صفحه 1:
صفحه 2:
زودشقكام غذافاى
* دريافت ناكافى انرزى
* افزايش ابتلاى شيرخوار به بيماريهاى عفونى مانند
اسهال ۳
۶ افزایش احتمال آلرزی به مواد غذایی
* افزایش خطر آسپیراسیون به دلیل ناتوانی در بلعیدن
۶ کاهش مزایای تغذیه با شیرمادر a ویژه کاهش
دریافت عوامل حفاظتی شیرمادر
صفحه 3:
دیرهنگام au
تکمیلی
٠ ددریافت ناکافی مواد مغذی
* افزایش احتمال اختلال رشد
* کمبود ویتامین ۸ و کم خونی فقرآهن
۶ به تاخیر افتادن عمل جویدن
خودداری از خوردن غذای جامد توسط شیرخوار
۶ کاهش پذیرش غذای جامد
صفحه 4:
۳ نحوه شروع و معرفی
© غذاهای تکمیلی
شير مادر بر حسب تقاضای شیرخوار به وی داده شود و بلافاصله
بعد از تغذيه شيرخوار با شير مادرء. غذاى تكميلى بهش داده شود.
٠ ازيك نوع ماده غذايى ساده شروع شود و كم كم به مخلوطى از
جندين ماده غذايى افزايش يابد.
صفحه 5:
و نحوه شروع و معرفی
© غذاهای تکمیلی
eS ee ee ee
تا آلرژی شیرخوار به آن ماده غذایی يا نداشتن تحمل به
مشخص شود.
اگر شیرخوار به خوردن یک ماده غذایی بی میلی نشان داد, مادر
یا مراقب کودک نباید پافشاری کند, بلکه می تواند 2 تا 3 روز آن
غذا را حذف و سپس دادن آن ماده غذایی را شروع کند.
صفحه 6:
۳ نحوه شروع و معرفی
© غذاهای تکمیلی
٠ غلظت و قوام slit تکمیلی باید متناسب با سن شیرخوار باشد,
به طوریکه غلظت اولین غذای تکمیلی مانند فرنی شبیه ماست
معمولی است. اما به تدریج بر حسب سن شیرخوار غلظت غذا
افزایش می یابد و به تدریج غذای کودک از نیمه جامد به جامد
صفحه 7:
۳ نحوه شروع و معرفی
© غذاهای تکمیلی
* اگر تشاثه ها و علاتم آلردی به مواد عدایی (مانند کهیر. ضایعات
پوستی, تورم صور تب اسهال, استفراغ, خس خس سینه. تنفس
مشکل, ضعف يا زنگ بریدگی پوست) وجود نداشته باشد, می
توان ماده عدايى جدیدی L با اجزای بيشتر به غذای کودک اضافه
کرد.
صفحه 8:
نوع غذاهای
* غلات مانند آرد برنج را به شکل فرنی می توان داد.
۰ فربی تهیه شده از آرد برنم را می توان با شیر ملفر با گمي نف
پاستوریزه گاو تهیه کرد.
۰ گوشت هاء سبزیها و میوه ها را به شکل پوره (بدون ثمک یا شگر)
یت
صفحه 9:
« روش های مغذی
٠ اضافه كردن برخی مواد غذایی
با هدف افزايش يروتئين,
ويتامين ها و املاح به غذا را
مغذى سازى كويند.
٠ بااين كار حجم غذاى کودک
افزايش بيدا ميكند.
صفحه 10:
.روش های مقوی
اضافه کردن برخی مواد غذایی با هدف
افزایش مقدار انرژی غذا را مقوی
کردن گویند.
مانعد اضافه کردن مقدار کمی کرهیا
روغن زیتون به غذای کودک
با اضافه کردن پودر انواغ مغزها » لا
غذای کودک
Cc 1 ۰ Ko fee aan F
صفحه 11:
11
thas
چرا نباید نا 1 سالگی به کودک pes
کاو داد؟
مقدار آهن , اسید لینولشنگ و ویتامیی ۴ در
شير گاو کم ولی مقدار سدیم, پتاسیم و
پروتئین آن زیاد است.
مقدار زیاد پروتئین,. سدیم و پتاسیم در
" شیرگاو باعث افزايش بار كليوى مى شود.
همچنین شیرگاو موجب اتلاف خون از
طرق لوست كارش م شود
صفحه 12:
از دادن عسل به شیرخوار
6 زير يك سال به دليل خطر
بوتوليسم خوددارى شود. X
از دادن آدامنس: ol نبات, تکه های بزرگ سیب.
آجیل, ذرت. کشمش, هویج خام, کرفس, انگور و
كيلاس به وليل احتمال خفگی خوددداری شود. (از
مغزها مى توان به صورت يودر شده براى مقوى
كردن غذاها استفاده كرد)
صفحه 13:
از دادن عسل به شیرخوار
6 زير يك سال به دليل خطر
بوتوليسم خوددارى شود. X
* نمک و ادویه به غذای شیرخوار اضاقه نشوند.
* از مواد غذایی کنسرو شده در تهیه غذای شیرخوار
استفاده نشود, زيرا حاوى تمى 9 شکر زیادی
* از دادن تخم مرغ خام و خوب پخته نشده خودداری
شود.
صفحه 14:
6
۲۵۸۷ ۰۲۲ .
