اقتصاد و مالی

اقتصاد کلان

صفحه 1:

صفحه 2:
0 05 1 ای از علم اتصاد اس 5 رفتار و عملكرد واحدهاى انفرادى مثل خانوارها و بنكّاه ها را بررسى مى كند در حاليكه اقتصاد كلان بر شکلگیری درآمد ملی و عوامل موثر بر آن تاکند دارد: ای فلا ۲ های اقتضادی در یاس اوسيع سرو کار دارد و رابطه بین متغییرهای کلی مانند سطح عمومی قیمتها , وت کی و اشتال ]| سيل فل قد. اقتصاد خرد عوامل موثر بر میزان تولید یک محصول خاص را بررسی می ‎meee‏ اس تلان 2 ورن کول موثر بر ستاده کل اقتصاد است.

صفحه 3:
علل شکل گیری اقتصاد کلان * تا قبل از دهه 30 مسائل کلی اقتصاد در قالب الگوهای کلاسیک بررسی میشد و به عقیده اقتصاددانان کلاسیک , اقتصاد دارای یک مکانیزم درونی می باشد که باعث ایجاد تعادل در بازار می شود؛ برای مثال در رابطه با اضافه تقاضا پا اضافه عرضه نیروی کار در بازارکار, آنان معتقد بودند که پا تغییر دستمزدها لین اضافه عرضه پا تقاضا از بین می رود و بیکاری دائمی و پایدار در بازارکار وجود ندارد. با بروز رکود بزرگ دهه 30 نرخ بیکاری به مدت 10 سال در سطح بالایی باقی ماند و برخلاف پیش بینی کلاسیکها با کاهش دستمزدها, نزخ بیکاری همین امر عدم توانایی الگوی کلاسیکها در تبیین واقعیت و انگیزم اى شد براى اقتصاددانان تا به روش ديكرى پزای بحران بزرگ و علل بروز آن را تبیین نماید و منجر به ایجاد شاخه ای از علم اقتصاد ‎a‏ نام «اقتصاد کلان» شد.

صفحه 4:
" انقلاب کینز * چان مینارد کینز با عقیده کلاسیکها راجع به علل بروز رکود و نجوه برخورد با آن موافق بود. وی معتقد بود مکانیزمی قادر به تنظیم امور اقتصاد باشد, وجود ندارد. کینز با توجه به درکی که از کارکرد بازارها داشت علت رکود و بیکاری را کمبود تقاضا در بازار می دانست و معتقد بود که در اثر افزایش تقاضای موثر اقتصاد از رکود و بیکاری خارج خواهد شد و دولتها برای افزایش, تقاضای موثر و انتقال اقتصاد به سمت رونق می توانند نقش موثری ایفا کنند. در واقع کینز معتقد بود در زمانی که تقاضای بخش خصوصی قادر به تحرک اقتصاد نمی باشد دولت می تواند بخشی از کالاها و خدمات را خریداری نماید و تقاضای کل را افزايش دهد و اقتصاد را از بحران به سمت رونق

صفحه 5:
* تحولات اقتصاد کلان پس از کینزبا توجه به نظرات کینز دولتمردان از ابزار مالی یعنی مخارج و مالياتها استفاده نمودند تا نوسانات اقتصادی را کنترل نمایند. بسیاری از کشورها با عنایت به توصیه های کینز از رشد سریع و بدون مشکل اقتصادی و بدون تورم برخوردار شدند. اما حوادث دهه 70 اعتماد عمومی نسبت به نظریه کینز را کمرنگ نمود و نظرات وی را مورد تردید قرار داد. در دهه 70 اوضاع اقتصادی کشورهای صنعتی رو به وخامت گزارد و اين کشورها با پدیده ای به نام تورم رکودی مواجه شدند. تورم رکودی به شرایطی اطلاق می شود که رکود اقتصادی (رشد پایین و منفی و بیکاری زیاد) و تورم بالا به طور همزمان بر اقتصاد ضربه وارد نمایند.

صفحه 6:
* موضوعات و مفاهیم کلیدی اقتصاد کلان * اقتصاد کلان با مسائلی همچون افزایش سطح عمومی قیمتها(تورم), ستاده کل,اشتغال کل و بیکاری و رابطه اقتصاد با سایر کشورها سروکار دارد. یک اقتصاد هنگامی در بهترین شرایط قرار دارد که نرخ تورم پایین و میزان تولید و اشتغال بالا

صفحه 7:
نقش دولت در مسائل کلان اقتصادی 4 نوع ابزار سیاسی دولتها جهت متاثر كردن اقتصاد: 1-سیاست مالی 2- سیاست پولی 3- سیاستهای طرف عرضه 4- سیاست درآمدی

صفحه 8:
* سیاست مالی: مدیریت تقاضای کل از طریق کنترل مالياتها و مخارج دولت به عقیده کینز با استفاده از سیاستهای مالی می توان سطح اشتغال و ستاده کل را تثبیت نمود و از بروز نوسانات اقتصادی جلوگیری نمود. وی معتقد بود ‎ly‏ خروج اقتضاة ان ركوة بايد از ننياستهاي انبساطى استفاده كرد يعنى بايد مالياتها را كاهش داد و یا مخارج دولت را افزايش. داد يا هردو. سیاست پولی:مدیریت تقاضاى كل از طريق كنترل حجم بود به نظر اكثر اقتصاددانان, تغيير در حجم يول به متغيرهاى كلان يعنى سطح عمومى قيمتهاء نرخ بهره, نرخ برابری پول کشور در مقابل يول ساير کشورها, نرخ بیکاری و سطح اشتغال تاثیر می گذارد.

صفحه 9:
* سیاست درآمدی: مجموعه اقدامات دولت جهت کنترل نرخ افزایش قیمتها, دستمزدها و سایر درآمدها, اين اقدامات به صورت مختلف همچون نصیحت و ترغیب و يا به شکل مقررات قانونی اعمال می شوند تا از افزایش قیمتها و دستمزدها ممانعت به عمل آید. هدف از اجرای سیاستهای درامد کنترل تورم می باشد.

صفحه 10:
° سیاستهای طرف عرضه: * طرفداران این سیاست با نظر کینز مبنی بر دخالت دولت جهت تحریک تقاضای کل مخالف می باشند و معتقدند برای اداره ی اقتصاد بهتر است به طرف عرضه اقتصاد توجه داشت و تمهیداتی به کار برد تا میزان تولید افزایش يابد. طرفداران اين اين سياست برای خروج از ركود , ايجاد انكيزه نزد افراد را ييشنهاد مى دهند و کنترل و نظارت , تعیین حداقل دستمزد و نرخ بالاى ماليات را مانعى براى افزايش فعاليتهاى اقتصادى مى دانند و تاكيد خاصى بر اصلاح بازاركار. مقررات زدایی, خصوصى سازى و آزادسازى فعاليتهاى اقتصادى دارند. طرفداران سیاستهای طرف عرضه معتقدند تحریک عرضه کار و سرمایه و افزایش سرمایه گذاری, بهترین راه برای افزايش کالاها و خدمات می باشند.

صفحه 11:
اجزای تشکیل دهنده اقتصاد و جریان دوری کالا و خدماتی در اقتصاد 4 گروه عمده به فعالیت مشغول می باشند: ۴ 1-خانوارها 2 بنگاه ها 3- دولت 4- بقیه دنیا

صفحه 12:
* خانوارها و بنگاه ها مجموعا به بخش خصوصی موسوم می باشند. بقيه دنيا که در اقتصاد کلان به بخش خارجی موسوم است. * بازارهای اقتصاد کلان عبارتند از: بازارکار(یا بازار و عوامل تولید) بازار کالا و خدمات و بالاخره بازار مالی . * اجزا اقتصاد کلان یعنی خانوارها, بنگاهها و بخش خارجی در هر یک از بازارها نقش متفاوتی دارند. برای تشریح رابطه ‎ow‏ اجزا مختلف اقتصاد کلان از ابزاری به نام جریان دوری استفاده می شود.

صفحه 13:
" جریان دوری کالا و خدمات برای اقتصاد دو ‎ce‏ در این اقتصاد بعضی خانوارها به صورت مستقیم مالک بنگاهها یا به صورت غیر مستقیم و به واسطه خرید سهام مالک بنگاهها می باشند. بخشی دیگر منابع پولی خود را جهت کسب بهره به بنگاهها قرض می دهند. به اين عناصر اصطلاحا سرمایه گفته می شود. سرمایه و نیروی کار رویهم رفته عوامل تولید را تشکیل می دهند و تماما توسط خانوارها عرضه ‎no‏ شوند و در اختیار بنگاهها قرار می گيرند. با توجه به نمودار زیر خانوارها با در اختیار گذاشتن عوامل تولید خود به بنگاهها درآمدی را به صورت پرداخت خانوارها از بنگاهها ريا قم هي كن وا بنگاهها نیز با استفاده از عوامل تولیدی به تولید کالا و خدمات می پردازند که توسط خانوارها مصرف ‎wo‏ ‏شوند. خانوارها با خرید کالا و خدمات تولیدی بنگاهها پرداختهایی به صورت پرداخت پولی به بنگاهها می پردازند.

صفحه 14:
جریان دوری در یک اقتصاد دو بخشی بخشی از تولید بنگاهها همانند کالاهای سرمایه ای و واسطه ای در اختیار بنگاههای دیگر قرار می گیرند تا آنها با استفاده ‎VIS Gul jl‏ به تولید کالاهای دیگر بپردازند. این جابجایی در حلقه بالای نمودار نشان داده شده است که نشان دهنده این است که بنگاهها با در اختیار گرفتن کالاها و خدمات سرمایه ای و واسطه ای, دریافتهایی را به صورت پرداختهای پولی از ساير بنگاه ها دریافت می کنند.

صفحه 15:
" کالاهای سرمایه ای: کالاههایی که پس از ساخته شدن در اختیار بنگاههای دیگر قرار می گیرد. کالاهای واسطه ای: کالاهایی که به صورت نیمه ساخته در اختیار بنگاههای دیگر قرار می گیرد تا در فرایند تولید این بنگاهها مورد استفاده قرار كيرند. * كالاها و خدمات سرمايه اى و واسطه اى ابتدا به صورت ستاده از بنگاهها خارج شده. سپس به صورت نهاده دوباره به بنگاهها جریان می یابند

صفحه 16:
جریان دوری کالا و خدمات در یک اقتصاد 4 منظور از اقتصاد 4 بخشی یعنی اقتصادی که تشکیل شده از 4 گروه خانوارها, بنگاهها , دولت و بخش خارجی می باشد. جهت سادگی کار, خانوارها و بنگاهها را در یک بخش تحت عنوان بخش خصوصی در نظر می گيریم. دولت با خرید کالاها و خدمات و مواد اولیه در حالت کلی: عوامل تولید خود را از بخش خصوصی مبالغی را در قبال انها ‎wo ashy‏ کند. علاوه بر پرداخت فوق, پرداختهای دیگر را نیز به صورت پرداختهای انتقالی و کمکهای مالی به بخش خصوصی ارائه می کند . تفامی این پرداخت به. ضورتت پرداخت پولی از بخش دولت به سوی بخش خصوصی در نمودار زیر جاری ميشود.

