صفحه 1:
Danes نارم
صفحه 2:
صفحه 3:
زعفران یا زفران گیاهی است از تيرة زنبقیان. سردهٌ زعفران كه خواص
دارویی و رنگ غذایی دارد. زعفران گیاهی کوچک و چند ساله به ارتفاع ۱۰
تا ۳۰ سانتیمتر است. از وسط پیاز و پا قاعده ساقه, تعدادی برگ باریک و
دراز خارج میشوند. از وسط برگهاء ساقه گلدار خارج شده که به یک تا سه
گل منتهی میشود. گلها دارای ۶ گلبرگ بنفش رنگ هستند که ممکن است
در بعضی واربتهها به رنگ گلی یا آرغولنی باشند. گلها دارای ۳ پرچم و یک
ماد كى مننهى به كلآلة سه شاخة بة رنك قرمز متمايل به نارنجى است. قسمت
مورد استفاده اين كياه. انتهاى ججامه و كلاله سه شاخه است كه به نام زعفران
مشهور است و دارای بوی معطر با طعم کمی تلخ میباشد.
دمئوش زعفران اساساً ضدافسردگی و نشاطآور بوده و به بهبود عملکرد
دستگاه گوارش کمک میکند؛ همچنین مدر (ادرار آور) بوده و نتیجتاً برای
شستوشوی کلیهها و مثانه مفید است. تسهیل در هضم غذاء رفع نفخ معده.
تسهیل گردش خون و خونسازی از فواید دیگر آن است همچنین خاصیت
bys ss 5 isl st ار [ ۱/۲۲۳
صفحه 4:
زفران ویژگی سرخوشی داشته و امروزه برخی شرکتهای دارویی اروپایی
از آن بعنوان اینتگراتور ضد افسردگی استفاده میکنند. زعفران به عنوان
طعم دهندةٌ غذا و برای رنگ پارچه. در کشورهای در حال توسعه و توسط
صنعت گران به مقدار زیاد استفاده میشود. در طب سنتیء زعفران به عنوان
مسکن, خلط آور. محرک جنسی و معر
صفحه 5:
شَلْعّم سبزی ریشهای است به رنگ سبز و سفید و یا بنفش وبا برگهایی
ناصاف و بریدگیهای زیاد. ربشة آن غدّهای و به شکلهای گرد و یا دراز
به رنگ سفید با لکههای بنفش میباشد. شلغم نه تنها از نظر داشتن
ویتامین و خواص معدنیاش ارزندهاست. بلکه از حیث سایر ویژگیهای
غیر غذابی هم سرآمد بوده و در زمره سبزیهای مهم شمرده میشود.
تشانههای شلغم خوب: شلغم خوب سه علامت دارد:
1 - شلغم باید پر باشد؛ بنابراین اگر وسط OT شل باشد و با فشار انگشت
قرو برود. پلاسیده و ماندهاست و چنانچه پخته ومصرف شود. تولید نفخ
میکند.
۳- پوست خارجی شلغم باید براق و شفاف باشد.
۳- شلفم باید سنگین باشد و وقتی وسط آن را بریدید. درونش روشن و
شفاف باشد.
صفحه 6:
بر اساس تحقیقات دانشمندان» هر صد گرم شلفم دارای ۳۵ کیلو کالری
انرژیی. ۱ گرم پروتئین» ۷ گرم قند. ۲/۰ گرم چربی, ۱/۱ گرم فیبر. ۴۵
میلی گرم گو گرد. ۲۸۰ میلی گرم پتاسیم. ۶۰ میلی گرم کلسیم. ۳۶ میلی گرم
ویتامینن) است. همچنین صد گرم برگ شلغم دارای ۳۶ کیلو کالری انر ژی؛
۳ گرم پروتئین, ۴/۰ گرم چربی, ۵/۵ گرم قند. ۲/۱ گرم فیبر. ۵۵
ااا انسيم. ۰ ۲۶ Fe one
میلیگرم فسفر. ٩ میلی گرم سدیم. ۴/۲ میلیگرم آهن و ۴۰ میلی گرم
ویتامین) است.
۳۳۶
صفحه 7:
گل گاوزبان یا افعی گیاه نام یک سرده از تیره گاوزبانیان است. گل گاوزبان
لاجوردی و شبیه گل انار بوده است. گیاه دیگری که در اصفهان و بعضی از
بلاد. گاوزبان می دانند "مرماخوز" است که گل آن لاجوردی و کوچک و
مدور است.
۶ کل گاوزبان مقوی روح و اعضای رئیسه بدن بوده حواس پنجگانه يا
بهتر بگویم» حواس هجدة كانه آدمى را
* کل گاوزبان شکم را نرم و کیسه صفرا را باز می کند. اخلاط سوخته
سو3اوی را از معده خارج و عوارض آن را از بین مى برد.
