تغذیه

اهمیت کنترل مواد غذایی در سطح عرضه و برنامه های آینده

ahamiat_kontrol_mavad_ghazaee_dar_sathe_arze_va_barnamehaye_ayande

در نمایش آنلاین پاورپوینت، ممکن است بعضی علائم، اعداد و حتی فونت‌ها به خوبی نمایش داده نشود. این مشکل در فایل اصلی پاورپوینت وجود ندارد.






  • جزئیات
  • امتیاز و نظرات
  • متن پاورپوینت

امتیاز

درحال ارسال
امتیاز کاربر [0 رای]

نقد و بررسی ها

هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که نظری می نویسد “اهمیت کنترل مواد غذایی در سطح عرضه و برنامه های آینده”

اهمیت کنترل مواد غذایی در سطح عرضه و برنامه های آینده

اسلاید 1: به نام خداوند بخشنده مهربان

اسلاید 2: اهميت كنترل مواد غذايي در سطح عرضه و برنامه هاي آيندهمهندس سیدرضا غلامی رييس اداره بهداشت مواد غذايي وبهسازي اماكن عموميمركز سلامت محيط و كار وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي

اسلاید 3: مقدمه :تأمين سلامت غذا در كنار تلاش براي تهيه غذا اهميتي دو چندان دارد . مسئوليت مهم دولت ها تأمين سلامت زنجيره غذايي از مزرعه تا سفره است و براي عملي كردن آن همكاري بين بخشي وسيعي لازم بوده و هر بخشي وظايف خود را بايد بدرستي انجام دهد. پديده جهاني شدن و افزايش مسافرت ها و توسعه گردشگري و همچنين افزايش مصرف غذا در خارج از منزل در جوامع مختلف بيماريهاي منتقله از غذا را به عنوان يك مشكل بهداشتي جهاني مطرح كرده است . 3

اسلاید 4: ادامه مقدمه :مواد غذايي از توليد تا سفره دچار تغييرات زيادي شده است و با عوامل مختلفي در تماس مي باشد بنابراين به جهت حفظ سلامت غذا و عرضه مواد غذايي سالم نيازمند به كنترل مستمر مي باشد. يكي از مراحل مهم كنترل بهداشتي مواد غذايي در سطح عرضه مي باشد . 4

اسلاید 5: بهداشت محيط و بيماريهاي مرتبط غذا :بهداشت محيط : كنترل كليه عوامل محيطي كه به نحوي با سلامتي انسان مرتبط مي باشد را بهداشت محيط مي گويند.بهداشت سدي است در مقابل بيماريهاي واگير از جمله بيماريهاي مرتبط با غذا در انتقال بيماري سه فاكتور مهم :عامل بيماريمحيط مناسبميزبان نقش اساسي دارند .5

اسلاید 6: از طرفي فعاليت هاي بهداشت محيطي يك خطر جدي براي قطع اين سيكل بوده يعني محيط را براي انتقال مسدود مي نمايد .پس دقت عمل در كنترل بهداشتي و نظارت مستمر از اهميت بالائي برخوردار است .6عامل بيماريميزبانمحيط مناسبدرجه حرارت PHرطوبت اقدامات بهداشت محيطي

اسلاید 7: خطرات مرتبط با مواد غذايي 7

اسلاید 8: خطرات ميكروبي :هر سال حدوداً 2/3 ميليون كودك در اثر اسهال جان خود را از دست مي دهند و بيش از ميليونها نفر در اثر ابتلا مكرر به اسهال دچار سوء تغذيه مي شوند . در گذشته اين مشكل را تنها مربوط به آب آلوده و اقدامات بهداشتي ناكافي مي دانستند اما امروزه غذا به عنوان يك راه مهم انتقال شناخته شده است و حدود 70 درصد تمام موارد را شامل مي شود .8

اسلاید 9: پيشگيري از بيماريها با منشاء‌ مواد غذايي از اهميت زيادي برخوردار است . زيرا اين بيماريها قادر به ايجاد اثرات كوتاه و بلند مدت بر وضعيت تغذيه هستند .عوامل ميكروبي مي تواند از طريق محيط (‌آب و خاك و هوا ) و سطوح محل تهيه و عرضه و فرد درگير در تهيه و عرضه غذا و تجهيزات وارد غذا شده در نتيجه باعث آلوده شدن غذا گشته كه در نتيجه عفونت ومسموميت غذايي را بوجود مي آورند.9

اسلاید 10: خطرات شيميايي :يك غذاي ايمن و مغذي نه تنها بايد عاري از هرگونه آلودگي ميكروبي باشد بلكه بايد از آلودگي هاي شيميايي طبيعي و مصنوعي نيز مصون باشد. افزودني هاي غذايي مانند شيرين كننده ها، رنگ ها، آنتي اكسيدان ها و ساير مواد شيميايي مورد استفاده در فرآيند مواد غذايي براي بهبود كيفيت ، ايمني و ماندگاري مواد غذايي به طور ملي و بين المللي بويژه توسط Codex قانونمند شده اند . 10

اسلاید 11: آداب و رسوم سنتي در بعضي از كشورهاي در حال توسعه نيز باعث بروز مشكلاتي مي شود . ( استفاده از لعاب هاي اكسيد سرب در ظروف سفالي )تقلب در مواد غذايي نيز هنوز به عنوان يك مشكل در كشورهاي در حال توسعه مطرح است . مثل بعضي از نوشيدني هائي كه در خيابان فروخته مي شوند حاوي رنگ هاي نساجي و يا غيرمجاز هستند . استفاده از ظروف پلاستيكي يا ظروف بر پايه تركيبات نفتي كه خطرات دي اكسيني را بويژه درشرايط نامناسب نگهداري داشته باشد.11

اسلاید 12: عدم كفايت تغذيه اي :در صورتي كه يك ماده مغذي ضروري است مانند آهن ، يد يا ويتامين A از ماده غذايي از دست برود و يا در مقادير كافي جهت تأمين نياز تغذيه اي موجود نباشد ماده غذايي مي تواند براي سلامت، نامناسب و خطرساز باشد. همچنين انواع روشهاي فرآيند مواد غذايي ممكن است باعث كاهش بعضي ويتامينها و يا ساير مواد مغذي محصولات خام شود. مثل استفاده از جوش شيرين در تهيه نان كه باعث عدم جذب آهن موجود در مواد غذايي مي گردد.12

اسلاید 13: آلرژي ها و عدم تحمل مواد غذايي :بعضي از افراد نسبت به بعضي از اجزاء مواد غذايي كه براي اكثريت خطري ندارد حساس هستند .مهمترين بخش خطرات مواد غذايي كه نظارت و كنترل بهداشتي آن بر عهده همكاران بهداشت محيط در سيستم بهداشت ، درمان كشور مي باشد خطرات ميكروبي است كه عواملي متفاوتي در بروز بيماريهاي ناشي از مواد غذايي دخالت دارند.عبارتند از :13

اسلاید 14: آلودگي متقاطع ( محيط و سطوح به غذا )ابزار و وسايل غير بهداشتيمواد غذايي ناسالم و نامطمئن آلودگي شيمياييحشرات و جوندگانحمل كنندگان غيربهداشتي مواد غذاييعدم پخت يا حرارت دهي مجدد مواد غذايي به ميزان كافيسرد يا داغ نگه نداشتن مواد غذايي به ميزان كافي 14

اسلاید 15: محل هايي كه در آنها با مواد غذايي به طريقه صحيح رفتار نشده و در نهايت منجر به بروز بيماري شده است :15

اسلاید 16: اگر ما بدانيم چرا و چگونه اين بيماريها بروز مي كنند ، آنگاه مي توانيم اقدامات كنترلي مناسب را بكار ببنديم . در كشورهاي صنعتي ، بيشتر موارد بروز بيماري مي تواند به مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي و منازل ربط داده مي شود. در كشورهاي در حال توسعه ، قسمت عمده اي از موارد بروز بيماري ها مربوط به منازل و پس از مصرف مواد غذايي خريداري شده از فروشندگان خياباني مي باشد .16

اسلاید 17: يكي از مشكلات عمده كه بيشترين درصد بروز را دارند مكان هاي ناشناخته از جمله غذاهاي خياباني مي باشند كه مشكلات بالقوه موجود در اين خصوص عبارتند از :خطرات محيطآب ناسالم خطرات آماده سازي و نگهداريمواد اوليه ناسالم 17

اسلاید 18: باسيلوس سرئوسمخزن عفونت :خاك ،‌ غبار ، غلات ،‌ ادويه جات ،‌ محصولات لبني ،‌ برنجراه انتقال :خوردن مواد غذايي بصورت خام يا نيم پخته راه پيشگيري :درجه حرارت مناسب بالاي 50 درجه غذا پخته شود18

اسلاید 19: ويبريوكلرامخزن عفونت :آب آلوده ، سبزيجات ، مواد غذايي دريايي آلوده ،‌ افراد آلودهراه انتقال :آب ، غذا ، انسان راه پيشگيري :گندزدايي آب ،‌ سالم سازي سبزيجات ، پختن كافي غذا ( 70 درجه ) ، رعايت بهداشت فردي19

اسلاید 20: كلستريديوم بوتولينم مخزن عفونت :خاك ،‌ گِل ، درياها ، سبزيجات خام ،‌ ماهي ها و صدف ها ، بادام زميني راه انتقال :غذاي نيم پخته ، كنسروهاي آلوده راه پيشگيري :حرارت مناسب مواد غذايي ، نمك سود كردن دانه ها 20

اسلاید 21: اشريشيا كلي مخزن عفونت :انسانراه انتقال :دست آلوده ، تجهيزات آلوده ، مدفوع انساني راه پيشگيري :رعايت بهداشت فردي ، بهداشت عمومي ، نظافت و گندزدايي مستمر سطوح21

اسلاید 22: استافيلوكوكوس اورئوس ( طلايي )مخزن عفونت :انسان ( بيني ، دست ، عفونت هاي پوستي )راه انتقال :دست انسان ، آب ريزش حاصل از بيني راه پيشگيري :رعايت بهداشت فردي 22

اسلاید 23: زمان های نمونه برداری در سطح عرضه :هنگام مسمومیت غذایی و اپیدمی ها شکوائیه ( خریدار و فروشنده )نظارت و کنترل مواد غذایی خاص (مواد غذایی تهیه شده در مراکز صنفی از قبيل : كباب كوبيده – بستني سنتي – آب ميوه سنتي ...)23

اسلاید 24: نگهداری مواد غذایی باقیمانده از نوع نمونه :در هنگام بررسی شکوائیه یا اپیدمی سه نمونه اخذ شده که یک نمونه جهت آزمایش و دو نمونه دیگر نزد مقامات مسئول و یا طرفین دعوا با نوشتن صورتجلسه رسمی و مهر و موم بقیه مواد غذایی مذکور در محیط مناسب که احتمال آلودگی را افزایش ندهد نگهداری شود .24

اسلاید 25: حمل و نقل و نگهداری نمونه ها :مواد غذایی خشک و کنسروها کمتراز45 درجه سانتیگرادمواد غذایی فاسد شدنی غیر منجمد 0 الی 5 درجه سانتیگرادغذاهای منجمد در حال انجماد25

اسلاید 26: نمونه برداری از سطوح و وسایل:برداشت توسط سوآببرداشت نمونه به روش تماسی استفاده از محیط کشت آگاربرداشت نمونه به روش خراشیدن سطوح چوبی یا لاشه حیواناتبرای آزمایش دستمال های آشپزخانه ، اسفنج ها و یا برس ها باید آن ها را به طور کامل و یا قطعاتی از آن ها را به ظروف دهان گشاد شیشه ای سترون حاوی مایع غنی کننده منتقل کرد. 26

اسلاید 27: سیاستهای ملی کنترل بهداشتی مواد غذایی در سطح عرضه با عنايت به اهميت موضوع در بحث كنترل خطرات ميكروبي رعايت ضوابط قانوني و دقت در بازديد از اولويت برنامه هاي كنترلي در سطح عرضه مي باشد . يكي از مواردي كه ايمني غذا در سطح عرضه را مي تواند به خطر بياندازد ورود مواد غذايي غيرمجاز كه از طروق راههاي غيرقانوني و يا در مكان هاي غير مجاز توليد ،‌ تهيه و عرضه مي شوند كه كنترل اين نوع مواد غذايي طبق ضوابط موجود مثلاً رعايت ماده 16 قانون مواد خوردني ،‌ آشاميدني ،‌آرايشي و بهداشتي از اهميت ويژه اي برخوردار مي باشد .27

اسلاید 28: با كنترل دقيق و مناسب مواد غذايي در كليه مراحل بويژه در سطح عرضه که از اهميت بالائي برخوردار مي باشد و مي تواند تا 70 درصد از خطرات مذكور را كاهش دهد . 30 درصد موارد احتمالي مربوط به صنايع بوده كه با روند مطلوب تدوين ضوابط و مقررات و نظارت در پروسه توليد اين قسمت نيز رو به كاهش مي باشد . كنترل توسط بازرسين بهداشت محيط و حداقل هر فصل يكبار از كليه مراكز و اماكن تحت پوشش مي باشد . البته مراجعه بدون دقت در كليه موارد بخصوص با توجه به روند پيشرفت مواد غذايي بسته بندي و كنترل اين مواد نيز از اهميت بالائي برخوردارمي باشد .28

اسلاید 29: برنامه ریزی وداشتن طرح جامع عملیاتی بمنظوراولویت بندیهدایت و راهبری برنامه طبق طرح جامع عملیاتی کنترل ونظارت مستمر( حداقل هر فصل یکبار ) ازکلیه مراکز و اماکن جلب مشارکت مردمی از طریق اطلاع رسانی جلب مشارکت اصناف عملیاتی نمودن ماده یک آئین نامه اجرایی اصلاحیه ماده 13 قانون موادخوردنی،آشامیدنی،آرایشی وبهداشتی وگسترش آن اجرای دقیق و صحیح قوانین مرتبط29

اسلاید 30: برنامه هاي جاري و برنامه هاي جاري و آينده 30

اسلاید 31: برنامه هاي جاري و برنامه هاي جاري و آينده 31

اسلاید 32: انتظار سيستم از بازرسين ، كنترل دقيق و مطلوب از مراكز و اماكن و كاهش بار بيماريهاي ناشي از مواد غذايي در سطح عرضه مي باشد .32

اسلاید 33: 33سلامتي وتوفيق همگان را از درگاه ايزد منان خواستارم سيد رضا غلاميرييس اداره بهداشت مواد غذايي و بهسازي اماكن عموميپاييز 1387

اسلاید 34: با تشكر 34* خسته نباشيد *

20,000 تومان

خرید پاورپوینت توسط کلیه کارت‌های شتاب امکان‌پذیر است و بلافاصله پس از خرید، لینک دانلود پاورپوینت در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

در صورت عدم رضایت سفارش برگشت و وجه به حساب شما برگشت داده خواهد شد.

در صورت نیاز با شماره 09353405883 در واتساپ، ایتا و روبیکا تماس بگیرید.

افزودن به سبد خرید