YOu
©
شروع تغذیه
تکمیلی
خطرات ناشی از شروع
زودهنگام غذاهای
تکمیلی
•
•
•
•
•
دریافت ناکافی انرژی
افزایش ابتالی شیرخوار به بیماریهای عفونی مانند
اسهال
افزایش احتمال آلرژی به مواد غذایی
افزایش خطر آسپیراسیون به دلیل ناتوانی در بلعیدن
کاهش مزایای تغذیه با شیرمادر به ویژه کاهش
دریافت عوامل حفاظتی شیرمادر
3
خطرات ناشی از شروع
دیرهنگام غذاهای
تکمیلی
• ددریافت ناکافی مواد مغذی
• افزایش احتمال اختالل رشد
• کمبود ویتامین Aو کم خونی فقرآهن
• به تاخیر افتادن عمل جویدن
• خودداری از خوردن غذای جامد توسط شیرخوار
• کاهش پذیرش غذای جامد
نحوه شروع و معرفی
غذاهای تکمیلی
• شی@ر مادر بر حس@ب تقاضای شیرخوار ب@ه وی داده شود و بالفاصله
بعد از تغذیه شیرخوار با شیر مادر ،غذای تکمیلی بهش داده شود.
• از ی@ک نوع ماده غذای@ی س@اده شروع شود و ک@م ک@م ب@ه مخلوطی از
چندین ماده غذایی افزایش یابد.
نحوه شروع و معرفی
غذاهای تکمیلی
• بی@ن اضاف@ه کردن مواد غذای@ی جدی@د 3ت@ا 5روز فاصله گذاری شود
ت@ا آلرژ@ی شیرخوار ب@ه آ@ن ماده غذای@ی ی@ا نداشت@ن تحم@ل ب@ه آن
مشخص شود.
• اگ@ر شیرخوار ب@ه خوردن ی@ک ماده غذای@ی ب@ی میلی نشان داد ،مادر
ی@ا مراق@ب کودک نبای@د پافشاری کن@د ،بلک@ه م@ی توان@د 2ت@ا 3روز آن
غذا را حذف و سپس دادن آن ماده غذایی را شروع کند.
نحوه شروع و معرفی
غذاهای تکمیلی
• غلظ@ت و قوام غذای تکمیل@ی بای@د متناس@ب ب@ا س@ن شیرخوار باشد،
ب@ه طوریک@ه غلظ@ت اولی@ن غذای تکمیل@ی مانن@د فرن@ی شبی@ه ماست
معمول@ی اس@ت .ام@ا ب@ه تدری@ج بر حس@ب س@ن شیرخوار غلظت غذا
افزای@ش م@ی یاب@د و ب@ه تدری@ج غذای کودک از نیم@ه جام@د ب@ه جامد
تغییر می کند.
نحوه شروع و معرفی
غذاهای تکمیلی
• اگ@ر نشان@ه ه@ا و عالئ@م آلرژ@ی ب@ه مواد غذای@ی (مانن@د کهیر ،ضایعات
پوس@تی ،تورم ص@ورت ،اس@هال ،اس@تفراغ ،خ@س خ@س س@ینه ،تنفس
مشک@ل ،ضع@ف ی@ا رن@گ پریدگ@ی پوس@ت) وجود نداشت@ه باش@د ،می
توان ماده غذای@ی جدیدی را ب@ا اجزای بیشت@ر ب@ه غذای کودک اضافه
کرد.
نوع غذاهای
تکمیلی
•
•
•
•
غالت مانند آرد برنج را به شکل فرنی می توان داد.
فرن@ی تهی@ه شده از آرد برن@ج را م@ی توان ب@ا شی@ر مادر ی@ا کم@ی شیر
پاستوریزه گاو تهیه کرد.
گوش@ت ه@ا ،س@بزیها و میوه ه@ا را ب@ه شک@ل پوره (بدون نم@ک ی@ا شکر)
می توان به کودک داد.
پوره های سیب ،گالبی ،موز رسیده ،هویج
9
روش های مغذی
کردن غذا
• اضافه کردن برخی مواد غذایی
با هدف افزایش پروتئین،
ویتامین ها و امالح به غذا را
مغذی سازی گویند.
• با این کار حجم غذای کودک
افزایش پیدا میکند.
10
روش های مقوی
کردن غذا
• اضافه کردن برخی مواد غذایی با هدف
افزایش مقدار انرژی غذا را مقوی
کردن گویند.
• مانن@د اضاف@ه کردن مقدار کم@ی کره یا
روغن زیتون به غذای کودک
• ی@ا اضاف@ه کردن پودر انواع مغزه@ا به
غذای کودک
11
چرا نباید تا 1سالگی به کودک شیر
گاو داد؟
زیرا؛
• مقدار آه@ن ،اس@ید لینولئی@ک و ویتامین Eدر
شی@ر گاو ک@م ول@ی مقدار س@دیم ،پتاسیم و
پروتئین آن زیاد است.
• مقدار زیاد پروتئی@ن ،س@دیم و پتاسیم در
شیرگاو باعث افزایش بار کلیوی می شود.
• همچنی@@ن شیرگاو موجب اتالف خون از
طریق سیستم گوارش می شود.
12
از دادن عسل به شیرخوار
زیر یک سال به دلیل خطر
بوتولیسم خودداری شود.
از دادن آدام@س ،آ@ب نبات ،تک@ه های بزرگ سیب،
آجی@ل ،ذرت ،کشم@ش ،هوی@ج خام ،کرفس ،انگور و
گیالس ب@ه دلی@ل احتمال خفگی خوددداری شود( .از
مغزه@ا م@ی توان ب@ه صورت پودر شده برای مقوی
کردن غذاها استفاده کرد)
13
از دادن عسل به شیرخوار
زیر یک سال به دلیل خطر
بوتولیسم خودداری شود.
• نمک و ادویه به غذای شیرخوار اضافه نشوند.
• از مواد غذای@ی کنس@رو شده در تهیه غذای شیرخوار
اس@@تفاده نشود ،زیرا حاوی نم@@ک و شکر زیادی
هستند.
• از دادن تخ@م مرغ خام و خوب پخته نشده خودداری
شود.
THANK
YOU