياج دارند و اين شرايط خود مهمترین عامل محدود کننده رشد و نمو آنها به شمار می آید. به همین دلیل آب و هوای هر محل به خصوصی معمولا براى کشت و پرورش انواع معینی از گياهان مناسب است. با وجود این محدودیت. از زمان شروع کشاورزی با آنکه هیچ کدام از فرآورده های باغبانی به تنهایی قدرت رقابت با غلات را از نظر اهمیت و میزان تولید نداشته است.

صفحه 11:
این محصولات روی هم رفته به عنوان یک گروه بسیار مهمی برای تغذیه انسان به شمار می آمده است. تجارب بین المللی فر آورده های باغبانی در زمانهای قدیم به دلیل طبیعت فاسد شدنی این محصولات و عدم وجود وسایل ترابری سریع» چندان متداول نبوده و تنها مقادیر کمی از میوه های مقاوم مثل خرما؛ انجير خشك» » خشکبارها و ... توسط کشورهای تولید کننده به سایر نقاط صادر مى شد و به همين دليل اين محصولات بيشتر جنبه محلى داشته و اهالى هر منطقه به اقتضاى شرايط آب وهوايى خود تعدادى از آنها را كشت كرده مورد تغذيه قرار مى دادند به عنوان مثال ميتوان ازكشت سيب درتمام مناطق معتدله و سردسیر انبه در هندوستان» موز و خربزه درختی در كشورهاى ‎or a 2‏ آمریکای جنوبی نار گیل در جزایر اقیانوس کبیر و خرما در آفریقای شمالی» عربستان و جنوب ایران نام برد.

صفحه 12:
با شروع قرن بیستم میلادی و ایجاد وسایل سریع ترابری و بخصوص ساخته شدن سردخانه های متحرک نقل وانتقال سریع و اقتصادی محصولات باغبانی ممکن شد و امروزه محل مصرف بعضی از این محصولات هزاران کیلومتر با محل تولیدشان فاصله دارد. همین امر باعث شده که مناطق خاصی ازجهان که برای کشت گیاه بخصوصی» کاملاً مناسب است همان گیاه را در سطح وسیع تولید و صادر كند. در اين مورد در سطح بين الملل ميتوان از مركبات آفريقاى جنوبى؛ استراليا و آمريكاى جنوبى» سيب كانادا و آمريكا و كياهان زينتى هلند نام برد و در سطح کشوری از انواع سبزی خوزستان و میناب در ایران و کالیفرنیا در آمریکا نام برد که آن را در زمستان تولید کرده به مناطق سردسیر ارسال می دارند.

صفحه 13:
ارزش غذایی محصولات باغبانی : در محصولات باغبانی مواد حجم دهنده که همان سلولز و مواد مشابه آن است به فراوانى وجود دارد از همین رو می گویند ا به همين دليل متخصصين تغذيه محصولات باغبانى را به عنوان گروهی مستقل و اصلى در اجزا سازنده غذا مى شناسند و غذايى كه فاقد آنها باشد كامل نمى دانند در بين محصولات باغبانى خشكبارها داراى بالاترين ارزش غذايى هستند زيرا هم انرزى زا هستند و هم حاوى مقادير فراوانى يروتئين؛ املاح و ويتامين می باشند.

صفحه 14:
فصل دوم گروه بندی گیاهان بافبانی

صفحه 15:
گروه بندی از نظر چرخه زندگی : الف ) گیاهان یکساله : كاهو و اطلسی ب ) كياهان دوساله: هویج» کرفس, پیازه شب بو 0 ) گياهان چند ساله: ریواس؛ گل کوکب و درختان میوه گروه بندی از نظر شرایط محیطی: گیاهان باغبانی را با توجه به نیازحرارتیشان در طول فصل رشد به دو دسته: الف)محصولات فصل خنک: نخود فرنگی؛ كلم و كاهو ب) محصولات فصل گرما: لوباه هندوانه بامیه و خربزه

صفحه 16:
گروه بندی از روی عادت رشد و شکل و نوع ساقه هوایی : ‎١‏ ) گیاهان علفی: الف ) علفى :شمعدانى ب)خزنده : هندوانه » كدو ‏۲) گیاهان خشبی : الف)درخت : سیب» گلابی ب) درختچه : شمشاد » تمشک ‏پ)خزنده : مو

صفحه 17:
گروه بندی باغبانی: پاغبانی خود بنابر محصولی که حاصل می شود به ميوه؛ سبزی زینتی و متفرقه نقسيم بندى عى شود ميوه: از نظر باغبانى؛ ميوه عبارتست از قسمت كوشتي و خوراكى يك ‎AF‏ ‏جندساله كه در بوجود آمدنش قسمتهاى مختلف كل تاثير مستقيم دارند. ميوه ها از نظر احتياجات حرارتى؛ به دو دسته تقسيم مى شوند: ميوه هاى مناطق معتدله و ميوه هاى كرمسيرى و نيمه كرمسيرى

صفحه 18:
گروه بندی میوه های مناطق معتدله: ا-میوه های درختی : الف) میوه هاى دانه دار: سيب» كلابىءبه ل ل کر ای ری هل وهای مراک شاه در و توت پ)خشکبار : فندق» گردو

صفحه 19:
۲سمیوه های دانه ریز : الف )آنهائی که میوه آنها سته يا حبه است مثل انگور. ۳-9 ۳ ع يها ‎au‏ 5 2 ب) آنهائی که میوه مجتمع دارند مثل تمشک و توت فرنگی. گروه بندی میوه های مناطق نیمه گرمسیری و گرهسیری: ميوه هاى اين كروه همان طور که ذ کر شد ممکن است خزاندار یا همیشه سبز باشند. از میوه های هميشه سبز می توان به مر کبات» خرماء نار گیل» زيتون» باياياء انبه و ... اشاره کرد و از میوه های خزاندار مى توان انار» انجیر پسته و ... را نام برد.

صفحه 20:
تقسیم بندی سیزیها براساس قسمتهای خوراکی: * سبزیهایی که از ب رگ آنها استفاده می شود: اسفناج» كاهوء چغندر ب ركى» كرفس» جعفری, شاهی. * سبزیهایی که از گل آنها استفاده می شود: کلم گل. آرتیشو. سبزیهایی که از ساقه آنها استفاده می شود: مارجوبه؛ ریواسب کلم قمری. * سبزیهایی که از ريشه یا قسمتهای زیرزمینی آنها استفاده می شود: هویچ. تربچه. چغندر لبویی» سیر پیازه موسیر» پیازچه. سیب زمینی» سیب زمینی شیرین.

صفحه 21:
سبزیهایی که از میوه یا دانه آنها استفاده می شود: ذرت شیرین» خیار» كدوء هندوانه» خربزه لوبياء نخود فرنكى:؛ بادمجان» فلفل» گوجه فرنگی. طبقه بندی گیاهان زینتی بر اساس چرخه زندگی : * گلهای یکساله: ‎GAT‏ اطلسی و مروارید. * گلهای دوساله: گل استکانی؛ گل انگشتانه و گل ختمی. گلهای دائمی: شمعدانی؛ اخترء میخک. زبق ب رگ بیدی» چمن» کالادیوم» فيكوس.

صفحه 22:
* گیاهان زینتی دائمی و خشبی: شامل درختان» درختچه ها و خزنده ها از درختها می توان به افرا؛ سپیدار» کاج» سرو و ... و از درختچه ها می توان به یاس خوشه ای» خرزهره. شمشاد و از خزنده ها می توان به پیچ اناری عشقه و پیچ امین الدوله اشاره کرد.

صفحه 23:
طبقه بندی گلها از نظر مقاومت به سرما : ۱)یکساله : الف) گلهای حساس به سرما: اطلسی؛ شاه پسند؛ آها جعفری و . ب) گلهای مقاوم به سرما: كه به گلهایپایزه موسوم میباشد دگل پشه شب بوى زرده مينا جمنى و كل سيلن. ۲)دوساله:کلیه گياهان دو ساله به سرما مقاوم می باشند

صفحه 24:
۳-دائمی:الف)مقاوم به سرما :تاج الملو ک» انگشتانه و زبان پس قفا ب)حساس به سرما مثل اختر و ک و کب گیاهان متفرقه : از اين كروه می توان به گياهان داروئی مثل گل گاوزبان و گیاهان ادویه ایب مثل دارچین» زردچوبه و هل اشاره کرد.

صفحه 25:
گیاه افزایی (تکثیر)

صفحه 26:
ارقام و گونه های گیاهی به دو طریق قابل ازدیادند: الف)ازدیاد به طريق جنسی ‏ ب)ازدیاد به طریق غیر جنسی الف)ازدیاد به طریق جنسی :در این روش گیاه با بذر افزوده می شود. لینه ها از اين طريق افزايش مى يابند. لينه عبارتست از جمعيتى از كياهان كه از طريق بذر افزوده شده اند و يكنواختى در آنها در سطح رقم حفظ شده باشد. افزايش بذرى روش عمده اىم است كه كياهان در طبيعت توسط آن توليد مثل مى کنند. گیاه تولید شده توسط بذر دانهال نامیده می شود.

صفحه 27:
اجزای اصلی بذرها عبر تند از: الف) رویان ب) بافت های ذخیره ای پ)پوشش های بذر گروه بندی بذرها 2 ۱ 0 : دریک گروه بندی بذرها بر اساس خصوصیات مورفولوژیکی رویان و پوشش های بذر تقسیم بندی می شوند که عبارتست از:

صفحه 28:
گروه اول: بذرهای حاوی آندوسپرم یا بافت خورش بارز به عنوان اندامهای دجره مود عدای: الف) رویان نابالیده ب) رویان خطی پ) رویان کوچک ت) رویان احاطه گر

صفحه 29:
گروه دوم : بذرهای بدون اندوسپرم که رویان بارز دارند و بر اساس پوششی های بذر تقسیم بندی می شوند: الف) بذرهایی۱ با پوسته سخت ب) بذرهایی با پوسته نازک با لایه لعاب دار رسای بات ای وی را بت ‎EE oye ilu‏ ت) بذرهايى با پوسته بذری خارجى داراى اليافى با لايه غشایی کم و بيش نيمه تراوا كه در بركيرنده بقاياى اندوسيرم مى باشد

صفحه 30:
گروه سوم: سایربذور الف) بذرهایی با رویان نابالیده بدون هیچ ذخیره غذایی مانند: تیره علب. ‎(SY‏ بذرهایی با رویان های کوچک تغییر شکل يافته که پذر را احاطه کرده اند مانتد: بازیک بر اگان( تبره گندم). ‏* ب) بذرهابي پا رویان کوچک جانبی که توسط بافت گامتوفیت محصور شده ‏مانند: بازدانگان به خصوص سوزنی بر گان,

صفحه 31:
نواع مرفولوژیکی بذر

صفحه 32:
5 Cae ‏خفتگی بذور‎ ‏هنگامی که یک بذر از گیاه جدا می شود عاملى به نام خفتگی اولیه از جوانه زدن‎ ‎Te‏ در طبیعت انواع مختلفی از خفتگی اولیه وجود دارد ارتنداز ‏* خفتگی فیزیکی (حفتگی پوسته بذر) ‏خفتگی مکانیکی (پوسته های سخت بذر) ‎Sait) glad Sie *‏ بازدارندگی) ‏* خفتگی مرفولوژیکی (رویان نا بالیده و رویان توسعه نیافته) ۰ خفتگی فیزیولوژیکی ‏* ميان خفتكى

صفحه 33:
* _خفتگی, عمیق فیزیولوژیکی. (خفتگی رویانی) * خفتكى رو ليه ۰ خفتكى دو كانه * خفتكى ثانويه تيمارهاى لازم براعه از بين بردن خفتكى پذر: * خراش دهى(مكانيكى؛با آب كرم؛با اسيد » مرطوب گرم » با دماى زياد) برداشت ميوه هاى نارس * جينه سرمايى * آب شویی بذر * تركيب جند تيمار

صفحه 34:
سیستم های کشت بذری: کشت بذر را می توان از طریق دو سیستم انجام داد: الف) بذ ركارى مستقيم ب) نشا كارى ب) ازدباد به طريق غير جنسى هدف اصلى از افزايش رويشى يا ازدياد غير جنسى توليد كياهاني مشابه كياه ادرى است و بر بايه اين اصل انجام م كيرد كه هر يك از سلولهای زنده گیاهی در هسته خود تمام اطلاعات ژنتیکی لازم برای توليد يك كياه كامل را دارا مى باشند.

صفحه 35:
این ویژگی توانمندی 101100161060 نام دارد به طور کلی دلایل استفاده از این روش عبارتنداز: ۱- آسان و راحت بودن اين روش ۲-گزینش و نگهداری همگروه ها: را روشهاى غير جنسي به جمعيتى دست مى يابيم که همگی ژ مشابه گیاه مادری داشته و همگروه نامیده می شود. ۳-تر کیب بیش از یک نژاد گان در یک تک گیاه: پیوند که یکی از روش های ازدیاد غیر جنسی است امکان تر گیب بیش از یک نواد کات و همراه کردث ویژگی های مورد نظر دو گیاه مختلف را فراهم می سازد.

صفحه 36:
۲-کوتاه کردن زمان و دوره نونهالی: بسیاری از گونه های ارکیده و گونه های سوخ دار نياز به ۵-۱۰ سال زمان برای آغاز گلدهی دارند با کمک استفاده از روشهای غیرجنسی می توان این مشکل را از میان برد. ۵-کنترل مراحل رشد و ریخت شناسی ۶ازدیاد گیاهانی که از طریق جنسی امکان ازدیاد آنها فراهم نمی باشد. ۷- مشکلاتی که در روش جنسی ازدیاد وجود دارد مانند دوره خواب بذر در اين روش وجود ندارد.

صفحه 37:
روشهای مختلف ازدباد غیرجنسی : ۱ فك رون ۲- پیوند زدن ۳- کوپیوند ؟- خوابائیدن ۵- افزایش ‎bug‏ ریشه ها و ساقه های اختصاصی شده ۶ ریز افزایی

صفحه 38:
انواع قلمه: ) قلمه چوب سخت ( خشبی) الف) گونه های خزان دار 5 se ae ‏ب) گونه های سوزنی هميشه سبز‎ ۲) قلمه چوب نیمه سخت (نیمه خشبی) ۳ قلمه چوب نرم ؟) قلمه علفی ۵) قلمه برگ ع) قلمه جوانه بر گ ( قلمه تک چشمی یا قلمه تک گرهی) ۷ قلمه ريشه

صفحه 39:
قلمه چوب سخت WAH قلمه های تهیه شده را به دو طریق می توان کشت کرد: * کشت بهاره ۳ كفت مستقیم پائیزه

صفحه 40:
قلمه های سوزنی ب رگان همیشه سبز . ردیف ‎VE‏ سرو کوهی برای قرار دادن در محیط ریشه زایی. ‎es es isl cles lies)‏

صفحه 41:
قلمه های چوب نیمه سخت (گوشوارک) سمت چپ: قلمه های آماده شده برای ریشه زایی سمت راست: همان قلمه ها پس از ريشه زایی

صفحه 42:
‎ee . ۳‏ قلمه های چوب نرم چندین گونه زینتی ردیف بالا: قلمه های تهیه شده در اواخر تابستان از شاخه های جوان ‎Ey GI ecb ‏ریش ایس‎

صفحه 43:
نمونه ای از قلمه های علفی . از چپ به راست: داوودی؛ بگونیا و شمعدانی

صفحه 44:
قلمه ب رگ گیاه سانسوریا. سمت جب: قلمه برك به قطعاتى با طول ۵/۷ تا ۱۰ سانتیمتر. ع سمت راست: كياه ريشه دار شده.

صفحه 45:
قلمه جوانه ب رگ (تره تیل) که در ازدیاد ژونوس (آزاله) کاربرد دارد. سمت چپ: قلمه گرفته شده وسط: توسعه ریشه پس از چندین هفته سمت راست: شکل ظاهری ریشه ها و شاخساره های جدید پس از پنج ماه

صفحه 46:
ازدیاد به وسیله قلمه ريشه

صفحه 47:
پیوند زدن: پیوند عبارتست از هتر اتصال دو قطعه بافت زنده گیاهی به یکدیگر به صورتی که با هم یکی شده و پس از آن به عنوان یک كياه به زندگی ادامه دهند. گلهای ‎ca‏ خانواده رزاسه عموماً با اين روش تكثير مى شوند در عمل پیوند با ۲ بخش گیاهی روبرو هستیم: بخش بالایی گیاه پیوندی که پیوندک نام‌دارد و بخش پائینی که ريشه های گیاه را در پردارد و پایه نامیده می شود.

