سبک زندگیتغذیه

آهن و آهن ياری

صفحه 1:

صفحه 2:
آهن و آهن ‎Sab‏ Se Behe 8 كروه 0 تخصصي تغذیه ‘ بهداشت وتنه تنظیم خانواده مركز بهداشت غرب تهران

صفحه 3:
Sab cel ابيدميولوزى : "" کمبود آهن شايعترين اختلال تغذيهاى در جهان است. "" 2 ميليارد نفر(9630) كم خون مى باشند.كه اغلب آنها کمبود آهن دارند . ۱ ۴ کم خونی فقر آهن به دلیل کاهش ظرفیت کاری و قدرت. تولید پیامدهای نامطلوب بهداشتی. اجتماعی و بهداشتی به دنبال دارد.

صفحه 4:
* اختلال در تکامل و ناهماهنگی سیستم اعصاب حرکتی 59 اختلال در تکامل گفتاری "" كاهش قدرت يادكيرى و افت تحصيلى "" تغییرات رفتاری ( بی توجهی. خستگی. و تحریک پذیری) لا اختلال در د 5 "" كاهش مقاومت بدن در برابر عفونت ها ۳ 1- شیرخواران و کودکان 6 ماهه تا 9 ساله: کمبود آهن در این دوران موجب : اب

صفحه 5:
گروه های در معرض خطر نکته بسیار مهم این که در دوران شیرخوارگی و اوایل کودکی کمبود آهن موجب کاهش ضریب هوشی می شود. 2 زنان باردار: ضعف و ناتوانى بدنى افزايش خطر مرك و مير مادر به هنكام زايمان افزايش خطرتولد نوزاد كم وزن - نارس سقط جنير ©- در بزركسالان كاهش قدرت كارى و ظرفيت يادكيرى خستگی زودرس سا

صفحه 6:
علائم ابتلا به کم خونی فقر آهن: ۴ رنگ پریدگی دائمی زبان و مخاط داخل لب و يلك جشم "!ا خستگی زودرس- سیاهی رفتن چشم- بی تفاوتی-سرگیجه - سردرد 7 بی اشتهایی - حالت تهوع 7 خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها ۴ در مراحل پیشرفته تر کم خونی 7 تنگی نفس همراه با تیش قلب و تورم قوزک پا و قاشقی شدن ناخنها

صفحه 7:
آهن ۴ آهن چیست؟ آهن یک ماده مغذی مورد نیاز برای ادامه حیات است(اساسی ترین ماده اولیه برای ساختن گلبولهای قرمز خون) ش گلبول قرمز اکسیژن رسانی به سلول های بدن "" برای ساخت گلبولهای قرمز خون : آهن - اسیدفولیک -ویتامین 66 - ویتامین 00) - ویتامین © - پروتئین نیاز است که باید از طربق غذای روزانه تامین شود. مقدار آهن مورد نياز بدن به عوامل زير بستكي دارد: سن - جنس - اندازه بدن - وضعيت تغذيه > اندازه ذخاير آهن بدن- به طور كلي تندرستي عمومي

صفحه 8:
زیست دسترسي اهن ‎oll dud yi‏ زیم ‎coll SE‏ که توسط دستگاه گوارش جذب مي شود ودراختیاربدن‌قرارمي‌گیرد گفته فی شود. ‎go‏ مورد آهن هم این مقدار 20-30 درصد ‏ودر مورد اهن غير هم 3-8درصد مي باشد. ‏غذابي معطلف يكسان ‎esas‏ باند:فبه عوامن = ‏متعددي بستكي ذارد. لا

صفحه 9:
کمبود آهن و کم خونی فقر آهن "كم خونی فقر آهن زمانی اتفاق می افتد که مقدار آهن جذب شده برای تامین نیاز های روزانه کافی نباشد. ۴ اگربرای ساخت گلبول های قرمز. آهن کافی در دسترس نباشد فرد ابتدا از ذخلشر آهن بدن خود استفاده می کند . #با ادامه کمبود آهن, ذخلثر بدن کاهش می یابد و در نهلیت تخلیه می شود و در لین مرحله فرد دچار کم خونی می شود.

صفحه 10:
نکته مهم : * ممکن است فردی دچار کمبود آهن باشد اما هنوز میزان هموگلوبینش پایین نیامده باشد بنابراین : اكر فردى دائماً احساس خستگی و ضعف می کند ممکن است دچار کمبود آهن باشد و بلید.به پزشک ارجاع داده شود.

صفحه 11:
علل و عوامل پدید آورنده کمبود آهن د رکشور کمبود دریافت آهن پایین بودن زیست دسترسي آهن رژیم غذايي (آهن موجود در غذاهای گیاهی به مقدار کم جذب می شود.) عادات و الگوهای غذایی نامناسب( خوردن چای بلافاصله ۳ ی بارداري‌هاي مکرر به ویژه با فاصله کم( کمتر از 3 سال) شروع نکردن به موقع غذاي کمکي و يا نامناسب بودن آن بيماري‌هاي انگلي به ویژه در کودکان

صفحه 12:
علل و عوامل پدید آورنده کمبود آهن درکشور ابتلاي مکرر به بيماري‌هاي عفوني مانند اسهال و عفونتهاي حاد تنفسي ) به دلیل کاهش اشتها موجب دریافت کمتر و اختلال در جذب و استفاده بدن از مواد مغذي مي شوند) قابل توجه است که مهم‌ترین منبع تامین آهن در آیران متایع باهي به ويزه امه مي + باشد (حدود %60 آهن از نان مي‌باشد) بالا بودن ميزان | فیتات در نان‌هاي هه شده از خمير ورنيامده موجب كأ هش شدي شديد جذب اهن از غذاي اصلي مردم مي 3

صفحه 13:
نان قوت غالب مردم نان قوت غالب را در كشورهاي خاورميانه به ویژه ایران تشکیل مي‌دهد.هر ايراني به طور متوسط 350- 0 گرم نان در روز مصرف مي‌کند در تمامي دنیا که معمولاً از نان‌هاي حجیم استفاده مي‌شود فرآیندتخمیرحتمآرعایت مي‌شود و هیچ افزودني شيميايي براي تولید نان به کار نمي‌رود.این‌اصل در ایران نیز که معمولاً از نان‌هاي مسطح استفاده مي شود نیز تا دودهه پیش به خوبي رعایت مي‌شد ولي از ‎as ol‏ بعداز بعضي از مواد شيميايي به شکل‌هاي مختلف, به عنوان پوك کننده نان استفاده شده است که منجر به : کاهش کیفیت:نان از جطر ارزگابولیتیك» وستع: ظاهزي و عاندگاری ده وسلامت مردم زا نم خر انذاخته است.

صفحه 14:
منظور از تخمیر نان عمل‌آوري آن است.عمل‌آوري يعني رسيدگي وکامل شدن خمیر براي ایجاد نان که با اصطلاح (( ور آمدن )) در ادبیات عامه مطرح است. اگرچه که : تخمیر نان به پوكي آن منجر مي‌شود و اجازه شکل‌دهي ‎ol‏ را آسان‌تر مي‌کند اما ازان مهم‌تر ازنظر شيميايي اتفاقاتي مي‌افتد که نتایج اصلي تخمیر را به وجود مي‌آورد. | ۲ 1۳۳۳5 ۲ 1۳۲ 6

صفحه 15:
پيشگيري وکنترل کم خوني فقر آهن " چهار روش اساسي پيشگيري از کم خوني فقر ‎s‏ سب )روشهاي مستقیم 9 مستقیما به افزایش آهن دريافتي مي انجامدو شامل : ‎Sol yal-1" ‏تنوع غذايي‎ -2 " ‏3-غني سازي مواد غذايي‎ 6 : ‏ب)روشهاي غیر مستقیم‎ " ‏میزان استفاده بدن از آهن دريافتي را بالا مي‎ * ‏1۰ کنترل بيماريهاي عفوني وانگلي ‏كم ۱/۷ 5 ۲ ۱۲۲

صفحه 16:
Sok ‏:آهن‎ 59 ۱ به صورت توزیع مکمل (به صورت قرص وشربت بين افراد مي باشد. "اين كار موجب بهبود نسبتا سریع وضع آهن مي‌شودومي توان از آن براي رفع مشکل گروههايي از جمعيت كه بيشترين نياز را به آهن دارند ودرمعرض خطرهستند استفاده نمود. 1۲ ١ a ‏ااا‎

صفحه 17:
دومین روش مستقیم تنوع غذايي (کمي و كيفي ) در جوامع فقير در آمد مي توان آهن در بلقم فقیر و کم ق افزايش داد : 1)حصول اطمینان از اينکه مردم روزانه مقدا ‎Pees ca Vessels‏ که نیازشان به انرنییز به طور کامل تامین شود .وقتي غذاي كافي خورده مي شود »خود به خود مقدار آهن دريافتي بآلا لا مي رود. 2) صلا غذا ‎I‏ افزای ‎ae ee ct ۰‏ و و 2 ‎eG‏ ‏مقدار كل أهن. - افزایش دهنده هاي جذب آهن (مانند وینامین» وهم ‎(Heme‏ 5 -كاهش دهنده هاي ‎wi‏ آهن(تا جاي أسيد ‎EME ila js Lee‏ كيت

صفحه 18:
سومين روش مستقيم :غني سازي مواد غذایی غني سازي فرآيندي است که طي آن يك يا جند ماده مغذي به يك ماده غذايي افزوده مي شود تا سبب بهبود کیفیت رژیم غذايي يك كروة .جامعه يا كل جمعيت شود.مانند افزودن آهن به آردیا تسه 1۳

صفحه 19:
روش غير مستقيم :كنترل بيماريهاي عفوني و انكلي بيماريهاي عفوز انگلي از توانايي بدن در جذب مازيهاي عفوني واكلي ازتوانايي بدن در درمان به موقع عفونتها حتي اگر آهن دريافتي " افزایش نیابد»منجر به بهبود وضع آهن مي گردد. آموزش خانواده ها در خصوص تغذیه در دوران ‎ES OE Calg Sule‏ لي ارتقا بهداشت عمومي مانند:تامین آب آشاميدني سالم »,بهسازي محیط ,بهداشت مواد غذايي و بهداشت فردي , مهاي قلابدار وشیستوزومیا انگل هايي هستند به دلیل ایجاد خونريزي مزمن کم خوني مي دهند. 57 5 ۷ ۱

صفحه 20:
انواع آهن در رژیم غذايي دربافتي * در رژیم غذايي روزانه دو نوع آهن هم وغیر هم وجود دارد. # چذب آهن روزانه تحت تاثیر مقدار و شکل ‎when‏ ‏آهن ,وجود عوامل افزایش دهنده ويا کاهش دهنده , جذب,سلامتي عمومي و وضعیت آهن فرد قراردارد. 8 جذب آهن هم با غیر متفاوت است .آهن هم به آساني مورد استفاده بدن قرار مي گیردوبه میزان 9۵20-30 جذب مي شود وقابلیت جذب آهن هم کمتر تحت تاثیر ترکیب رژیم غذايي قرار مي د.

صفحه 21:
کمبود آهن عابي اتفاق مي افتد که مقدا آهن جذب شده براي 2 ور دم روراته كافي: نا ليد سبي آهن كافي: نه يدن مي 5 به دلایل زیر اشد -دریافت ناكافي آهن -کم بودن زیست دسترسي آهن دريافتي -افزايش نياز به آهن (مثلا در دوران بارداري وشیر (مثلا در لش عدا انه دز کار ‎ne‏ ‏3 عذاهاي ت ان ان اس ی نج ‎teats Lae‏ غذاهاي غني از ‎andi is rami eet (Sans‏ 6 امین ل ل لاحي =

صفحه 22:
منابع غذايي آهن 1-آهن هم در گوشت مرغ .ماهي ,پرندگان و فراورده هاي خون 2 آهن غير هم در زرده تخم مرغ ‎olor ods,‏ ,سبزیجات ,خشکبار ‎aS yp!‏ گوشت قرمز وماهي و مرغ افزایش دهنده هاي جذب ‎yal‏ غیر هم غذايي و خودشان غني از آهن هم هستند.

