31 صفحه
1103 بازدید
23 شهریور 1400

برچسب‌ها

صفحه 1:
بسم الله الرحمن الرحیم موضوع: كلابى : ‏دهنده‎ all

صفحه 2:
دومین درخت از گروه سیب سانان 0۲۳/001063 درخت گلابی است . این درخت از نوع ( ژلنر ) ۳۷۲۸15 بوده و دارای گونه رد ات ۱ 3 در ختا. حران کننده بوده و تمام گونه های وحشی آن در نیمکره شمالی از شرق به غرب پراکنده هستند . حدود ۲۰ گونه ( 25۳025 ) از این نوع شناخته شده است . که از نوع قابل توجهی برخوردارند . بین آنها از بوته های کوچک تا درختان بزرگ . بعضی خاردار و بعضی بی خار دیده میشود . حدود نصف این گونه ها بومی اروپا و شمال افریقا و آسیای صفیر و سواجل مدبیت ‎ay‏ کل بومي آسیا می باشند . گلابی های کاشته شده فعلی حاصل هزلران سال تلاش بشر برای انتخاب بهترین ها و اصلاح آن ها میباشد . تقریباً 9۰ 4 ولریته های گلابی های کاشته شده از گونه معروف 0۳۱۲۱۵۳/5 ۳۱/۲15 بوجود آمده اند . اين گونه ‎as‏ ترین گونه گلابی در باغداری امروزة دنيا بحساب ميايد . بنظر كياه شناسان اين كونه احتمالاً از اختلاط يك گونه و بومی قفقاز ‎Caucasica ly‏ کلا۳۷۷۲ که دارای میوه های نسبتا درشتی است با گونه وحشی دیگری به اسم ‎PYTUS‏ ‏۱۷2/5 بوجود آمده است . یک دسته گلابی های اهلی دیگری نیز وجود دارد که اصطلاحاًبه گلابی های ریگدار معروف ۰ بومی شر آسبا در منطقه ژاپن و چین میباشد . به عقیده اکثر دانشمندان این ارقام از گونه که بومی شرق دور است بدست آمده‌لند و اصطلاحاً در باغبانی به آنها گلابی ریگدار ژاپنی ( 068۲5 530 808۳656[ ) می گویند . تعدادی از دانشمندان گیاه شناسی آنها را از گونه دیگر بومی شرق دور به اسم 55۱1۲16۳055ل 5لا۳۷۲ می دانند . بهر صورت این دسته از گلابی ها از روزگاران بسیار دور ( حدود ۰ سال قبل از میلاد طبق مدارک مکتوب موجود ) در شرق دور کاشته می شده اند . البته در طی قرون مثل واریته های گلابی های گونه ‎P. Communis‏ اختلاط ها و هیبریدهائی بین خود بوجود آورده اند که ارقام فعلی را تشکیل ميدهند.

صفحه 3:
درخت گلابی در ایران درخت گلابی از دوران ما قبل تاريخ بعلت حضور طبیعی آن در فلات ایران مورد توجه مردم اين سامان قرار گرفته و نسبت به انتخاب ارقام بهتر وحشی و با کاشتن بذر و دانه که اختلاطی از ارقام گوناگون طبیعی را ‎ee‏ ۱ ۱ ۱ عا د اطق مختلف کشور بوجود آمده است . کلید واریتد های بومی ایران از گونه 60۲۳۲۳۷1۲15 ۰ 0 یا خروج بدست آمده اند و ارقام نیمه وحشی آن هنوز هم در گیلان » ‎٩‏ ۱ آنه| مصرف محلی و منطقه ای دارد (بیشتر در شمال وشمال غربی ) . علاوه بر آنها واریته های از گونه های شرق دور در اثر ارتباط مداوم مردم ایران با چین از را ر ۳ مت تین و جر ارقام محلی درآمده اند . هنوز مطالعات سیستماگ روی این ارقام بعمل نیامده است و از نظر نیای ژنتیکی وضع آنها مشخص نیست

صفحه 4:
تشکیل و نمو میوه اکثریت ارقام گلابی مثل سیب ولی کمتر از آن ۰ بطور کامل يا تا حدودی خود ناسازگار ۱۳6۵۳00۵016 561۴ می باشند . تعدلد قلیلی از ارقام هستند که نسبت به همدیگر ناسازگار و عقیم می باشند . این مسئله در شرایط اقالیم مختلف در ارقام متداول در کشور هنوز مورد بررسی علمی قرار نگرفته است و تاکنون بعلت مخلوط کاشته شدن ارقام متعدد در یک باغ یا در یک منطقه محدود ۰ درختان از پولن همدیگر به حد کفایت بار میگرفته اند . ولی در آتیه که لازم است باغهای جدید از یک یا دو واریته ممتاز بوجود آید. مستله مثل گیلاس و سیب مطرح خواهد شد و لازمست از هم اکنون روی درجه ناسازگاری و تلقیح پذیری ارقام مهم تجارتی از قبیل شاه میوه - نطنزی - پیغمبری - قوسی - تاشکندی و .. مطالعاتی از نقطه نظر بعمل آید . تا لزوم و یا عدم لزوم انتخاب رقم پولن دهنده برای هر رقم مشخص و به مردم توصیه و راهنمائی گردد . همچنین در مورد ارقام خارجی متداول در ايران رقم ویلیام ( بارلت ) - بوره های ردی - دوشس و بوره ژیفارود .. این بررسی در شرایط گوناگون مناطق کشت ضرورت دارد . زیرا درجه حرارت و شرایط اقلیمی در هر منطقه کشت روى اين مسئله تاثیر میگذارد . كما اينكه رقم بارلت ( ويليام ) در شرایط | جلگه های مرکزی آمریکا که اغلب سالها هوای بهاره گرم و مساعد میباشد ( حدود حداقل ۱۶ درجه سانتی گراد بمدت ۸۰ ساعت, زمان گل ) متجاوز از ۸۰ درصد گلها میتوانند بدون تلقیح « بصورت پارتنو کارپیک بارور شوند ولی اگر در سالی آب هوایی مساعد نباشد و هوای ملایم بالای ۱۶ + درجه سانتی گراد در دوران گل بوجود نیاید بدون داشتن رقم پولن دهنده و کمک زنبور ها میزان باردهی همان واریته همان محل خیلی کمتر خواهد گردید . بطور کلی میتوان گفت شرایط مساعد برای تلقیح گلهای گلابی وجود كرما در حد ۱۶ الی ۳۰ درجه سانتی گراد بمدت یک هفته در دورلن گل می باشد اكر در اين دوران هوا سرد يا بارلنى و مرطوب باشد و فعاليت زنبورها بعلت نا مناسب بودن هوا محدود گردد حتماً از میزان باردهی كاسته خواهد شد ( حتى با گذاشتن کندو) با توجه به مراتب فوق براى احتراز از هر كونه ريسك بهتر است باغهاى كلابى رالمز دو يا سه رقم كه نسبت به همديكر تطابق جنسى دارند و قادر به تلقيح كلهاى همديكر هستند بوجود آورد . تنها مى توان نسبت را طورى تنظيم كرد كه اكثريت محصول از رقم ممتاز انتخابی باشد . خوشبختانه اکثر ارقام مرغوب همدیگر را میتوانند تلقیح كتند .