* | جوشانده آن همراه با داروهای دیگر جهت سرسام(مننژیت)» برسام(ورم
حجاب حاجز), مالیخولی؛ جنون و رفع حواس پرتی مفید می باشد.
۰ _حوشانده كل كاوزيان الط اور ود رتك رخسار زا باز د كند.
*ء سینه را نرم می کند. تنگی نفس و درد گلو را شفا می دهد.
* جوشانده گل گاوزبان با عسل جهت تنگی نفس تجویز شده است. [ ۲۲۷/ |
یت می کند.
صفحه 8:
دلهره و وحشت را از بین می برد و غم و غصه را کم می کند و برای
کسانی که با خود حرف می زنند سودمند می باشد.
جویدن برگ تازه گل گاوزبان جهت درمان جوش های چرکی دهان
اطفال. برفک. سستی بیخ دندان و رفع حرارت دهان نافع است.
عرق گل گاوزبان جهت امراض سوداوی. وسواس و خفقان مفید است.
گل گاوزبان دارای منیزیم بوده و از سرطان پیشگیری می کند.
مضرات گیاه گاوزیان :گاو زبان « شتن آلکالوئید برای زنان باردار
۳۳۸
صفحه 9:
بادام كوهى
gs plo نام درختچه سبز رنگی است با برگهای باریک و کوچک که
در اقلیم نیمه خشک ایران میروید. بادام کوهی از خانواده گل OLS pw
میباشد. ارتفاع متوسط گیاه بین ۲۵ تا ۳ متر و قطر تاج پوشش آن نیز به
۲ تا ۳,۵ متر بالغ میگردد. گلهای سفیدرنگ بادام معمولاً قبل اژ ظهور
برگها در اوایل فروردینماه ظاهر میشوند.دانه این گیاه که پس از
فراوری(شیرّین کردن)مضَرّف خوراک. دارد معمولاً از اوابا, خر داد تا
اواخر این ماه برداشت میشود. پر
صفحه 10:
قیچ درختچه ای است همراه با انشعباات چوبی
فراوان که در عرصه های بیابانی بصورت پراکنده
در جوامع گیاهی درمنه دشتی مشاهده می شود.
ارتفاع متوسط این درختچه تا ۲/۵ متر می رسد.
قیچ گیاهی است بومی مناطق خشک و نیمه خشک
در خاکهای شور . قلیا و شور و قلیایی که عمدتا"
Sal chlo فراوان است. بخوبی رويش دارد. ١
گلهای زرد این درختچه پیش رس بوده و معمولا"
در اواسط اسفندماه ظاهر می شوند .بدنبال آن مود
ماه بوجود می آیند. وحود بللة هاى نسبتا" "بزرگ
موه جابحايى بذر را توسط ناد آسان کرده است.
این گیاه بوسیله بذر و قلمه قابل تکثیر است. قیچ
دارای اثر مسهلی است. ضد کرم است.ولی آمروزه
کمتر نه مصارق دربانی مي رسد. ۳۳
صفحه 11:
کاکونی با مشک طرامشی ناه سک سرده از تره
نعناعیان است که بوی گرم و تندی همانند نعناع دارد
هرچند با عطر ویژه خود و در طب سنتی و آشپزی
کاربرد دارد.در ایران ۴ گونه گیاه علفی یکساله و چنم؟
ساله دارد. گیاه کاکوتی مقوی معده و ضد عفونی کننده
مجارى تنفسى است.كياه دارويى كاكوتى مقوى معده”
0 | 2219212 اشت که برای خوش:*
طعم کردن ماست و دوغ به کار برده میشود. گیاه":
کاکوتی مقوی معده. ضد عفوثی کننده مجاری تنفسی:
است و خواص نعنا را داراست. گرم و خشک, ضد؟!
007 تلط آور ضد سرما خوردكي وقد عقوي عن إل
روده است ائرات كاه ape ob
آويشن بيشتر براى درمان بيمارىهاى تنفسى به كار برده
مىشود ولى كاكوتى اغلب در درمان اختلالات كوارشى
نظیر اسهال و دل پیبچه نیز کاربرد دارد. للففها
صفحه 12:
بومادران (سرده ) نام یک سرده از طایفه کاسنیان
آنثمیدئا است. این گیاه گونههای بسیار متعددی
دارد. گیاه بومادران اصالتا متعلق به اروپا و آسیای
غربی است و به صورت سنتی به عنوان مرهم برای
زخم ها استفاده می شده است. امروزه نیز می توانید
بومادران را از عطاری ها و فروشگاه های گیاهان
دارویی تهیه کنید. این گیاه به دلیل قابلیتی که در
انقباض خون و جلوگیری از خونریزی دارد و
همچتین خاصیت ضد سرماخورذگی. از ارزش زیادی |
پرخوردار است. از تن برای درمان سرماخوردگی و
همچنین اختلالات مجاری ادرار نیز استفاده می شود.