صفحه 17:
* دولت همچنین با در اختیار قرار دادن کالاها و خدمات در انحصار خود به بخش خصوصی, دریافتهایی را از بخش خصوصی به صورت پرداخت پولی بخش خصوصی دریافت میکند. در زاتظمبا بخش سازجی,فزض بر أن اعت گه‌راین بخش فقط با چخش خصوصى در اربباظ. اسنت و ارتباطی با دولت ندارد. بخش خصوصی با خرید كالا و خدمات مورد ‎Jl‏ خود از بخش خارجی(واردات) پرداختهایی را به صورت پرداخت بولن به آنها قي پزدازد وبا فروش کالاها وحدهانت تولیدی خود به بخش خارجی(صادرات) دریافتهایی را به صورت پرداخت پولی از سوی بخش خارجی دریافت می کند.

صفحه 18:
* ارتباط اقتصاد خرد و کلان * اقتصاد خرد, رفتار خانوارها و بنگاههای انفرادی را مطالعه می کند و اقتصاد کلان رفتار مجموعه خانوارها و بنگاههای اقتصادی را بررسی می کند. تحلیل ‎sh‏ اقتصادی کلان بر پایه مفاهیم و تحلیلهای اقتصاد خرد استوار است زیرا آنچه_در سطح کلان اقتصادی انفاق می افتد در واقع برآیند تمامی تصمیماتی است که در سطح خرد توسط بنگاه ها و خانوارها اتخاذ شده است.

صفحه 19:
* تقاضای کل و عرضه کل * تقاضای کل عبارتست از مجموع تقاضا برای کالا و خدمات و عرضه کل عبارنست از مجموع کالا و خدمات تولید شده در اقتصاد. علت نزولی بودن تقاضای کل متفاوت از نزولی بودن تقاضا در یک بازار معین است. منحنی تقاضای کل از جمع منحنی تقاضای تمامی بازرها به دست نمی آید. در سطح کلان اقتصادی نمی توان از فرض ثابت بودن سایر عوامل جهت توجیه منفی يا نزولی بودن منحنی تقاضای کل استفاده کرد زیرا مثلا زمانی که سطح عمومی قیمت ها افزایش مى يابد قيمت بسیاری از کالاها از جمله نرخ دستمزد افزایش می يابد.

صفحه 20:
* توجیه علت نزولی بودن منحنی تقاضای کل جهت انجام این مهم باید در رابطه با بازار پول و * ارتباط آن بازار کالا اطلاعاتی در دست داشته باشیم به منظور سادگی کار می توان بیان نمود لن با افزایش یا فقن,سطح:عمومی قیمتها تقاضا برای:پول افزايش يافته و اين امر باعث افزايش نرخ بهره می شود و با افزایش یافتن نرخ بهره سرمایه گذاری کاهش و نتیجتا تقاضای کل کاهش ‎sulk wo‏ با افزایش یافتن سطح عمومی قیمتها تقاضا برای پول افزایش يافتة و این افز باعت افزاینش نزخ بهزه فی شود . با افزایش نرخ بهره مصرف نیز کاهش می یابد. در نتیجه با کاهش مصرف تقاضای کل نیز کاهش می یابد. هنگامی که ثروت حقیقی مردم افزایش می یابد. مصرف نيز افزايش مى ‎wb‏

صفحه 21:
* با افزايش مصرف, تقاضاى كل نيز زياد مى شود و برعكس منحنى عرضه كل متفاوت از منحنى عرضه یک بنكّاه يا بازار انفرادى است. در یک بنكاه منحنى عرضه به فرض ثابت بودن قيمت نهاده ها استخراج مى شود ؛ اما در منحنى عرضه كل با تغيير يافتن سطح عمومى قيمتهاء از جمله قیمت نهاده های مورد استفاده بنگاه ها نیز تغییر می يیابد. بنابراین نمی توان منحنی عرضه کل را با فرض بات قیمت نهاده ها استخراج کرد.

صفحه 22:
* اندازه گیری درآمد و ستاده مالی حسابداری مالی ابزاری است که از طربق ثبت جریانها و موجودی های اقتصادی , عملکرد اقتصاد را ترسیم می کند و امکان ارزیابی عملکرد اقتصاد و انحراف آن از اهداف تعیین شده می کند. هدف حسابداری ملی توضیح ساختمان اقتصادی جامعه و مصرفی اجزاء آن است. با اندازه گیری درآمد ‎wo Wl‏ توان در رابطه با میزان توسعه یافتگی و سطح زندگی مردم متفاوت نمود.

صفحه 23:
۱ واژه های کلیدی در رابطه با اندازه گیری درآمد و ستاده مالی * محصول ناخالص مالی(6۱18) * محصول ناخالص داخلی(6۲۴)) (NNP) dle ‏محصول خالص‎ ٠ * درآمد ملی (۱۱) * درآمد شخصی(۴۴) . درآمد شخصی قابل تصرف(4۲۳۱

صفحه 24:
* محصول ناخالص ‎(GNP) slo‏ * عبارنست از ارزش بازاری کل ستاده ها(مچموعه کالاها و خدمات) با کاربرد عوامل تولید و منابع یک کشور در طی یک دوره زمانی معین و می توان به صورت ارزش بازاری تمامی کالا و خدمات نهایی تولید شده در داخل کشور در یک سال معین تعریف نمود.

صفحه 25:
‎٠‏ حدود(61۴): * قبل از اندازه گیری 6۱۱۳ بايد تشخيص دهيم كه ‏چه عناصري در أن لحاظ می شود و چه عناصرس را نبايد در ان ثبت نمود. ‎٠‏ الف) درآمد و ارزش ايجاد شده توسط عوامل توليد تحت مالكيت شهروندان ايرانى, درامد نيروى كار ايرانى جه در داخل و جه در خارج برای یک شركت خارجى كار كند جزئى از محصول ناخالص مالى ايران تلقى مى شود.