صفحه 23:
:عوامل موثر بر جذب آهن :به دو دسته تقسيم مي شوند 1-عواملي كه جذب آهن غير هم راافزايش مي دهند -اسيد آسكوربيك -كوشت قرمزو كوشتهاي سفيد محيط اسيدي (ماننداسيد لاكتيك ) -تخمير و جوانه زدن 2-عواملي كه جذب آهن غير هم را كاهش مي دهند: فیتاتمادر غلات وحبوبات ونانهاي تهيه شده از خمير ورنيامده ويا آرد كامل بلي فنل ها مانند تان (جاي وكاكاثو قهوه و دم کرده هايگيهي و دوب

صفحه 24:
جذب آهن ادامه عوامل موثر بر < شباع با ‎a eno‏ شباع بٍ ‎nals‏ رت ۱ آهن: فنها وض ‎bel‏

صفحه 25:
: مقدار مورد نیاز مردان بالغ روزانه 0ميلي گرم و زنان بالغ 0 ميلي گرم آهن مصرف کنند که البته ممکن است برخي زنان به دلايل ویژه به مقدار بيشتري نیاز داشته باشند. قسمت بیشتر آهن»۴ساعت پس از خوردن غذا جذب مي شودو24 ساعت بعد در اریترو بلاستها دیده مي شود.

صفحه 26:
-اضافه کردن 50 ميلي گرم ویتامین ۵ به غذا ,جذب آهن را برابرمي کند. 1عدد پرتقال يا 100 گرم سبزي خوردن 7 -فیتات گندم و سایر غلات .حتي به مقدار کم جذب آهن را به مقدار قابل ملاحظه اي کاهش مي دهد اما ویتامین سي مي تواند اين اثر را خنثي كند. -نوشيدن جاي علي الخصوص جاي يررنك به فاصله كمي از غذا .جذب اهن غير هم را يايين مي أورد. -به طور كلي تشويق مردم به اضافه كردن افزايش دهنده هاي جذب بيشتر از منع مصرف كاهش دهنده هاي آن موثر واقع مي شود. -جوانه زدن بعضي غلات وحبوبات به مدت 24-48 ساعت با توليد 10-70ميلي كرم اسيد آسكوربيك در 100 كرم 2 25- 8کاهش در میزان تانن و1025-35 در ميزان اسيد فيتيك همراه است. زیست دسترسي از اين دانه هاي جوانه زده تقریبا دو برابر مي شود.

صفحه 27:
برنامه آهن يارى |

صفحه 28:
آهن یاری در دختران دبیرستانی این‌ابرنامه‌ادراتمامادبیرستان[[1[ادخترا ‎gc S000‏ )10 > !10000100 = پایلوت!11111اساوجبلاغ مس ‎O00‏ و ۱ مصرفل اعد د افرص[ آهن اد و زا ا ا لسسع 0 تاسطج 100100۲0۲۲۲۱۱۲۱۲ ‎QOOQOQ0000000000000000000000000‏ =

صفحه 29:
قسوورالعمل اخرانى - ابتدا از هر مدرسه تعدادى معلم به وس مسوول آموزش دانش آموزان ¥ یک نفر به ازای100-150 نفردانش 2- مسوول آموزش بهتر است از میان دبیران زیست شناسی: تربیت بدنى يا معلمان داوطلب باشد. 3- مسوولیت اجرای صحیح برنامه بر عهده مدیرمحترم ۳ دبیرستان ها می باشد. =

صفحه 30:
4- معلمین منتخب هر مدرسه‌به همراه مدیریا معاون مدرسه خود در یک جلسه توجیهی شرکت خواهند کرد. 5- معلمان آموزش دیده مسوول آموزش به دلنش آموزان مدرسه خود هستند. 6- بهتر است جلسه برای توجیه والسین .بلافاصله بعد از جلسه توجیهی معلمان انجام شود. تا در امر تشویق دانش آموزان مسوولین را یاری کنند. 7- بلید در طول اجرای برنامه حداقل میک جلسه برای والدین و برای توجیه دانش آموزان برگزار شود. 8- توزيع قرص بليد بعد از صرف ميان وعده (به جز شیر ) انجام شود و- براى هرکلاس بهتر استیک روز خاص در نظر گرفته شود ۳1 اولى ها يى شنيه و....

صفحه 31:
دستورالعمل اجرایی 0- قرص بلید در مدرسه و در زمان تعیین شده. خورده شود. معلم مسوول بلید بر خوردن قرص توسط تک تک دانش آموزان نظارت کند. 1- زدن زنگ آهن در مدارس 12- در زمان توزیع قرص چنان چه دلنش آموزی غایب باشد می تولند قرص خود را در روز یا روزهای بعد دریافت کند.

صفحه 32:
: 1

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
34,000 تومان