صفحه 5:
تنگ کردن میوه بعضی سالها برخلاف تلاش های لازم برای ازدیاد جوانه های گل و بالابردن تعداد میوه به ثمره رسیده . به منظور بدست آوردن حداکتر محصول کوشش هالی در جهت عکس یعتی تقلیل تعداد میوه به نفع باقیمانده از نظر درشتی »و هم چنین برقراری تعادل میوة تولید شده با ثیرو و قدرت درخت جهت به کمال رسانیدن بار موجود . و در عین حال تولید جوانه های گل به تعداد لازم برای سال آینده لازم است بعمل آيد . اين عمليات را تحت عنوان تنك كردن ميوه مياورند . تنك كردن ميوه مثل ساير درختان از جمله كلابى يا ‎Lb‏ يا با ياشيدن محلولهاى شيميائى شبه هورمونى ميسر است . هر جند اصولاً در اكثر ارقام كلابى اين كار برخلاف سيب زياد واجب نیست میتوان گفت درخت گلابی از این نظر عاقل تر از سیب عمل می کند . یعنی با تولید بار متوسط جوانه کافی نیز برای سال بعد ذخيره می کند ( البته در شرایط خوب از نظر غذا و نور و آب ) . على رغم حكم كلى فوق در بعضى ارقام بر بار تنك كردن مفيد و لازم است در اين ارقام از یک جوانه ۳- ۵ میوه تولید می شود که بهتر است تعداد آنها را به ۲ عدد تقلیل بدهیم . این عمل موقعی صرورت بیدا می کند که کل بار درخت از حد معقول و معمول بیشتر باشد . اگر بارگیری درخت سنگین باشد بر ‎A. Je Deb] cack ols cos, ucs: a lls ags 2 ou ge a en a a |‏ - ۷۰ روز بعد از كل تنك كرد . اين عمليات باید توجیه اقتصادی داشته باشد یعنی در شرایط می توان اينكار را تجويز كرد كه ارزش ميوه درشت تر در بازار به مراتب بيشتر از بهاى ميوه هاى كوجكتر باشد ‏ روى كلابى اين عمليات را مى توان تا زمان رسيدن به تاخير انداخت . بدين معنى كه برداشت را ابتدط از میوه های درشت شروع کرده , اجازه دلده شود كه ميوه هاى ريزتر جند روزى بيشتر روى تا به حجم و وزن ۱ شود . در این فرصت کم تقریباً هر روز معادل ۲/۵درصد به حجم میوه افزوده مى شود . ولى در اینکار نباید ریاد تاخیر رواداشت . زيرا بعضی ارقام من جمله رقم معروف ویلیام ( بارلت ) یا هم چنین شاه میوه اگر زیاد روی درخت بماند و پرسد مفز آن سیاه و فاسد خواهد شد و يا در انبار بعد از چیده شدن دچار عارضه خواهد گردید . در ارتباط در مستله تنک كردن ميوه گلابی مثل سیب می توان یک قاعده کلی را ملاک عمل قرار دادء و آن تناسب تعداد برگ با تعداد میوه در مجاورت آن می باشد . اصولاً برای هر میوه حدود ۲۰ الی ۳۰ عدد برگ سالم لازم است. درخت بم

صفحه 6:
۱ - هوا: بطوریکه میدانیم گلابی جزء درختان سردسیری برگ ریز ( 15ا266100] ) بوده و به یک دوره استراحت زمستانه نیاز دارد . این استراحت برای تکامل جوانه های گل و شکستن دوران خواب در این دسته از گیاهان ضرورت قطعی دارد. برای. ‎ala ele!‏ کی و ۱۳ ۰ ۱۵ اعت حرارت زیر ۷ + درجه سانتی كراد كفايت مى كند . اين مقدار برودت كقريباً معادل مقداریست که برای اکثر ارقام سیب ها نیز لازمست . در بين ارقام عمده تجارتی گلابی خارجی ۰ رقم بارلت ( ویلیام ) بیشتر از سایرین به هوای سره نیاز دارد ( حدود ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ ساعت ) . در مناطقی با زمستان ملایم مثل نوار شمالی مناطق گرمیری کشور یا در قسمت های پست سواحل دریای مازندران توجه به این نکته و پرورش درختان سردسیری از جمله كلابى بايد مد نظر باشد . اگر بدون توجه به این مسئله به احداث باغ از میوه جات سردسیری بشود . ممکن است مورد ارقامی مثل رقم بارلت مشکلاتی از نظر باز شدن نامرتب گلها در بهار ‏ یا نامنظم بودن زمان رسیدن میوه و عواقب نا از آنها مواجه گردند . اکثر ارقام گلابی برودت های زیاد را در زمستان بخوبی تحمل می کنند درجة برودت خطرناک برای گلابی را اکثر پژوهشگران حدود ۲۵ - درجه سانتی گراد ذکر کرده اند . ولی عملا ارقامی در مناطق خیلی سرد کشور وجود اران ف ۲ ۳۰۳۰۲۲ گرا رن تحمل می نمایند البته هنوز هیچگونه مطالعه علمی روی دوام و نیاز گلابی كاى مخلى به روا در وتو ما سمل تامده است . اظهار نظر فوق صرفاً بر اثر مشاهدات و مشهوداست . گلابی های مناطق سردسیر در سراب و اردبیل و مشکین شهر شاهد این مدعا میتوانند بود . در بین ارقام خارجی که در ایران نیز بمقدار قابل توجهی کشت میشود . دوام رقم بارلت به سرماى زمستانه كمتر از سايرين است . بنابراين از کشت آن در مناطق خیلی سرد باید احتراز کرد . بطور کلی بهتر از سرمایه گذاری برای احداث باغهای گلابی در مناطق خیلی سرد که درجة بروردت آنها در اکثر سالها به ۲۵ - درجه سانتی گراد می رسد خوداری گردد ( نظیر اردبیل - همدان - فیروزکوه - میبد و نظایر آنها )

صفحه 7:
۲ - نیاز به آب : احتیاج گلابی برای آب را می توان متوسط به حساب آورد . رختان گلابی بطور کلی به شرایط نامتاسب رطوبت در خاک متحمل تر هستند و طاقت بیشتری به شرایط خشکی یا زیادی رطوبت خاک نشان می دهند . روش أبيارى باغ هاى كلابى فرقى با ساير درختان ندارد و بر حسب موقعیت و امکانات از انواع سیستم های آبیاری از قطره ای . بارانی تا نشتی و کرتی میتوان استفاده نمود . نیاز متوسط درختان گلایی را به آب بر حسب شرایط مختلف خاک و هوا و پایه و رقم میتوان بین ۱۰ - ۱۲ هزار متر مکعب در سال قبول کرد . زیادی و فرایلنی بارندگی زمستانه و پائیزه نمی تواند نیاز درخت را به آب در طول تابستان های خشک و بی باران نظیر ایران . بدون آبیری کمکی بر طرف بکند. رطوبت مناسب خاک در طول دوران رشد میوه بخصوص زمان درشت شدن آن نهایت ضرورت را دارد . مثل سيب و اكثر درختان ميوه آبيارى با هر سیستمی که انجام گیرد باید طوری تنظیم شود که از خیس شدن طوقه ا ا وم وم ناك سكين ودرخت عميق ثر از طوقه کاشته شده باشد . وجود خواهه؛ اشت و عمر بهره دهى درخت را كوتاه تر خواهد کرد .