قابض خون و ضد خونریزی, مدر (ادرار آور), کمک
به هضم غذا و محرک دستگاه گوارش, تقویت کننده
سیستم قاعدگی. روغن های فرار اين گیاه خاصیت
ضد التهاب و ضد آلرژی دارند.
۳۳۳
صفحه 13:
دانه هایی از گیاهی است یکساله و کوتاه به ارتفاع حدود یک وجب. برگ
های آن متقابل و بوی آن شبیه برگ ریحان و بدون دندانه است. گلهای
كن آبى رنك و به ندرت مایل به زرد و سفید میباشد. تخم آّن از تخم
ریحان بالیده تر و بلندتر است. بالنگو گرم و مرطوب و تر است
* داروی گیاهی دل پیچه A Spay :
. داروی گیاهی اسهال خونی
* داروی گیاهی غش کردن
۳۳
صفحه 14:
رازیانه یا بادیانه و یا بادیان گیاهی است گلدار از راسته آپیالس, از تیره
چتریان از سرده رازیانهها. اين گیاه سرشار از تر کیباتی مشابه هورمون زنانه
استروژن )فیتواستروژنها) است و طبیعتی گرم دارد. رازیانه گیاهی دارویی
است که خواص بیشماری از قبیل ضد پیری. پیشگیری از سرطان. کاهش
وزن. درمان بیماری های گوارشی و هورمونی و جلو گیری از پوکی استخوان
دارد. رازیانه گیاهی است که در طبقه بندى ادویه ها قرار می گیرد و در
آشپزی و صنعت دارو نیز کارپرد دارد. رازیانه حاوی ویتامین 7 پتاسیم و
0 ك.اين كياه معطر مج : 3
زنان بازدار توصیه نمیشود.
صفحه 15:
82
ن يا آزربه در ايران ١15 كونه كياه معطر و چند ساله دارد. سردهای از
تيره نعناعيان است. در تحقيقى دربارة اثرات كياهان مشاهده شده است
اسانس كياه آويشن شيرازى داراى اثر بهترى در مهار باكترىها نسبت به
اسانس كياهان ديكر داراست.دمنوش آويشن اساساً ضدعفونى كننده و
حلط اور ات از ایس رو برای دربان سرفههای خش رمآخوردگی:
سیاهسرفه و التهاب دستگاه تتفس فوقانی بسیار موّثر است؛ همچنین تآثیر
فوقالعادهای برروی هضم غذاء تنظیم خواب و تقویت سیستم اعصاب دارد و
نيز ضد افسردگی. ضد صرع و ضد نفخ هم مىباشد. همجنيزيور درمان.
صفحه 16:
خاکشی که با نام خاکشیر نیز شناخته میشود. گیاهی یکساله یا دوساله از تیره
شببویان است. خاکشی در دشت و کوهستان میروید و بلندی ساقه آن تا یک
متر نیز میرسد. پائین گیاه کرک دارست در حالیکه بالای آن بدون کرک
میباشد. تخم این گیاه که همان خاکشیر است ریز و کمی دراز و معمولاً به دو
رنگ وجود دارد یکی از آنها قرمز که دارای طعم کمی تلخ است و دیگری
برنگ قرمز تیره میباشد. خواص دارویی: مم
خاکشیر از نظر طب قدیم ایران. گرم و تر
للتيام دهنده زخم و جراحات است.
شیر تببُر است.
سرخک و مخملک را دوا میکند.
خاکشیر گرفتگی صدا را باز میکند.
از گلها و برگهای گیاه میتوان برای رفع بیماری ناشی از کمبود ویتامین CS
استفاده کرد.
0 از بین بردن ترشحات زنانه و آب آوردن نسوج میتوان استفاده کرد.[ ۲۲۱۶/
6 ۰ 09
صفحه 17:
6 6 6 6 6 6 6
0
دانههای خاکشیر اندکی ضدعفونی کننده و ضد کرم هستند.
ملین و خنک کننده با آب سرد است.
بذر آن بر میزان شهوت و میل جنسی میافزاید.
تنظیم کننده دستگاه گوارشی بوده و ابتلاء معده رابه بیماریها مر تفع میسازد.
برای رفع بیماریهای نقرس, ورم گوش و دستگاه تناسلی مفید است.
به عنوان خنک کننده در امراض حصبه و آبله تجویز شده است.
خاکشیر را بکوبید. شب موقع خوابیدن. کف پا تا مچ را با آن ضماد نمایید. در
تسکین و بهبود فشار خون اثر دارد.
از دائههای خاکشیر به عنوان پادزهر به نحو زیر میتوان استفاده کرد.
