صفحه 1:
پرورش شترمرغ
Director
Mehran Mohammadi khah
آبانماه ۱۳۹۰
صفحه 2:
The Ostrich
صفحه 3:
تاریخچه
بیش از یک میلیون سال پیش شتر مغ های امروزی در کمربند وسیعی که از اسپانیا
در غرب آغاز و در طول کرانه های شمالی دریای مدیترانه امتداد يافته و به چین در
شرق ختم میشود ,تنه یک میلیون سال از زماني که شتررمرغها به افریقا مهاجررت
کرده و در شمال شرق,جنوب این قاره اقامت گریده اند میگذرد توجه انسان به شتر
مرغ ها ,محصولات آن تقریبا به ۷۵۰۰ سال پیش برمیگردد.
صفحه 4:
اولین اثر که حاکی از وجود شترممغ درصحرا بود سنگ منقوشی
می باشد که شکار شترمممغی را توسط یک پلنگ یا پوزپلنگ به
تصویم کشیده است درحدود 00۰۰ سال قبل از میلاد )
مصریان باستان از پرهای متقارن شترممغ به عنوان سمبل عدالت
واز تخمهایش بای مصارف دارویی استفاده می گردند .
فرعون از بادببرن ساخته شده از پرهای شترمغ در سفرهایش
به سرزمينهاى دور استفاده مى كرد
در تاريخ اساطيسرى يوذان نين شترممغ قبل از ييدايش ارابه
جايكاه خاصى را به عنوان حیوانات باربم به خود اختصاص می
دهند
صفحه 5:
*بیشه نشینها از تخم های خالی شترمرغ ببرای حمل و نگهداری آب استفاده می BS
*تورات کهن از شتررصرغ به عنوان موجودی خشن ياد مى كند در اين كتاب مقدس ذكر شده كه
شترمرغها در خانه ها و كانهاى بيابانى زندكى مى کنند که آنها نسبت به فزندانشان رفتاری
بس نشونت آمینرتر از گگها اعمال می دارند .
*در سالهای نه چندان دور سلحشوران انگلیسی مجبور به استفاده از پهای شترصرغ جهت
ئین کلاههای خود شدند .
* کار آ گاهان از پرهای شترصرغ برراى Alb نمودن اش انگشته
استفاده می کردند .
صفحه 6:
* اولین جوجه کشی مصنوعی در سال ۱۸۵۷ در الجزایر
؟ ازسال۱۳۷۷وارد کشورشده است . تحمل ۳۰- درجه در اردبیل
تا۵۰+درجه در زابل رادارد .
؟ استانهای تهران » مر کزی » اصفهان » فارس » خراسان رضوی ۰
همدان وسمنان بیشترین جمعیت پرورشی رادارند .
صفحه 7:
محسنات و برتری شترمرغ
سازگاری با شرایط نا مساعد بیابانی و تولید محصولات باارزش
* شترمرغ دارای گوشت قرمز با کلسترول پائین وعدم انتقال بیماری مشترک
توانایی بیش از(۸۳۱) شترمرغ در استخراج انرژی نسبت به سایر طیور
* سرمایه گذاری کم برای تاسیسات ونگهداری
صفحه 8:
صفات برجسته :
شتر مرغ ها به طبقه يرندكان د تعلق تعلق دارند و یکی از پنج زیر راسته متعلق
به راسته سينه يهنان محسوب ميشوند ال وشت
يرواز است كه به علت نقص در استخوان سينه ميباشند . 2
مشخصات شترمرغ :
*ارتفاع شتر مرخ ۲۲۰- ۲۸۰ سانتیمتر و طول عمر۵۰-۴۰ سال است .
* تولید تخم درسال۵۰ - ۷۰ عدد و متوسط تولیدجوجه ۳۰-۱۵ قطعه
در سال
* سن بلوغ درنر ۲۴ ماهگی وتولیدمثل ۲۰ ماهگی صورت می گیرد .
* درماده ها سن بلوغ ۱۸ ماهگی وتولید مثل ۲۴ ماهگی صورت می
53565
*دوره هچرینگ ۳ روز است .
صفحه 9:
استخوانهاى ترقوه در اين حيوانات كاملاً از بين رفته
وهردو استخوان شم كاهى رشد كرده ورودهها
رادر بى ميكيررند . جالبد توجه است كه نوك اين
يرنده از 1 استخوان مجرا تشكيل شده كه
صفحه 10:
فیزیولوژی دستگاه گوارش :
"دهان ۱
امد غها چینه دان ندارند
و آن ترشح وروی غذا اثر می کنند )
* پیش معده (آنزیمها واسید از آن ترشح me
پیش ۱
* سنگدان (عضوی بزرگ با وزن ۲ کیلو گرم
* روده باریک
pee
* روده بزرگ
* کلواک
صفحه 11:
صفحه 12:
رفتارهای تولید مشلی :
*در شروع دوران توليد مثل شتر مرغ هاى یک تا دوساله در اجتماعات
مشخص تولید ملی توسط وادینشان رانده میشوند .
*مرحله بعدی جنگهای تشریفاتی استه
صفحه 13:
محصولات :
الف )جرم : شتى مغ اممروز به عنوان با ارزشترین محصول ای حیوان
مورد توجه ميباشد از يوست شتر مرغ جرمى با كيفيت بالا و قابل قياس با
جرم تمساح وفيل بدست مى آيد جرم شترمرغ نر بوده و وجه تشخيص
آن وجود نقاط مربوط به فوليكول هاى ساقه پر می باشد .
صفحه 14:
به) گوشت :
گوشت شترممغیکی از کم چربی ترین نوع گوشت قررمز موجود میباشد و خواص آن
عبارتتد :
۱ کم چربی بودن(فیله یا استیک : کمتر از 1/1 درصد
۲ پایین بودن مییزان کلستررول (در حدود ۰۰" میلی گرم در هر کیلو ).
۳بالا بودن مییزان پرروتتین بیش از 9620
4 واکنش مطلوب نسبت به ادویه جات .
بیشترین گوشت قابل استفاده از لحاظ تجاری از پاهای شترمرغ به دست می آنا
صفحه 15:
tale
StS cle ach Alec fates
کرکهای پس از بیرون آمدن از تخم -١
زمان جوجه گی elect
۳ پرهای دوران جوانی
. دوران بلوغ claret
صفحه 16:
اطلاعات تولید متلی
صفت عملکرد
تعداد تخمهاي يك شتر مرغ ماده در سال عدد 100-30
باروري تخم 9096-6
جوجه گيري از تخمهاي نطفه دار 60%-98%
میزان بقاي جوجه ها (3 ماهگي ) % 90
تعداد شتر مرغ هاي نتایج باقیمانده تا سن کشتار به ازاء هر | تا 40 6 پرنده
شتر مرغ ماده در سال
صفحه 17:
تخدیه :
*گرردن بلند و چشمان تییز بین» شتر مرغ را قادر به يافتن بی مهركان
کوچکی نموده است که جیره غذایی اش را تکمیل مینماید
*شتر مرغ ها همه جين خوار بوده و غذاهای با کیفیت بالا را انتعخاب
و سریعا جهت رشد , سوخت وساز نموده و مقداری را نیز برای مواقع
خشک سالی ذخیرء مینمایند .
*شتر مررغ زمان زیادی از روز را جهت یافتن غذای خود صرف ميكنند
*معمولاتغذیه در حالت ایستاده و یا در حال قدم زدن شتر مررغ انجام
95
ميشود
*تغذیه یک نوع عمل چیدن است که به وسیله آن علوفه توسط منقار
گنده میشود
*در طول ماه های تابستان معمولا تغذیه بین ساعت 7 تا 9 صبح و ۱۸ تا
صفحه 18:
تغذ به
مواد گیاهی
تغذیه در حیات وحش شامل ۵میوه ها وبقولات
87 پستانداران کوچک ودانه غلات و
جنبه های ویژه تغذیف شترمرغ :
. وجود فلور باکتریایی در روده بزرگ وسکوم
._طویل بودن این بخشها (بیش از ۱۵متر درشترمرغ بالغ )
. ماند گاری طولانی غذا در دستگاه گوارش (حدود ۴۰ساعت)
.١ توانايى هضم جیره بابیش از ۵۰./فیبر خام را دارند .
jb آزمایشات انجام شده توسط 777۱ وهمکاران برروی شترمرغهای درحال
رشد نتیجه گیری شد که آنها میتوانند بیش از ۷۶./از انرژی متابولیسمی مورد نیاز
خود رااز شکسین سلولر بدست آورند ۰
صفحه 19:
ارتاط رش امس رف عذا
© تغذیه شتر مرغهای پرواری با غذای کنسانتره ای باعث رشد بسیار سریع از
ین ود ری سا ار اس ای تا ال رز
به دنبال داشته باشد .
*غذای مصرفی شتر مرغ بستگی به وزن پرنده ومیزان انرژی موجود در جیره
lls
* شتر مرغها بازده تبدیل غذایی بالایی در ۲۱۰ روز اول زندگی دارند وبعد از
۰ روزگی بازدهی غذایی کاهش می یابد .
صفحه 20:
جدول متوسط غذای مصرفی روزانه شتر مرغها در دوران مختلف زندگی
متوسط غذای مصرفی متوسط وزن
(Kg) 415s)
09
0.99
as
es
99
99
(Kg)o»
9-0.°S
09-9
900-9
60-90
400-900
080-000
090-60
سن به ماه مراحل مختلف يرورش
100
جوجه
esl
99
404 نيمجه
06-00
mde جيره نكهدارى
مادر
900< جیره تخمگذاری
صفحه 21:
میزان احتیاجات مواد مغذی
انرژی :
* بر اساس تحقیقات 7ات وهمکاران بر روی دسته های ۵تایی شترمرغها :
۲ ارزش 9(سورات برای شترمرتها ۱ ۲بیشتر از سایر طیور است
۲. در مقایسه با خروسها شترمرغها توانایی بالاترى درهضم جیره های با نشاسته
بالا وفیبر بالا دارند .
۳ بخش عمده ای از اترژی بصورت اسیدهای چرب فرار جذب شده از روده
بزرگ حاصل می شود .
* ارزش انرژی متابولیسمی برای جیره های پایانی وجیره های مولدین باید
ا
صفحه 22:
جدول احتیاجات. مواد مغذی شترمرغها درسنین مختلف
Breeder Grower Chichen
ad de
19 2۳0 9 ae de 0 4
م
ae © «a «a a 6 ۵
=>
OD? OS 00 Of OO 0 ae
9
صفحه 23:
فیبر خام :
بخش پسین دستگاه گوارش محیط مناسبی برای تخمیر میکرو فلورهای
موثر برروی فیبر خام فراهم میکند .
در جیره استار تر حداکثر مقدار مصرف آن ۵-۷/است وبا رشد
میکروفلور های دستگاه گوارش تا۱۷هفتگی درصد هضم فیبر خام
رشد تصاعدی وسپس ثابت می شود.
صفحه 24:
مواد معدنی و ویتامینها :
مهمترین عناصر معدنی در جیره کلسیم و فسفر است و
تحقیقات نشان میدهد که افزايش کلسیم عناصر منگنز و
روی را از دسترس پرنده خارج کرده وباعث دفرمه شدن
پا ودر شتر مرغهای تخمگذار کاهش تخمگذاری وجوجه
در آوری ميشود.
ویتامینهای شو فلو "1 مهمترین در جیره جوجه های جوان
ومولدین میباشد . -
نمک برای تامین عناصر ۱2و[ وتعادل الکترولیتها
ضروری است وحداکثر مقدار مصرف آن در جيره بايد
۵درصد باشد .
صفحه 25:
تنظیم جیریه :
* _ تنظیم ترکیبات جیره بستگی به سیستم مدیریتی دارد که ممکن است به صورت متراکم ©
نیمه متراکم وباز باشد .
* برای تتظیم جیره باید حداقل چهار نوع جیره مجزا شامل:جیره آغازین (0-0ماهگی)
3 رشد (00-صماهگی )»جیره پایانی (0-06ماهگی )و جیره تولید مثلی در نظر
رفت ,
* غذاى شترمرغهاى جوان نسبت به بالغين
پروتئین بالاتری برخوردار باشد .
* خوش طعمی در تحریک هضم ومصرف خوراک ضرر
صفحه 26:
بآشامیدنی :
آزمایشات 12137 وهمکاران برای مقدارآب مصرفی شترمرغها نشان داد که ؛
این پرند گان مقاومت بالایی نسبت به کم آبی دارند .
ادرارسفید رنگ نشان دهنده کمبود آب است .
مقدار آب مصرفی به آب وهوا وماده خشک جیره بستگی دارد .
به طور متوسط به ازای هر گرم ماده خشک مصرفی ۲.۳ گرم آب
احتیاج دارد .
سنگر یزه:
قرار می گیرد.
سنگریزه زیاد اگر در اختیار جوجه ها ی جوا
یبوست می گردد .
صفحه 27:
صفحه 28:
کیسه زرده منبع غذایی برای 0-<4هفته اول زندگی جوجه ها
باوجود کیسه زرده درروزهای اول بهتر است غذا وآب در اختیار جوجه ها قرار
كبرد ولى مكارت غذا له مقدارا زياد باعك عدم جنب كينه زرده Pee pac Hung
مهمترين مشكل تغذيه اى تا سن Glo SOO جلوكيرى از خوردن اشياى اطراف
ويبوست بهتر است از كف سيمانى يا تورى استفاده شود .
غذادهى بايد ©بار در روز باشد وغذا به صورت آردى وبهتراست از برك علوفه
استفاده شود .
