صفحه 1:
آلودکی i و تغذیه ها
1 15
CB 6 522
79 65 5 95 5-2
صفحه 2:
هوا مایه زندگی است و نیاز به آن بیش از نیاز به آب و غذا است . انسان بدون هوا بیش
از چند دقیقه قادر به ادامه حیات نیست . اما همین هوا در اثر عوامل طبیعی
و نيز در اثرفعالیتهای آدمی همواره در معرض انواع آلودگیهاست .
آلاینده های هوا
* هیدروکربورهای سرطانزا ناشی از سوخت ناقص مواد سوختی, انواع فلزات سنكين مثل سرب كه با
سوختن ترکیبات نفتی مشل بنزین و گازوئیل در هوا منتشر می شوند و گاز خطرناک منواکسید کربن از
جمله لین ترکیبات هستند. در لثر پدیده گلخلنه اى در فصل سرماء لين كاز به اضافه ازهای مضر به سطح
زمین بر می گردند و وارد ریه های ما می شوند.
*_ منوکسیدکربن, اکسیدهای گوگرد. اکسیدهای ازت. اکسیدکننده های فتوشیمیائی, هیدرو کربورهاء
ذرات معلق و مواد رادیواکتیو از اهم عوامل آلاینده هوا به شمار می روند.
*_ وارونگی هوا از پدیده های مهم آلودگی هوا محسوب می شود.
صفحه 3:
آلاینده های هوا از نظر منشاء آلودگی :
- اوليه - انویه
* آلاينده هاى اوَا
آنهايى هستندكه به همان شكل وتركيبى كه ازمنبع توليد خارج شده اند درهوا وجود دلرند مثال:. ۰00 609
LO
۶ _ آلاینده های ثانوبه :
معمولا از ترکیب آلاینده های اولیه تحت تاثیر اشعه خورشید تولید میشوند. مثال : اسماگ فوتوشیمیایی, اوزن و
قسمت عمده 005
* آلاینده های هوا از نظراثرات فیزیولوژیکی
*_ به ۵ گروه عمده تقسیم میشوند که عبارتند از :
) خفه کننده ها : شامل خفه کننده های ساده مانند 66( متان و سایر گازهای خنثی که با رقیق کردن
اکسیژن محیط (محیطهای بسته) باعث خفگی میشهند و خفه کننده های ترکیبی که به علت ترکیب با آنزیمها
و ارگانهای بدن ایجاد خفگی میکنند مانند00
۲) تحریک کننده ها : شامل تحریک کننده های مجاری فوقانی تنفسی (2606) و مجاری تحتانی تنفسی
(006)) میشوند
صفحه 4:
۳) سموم سیستمیک : که با حمله به ارگانها باعث بیماری عضوی از بدن میگردند مثل ترکیبات جیوه. سرب.
هیدروکربنهای آروماتیک
۴ ترکیبات مخذر و بیهوش کننده : که روی اعصاب اثر میگذارند مثل هیدروکربنهای الیفاتیک کلره
۵ مواد سرطانزا : بنزاپیرن. بنزن. هیدرو کرینهای آروماتیک چند هسته ای.
منابع آلودگی هوا
منابع انتشار آلاینده های هوا را به دو گروه تقسیم کرده اند:
*_ گروه ثابت : همانطور که از اسم آنها پیداست شامل صنایع. نیروگاه ها و مراکز تجاری و مسکونی میشود
* منابع متحرّى : انواع وسایل نقلیه از موتور سیکلت تا هواپیما و کشتی
مقدار آلودگی تولید شده از منبع را با وزن آلودگی به واحد وزن مواد خام مصرفی یا محصول تولیدی بیان
میکنند و به آن ضریب انتشار میگویند.
صفحه 5:
۲ اثرات آلودگی هوا بر انسان بستگی به غلظت آلوده کننده ها و حساسیت مردم دارد و عوارض آن به
صورتهای زیر ظاهر می شود:
اریهای حاد
بیماریهای مزمن
۳- دگرگونی اعمال فیزیولوژیک
۴- عوارضی چون احساس تحریک
۵- احساس ناراحتی و مواقع کاهش aa
۶- عوارضی چون کند ذهنی و اختلال رشد و نمو
۲ به طور کلی عوارض آلودگی هوا از خستگی مزمن و بی حالی گرفته تا سردرد. تهوع. کاهش کارایی»
اضطراب و استرس و مسمومیت با آلاینده های موجود در هوا می باشد.
صفحه 6:
*_ آلودگی هوا روی بافت های بدن. دستگاه تنفسی و قلب و عروق تأثیر فراوانی دارد. همچنین مطالعه اخیر
محققان علوم پزشکی نشان می دهد افراد جوانی که در مناطق آلوده به دود زندگی می کنند, بیشتر در معرض
خطر ابتلا به بيمارى هاى کوارشی Jo J
*_ از سوی دیگر در زمان آلودگی هواء جذب "ويتامين 0 " از طريق يوست به شدت كاهش مى يابد. به همين
دليل در شهرهاى بزرك كه معمولا هواى آلوده دارند, كمبود ويتامين 00از شيوع بالايى برخوردار است.
صفحه 7:
هولی آلوده. ترکیباتی اکسید کننده و سمی دارد و به همین دلیل. مواد غذایی و غذاهایی که ترکیبات آنتی
اکسیدان دارند. می توانند مفید باشند.
میوه ها و سبزی ها بهترین منابع ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند و ویتامین هایی مانند 0.8 و انواع
فلاونویید دارند.
مصرف لبنیا لبنیات می تواند با برخی عناصر فلزی ناشی لز این
بسیار توصیه می شود چون پروتثی
آلودگی ها که از طریق استنشاق وارد بدن مى شوند. ترکیب شود و به دفع آنها از بدن کمک کند.
برخی نوشیدنی ها مانند چای و قهوه نیز به دلیل داشتن ترکیبات فلاونوییدی می تواند پتانسیل توانایی
دفاع آنتی اکسیدانی بدن را در برابر عوامل اکسید کننده ای که از طریق آلودگی وارد بدن می شوند. بیشتر کنند
صفحه 8:
*_ هرخوراکی که بتواند مانند آلودگی هوا خاصیت اکسپدانی داشته باشد. می تواند آسیب های وارده را
شدیدتر کند. مانند خوراکی های پرچرب. پربروتئین و غذاهای فر آوری شده مانند فرآورده های گوشتی
و غذاهای کنسروی مملو از اسیدهای چرب اشباع و ترانس که نگهدارنده فراوانی دارند و می توانند
سرعت اکسیداسیون را در یدن بالا ببرند.
* _اگر آلرژی تنفسی دراثر آلودگی هوا و تحت تأثیر ترکیبات اکسید کننده باشد. گروه های غذایی حاوی
ترکیبات آنتی اکسیدان به عنوان یک عامل کمکی. می توانداز آسیب های جانبی پیشگیری کنند. هرچند
شدت آسیبی که آلاینده ها به بدن وارد می کنند. در برایر نقش آنتی اکسیدانی که غذاها و خوراکی ها فراهم می
کنند بسیاربیشتر است.
صفحه 9:
*_آلرژی نیز واکتشی است که سیستم ایمنی را تحریک می کند و سرکوب کننده سیستم دفاعی است و دراین
شرایط. تغذیه نمی تواند نقش چندان مهمی داشته باشد ولی به هرحال, داشتن یک الگوی غذایی مناسب. از
این جهت که می تواند از عملکرد سیستم ایمنی پشتیبانی کند. اهمیت دارد.
بنابراین اگر کسی هم مبتلا به این بیماری ها باشد و هم از سوء تغذیه رنج ببرده مشکلات شدیدتر می شود.
*_بنابراین مصرف غذاهای تازه. طبیعی و سالم. به ویژه میوه ها و سبزی های تازه بهترین روش تغذیه ای
در زمان آلودكى هوا مى باشد. به اين ترتيب مى توانيم پتانسیل آنتی اکسیدانی بدن را تقویت و تا حدودی
کمک کنیم که بدن در برابر آلودگی هوا مقاوم شود.
* _ البته بهترین کار برای کاهش آسیب های ناشی از آلودگی هوا این است که تماسمان را با آن محدودتر
کنیم و حتی المقدور کمتر از خانه خارج شویم.
صفحه 10: