صفحه 1:
eee ee Nee esse 1ك
دکتر عبدالرضا نوروزی
متخصص تغذیه و فلوشیپ بیماریهای متابولیک
زار ا
صفحه 2:
ajor Underlying Factors causing Death - Worldwic
Ss
Ree
rete’
م8۱ طونبا
وا :|
ترا
ical 000 |
نت
ل نيك
o i 2 3 4 5 6 7
DUE et a eee ey
صفحه 3:
صفحه 4:
عوامل موثر در افزایش فشار خون
مصرف نمك سديم
كاهش مصرف ميوهجات و سبزيجات
افزايش وزن
ل م
(مصرف زياده 5 حد الكل)
صفحه 5:
عوامل موثر تغذیه ای درکاهش فشار خون
Weight loss
Reduced sodium intake
Increased potassium intake
Moderation of alcohol intake
DASH style dietary pattern
Supplementations
صفحه 6:
ms
YY Vole saa
صفحه 7:
Weight loss
* Direct association
* 45% of Iranian adults are
overweight/obese?
* 5 kg weight loss is associated with a
5/4 mmHg reduction in BP?
* Modest weight loss is more effective
in BP in pre-hypertensive patients
1Tehran Glucose & Lipid Study, 2003?Neter JE, Hypertension 2003
Mashad Metabolic Synd Study, 2008
صفحه 8:
صفحه 9:
521+
Le ear ania EG ا ل
NOR eR Ua LlG
Pea ا tase eed
(a) Magical property of preserving food
CMR Oe SCC UC mt rn els RCLL)
قیال را
nt مرا
tay ور Coe
۵۵4
أدوع
grams) of salt hidden in food 9.6( 80%
Pte Te Ta
0 RCI ETC CG I لل
۱ ae
صفحه 10:
Double-Blind study of modest salt reduction (n=19)
را
Cet ee iat eee
0
ers ers
168
226
دامن 58 2 A
Fred 6.
(any PP CUR eMule}
re
re
3
Supine DBP % له
ا ل ينين 55 (واه)
۰
لإمقصتءنا
Eee tT ee
ور (mmol/24h)
50
25
°
?=0.001 Mean fall = 4.5 g/day of se
صفحه 11:
Reduced salt intake
A reduction of 1.8g/d lowered BP by
2.0/1.0 (nml) mmHg and 5.0/3.0 in
hypertensive +
Relative risk reduction of high BP (20%)
More effective in Asians, Blacks and
2-7
Recommendations: 4g in general
1He FJ, Hypertension, 20¢
population, less in blacks
صفحه 12:
Predicted effect on Stroke and Heart Attack
تردن نز«
زیت ایا ییات نا
Reducing salt by 1 gram / day would
reduce - strokes by 5%
— heart attacks by 3%
Reducing salt by 6 gram / day would
reduce - strokes b 5/0
— heart attacks a
٠ Reducing salt by 9 gram / day would
۳۰0" + strokes by 34%
— heart attacks by 25%
۱ و bas CES
صفحه 13:
nefits of Reducing Population Salt Intak
Salt 4.6 g/d J
Hypertension prevalence 30% J
pee Lee eC
550
صفحه 14:
خلاصه
Salt intake (10 - 12 g/day)
* Population BP, rise in BP with age, hypertension
* Other effects e.g. stomach cancer, stroke, LVH,
kidney disease, osteoporosis etc
Reduce salt intake
* from 10 - 12 g/day to 5 - 6g/day
صفحه 15:
2027 ESRUEID (UB ee pe For)
White bread
1.25g
Digestive
1259
Cornflakes
2.59
Tomato Ketchup
2.59
Cheese & Tomato Pizza
1.259
Processed Cheese 6g
Meat role 7g
Sausages 1.25g
Smoked Fish 7g
06۲55 3g
Savoury Biscuits 3g
صفحه 16:
Japan
1960 Government campaign to
crush salt intake, 12.1 g/day (1.4 g/day
1 [
ita (North): 18 > 14 g/day (4 g/day ! )
8 y
80% | in stroke mortality
ایو ییاز ات ییاه رد۱۰۱
e.g.T saturated fat,t smoking, Tt weight, |
exercise
Se Soca ee a ae eC een)
UM ل ا cer cere nt)
ar cnr ea src eae tan
صفحه 17:
65
8
8)
5
”
0
9
B
2
8
صفحه 18:
Potassium
High K+ is associated with lower BP
Effective in normotensive and
hypertensives
2 g/d is associated with 5.0/2.5
mmHg?
K+ supplementation?
Safe dose: 5 g/d
Concerns in renal failure
1Geleinjse JM, J Hum Hypertens, 2003
صفحه 19:
lO pi eeelee na poe را
٠ موز 401 ولا
100 532 ١ سبوس جو
mg 200 845.8
mg 145 9
mg 150 هلو
mg 190 كاهو
140mg 9
150۳9 توت فرنگی
450mg J
صفحه 20:
Alcohol intake
* Direct dos-dependent relationship
* French pardox
صفحه 21:
DASH diet
+ Dietary Approach for Stopping
Hypertension
* Includes:
— Fruits
— Vegetables
— Low foods esp dairy
— Nuts
- 50
— poultry
* Reduces BP by 5.5/3.0 mmHg
صفحه 22:
DASH-Sodium Trial (all participants N=412)
Salt intake (g/day)
8 6 8
aap
© ۲
Systolic BP gap .
(ul) es)
© bs 5 0 اد
Sd کارا
ءناماعدزه ۰
یا و os) bs |
ep ِا « Control Diet
۳" ددرت(
2ارر وا |
EIT as
ل ال ايليا
) هه
3
صفحه 23:
مکملهای امکا 3
٠ در افراد با مشكل فشار خون موثر است.
لا ل گرم در روز موثر
است
* متوسط کاهش فشار سیستولی 6 میلیمتر جیوه است.
صفحه 24:
کلسیم. فسفات و منیزیم
شواهد هنوز قطعى نيست.
شايد در دوزهاى كلسيم المنتال بالاى 000000© ميلى ككرم
با ا كت
بيشتر بر اساس لا0لاغ5 دانأاجع1آ 7'5اع010/لا در
eave SPEC ey)
اثر منيزيم هنوز قطعى نيست.
صفحه 25:
۳
تغذیه و عادات غذایی نقش مهی در پیشگیری و درمان
فشار. خون داید.
برنامه های تغذیه ای فشار خون باید از دوران کودکی
اعمال شود.
با تركيب يى رزيم غذايى كم نمىء بر يتاسيم» كم جرب»
حداقل © وعده ميوه و سبزى مى توان فشار خون بالاى
سيستولى را بطور متوسط ©© ميلى متر جيوه يايين آوريد.
اين ميزان با كاهش وزن در افراد جاق 000 ميلى متر جيوه
بيشتر يايين أورده مى شود.
صفحه 26:
7۲۲۲ ۱۱۵۱۲۱۲۲ دا-]۱۲۷ 0۳ ۰
۰ Advice and assistance
* Specific interventions:
weight reduction
class ١
exercise referi >
smoking
cessation clini