صفحه 8:
در مورد خاک نیز وسعت تطابق گلابی با انواع خاکها بهتر از سیب است . بخصوص دوام آن در خاکهای سنگین و مرطوب بیشتر مى باشد . اين تحمل محیط مربوط نباید مجوزی باشد برای احداث باغهای گلابی در اراضی زهدار با خاکهای سنگین . مثل سایر درختان میوه بهترین خاک مناسب گلابی خاکهای شن و رسی و یا رس و شنی ( 1۵30 12۷ 0۳ 53۳00۷) و عمیق . با تحت الارض بلامانع برای نفوذ ريشه و آب و هوا می باشد . خاک باید از نمک و آهک زیاد خالی باشد . 3۳۱ بالاتر از ۷ نمی پسندد . در خاک های آهکی با |۳۳ بالای ۵/۷ بعلت قلبائیت زیاد ناشی از آهک فعال و همچنین در خاکهای سنگین که خوب تهویه نمی شوند بعلت خفه گی و سوء تغذیه ربشه ضیف شده و درختان مبتلا به زردی خوهند شد . از ارقام خارجی واریته کیفر ( 61۴6۲ ) بیشتر از سایر ارقام به خاکهای خشک و سیک تطابق نشان داده است

صفحه 9:
ارقام گلابی : رقم های اولیه گلابی که از کاشت بذور بدست آمده بودند بعلت هتروژن بودن گلها حاصل اختلاط گروه ارقام گوناگون با تخمک رقم های دیگر بوده و در نتيجه دارلی خواص بسیار متفاوت بوده اند . اینها وارث خصوصیات و صفاتی بودند که از اجداد متعدد خود گرفته بودند . این ارقام حاصل از کاشت بذور هیپرید ( مخلوط ) در دوران قبل از میلاد مسیح به اروپا راه يافته اند . بعقيدة دانشمندان این درختان اولین بار از شمالفرب ایران یا شمالغرب هیمالیا در قرون قبل از تاریخ در طی مهاجرت های گروهی قبایل به اروپا برد شده اند . و احیانا از ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد کشت و پرورش آنها در اروپا متداول بوده است کما اینکه در همین زمان هوموگلابی را جزء سایر میوجات باغ آلسینوس ( 5لا151]00٩/‏ ) ذکر می کند . اسم چند رقم گلابی را دانشمند معروف رومی تتوفراستوس ( 5لا: 0/۱۲5 ۲۳60 ۲۷۰-۲۸۶ ق م) در کتاب خود از گلابی های وحشی و پیوندی انتخاب شده لسم می برد و طرز پیوند کردن آنها را شرح می دهد . ۳/10۷ (ق م ) از ۴۰ واریته گلابی که در آنزمان در ‎eal‏ ا د داس ى برد زمان کشت آمریکا (۱۴۲۹) گلابی در ایتالیا فرانسه آلمان اتگلستان به و ‏نسبی قابل ملاحظه ای کشت می شد ولی چندان اقدامی در جهت اصلاح یا انتخاب ارقام مرغوب بعمل نیامده بود و همان ارقام قدیمی از عصر مسیح که کاشته می شد متداول بود . تحقیق علمی روی این ارقام بذری با خواص گوناگون اصلی گلابی از سالهای ۱۷۳۰ تا ۱۸۴۲ و بعد از آن بوسیله متخصصین اصلاح نباتات ابتدا در بلژیک و بعد فرانسه شروع گردید ‎ ‎

صفحه 10:
از بین ارقام گوناگون گلابی ۰ فقط تعداد قلیلی از ارزش بالای اقتصادی برخوردارند ( حدود ۲۴ واریته ) كه آنها را مى توان به دو اروپایی و شرقی ( شرق دور ) تقسیم کرد . از ارقام شرقی تعداد معدودی در غرب ( اروپا و آمریکا ) بصورت تجارتی کشت می شود . بيشترين اين واريته ها و در جين و ژاپن و کره رایج و خواهان دارند . در ایران کم و بیش از اين ارقام وارد و بومی شده و کشت می شود . بعضی ها بی جهت این ارقام را نسبت به ارقام گلایی های نرم از درجه پست تری میدانند . در صورتیکه اکثر ارقام انتخاب شده از این گروه دارای خواص و کیفیت بسیار مطلوبی می باشند . این دسته از گلابی ها دارای نسج ترد . آبداربا طمعی شبیه سیب می باشند . تنها عیبی که می توان وارد دانست وجود تعدلدی دانه های سفت که بیشتر در اطراف تخمدان جمع شده اند می باشند . ( ریگ دار ) بعضی از ارقام آنها در ایران جزء گلابی های مرغوب و مطلوب در آمده و به مقادیر محدود کاشته میشوند از قبیل گلابی سبری ولی بازار بين اللملى كلابى هاى نرم بدون ريك كه داراى نسج خانه اى مى باشند به آنها تريج مى دهند از اختلاط دو كونه 2 60۳0۳05 و 0۷۲۱۴۵1/5 . م رقم معروف کیفر ( 616۴76۲ ) و لوکنت ( ۱6601006 ) بوجود آمده اند که در آمریکا جزء ارقام پرطرفدار بحساب میایند تمام ارقام گلابی دیپلوئید ( 0101010 ) بوده است. فقط ارقام 06 8۲۳6 , ۷۵۲ تریپلوئید هستند. چند رقم ‎fous‏ ‏موتاسیون ( جهش جنسی ) ارقام معروف بوجود آمده اند مانند یک موتان از یلیام ( بارلت ) که تتراپولوید بوده هم چنین یک تتراپولو دیگر از یک واتریته انگلیسی به اسم فرتیلیتی بدست آمده است . در کشور ما نیز این تعداد ارقام که در اصل از کشت بذرهای هیبرید بدست آمده و بعد انتخاب و يا پیوند ازدیاد شده اند زیاد است بطوریکه به هر منطقه پروش گلابی که قدم بگذارید با تعدای رقم های محلی مواجه خواهید شد , فی المثل در شهرستان سلمان آذربایجان غربی یک لیست از ۲۲ واریته محلی به ما اراله شد . البته همه این ارقام محلی از ارزش اقتصادی بالا برخوردار نیستند بلکه اکثریت آنها فقط جنبه محلی دارند و مناسب ذائقه مردمی هستند که آنها را پر حسب سلیقه خود یا مردم محل بعلت تطابق با شرایط اقلیمی منطقه محل سکونت خود پرورش میدهند.