براى تشكيل فلور ميكروبى در روزهاى اول بهتر است به جوجه ها كود تازه
يرندكان بالغ ویا گاو داده شود .
از سن 9هفتگی می توان جوجه ها را به چراگاه برد .
صفحه 29:
صفحه 30:
صفحه 31:
نكاتى كه بايد هنكام چرا رعایت شود:
" جراهاى اوليه بهتراست بيش از نيم ساعت ودو بار در روز نباشد
وبتدريج ميتوان زمان را افزايش داد .
ارتفاع علوفه تا سن ©هفتكى كوتاه باشد .
" هر هكتار مزرعه يونجه براى جراى <6)-©شترمرغ بالغ cells
ات
صفحه 32:
صفحه 33:
تغذیه پرندگان در حال رشد :
* این گروه شامل شترمرغهای جوان بین ©ماهكى تا سن كشتار (<00-00)ماهكى
(
می باشد .
* بدلیل تکامل مداوم دستگاه گوارش و قابلیت بالای هضم الیاف خام مقدار علوفه
را افزايش می دهیم .
* در سن ماهگی به جای علوفه دستی بهتر است از چرای آزاد برای پرنده که
باعث تحرک ومصرف بیشثر خوراک می شود استفاده نمود.
* میتوان از غذای آماده طیور (0<1696)با یونجه به نسبت ۵به /برای
تغذیه استفاده نمود .
صفحه 34:
صفحه 35:
تغذیه شترمرغهای مولد :
" جفتگیری میتواند با افزایش پروتنین جیره درماه بهار آغاز شده وحدود 0-
"ماه طول بکشد .
* درصد مواد مغذی خصوصا" مواد معدنی و ویتامینها در جيره بايد دقيقا“
کنترل شود .
* جیره های با کلسیم بالا منجر به تداخل در جذب منگنز وروی ودر نتیجه
کاهش باروری وجوجه درآوری می شود .
© درفصول غیر تولید مثلی مولدین رامیتوان با جیره نگهداری ودرصد بالای
علوفه تغذیه نمود .
صفحه 36:
در جدول زیر جهت آشنايي بیشتر به چند نمونه از فرمولهاي غذايي
pera cians
تخم گذلري
۰-990
66/66
50
ele
9و
0
5۸0
9900
Vo
POND
2/0
900
5۸0
90
eo
90/99
SelM
سه ماه تا شش
ماه
9/9
990
56
60م
99/0
990
9900
يك ماه تا سه ماه يك روز تا يك
SO
9/9
0
0
590
9
66/0
9900
6۸0
96/0
ماه
99۲۶
99/989
59
qa
6/9
Or
9900
9900
9900
صفحه 37:
نتیجه گیری
* شتر مرغها از لحاظ تغذیه ای:
جزء حیوانات همه چیز خوار محسوب شده و پرند گانی بسیار
مقاوم هستند به گونه ای که می توان آنها را با یک جیره ارزان
قیمت حتی از ضایعات محصولات کشاورزی تهیه شده تغذیه کرد.
بطور کلی غذای شتر مرغ دارای ترکیباتی مابین غذای گاو و مرغ
بوده و از دو قسمت علوفه (مانند پونجه و شبدر ) و کنستانتره
(شامل : جو ء ذرت » سویا , مکملهای معدنی و ویتامینه و...)
تشکیل شده است .
صفحه 38:
شترمرغ بالغ و نوجوان احتیاج به فضای باز برای حر کت و دویدن دارد
که وفور صحراهای شنزار وهمچنین علفزارهای متعدد همراه با مقدار
قابل توجهی ساعات آفتابی در ایران این احتیاج را بخوبی تأمین میکند.
نسبت تبدیل غذا به گوشت و تعداد تولیدمثل سالانه شترمرغ از گاوء
گوسفند و حتی خوک نیز بیشتر است. با توجه به اين که پرورش خوک
در کشورهای اروپائی بسیار موفقیت آمیز بوده است. لذا بدیهی است که
پرورش شترمرغ. در کشورهای اسلامی با موفقیت بیشتری روبرو گردد .
پرورش شترمرغ در ایران علاوه بر سود آوری باعث شکوفائی صنایع
جنبی از قبیل چرم سازی. تهیه خوراک شترمرغ هاء کشتارگاهی و بسته
بندی گوشت. فرآوری سفیده و زرده تخم های بدون نطفه و نیز انجام
کارهای هنری بر روی پوسته گردیده و بدنبال آن فرصت های شغلی
تخصصی و عادی زیادی را ایجاد می نماید
صفحه 39: