پزشکی و سلامت بیماری‌ها

استراتژی های تغذیه ای در کاهش فشار خون

taghzie_dar_kahesh_feshar_khoon

در نمایش آنلاین پاورپوینت، ممکن است بعضی علائم، اعداد و حتی فونت‌ها به خوبی نمایش داده نشود. این مشکل در فایل اصلی پاورپوینت وجود ندارد.






  • جزئیات
  • امتیاز و نظرات
  • متن پاورپوینت

امتیاز

درحال ارسال
امتیاز کاربر [0 رای]

نقد و بررسی ها

هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که نظری می نویسد “استراتژی های تغذیه ای در کاهش فشار خون”

استراتژی های تغذیه ای در کاهش فشار خون

اسلاید 1: استراتژیهای تغذیه ای در کاهش فشار خوندکتر عبدالرضا نوروزیمتخصص تغذیه و فلوشیپ بیماریهای متابولیکاستادیار دانشکده پزشکی مشهد

اسلاید 2: www.worldactiononsalt.comMajor Underlying Factors causing Death - WorldwideEzzati et al. Lancet 2002:360:1347-60.UnderweightUnsafe water, sani & hygieneAlcoholPhysical inactivityHigh BMILow fruit & vegetables intakeUnsafe sexHigh cholesterolTobaccoRaised Blood Pressure01234567Millions of Deaths 7 millionDeveloping regionDeveloped region

اسلاید 3: عوامل موثر در ایجاد بیماریهای قلبی عروقیعوامل تغییر نا پذیر:جنسیتسننژادعوامل تغییر پذیر:رژیم غذاییسیگار کشیدنفعالیت بدنیچاقیفشار خونافزایش چربیهای خون

اسلاید 4: عوامل موثر در افزایش فشار خون مصرف نمک سدیمکاهش مصرف میوهجات و سبزیجاتافزایش وزنعدم یا نا کافی بودن فعالیت بدنی(مصرف زیاده از حد الکل)

اسلاید 5: عوامل موثر تغذیه ای درکاهش فشار خون Weight lossReduced sodium intakeIncreased potassium intakeModeration of alcohol intakeDASH style dietary patternSupplementations

اسلاید 6: AT HIGHEST LEVELS OF RISK...

اسلاید 7: Weight lossDirect association45% of Iranian adults are overweight/obese¹5 kg weight loss is associated with a 5/4 mmHg reduction in BP²Modest weight loss is more effective in BP in pre-hypertensive patients¹Tehran Glucose & Lipid Study, 2003Mashad Metabolic Synd Study, 2008²Neter JE, Hypertension 2003

اسلاید 8: www.worldactiononsalt.com

اسلاید 9: www.worldactiononsalt.comUntil 5000 yrs ago 0.1 grams of salt per day SaltNow 10 to 12 grams per dayWhy this big increase?Magical property of preserving foodCleans up tainted and/or unpalatable foodDeep freeze refrigeratorTherefore now no needBut still eating 10 to 12 gram per day courtesy of the food industry80% (9.6 grams) of salt hidden in foodOnly 15% (1.8 grams) added by consumer(a)(b)ProcessedFast Restaurant Canteen Salt, diet & health. 1998, Camb Uni Press

اسلاید 10: Double-Blind study of modest salt reduction (n=19)Lancet. 1982;1:351-355Supine SBP(mmHg)Supine DBP(mmHg)UrinarySodium(mmol/24h)Mean fall = 9.5 mmHgMean fall = 5.3 mmHgMean fall = 4.5 g/day of salt P=0.001P=0.004P=0.0010025507510012515017586878889909192152154156158160162164166168Randomiseddouble-blind crossoverUsual Salt4 wksReduced Salt4 wks

اسلاید 11: Reduced salt intakeA reduction of 1.8g/d lowered BP by 2.0/1.0 (nml) mmHg and 5.0/3.0 in hypertensive ¹ Relative risk reduction of high BP (20%)More effective in Asians, Blacks and elderlyRecommendations: 4g in general population, less in blacks¹He FJ, Hypertension, 2006

اسلاید 12: Predicted effect on Stroke and Heart Attack Deaths (BP fall from Meta-analysis)Reducing salt by 1 gram / day would reduce  strokes by 5%Reducing salt by 6 gram / day would reduce  strokes by 24% heart attacks by 3% heart attacks by 18%Hypertension 2003;42:1093-99Reducing salt by 9 gram / day would reduce  strokes by 34% heart attacks by 25%

اسلاید 13: Benefits of Reducing Population Salt Intake Salt 4.6 g/d ↓Forrester etal. J Human Hypertens 2005: 19: 55-60.Hypertension prevalence 30% ↓

اسلاید 14: خلاصهSalt intake (10 – 12 g/day)Reduce salt intakePopulation BP, rise in BP with age, hypertensionOther effects e.g. stomach cancer, stroke, LVH, kidney disease, osteoporosis etcfrom 10 - 12 g/day to 5 - 6g/day

اسلاید 15: www.worldactiononsalt.comمیزان نمک در 100 از غذاهای مختلفCheese & Tomato Pizza1.25gProcessed Cheese6gMeat role7gSausages1.25gSmoked Fish7gCrisps3gSavoury Biscuits3gWhite bread1.25gDigestive1.25gCornflakes2.5gTomato Ketchup2.5gBrown Sauce2.2g

اسلاید 16: Japan At this time Japan rapidly Westernised e.g. saturated fat, smoking,  weight,  exercise 1960 Government campaign to reduce salt intakeAkita (North): 18 → 14 g/day (4 g/day ↓ )Overall: 13.5 → 12.1 g/day (1.4 g/day ↓ )BP 80%  in stroke mortalitySasaki N. The salt factor in apoplexy and hypertension: epidemiological studies in Japan. In: Yamori Y, editor. Prophylactic Approach to Hypertensive Diseases. New York: Raven Press; 1979. p. 467-74.

اسلاید 17: YearSalt intake(g/day)FinlandDiastolic BP(mmHg)Stroke mortality(1/100000)YearYearMenWomenMenWomenKarppanen & Mervaala. Prog Cardiovasc Dis 2006;49:59-75.

اسلاید 18: Potassium High K⁺ is associated with lower BPEffective in normotensive and hypertensives2 g/d is associated with 5.0/2.5 mmHg¹K⁺ supplementation?Safe dose: 5 g/dConcerns in renal failure¹Geleinjse JM, J Hum Hypertens, 2003

اسلاید 19: میزان پتاسیم در 100 گرمموز 401 mg سبوس جو532 mg گوجه فرنگی 200 mg خیار 145 mg هلو 150 mgکاهو190 mg پیاز140mg توت فرنگی150mg سیر450mg

اسلاید 20: Alcohol intakeDirect dos-dependent relationshipFrench pardox

اسلاید 21: DASH dietDietary Approach for Stopping HypertensionIncludes: FruitsVegetablesLow foods esp dairyNutsFishpoultryReduces BP by 5.5/3.0 mmHg

اسلاید 22: www.worldactiononsalt.com864Salt intake (g/day)Systolic BP (mmHg)Diastolic BP (mmHg)Urinary Sodium (mmol/24h)Sacks et al. NEJM 2001; 344:3-10.DASH-Sodium Trial (All participants N=412)Control DietDASH DietControl DietDASH Diet

اسلاید 23: مکملهای امگا 3 در افراد با مشکل فشار خون موثر است.مشکل:معمولا در دوزهای بالای 3 گرم در روز موثر است.متوسط کاهش فشار سیستولی 5 میلیمتر جیوه است.

اسلاید 24: کلسیم، فسفات و منیزیمشواهد هنوز قطعی نیست.شاید در دوزهای کلسیم المنتال بالای 2000 میلی گرم با 400 واحد ویتامین د موثر باشد.بیشتر بر اساس women’s health study در آمریکا بوده است.اثر منیزیم هنوز قطعی نیست.

اسلاید 25: نتیجه گیریتغذیه و عادات غذایی نقش مهی در پیشگیری و درمان فشار خون دارد.برنامه های تغذیه ای فشار خون باید از دوران کودکی اعمال شود.با ترکیب یک رژیم غذایی کم نمک، پر پتاسیم، کم چرب، حداقل 5 وعده میوه و سبزی می توان فشار خون بالای سیستولی را بطور متوسط 25 میلی متر جیوه پایین آورد.این میزان با کاهش وزن در افراد چاق 10 میلی متر جیوه بیشتر پایین آورده می شود.

اسلاید 26: AT HIGHER LEVELS OF RISK...Advice and assistanceSpecific interventions:weight reduction classexercise referralsmoking cessation clinic

20,000 تومان

خرید پاورپوینت توسط کلیه کارت‌های شتاب امکان‌پذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود پاورپوینت در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

در صورت عدم رضایت سفارش برگشت و وجه به حساب شما برگشت داده خواهد شد.

در صورت نیاز با شماره 09353405883 در واتساپ، ایتا و روبیکا تماس بگیرید.

افزودن به سبد خرید