صفحه 11:
ارقام تجارتی فعلی بازار عمده فروشی ایران را از گلابی های تابستانه و بهاره ارقام زیر تشکیل میدهند : دم کج : چینی یا مرمری براى بازار اوايل تابستان - شاه میوه برای طول تابستان تا ویل پایبز - ويليام و دوشس براى بازار اوايل پاییز و قسمتی برای نگهداری در سرد خانه جهت بازارلواسط زمستان و کمپوت سازی - سبری نطنزی قوسی در طول زمستان بشرط نگهداری در سرد خانه - پیغمبری بعنوان گلابی آخر فصل و بازار عید بیشتر سردخانه ای

صفحه 12:
خصوصیاتی از چند رقم عمده : رقم بارلت ( :©8361 ) يا ويليام ( ۷۷۱/2۲05 ) یا بطور کاملتر ( 8006076160 5 ۷۷:۵ ) که تحت این عنوان در ۱۸۰۰ در انگلستان معرفی شده است . این واریته فعلا علاوه بر اروپا در استرالیا نیوزیلند افریقای جنوبی و ‎alts Basal jo Gly poate abby wlan eos!‏ بارلت معروفست . در غرب آمریکا در ایالت کالیفرنبا ارگون واشنگتن گسسترش بیشتری پیدا کرده است . علت قبول عامه از این رقم قدرت تطابق وسیع آن با شرایط کلیماتولوژی و داشتن خواص مطلوب چند, جانبه مى باشد . یعنی هم بعنوان ‏ میوه تازه خوری در فصل انباری برای غیر فصل برای تهیه کمپوت حتی بحالت خشک شده مورد مصرف دارد . خاصیت حمل و نقل آن خوبست و عمر نگهداری آن در سرد خانه نیز نسبتا زیاد است ( تا ۴ ماه گر بموقع چیده شده سردخانه قابل نگهداری است.) کیفیت میوه از نظر تازه خوری بسیار عالی است این واریته روز بروز مقبولیت تجارتی بیشتری پیدا می کند. بطوریکه از ۰۰۰۰ زیر کشت گلابی در کالیفرنیا ‎٩۵‏ درصد آن را بارلت تشکیبل می دهد . این بخاطر تطابق بسیار خوب شرایط لقلیمی این منطقه این واریته می باشد

صفحه 13:
۲- بوره هاردی ۳۱۵۲۵۷ 86۱1۲۳6 : آین رقم نیز از یک بذر آتقاقی در فرانسه بدست آمده و از ۱۸۳۰ معرفی و ازدیاد شده است . میوة آن متوسط تا بزرگ فرم نامنظمى دارد ل پوست تا حدی خشن - زرد مایل به سبز اندکی زنگار دارد که به آن رنگ خاصی می دهد . دم میوه با بلندی متوسط و تا حدی خشبی |غلب کج که به آسانی می شکند , گوشت سفید مایل به زرد یا سبز روشن آبدار لطیف خیلی شیرین با کمی طعم آسیدی با عطر مخصوص معبوع برداشت میوه اواخر تابستان و ‎bbl‏ پائیز تمایل به ریزش قبل لز برداشت دارد . درخت با رشد قوی - مستقیم که شاخه های بلند و قوی دارد . کمتر منشعب می شود با برگهای درشت بیضی شکل - خیلی به لکه سیاه گلابی حساس است هم چنین به شانکر گلایی بخصوص در مناطق مرطوب مبتلا می شود . گلها دیپلوئید با پولن خوب تلقیح کننده های عمده بوره ژیفار وبلیام پاس کراسان لوئیزیون بوره بوسک کومیس و نیترنلیس دیر به مرحله باروری میرسد عملکرد متوسط روی پایه به بخوبی ‎ee‏ مخطق اقليمى كارت . به علت كيفيت بسيار خوبش بعنوان ميوه تازه بازار خوبي دارد . هم بصورت تجارتى و هم در باغجه هاى منازل كاشته مى شود . به حمل و نقل مقاوم است بشرط لین که بزودی بعد ازرپرداشت قبل از نرم شدن حمل شود

صفحه 14:
۳ -بوره پوسک -( ‎Bosc‏ 56۲۲۵ ) حاصل آمده از یک بذر اتفاقی در ۱۷۹۳ در فرانسه بنام مدیر خزانه های نهال و رسای به اسم ( 8056 ۰ ۷ ) نامیده شده است . میوه حجم متوسطی دارد . با قدی کشیده و دم بلند خمیده و خشبی پوست خشن خشک تقریبً تمام قهوهای رنگ فلزی رنگ زیرین زرد مایل به سبز گوشت میوه مایل به زرد کمی سفت با دانه بندی ریز آبدار خیلی شیرین با عطر خاص مطبوع فصل مناسب برداشت اواخر تابستان تا اوایل پاییز قابلیت نگهداری در انبار خوب تا دی و بهمن در صفر درجه خوب می ماند در 04) تا عيد قابل نگیداری است . بعضی اوقات گوشت قهوه ای می شود بدون اینکه از بیرون قابل تشخیص باشد . درخت با قد متوسط با شاخه های بلند بارده تا حدی افتاده بطور کلی روی شاخه های دو تا سه ساله بار میاورد برگها با بزرگی متوسط لکه سیاه کمتر به برگهای آن صدمه مى زند ولى روى ميوه زياد ديده ميشود . از نظر تاريخ رسيدن جزء نيمه دير رس ها - بعد از تکمیل کامل تاج باروری خوبی بيدا مى كند ‏ تا حدی سال آوری دارد . بیشار میوه از تیپ رقم ۱ می باشد - نبايد روى به ييوند شود حتمأ از يك رقم واسطه مثل هاردى بايد استفاده كرد . تطابق خوبى با مناطق مختلف دارد ‏ ميوه تازه خوری . بعلت خاصیت حمل و نقل خوب . بازلر تجارتی خوبی دارد .

صفحه 15:
تشخیص بهترین زمان چیدن گلابی . سخت تر و مهم تر از سیب است . اکثر ارقام گلابی را باید موقعی چید که هنوز سبز و سفت هستند ( بخصوص ارقام زمستانه سردخانه ای ) . ولی تشخیص صحیح این مرحله محتاج به تحقیق و تجربه و توجه به نکات زیادی است که ذیلاً به اهم آنها اشاره می شود : بتدریجی که میوه بمرحله رسیدن و تکامل نزدیک می شود . تغییراتی در ظاهر و باطن آن رخ مى دهد . اولین و بارزترین این تغییرات بزرگ شدن تدریجی حجم ميوه است . همراه با اين ازدياد حجم بتدريج بر میزان قندها و در نتیجه به شیرینی آن افزوده مى شود كه از آن اصطلاح علمى به عنوان مجموع مواد جامد در شيرة ميوه يا بريكس 8117 ياد مى شود . همراه اين تغييرات نسج ميوه نيز نرم تر ميشود و رنگ و عطر آن ظاهر می گردد تغییر رنگ از سبز تند به سبز روشن شروع ميشود سيس از سبز كليل به زردى نا مى رسد به زردى كامل كه بر حسب ارقام مختلف و شرايط اقليمى بالاخره به سفيدى يا طلائى مى كرايد در اين موقع ميوه كاملا رسيده و بايد هر چه زودتر بمصرف برسد والا فاسد خواهد شد . بزرگی و یا کوچکی میوه را نمی توان بعنوان معیاری برای رسیدن آن قرار داد . زیرا ممکن است بر روی یک درخت میوه هائی با حجم های متفاوت از یک درجه رسیدن برخوردار باشند . با توجه به مراتب مشروحه در فوق می توان گفت که بهترین ضابطه بیلی تشخیص مناسبترین زمان چیدن از اين قرار است : مجموعه ای از تغییر رنگ - تغییر حجم - سفتی میوه - مجموع مواد جامد محلول در شيرة ميوه که حاصل همه آنها آبداری میوه و افزایش قند آن خواهد بود . برای تشخیص رنگ در کالیفرنیا درجاتی تعیین کرده اند و به هر رنگی شماره ای قائل شده اند مثلا شماره ۱ معروف رنگ کاملاً سبز و ۲ سبز روشن و ۳ زرد مایل به سبز و ۴ زرد خالص می باشد..