بزر گسالان معمولاً دانه خاکشیر را پس از پاک کردن و شستن کامل به مقدار
۰ تا ۲۰ گرم در لب خیسانده. صبح ناشتا با لب و عسل مخلوط و برای چند
روز متوالی مینوشند.
برای دفع کرم. سرخک. مخملک مفید است.
مضرات : بعضی از افراد هنگامیکه خاکشیر می خورند ممکن است سردرد بگیرند
اينكونه اشخاص بايد خاكشير را با كتيرا بخورند. /
صفحه 18:
ریواس يا به فارسی افغانستان چوکری ALS
است از تیره هفتبندان بومی آسیا که از سده
شانزدهم در اروپا کشت میشد. ریواس هم
مصرف دارویی دارد و هم مصرف خوراکی به
عنوان سبزی و هم هیزم است و هم خوراک
دام. مصرف دارویی آن شربتی است که از ساقه
ریواس در فصل اول رشد آن تهیه میشود.
ریواس دارای برخی عناصر مانند پتاسیم - 4
کلسیم است و از نظر ویتامینها نیز تا حدودی
غنی است. دمبرگ ریواس که بخش قابل
استفاده تن است دارای مقداری اسیدهای آلی
مانند اسید مالیک است که برای رفع تشنگی و
آسان کردن هضم غذا سودمند است. همچنین
در طب سنتی ریواس برای دفع بعضی از
باکتر بهای مضر استفاده میشود.
۳۳0
صفحه 19:
گیاه آنفوزه که نوعی کمای کوهی است. خاصیت دارویی و غذایی متعددی
دارد و برای درمان اختلالات عصبی در کودکان استفاده می شود.
خاصیت مسکن دارد و در کاهش فشارخون و درمان بیماری های قلبی
عروقی موثر است.نفخ بر است و به هضم غذا کمک می کند. مصرف آن از
حمله های هیستری جلوگیری می کند. مصرف آن پس از ژایمان برای
مادر بسپارءمفید است.برای رفع دندان درد. مقداری از آن را با لب لیمو
مخلوط کنید و با پنبه روی دندان قرار دهید.از تن جا که خاصیت آنتی
بیوتیک دارد و مانع از رشد میکروب می شود از لن به عنوان نگه دارنده
در ترشی ها استفاده می شود. ناراحتی های تنفسی مانند آسم. سیاه سرفه و
برونشیت را برطرف می کند و برای درمان یبوست بسیار مفید
است.عفونت های قارچی روده را برطرف می کند و از آّن جا که مصرف
اين كياه در برخی افراد حالت تهوعء سر گیجه. سوزش معده و... ایجاد مى
کند. بهتر است با نظارت پزشک مصرف شود. ص
صفحه 20:
مرحله رشد: گیاه کمای پا آنغوزه بسته به دمای هوا از اوایل اسفند شروع و
تا اواسط فروردین ادامه دارد سپس دوره خواب بوتههای نابالغ آغاز و تا
بهار سال بعد بهطول خواهد انجامید.اما شکل دیگر استفاده خوراکی استفاده
از قرنه یا گل کما است که نسبت به کماکمیاب تر است . از قرنه نیز به
شکل خام یا پخته استفاده خوراکی می شود همچنین ترشی قرنه نیز
طرفداران خود را دارد. از ريشه این گیاه یا قسمت پایین ساقه و يقه گیاه با
تبغ زدن در اواخر بهار شیره خاصی در طول تابستان خارج میشود که در
مجاورت هوابه تدریج سفت میشود که تحت نام آنغوزه مورد استفاده قرار
مى كيرد. طعم ۲( گس ۱3۴۶8 ودر يعضى از ثونة ها تلخ و بویی خاص
و خیلی تند دارد که بهدلیل تر کیبات نز
صفحه 21:
اشکر تیغال |
شکرتیغال سردهای از گیاهان چندسالهاست. نامهای دیگر آن در قدیم
شکرتیار. خارشکر و تیغ قندک بودهاست. شکر تیغال که براحتی در آب
حل میشود دارای ۲۳ درصد قند ترهالوز. طعمی شیرین و لعابدار است و
بعنوان لینتبخش و برطرفکننده سرفه و نیز پائین آورنده تب مصرف
میشود. گیاهان این سرده را خارشکرها و قندرونکها هم نامیدهاند.
شکرتبغال" گیاهی استِ خاردار بشکل خارخسک که گلهایش بهشکل
گلولهاي خاردار و آبیرنگ در آنتهای ساقه قرار دارند. در پزشکی قدیم از
اين بيلة که بنام شکرتیغال یا گل تیغال صنامند نعنهادء ملد ه متعادا, کنندة
دستكاه كوارش استفاده مىكردند. ١ :
صفحه 22: