صفحه 1:
صفحه 2:
ye ee Eee PEL SS)
Cow
Dr. bijari
Community medicine specialist
صفحه 3:
گذار اپیدمیولوژیک
0 بیماریهای عفونی کاهش پیدا کرده و امید زندگی افزایش پیدا کرده است.
0 بار بیماریهای غیرواگیر بدلیل شیوه زندگی ناسالم افزایش پیدا کرده است.
0 ظهور بیماریهای نوپدید و بازپدید
0 کشورهای در حال توسعه همزمان گرفتار بار ناشی از بیماریهای واگیر و غير
واگیر و بیماریهای نوپدید و باز پدید هستند.
صفحه 4:
تعیین کننده های سلامت
* تغذيه
* عوامل خطر محيطى و شغلى
* شیوه زندگی
رشد جمعیت
* فقر
صفحه 5:
تغذیه
* ۵ سال قبل مشکلات مهم تغذیه ای شامل:کمبود غذای کافی و سالم» عدم
آگاهی از نیازهای تغذیه ای و عدم درک ارتباط تغذیه با سلامت و بیماری بود.
شیوع بالای عفونت ها و انگلها سوءتغذیه
* امروز بیشتر مشکللات ۷۵ سال پیش حل شده اما هنوز در کشورهای درحال
توسعه بين فقرا و مهاجران
* مشکلات تغذیه ای کنونی: مصرف بیش از حد چربی اشباع و ترنس »
کریوهیدرات ونمک و مصرف کم فیبر و غلات
* افزایش چاقی و بیماریهای قلبی عروقی » دیابت وپوسیدگی دندان
* رژیم غذایی ناسالم برای کاهش وزن
* کشاورزی مدرن ممکن است منجر به ایجاد غذای 866 نشود.
صفحه 6:
عوامل خطر محیطی و شغلی
* آلودگی هوا
* تاثیر گازهای گلخانه ای بر لاه ازون
* تاثیر صنعتی شدن:آلودگی محیط کار
* افراد فقیر به احتمال بیشتر در معرض آلودگی های هوا .آب و خاک
صفحه 7:
شیوه زندگی
* تعیین کننده اصلی سلامت : شرایط زندگی و چگونگی پاسخ مردم به آنها
* «سبک زندگی»: ترکیبی از فعالیتهای خاص و موقعیتهای محیطی است که
منعکس کننده الگوی زندگی است که شامل تعامل بين رفتارهاء محیط, فرهنگ
و موقعیتهای اقتصادی - اجتماعی است که هر یک بر روی سلامت بیماری»
ناتوانى و مرك ومير مؤثرند.
* سیگار .الکل ,رژیم غذایی .فعالیت فیزیکی
* ارتباط سلامت با سیستم های حمایت اجتماعی
صفحه 8:
رشد جمعیت در کشورهای در حال توسعه ۴ برابر کشورهای توسعه یافته:
* افزایش نسبت افراد جوان به کل جمعیت
* در کشورهای توسعه یافته افزايش رشد جمعیت افراد مسن باعث مشکلات جدید
صفحه 9:
فقرا بدلایل:
تغذیه ناکافی
* مواجهه مزمن با شرایط زندگی ناسالم
؟ محدود کردن دسترسی به مراقیتهای سلامت
* عدم دسترسی به آموزش
ae معرض قرارگرفتن بیشتر عوامل خطرساز سلامت
*#*عدم قدرت برای ارتقای سلامت
صفحه 10:
ریسک فاکتورهای اصلی
کار
0 فعالیت فیزیکی
0 چاقی و تغذیه
صفحه 11:
سیگار
0 مسئول ۲۰ مرگ ومیرعلتی
0 وابستگی مزمن و عود شونده
0 موثرترین رویکرد : ترکیب درمان دارویی و مداخلات درمانی
Quit Smoking
صفحه 12:
سیگار
0 مشاوره :
0دارو درمانی:۱/۵ تا ۲ برابر پرهیز بیشتر
۲ جايكزين نيكوتين : 72.6012 نيكوتين , آدامس نیکوتین؛ اسپری .
زیر زبانی
داروهای غیر نیکوتینی نخط اول:بوپروپیون
خط دوم :نورترييتيلين» كلونيدين
7درمانهای ترکیبی
صفحه 13:
فعالیت فیزیکی
»اتا FO دقیقه ورزش متوسط در و و ۶۰ دقیقه در کودکان
* کاهش وزن. کاهش ریسک بیماریهای قلبی عروقی » دیابت
* کاهش ریسک کانسرهای :
کولورکتال. پستان, آندومتر
صفحه 14:
چافی
* ۴ افراد 0۷6۲۲۷610 و ۳۰/۵ چاق
* چاقی کلاس ۳ از ۰/۸ در سال ۹۰ به ۸۲/۲ در سال ۲۰۰۲ رسیده است.
* طبقه بندی: BMI
دور کمر
نسبت دور کمر به باسن
صفحه 15:
عوارض چاقی
* دیابت و اختلال در تست تحمل گلوکز
HTN ۴
* دیس لیپیدمی
۴ مشکلات تنفسی
* بیماری کرونری قلبی
* نارسایی احتقانی قلب
* استئوآرتریت
* اختلالات سایکولوژیک
۰
وه
صفحه 16:
* پیشگیری از چاقی ناولیه , انویه و ألئیه
* پیشگیری اولیه: تغییر محیط » رژیم غذایی. فعالیت فیزیکی
* کل مقدار انرژی ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ کالری» کاهش مصرف چربی
محدودیت مصرف غذاهای با کالری بالا و پروتئین با سایز بالا
محدودیت غذاهای با دنسیتی انرژی بالا
دارو درمانی برای چاقی:30 <117]1 یا 27 <1711ظ abel
Siburtamine »
orlistat »
صفحه 17:
تغذیه
الگوی تغذیه سالم
میوه و سبزی: ۵ تا ٩ بار
کریوهیدرات:۴تا۸ بار(غلات کامل)
پروتئین ۲تا۷ بار ماهی و مغزها
چربی ۴-۳ بار
اسیدهای چرب تک زنجیره ای
شیرینی :تا ۷۵ کالری روزانه
Mayo Clinic Healthy Weight Pyramid”
صفحه 18:
تغذیه و بیماریهای مزمن
* هیپر لیپیدمی و بیماریهای کرونری قلب
* هایپرتانسیون
دیابت
کانسر
* استئوپروزیس
صفحه 19:
هیپر لیپیدمی و بیماریهای کرونری قلب
* کاهش مصرف چربی تا کمتر از 1/۳۰
* افزيش مصرف فيبرهاى قابل حل
* افزايش مصرف سويا
* افزايش مصرف مغزها
* افزايش مصرف امکا۳
صفحه 20:
رژیمهای درمانی در بیماریهای قلبی عروقی
© كل چربی:7/۳۵-۲۵
0 اسید چرب اشباع کمتر از 7/۷
0 اسید چرب تک زنجیره ای تا 7/۲۰
0 اسید چرب چند زنجیره ای تا 4۱۰
۵ کلسترول تا ۲۰۰گرم
© قيبر ۲۰ تا ۲۰ گرم
0 پروتلین حدود ZNO
0 کل کالری برحسب نیاز متعادل با وزن ایده ال
صفحه 21:
* کاهش وزن
* ورزش منظم تاثیر کمی بر در کاهش فشارخون دارد.
* کاهش مصرف نمک هم در درمان و هم در پیشگیری
* كلسيم »منيزيم و يتاسيم :تاثير كمى
* کافئین افزایش 130 می شود
* بطور کلی: کاهش مصرف نمک » گوشت و چربی و افزایش مصرف میوه سیزی
صفحه 22:
دیابت
* رژیم با فیبر بالا و گلایسمیک ایندکس پایین : تاخیر در شروع دیابت
* فعالیت فیزیکی مقاومت به انسولین را بهبود می بخشد.
* رژیم غذایی لا 1 11 و بیماریهای قلبی را رعایت کنند.
* پیشگیری اولیه:
۲ حفظ وزن نرمال
7 فعاليت فيزيكى منظم
۲ مصرف فيبر بالا
صفحه 23:
صفحه 24:
کانسرها
* یک سوم مورتالیتی کانسرها با رژیم غذایی مرتبط است.
Be”
چربی حیوانی اشباع
يروتئين حيوانى افزايش ريسك كانسر
> الكل
“فعاليت فيزيكى ل
ميوه و سبزی كاهش ريسك كانسر
صفحه 25:
استئوپروزیس
* کلسیم و لاس افزایش توده استخوانی
* پروتئین حیوانی و نمک سسکاهش توده استخوانی
* کافئین س" جلوگیری از جذب کلسیم
* افزایش مصرف ۸۸ ۳۷1 کاهش دنسیتی و افزایش ریسک شكستكى هيب
* منیزیم و فسفر نقش کمی دارند.
صفحه 26:
سناریو
* آقای ۵۵ ساله .شنل وکیل با شکایات زیر مراجعه می کند:
* خستگی بی خوابی ,درد زانو وهيب »كوتاهى تنفس هنكام بالا رفتن از يله و
علائم كوارشى مختصر
* بيمار در خصوص داشتن بيمارى قلبى نكران است جون يدرش در سن ۵۸
سالكى از سكته قلبى فوت كرده و برادرش در ٠ع سالكى تحت عمل جراحى
بيوند عروق كرونر قرار كرفته است.
* معاينه بالينى بيمار نروال است.
* برای بیمار تست ورزش درخواست می شود که نتيجه أن طبيعى مى باشد.
صفحه 27:
سناریو (ادامه)
* در شرح حال از بیمار نروزی یک پاکت سیگار می کشد.شیوه زندگی بدون
تحرک دارد. 31 -81/11
* فشارخون بیمار 0۲0611116 لو کلسترول خون بالاست.
* شما به بیمار می گویید: درمورد داشتن بیماری قلبی نگران نباشد.
whe ° سیگار کشیدن و الگوی غذا خوردن و انجام ورزش از بيمار سوال مى
* بیمار پاسخ می دهد که شما گفتید که من مشکل قلبی ندارم .من هفتهای ۸۰
۰ ساعت کار مى كنم و وقتى براى ورزش كردن يا ترک سیگار ندارم و چرا
باید ایکار را انجام دهم.
؟ شما چه پاسخی می دهید؟
صفحه 28: