صفحه 1:
آب؛ سلول و گیاه
ویژگی های منحصر به فرد فیزیکی و شیمیایی آب:
.توزیعنامتقارن الکترون ها سبب می شود تا آب مولکولی قطبی یاشد
.تفکیک بارهای مثبت و منفی بين اکسیژن و هیدروژن: چیوند هیدروژنی بین مولکول های آب همجوا ب و سایر مولکول های قطبی
.پیوند هیدروژنی مسئول بسیاری از خواص منحصر به فرد آب در مقایسه با ملکولهای با اندازه ملکولی یکسان است
OT. پهسته های هیدراسیهن در اطراف ابرمولکول ها تشکیل می دهد
: ویژگی های حرارتی آب
آب در محدوده دمایی مناسب برای حیات حالت مایع خود را حفظ می کند
.ظرفیت. گرمایی منحصر به فرد آب: گرمای ویژه آب برابر با یک کالری (۴/۱۸ ژول بر گرم بردرجه سانتیگراد) است
.هدایت گرمافی آب بالا است: حذب و پخش مقدار زیادی انرژی بدون افزایش جدی دما و پایداری حرارتی گیاه
.آب دارای گرمای ذوب و گرمای تبخیر بالایی است: تنظیم درجه حرارت گیاه
آب حلال تمام عیاری استذ تشکیل پوسته هیدراسیون (در اطراف یونها یا ملکولهای باردار) کلیدی است
چیوستگی: جاذبه قوی متقابل بین مولکول های آب که ناشی از پیوندهای هیدروژنی است
.قدرت کشش (کشش سطحی) ناشی از پیوستگی است: علاوه بر قدرت کشسانی؛ قطرات آب کروی می مانند
.قدرت کشسانی: حداکثر کششی است که یک ستون ممتد از هر ماده ای تحمل می کند
چسبند گی: جذب مولکول آب به سمت سطوح جامد
.صعود مویینگی آب ناشی از چسبندگی است
صفحه 2:
=a _—
ات سلول و كاه
كنترل حركت آب توسط انتشار و حژکت توده ای صورت می يرك *
.نقل مکان: به صورت فعال و غیر فعال ممکن می گردد
* حرکت غیر فعال اغلب مواد يا به صورت حرکت توده ای است يا به صورت انتشار.
* حرکت توده ای از فشار هیدروستاتیک (نیروی بیرونی نظیر جاذبه یا فشار) منشا می گیرد.
* انتشاو: نوعی حرکت جهت دار مواد (ذرات) از ناه با غلظت بالا به ناحیه با غلظت پایین است. مثال: گل و کز حل شده در
آب. دی اکسید کربن حل شده در آب یا دی اکسید کربن موجود در هوا.
* قانون فيكث: سرعت اننشار به طور مستقيم با سطح مقطع سیر تشر و گرادین غلظت ی فشر بخار و به طور معكوس با طول
مسير انتشار ارتباط دارد.
* اسمز: انتشار آب از خلال يكك غشاء با قابليت عبور انتخابى. در مورد حركت آب اسمز يكك حالت خاص از انتشار است.
* قانون فيك براى انتشار مولكول هاى ماده حلال هم صادق است.
انتشار اسمزى آب تنها هنكامى رخ مى دهد كه دو ظرف (دو سلول) بوسيله غشا با قابليت نفوذ انتخابى جدا شده باشند و به
جنين سازو كارى اسمز مى كويند.
آب همان هر ماده ديكرى تنها هنكامى كه تفاوت بين انرى OT در دو بخش از يكك سيستم وجود دارد مى تواند حركت
صفحه 3:
oT سلول و گیاه
cell sap cell sap less
more concentrated
صفحه 4:
Zz -
wl سلول و كاه
* محتوای انرژی آب را همانند هر ماده دیگری می توان بر اساس پتانسیل شیمیایی آن بیان نمود.
* انرژی شیمیایی عبارت است از مقدار انرژی» آزاد بر یک مول از ماده مورد نظر و معیاری از ظرفیت و قابلیت OT ماده برای واکنش یا
حرکت می باشد.
۰ اسمز تنها منگامی رخ می دهد که انرژیب آزاد مولی آب (یتانسیل شیمیایی آب) در یکك طرف غشاء با نفوذپذیری انتخابی ب
آزاد مولی آب در طرف دیگر همان غشا باشد.