صفحه 48:
. 2 مهمترین روشهای پیوند زنی که در گلکاری کاربرد بسیار دارند عبارتند از: * پیوند زبانه ای پیوند نیما نیم ‎Gl csi ne‏ پیوند مجاورتی (نیما نیم زبانه دا نشاندنی)

صفحه 49:
و پیوند زبانه

صفحه 50:
روش استفاده از پیوند زبنه ای هنگامی که پیوندک به میزان قابل توجهی از پایه کوچکتر است.

صفحه 51:
مراحل انجام اسکنه

صفحه 52:

صفحه 53:
* کو پیوند: عبار تست از اتصال فقط یک جوانه و بخش کوچکی از پوست با چوب یا بدون چوب بر روی پایه که اغلب تحت عنران پیوند جوان نيز نمیده می شود. مهمترين نوع کو پیوند که در گلکاری بخصوص برای پیوند پایه های گل سرخ کاربرد دارد و و شاخ که ور توضیح مختصری در رابطه با آن ی ری " پیوند شکمی(سپری) در برد شکمی زمان گو پیرئد زدن هتگامی است. که پوست از بخش چویی به آسانی جدا شود یمنی زمانی که سلولهای بافت زایندهبه شدت تکثیر می یابند که معمولا در بهار» تابستان و پائیز امکان پذیر است و گیاه در این فصول به خوبى يوست می دهد.

صفحه 54:
مراحل اساسی انجام کوپیوند سپری (شکمی)

صفحه 55:
خوابانیدن: خوابانیدن یکی دیگر از روشهای تکثیر غیر جنسی است که در ‎OT‏ ريشه های نابجا روی ساقه ای تشکیل می شوند که به گیاه مادری متصل می باشد آنگاه ساقه ریشه دار شده که شاحه خوابانیده شده نامیده می شود جدا می گردد نا گیاه جدیدی که روی ريشه های خودش قرار دارد به وجود آید. روشهای خوابانیدن : ‎.١‏ خوابانیدن انتهایی ؟. خوابانیدن هوایی ‎Glas Outs 2 1 ۴‏ ۳ خوابانیدن مارپیچی (مرکب) ع خوابانیدن شیاری

صفحه 56:
خوابانیدن ساده

صفحه 57:
خوابانیدن مارپیچی (مر کب)

صفحه 58:
خوابانیدن هوایی

صفحه 59:
خوابانیدن کپه ای

صفحه 60:
= ابانیدن ش يارق

صفحه 61:
agate ‏ابان,‎ افزایش توسط ریشه ها و ساقه های اختصاصی شده: پیاز معمولی ( سوخ ‎La‏ پباز توپر(پداژه ها غده ها(ژوخه ها)» ريشه ها و ساقه های غده ای ( گوشتی)» ریزوم (ساقه های زیرزمینی)؛ پیاز نمل(سوخ نما ساقه های رونده و پاجوش ها اندامهای رویشی اختصاصی شده ای هستند که دراصل در ذخيره مواد غذايى براى بقای گیاه در شرایط نامساعد نقش دار اندامها دارای جوانه هایی هستند که بعد از پایان فصل رشد وقتی بخش هوایی از بين مى رود شاخه هاى. جدید فصل آینده را تولید می کنند که البته این موضوع در مورد ساقه های رونده و پاجوش ها صدق نمی کند.

صفحه 62:
پیاز معمولی (سوخ ها) ‎oa egies eo‏ ات كه توسط برگهای گوشتی فلس مانند پوشیده شده است و علاوه بر مر کز رویشی در کنار فلس ها دارای جوانه هایی است که با تکامل و رشد آنها پیازچه هایی در اطراف پیاز اصلی ایجاد می شود. ‏پیازها توسط گیاهان تک لپه ای به وجود می آیند که در آن ها ساختار معمولی گیاهی برای ذخیره سازی و تولید مثل تغییر شکل یافته است.

صفحه 63:
‎bok‏ دو ‎oO‏ هستند: یازهای پوششی دار ( سوخ هاى يوششي دار) ‏بيازهاى بدون يوشش. (سوخ هاى بدون يوشش) ‏پیازهای پوشش دار ( سوخ های پوشش ‎Ob‏ ‎ ‎ ‎

صفحه 64:
پیاز توپر ( پداژه)

صفحه 65:
ژوخه (غده) سیب زمینی

صفحه 66:
ریشه ها و ساقه های غده ای ( گوشتی ‎.١‏ ریشه های غده ای یا گوشتی: ‏بعضی از گونه های چند ساله علفی» ريشه های ثانویه بزر گ و توده ای دارند مانند سیب زمینی شیرین» کاساوا و ک و کب که تحت عنوان ريشه های غده ای نامیده می شوند و انواع مختلفی دارند. ‏۲ ساقه های غده ای یا گوشتی : ‎Ob Fy tle py!‏ قسمت زیر ند هل تلیدمی شو: اما هگن است در برگیرندهاولین گره روی لبه و قسمت بالاى ريشه اوليه نيز باشند. بكونياى زوخه اى و سيكلامن اين نوع ساقه ها مى باشند.

صفحه 67:
oe 3 ۳ شم و ۰ اه CROWN TUBEROUS i ROOTS FIBROUS ‘we? ROOTS TUBEROUS ROOT OF DAHLIA ریشه و ساقه غده ای( گوشتی) ک و کب

صفحه 68:
ریزو ‎Cee,‏ شده ای می باشد که درآن محور اصلی گیاه به ‎ee ee‏ زمین رشد می کند. تعداد زیادی از گیاهان زینتی مانند زنبق ریزوم دار و گل برف و همچنین بسیاری از سرحس ها دارای ریزوم می باشند. ‏ریزوم ها به دو نوع کلی دیده می شوند: ‎-١‏ درشت ريخت ‎-١‏ باريك ريخت

صفحه 69:
نمایی از ریزوم

صفحه 70:
پیاز نما (سوخ نما) سوخ نما ها ساختارهای ذخیره ای اختصاص بافته ای هستند که توسط بسیاری از گونه های ار کیده ها تولید می شوند و از یک قسمت گوشتی توسعه یافته ساقه ای تشکیل شده اند که دارای یک پا چند گره می باشد. (Se) ase

صفحه 71:
ساقه های رونده ساقه های رونده ساقه های هوایی گیاه هستند که از طوقه گیاه منشعب شده و در سطح خاک می خزند. این ساقه ها ازمحل بند دوم با رشد جوانه ها و ريشه های نابجا مجموعه اى از برك و ريشه به وجود می آورند که با وجود اتصال به ‎ah‏ مادری خود مستقیماً آب و مواد غذایی جذب می کنند. ‎by Ole CULE‏ وجود آمده را می توان در فصل پائیز از پایه مادری جدا کرد. سا گسیفراژها به این گونه تکثیر می یابند.

صفحه 72:

صفحه 73:
پاجوش پاجوش وسیله تکثیر بسیاری از درختان و درختچه های زینتی و گلهای دائمی می باشد. پاجوش ها حاصل از رشد و نمو جوانه هایی هستند که در طوقه گیاه شروع به فعالیت می کنند و در اطراف پوته های اصلی شاخه هایی که هر حك لاا مق رو اک در بعضى گیاهان رشد پاجوش ها به اندازه پایه اصلی می شود به طوری که پس از مدتی تشخیص اين دو از هم مشکل می باشد. peas Neti ‏ی‎ eh) Soe et ‏محل دیگری کشت می کنند.‎

صفحه 74:
فصل چهارم محیط رشد

صفحه 75:
نحوه رشد و میزان محصول گیاهان توسط دو گروه از عوامل کنترل ‏ می شود. این دو گروه عبارتند از: ۱- عوامل ارثی که استعداد ذاتی گیاه را از لحاظ کمیت و کیفیت رشد و تولید محصول معین نشان می دهد. ۲- عوامل و پدیده های محیطی که زمینه فعالیت استعدادهای ارثی را فراهم می كد

صفحه 76:
مهمترین عوامل محیطی موْثر در رشد گیاهان عبارتند از: | خحاک که مواد غذایی را در اختیار گیاه قرار می دهد و در ضمن آن را پا بر جانگه می دارد. ۲ ارژی تشعشمی که به کیاه نور و کرمامی دهد. ۳ هوا که اکسیژن» گاز کربنیک و اند کی ازت در اختیار گیاه قرار می هد.

صفحه 77:
خاک عبارتند از مخلوطی از مواد کانی (معدنی) و آلی که حاوی موجودات زنده بسیاری بوده و منبع اصلی تأمین مواد غذایی و آب برای گیاه است. خاک نتیجه فرایند های فیزیکی و شیمیایی و واکنش های بیولوژیکی گیاهان می باشد و توسط عوامل و پدیده های جوی مژثر بر مواد کانی و آلی به وجود می آید. اجزا تشکیل دهنده خاک عبارتند از : مواد کانی» مواد آلیء هواء آب و میکروار گانیسمها. مواد کانی حاصل تجزیه سنگهای مادریست و مواد آلی خاک از تجزیه بافت های حیوانی و گیاهی و میکروارگانیسم های مرده حاصل می شود.

صفحه 78:
بات کار در سکیه تجزیه بافت های گیاهی و حیوانی معمولاًبه وسیله آنزیمهای موجود در میکروار گانیسم ها صورت می گیرد. در نیمرخ عمودی خاک لایه های متفاوتی دیده می شود قسمت بالای مقطع که معمولا نرمتر است دا رای رنگ تیره است. به نام خاک ز این سطح الارض و قسمت پائین که دارای رنگ روشن تر است و معمولاً ضخامت بیشتر هم دارد خاک زیرین تر تحت الارض نامیده می شود. در زیر قسمت تحت الارض سنگهای مادری وجود دارد. ذرات جامد خاک در صورتی که قطرشان بین ۰۵/۰تا ۲ میلیمتر باشد شن و در صورتی که قطرشان بین ۰۰۲/۰ تا ۰۵/۰ میلیمتر باشد سیلت و در صورتی كه قطرشان کمتر از ۰۰۲/۰ میلیمتر باشد رس نامیده می شوند. ریگ قطرش بین ۲ تا ۷۲ میلمتر است و بزر گتر از آن را سنگ می گویند.

صفحه 79:
آب یکی از مواد موجود در عاک است که برای رشد اه اهمیت بسار دارد. قدرت نگهداری آب در خاک به میزان مواد آلی و اندازه ذرات مواد کانی بستگی دارد بدین معنا که هر چند مواد آلی در خاک بیشتر شود و یا اندازه ذرات خاک کوک باشد فدرت گهداری آب موحره در خاک بشتر شود. در خاک مقداری هم هوا وجود دارد که برای تتفس ریشه های گیاه و میکروار گانیسم ها مورد نیاز است

صفحه 80:
بافت خاک : یکی از ویو گیهای فیزیکی خاک بافت خاک است. بافت شاک عبارت است از اندازه و نسبت درصد مواد متشکله خاک مثل شن» سیلت و رس. از روی درصد مواد کانی موجود در هر خاکی میتوان بافت آن را مشخص نمود. مثلاً خاکی که ۰ درصد شن و ۴۰ درصد سیلت و ۲۰ درصد رس دارد به نام خاک لیمونی و خاکی که ۶۰ درصد شن و ۱۰ درصد سیلت و ۳۰ درصد رس دارد و خاک لیمونی رسی شنی و خاکی که ۱۰ درصد شن و ۶۰ درصد سیلت و ۳۰ درصد رس دارد خاک لمونی رسی سیلتی تامیده می خود,

صفحه 81:
پوشاندن خاک سطح خاک را به منظور های زیر باید پوشیده نگه داشت: ۷ بای اینکه خاک رطریت را در عره ذکه دارند. ۲- از فرسایش جلوگیری شود. ۳- مواد غذایی خاک بهتر در دسترس گیاه قرار گیرد. ؟- نياز به افزودن مواد غذايى به كمترين مقدار برسد. ۵- در فصلهای سرد برای گرم كردن بستر استفاده مى شود (استفاده از يوشش تیره) ۶- از رشد علفهای هرز جلوگیری می کند.

صفحه 82:
agate ‏ابان,‎ استفاده از کاه برگ یا خاک اره و يا پلاستیکها به عنوان خاکپوش (مالج) نیز از روشهای محافظت خاک به شمار می رود. واکنش خاک وا کنش خاک مربوط به اسیدی یا قلیایی بودن محلول خاک می باشد. ‎PM LOWLY pS fol uta PH‏ می‌ب‌اشد خاکهاوقایلیییا ‎yest,‏ ۳۳۱ > و خاکهای‌خیلللسیدیباولکنش؟ ۳۷ < محیط نناهناسبی بولی‌ريشه لیجاد می‌کند برلیمخللدر ۳۱۱ هاوزیاد آهن‌غیر قلبل‌جذیو در تس كياد مبتلاب» زردعيركها همرله با سبز ماندنگیر گها می گردد. فعا ی تهیکروارگلنیسم های‌خاکبه ویژه باکتریهای‌موجود دیخاک نيز تح أثير ولكنشخ ا كولقع می‌شوند

صفحه 83:
ace , él Og aad p32 معمولاًمناطق مرطوب و بارانی به علت شته شدن عناصر كاتيونهاي بازی دارای خاکهای اسیدی بوده و بر عکس مناطق گرم و خشک دارای خاکهای قلیایی می باشند. به استثنای گیاهان تیره ۳۳/3668(مثل زغال اخته آبی رنگ) و سا را درمت مه بر أن نان -؟ ‎ose‏ ‏رشد را مى تمايد. براى د بيشتر گياهان باغبانى همجنان كه ذكر شر بهترین ۴۱۱ ‎FY Ge‏ باشد. لته برخی گیاهان مانند جر سند ودر لظ گز نیز می ‎PH ails‏ هاى نسبتاً بالا را تحمل كنند. ساده ترین راه برای قلیایی ساختن خاک اضافه کردن آهک به آن می باشد. میزان اضافه کردن آهک به میزان تغییرات ۳۲۱ مورد نظر نوع ماده آهکی به طرفت کنوی ات سک درد

صفحه 84:
برای مثال خاکهای شنی در مقایسه با خا کهای رسی با مقدار کمتری آهک تغییر واکنش می دهند .برای اسیدی ساختن خاک می توان از موادی چون گوگرد؛ اسید سولفوریک و سولفات آهن استفاده کرد. از کود ازته چون نیترات آمونیوم و سولفات آمونیوم نیز برای اسیدی کرد خاک می توان بهره برد. برای تغییر سریع ۲۱ خاک از کود اوره استفاده می کنند.

صفحه 85:
تبادل کاتیونی ‎es CD ea ote ۱‏ و تبادل آنها با یکدیگر به ویژه با یون هیدروژن می باشند اين عمل را تبادل کاتیونی می نامند. ‏مواد غذایی خاک : ‏عناصرى كه بيشتر مورد نیاز گیلد می باشند به ماکروالمنتها معروف اند و عبارتند از کربن» هیدروژن, اکسیژن» نیتروژن» فسفر؛ پتامیم. کلسیم؛ منيزيم وك وكرد. بقيه عناصر به مقدار بسیار کم مورد نیازند که به آنها میکروالمنتها می گویند و عبارتند از : ‎Gore egal‏ روی؛ ب مسء مولييدن و كلر. كرين؛ هيدروؤن» اکسیژن چون به وفور در هوا و آب وجود دارند به عنوان عناصر غذایی خاک مسرب نوي ترا

صفحه 86:
نیتروژن: ‎ya: ۰‏ 2 نیتروژن یکی از عناصر اصلی مورد نیاز گیاه می باشد و بیشتر از سایر عناصر در 2 : 2 تغذیه گیاهی مصرف می شود. نقش اصلی ازت برای گیاه در تشکیل پروتوپلاسم و اسید نو کلئیک می باشد. از علائم کمبود ازت کاهش رشد» زردی و کوچک ماندن بر گها می باشد. ‎a ye . ۳‏ } کمبود شدید نیتروژن باعث ریزش پیش از موقع برگها می شود. در درختان میوم نیتروژن زياد باعث تأخیر در ایجاد گل و میوه می شود»‌در سبزیهای برگی ازت را می توان به مقدار زیاد مصرف کرد تا باعث تسریع رشد سبزینه ای آنها گردد. مواد آلی منبع تولید نیتروژن در خاک هستند

صفحه 87:
در پیشتر اعمال فیزیولوژیکی كياه فسفر اهميت حياتى دارد از َن جمله در توليد ‎lg ATP‏ نوكلئيك و آنزيمهاست. كمبود فسفر باعث توقف رشد كياه شده و به علت انتقال فسفر از برك هاى بير به ب ركهاى جوان منجر به ريزش بركهاى بير مى شود. كهكاه كمبود فسفر باعث تجمع مواد قندى در برك و ساقه شده و در نتيجه توليد آنتوسيانين بالا رفته و بر گها و ساقه ها به رنگ قرمز در می آیند. مناسب ترین ۳۲۱ برای قابل استفاده بودن فسفر حدود ۶-۷ می باشد فسفر به صورت ۳۱2۳۵4 و ۲- 4 جذب كياه مي شود. از كودهاى فسفره که بطور معمول استفاده می شود می توان فسفات آمونيوم را نام برد. پودر استخوان گرچه دارای فسفر زیادی مي باشد ولی فسفر آن زیاد قابل جذب نست.

صفحه 88:
‎OLS 5‏ این عتصر در اغلب عارکها به اندازه کافی دافت می شود ‏از علائم کمبود پتاسیم سوختگی کنار ب رگها می باشد. ‏از کودهای پتاسه میتوان کلرور پتاسیم» سولفات پتامیم و نیترات پتاسیم را نام برد ولی مصرف هر نوع کود حاوی کلرور در ایران ممنوع است.

صفحه 89:
ركه اه كلسيم بيشتر به صورت پکتات کلسیم در دیواره یاخته ها یافت می شود و وظیفه آن متصل ساختن ياخته ها به یکدیگر استد کمود آن باعث کمبود رشد و همچنین لوله شدن بركها و قهوه ای شدن ریشه فى رد در گوجه فرنگی کمبود کلسیم باعش پوسیدگی گلگله میوه می شود. در سیب وجود کلسیم باعث. سختی بافت میوه شده به عمر پس از برداشت اشت آن می افزاید و کمبودش باعث آمیب پوستی می گردد. کمبود کلسیم را می توان با اضافه کردن آهک به خاک برطرف ساخت البته باید در نظر داشت که آهک واکنش خاک را نیز بالا می برد. سوپر فسفات نیز حاوی مقدار زیادی کلسیم است. همچنین برای رفع کمبود کلسیم می توان كياهان را با کلرور کلسیم و یا نیترات کلسیم محلول پاشی کرد.

صفحه 90:
گوگرد در تهیه پروتتین و اسید آمینه به کار می رود. بو و مزه پاره ای از محصولات باغبانی مثل سیر» پیاز و خردل مربوط به گوگرد می باشد. علائم کمبود گوگرد بیشتر در برگهای جوان دیده می شود تا برگهای پیر گوگرد معدنی به صورت بون سولفات 5004 در محلول خاک یافت می شود. گوگرد را می توان به صورت های سوپر فسفات معمولی» سولفات آمونیوم و گل گوگرد و يا سولفات کلسیم به خاک اضافه کرد. ۳ -

صفحه 91:
منيزیم در تولید سبزینه (کلروفیل) به کار می رود و در نتیجه در عمل فتوستتز مؤثر رمى باشد. در بذرها منيزيم به مقدار زياد يافت مى شود از علایم کمبود آن در گیاه زردی ین ر گر گهاست. ‎lass Be‏ در بركهاى بير مشاهده می شود و در صورت کمود شدید برگها شروع به ریزش می کنند. در خاک منيزيم نسبتاً سريع شسته شده و از دسترس گیاه خارج می گردد. برای دفع کمبود منيزیم از کربنات و سولفات منیزیم استفاده می شود.

صفحه 92:
آهن در متابولیسم گیاه در تولید کلروفیل» تنفس؛ فتوسنتز و فعالیت های آنزیمی يه كار می رود. کموه آهن کاملا مشخص است بر گهای وال زرد می شرند ولی رگیرگها سبز باقی می مانند و در حالت های شدید رشد گیاه متوقف می ی آهن درخاکهای قلیایی تثبیت می شود و در خاکهای اسیدی بیشتر قابل استفاده می باشد. برای کمبود آهن می توان گیاه را با محلول سولفات آهن معلول پاشی کرد آهن به صورت کلات مثل /21]] بسیار قابل جذب و استفاده كياه مى باشد هر چند که به شرایط خاک به ویژه واکنش خاک و آهکی بودن با نودن آن بستگی دارد.

صفحه 93:
نقش اصلى بر در متابوليسم كياه كاملاً مشخص نیست. کمیود آن باعث توقف ‎woth en aes)‏ بررگها کلفت و شکننده گردیده گلاهی به میزان قابل توجهی کاهش يافته تبدیل گل به ميوه به علت عدم رشد لوله گرده کم می گردد. لاإ ا ارا لاست مارو ريسا اراي ات رات لص ا ار دسترس گیاه خارج می گردد. بر در حاکهای اسیدی بیشتر قابل جذب كياه مى باشد تا خااکهای قلیایی. بوراكس اغلب به عنوات منيع بر مورد استفاده ‎pole‏ گیرد.

صفحه 94:
)63 روی در تولید و فعالیت آنزیم ها همچنین در ایجاد پروتئین مثر است. کمبود روی باعث کوچک ماندن برگهای گیاه و کوتاه شدن فاصله میان گره ها می شود. ۲۱ خاک بر قابل استفاده بودن روی برای گیاه مؤثر است. معمولاً درخا کهای قلیایی و در خاکهای محتوی فسفر بیش از حد روی غیر قابل 2 استفاده می گردد. درخا کهای شنی روی به راحتی شسته شده و از دسترس گیاه خارج می شود. برای رفع کمبود روی سولفات روی را به خاک اضافه می کنند, هر چند که در غرایط خاکهای ایران سولفات روی شدیداً قبیت می شود و بازده آن کم است و به صورت ۲/۸ 10 روی بازده بیشتری دارد.

صفحه 95:
منگنز به میزان بسیار کمی مورد ناز گاه است و در صورت زیاد شدن میزان ان در خاک بر روی گیاه اثر مسموم کننده خواهد داشت. وجود منگنز برای بسیاری از اعمال گیاهی مانند فتوسنتز,تتفس و تهیه کلروفیل ضروری است. علائم کمبود آن در گياهان مختلف متفاوت می باشد. سوختگی کر برگها وا له های موخنگی مان برگاهمچین کاهش رشد و گلدهی گیاه از نشانه های کمبود آن است و جون مانند 7 ن درون گیاه غیر قابل a انتقال است ابتدا بر گهای جوان علایم کمبود را نشان می دهند

صفحه 96:
دور مساق و« پائین آوردن وا کنش خاک بیشتر قابل استفاده فى كردد. در خاكهاي خيلى اسيدى ممكن است به علت افزايش بیش از حد جذب آن در گیاه مسمومیت انجاد خود. براى رفع کمبود منگنز از سولفات مكبر استفاده مى شود كه در خاكهاى ايران بازده آن بسیار ناچیز است.

صفحه 97:
مس نيز به مقدار بسیار کم در تولید کلروفیل» پروتئین؛ کربوهیدراتها و همچنین در فعال ساختن برخی از آنزیمها مورد نیاز است. در صورت کمبود آن بر گها اکوچک مانده و سرشاعه های حون را دجار برک سوک می كد هر جه واکنش خاک اسيدي تر باشد مس قابل استفاده تر است. برای رفع کمبود مس از سولفات مس به تنهایی و گاهی مخلوط با آهک استفاده می شود که البته بازده آن در خا کهای ایران بسیار کم است.

صفحه 98:
مولیبدن این عنصر ازعناصر کم مصرف گیاه به شمار می رود و بيشتر براى احياء نيتروزن در گیاه مورد نیز است. ها که با زردی و سوختگی و لوله شدن برگها همراه است. مولیبدن در خاکهای قليابى بيشتر از خاكهاى اسيدى براى كياه قابل استفاده مى باشد. ‎٠‏ براى رفع کمبود آن گیاه را با محلول مولیبدنات سدیم یا آمونیوم محلول پاشی می کنند.

صفحه 99:
لزوم کلر برای گیاهان به تازگی مورد تأئید قرار گرفته است. اما از آنجا که این صب ص ‎Oe ge ee‏ ندرت کمبود آن گزارش می شود. کلر برای آزاد کردن اکسیژن به فتوسنتز لازم است و کمود آن باعت پژمردگی گیاه می شود. درخاک یون ‎OT‏ به صورت | وجود دارد که به راحتی قابل استفاده گیاه می باشد در صورت کمبود می توان از کلرور پتاسیم استفاده کرد.

صفحه 100:
3 اهميت آب درتوليد محصولات باغبانى غير قابل انكار است. ميزان آب موجود در هرمنطقه معرف آن است كه از نظراقتصادى جه كياهى را مى توان كاشت و چه گاهی رانمی توان کاشت. بسیاری از اعمال اتى كياء ‎ol beg‏ کنترل می شود آب از مواد اصلی تشکیل دهنده سلول زنده می باشد و میزان آن در بافت های مختلف متفاوت بوده از ۲ درصد در بعضی بذور خشک تا ۲۰ درصد در بافت های چوبی در حال خراب و ۹۵ درصد در میوه های آبدار مانند هندوانه دیده می شود.

صفحه 101:
آب هم حلال و هم وسیله ای برای انتقال مواد در داخل كياه است. کمبود آن در گیاه باعث ا ِِ_ِ_ بر کت ابر می گردد و گاهی هم موجب مرگ گیاه می شود. اگر پین جذب آب وتبخیر تعادل برقرار باشد تمام فرایندهای گیاهی بطور طبیعی می رود و گرنه یکی از دو حالت زیر اتفاق می افتد: ۱- اگر مقدار جذه بیشتر از مقدار دفع باشد این حالت ممکن است در اثر کم بودن شاخساره نسبت به ریشه» هرس بی قاعده» حمله آفات و امراض و يا بالا بودن رطوبت نسبی هوا اتفاق می افتد در این حالت فشار آب درون یاخته ها و آوندها بالا می رود.

صفحه 102:
علائم عمومی این حالت طويلء باریک و نرم شدن ساقه گیاه و خوابیدگی آن روی زمین و ترک خوردن میوه به علت به هم خوردن رابطه سطح به حجم است. ۲- مقدار دفع بیش پیشتر از جذب ریشه باشد در این حالت ممکن است در اثر خشک بودن خاک کمیود ريشه نسیت په شاخساره يا در اثر جابجا كردن كياه بيش ید. این حالت باعث تیرگی رنگ برگها و درصورت ادامه باعث پژمردگی آنها و خشک شدن گیاه می شود. کم آبی مزمن در بعضی از انواع هندوانه و گوجه فرنگی باعث پوسیدگی گلگاه می شود.

صفحه 103:
جذب و حرکت آب در درون گیاه : جذب آب توسط ریشه گیاه به ویژه ريشه های موئین صورت می گیرد. همچنان كه ريشه درون خاک پیش می رود کلاهک و بلافاصله پس از آن ریشه های موئین ایجاد می شوند

صفحه 104:
روشهای آبیاری روشهای مهم آپیاری معمولی به قرار زیر می باشد: ۱- آبیاری سطحی ۲- آبیاری بارانی ۳- آبیاری قطره ای ۴- آبیاری زیر زمینی

صفحه 105:
نور گرایی (فتوتروپیسم) نور گرایی عبارت است از گرایش و خم شدن گیاه یه سوی نوره عامل کنترل ‎oe‏ پدیده هورمون اکسین می باشد. اگر گلدانی را درکتار دربچه بگذاریم پس از چند روز شاخه هايش به طرف بيرون که روشن تر است خم می شوند. علت این امر در بخش هورمونها توضیح داده شده است. فتوسنتز در فرایند فتوسنتز اندامک کلروپلاست که حاوی کلروفیل است انرژی ‎Ly BLS‏ گرفته و با کمک آن» مولکول آب را می شکند و تولید انرژی شیمیایی می کند. همین انرژی است که در تثبیت 26(2) و ساخته شدن قندهای ساده به كار مى رود.

صفحه 106:
كياهان مختلف برای عمل فتوسنتز به شدت نورهای گوناگونی نیاز دارند و بر طبق اين نياز كياهان را مى توان به چهار دسته زیر تقسیم کرد: ‎-١‏ كياهان آفتاب دوست مثل داوودى و كل سرخ ‏۲- گیاهان سايه دوست مثل سرخس و فيكوس ‏۳- گیاهان سايه - آفتاب دوست مثل بكونياء سیکلامن» حسن یوسف ‏؟- گیاهان غیر حساس مثل ما گنولیا

صفحه 107:
فتوپریودیسم واكنش كياه نسبت به مدت زمان تابش متوالى نور را فتوبريوديسم كويند. اصولاً كياهان مختلف براى كلدهى به طول روزهاى مختلفى احتياج دارند و از اين جنبه به سه گروه تقسيم شده اند : ۱- گیاهان روز کوتاه :(داوودی) ۲- گیاهان روز بلند: (کاهو و سیب زمینی) ۳- گياهان بی تفاوت: (گوجه فرنگی)

صفحه 108:
غيراز اين سه كروه که شامل تعداد بسیار زیادی از گیاهان روی زمین می باشند ‎Z 2‏ گروه های کوچکتری نیز وجود دارد كه براى كلدهى به شرايط نورى خاصى به شرح زير احتياج دارند: كياهان روز بلند غير الزامی: (اطلسی) كياهان روز كوتاه غير الزامى: (بعضى از انواع داوودى)

صفحه 109:
غير از اينهاه دو دسته ديكر نیز وجود دارند که یکی را گیاهان روز کوتاه - روز بلند و دسته دیگر را گياهان روز بلند - روز کوتاه می نامند. دسته اول برای گلدهی ابتدا به چند چرخه شبانه روزی نیاز دارند که در آن طول روز کوتاه باشد سپس به چند چرخه روز بلند نیازمندند مثل گل گوشتی اسکابیوز. و روز کوتاه احتیاج دارند تا به گل بنشینند مثل گیاه گوشتی بریوفیلوم.

صفحه 110:
گل انگیزی وقتى گیاهی در را مناسب نوری قرار گیرد بركها برانگیخته شده سپس این بر گها فرمان گلدهی به جوانه ها را صادر می کنند. مثلاً کافی است گیاه فاربیتیس فقط یک شبانه روز و توت فرنگی ۶ شبانه روز تحت شرایط روز کوتاه و شب بلند قرار كيرد نا كل انكيزى در آن صورت گیرد و پس از آن حتی اگر شرایط برای گل انگیزی نامناسب شود كياه يس از حدود ۱۰ هفته گل خواهد داد.

صفحه 111:
فیتو کروم در گیاه به ماده ای پروتتینی آبی رنگ با وزن مولکولی بسیار زیاد پی پرده شده است که فیت و کروم نامیده می شود این ماده در برابر نورهای قرمز و قرمز دور حساس است و آنرا با " نمایش می دهند . فیتو کروم به دوصورت ۲ ( یعنی مایل به جذب نور قرمز) و ۲۳( یعنی مایل به جذب نور قرمز دور) دیده می شود تبدیل ۳۲به ۳۲۲ و بالعکس یک واکنش دو جانبه بر گشت اپذیر می باشد:

صفحه 112:
ساخته شدن ۰ ‎ot‏ یم افت کم ۳ cheb فیت و کروم کنترل کننده تعداد زیادی از واکنش های گیاهی از جمله گلدهی» سبز شدن بذر و تولید غده در گياهان است که در تمام اين واکنشها ۴۳ فعال و ]2 غیر فعال است.

صفحه 113:
هر گیاهی در دامنه دمایی ویژه ای دارای بهترین رشد است. از آنجایی که رشد گیاه نتیجه مستقیم تفاضل مواد ساخته شده در فتوسنتز و مواد مصرف شده در تفس امت دامته دمایی مناسب رشد گیاه رامی توان به صورت دماهای که در آن فتوسنتز ما کزیمم و تتفس متعادل است تعریف نمود. آن دسته از گیاهانی که دامنه دمایی نسبتً الایی دارند را محصولات فصل گرم می نامند. متل گوجه فرنگی» خیار و فلفل و گیاهانی را که دامنه دمایی شان پائین تر از این حد است محصولات فصل خنک می امند. مانند اسفناج و انواع کلمها؛ به همین دلیل فصل کشت محصولات فصل سرد در نیمکره شمالی به هنگام بهار و در نیمکره ه جنوبی به هنگام پائیز است.