صفحه 26:
‎٠‏ ب) ارزش کالا و خدمات نهایی: ‏* آن دسته از کالا و خدماتی است که به تازگی تولید شده و به مصرف کننده نهایی فروخته شود و در فرایند تولید مجدد قرار نمی گیرد . به خاطر پرهیز از محاسبه مضاعف. ارزش کالاها و خدمات واسطه ای در تعریف 6۱۱ لحاظ نمی شود . برای پرهیز از احتساب مضاعف. ارزش افزوده ای که در هر مرحله از تولید ایجاد می شود لحاظ می شود. ‏ارزش افزوده هر مرحله عبارتند از: ارزش ستاده ایجاد شده در ان مرحله منهای هزینه خرید کالاهایی که به عنوان مواد اولیه با کالاهای واسطه ای به آن مرحله وارد شده اند.

صفحه 27:
‎(z°‏ كالاهاى دست دوم: ‏* محصولات تولید شده در سالهای گذشته درطل6 سال جاری ثبت نمی شوند. ‏* د) خرید و فروش اسناد مالی و سهام و اوراق قرضه در 6۱۱۳ لحاظ نمی شود. ‎

صفحه 28:
‎٠‏ محصول ناخالص داخلی(6۳0۳) ‏۴ عبارتست از ارزش کالاها و خدمات ‎wei wiki‏ شده در درون مرزهای ملی در طی یک دوره معین. در محاسبه 3](۴) ملیت صاحب عوامل تولید مطرح نیست و مهم کالاها و خدمات تولید شده در داخل کشور است.

صفحه 29:
‎٠‏ سرمایه گذاری ‏* سرمایه گذاری به معنی خرید ساختمان. ماشین الات و تجهیزات به منظور افزایش توان تولید اقتصاد است و موجب افزایش موجودی سرمایه اقتصاد می شود. بنگاه ها موجودی سرمایه و سایر ‎salar alge‏ زا در فزایتد تولید.به کار قي ‎gS‏ ‏بخشی از موجودی سرمایه در جریان تولید, معیوب ويا از بين مى رود. ‏زوال و نقصان و يا تخريب موجودى سرمايه, اینتهلاک بنانم. داره: بنائراين بكشبى ان سترهاية و دارائی های اقتصاد در جریان تولید مستهلک می شود و باید در حسابهای ملی لحاظ شود. متاسفانه در ‎bid GDP sGNP‏ نمی شود, براى رفع اين اشکال محصول خالص ملی تعریف می شود.

صفحه 30:
* محصول خالص ‎(NNP). slo‏ * عبارت است از محصول ناخالص ملی منهای استهلاک. ° درآمد ملی (۱!۱) * عبارت است از درآمدی که در فرایند تولید کالا و خدمات, نصیب عوامل تولید می شود. ‎Shy‏ ‏محاسبه درآمد ملی باید چند قلم به محصول خالص اضافه و چند قلم را از آن کسر نماییم.

صفحه 31:
* استخراج درآمد ملی (GNP) slo ‏محصول ناخالص‎ * * کسر می گردد: استهلاک سرمایه های ثابت * نتیجه: محصول خالص ملی(۱(۱۱۴) * کسر می گردد: مالیات غیرمستقیم تجاری * اضافه می شود: کمک دولتها به شرکتها * نتيجه: درآمد ملی

صفحه 32:
" مالیات غیرمستقیم تجاری شامل مالیات بر فروش و يا بر واحد فروش رفته است که در قیمت کالاها و خدمات لحاظ می شود لذا بخشی از 6۱۱۳ و۱۱۱۱ است و چون به خزانه دولت واریز می شود نباید در درآمد ملی لحاظ شود کمک های دولت یه شرکتها باعث افزایش منابعی می شود که بنگاهها به شکل درآمد به عوامل تولید توزیع

صفحه 33:
8 درآمد شخصی * عبارت است از کل درآمدی كه عملا نصيب خانوارها می شود. ‎٠‏ استخراج درآمد شخصی ‏. درآمد ملی ‏* کسر می گردد: سود توزیع نشده شرکتها پرداخت بابت بیمه های اجتماعی ‏* اضافه می شود: پرداختهای انتقالی ‏* كسر مى كرددة مالیات شخصی ‏. نتيجه: درآمد شخصى قابل تصرف

صفحه 34:
درآمد شخصی قابل تصرف: * عبارت است از درآمد شخصی منهای مالیات شخصی و به مخارج شخصی و پس انداز شخصی

صفحه 35:
* محاسبه(6۱(۴) روشهای مختلف : 1- روش مخارج 2- روش درآمد 3- روش ستاده

صفحه 36:
* روش مخارج : (۱-)+6)+0+۱ ‎GNP=‏ ۴ 0 مخارج خانوارها جهنخرید كا للها و خدماءتيعنى مصرف ‎alt‏ مخارج بنگاهها جهنتهیه سرمایه جدید یعنی سحونايه #لذاوي ‏ا : هزينه هاىدولتجهتخريد كا للها و خدماتيعنى مخارج دولتى ‏۴ صادرات ‏۴ : واردات ‏* (-2): مخارج به خالص صادرات

صفحه 37:
واودات2 با علت منفی نشان داده شده است مخارج انجام شده برای خرید کالاها و خدمات از خارجی می باشد و باید در محاسبه 6۱۳ لحاظ شود. ۳ بدستآمده از جمع مصرف, سرمایه گذاری مخارج دولتو خلضصصادراتب رحسيقيمتهابازار مى اشد 6۱۱8 بدستآمده بر حسبایزشبازاروبه لین‌دلیل‌که مالاتبر کالها و خدماتب‌اعنلفزلیش قیمتلنها می‌شود نشان‌دهنده پاداش‌و درآمد عولمل تولید نیست‌در چنین‌حالی‌قیمتب ازاریکا لاب زرگتر از مجموع پرداخنبه عولملت ولید اسنبه همین‌علت بخشیاز قیمتبه صوریمالانبه دولبلنتقا لافته و نصیبعولمل‌تولید نمی‌شود. در مقابله با حات فوق بارانه يا سوبسید باعتکاهش‌قیمتب ازاری محصولات‌شده و در بک‌چنین‌حالی, دریافتی‌عوامل تولید برابر با ارزش‌کالابه علاوه ارزش‌پارلنه است