حل شدن ماده حل شونده (ماده محلول) در یک محلول آبی سبب کاهش پتانسیل شیمیایی و در نتیجه افت انرژی آزاد آب از طریق کاهش
نسبت مولی آب در آن محلول می شود.
سلول های گیاهی ورود و خروج آب را از طریق تغییر در غلظت مواد محلول در سیتوسل نسبت به غلظت محلول خارج سلولی کنترل می کنند.
پتانسیل شیمیایی آب مقدار کاریه که آب می تواند در یک نقطه (به عنوان مثال یک سلول یا وا کوئل) در مقایسه با آب خالص در همان دما و
فشار اتسفری انجام دهد را نشان می دهد.
تنها راهی که سلولهای گیاهی می توانند حر کت آب را تنظیم کنند از طریق ایجاد نوعی گرادیان مواد محلول در دو طرف غشاء است.
حرکت و جریان آب غیر فعال است ولی حرکت و جریان مواد محلول نیاز به انتقال فعال دارد: اسمز بطور غیر مستقیم به انرژی نیاز *
.دارد
* تنظیم اسمزی: ساز کار تنظیم وضعیت آب سلول گیاهی از طریق تجمع مواد محلول
از انرژی
صفحه 5:
Za 5
اتب سلول و گیاه
انسیل شیمیایی آب دارای یکك جزء اسمزی و یکث جزء فشاری است.
اگر لوله با قبلیت عبور انتخابی را از محلول قند پر کرده و در یک ظرف آب خالص وارونه گذاشته شود: حجم محلول موجود در لوله با
نتشار آب از طریق غشاء افزایش می يابد تا فشار هیدروستاتیک ایجاد شده در لوله با نیرویی که آب را بداخل لوله می راند برابر گردد. این
نیرو که از واحد فشار برخوردار است (ثیرو بر واحد سطح) را فشار اسمزی می كويند.
مقدار فشار اسمزی که بوجود می آید تابع غلظت مواد محلول است.
یک محلول به خودی خود نمی تواند دارای فشار اسمزی باشد. این محلول فقط در حالتی دارای پتانسیل اعمال فشار است که در یک
اسمومتر قرار داده شود: محلول ياد شده دارای پتانسیل اسمز است. پس پتانسیل اسمزی - منفی فشار اسمزی.
فشار هم یکی از فاکتورها در تعبین جهت و سرعت حرکت آب در اسمومتر می باشد.
هم انتشار و هم فشار پتانسیل شیمیایی کل آب را تعبین می کنند و پتانسیل شیمیایی کل است که حرکت آب را در گیاه
تنها در درختان بلند (ارتفاع پیش از ۱۰ متر) بخش تقلی پتانسیل آب می تواند قابل توجه باشد.
اندازه گیری مقادیر نسبی آسان تر از اندازه گیری مقادیر مطلق است.
بیان پتانسیل آب به صورت واحد فشار (پاسکال) که سنخیت
مى كيرد
پاسکال (۳۵) که برابر با نیروی یک نيوتن بر متر مربع است واحد استاندارد |5 براى فشار است.
ن مى كند.
(نسبت به واحد انرژی) با خاک - گیاه - اتمسفر دارد صورت
صفحه 6:
=a -_
ابء» سلول و olS
* عامل حرکت آب گوادیان پتانسیل آب است: آب از نقطه یا مکان با پتانسیل آب بزرگتر به نقطه یا مکان با پتانسیل آب کوچکتر حرکت
می کند.
* مقدار پتانسیل آب معمولاً منفی است: آب از نقطه ای که پتانسیل آب کمتر منفی است به نقطه ای که پتانسیل آب بیشتر منفی است
حرکت می BS
* به همان دلیلی که پتانسیل شیمیایی آب در یک محلول در مقایسه با پتانسیل آب خالص تعیین می شود پتانسیل آب محلول ها در مقایسه با یک
مرج اندازه گیری می پتانسیل آب, مرجع را به صورت قراردادی آب خالص در فشار اتمسفر در نظر می گیرند.
پتانسیل آب را می توان به صورت مجموع اجزانش تعریف کرد : . ولا + ملاع لا
که در آن (0- < ولا)
* پتانسیل ماتریک(/۷) جزء سومی است كه اغلب به ب:
* تفکیک پتانسیل ماتریک از اسمزی دشوار و سهم آن نسبت به پتانسیل اسمزی سلول گیاهی نسبتا کوچک است.
* از آنجا که OT همواره منفی است. با فرض ثابت ماندن فشار, آب همواره از محلول با پتانسیل اسمزی بز رگ تر (یعنی
کمتر منفی) به محلول با تانسیل اسمزی کوچکتر (یعنی تر منفی) حرکت خواهد داشت.
© وسيل اسمزی ی alae ی مد یی نس زیون و لب يب
از نسیل اسمزی یکک سلول پر ارانشیمی در محدوده ۰/۱ - تا ۰/۳ - مگاپاسکال بوده که
انسیل آب افزوده می شود. پتانسیل ماتریک نتیجه چسبیدن آب به سطوح جامد است.
۶ فرص آب در سيتويلاسم مى
صفحه 7:
ابء» سلول و گیاه
در سلول هاء فشار از نيروى وارده توسط بروتويلأست در حال تورم به ديواره سلولى ل به سمت خارج بوجود مى آيد: فشار
تورؤسانس.
فشار به همان اندازه ولی به سمت داخل توسط دیواره سلولی اعمال می شود: فشار دیواره.
سلولی که فشار تورژسانس را تجربه می کند: سلول متورم
سلولی که آنقدر آب از دست داده که فشار تورژسانس آن به صفر برسد: سلول پلاسیده
پلاسمو لیز: به حالتی گفته می شود که پروتوبلاست تنها حجم سلول را بر مى كند. در بلاسموليز اوليه بروتوبلاست نه فشاری به دیواره
سلول وارد می کند و نه از دیواره سلولی جدا می شود که در نتیجه فشار تورژسانس( ٩۷ ۴) برابر صفر بوده و پتانسیل آب سلول Cet PY
با پتانسیل اسمزی ( ۱۷ 5) آن برابر می باشد.
محلولی که از محتوای مواد محلول کمتری نسبت به سلول یا محلول دیگر برخوردار باشد و در نتیجه پتانسیل اسمزی آن کمتر منفی باشد
را هیپوتونیکت میگویند. وقتیکه سلول توسط یک محلول هیپوتونیک مانند آب خالص در بر گرفته شده باشد (0 < ), آب وارد
سلول می شود: محتوای واکونلی رقیق شده (متناسب با آن يتانسيل اسمزى افزايش مى یابد) و فشار تورژسانس ایجاد می گردد.
محلول هیپرت فيكتا به محلولى كفته مى شود كو از محتواى مواد محلول يشتر و در ت پتانسیل اسمزی پیشتر منفی نسبت به سلول یا
eae شورداز باشد. وقتیکه سلول توسط یک محلول هیپرتونیک در بر گرفته شده باشد. سلول آب از دست می دهد.
بروتوبلاست با جروكيده شدن از دیواره جدا شدهء محتوای واکوئلی غلیظ شده و پلاسمولیز رخ می دهد.
محلولی که از پتانسیل اسمزی برابری در قیاس با سلول یا محلول دیگر برخوردار باشد ایزوقوفیکك محسوب می شود. اين سه واژه به
وضعیت محلولی که ممکن است در بیرون از سلول واقع شود اتلاق می شوند.
صفحه 8:
higner water
Hypertonic Isotonic Hypotonic
2 @®> 0
صفحه 9:
- َه
آب؛ سلول و olS
* پدیده مای پلاسمولیز و پژمرد گی ظاهرا یکی هستند ولی تفاوت های مهمی بین آنها وجود دارد.
8 پلاسمولیز را می توان در آزمایشگاه از طریق قرار دادن بافت ها در یکث محلول هييرتونيكك و مشاهده حجم سلول در
زیر میکروسکوپ مطالعه کرد. با ادامه پلاسمولیز حجم پرو توپلاست بیشتر و بیشتر کاهش یافته و پروتوپلاست از دیواره
سلولی فاصله می گیرد. قضای بوجود آمده بين بروتوبلاست (غشاى پلاسمایی) و دیواره سلولی بوسیله محلول ee
بیرون سلول که براحتی از دیواره نفوذ می کند پر می شود. به همین دلیل» پلاسمولیز معمولا منجر به ایجاد فشار منفی (یا
مکش) چندانی در پروتوپلاست نمی شود. به غير از شرایط بسیار اتتنایی کمبود آب یا محیط های شور پلاسمولیز يكك
پدیده آزمایشگاهی محسوب می شود و در شرایط طبیعی بندرت اتفاق می افتد.
از طرف دیگر پژمود گی پاسخ طبیعی است که در شرایط از دست رفتن آب سلول در محیط های طبیعی دیده می شود. آب موجود
در منافذ ريز ديواره سلولى به دليل برخوردارى از كشش سطحى خيلى قوى از ورود هوابه داخل سلول ممانعت کرده و لذا پروتوپلاست
كيف
اگر جه در هم می رود ولی 1
کشیده شود و چه بسا فشار منفی زیادی را هم ایجاد نمايد. بنابراين ۳ نیست که پتانسیل آب سلول های پژمرده خیلی منفی شود؛
چراکه جمع جبری پتانسیل اسمزی و پتانسیل آبی فشار در ابا
* آ کواپورینها کانال های پروتئینی غشایی یا منافذی هستند که وظیفه اصلی آنها کنترل حر کت انتخابی مولکول های آب می باشد ودر
سلول گیاهان؛ میکروب ها و حیوانات وجود دارند
* آکواپورین ها به منظور تنظیم حرکت آب در عرض غشاء میتوانند باز یا بسته باشند (مدخل داشته باشند). چه بسا که 0۳۷
سیتوپلاسم غلظت کاتیون های دو ظرفیتی نظیر 22" و همچنین فسفریلاسیون پروتئین هاي get eval ST دح داشته باشد.
صفحه 10:
wT سلول و گیاه
اهمیت. آ کواپورینها در چیست؟
سرعت عبور آب از لایه دو گانه چربی که دارای آکواپورین ها است بیشتر از سرعت عبور از لایه دو گانه چربی به تنهایی است. بنابراین
حضور و وجود آکواپورین ها یک مسیر با حداقل مقاومت برای عبور آب از غشاء سلولی را فراهم می کند.
چون آکواپورین ها مدخل دار هستند؛ استفاده از چنین مسیری به سلول قابلیت کنترل بیشتری بر عبورو مرور آب چه در داخل سلول و
جه بین سلول ها را میدهد.
نفوذپذ بری تونوپلاست به آب صد برابر نفوذ پذیری غشای پلاسمایی به آب میباشد. بث
اين امکان را میدهد که سیتوپلاسم را در شرایطی که سلول با شرایط هایپر تونیک مواجه است از نظر آب
از اینرو است که آکواپورین ها در تنظیم مشخصات اسمزی سلول های گیاهی اسمزی) اهمیت دارند
از کل آبی که توسط گیاهان جذب می شود: ۵ برای رشد و اعمال بیوشیمیایی استفاده می شود و 1۹۵ به صورت بخار آب (تعوق) از
این؛ اين جنين قابلیتی به واکوئل
تامین نماید.
دست می رود.
یک تک گیاه ذرت طی دوره حباتش نزدیک به ۲۰۰ لیتر آب و یک تک درخت. ۱۴/۵ متری چنار هر ساعت ۲۲۵ لیتر
صفحه 11:
Zz a
سلول و گیاه wi
هر روزنه توسط یک جفت سلول اختصاصی بنام سلول های محافظ در ب رگرفته شده است. *
یک سیستم به هم سته از هوای بین سلولی در برخی موارد تا ۷۰ درصد از کل حجم برگ را تشکیل می دهد. *
نیروی محر که تعرق تفاوت پتانسیل آب بین فضای هوایی زیر روزنه و اتسفر بیرونی است. *
* فضای هوای زیر روزنه برگ خیلی نزدیکک به اشباع است چراکه سلول های مزوفیلی سطح وسیعی را برای تبخیر
آب فراهم می کنند . اتمسفری که ب رگ را احاطه گرده است معمولا اشباع نیست: گرادیانی بین فشار بخار بالا در
داخل برگک و فشار بخار پایین اتمسفر بیرونی پدید می آید. این تفاوت قشار بخار نیروی محر که تعرق است.
* با توجه به ویژگی های آب. تعرق نقشهای حیاتی برای گیاه دارد.
صفحه 12:
آب. سلول و گیاه
Cuticle
Stomata Guard
cells