صفحه 114:
بهارش ( ورنالیزاسیون) كل انكيزى در دماى يائين به بهارش معروف است . اين يديده اولين بار در حدود صد سال بيش توسط دانشمندى به نام کلپارت تشخيص داده شد وى بذر كندم يائيزه را در بهار سبز كرد و در حين سبز شدن گیاه را در معرض دمای پائین یک صفر قرار داد سپس آن را در مزرعه کاشت و از آن محصول ويحاانت. لليدن بطق اراب زات لدم وليه رايد ام جره اتدل كك دانشمند دیگری به نام لیسنکو این عمل را بهارش (ورناليزاسيون) ناميد همانتد كل انگیزی نوری این پدیده نیز توسط هورمونهای گیاهی کنترل مى شود.

صفحه 115:
هر گیاهی که ورنالیزه شده باشد مدت چند هفته دردمای بالا قرار گیرد دورنالیزه می شود یعنی اثر سرما درآن از بین می رود و دوباره به حالت رشد رویشی بر می گردد. برای مثال پیاز خوراکی که در پائیز از زمین بیرون آورده می شود و در زمستان انبار میگردد به علت سرمای طبیعی انبار ورنالیزه می شود و چنانکه آن را در بهار بکاریم به گل نشسته و بذر مى دهد.

صفحه 116:
هوا از نیتروژن ۰1۷۸ اکسیون ۲۱و حدود ۸۰۳/۰ گاز کربنیک و مقدار جزیی کازهای دیکر تشکیل شده است و مسولا این نت به علت باد و حریانات جوی تقریباً در همه جا یکسان و ثابت است و عامل محدود کننده رشد به شمار نمی رود. در شرایطی که شدت تور بالا باشد بالا ردن فرك كان کربنیک تا حدودی عمل فتوسنتز را تشدید می کند ولی اين عمل فقط در گلخانه های سربسته امکان پذیر است. آلود کی هرا همانطور که برای اسان مضر است به گیاه نیز آسیب می رساند از گازهای خطرناک که رشد گیاه را تحت تأثير قرار مى دهد منوا کسید كربن» دی اکسید سولفور و هیدرو کربورها؛ ا کسید ازت و هیدروژن سولفور می باشد.

صفحه 117:
‎ee ga i‏ رخاف دی مراک بر پالایشگاهها و سوخت منازل ذاشى مي شود. از گازهای بسیار سمی دیگر می توان ازن؛ فلو كان اسید کلریدر یک را نام برد. . کمپود اکسیژن در خاک گاهی باعث توقف در رشد گیاه می گردد. این حالت بیشتر در خاکهای سنگین فاقد تهویه مشاهده می گردد که میزان گاز کربنیک در آنها زیاد و اکسیژن کم است در نتیجه ريشه مقدار اکسیژن کاهش يافته و در نتیجه رشد ریشه کم می گردد. ‏كاز كربنيك در غلظت هاى زياد بر روى ريشه اثر تخریبی دارد. البته گياهان آبزی از اين قاعده مستئتی بوده و در آنها برگ اکسیژن لازم را براى ريشم تأمین می کنند. اکسیژن و گاز کربنیک روی میوه و اندامهای ذخیره ای ‎AF‏ ‏نیز اثر زیادی دارند.

صفحه 118:
هورمونها و تنظیم کننده های رشد

صفحه 119:
اكسين ها اثرات اکسین ها : بارزترین اثر اکسین ها همان اثر بر رشد طولی سلولهاست که خود سبب بروز ‎ae‏ همجون نو ركرايى؛ زمين گرایی بصورت عینی می شود . از اثرات مهم دیگر اکسین ها نقش آنها در تقسیم سلولی؛ تولید ريشه ایجاد لایه ‎eae‏ هی که میب دی هبرگ و دگل وم موه اسلا می شود. كل انگیزی و تولید و رسیدن میوه و ایجاد چیرگی جوانه انتهایی» بکرزایی یا پارتنو کارپی و رشد شاخه های جانبی می باشد. ‏معمول ترين نوع اکسین که در پیکره گیاهان یافت می شود ایندول تری استیک ‏اسید است.

صفحه 120:
عامل مهم در چگونگی اثر اکسین ها وابسته به علظت آن و بافت هدف است. برخى اندامها مثل ریشه به مقادیر کم اکسین» سريع واکنش نشان مى دهند ولی ساقه ها بر عکس این حالت را دارند.

صفحه 121:
کار د اک ها در باغانی: ۱-تنک کردن و جلو گیری از ریزش گل و میوه ۲- ریشه دار کردن قلمه ها ۳- جلوگیری از رشد نرکها و پاجوش ها ۲- گل انگیزی و تولید میوه ۵- کشت بافت

صفحه 122:
جیبرلین ها امروزه بیش از ‎٩۰‏ نوع جیبرلین شناسایی شده که در کل به دو گروه ۲۰ کربنی و ‎٩‏ کربنی تقسیم شده اند. از آنجا که فرمول جیبرلین ها بسیار پیچیده است هنوز به طور مصنوعی تولید نشده اند و از عصاره نوعی قارچ به نام جیبرلا حاصل می شوند. در درون گياهان نیز جیبرلین ساخته می شود که مراکز ‎Cele‏ آنها عبارتند از: انتهای ساقهء قسمت فعال ریشه؛ بر گهای جوان و میوه های در حال رشد و به ویژه بذور نارس در حال رشد و نمو.

صفحه 123:
جيبرلين ها داخل كياه به صورت غیر قطبی حرکت می کند و به راحتی از طريق آوندهای چوبی به بخش های بالایی گیاه منتقل می شوند. معمول ترين 0 جیبرلین ها که به صورت تجاری مورد استفاده قرار می گیرند شامل 62۸7 و 4 می باشد. ات © لف بارزترین اثر جیرلین ها ازدیاد رشد و توليد مثل كياهان از طريق ‎bob‏ ساختن فواصل ميان كره اى ساقه هاست. به طورى كه با ياشش مصنوعى آن مى توان شاهد رشد طولی گیاهان با کر تاه بود.

صفحه 124:
کاربرد جیبرلین ها در باغبانی طویل شدن ساقه: جیبرلین در طویل شدن ساقه در امر درخت آرایی بنت قنسول ؛ شمعدانی» فوشیا بکار می رود. ساقه هایی که به وجود می آید ممکن است ضعیف و شکننده باشد که با بکاربردن اسپری 250 00۲ 62/3 به میزان ۳ تا ۵ بار در هفته برای پیشگیری از این امر می توان آنها را با چوب بست. جیبرلین اسید باعث معکوس شدن اثر زیاد مهار کننده رشد بر کشت ها شود. جیبرلین ها قادرند بسیاری از گياهان دو ساله بدون ساقه دارای سالت رزت را که جهت گلدهی نیازمند سرما هستند را وادار به تولید ساقه گلاهنده کنند.

صفحه 125:
agate ‏ابان,‎ شکستن دوره استراحت در بذرهای بسیاری از گونه های گیاهی که معمولا نيازمند یک دوره سرما جهت جوانه زنی هستند نیز از اثرات جیبرلین هاست. با خیساندن این بذرها در محلول جیبرلین جوانه زدن آنها را می توان تسریع کرد. به صورت کاربردی جیبرلین 00۲۲1000-200 سیتو کنین از اثرات 0 کینتین و اتیلن در تحریک جوانه زدن بذر در بعضی گونه های كياهان به کار می رود. سرعت جوانه زدن بذر بسته به نوع گیاه و اندازه بذر متفاوت است. در مورد جیبرلین ها میتوان به اثر بر رشد میوه ها ‎a‏ 2 5 پیری اندامها ولی در برحی گیاهان مثل لوبیا پیری راتسریع می کند و سست ور عار و . شاره و و یر رد

صفحه 126:
جيبرلين همجنين مى تواند جایگزین روزهای بلند شده و گیاهی را که تحت روزهای کوتاه رشد کرده وادار به گلدهی کند. در نهایت می توان جنين كفت که معمول ترین کاربرد جیبرلین هاء استفاده آنها در افزایش طول ساقه و وادار ‎en‏ ‏كردن كلها به رشد می باشد.

صفحه 127:
سیتو کنین ها: امروزه سیتو کنین ها هم بصورت ‎a ee‏ ی سرد ره شرت سیت وکنین در تمام مراحل زندگی گیاه رویش دانه. تشکیل دانه مؤثرند. آنها بر روی متابولیسم عمومی گیاه به ویژه فعالیت آنزیم ها و کوآنزیم ها در پیدایش اندامکهای درون سلولی و نقل و انتقال مواد در درون سلول» سنتز ‎RNA‏ 9 ‎DNA‏ و پروتتین و به طور کلی تمام گیاه مثرند.

صفحه 128:
تولید سیتو کنین ها در نقاطی از گیاه انجام می شود که تقسیم سلولی به طور مثال در حال انجام باشد. این نقاط شامل: جوانه هاء بر گهای جوان و میوه های در حال رشد می باشد و علاوه بر این در شيره خام بسیاری از گیاهان نیز مقادیر زیادی سیتو کنین یافت می شود. بررمی ها نشان می دهد ساحته شدل این مواد در ریشه ها نوک ریته هاو انتقال آنها از طریق آوندهای چوبی به سایر اندامهای گیاه می باشد.

صفحه 129:
اثرات سیت و کنین ها : ‎-١‏ تقسیم سلولی و اندام زایی ‏۲- جوانه زنی بذر طویل شدن سلول و اندام آنها ۳- رشد ونمو حوانه ها ‏؟- تأخیردر پیری اندامها و گلها

صفحه 130:
ace , él Og aad p32 کاربرد سیتوکنین ها در باغبانی : ۱- طولانی کردن عمر گلهای بریده و سبزي. های برگی در مراحل بعد از برداشت می باشد. به عنوان مثال با قرار دادن ساقه گلهای بریده شب بو در محلول 50-25 00۲۳ سیتو کنین عمر گلدانی یا پس از برداشت آنها زیاد شده و در آینده شاید شاهد استفاده این مواد جهت سبزیهای خوراکی باشیم. ۲- در حال حاضر در باغبانی در کشت بافت گلهایی مثل داوودی و میخحک استفاده از سیتو کنین ها امری عادی است که به طور تجاری کاربرد دارد. ۳- استفاده از آنها در خنثی کردن غالبیت انتهایی در حسن یوسف ‏ فلفل زین و ... در کل تولید بوته هایی با شاخساره های منشعب و متراکم که بازار پسندی جوبی دافته باشد.

صفحه 131:
oul اتیلن در شرایط عادی به صورت گاز می باشد که حدود یک قرن پیش بدون آگاهی از آثر هورموتی آن جهت سیر زدایی مر کبات و رساندن موز و خرما استفاده می شده است. تولید و حرکت اتیلن در گیاه در مقایسه با سایر هورمونها سه تفاوت عمده دارد: ۱- بر خلاف بقیه که در نقاط خاصی از گیاه تولید می شوند اتیلن درهر موضعی که شرایط باشد تولید می شود. ‎-Y‏ حرکت اتیلن در گیاه به صورت پخشید گی گازی در فضای بین سلولی است.

صفحه 132:
۳- در هورمونهای دیگر با رنتن غلظت هورمون سبب کند ساخته شدن آن هورمون می شود درحالی که اتیلن ات وکاتالیزور بوده یعنی به مجرد اینکه بافتی 1 2 2 در برابر مقدار كمى اتيلن قرار كيرد بى درنك شروع به توليد مقدار بيشترى از اين ماده مى كند. اثرات اتيلن : ‎-١‏ شكستن ركود بذرهاء جوانه ها و غده هاى در حال ركود كه آنها را وادار به جوانه زنی و رشد می کند. در گلدهی گیاهانی مانند آناناس و انبه و بروز جنسیت گل در گیاهانی مانند خیار» اتیلن اثرات بارز دارد. یعنی این گیاهان را مانند آناناس به طور همزمان وادار به گلدهی می کند و خودش یک عامل گل انگیزی است. ‎

صفحه 133:
۲- مهمترین اثر اتیلن که امروزه بیشترین مقدار مصرف اتفن را به خود اختصاص داده تسریع در رسیدن میوه های روی درخت و درون انباره صرفه جویی در نيروى لازم براى. جداسازى ميوه ها از درخت و سهولت برداشت مکانیکی است. براى رساندن ميوه هابى مانند موزء مركبات و كوجه فرنكى در انبار هم استفاده می شود. کاربرد اتیلن در باغبانی در بخش گلکاری از اتیلن به صورت ‎fas il‏ » گل انگیزی و کنترل ریزش گل و میوه و برگ و یا جلوگیری از گلدهی استفاده می شود.

صفحه 134:
مواد بازدارنده : اسید آبسیزیک اسید آبسیزیک از سایر بازدارنده های طبیعی گیاهان حدود یک صد مرتبه قویتر است و فرایندهایی مانند: - رکود بذر و جوانه ها و نیز ریزش اندامها را کنترل می کند.

صفحه 135:
اثرات آبسیزیک اسید ۱- خثی کردن غالبیت انتهایی و جلوگیری از رشد جوانه انتهایی نیز در مواردی که بر اثر اسید آبسیزیک حاصل می شود بدلیل اثر متقابل این ماده با اکسین می باشد. ۲- گياهان در مواجهه با استرس خشکی» کمبود اکسیژن و مواد غذایی» میزان اسيد آیسیزیک درونی را بالا می پرند و درحالت عادی ‎OT‏ را کاهش می دهند که این خاصیت به سیستم دفاعی گیاهان اشاره می کند. ‎et‏ از دیگر اثرات این هورمون پیشبرد روند پیری و هدایت و کنترل ذخیره فومتر ترسط رک

صفحه 136:
مواد شیمیایی کند کننده رشد مهار کننده های رشد به صورت معمول و رايج بكار مى رود و مواد مهم شيميابى در تنظیم رشد گیاهان در گلکاری می باشند. در محصولات گلکاری مختلف سه مرحله رشد گیاه مشاهده می شود: ۱- مرحله رشد ابتدایی که آهسته است و بلافاصله بعد از قلمه زدن به وجود می ‎wal‏ ۲- رشد سریع گیاه و طویل شدن. ۳- رشد آهسته نهایی که همراه با تولید مثل و رشد كل مى باشد.

صفحه 137:
انواع مهار کننده رشد عبارتند از: 89 سایکوسل ‎Bonzi (paclobutrazol)‏ ‎sumagic(uniconazol)‏

صفحه 138:
ace , él Og aad p32 نور: كياهان بايد درمحلى قرارك کا نك ار موري ار آل رس در مور هر گیاه میزان نور و شدات ن متغير است مثلاً در بنت قنسول كه نياز به نور زياد دارد و در محيط كلخانه اى با نور كم معمولاً با فايب ركلاس و بلى اتيلن دوبل پوشانده شده است» رشد خوبی ندارد که تغییر در میزان نور می تواند درمیزان رشد و طول گیاه مثر باشد. لامپهای نئونی با نور مادون قرمز دور یا استفاده از فیلترهای آغشته با سولفات روی در مسیر اشعه خورشید باعث کاهش رشد طولی و قد کشیدن قسمتهای بين گرهی می شود. دستكارى. كردن كيفيت نور به وسیله فیلترها در کنترل رشد طولى گیاه موثر است و ممکن است در آینده سودمند باشد.

صفحه 139:
استرس آب طول بعضی از گیاهان بوته ای به علت پژمرده شدن روتین در گیاه محدود می شود. ‏ می بایست تا ۲-۵ روز قبل از عرضه به صورت منظم آبيارى شود. پزمرده شدن باید تا حدی ادامه یابد که تخریب زیادی در گیاه منجر نشود. پژمردگی كل و كلبرك و يرك به علت آبيارى زياد دربعضى گیاهان ممکن است بوجود بهره گیری از افراد با تجریه در تعیین میزان آبیاری باعث جلوگیری از تخریب گیاهان می شود. این روشها در گوجه فرنگی بکار می 52 بركهاى زرد و پژمرده» افتادن گل و برگ و پوسیدگی ریشه می تواند ناشی از آبيارى زياد در برخی گیاهان باشد.

صفحه 140:
پاک کردن و تکان دادن در برخی گیاهان» انجام این کارها باعث ضخیم شدن تنه و كم شدن فاصله بين جوانه ها مى شود. اين روش عموماً به منظور كنترل ارتفاع كياهان بوته اى جون كوجه فرنكى» بادمجان» خيار و هندوانه استفاده مى شود. همجنين اين روش براى داوودى و ليليوم نيز مؤثر كزارش شده است. براى مثال يك روش بدين صورت است که ۱۰ -۵ سانتیمتر فوقانی كياه را يك يا دو بار در روز به مدت ۰ دقيقه پاک کنید. اگر این روش به تأخیر بیافتد زمانی که گياهان مسن تر هستند ممکن است به برگهای گیاهان آسیب وارد شود.

صفحه 141:
DIF با تغییر اختلاف دمای روز و شب می توان به کنترل ۱ ارتفاع گیاهان مختلف دست بیدا کرد. بر طبق اندازه گیریهای انجام شده بر روی ساقه بدین نتیجه رسیده اند که درصد بالایی از طویل شدن ساقه در اوایل صبح یعنی بلافاصله بعد از طلوع آفتاب اتفاق می افتد. بتابراین کاربرد دماهای خنک برای حداقل ۲ ساعت در اوایل صبح درست قبل از طلوع آفتاب طول ساقه را کاهش خواهد داد. البته نکته حائز اهمیت در ارتباط با امکان استفاده از این روش این است که درجه حرارت به اندازه کافی کنترل شود یعنی این روش در آب و هوای گرم و یا در طول تابستان در بسیاری از مکانها عملی و کاربردی نیست.

صفحه 142:
اين روش در اكثر كياهان پیازی چون لاله.زنبق نرگس و یا گياهان خانواده ‎ee‏ روش علاوه بر تأثیر روی ارتفاع گیاه اندازه و تعداد گل را در تعدادی از گونه ها تحت تأثیر قرار میدهد. کنترل اختلاف دمای روز و شب بسیارحائز اهمیت است فرضا اختلاف زیاد دمای روز و شب در لیلیوم کلروز و پیچیدگی ب رگ را تحریک می کند و یا در این شرایط سطوح نیتروژن و کربوهیدرات گیاهی کاهش می یابد که اين وقایع منجر به زرد شدگی برگهای 2 م بس از برداشت و سوختگی حاشیه براكته و ریزش ۵ در پ Bye es

صفحه 143:
مواد شاخه زا : جندين ماده از اين دست وجود دارد كه به روشهای مختلفی عمل می ‎-١‏ فلورل (اتفن):روى انواعى از كونه هاى كياهى جون آزالياء داوودی» فوشياء شمعدانی و گل حناء شاه پسند و.... استفاده شده است. ‏۲- آکسل :گاهی به منظور افزایش شاخه های جانبی گره های پائینی در گیاهان رز و میخک استفاده می شود. ‏۳ آتریمک 500۳ 60۱1136 لبروی گیاهانی چون آزالیا؛ بگونیاه كلرودندرون؛ فوشیا؛ گاردنیا؛ شمعدانی» کالانکوثه» شاه پسندو شفلرا مورد استفاده قرار گرفته است. ‎

صفحه 144:
مواد شیمیایی مورد استفاده به منظور تکامل گل: استعمال خارجی مواد تنظیم کننده رشد كه كلدهى را تحت تأثیر قرار می دهند از دو طریق است: ۱- بوسیله تحریک انگیزش گل و تکامل آن ۲- تنها بوسیله تحریک تکامل گل

صفحه 145:
موادی که تنها باعث تکامل جوانه های گل می شوند : جیبرلین در آزالیا می تواند جایگزین تیمار سرمایی شود بدین ترتیب که اگر آن را با غلظت 1000 ۰ ۵0۲ به صورت اسپری به مدت ۵ هفته بکار ببریم ‎Z ۰‏ باز شدن جوانه های بالغ گل را سبب شده ایم. جیبرلین به منظور تکامل دمگل و افزایش یکنواختی در گلدهی سیکلامن مورد استفاده قرار گرفته است. در شيبورى؛ خيساندن يا اسبرى كردن غده هربا جیبرلین منجر به افزایش تعداد كل و همجنين تسريع در تكامل و ظهور كل شده است.

صفحه 146:
اصول هرس و تربیت

صفحه 147:
هرس كردن ‎ey‏ } به طور کلی هرس عبارتست از قطع كامل يا جزيى شاخه؛ ‎at‏ پوست برك و يا كل و میوه به منظور تحت تأثیر قرار دادن و هدایت نحوه رشد و باروری ‎lS‏ هرس کردن یکی از عملیات مهم باغیانی است که از حدود سه هزار سال پیش شداخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است.

صفحه 148:
دلایل و فواید هرس را می توان به شرح زیر خلاصه کرد: ۱- حذف شاخه های مزاحم» خشک شده؛ آفت زده مریض و شکسته جهت حفظ ‎gal‏ سلامت كاه ۲- ایجاد شرایط مناسب جهت ورود نور و هوا به درون شاخساره و حلوت ساختن نقاط شلوغ و متراکم آن به منظور ایجاد مکان تولید محصول بیشتر و مرغوبتر. ۳- ایجاد شکل ویژه در شاخساره گیا» این امر به ویژه در میوه کاری و نیز در شکل سازی گیاه جهت تزئین باغ و باغچه از اهمیت حاصی بر عوردار است. ۴- ایجاد تعادل ‎a 9 GW a nian rey jase‏ گیاه جهت موفقیت و ایجاد امکان رشد اولیه سریعتر برای گیاه.

صفحه 149:
۵- جوان ساختن درختان مسن از طریق حذف شاخه های پیر و وادار کردن درخت به تولید شاخه های جدید» جهت بالا بردن قدرت باردهی ‎LOT‏ ع- بيش يا يس اندازى بارورى كياه و تنظيم كلدهى و ايجاد تعادل بين رشد رویشی و میزان محصول و بالا بردن کیفیت فرآورده تولید شده. ۷- محدود کردن رشد و کوتاه ساختن گیاه برای تسهیل عملیاتی مانند سمپاشی و برداشت محصول و نیز به دلایل تزئینی.

صفحه 150:
زمان هرس اسان لان مرك لحرن بين كت ادر ا ريك زاك اسار ماري يكى هرس كه در هنكام ركود يا خواب زمستانه انجام مى شود و هرس سياه يا هرس زمستانه ناميده مى شود و ديگري هرسی که در دوره فعالیت كياه يعنى هر سبز یا هرس تابستانه نام دارد

صفحه 151:
هرس سیاه يا زمستانه اين نوع هرس ها از آنجا که در زمانی انجام می شود که كياه فاقد برك و در حال ر کود است بیشتر مرسومند چون اولاً در این هنكام شاخه ها پدون پوشش بوده؛ قابل مشاهده هستند و به راحتی میتوان به آنها دسترسی پیدا کرد و آنهایی را كه بايد بطور كامل و يا جزيى حذف شوند با ديدى باز بركزيد ثانياً جون كياه در اين زمان فعاليت زيستى جندانى ندارد» ميزان آسيب حاصله از هرس به حداقل كاهش مى يابد. از هرس هاى زمستانه مى توان هرس هاى شكل دهى نهالهای جوان تازه کشت شده را نام برد.

صفحه 152:
اين هرس ها مهمترین گام بر تشکیل شاخه های اصلی درخت یا بوته آینده به شمار می روند و در حقیقت بنا و اساس شکل آپنده گیاه را تشکیل می دهند. علاوه بر اين هرس هاء حذف شاخه های شکسته» مریض و آفت زده نيز بايد در زمستان بيش از فعال شدن كياه انجام شود زيرا اين نوع شاخه ها معمولا پناهگاه و منبع انتشار آفات و امراض اند هرس دیکری که باید حتمادر زمستان انجام شود هرس ریشه است.

صفحه 153:
هرس سبز یا تابستانه این نوع هرس ها كرجه همگی به نام تابستانه خوانده می شوند ولی در عمل بر حسب نوع می توان آنها را از اوايل تا اواخر تابستان انجام داد. مهمترین هرس های تابستانه عبارتند از: حذف گلها و میوه های اضافی که کلاً تنک کردن نامیده می شوند. ایجاد زخم بر روی پوست» حذف نر کها و پاجوشهاء بریدن قسمتهای انتهایی شاخه های تند رشد و هرس بوته های زینتی و بالاخره هرس برگ.

صفحه 154:
هت در بین اعضا مختلف یک گیاه تعداد و نحوه رشد شاخه ها مهمترین عامل تعیین کننده در نحوه و اندازه پایداری آن در مقابل فشارهای ناشی از وزن میوه» باد و برف و بخبندان زمستانه به شمار می رود. به علاوه نحوه قرار گرفتن شاه ها و زاویه آنها با تنه و شاخه های اصلی تر به میزان زیادی بر روی قدرت باروری كياه وو تحمل ‎ST‏ در برابر شرايط نامساعد جوی تلثير مى كذارد. به اين دلایل در هنگام هرس شاخه های یک گیاه باید دقت زیادی به کار برد و همواره شکل و اندازه نهایی 7 ندرا درنظر گرفت به طور کل شاخه های یگ كاه چوبی را می توان به دو گروه ‎ye me ees‏ عبارتند از: پاجوشهاء نر کها و شاخه های معمولی بی بار (فاقد كل و ميوه).

صفحه 155:
به شاخه هاي حذف شده در شکل توجه کنید

صفحه 156:
هرس ريشه ريشه از دو طریق به رشد ‎SS‏ کند. یکی از طریق جذب آب که به ن :5 3 2 ۰ عنوان نیروی محر که رشد بکار می رود و دیگر از طریق هورمون های ویژه 2 2 اى از كروه جيبرلين كه عامل تحريك رشد كياهى هستند. وجود تعادل بين ۳ ۳ ۳ ع حجم ریشه با شاخساره برای رشد و باروری متناسب گیاه مورد لزوم است. اگر اين تعادلء در جهت ريشه به هم بخورد (از بين رفتن شاخساره در اثر هرس شدید و یا حمله بیماریها و آفات) گیاه تولید شاعساره بسیار می کند و باردهی آن به عقب می افتد.

صفحه 157:
اگر به هم خوردن تعادل در جهت شاخساره باشد ريشه به دليل نامناسب بودن . خاک و كم آبى و يا از بين رفتن آن در اثر حمله پیماریها و آفات رشد گیاه محدود مى شود و در عوض كياه زودتر به بار مى نشيند و درصد تبديل كل به ميوه نيز بالا مى رود با استفاده از اين يديده بشر از زمانهاى دور كوشيده است با هرس ريشه اندازه كياهان مورد نظر را به كنترل خود در آورد و به حد دلخواه محدود سازد؛ اين عمل اخيراً در سطح تجارتی بر روی سیب انجام شده و طی آن توانسته اند به وسیله متغیرهای ویژه ای ريشه های درختان را در زمستان قطم و بدون آسیب وارد آمدن به محصول سال بعد رشد درختان را محدود کنند.

صفحه 158:
و 2 2 ‎a al‏ ۳ ۰ مثال بسیار چشمگیر دیگری از اثر هرس ریشه بر روی رشد درخت را میتوان در درختان بسیار کوچک مینیاتوری) ژاپنی که بونسای نامیده می شود دید که به وسیله آن توانسته اند درختانی چند صد ساله را که در طبیعت ارتفاعشان به ده‌ها مر می رسد سار کوچک ‎ales‏ برای این کار ر ‎sey‏ متمادی بطور مداوم هرس می کنند. نوعی دیگر از هرس ریشه هنگام کشت نال در محل اصلی و يا انتقال آن از خزانه اي به خزانه دیگر در مورد برخی دیگر از گیاها چوبی (مانند میوه های دانه دار و هسته دار و مركيات) و 2 بعضی گیاهان مثل ورد و نیز هنگام نشاء برخی سبزیها مل گوجه فرنگی و بادنجان از طریق سرزنی ريشه های فرعی صورت می گیرد.

صفحه 159:
پیشین هرس ریشه. به دليل اينكه كياه را تحريك به توليد ريشه هاى فرعى جديد و بيشترى مى كندء اثر تقويت كننده داشته» رشد نهال تسريع می یابد. بر خلاف نوع

صفحه 160:
روشهای هرس کردن: هرس مکانیکی ۲ هرس شیمیایی

صفحه 161:
هرس مکانیکی هرس مکانیکی معمولاً در باغهایی به کار گرفته می شود که درختانشان روی ردیف هایی منظم با فواصلی کمتر از معمول کشت شده اند و به این دلیل می توان آنها را بدون شاحه گزینی با پرداعتن بر تک تک شاه ها و بر اساس شکل و يا اندازه خاصی هرس کرد. بطور معمول در هرس مکانیکی از نوع تیغه های متحرک شبیه قسمت درو کمباین های برداشت غلات و یا ماشین های برداشت یونجه؛ استفاده مى شود اين نوع اره ها به ویژه برای درختانی مانند هلو و مر کبات که در کشورهای خارجی هر ساله هرس شدید می شوند و باغهایی که درختانشان به شکل های پهن داربستی کشت و تربیت شده اند قابل استفاده اند.

صفحه 162:
نوع اره موتوری کوچک نیز وجود دارد که معمولاً در جنگلداری و گهگاه در باغها برای قطع تک شاخه های ضخیم مورد استفاده قرار می گیرد و دیگری که در باغها بای هرس مورد اسناده دارد نوعی قیچی باغانی است که بر شر لوله نسبتاًبلددی نصب شده و برای قطع شاخه های کلفت که در ارتفاعات بالای درخت و دور از دسترس قرار دارند بکار می رود.

صفحه 163:
هرس شیمیایی دانش شیمی روز به روز اهمیت و کاربرد بیشتری در از عملیات داشت و برداشت از جمله هرس که سابقاً تها با صرف وقت و هزینه رباد 2 وسيل كار كرات ماهر قابل انجام بود امروزه به راحتی و سرعت زیاد توسط مواد شیمیایی هورمومی و غیر هومورنی انجام می گردد. مواد شیمیایی مورد استفاده در هرس و تربیت را می توان به سه گروه مشخص تقسیم کرد. گروه اول شامل موادی مانند بوترالین: مشتقات پیچیده اسید استیک و مشعفات اسید های چرب ۱۲- ۶ کرینی می باشد که کل مواد شاه زا نامیده می شوند و با خشک کردن جوانه انتهایی گیاه جوان مشابه هرس سربرداری عمل می کنند و نهال را در همان سال پیوند وادار به تولید شاه های فرعی می سازد.

صفحه 164:
زمان پاشیدن اين مواد اواخر بهار است و بدینوسیله میتوان یک سال در وقت صرف جویی کرد. درختان تیمار شده با اين مواد معمولاً سريعتر رشد کرده و زودتر به بار می نشینند. تجربه نشان داده است که در جوانه های انتهایی نهال على جوان كم رشد تر که ای دارند نسبت به نهال های دارای رشد منشعب مواد 5 ى وجود دارد. بنا به آ مواد شاخه زا در حقيقت با كم كردن مقدار اكسين اثر جي ركى انتهابى را ختثى و بديدار شدن شاخه هاى فرعى را آسان مى كند تنظيم كننده هابى از كروه سايتوكنين و اتفن نيز در بعضى موارد به ويؤه در كباهان علفى اثر مشابه مواد شاخه زا دارئد و مى توان از اين نظر آنها را جز اين كروه محسوب داشت.

صفحه 165:
گروه دوم مواد شیميایی. مورد مصرف در هرس شامل مواد بازدارنده ای مانند آلار و مالیک هایدروزاید و نیز از تنظیم کننده های اکسینی؛ اسید نفتالین استیک است. پژوهشها نشان داده اند که آلار و مالیک هایدروزاید به نحو بسیار موثری از رشد کلیه قسمتهای شاخساره درخت جلوگیری می کنند. بطوری که در بعضی- موارد مصرف آنها در یکسال نیاز به هرس را در سال بعد منتفي. می سازد و یا بسیار کم می کند. اسید نفتالین استیک» علاوه بر سایر ویژگیها درصورتی که پس از هرسهای شدید مکانیکی برروی محل زخم و نیز پوست شاخه های کلفت و تنه ماليده و يا ياشيده شود از رشد نركها كه معمولاً در اين موارد به تعداد زياد تولید می شوند جلوكيرى م كند.در اين مورد الكلهاى زنجيره اى بلند نيز بسيار موثرند

صفحه 166:
از اكسينهاء اسید ایندول بوتیریک نیز با موفقیت برای جلوگیری از رشد پاجوشها در سیب به کار رفته است و بنابراین می توان ‎OT‏ را جزء همین گروه محسوب کرد. گروه سوم مواد شیمیایی که در هرس کاربرد ‎ee:‏ اکسینها هستند که دا 2 ae ‏مقدار گل و میوه از راه تتک سازی و نیز جلوگیری از‎ ‏ریزش بی موقع م ُرند.‎

صفحه 167:
تربیت درختان و درختچه ها بطور کلی؛ تربیت عبارت است از دادن شکلی خاص به گیاه و مناسب ساختن آن برای منظورهای معین از جمله اين منظور می توان باز كردن میاه تاج برای ورود نور بيشترء تنظیم ارتفاع و پرا کندگی افقی درخت. تقویت شاخه های اصلى و بالا بردن قدرت تحمل آنها نسبت به فشار ناشى از وزن ميوه و برف و يخ زمستانه؛ بالا بردن پایداری در برابر باده دادن شكل ويزه به كياه جهت حاشيه سازيب شکل سازی» آلاچیق سازی و ... را نام برد.

صفحه 168:
چهار گروه اصلی اذ ‎oe‏ انواع تربیت: ‘ گرد یا آزا شکل های پهن دا . 1 يهن داريسم شکل های ویژه 3 شکل های تزئینی

صفحه 169:
شکل های گرد يا آزاد : اصلی هرمی (پیشاهنگ م رکزی) شلجمی ( پیشاهنگی متفیر) جامی (مر کزبازه بدون شاخه پیشاهنگ)

صفحه 170:
طريقه طويل كردن تنه جهت ایجاد یک درخت پابلند. پیکانها محل ایجاد برش را نشان می دهند.

صفحه 171:
شکل هرمی که بیشتر برای درختان زینت , (مانند تبر بز» جنار و کاج) بکار می رود مراحل تربیت درخت به روش هرمی. پیکانها محل ایجاد برش را نشان می دهند

صفحه 172:
پیشتر در میوه کاری و برای محدود کردن ارتفاع درخت و گسترده نمودن تاج ‎OT‏ در درختانی مانند گلابی؛ برخی از انواع سیب زردآلوء آلو بادام» كردق خرمالو؛ پسته و... بکار می رود

صفحه 173:
مراحل تربیت درخت به روش شلجمی. پیکانها محل ایجاد برش را نشان می دهند.

صفحه 174:
اين شكل از نظر طرز پیرایش و تربیت بسیار شبیه شکل شلجمی است با اين تفاوت كه در هنكام كزينش شاخه هاي اصلىء فاصله عمودی آنها با یکدیگر کمتر و حدود ‎٠١-١8‏ سانتي ‎١‏ ۳ مراحل تربيت درخت به روش جامى. بيكانها محل ايجاد برش را نشان مى دهند.

صفحه 175:
شکل پاچراغی ۳ 8 5 6 2 ۲ ۲ 4 : کاربرد این روش در تربیت مو و بوته های مشابه مانند انواع ورد (گل سرخ) غير رركي يقد ا جوت كر كر إررات ان راودا 1۳

صفحه 176:
به روش پاچراغی كربت بوته هو ب مراحل تربیت بوا

صفحه 177:
شکلهای پهن داربستی در شکلهای پهن درختان طوری تربیت می شوند که دو بعد بيشتر نداشته باشند يعنى بجاى. اشغال حجم معينى از فضا با سطح مقطع دايره اى تقريباً تنها يك سطح عمود بر زمين را اشغال کنند.

صفحه 178:
‎s‏ 4 نوع اصلی تک شاخه ای» چنگال» افقی و پنجه ای می شکل های پهن شامل چهار نوع اصلی ای» چ باشند که هر کدام به نوبه خود دارای مشتقاتی هستند. الف - شکل های پهن تک شاخه ای 2 ب - شكل هاى يهن جنكالى پ - شکل های پهن افقی(دیواری) ت - شکل های پهن پنجه ای

صفحه 179:
چنگالی پهن چ فرم پ به ان ب درختا پیت ترب ‘ ‎yee‏

صفحه 180:
‎ee‏ باز بت بوته مو به شکل پهن داربستی دو بازوئی ۳ ۳ ‎ee‏ ‏2 ‎be eee‏

صفحه 181:
نحوه تربیت درختان میوه به شکل پهن پنجه ای

صفحه 182:
شکل های ویژه در ميوه کاری علاوه بر شکل های گرد و داربستی برای ترییت درختان شکل های ویژه دیگری نیز ابداع گشته که نظر به اهمیتی که از نظر تولید محصول زیاد دارند دو نوع از آنها مختصراً در اینجا مورد بحث قرار خواهند گرفت. الف - شکل بوته تر که ای ب - شکل داربستی جناغی

صفحه 183:
شکل بوته تر که ای و نحوه ایجاد آن

صفحه 184:
بيت ذرخت به اربستی جناغی ت د؛ سک دار 2 1 جره تر

صفحه 185:
هرس درختان میوه هرس گیلاس به طور کلی گیلاس را به انواع و اشکال مختلف با تاج گرد. هرمى» گرد پاکوتاه تربیت می کنند. در مناطقی که قسمت اعظم از سال ابری و مقدار نور خورشید کافی نیست از روشهای اسپلیر- باد بزنی استفاده می شود.

صفحه 186:
روش بادبزنی در روش بادبزنی در اوایل اسفندماه تا اوایل فروردین نهال گیلاس را در زمين مرغوب و حاصلخیز و در ارتفاع ۴۰ سانتیمتری در محلی که دو جوانه رو به خارج وجود دارد هرس می کنند و در خرداد بعد از رشد جوانه ها آنها را با زاویه ۴۵ درجه روی با باموهایی که قبلاً نصب شده» هدایت می نمایند و براندی های اضافه را کاملاً قطع نموده و اوايل شهریورماه شاخه های اصلی را با باموهای موحود مهار کرده تا از جایجایی آن بوسیله باد حلوگیری شود در اوایل اسفند ماه تا فروردین سال بعد در محل مناسبى كه جوانه رو به بالا وجود دارد شاخه های اصلی را در محل ۳۰ سانتیمتری قطع می کنند.

صفحه 187:
در اواخر تیرماه تا اواخر مرداد شاخه های قوی را روی بامبوهایی که به تعداد ۶ تا ۵ عدد در هر طرف وجود دارد هدایت نموده و آنها را با حاثل های بامبو متصل می کنند به طوری که داربست درخت شکل بادیزن در آید در این ‎dy‏ چند شاخه فرعی را که جهت رشد آنها به داخل تاج درخت است با باقی گذاردن سه بر گ هرس فى نمایند,

صفحه 188:
هرس هلو و شلیل با مقایسه به سایر انواع درختان» درخت هلو و شلیل احتیاج بیشتری به هرس دارند اغلب درختان هسته سنگی را به فرم جامی و بوته ای ترییت می کنند. اگرچه فرمهای ديكر مانتد باديزنى» پرچین» جلچراغی و استاندارد مورد استفاده بسیاری از باغداران قرار می گیرد. ولی فرم جامی و هرمی و روش استاندارد عمومیت بیشتر دارد.

صفحه 189:
هرس درخت بسنه تهال بسته در جند هزار سال قبل در ايران كشت مى شده است. از ايران به ارويا و سپس به آمریکا برده شده است و در خاک های شنی به خوبی رشد مي كند. نهال یک تا سه ساله آنرا از خزانه به محل پرورش منتقل می- کنند و برای شکل دادن به آن پنج شاخه نهایی را برای تشکیل تاج در نظر می گیرند. اولین شاخه فرعی در حدود ۲/۱ متر از زمین ارتفاع دارد و سایه شاخه ها با فاصله ۳۰ سانتیمتر از هم دور هستند. در چند سال اول جوانه های اضافی را هرس نموده و بايستي شاخه درخت را زخمى نموده و محل هاى زخم شده خيلي دير ترميم مى شود و شكوفه هاى درخت روي شاخه سالهاى قبل تشكيل مى كردد و بسته جزء درختان دو يايه است كه كرده نهال نر بايستى شكوفه نهال ماده را بارور ون

صفحه 190:
و پایه لت ‎i ee ie gee ee‏ کر میرن می گردد و معمولا در اواخر پائیز و اوایل زمستان انجام می گردد. در مناطق سرد بیشتر در آخر فصل زمستان و اوایل بهار فقط نسبت به هرس شاخه های خشک زیادی اکتفا می کنند.

صفحه 191:
ace , él Og aad p32 هرس درخت زیتون درخت زیتون از درختان منطقه معتدل و سرد است. بیشتر درمناطق كنار درياى مدیترانه رشد خوبی دارد و منشا اولیه آ تر که و شامات می باشد. در موقع كا آن» شاخه های ضعیف و سایه پاجوش ها را کلاًقطع نموده و تعداد ۳ شاخه قوى روى آن انتخاب نموده و بقيه را حذف كنيد. ع . چنانچه هرس سنگین روی نهال جوان صورت گیرد میوه تولید نخواهد کرد. بنابراین مادامی که محصول نداده است از هرس شاخه های ‎OT‏ خودداری کنید. پس از تولید میوه تعداد ‎٩‏ شاخه فرعی قوی و مناسب که هر یک جای مناسبی در روی درخت دارند انتخاب نموده و سپس شاخه های اضافی را هرس نمائید و در سال بعد فقط شاخه های شکسته و سرما زده و یا شاخه های نابجا را هرس کنید.

صفحه 192:
هرس پی مورد زیتون موجب می گردد که شاخه های چوبی افزایش یافته و درخت بار ندهد ضمنا چنانچه بیش اندازه وسط تاج درخت را هرس نموده به طوری که تابش خورشید به داخل درخت بیش از حد نفوذ کند به علت حساسیت این درخت به نور مستقیم خورشيد ایجاد اختلال و رویش درخحت خواهد شد. درخت زیتون را از طریق کاشت بذر و زدن قلمه در ماسه شسته و انتقال پاجوش به محل ديكرىم زياد می کنند و برای بدست آوردن زیتون مرغوب بایستی با پیوند انواع مرغوب این نهال را تکثیر نمود.

صفحه 193:
هرس باروری زیتون معمولاً جوانه گل روی شاخه های فرعی که در سال قبل تولید شده اند تشکیل مي گردد ‎slate‏ بن شاخه هايى كه ميوه داده اند هرس نمائید و ان امر باعث فى گردد که شاحه های چوبی جدیدی تولید گردد. در سالهایی که عمل هرس را انجام مى دهيد كه در بهار سال قيل آن درخت میوه فراوانی تولید کرده است. در نهال زيتون جوانه هاى برك مقابل يكديكر ظاهر مى شوند ولى اين جوانه ها تا بهار سال بعد به حال ر کود باقی می مانند و در بهار سال بعد جوانه ها رشد کرده و تولید گل می کنند.

صفحه 194:
برای آنکه جوانه فعال شود هرسال جوانه انتهایی آن را حذف کنید در هر صورت هرس بیش از حد درخت زیتون موجب می گردد شاخه های جوبى زياد شده و مقدار محصول درخت به طور چشم گیری کاهش یابد.

صفحه 195:

صفحه 196:
میوه کاری را می توان به عنوان فن کشت و پرورش گیاهان چند ساله ای که بخشی یا تمام میوه آنها بصورت خام یا پخته مورد تغذیه انسان قرار می گیرد ايلك كيذ از آنجا كه بيشتر درختان ميوه يس از كاشته شدن جند سال طول مى كشد تا به ار نشینند و علاوه بر مخارج سنكين اوليه درطول اين مدت نيز هر ساله هزينه هایی برای نگهداری و پرورش آنها لازم مى شود.

صفحه 197:
میوه کاری نیاز به سرمایه گذاری دراز مدت دارد. بابراین اگر از بای امر دقث و توجه کافی نشود شاید پس از چند سال منجر به زیان هایی جبران ناپذیر a ‎Wee See giE ay bye [ke ro‏ : احداث باغ جدید. نگهداری از باغ احداث شده و ویژ گیهای مهمترین میوه های ایران مورد بحث قرار خواهند گرفت.

صفحه 198:
احداث باغ جدید در احداث باغ جدید دو حالت ممکن است رخ نماید. در حالت اول محصول ویژه ای مانند سیب بادام و . .. مورد نظر است و برای کشت آن باید زمین مناسبی یافت شود. در حالت دوم که بب بش همکانی است زم وبزه ای موعود است و باید درحی که با آن زبس و منطقه سازش داشته اشته باشد کشت شود.

صفحه 199:
* احداث باغ شامل چهار مرحله می باشد: ۱- بررسی عوامل محیطی ۲- بررسی عوامل اقتصادی ۳- گزینش رقم و تهیه نیال ۴- آماده ساختن زمین و کاشتن نهال

صفحه 200:
0 الف ) دما ب) نور پ) موقعیت محل ت) خاک ث) آب

صفحه 201:
دما همانند سایر گياهان؛ درختان میوه برای رشد و تولید محصول دارای یک دامنه گرمایی و یک دمای مناسب ویژه خود هستند. افزون بر این» دما در زندگی درختان میوه اثرات خاص دیگری نیز دارد. از آن جمله درختان میوه خزان دار باید در طول زمسات به تعدادساعت مین دمای تم از فقت در جه سات )ان دریافت کنند تا از حالت استراحت بیرون آمده آغاز به رشد کنند. اين امر یکی از مهمترین عوامل محدود کنده مناطق کشت درختان ميوه مختلف مى باشد. بدین معنی که اگر سرمای لازم تأ نگردد در اکتر موارد جوانه های کر ار ند و محصولی عاید نخواهد شد. اثر بسیار مهم دیگر دما بر روی درختان میوه سرمازد گی بهاره است .

صفحه 202:
بسیاری از تقاط دنیا با وجود برخورداری از دامنه دمایی و میزان سرمای مناسب برای کشت درختان میوه بهدلیل داشتن سرمای دیررس بهاره كه معمولاً بس از شکوفایی جوانه ها بروز می کند و موجب سرمازدگی گلها و گاهی میوه ها می شود برای میوه کاری مناسب نیستند. از دیگر عوامل دمای که در میوه کاری موثرند می توان از نوسان دمایی يا تفاوت زیاد دمای شب و روز و تگ رگ نام برد.

صفحه 203:
نور آزماش های مصلف ثابت کرده که » غیر از توت فرنگی سایر موه ها رای ‎gue‏ ۱ ۱ گل انگیزی به طول روز حساس نیستند و تنها اثر این عامل بر روى شدت نور در رشد و باروری درختان بسیار موثر است. تغییر دادن شدت نور در سطح باغ کاری غیر عملیاست و تنها راه نوررسانی کافی به درون درخت. دادن شکل و تراكم مناسب به شاخساره مى باشد. به عنوان مثال در ميوه هاى سييء اگر شدت نور به ویژه حدود سه ماه آخر فصل رشد كافى نباشد تولید رنگ سرخ دجار اختلال مى كردد و به اين دليل بيشنهاد شده است كه درمناطقى كه هواى بائيز ابرى يا مه آلود دارد به جاى سيب هاي سرخ انواع زرد و سبز آن کت کر

صفحه 204:
موقعيت محل مجموعه عوامل عرض جغرافیایی» ارتفاع از سطح دريا و مقدارى شيب زمين» موقعیت محل را تشکیل می دهند. اثر این عوامل در درجه اول بر روی مقدار دمای محیط و در درجه دوم برروی شدت نور است.

صفحه 205:
اکثر درختان میوه به بافت خاک حساسیت زیادی نشان نمی دهند و اگر خاک دارای ژرفا (عمق) و زهکشی کافی بوده و از ۳۱ مناسبی نیز برخوردار باشد به خوبى در آن رشد کرده محصول كافى می دهند البته لازم به تذ کر است که خاکهای سبك تر معمولاً از خاكهاى سنكين کم رطوبت تر بوده و به همین دليل در بهار زودتر گرم و در پائیز دیرتر سرد می شوند و چون از تهویه بهتری نیز بر خوردار است در صورت کفایت آب و مواد غذایی درختان میوه در آنها بیشتر رشد می نمایند.

صفحه 206:
آب بر اساس یک قاعده کلی هر گاه منطقه ای دارای بیش از ۷۰۰ میلیمتر باران سالیانه با پرااکندگی یکنواخت باشد برای پرورش درختان میوه به صورت دیم مناسب است. در نقاطی که باران سالیانه ۵۰۰-۷۰۰ میلیمتر باشد معمولاً ۱-۲ آیباری. تابستانه لازم است و مناطقی که کمتر از ۵۰۰ میلیمتر بارندگی داشته باشند نیاز به آبيارى مرتب در سراسر فصل رشد دارند. اكثر قريب به اتفاق اراک ب استثنای کرانه های دریای خزر در گروه سوم قرار دارند و در آنها تنها كياهان بسيار مقاوم در برابركم آبى از قبيل قبيل انكورء بادام» پسته و انجیر را می توان به صورت دیم پرورش داد ربق مره ها یار به آبیاری مرتب دارند.

صفحه 207:
به دلیل کمبود آب اغلب تهیه آن احتیاج به سرمایه نسبتاً زیادی دارد که باید پیش از شروع به احداث باغ در نظر گرفته شود. علاوه بر مقدار و قیمت آب؛ کیفیت آن نیز اهمیت زیادی دارد زيرا آبيارى. مداوم یک خاک خوب با آب سنگین و یا شور به تدریج زمین را شور و نامناسب می سازد.

صفحه 208:
عوا امل اقتصادی معيو نت اذ ايه يناي ۳ همین هدف باید در كليه فعاليتهابى كه براى بالا بردن ميزان و كيفيت فرآورده انجام مى شود مظور کرد طوری که ل ‎Ss fee‏ مطلوبء براى توليد كننده نيز كمترين هزينه ها را نيز دربر داشته باشد. به طور كلى عوامل اقتصادى مؤثر در توليد هر محصول از جمله ميوه ها را ميتوان به دو گروه: سرمایه گذاری یا هزینه های تولید. و عوامل مربوط به بازار یا بازار يابى تقسیم کرد.

صفحه 209:
به طور کلی محصولات باغبانی برای یکی از چهار منظور زیر تولید می گردند: الف : صدور به بازارهای محلی برای مصرف تازه ب : صدور به بازارهای دور دست برای مصرف تازه پ : ارسال به کارخانه های کنسرو سازی و میوه خشک کنی ت : نگهداری در انبار وارسال به بازار در فصل کمبود و گرانی برای دستیابی به سود بيشتر تولید کننده پس از گزینش نوع میوه ای که مایل به پرورش آن است باید رقمی بر گزیند که در عین ساز کاری با شرایط منطقه فراعور هدف تولید هم باشد.

صفحه 210:
در مورد بازار بايد به سه نکته توجه کرد ‎LiL‏ يعنى در بازار مورد نظرء براى جه مقدار از محصول توليد شده خریدار وجود دارد؛ اين امر عامل مهمى در تعيين سطح زير كشت مى باشد . ‏اول- مقدار ذ ‎ ‏دوم- پسند بازاره یعنی چه رقمی از میوه مورد نظر در بازار طالب دارد به عنوان تال ی ها دی در وال و ترش مر در شرا تدارا ری دارند ولی عکس آن صحیح نیست و تولید سیب ترش مصری در اطراف تهران ویا قندک در شیراز اشتباه خواهد بود.

صفحه 211:
سوم- فاصله محل تولید تا بازار هرچه این فاصله بیشتر باشد مخارج ترابری و درصد تلفات بالاتر و بنابراین هزینه بازار رسانی بیشتر خواهد بود. به اين دليل» پيشنهاد می گردد که فرآورده های فرایند شدنی در اطراف شهرهایی که امکانات لازم را در اختیار دارند کشت شوند.

صفحه 212:
تهیه نهال پس ازاینکه با توجه به شرایط محیطی منطقه وعوامل اقتصادی نوع و رقم میوه كر ‎at‏ بايد به تهیه نهال اقدام کرد. ب بیشتر درختان میوه از طریق پیوند و تعدادى نيز از راه قلمه » خوابانيدن و بذر لحان شرا روش توليد نهال هرچه که باشد» کیفیت نهال بالاترین اهمیت را در رشد آن و باروری درخت حاصله دارد. باغدار باید کوشش کند که بهترین نهال ممکنه را هر چند با قیمتی بسیار بالاتر از معمول تهیه کند.

صفحه 213:
زیرا درختان حاصله از چنین نهال هایی نه تنها درچندسال اول باروری میزان مخارج اضافی را جبران خواهند کرد بلکه پس از آن نیز مداوماً نسبت به درختان حاصله از نهال های نامرغوب منافع بیشتری خواهند داشت

صفحه 214:
روش های کاشت نسبت فواصل درختان روی ردیف ها به فواصل بین ردیف ها روش های کاشت مختلفی را به وجود می آورد که از مهمترین آنها می توان مربعی؛ مستطیلی» مثلثی و داربستی را نام برد .

صفحه 215:
= i سیستم های مختلف کاشت درختان میوه: الف- مربعی ب- مستطیلی پ- مثلثی یا لوزی ت- داربستی . دوایر سیاه محل درختان را نشان می دهد.

صفحه 216:
پیاده کردن نقشه باغ و تهیه محل کاشت. برای پیاده کردن نقشه باغ باید اول محل کشت اولین درخت را تعیین و بر حسب آن محل ردیف درختان را توسط ریسمان مشخص ساخت.

صفحه 217:
طرز پیاده کردن یک نقشه کاشت مربع ( یا مستطیل) در زمینی با شکل نامشخص. چهار ضلمی الف - ب- پ ست » محوطه اصلی درختکاری را تشکیل می دهد. دوایر سیاه محل درختان را نشان می دهد.

صفحه 218:
کاشت نهال و هرس اولیه» درهنگام کاشت اکثر نهال های میوه باید ابتدا ريشه را با يك قيجى تيز پیراست تا اولاً سر ريشه اصلی قطع و گیاه تحریک به تولید ریشه فرعی بیشتری شود. ثانياً سرريشه هاء که اکثرا در اثر کنده شدن از خاک خزانه زخمی و به طور نامرتب قطع شده دارای یک سطح صاف شود زا ها قرار می گیرند و از بين می روند در حالیکه اگر محل بریده شده صاف باشد به راحتی ترمیم می گردد و از نفوذ عوامل بیماری زا و پوساننده جلوگیری می ‎noc)‏

صفحه 219:
برای کاشت نهال اگر خاک باغ حاصلخیز و دارای بافت مناسب باشد و توسط سوسولوز آماده شده باشد کافی است مقداری از خاک محل کاشت ت را با بیل برداشته پس از قرار دادن ريشه ها درون گودال وروی آنها را با خاک سطح الارض پوشاند. در مواردی که برای کاشت از گودال های دستی و مته ای استفاده مى كردد بايد اول مقداری از نحاک سطح الارض را با هم حجم خودش کود دامی پوسیده مخلوط ساخته به شکل مخروطی در ته گودال ریخت سپس ريشه ها را برروی این مخروط مرتب کرد و روی آنها را با خاک پوشاند و گودال را پر سب

صفحه 220:
طرز کاشت نهال در گودال. به جهت قرار گرفتن پیوند ک نسبت به جهت وزش باد توجه شود.

صفحه 221:
در کاشت نهال» رعایت چند نکته ضروری است: ‎-١‏ عمق كاشت ت باید طوری باشد که پیوندگاه (محل پیوند) دست کم چند سانتیمتر بالای سح خاک واقع شود نا از ريشه دارشدن كياه در بالای پیوند که ممکن است اثر پایه را خنثى كرده و نيز از گود افتادن درخت یعنی قرار گرفتن طوقه آن در عمق زیاد خاک که اصطلاحاً باعث خفگی آن خواهد شد جلوگیری به عمل آيد.

صفحه 222:
۲ - در نقاطی که باد منظم می وزد. رشد بيوندك بايد رو به باد قرار داشته باشد تا از شكسته شدن كياه در اثر فشار باد جل وكيرى كردد. درتقاط بادخيز استفاذه از قیم نگهداری نهال در سالهای اول توصیه می شود. این امر به ویژه برای گیاهانی که روی اه های با کوتاه کننده یوند زده شده اند از اهمیت زیادی برخوردار است. ۳- پس از انجام کاشت و پرکردن گودال» باید با فشار دادن خاک اطراف نهال با پا یا بیل خاک اطراف ریشه ها را کاملاً محکم کرد تا محفظه های هوا در اطراف ‎at,‏ ها باقی نماند و همچنین مقدار نشست خاک که در اثر آبیاری به وجود می آید و باعث گود افتادن نهال می گردد به حداقل کاهش یابد.

صفحه 223:
۴- باید پی درنگ پس از کاشت نهال ها را آبیاری کرد. در غير اين صورت درصد نهال هایی که اصطلاحاً نمی گیرند یعنی خشک می شوند بالا خواهد رفت و نياز به كاشت مجرد یا وا کاری خواهد بود. ۵- باید نهال های کشت شده را بعدها هرس و شکل دهی کرد.

صفحه 224:
داشت. يا تگهداری ازباغ احداث شده هر باغ میوه نیاز به مراقبت های ویژه ای دارد تا بتواند به نحو مطلوب ريشه کرده و تولید محصول کند. مهمترین این مراقبت ها که بطور کلی عملیات داشت نامیده می شونددر زیر مورد بحث قرار خواهند گرفت: ۱-آبیاری Bey ۲-هرس ۴-گرده افشانی ۵- تنک کردن ۶ سایر عملیات داشت

صفحه 225:
چهار روش عمده مورد استفاده آپیاری : الف) روش كرتى يا غرقابى ب) روش نشتى ب) روش بارانى ت)روش قطره اى

صفحه 226:
ace , él Og aad p32 روش کرتی يا غرقابی در اين روش باغ به كرتهايى داراى يك يا چند درخت تقسیم و هر کرت با آب ير مى شود. بازده مصرفى اين نوع آبيارى نسبتاً كم است يعنى قسمت مهمى از آبى كه به زمين داده مى شود بدون اينکه مورد استفاده درخت قرار گیرد به عمق خاك مى رود و از دسترس ريشه ها خارج مى كردد. از محاسن اين روش عدم نياز آن به تسطيح خاك و احتياج نداشتن به وسايل مدرن آبيارى كه هر دو كران هستند می باشد. در ايران در باغهاى جوان و نيز در م ركبات كارى براى جلوكيري از شیوع بیماریهای خاكزى نوعى از آبيارى كرتى به نام تشتكى مورد استفاده قرار مى كيرد كه خود به دو نوع زنجيرى و ‎pet alee‏ 2

صفحه 227:
آبیاری طشتکی به روشهای زنجیری (بالا) و شانه ای (پائین). پیکانها جهت حرکت آب وداویر سیاه محل درختان را نشان میدهد.

صفحه 228:
روش نشتی در این روش در دوسوی ردیف کشت دو شیار به عمق ۱۰-۱۵ سانتیمتر و به عرض ۲۵-۳۰ سانت نتیمتر ایجاد و آب با فشار کم در آنها به جریان انداخته می شود. . مشروب شدن ريشه ها از طريق نشت تدريجى آب به خخاك اطراف شيار و خيس ساختن محيط ريشه انجام مى كيرد. بازده مصرفى اين روش از روش های کرتی بیشتر است و برای بکار بردن آن بايد زمين كاملاً صاف بوده و تسطیح شده باشد.

صفحه 229:
برای به جریان انداختن آب از نهر اصلی به شیارها و تنظیم مقدار آن از سیفون های آلومینیومی و یا پلاستیکی استفاده می کنند. در آییاری نشتی به تدریج که عمر و انداره درحتان افزوده می شود باید نداد شارها را در هر طرف درخت افزایش داد بطوری که در حداکثر رشد تمام سطح باغ از شیارهای موازی هم پوشیده و آپیاری شود.

صفحه 230:
روش بارانی در این روش درختان توسط فواره های چرخانی که به لوله های آلومینیومی خاص 8 7 5 - ا متصلند آبيارى مى كردند. بازده مصرفى اين روش از روشهاى قبل بيشتر و حدود ۸۰ درصد است و از محاسن ‎OT‏ می توان عدم نياز به تسطيح؛ امكان کاربرد کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی همراه با آبیاری و در موارد خاص مبارزه با سرما را نام برد. مهمترين عيب اين روش بالا بودن قيمت لوله ها و پمپ ها و سایر وسایل مورد لزوم می باشد.

صفحه 231:
روش قطره ای در این روش» آب توسط پمپ های ویژه ای در لوله های پلاستیکی نسبتاً باریک و قابل انعطافی که در طول هر ردیف روی سطح خاک قرار داده می شوند جریان می یابد و از طریق چکاننده های ویژه ای که در طول لوله قرار دارند به صورت قطراتی بیرون آمده خاک اطراف درخت را مرطوب نگاه می دارد. تعداد چکاننده ها برای نهالهای جوان یک عدد است و به تدریج که گیاه بورگ می شود به ۳ تا ۲ عدد برای هر درخت افزایش داده می شود. این روش دارا ارد رت اود ۵ درصد بوده و از تسطیح خاک ب بی نیاز است. ولی ايجاد آن كران تمام مى شود.

صفحه 232:
کاربرد این روش در خاکهای شور یا برای آب های سنگین و شور به سرعت شوری خاک را افزایش می دهد. برای جل وگیری از اين امر و نیز جلوگیری از مسدود شدن چکاننده ها در اثر رسوب نمک باید اندازه چکاننده ها را بزرگتر از حد مورد نیاز گرفت تا آب مقداری حرکت عمقی پیدا کرده ضمن نفوذ به طبقات زیرین خاک املاح اضافی را شسته همراه خود از طبقات فوقانی خارج سازد.

صفحه 233:
بر حسب نیاز به هرس می توان درختان میوه را به سه گروه تقسیم کرد: گروه اول شامل درختانی مانند مررکبات است که اصولاً در دوران زندگی خود نیاز به هرس ندارند و بدون آن بطور طبیعی شکل ویژه خود را پیدا و میوه کافی توليد عي كتند. گروه دوم شامل درختانی مثل سیب» « ‎lob‏ گیلاس و گردو است که بایستی در چند سال اول به آنها از طریق پیراستن شکل مناسب داد ولی وقتی رشد کردند و به بار نشستند هرس را باید به حداقل رساند.

صفحه 234:
7 گروه سوم شامل میوه هایی مانند هلو انجیر و انگور است که علاوه بر هرس شکل دهی در دوران بلوغ نیز باید مرتباً پیرایش شوند تا با تولید شاخه های جوان میزان محصول آنها افزایش یابد.

صفحه 235:
گرده افشانی تمام درختان ميوه ايران به غير از خرمالو و ارقام بدون هسته انجير و كلابى و مر کیات برای تولید میوه به گرده افشانی نیاز دارد.

صفحه 236:
تنى كردن پیشتر درختان میوه پیش از حد توانایی باردهی خود گل تولید می کنند که اگر همگی این گلها تبدیل به میوه شوند. درخت ضعیف و میوه ها ریز و نامرغوب خواهند شد و ممکن است درخت دچار سال آوری شود به همين دليل بايد بیشتر گلها و میوه های جوان را حذف ساخت. به عنوان مقال اگر تنها ۵ درصد ازشکوفه های سیب و در آلبالو و گیلاس که دارای میوه های بسیار ریزی هستند هر گاه بين ۲۵-۰ درصد از شکوفه ها تبدیل په میوه شوند گیاه محصول بسیار خوبی خواهد داشت. عمل حذف گلها و میوه های اضافی درختان تنک کردن نامیده می شود.

صفحه 237:
سایر عملیات داشت علاوه بر آنچه که در بالا ذكر شد نگهداری درختان میوه مستلزم انجام عملیات دیگری از قییل جل و گیری از ريزش به موقع میوه هاء مبارزه با بيماريها و آفات, علف های هرز سرمازد گی وب می باشد

صفحه 238:

صفحه 239:
گروه بندی سبزیها آنچه که ما بعنوان سبزی می شناسیم در چند دسته قرار می گیرد: ۱- سبزیهای میوه ای: گوجه فرنگی» بادنجان» خربزه» هندوانه ‎Sle‏ کدی فلفل دلمه ای» بامیه. ۲- سبزیهای دانه ای: نخودفرنگی؛ لوبیا سبزء باقلاء ذرت شیرین. ۳- قارچهای خوراکی: قارچ د کمه ای؛ قارج صدفی. ۲- سبزیهای ريشه ای و غده ای: سیب زمینی» چفندر تربچه هویج. ۵- مبزیهای برگی: اسفناج» ‎gal‏ کرفس؛ جعفری؛ شاهی, گشنیز.

صفحه 240:
۶ سیزیهای گروه کلم: کلم » کلم گل» کلم برو کسل؛ کلم قمری. ۷ كان دانم كار موه رون شتوره اریمی نکر فر نگ ۸- سبزیهای پیازی: پیاز خوراکی» سیر.

صفحه 241:
شت سبزیها الف - گزینش و کاشت بذر ب- کاشت نشاء ها نشاء را می توان با دست. ماشین های دستی و یا ماشین ‎ele‏ خود کار (اتوماتیک) در محل اصلی در زمین جای داد. نشاء کاری بهتر است در روزهای ابری اواخر عصر و یا پیش از بارندگی انجام شود. نشاء سبزی هایی ماندد گوجو فرنكى» سول رد الال ريا بيه مالي بد تصق ن اصلی انتقال داد که خاک گرم شده و خطر سرما زدگی موجود نباشد. درحالى كه نشاء کردن گیاهانیمانند پیاز و کلم چون تقریبا در برابر سرما مقاوم هستند می تواند زودتر انجام گیرد.

صفحه 242:
مراقبت های زراعی از سبزیها : الف- آبیاری ب- وا کاری نك رفك كران د- مبارزه با علف های هرز ذ- آفات وبیماری ها

صفحه 243:
روش های عمده مبارزه با آفات و بیماری ها عبار تند از: . کاشت بهترین بذر یعنی بذر گواهی شده و عاری از بیماری. ۲ کاشت فرآورده ای که با شرایط آب و هوایی منطقه ساز گار باشد و در نتیجه گیاه قوی تولید کند. . مبارزه با علف های هرز در مراحل اولیه رشد. . استفاده از کودهای مورد نیاز گیاه و مصرف نکردن کود حیوانی تازه. کاشت ارقام مقاوم در برابر بیماری با آفت مورد نیاز. . از بين بردن كليه شاخساره و ريشه و ميوه كياه بعد از برداشت محصول ‎bm +‏ ما اعد ‏| رعایت تناوب زراعی در برنامه کشت.

صفحه 244:
برداشت محصول یکی از مهمترین مراحل تولید به شمار می رود به ویژه در مورد برداشت سبزیها باید به نکات زیر توجه شود: زمان مصرف و مسافت بین مزرعه و بازار» فرآورده هایی که برای نقاط دور دست فرستاده می شوند کمی نرسیده برداشت می گردند. ۲ نوع مصرف. کنسرو شدن و يا مصرف تازه برای مصرف کارخانه هاه محصول بايد تازه و رسیده باشد و برای صادرات و انبار باید کمی نارس باشد. ۳ وسیله ترابری» حمل و نقل و نوع جاده.

صفحه 245:
ay ۵ در نظر گرفتن امکاناث برداشت ( کار گره ماشین آلات موره نیاز» ترابری و) نوع سبزي برگ مورد استفاده است یا میوه. ريشه يا كلء در مورد سبزی هایی مانند ریحان» شبت. نعناع» ترخون» شنبلیله که گیاه را از روی سطح زمين قطع مى کنند و به مصرف می رساننده معمولا بايد شاخه هاى برداشت شده تازه و نازک باشند وگیاهقبل از چوبی شدن برداشت اشت شود. در این سبز هه چون چند برداشت در یکسال صورت می گیرد معمولا باید بلافاصله بعد از هر پرداشت» مزرعه را آپباری کرد و در صورت نیاز مقدارى كود شیمیایی به آن داد.

صفحه 246:
سبزیهای تیره سیب زمینی 5 ۳ 2 ۰ ۳۳ سبزیهای مهمی مانند سیب زمینی؛ گوجه فرنگی» بادمجان و فلفل جزء این تیره می باشند . سیب زمینی : سیب زمینی گیاهی است علفی» یکساله و دارای ساقه های تغییر شکل یافته زیر زمینی به نام دستک است که غده سیب زمینی از ضخیم و متورم شدن قسمت های انتهائی این ساقه ها به وجود می آید. سیب که بر مبنای زودرس و دیر رس بودن» رنگ پوست بافت و شکل غده» ضخامت پوست و سایر صفات گروه بندی می شوند. در ایران کشت ارقامی مانند اسلامبولی؛ فشندی و آلفا متداول است. دارای ارقام زیادی است

صفحه 247:
نحوه تشکیل ریشه و ایجاد غده ها در گیاه سیب زمینی

صفحه 248:
گوجه فرنگی 2 2 zZ 2 گوجه فرنگی در ایران ۰ سال سابقه دارد. گوجه فرنگی دارای چند واریته گیاهشناسی می باشد که اهم آنها عبر تن از: گوجه فرنگی معمولی؛ گوجه فرنگی برگ پهن. گوجه فرنگی کبابی. گوجه فرنگی گلابی شکل و گوجه فرنگی ساقه استوار میوه این گیاه دارای ویتامینهای مختلف و عناصر معدنی فراوانی است که برای انسان مفید می باشد و مصرف آن بصورت خام و به طریق سس و رب و يا پخته رواج دارد.

صفحه 249:
كياه گوجه فرنگی در برابر سرما حساس است و در دمای صفر درجه یخ مى زند و شدت آسیب می بیند. این گیاه در مناطقی که دارای روزهای بلند و آفتابی با دمای ۳۰- ۳/ ٩۱سانتیگراد‏ برای مدت زمان ۴ -۳ماه و رطوبت نسبتاً كم مى ‎eee‏ رشد و نمو اين كياه در دماهاى بالاتر از ۵ درجه سانتیگراد متوقف شده و رنگ قرمز مورد نظر برای میوه ایجاد نمی شود

صفحه 250:
گیاهان جالیزی اين گياهان همگی از تيره کدوئیان بوده شامل: هندوانه» خیار» خربزه؛ طالبی» گرمک و انواع کدوها می باشد .

صفحه 251:
ace , él Og aad p32 هندوانه هندوانه گیاهی علفی» یکساله» خزنده و بومی آفریقاست که مانند سایر سبزیها دارای ارقام متفاوت داخلی و خارجی می باشد. مهمترین ارقام خارجی که کشت آنها در ایران متداول است عبارتند از: ۳ ۰ a 5 2۰ چارلستون گری؛ دیکسی کوئین. فرفا کس چیلیان بلاک و معروف ترین ارقام محلی عبارتند از: قرقب شریف آباده محبوبی و پوست سفید همدان. هندوانه مانند سایر گیاهان تیره کدوئیان نسبت به بخبندان حساس است. بذر آن در دمای پائین تر از ۲۰ درجه سانتیگراد جوانه نمی زند و برای رشد و نمو نیاز به روزهای گرم آفتابی دارد. مناسب ترین خاک برای این گیاه خاک های سبك حاصلخیز می باشد .

صفحه 252:
گیاهی است یکساله و کشت آن در بیشتر مناطق جنوبی کشور در اواخر پائیز و طول فصل زمستان و در مناطق معتدله به هنگام بهار متداول است. دوره رشد و نمو خیار حدود ۵۰-۷۰ روز است. مناطق جنوبی کشور مانند جيرفت در يكسال ۲-۳ کشت خیار دارند. خیار دارای ارقام زیادی است که متداول ترین آنها در ایران عبارتنداز: خیار پیلانکوه» خیاردولاب و خیار اصفهان» اما امروزه کشت ارقام خارجی بسیار متداول است.

صفحه 253:
سبزیهای سوخ دار ‎Z Z‏ سبزیهای این گروه همگی اد ‎ee ee‏ موسیر» تره ایرانی و تره فرنگی .

صفحه 254:
کشت پیاز و مصرف آن توسط قبایل مختلف آسیا از زمان های بسیار قدیم متداول بوده است و زادگاه اصلی آن را مناطق جنوب غربی آسیا می دنند. ‎jhe‏ ‏گیاهی است دوماله؛ یک پایه و دگربارور که دارای دو نوع ساقه حقیقی و کاذب می باشد. سوخ پیاز: از متورم شدن ساقه کاذب ایجاد می شود. در ایران ارقام مختلف محلی و خارجی کشت می شوند که اکثر آنها در اثر دگر گرده افشانی طبیعی حلوص شود را از دست داده و معلوط شده اند و امروزه بیشتر زارعین» بذرهای مخلوط را کشت می کنند

صفحه 255:
اقام عمده محلی که از روی رنگ و محل کشت گروه بندی شده اند عبارتند از پیاز قرمز آذرشهر در تبریز و آذرشهر کشت می شود. پیاز قرمز ری در اطراف تهران کشت می شود و پیاز سفید در قم و ساوه و کاشان کشت ی شود. پیاز گرچه جزء گروه سبزیهای فصل خنک است اما در سطح تجارتی كشت آن در يك كستره دمانى از مناطق سردمير تبریز و ارویه تا گرمسیر خوزستان و اطراف کازرون متداول است. كياه بياز در اوايل دوره رشد خود نیاز به دمای کم و در اواخر دوره رشد نیاز به دمای زیاد دارد. تشکیل سوخ و ساقه گل دهنده این گیاه تحت تأثیر طول روز و دمای هوا قرار دارد. ‎tise‏ ‏هوای خنک و روز کوتاه انگیز ننده ساقه گل دهنده؛ هوای گرم و روز بلند انگیز اننده سوخ است.

صفحه 256:
كلم ها بين كلم ها كه متعلق به تيره جليبائيان هستند انواع مهمى از قبيل كلم بيج» كل کلم» کلم تکمه ای» کلم قمری وجود دارد . سبزی های ريشه ای ۳ این گروه شامل سبزی هایی مانند هویج» شلفم. چغندر لبویی؛ ترب و تربچه می باشند .

صفحه 257:
هویج هویج یکی از منابع ارزان قیمت تامین ویتامین ۵ می باشد. مصرف ۰ ۰ گرم ‎“eae‏ ۰ واحد بين المللى از اين ويتامين را برای بدن تأمين مى کند. هویج گیاهی علفی؛ دوساله و از تیره چتر سانان می باشد. انواع هویج بر مبنای شکل و اندازه رشد گروه بندی می شوند که ارقام بی نوک و نوک دار آن معروف می باشند.

صفحه 258:
سبزیهای سالادی سبزیهای عمده این گروه عبارتند از: کاسنی» آندیو و کاهو . کاهو یکی از سبزیهای مهم و مورد مصرف همه می باشد. گیاهی است یکساله از کلاه پرک سانان که بومی آسیا مر کزی بوده و از ۵۰۰۰ سال پیش زیر در آمده است. كاهو جزء سبزيهاي فصل خنک است. کشت آن در نقاط مختلف از اوایل پائیز تا اوایل بهار انجام می گیرد. بهترین دما برای رشد و نمو کاهو ۱۳ تا ۱۵ درجه سانتیگراد است.

صفحه 259:
سبزیهای خورشی دراین گروه مبزیهایی مانند اسفناج» جعفری» كرفس» شنبلیل» شبت و گشنیز قرار دارند . اسفناج اسفناج بومى ايران و نواحی اطراف آن می باشد. گیاهی است علفی و یکساله از تیره چفندر سانان و برگهای سبز تیره ‎GS 2b‏ ۱ اطراف ساقه بسیار کوتاهی خارج می شوند. طول دوره رشد گیاه از زمان کاشت بذر تا برداشت محصول کوتاه و حدود ۶-۱۰ هفته می باشد. ‎ae desl‏ محصولات فعرل حنک است و دماهای ۶ ۲ درجه ماتگرادواه رای تحمل می کند . اسفناج از بسیاری از سبزیها نسبت. به شوری مقاوم تر می باشد.

صفحه 260:
سبزیهای خوردنی ‎ge‏ اكذو 4 ۳ 3 ۳ دراين كروه سبزيهايى مانند نعناع» ترخونء ريحانء مرزه. شاهی» تره» ترب و 'تربجه وجود دارد . تربجه ‎or 3‏ : طول دوره رشد اين سبزی ۲۰ - ۲۰ روز است از بر گ و ريشه ‎OT‏ به عنوان سيزى خوردنی استفاده می شود. ازدیاد آن با پذر است بذر تربچه گرد و قرمز رنگ می باشد. قوه نامیه خود را تا ۵ سال حفظ می کند. بذر را بصورت دستپاش یاخطی می کارند.

صفحه 261:
کلکاری؛ طراحی و کل آرایی

صفحه 262:
چمن کاری در طراحی و ایجاد فضای سبز در باغ, چمن نقش مهمی را ایفاء می کند و همانند ایجاد زمینه مناسب در یک تابلوی نقاشی است که با انواع درختچه های زینتی يا حاشيه هاى كل به طول الوان خلق مى شود. لکن خلق این زمینه سبز خود مشكلات و مسائلى را به همراه دارد كه رعايت واحراست رشد و نمو آن ضروری مى باشد. زيبائى و لطافت هر يارك يا باغجه اى در شرايط مناطق خشک هنگامی کامل خواهد شد که سبزی مطبوع چمن زمینه اصلی آن باشد و شاید گیاه دیگری نتوان یافت که جایگزین آن گردد.

صفحه 263:
وجود گیاه چمن مانند تمامی گیاهان سبز در میزان اکسیژن محیط اطراف خود مزثر بوده و برحی معتقدند که نوعی تعادل را ایجاد می کند. متیر شدن هوا و کاهش گرد و غبار محیط به نحو چشم گیری مؤثر مي باشد و از فرسایش خاک در مناطقی که بادهای موسمی و فصلی دارند جل و گیری مى كد یج از بخیر شدید آب در سطح زمین جلوگیری می نماید.

صفحه 264:
امتیازاتی را که یک چمن خوب باید دارا باشد عبارت است از: ‎A‏ ‎nue : 1‏ 2 غرم و طرافت بر گ ها ‏۲ دوام و عمر طولانی آن. ¥ ‏سا زگاری با شرایط و کیفیت آب و خاک محل و شهر. ‏. قابلیت پاخوری و استقامت خوب. ‏ای ی ‏. دارا بودن ساقه کوتاه با قدرت پنجه زدن زیاد. ‏. قدرت تحمل به چیده شدن در دفعات مختلف و روئیدن مجدد خود یکی از صفات ‏اختصاصی چمن می باشد. زیرا تمامی گیاهان خانواده گرامینه واجد جنين وي كى الى نمی باشند.

صفحه 265:
برای داشتن چمن خوب و مناسب به نیازهای اختصاصی آن بایستی توجه شود و آن عوامل عبارتند از: خاک تهیه زمین چمن

صفحه 266:
تهیه زمین چمن ‎oot‏ ی تسیا رس آن کاملا مسطح و هموار باشد. برای اشتن يك جمن زيبا بايستى عملياتى مربوط به تهيه بستر كاشت اشت انجام كيرد je ee ee ‏بقایای گیاهی افزودن موادی مانند کود دامی و یا شن» در صورت ضرورت‎ ‏است یی خاک در رد وتو اه چم عاها دار دم است چم در‎ ‏خاک های. کم عمق رشد و نمو خوبی نخواهد کرد در خاک های عمیق و‎ ‏حاصاخیز رشد چمن از نظر کیفیت چشم گیر می باشد.‎ لذا عمق خاک مرغوب و مناسب برای چمن حدود ۳۰ الی ۴۰ سانتیمترمیباشد. مهم ترین نکته در تهیه زمین چمن عملیات تهیه زمین و شخم زدن است.

صفحه 267:

صفحه 268:
گیاهان علفی : ۱- گلهای یکساله: (گل آهار . گل اطلسی» آلترنانتراء ابرى» كل بنفشه » كل جعفرىء میمون» مینای پائیزه) ۲- گلهای دوساله و چندساله: گل استکانی» انگشتانه. سيلن» فراموشم مکن) ۳- گلهای سوخوار: (ن ركس» كلايل» زنبق» كوكب )

صفحه 269:
گیاهان چوبی: ۱- درختان زینتی الف) درختان سوزنی ب رگ : ( سرو نقره ای ۰ کاج ایرانی » سرخدار ) ب) درختان پهن برگ :( افرا» ارغوان » چنار » صنوبر » بید مجنون ) ۲- درختچه های زینتی : ( اسپیره یا گل عروس » برگ نو به ژاپنی » ختمى » یاس زرد مجنون » كل يخ ) *- يبج ها : ( يابيتال (عشقه) » بيج امين الدوله » كلماتيس )

صفحه 270:
گل و گیاهان گلخانه ای ۱- گلهای بریدنی : ( داوودی ؛ میخک ) ۲- کاکتوس ها و گياهان گوشتی ۳- گیاهان درون خانه ای: الف ) گیاهان گلدانی : ( سیکلمن » سینرربنت القتسول ) ب) گیاهان آپارتمانی : ( حسن یوسف ۰ فیکوس » برگ انجیری » مارچوبه زینتی)

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
99,000 تومان