صفحه 16:
برای تشخیص میزان سختی و سفتی گوشت از دستگاه پلانجر همانطوریکه در مورد سیب گفته شده استفاده می کنند . که بر حسب فشار وارده به نسج به پاوند يا کیلوگرم مدرج شده است . متخصصین برای ارقام مهم تجارتی هر منطقه عمده که دارای شرایط اقلیمی مشایهی هستند جدولی تهیه و نتخاب تموده اند که ملاک عمل فقط برای آن واریته در آن منطقه می باشد . زرا ‎es ele‏ ند تسین می شود ممکن است در منطقه دیگر حتی برای همان واریته قابل استفاده نباشد. برای تعیین درصد مواد جامد محلول ( قندها ) از رفراکتومتر دستی می توان استفاده کرد . این اندازه گیری باید همزمان باشد با آزمایش سفتی سنج - سهولت جدا شدن دم میوه از شاخه نیز شاخص دیگری برای درجه رسیدن محسوب میشود . فاکتور دیگر تعداد روزهای بین زمان تمام گل تا رسیدن می باشد . که بر حسب رقم و محل پرورش باید محاسبه و تعیین گردد . ۲ - جلوگیری از ریزش قبل از برداشت : بعضی از واریته های گلابی قبل از زیاد باشد موجب نکث محصول و درآمد خواهد بود . از ارقام معرف خارجی بیشتر از همه رقم بارلت و بعد از آن بوسک این عیب/را کی ‎eye ey ele‏ وس اگر در برذاشت قدری تاخبر شود سایر واربتد های عمده آن قدرها ریزش ندارند و تباری برای جلوگیری ار عایعات نیست . اصولا کلابی کمتر از سیب ها این خاصیت را دارند البته عواملی هستند که ریزش را شدید مو/ کنند مقلا کمبود بر و ثبتریم از جمله عوامل تشدید کننده هستند . همانطور است زیادی یا کمی رطوبت خاک فراوانی بیش از حدلزت را ۱ ار رف ری شدید در اثر خشکی هوا با وزش باد های گرم. اگر هیچکدام از عوامل جنبی موجب ریزش نباشد و فقط درخت بطور طبیعی مقدار قابل توجهی از محصول خود را بدین طریق از دست بدهد می توان با پاشیدن بعضی محلولهای شبه هورمونی از آن جلوگیری کرد . معروفترین ترکیبات مورد استفاده همان شبه هورمون آلفاافتالین اسید ۸ ۸۰ ۰ ميباشق . إينكه به مرحله مناسب براى جيدن برسند مقدارى از ميوه جات خود را مى ریزند . اين ر

صفحه 17:
۳ -رقم بندی و بسته بندی : در رقم بندی و بسته بندی گلابی بطور کلی از همان روشی استفاده می شود که در مورد سیب گفته شد بطور کلی میوه ها داش 3 و باق تن از گرد و عبار و ته مانده سموم برس خورده و خشک می شوند سپس ‎ath‏ متحرک از جلو کارگران و مشخصص با ملایمت گذرانده میشوند تا آنها بتوانند میوه های ناجور ء زخمی » کرمو و غیره را جدا کنند . بقیه میوه | های سا بر حسب دلخواه به ۲ با ۳ اندازه رقم بندی شده در جعبه ای مخصوص بسته بندی می شوند . در کارگاههای مدرن رقم بدی و بت بندی بیشتر این عملیات با کمک ماشین های رقم بندی و بسته بندی انجام پذیر است . در اییان متاسفأئه هنوز این سیستم بکار نیفتاده . یاگذار رقم بندی و بسته بندی بکنند با دست و بر حسب تشخیص چشم کارگران انجام و تابع و وه تا فرق کلای با سیب از این نقطه نظر این است که آسیب پذیری گلابی بمراتب بیشتر از سیب بوده و باید در تمام مراحل مراقبت بیشتری از آن بعمل آید و از وارد آمدن هر گونه ضربه و خراش جلوگیری گرد؛

صفحه 18:
دشمنان گلابی : بدا از فیک حشرت موجب آن هستند شروع کده سپس به مرا اعم لز قارجى يا وبروسى برداخته مى شود حشرات مضر خاص درخت گلابی ۱- پسیل یا زنجيرة گلابی : پسیل یا زنجیره گلابی در اکثر نقاط کشور مهمترین آفت این درخت محسوب می شود . زیان این آفات در مناطق گرم و خشک ( مثل اکثر مناطق کشت گلایی در ایران) بیشتر از مناطق سرد و مطلوب می باشد پسیل ها حشرات نسبتا ریزی هستند بطول تقریباً ۲ الی ۵ میلیمتر و تا جدی شببه شته ها حشرات بالغ ماده و نر هر دو بالدار هستند. در بعضی گونه ها پوره ها مواد مومی فراوانی از خود. می کنند که تمام بدن آنها را می پوشاند « علاوه بر موم اين حشره یک نوع مايع شیرین نیز ترشح می کند که به عسلک معرو توجه مورچگان می باشد . این شیره به صورت قطرات شفاف روی برگها بخوبی قابل رویت است و اولین علامت مشخصه بروز این بهار می باشد . بعضی از گونه های این حشره نافل انواع بیماری های گیاهی نیز هستند لین حشره مثل حشرات مکنده با مکیدن شیر نباتی از روی برگها باعث ضعف درخت می شود . این تغذیه در دوران پوره گی و در طی دوران تکامل و بلوغ برای تامین پروتئین مورد ذ بدن حشره لازمست . پس از اینکه حشره پروتنین در حد احتیاج مصرف کرد مازاد آن را بصورت مایع چسبناکی که محتوی حدود ۷۰ درصد مواد قندی می باشد دفع می کند . به همین جهت باغدارای آن را بیشتر به اسم عسلک می شناسند . و می گویند باغ را عسلک گرفته است . در موارد شدت آفت تمام سطح برگها حتی شاخه ها و تنه بشدت به این مایع چسبنده آلوده می شود. و برگهای انتهائی شاخه های جوان می ریزد و درختان مبتلا از دور مثل این است که در اثر باران مرطوب یا خیس شده باشند . در اثر آغشته شدن برگها به این ترشحات عمل تعرق و تلفس دچار اختلال شده و مبادلات گازی بطور طبیعی انجام نمی كيرد و دجار وقفه می گردد که نتیجه آن تقلیل عمل حیاتی فوتوسنتز و زرد شدن و ریختن برگها خواهد بود , علاوه بر آن در اثر بوجود آمدن محیط مناسبی از قند و رطوبت قارچهای مولد دوده یا فوماژین( ۳۱0/1301۳06 ) در روی برگها و شاخه ها رشد کرده و درخت حالت دود زده پیدا می کند .

صفحه 19:
این دوده همراه با گرد و خاک که به آسانی روی آن می چسبد موجب بسته شدن مثامات برگها شده و لطمة مضاعفی به عمل فوتوسنتز وارد می سازد . در نتيجه درختان مبتلا ضعیف شده و قادر به تشکیل جوانه ‎gle‏ بارده برای سال آینده نخواهند بود بدین ترتیب این آفت علاوه بر صدمه زدن به محصول سال جاری موجب نقصان محصول سال بعد نیز می گردد علاوه بر اين ها اكر میوه های آغشته به عسلک نشسته و به همان حال در انبار گذارده شوند ء بزودی کپک زده و فاسد خواهد شد مجموع اين عوامل قدرت درخت در برلبر عوامل طبیعی از جمله سرمازدگی خواهد شد . و شاخه های جوان عاری از برگ نخواهند توانست در مقابل سرمای سحت زمستان دوام آورند و در نتیچه خشک خواهند شد . مطالعات اخیر پژوهشگران معلوم کرده است که بیماری معروف به میکوپلاسموسیز ( ۷۷۵0۱85۳0055 ) که موجب پلاسیدگی ناگهانی شاخ و برگ و خشک شدن سریع درختان گلابی می شود ( 266/۳6 ۳۵۵۲ ) بوسیلة این حشره منتقل میگردد . موجب مبارزه با پسیل الف : - از طریق عوامل محیعلی : جنلکه فلا گفته شد یل ها در محیط خشک و گرم پیشتر صدمه می زنند ‎٠‏ بنابراين أكر بتوان با كاشتن يونجه يا سبز نگهداشتن) کف باغ از علف های هرز کوتاه شده ( دروشده ) رطوبت نسبی باغ را بالا نگهداشت از جمعیت آفت و تخم ریزی آن تاحدی کاسته خواهد شد - رعایت فاصله کافی بين درختان و هرس منظم آنها كه موجب جريان هوا و تهوية بهتر فضای بين درختان مى شود نيز تقليل جمعيت اين آفت محسوب مى شود .

صفحه 20:
- از طریق استفاده از حشره کش ها : نظر بهآینکه حشرة کامل در زمستان از بین نمی رود .و در دوران قبل از باز شدن جوانه ها قادر به تخم ريزى مى باشد . يهترين ‎bya‏ ا الى ار سان فى ناشد ودرا در لين قصل هتوز جوانه ها باز نشده اند و مى توان با ياشيدن امولسيونهاى رقيق گیبوتکس روغنی به نسبت ‎١‏ در ‎(٠١‏ يك ليتر روغن محتوى ‎10٠‏ كرم كيبوتكس . در ‎٠٠١‏ ليتر آب ) يا سموم فسفرة روغنى ۰ گرم روغن یک لیتر آب ۱۰۰ لیتر ) درختان را سمپاشی نمود . اين سم پاشی حشرات کامل و پوره ها و تخم ها را می ‎a lls‏ ببرد. اگر سمپلشی بموقع و خوب انجام كيرد . در بهار نيازى به سمياشى مجدد نخواهد بود . ولى از أنجائيكه در يعضى از سالها زنبور گلابی ( ۲۵006817003 ) بلافاصله بعد از گل خسارت قابل توجهی به میوه های جوان وارد می سازد برای صرفه جوثی می توان از سمیاشی زمستانه ( قبل از باز شدن غنچه ها ) خودداری و بجای آن بلافاصله بعد از ریختن گلبرگ ها درختان ربا محلول ۱ در ۱۰۰۰ دیازینون یا نظایر آن مثل پرفکسیون یا روگور سمپاشی نمود . در طول تابستان سمپاشی های علیه کرم سیب و گلابی ( کارپوکاپس ) روی این آفت نیز موثر خواهد بود

صفحه 21:
۲ - کرمهای سبز میوه خوار ) ‎COrthosia Spp‏ در فصل بهار بعد از ریختن گلبرگ ها اغلب مشاهده می شود که برگ و قسمتی از ميوه هاى تازه ظاهر شده خورده شده است این ضایعات ناشی از تغذیه کرمهای سبز رنگی است که هنگام روز در زیر کلوخهای اطراف تنة درخت یا زیر پوستک های روی تنه و شاخه های کلفت استراحت می کنند و شبها به سراغ برگها و میوه های تازه می روند و از آنها تغذیه می کنند . این حشرات زمستان را به صورت شفیره در خاک و زیر درختان میزبان بسر می برند . حشره کامل که یک پروانه است در اواخر زمستان و اوایل بهار ظاهر می شوند . رنگ آن خاکستری و عرض بالهای باز آن ۳۵ الی ۴۰ میلیمتر است . حشرات ماده تخم های خود را در دستجات ۱۵ الی ۲۰ تائی روی سر شاخه ها یا پشت برگهای جوان قرار مى دهند . تخم ها به فاصله ‎٠١‏ الى ‎١5‏ روز باز مى شوند . و لارو ها بلافاصله از برگهاو میوه های جوان شروع به تغذیه می نمایند ۰ لارو کامل آن بطول ۶۰ میلیمتر می رسد . رنگ عمومی بدن سبز با سه نوار سفید که یکی در سطح پشتی و دو دیگر در طرفین بدن قرار گرفته اند . دوران تغذیه لاروها ۳۰ الی ۰ روز است . پس از پایان این دوران مجدداً در داخل خاک تا آخر زمستان بصورت شفیره می گذرانند . این لاروها معمولا بوسیلة مرغها و شکارچی هلی حشرلت کنترل می شوند . در صورت طفیان می تولن با یک سم فسفری تماسی يا سم تیودان ‏ ايج مطلوبى داشته است . : ‏«راراکامت‎ Vote eee 0

صفحه 22:
۳ - زنبور دانه خوار گلابی ( 9 ) 8۳6۷15 ‎Haplocampa‏ : لاروه های این زنبور به میوه های جوان گلابی در بعضی سالها بشدت صدمه می زند و موجب تنک شدن بیش از حد میوه ها می گردند ‏ در بعضی موارد به جوانة هاى كل نيز حمله مى کنند و باعث خشک شدن مجموعه گلها و ریزش میوه می گردند . زنبور کلابی زمستان را به صورت شغبره در داخل پیله های قهوه ای رنگی که به اندازه یک دانه گندم هستند در داخل خاک بسر می برد . له ها بیشی شکل و بعلت همرنگی با خاک به زحمت قایل تشخیص می باشند . حشرة کامل همزمان با باز شدن گلهای گلابی پدیدار می گردند . حشرات ماده با بالهای باز حدود ۵ الی ۷ میلیمتر عرض دارند و از مگس معمولی اندکی کوچکترند . حشرات ماده پس از تشذیه از نوش کلها در داحل کاسبرگ وحتی جوانه گل تخم ریزی می کنند این خشره به گفته دلنشمندان حشره شناسی نر ندارد و به طور بکر زائی تولید نسل می نماید لاروها پس از خروج از تخم از گوشت و بخصوص دانه میوه تغذیه می کنند میوه های آفت رده در ناحیه گلگاه ( بالای تخمدان که منتتهی به گلبرگها می شود ) سیاه رنگ است و این تفیبر رنگ ناشی از ضایعات نسج بعلت تعذیه حشره و فضولات آنست که در این قسمت بیرون میزند لاروها در سنین بالا قادرند چندین محل عوض کردء و میوه ها و سرشاخه های ‏ متعددی را مورد حمله قرار دهند . در مبارره شیمیایی با این آفات باید ابتدا مطمکن بود که ریزش میوه ها در اثر حمله این آفت بیشتر از مقدار طبیعی است یا خیر/ در صورت شدت حمله آفت میتوان از سموم فسفرة نفوذی مانند دیازنیون ۰ روگور به نسبت یک در هزار استفاده کرد . بهترین موقع سمپاشی وقتی است که ۲/۲ گلبرگها ريخته باشند . چون در این زمان هنوز زنبوران عسل فعالند باید دقت شود که صدمه ای به آنها نرسد . در غیر اینصورت بعلت عدم انجام عمل تلقیح از باروری درختان به مقادیر زیادتری کاسته خواهد شد ( مگر در ارقامی که قادر

صفحه 23:
۴-سنک گلبی ( ۳۱۷۲۱ 56۵۵06 این حشره هر چند به اسم گلابی معروف است ولی به سایر درختان میوه از قبیل سیب گیلاس آلبالو به ژاینی نیز حمله می ‎ee elie‏ هقی رک شورت لکه هلی وسیم خاکستری رنگ مشاهده می شود در موارد شدث حمله تمام سطح برگ زرد مایل به خاکستری در می آید . در سطح زیرین برگ لکه های متراکم قهوه ای رنگ همراه با پوسته و ‎ee tee eee‏ و تن آقات در مناطق پست و خشک پیشتر از مناطق مرتفع و مرطوب است . سنگ گلابی زمستان را به حالت حشره کامل در زیر پوستک تنه يا زیر برگهای خشک و درز و شکاف تنه درختان یا دیوار و نظایر ‎cI‏ و ۰۰ وان ال ۳ 2 متر است. بالهای آن مشبک و منظرة مشخصی دارد. تخم ها بیضی به رنگ سياه و براق بطول ۲ میلیمتر در داخل پرانیشم برگ گذارده می شود ‎٠‏ و روى آنها را با ترشحات سياه رنكى مى پوشانتد . هر حشره ماده حدود ۵۰ عدد تخم می گذارد پوره ها به فاصله ۳۰ الی ۴۰ روز در میات دوره پوره ی ۳ الی ۵ هفته اننت . اين حشره چند نسل در سال ايجاد مى كند و تا سرد شدن هوا فعال است . مبارزه با آن بهتر است در بهار و تابستان در مراجل پوره گی با یکی از سموم فسفرة نفوذی انجام گیرد . سمپاشی در ساعات خنک روز بمراتب موثرتر است .

صفحه 24:
Anthonomus Pomorum ۰ ‏سرخرطومی گلابی‎ - ۵ این حشره از آفات مهم درختان میوه دانه دار از جمله گلابی و سیب در نواحی کوهستانی و سردسیر می باشد . حشره کامل حدود ۵/۳ للی ۶ میلیمتر طول دارد . رنگ آن بین فهوه ای تبره تا قهوه ای روشن که یک نوار مورب زرد رنگ موقع بسته شدن بالپوشها بشکل (۷ در تلث انتهائی پشت آن دیده می شود . این حشره زمستان ها را بصورت کامل زیر پوستک های تنه درختان سیب و گلابی بسر می برد . در بهار به محض گرم شدن هوا و همزمان با باز شدن جوانه های برگ پیدا می شوند . و پس از مختصر تغذیه ای از برگ های جوان در داخل غنجه ها تخم میگذارند . اين تخم ها به فاصله یک یا دو هفته باز می شوند و لاروها پس از يس از خروح از تخم لز اندمهای رویای گل ( پرچم و مادگی ) تغذيه مى كنند . شکوفه های مورد حمله باز نمی شوند و در حالت غنچه خشک می شوند و به رنگ قهوه ای روشن در میایند . لاروها به فاصله چهار هفته دوران تغذیه خود را خاتمه داده و در داخل غنچه های خشک به شفیره تبديل مئ شوند و پس از دو الی سه هفته به حشرات کامل تبدیل میگردند . اين نسل جدید پس ازلندکی تغذیه به زیر پوستک های تنه و سایر پناهگاه های طبیعی می روند و به مدت نزدیک به ۱۰ ماه به حالت استراخت باقی می مانند چنانکه جمعیت آفت زیر پوستک ها زیاد باشد لازمست درختان میزبان را پس از بازشدن برگها و قبل از شکفتن شکوفه ها با محلول ۲ در هزار تکسافن ( ۲668۴000 )/ تيودان ( 111100310 ) يا نظاير آنها سمپاشی نمود - دورة تغذیه اروی ۱۵ الی ۲۰ روز بیشتر نیست . لاروها پس از کامل شدن بر طی دوران استراحت طولانی داخل خاک می شوند و در میان پيلك قهوه ای رنگ خود بحالت دیاپوز 213081156 می مانند. اگر ریزش میوه ها در اثر آفت از حد مطلوب تنک کردن میوه تجاوز کند لازمست با سموم فسفره نفوذی مانند دیازنیون به نسبت ۱ در ۱ آنها را از بین برد . ترکیباتی نظیر دیمیکرن و پرفکسیون نیز مفید هستند . بهترین زمان سمپاشی موقعی است که ۴/۳ گلبرگها یخته باشند . با سمپاشی در این موقع باید مراقب بود که صدمه ای به زنبوران عسل که در این فصل در باغها فعالند نرسد .

صفحه 25:
۶ کنه گالی و کنه رنگ میوة درختان گلابی این کنه ها از خانواده ( ۴۲۷0۱01۱3036 ) هستند . بدلیل کشیدگی اندام و داشتن دو جفت پا در تمام مراحل زندگی از سایر کنه های نباتی متمایز می باشند . گونه هائی از این خانواده که در باغهای گلابی مناطق سردسیری ایجاد خسارت می کنند عبارتند از :) ‎Phytoptes pyri (pag) - Eryophies pyri (pag‏ این حشره روی درختان گلابی و سیب به صورت لکه ها و گاهی با تراکم زیاد مشاهده می شود . علاوه بر درختان مذکور به و زالک و ازگیل نیز حمله می کند . آثار خسارت به صورت تاول کوچک قرمز تا سیاه رنگ روی برگها مشخص است . یک فرم دیگر آن در زمستان داخل جوانه ها فعال است و باعث خشکیدن آنها می شود یا موجب بد شکلی در موقع باز شدن جوانه ها در گلها و برگهای مبتلا می گردد . در اوایل بهار در اثر حمله این نوع کنه دور برگها ضخیم و لوله ای شده و موجب تقلیل فعالیت برگ ها من ‎oor‏ ‏کنه ها را حتی الامکان باید بوسیله دشمنان طبیعی آنها از بین برد . فقط در مواقع بحرانی با احتیاط سمپاشی کرد . استفاده از سموم گوگردی به حداقل ممکن باید محدود گرده سمپاشی های زمستانه ترجیح دارند زیرا کنتر به دشمنان طبیعی کنه ها میرنند . برای بافتاران که در این فصل کار کمتری دارند انجام آن سهلتر و ارزانتر می باشد ولی پاید دانست که این سم پاشی ها روی کنه هائی که به حالت جانوران کامل روی علف های هرز یا پناهگاها بسر می برند موثر نیستند ترکیبات کنه کش که در باغهاى ميوه عجالتاً مصرف مى شود عبارتند از ( كليتان ) به نسبت ۲ در هزار تدیون ۱۸ فنکاپون و کلرینزیلات همگی به نسبت ۲ در هزار بکار برده می شوند .

صفحه 26:
بیماری های گلابی : اللا الى وهاه ترعارى ضاى كلابب هستتد که بطور کلی مشترک بین سیب و گلابی یا سایر درختان میوه هستند . علاوه بر آنها چند بیماری نیز وجود دارد که اختصاصاً به گلابی صدمه می زنند یا جزء آفات عمده گلابی محسوب میگردند . ‎١‏ - بيمارى لكه سياه گلابی : اين بيمارى از جهات متعدد شبيه بيمارى لكه سياه سيب مى باشد ‏ ولی اختلافاتی بشرح زیر از همدیگر دارند در لكه سياه سيب خسارت عمده به خود ميوه متوجه لست و بندرت شاخه ها مبتلا می شوند در صورتیکه در لکه سیاه گلابی روی" شاخه ها ظاهر شده و سپس به برگها و سرشاخه ها و میوه ها صدمه می زند . عامل بیماری فارچی است که در مرحله جستی به اسم ‎(Aderh)‏ 8 ۷6۱۱۲۱۱۲۱8 معروفست . قارچ عامل بیماری زمستان را علاوه بر برگهای افتاده بصورت غیر جنسی رو شاخه های آلودة درختان مبتلا نیز می گذراند . کنیدهای مرحلة غیر جنسی قارچ روی سرشاخه ها تشکیل شده و توسط باران شده و به روی اندامهای برگ و میوه می افتد و در آنجاها جوانه زده و آلودگی را ادامه می دهد . گسترش و پیشرفت بیماری لکه سیاه گلابی در تابستان مخصوصاً بعلت خشكى هوا متوقف می گردد مگر اينکه در اين فصل نیز بارندگی ادامه داشته باشد . این قارچ به هيج وجه به روی سیب نمی تواند ایجاد بیماری کند . مبارزه با این آفات مشکل تر از بیماری لکه سیاه سیب است . اولین سمپاشی لازمست قبل از گل و در موقع متورم شدن جوانه ها انجام كيرد . سمپاشی بعدی بعد لز تمام شدن گل ریزان انجام و بدفعات ( ۴-۲ مرتبه ) تکرلر می شود . سمپاشی اول قبل از كل را بهتر است با يك قارج کش مسی شروع كنند و سمياشى هاى بعدى را كه بعد مز كل ريزان انجام مى كيرد با قارج كش هاى آلى به انجام برسانند

صفحه 27:
- بيمارى لكه سفيد برگ گلابی امل لین بیماری قاری است در ش ‎Septoria piricola , + J‏ (26511] ) نامیده می شود . خسارت لین بیماری در شرایط اغلب نقاط گلابی خیزلیران زیاد نیست و بیشتر در مناطق مرطوب مثل سواحل بحر خزر و اطراف دریاچه لرومیه از اهمیت برخوردار است علائم بیماری در اولیل تابستان ابتدا بصورت لکه های مشخصی فقط روی برگهای گلابی ظاهر می گردند . لکه ها گرد و بسهولت قابل رویت و تشخیص هستند . لکه ها ابتدا در سطح فوقانی برگ ظاهر شده و کوچکند . ولی بتدریج بزرگتر شده به قطر ۲ الی ۲ میلیمتر می رسند . مرکز لکه خاکستری رنگ و دور آن قهوه ای است . در سالهاتیکه شرایط اقلیمی مساعد است تعداد لکه ها روی هر پرگ ممکن است حتی به ۱۰۰ عدد پرسد در اثر شدت بیماری برگها در وسط تابستان ریزش می کنند . مبارزه شيميايى عليه اين مرض زياد مشکل نیست بهترین ترکیبات قارچ کش مناسب ترکیبات تیوکارباماتها و تیورام می باشد . سابقا از محلول بر دو نسیت ۵/۱ الى ؟ درصد در جهار نوبت قبل از كل و دو نوبت در تابستان استفاده می کردند. جند بيمارى مشترك با سيب كه در كشور ما هست ولى زياد خ می زر بیماری آبله ای شاخه ( 03006۲ 8156۲ ) بیماری مومیائی یا پوسیدگی قهوه ای میوه ( ۷0۲/13 ) و بیماری ویروسی پهن شدن شاخه ها بیماریهای ريشه پوسیدگی سفید ريشه : آرمیلاریا ( ۱/6۱/62 ۸۵۲۳۱۱۵۲۱۵ ) که به همه در

صفحه 28:
۳- مرض فایر بلایت ( 5۱9 ‎Sali (Fire‏ لین مرض باکتریائی از خطرناکترین امراض میوه جات دانه دار گلابی سیب به می باشد . ولی این باکتری تنها به این درختان کفایت نمی کند بلکه در موارد شدت انتشار و آلودگی به درختان مجاور دیگر و مخصوصاً زینتی از خانواده گل سرخیان مثل بوته های رز نیز حمله می کند . بالین حال این مرض بیشتر مرض گلایی و سیب شناخته شده است اولین بار در سال ۱۹۱۹ در نیوزیلند گزارش شده بعد در ۱۹۵۰ از انگلستان در حال حاضر حوزه دریای مدیترانه و قسمت اعظم قاره لروپا و امریکا را فرط كرفته است و اخيرا به ايران وارد شده است و بیشتر در منطقه قزوین و کرج و سلمان در آذربایجان انتشار یافته است . عامل این مرض یک باکتری است به اسم ۱0۷0۲۵ 3۳0۷ 211/1713 حرارت مناسب رشد آن بین ۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد و حرارت بهینه برای رشد و انتشار آن ۲۷ درجه سانتی گراد میباشد علائّم عمده : مرض ابتدا روی شاخه های لطیف و جوان و روی گلها ظاهر می شود . اولین علائم در محیط بیرونی کاسرگ و دمگل بشکل قطرات صمغ برنگ شیری ظاهر می شوند . با پیشرفت مرض شکوفه های مبتلا از رنگ صورتی اولیه به قهوه یا سیاه بر می گردند . تا بالاخره تمام گل آذین به رنگ قهوه ای یا سیاه در می آید . گلهای مبتلا به شاخه می چسبند و تا زمستان روی آن می مانند . میوه های آلوده بر حسب زمان آلودگی علائم متمایزی نشان می دهند . ميوه هائيكه در اول بهار آلوده شده اند . همانطور کوچک مانده و چروکیده شده و رنگ تیره بخود گرفته به شاخه می چ يوهائيكه بعد مبتلا می شوند کمتر چروکیده و کمتر تغبیر رنگ می دهند میوه های آلوده ممکن است نقاط صمفی زیادی را ترشح کنند : اين ضمغ هالمبتدا شیری روشن بوده به تدریج قرمز و قهوهای شده و بعد از خشک شدن براق مي شوند . شاخه های جوان مبتلا خم می شوند بطوریکه سرشاخه های مبتلا تا ۱۸۰ درجه تغییر جهت می دهند . اين شاخه ها تغيير رنگ داده و به رنگ سبز مایل به خاکستری در می آیند و ضمغ ترشح می کنند . شاخه های کلفت تر کمتر علائم ایتلا را ظاهر می سازند . پوست شاخه های خشبی و تنه های درخت در صورت ابتلا در محل قرار دارد .

صفحه 29:
تصاویر بیماری های گلابی لک سفید برگ کل

صفحه 30:
منابع: ۱-کتاب گلابی (گیاه شناسی ارقام و پایه ها ). دکتر حمید عبداللهی ۳- کتاب اصول باغبانی. مهندس فرید مرادی نژاد. دکتر مسعود هاشمی ۳- سایت سیوپلیکا

صفحه 31:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
20,000 تومان