صفحه 38:
روش درامد * در محاسبه اين روش اين سوال مطرح است که هر یک از عوامل تولید با مشارکت در فعالیتهای اقتصادی, چقدر درآمد به دست می آورند و با جمع زدن این درآمد ‎cars GNP‏ آوردیم درآمد تولید به موارد زیر تقسیم می شود که عبارتند از:

صفحه 39:
: 1-جبران خدمات کارکنان: 5 الف) دستمزد حقوق پرداختی به خانوارها از سوی بنگاه ها و دولت ۴ ب) اضافه بر حقوق و دستمزد ‎SoS Joli‏ کارفرمایان بابت بیمه هلی اجتماعی و بازنشستگی 2 سود شرکتها ‎٠‏ 3- درامد ناشی از فعالیتهای غیرشرکتی و مالکیت فردی که شامل درامدهایی است که از فعالیتهای خوداشتغالی همچون پزشکی, ارایشگری, نجاری, نانوایی و ... بدست می آورند. ‏* 4- درآمد اجاره شامل انواع درآمدهلیی که از ‎dro‏ دارایی های مادی و معنوی بدست می ‎dul‏ ‎٠‏ 5- خالص بهره دریافتی. بهره شرکتها بابت وامی که از خانوارها گرفته اند.

صفحه 40:
* تولید ناخالص ملی از حاصل جمع درآمدهای 5 گانه ی فوق و لحاظ نمودن تعدیلات ضروری بدست معن آید. ‎٠‏ محصول ناخالص ملی> درآمد ملی+استهلاک+(پرداختهای انتقالی- مالیات غیرمستقیم) ‎

صفحه 41:
* روش ستاده * در این روش ارزش کالا و خدمات را جمع زده و ۳ را محاسبه می کنیم . در اين روش ارزش کالاها و خدمات نهایی مد نظر است و ارزش کالاها و خدمات واسطه ای را نباید در نظر بگیریم و داریم: * استهلاک+خالص درآمد عوامل از خارج+ ارزش کالا و خدمات نهایی< 6۱۳

صفحه 42:
" محدودیتهای مفهوم !6۱و روشهای محاسبه آن ۴ روش هاى تخصيص ‎6١/5‏ به برخى دلايل كه به آن شاره مى شود . تصوير كاملى از عملكرد اقتصاد و ارزش توليدات را فراهم نمى كنند. اين دلايل ساوح از: 1-تولید برای خود مصرفی 2- اقتصاد زیرزمینی * 3- !6۱ و رفاه اقتصادی و اجتماعی

صفحه 43:
1-تولید برای خود مصرفی: در تولید برای خود مصرفی بخش قابل توجهی از محصولات تولید علل خصوصی در کشاورزی جهت مصرف تولید کننده آنها در جایی ثبت نمی شود پس 0۱1۳ نیز ثبت نمی شود. در تولید برای خودمصرفی , مقدار واقعی 6۱۱۳ بیشتر از مقداری است که از سوی سازمانها و مسئولان تهیه و نگهداری حسابهای ملی برای 6۱18 اعلام می شود: 2- اقتصاد زیرزمینی: در هر اقتصادی تعدادی از معاملات هستند که اساسا ثبت نمی شوند و یا کتر از مقدار واقعی ثبت ‎Wo‏ شوند. عدم ثبت چنین معاملاتی دارای دو علت می باشند: 1- غیرقانونی بودن 2- به منظور فرار افراد از مالیات دادن. به اقتصاد زیرزمینی, اقتصاد سیاه نیز گفته می شود و به علت ثبت نشدن در جایی, در 0۱۱۴ نیز ثبت نمی شود . در اقتصاد زیرزمینی مقدار واقعی 6۱1۳ بیشتر از مقدار واقعی شده آن است.

صفحه 44:
* ۱0 و وفام اقتصادعو اجتماعی * عقیده طرفدازان زشد اقتضادی بز این است که هر اندازه نرخ رشد اقتصادی بیشتر باشد و جامعه دسترسی بیشتر به کالاها و خدمات داشته باشد. رفاه جامعه افزایش می یابد . در حالیکه مطابق با نظرات طرفداران صلح سبز, رشد اقتصادی و افزايش سطح فعالیتهای اقتصادی باعث کاهش منابع طبیعی و آلودگی محیط زیست می شود. به عنوان مثال اگر اوقات فراغت مردم افزایش یابد باعث افزايش رفاه افراد ‎no azole‏ شود در حالی که این افزايش رفاه 59 ‎GNP‏ ‏ثبت نمی شود . بااینکه کار زنان خانه دار و بچه ها در ثبت نمی شود به دلایل فوق ۵۱۸8 قادر به ارزیابی رفاه اقتصادی و اجتماعی جامعه نیست. هرگاه یک متفیر بر حسب قیمتهای جاری محاسبه گردد. اصطلاحا به آن ارزش اسمی می گویند.

صفحه 45:
۰ 6۱۱ اسمعو 6۱۳ ولقعی ‎GNP aS Giger >‏ اسمى نسبت به !۸)واقعی این است که در محاسبه 6۱۱۳ رسمی هم افزایش تولید او سم افرایش قیمت کاط و حدحاهه دز ‎Het‏ ‏گرفته می شود. در حالی که در محاسبه ۳۴واقعی تنها میزان افزایش تولید کالاها و خدمات در نظر گرفته می شود زیرا قیمت ثابت و متاثر از قیمتهای سال پایه است. ‏6۴ سرانه * برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر بهتر است از 6۱۳۴ سرانه در کنار 0۱۱۳ استفاده کنیم

صفحه 46:
* مشکلات کلان اقتصادی * تورم و بیکاری دو معضل اساسی اقتصاد می باشند که حل همزمان هردو به سختی امکان پذیر است. " بحران, کسادی» رونق و ادوار تجاری * اقتصاد از یک زمان به زمان دیگر با فراز و نشیب همراه است. اين فراز و نشیب و نوسان در سطح فعالیتهای اقتصادی به دور تجاری موسوم است. بر روی محور افقی زمان و بر روی محور عمودی مقدار ۴ل2) ثبت شده است. اگر در هر دوره , تمامی عوامل تولید و منابع موجود در فعالیتهای اقتصادی به کار گرفته شوند, اقتصاد بر روی خط مسیر بالقوه اقتصاد قرار خواهد گرفت. اما اگر بخشی از عوامل تولید دچار بیکاری باشند, میزان تولید در سطحی کمتر از خط مزبور خواهد بود. به این خط مایل. مسیر زمانی ۱۳ خط روند لات‌اطلاق می شود . مسیر زمانی 0۱دارای شیب صعودی است.

صفحه 47:
* به دورانی که !۱ حداقل برای دو فصل متوالی كاهش يابد. اصطلاحا بحران اطلاق ‎wo‏ شود. وقتی بحران بسیار عمیق باشد و برای مدت طولانی استمرار یابد به آن کسادی گفته می شود.

صفحه 48:
* ادوار تجاری: عبارت است از نوسان اقتصاد در حول نیروهای بالقوه اگر اقتصاد از وضعیت حقیقی به سمت نقطه اوج حرکت کند , در این شرلیط اقتصاد با بهبود رونق قرار ‎wo‏ گیرد . در طی دوران بهبود اقتصادی, اشتغال عوامل تولید افزایش می یابد و همین امر منجر به افزایش تولید می شود. حرکت اقتصاد از وضعیت اوج به وضعیت حقیقی اصطلاحا به دوران انقباض, رکود و بحران موسوم است. در طی دوران رکود میزان اشتغال و ستاده کل کاهش می یابد و اقتصاد بر روی مسیر زمانی واقعی خود و در سطحی پایین تر از مسیر زمانی بالقوه قرار مى كيرد وقتى ركود و بحران عمیق باشد و برای مدت قابل توجهى ادامه يابد به ان اصطلاحا کسادی گفته می شود.

صفحه 49:
* بیکاری و چگونگی اندازه گیری آن بیکاری به وضعیتی اطلاق می شود که برای بخشی از نیروی کار حاضر است با دستمزد جاری مشغول به کار شود , فرصت ‎law‏ موجود نباشد. بیکاری یکی از نشانه ‎sk‏ بارز بحران و رکود اقتصادی است. افرادی که دارای شغل نمی باشند به دو گروه تفکیک می شوند ؛ یا بیکار هستند . يا اساسا در زمره نیروی کار قرار نمی گيرند. بیکار به فردی اعللاق فى يتوه كه حاصر يه كاز باش و على رركم کوشش, شغلی به او پيشنهاد نشود. نيروى كار عباررزت است از مجموع افراد دارای شغل و افراد بدون شغل ۴ نرخ بیکاری عبارت است از نسبت افراد بدون شغل(بیکار) به کل نیروی کار

صفحه 50:
* نرخ مشارکت عبارت است از ز نسبت نیروی کار به کل جمعیت کشور که در سن مجاز, فعالیت اقتصادی دارند. * نرخ بیکاری شاخصی است که میزان بیکاری را در یک ‎aba‏ معین از زمان نشان می دهد ولی راجع به مدت استمرار لن اطلاع نمی دهد. در دوران رکود. هم تعداد افراد بیکار و هم متوسط زمان بیکاری افزایش می یابد.

صفحه 51:
* انواع بیکاری * ,1-ییکازی اضطکاکن: 2:بیکاری سافتاژی ؟ او بیکاری ادواری * 1-بیکاری اصطکاکی: افراد به هر دلیل کار قبلی خود را رها کرده باشند و مدتی طول می کشد تا کار مورد علاقه خود را پیدا کنند و در این مدت بیکار هستند. این نوع بیکاری در اقتصاد اجتناب ناپذیر استکه به بیکاری اصطکاکی یا عارضی معروف است؛ به عبارت دیگر به عدم انطباق سریع مهارتهای افراد با فرصتهای شغلی, بیکاری اصطکاکی به وجود می آید.

صفحه 52:
۴ 2- بیکاری ساختاری: نوعی از بیکاری ‎ol als aS‏ تغییرات ساختاری اقتصاد است. مثل کاهش, نقش دولت در اقتصاد و کاهش کارکنان بخش عمومی. رفع بیکاری ساختاری در مقایسه با بیکاری اصطکاکی به مدت زمان بیشتری نیاز دارد. ‎٠‏ 3- بیکاری ادواری: ‏به هنگام کسادی و رکود اقتصادی ظاهر می شود . در این مواقع. محصول بنگاهها به فروش نمی رسد و آنها ناچار به کاهش سطح تولید هستند, به اخراج نیروی کار روی می آورند.

صفحه 53:
تورم تورم به معناى افزايش ‎wold‏ سطح عمومی قیمت هاست. در طی نوسانات اقتصادی معمولا به هنگام بهبود و رونق تورم ظاهر می شود. تورم یک پدیده مشکل زا است زرا موجب کاهش, قدرت خرید می شود. با تغییر نرخ تورم. درآمد و دستمزد افراد نیز تغییر می کند و بر توزیع درامد بین افراد جامعه نیز تاثیر می گذارد.

صفحه 54:
" تعریف تورم و چگونگی اندازه گیری آن * تورم را نباید با افزایش قیمت یک یا چند کالا یکسان پنداشت. تورم به معنی افزایش سطح کلی قیمت هاست. برای اندازه گیری تورم باید قیمت تعداد زیادی از کالا و خدمات را در نظر گرفت و سپس متوسط تغییر در قیمت آنها را محاسبه نمود. اگر قیمت کالاها در یک دوره زمانی معین افزایش داشته باشد در اين صورت. آقتصاد دچار تورم و اگر کاهش داشته باشد. اقتصاد با انقباض قیمتها ضد تورم مواجه می باشد. 6۵۱18 اسمی عبارت انتنت از ارزنش کالاها و خذفاتی کة ذر طول یک وه تمعيني تولية ‎oa‏ احد البته بت قیفت جازی برای عحاسبه لام واقفی باید آتر هرگونه تغییر در سطح عمومی قیمتها را کنار بگذاریم. اگر میزان ستاده واقعى اقتضاد نسيت: به‌سال گذشته تفییر :نکرده:بانشد ولق تطح كلت فيميها دو تراب يا تدروو اين صورت 6100 اسفى سيت يه سال كدفته دويرا بر خواهد يقد

صفحه 55:
شاخص قیمت شاخص قیمت ابزاری برای اندازه گیری میزان تغییر در سطح کلی قیمتها شاخص قیمت خرده فروشی(6۳۱) اين شاخص در ایران توسط بانک مرکزی محاسبه می شود. برای محاسبه این شاخص ابتدا مجموعه ای از کالاها که در ماه توسط یک فرد شاخص شهری مصرف می شود تعیین می گردد. به مجموعه کالاهای که توسط این فرد شاخص مصرف می شود« سبد بازار» اطلاق می شود. شاخص قیمت خرده فروشی ابزاری است برای اندازه گیری تغییرات قیمت کالاهای موجود در اين سبد از اين شاخص برای اندازه گیزی تیخ تورم و تتطیم سیاستهای اقتصادی استفاده می شود.

صفحه 56:
شاخص قیمت تولید کننده لین شاخص به شاخص قیمت عمده فروشی نیز معروف است. و تتوتتط. قیعته دریافیی بزلجد کییدگان آسنتت. این ساحضن. متوصنط قیفت دزیافتی تولید کنگان من باشد. در هحاسیه اين شاخص قیمت پرداختی مصرف کنندگان مورد توجه نیست بلکه قیمت کالا در معامله بین بنگاه ها لحاظ می شود. شاخص قیمت خرده فروشی برای سه گروه کالا محاسبه ی شود. 1-کالای ساخته شده 2- کالاهای واسطه 3- مواد خام شاخص قیمت تولید کننده, تغییر قیمت در مرحله تولید را نشان می دهد. محاسبه 6۱18 واقعی: برای محاسبه 6۱18 واقعی هر سال کافن ‎cowl‏ 6۱۷۴ اسمی:همان:سال زابر شاخصض قیمتد همان سال تقسیم کنیم.

صفحه 57:
به عقیده کینز, میزان درآمد ملی متاثر از میزانی است که بنگاهها و خانوارها قصد دارندبرای خرید کالاها و خدمات خرج کنند. کل مخارجی که خانوارها و بنگاه ها و سایر عاملین اقتصادی برای خرید کالاها و خدمات برنامه ریزی کرده اند به تقاضای کل موسوم است. در این بخش, تغییر در تقاضای کل و تاثیر آن بر سطح فعالیتهای اقتصادی و درآمد ملی را برای یک اقتصاد دو بخشی که شامل خانوارها و بنگاه هاست توضیح می دهیم.

صفحه 58:
* در یک اقتصاد دوبخشی, تقاضا از عنصر نشکیل شده است: ى كل از دو * الف) مخارج مصرفی خانوارها :_ ب) مخارج سرمایه گذاری بنگاهها

صفحه 59:
: الف) مخارج مصرفی خانوارها: خانوارها در هر دوره درآمدی کسب می کنند که بخشی از ‎ol‏ را صرف خرید کالا و خدمات می نمایند و بخشی را پس انداز لی از تقاضای کل را تشکیل مي دهد. كيثر مصرق:را تابعی از درآمد می دانست. درآمد قابل تصرف وفق نظر وی درآمدی است که خانواده ها از طریق کارکردن بدست می آورند بعلاوه پرداختهای انتقالی دولت منهای مالیات دریافتی دولت. رابطه بین درآمد و مصرف را در قالب تابع مصرف زیر نمایش می دهند: ‎C=fly) °‏ در رابطه فوق » متغیر مصرف و ۷ متغییر درآمد و ؟ علامت تابع می باشد و بصورت. مصرف تابعی از درآمد است خوانده میشود.

صفحه 60:
* ب)سرمایه گذاری: * سرمایه گذاری جز دیگر تقاضای کل می باشد. و عبارت است از اقدامی است ‎sly‏ ایجاد ارزش در اینده:سرمایه گذاری عملی است که موجب افزايش موجودی سرمایه می شود. * انواع مخارج سرمایه گذاری: مخارج:شرمايه گذاری:در علم افتضاد بة 3 چیز تفکنک می شود: * 1-سرمایه گذاری شرکتها دز ایجاد. ساختمان و خزید ماشین آلات: و تجهیزات * 2- سرمایه گذاری در ایجاد ساختمانهای مسکونی * 3- سرمایه گذاری در موجودی انبار * در بین سه جزء سرمایه گذاری , سرمایه گذاری شرکتها از آهمیت بیشتری برخوردار است. هر چه بخش بیشتری از 61۴ به سرمایه گذاری اختصاص یابد ظرفیت تولید جامعه بیشتر خواهد شدودر آینده کالاها و خدمات:و زفاه پیشتری در دسترتن خواهو:بوو. ماشتن. آلات<ف قصعاتن که یکدرکت :جزیدازی وبا تولید کرده است و اکنون در انبار قرار دارد نوعی سرمایه محسوب ‎nro‏ شوند و تغییر در موجودی انبار به معنی سرمایه كتارزق ات

صفحه 61:
تعادل به وضعیتی گفته می شود که هیچ انگیزه و گرایشی برای تفییر وجود نداشته باشد. در اقتصاد کلان هنگامی که تقاضای برنامه ریزی شده و عرضه برنامه ریزی برنامه ریزی شده برابر باشند, بازار کالاها و خدمات در تعادل خواهد بود. در حالت تعادل, تغییر ناخواسته در موجودی انبار وجود نخواهد داشت. افزایش ناخواسته در موجودی انبارح تقاضای کل< ستاده کاهش ناخواسته موجودی انبارت تقاضای کل > ستاده افزایش اولیه در سرمایه گذاری یک موجی از افزایش مخارح و درآمد را ایجاد می کند که در نهایت میزان افزایش تولید و درآمد به مراتب بیشتر از افزایش اولیه سرمایه گذاری خواهد شد. به اين موضوع «اثر فزاینده» اطلاق می شود. جریان افزایش تولید و درآمد ناشی از افزايش اولیه سرمایه گذاری تا رسیدن به نقطه تعادل جدید ادامه می یابد و بعد متوقف می شود.

صفحه 62:
سیاستهای کلان به مجموعه ای از اقدامات دولت جهت دستیابی به اهداف کلان اقتصادی اطلاق می شود. اقتصاد دانان در اولویت ‎ge Ga‏ اهداف مختلف,اختلاف نظر دارند. سیاستهای کلان اقتصادی به دو گروه تفکیک مى شوند: الف) سیاستهای طرف نقاضا ب) سیاستهای طرف عرضه

صفحه 63:
* الف) سیاستهای طرف تقاضا: این سیاستها به سیاستهای مدیریت تقاضا نیز موسوم است و به مجموعه ای از اقدامات دولت اطلاق می شود که هدف ‎gil‏ ‏تثبیت اقتصاد و کاهش نوسانات اقتصادی است. ‎٠‏ سیاست پولی: اقداماتی که دولت به کمک آن, نرخ رشد عرضه و پول نرخ بهره را کنترل می نماید. ‎٠‏ سیاست مالی: مخارج و مالیات دریافتی دولت به منظور تحریک تقاضای کل و نثبیت آن سطح مطلوب به سیاست مالى معروف میباشد. سیاستهای مالی دولت به سه شکل قابل اجراست: ‏* تغییر در مخارج دولت برای خرید کالاها و خدمات و استخدام نیروی کار ‏* تغییر در نرخهای مالیاتی و مالیات دریافتی ‏* تغییر در مخارج انتقالی دولت ‏* سیاستهای مالی و پولی به سیاستهای انبساطی و انقباضی معروف است. ‏* سیاسنهای انبساظی: موجب افزایش تقاضای کل می شود. ‏* سیاستهای انقباضی: با هدف کاهش تقاضای کل می باشد.

صفحه 64:
* ب) سیاستهای طرف عرضه: در دهه 70, اقتصاد برخی از كشورها به طور همزمان دچار رکود و تورم گشت. سیاستهای طرف تقاضا قادر به حل مشکل رکود و تورم به طور همزمان نبودند. لین سیاستها از طریق تحریک تقاضای کل در صدد هدایت فعالینهای اقتصادی به سطح مطلوب می باشند. حل مشکلات مطروحه در گرو ایجاد انگیزه برای افزایش عرضه کل است. بدین منظور اقتصاددانان اقدامات ذیل را 1- اصلاح بازارکار؛ دربازار کار عواملی وجود دارد که مانع افزايش اشتغال می شود و برای رفع بیکاری و افزایش تولید. رفع این موانع اجتناب ناپذیر است.

صفحه 65:
* 2-اصلاح نظام مالیاتی: * مالیات بر درآمد بین درآمد فرد و دریافتی خالص وی شکاف ایجاد می کند. هرچه نرخ مالیات بر درآمد بیشتر باشد, افراد از تلاش و کوشش بیشتر منصرف خواهند شد و هرچه این نرخ کمتر باشد آنها انگیزه بیشتری برای تلاش خواهند داشت و خطر تله بیکاری کاهش می یابد. در نرخهای ‎oul GWE‏ با افزايش نرخ مالیات. درامد مالیاتی دولت افزايش مى يابد اما از یک نرخ معین به بعد افزایش نرخ ‎OWL‏ نه تنها موجب افزايش درامد مالیاتی دولت نمی شود بلکه موچب کاهش آن می شود. 3-مقررات زدایی: * به این معنی که قوانین و مقرراتی که فعالیت بخش های اقتصادی را کنترل می نماید, لغو گردد. گرچه اين مقررات جهت رفاه جامعه وضع می شوند ولی در عمل مانع توسعه فعالیت اقتصادی و موجب کاهش کارایی و رقابت در بازارها مى شوند.

صفحه 66:
4-خصوصی سازی به معنی کاهش تصدی دولت و افزایش نقش بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی است. علاوه بر سیاستهای طرف عرضه و تقاضاء نوع ديكرى ز سیاستهای اقتصادی تحت عنوان ‎slgiwlw‏ ‏درآمدی وجود دارد که هدف از اعمال آنهاء کنترل تورم می باشد. در این روش , دولتمردان به منظور محدود نمودن نرخ رشد تورم از افزایش درآمد افراد ممانعت به عمل می آورند و با جلوگیری از افزایش درآمدها, تقاضا و همچنین هزینه تولید کالاها و خدمات افزایش می ‎ul‏

صفحه 67:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
16,000 تومان