بیماری‌هامراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامتتغذیه

استراتژی های تغذیه ای در کاهش فشار خون

صفحه 1:
‎eee ee Nee esse‏ 1ك ‏دکتر عبدالرضا نوروزی متخصص تغذیه و فلوشیپ بیماریهای متابولیک زار ا

صفحه 2:
ajor Underlying Factors causing Death - Worldwic Ss Ree rete’ م8۱ طونبا وا :| ترا ‎ical‏ 000 | نت ل نيك o i 2 3 4 5 6 7 DUE et a eee ey

صفحه 3:

صفحه 4:
عوامل موثر در افزایش فشار خون مصرف نمك سديم كاهش مصرف ميوهجات و سبزيجات افزايش وزن ل م (مصرف زياده 5 حد الكل)

صفحه 5:
عوامل موثر تغذیه ای درکاهش فشار خون Weight loss Reduced sodium intake Increased potassium intake Moderation of alcohol intake DASH style dietary pattern Supplementations

صفحه 6:
ms YY Vole saa

صفحه 7:
Weight loss * Direct association * 45% of Iranian adults are overweight/obese? * 5 kg weight loss is associated with a 5/4 mmHg reduction in BP? * Modest weight loss is more effective in BP in pre-hypertensive patients 1Tehran Glucose & Lipid Study, 2003?Neter JE, Hypertension 2003 Mashad Metabolic Synd Study, 2008

صفحه 8:

صفحه 9:
521+ ‎Le ear ania EG‏ ا ل ‎NOR eR Ua LlG‏ ‎Pea ‏ا‎ tase eed (a) Magical property of preserving food CMR Oe SCC UC mt rn els RCLL) ‏قیال را ‎nt‏ مرا ‎tay‏ ور ‎Coe‏ ‏۵۵4 ‏أدوع ‎grams) of salt hidden in food‏ 9.6( 80% ‎Pte Te Ta‏ ‎0 RCI ETC CG I ‏لل‎ ‎۱ ae

صفحه 10:
Double-Blind study of modest salt reduction (n=19) را ‎Cet ee iat eee‏ 0 ers ers 168 226 ‏دامن‎ 58 2 A Fred 6. (any PP CUR eMule} re re 3 Supine DBP % ‏له‎ ا ل ينين 55 (واه) ۰ لإمقصتءنا ‎Eee tT ee‏ ور ‎(mmol/24h)‏ ‏50 ‏25 ‏° ?=0.001 Mean fall = 4.5 g/day of se

صفحه 11:
Reduced salt intake A reduction of 1.8g/d lowered BP by 2.0/1.0 (nml) mmHg and 5.0/3.0 in hypertensive + Relative risk reduction of high BP (20%) More effective in Asians, Blacks and 2-7 Recommendations: 4g in general 1He FJ, Hypertension, 20¢ population, less in blacks

صفحه 12:
Predicted effect on Stroke and Heart Attack ‏تردن نز«‎ زیت ایا ییات نا ‎Reducing salt by 1 gram / day would‏ ‎reduce - strokes by 5%‏ — heart attacks by 3% Reducing salt by 6 gram / day would reduce - strokes b 5/0 — heart attacks a ٠ Reducing salt by 9 gram / day would ۳۰0" + strokes by 34% — heart attacks by 25% ۱ ‏و‎ bas CES

صفحه 13:
nefits of Reducing Population Salt Intak Salt 4.6 g/d J Hypertension prevalence 30% J pee Lee eC 550

صفحه 14:
خلاصه Salt intake (10 - 12 g/day) * Population BP, rise in BP with age, hypertension * Other effects e.g. stomach cancer, stroke, LVH, kidney disease, osteoporosis etc Reduce salt intake * from 10 - 12 g/day to 5 - 6g/day

صفحه 15:
2027 ESRUEID (UB ee pe For) White bread 1.25g Digestive 1259 Cornflakes 2.59 Tomato Ketchup 2.59 Cheese & Tomato Pizza 1.259 Processed Cheese 6g Meat role 7g Sausages 1.25g Smoked Fish 7g 06۲55 3g Savoury Biscuits 3g

صفحه 16:
Japan 1960 Government campaign to crush salt intake, 12.1 g/day (1.4 g/day 1 [ ita (North): 18 > 14 g/day (4 g/day ! ) 8 y 80% | in stroke mortality ایو ییاز ات ییاه رد۱۰۱ ‎e.g.T saturated fat,t smoking, Tt weight, |‏ ‎exercise‏ Se Soca ee a ae eC een) UM ‏ل ا‎ cer cere nt) ar cnr ea src eae tan

صفحه 17:
65 8 8) 5 ” 0 9 B 2 8

صفحه 18:
Potassium High K+ is associated with lower BP Effective in normotensive and hypertensives 2 g/d is associated with 5.0/2.5 mmHg? K+ supplementation? Safe dose: 5 g/d Concerns in renal failure 1Geleinjse JM, J Hum Hypertens, 2003

صفحه 19:
‎lO pi eeelee na poe‏ را ‎٠‏ موز 401 ولا ‎100 532 ١ ‏سبوس جو‎ mg 200 845.8 ‎mg 145 9 mg 150 ‏هلو‎ ‎mg 190 ‏كاهو‎ ‎140mg 9 ‎150۳9 ‏توت فرنگی‎ 450mg J

صفحه 20:
Alcohol intake * Direct dos-dependent relationship * French pardox

صفحه 21:
DASH diet + Dietary Approach for Stopping Hypertension * Includes: — Fruits — Vegetables — Low foods esp dairy — Nuts - 50 — poultry * Reduces BP by 5.5/3.0 mmHg

صفحه 22:
DASH-Sodium Trial (all participants N=412) Salt intake (g/day) 8 6 8 aap © ۲ Systolic BP gap . (ul) es) © bs 5 0 ‏اد‎ ‎Sd ‏کارا‎ ‏ءناماعدزه‎ ۰ ‏یا و‎ os) bs | ep ‏ِا‎ « Control Diet ۳" ‏ددرت(‎ ‏2ارر وا‎ | EIT as ‏ل ال ايليا‎ ) ‏هه‎ 3

صفحه 23:
مکملهای امکا 3 ‎٠‏ در افراد با مشكل فشار خون موثر است. لا ل گرم در روز موثر ‏است ‏* متوسط کاهش فشار سیستولی 6 میلیمتر جیوه است.

صفحه 24:
کلسیم. فسفات و منیزیم شواهد هنوز قطعى نيست. شايد در دوزهاى كلسيم المنتال بالاى 000000© ميلى ككرم با ا كت بيشتر بر اساس لا0لاغ5 دانأاجع1آ 7'5اع010/لا در ‎eave SPEC ey)‏ اثر منيزيم هنوز قطعى نيست.

صفحه 25:
۳ تغذیه و عادات غذایی نقش مهی در پیشگیری و درمان فشار. خون داید. برنامه های تغذیه ای فشار خون باید از دوران کودکی اعمال شود. با تركيب يى رزيم غذايى كم نمىء بر يتاسيم» كم جرب» حداقل © وعده ميوه و سبزى مى توان فشار خون بالاى سيستولى را بطور متوسط ©© ميلى متر جيوه يايين آوريد. اين ميزان با كاهش وزن در افراد جاق 000 ميلى متر جيوه بيشتر يايين أورده مى شود.

صفحه 26:
7۲۲۲ ۱۱۵۱۲۱۲۲ ‏دا-]۱۲۷‎ 0۳ ۰ ۰ Advice and assistance * Specific interventions: weight reduction class ١ exercise referi > smoking cessation clini

32,000 تومان