صفحه 1:

صفحه 2:
Jf ‏كك‎ ‏دائلود كتاب»جزوه؛مقالاتءياوريوينتءفيلم هاى آموزشىء كاملا رايكان در‎ http://mohamadalizadeh20.blogfa.c om/

صفحه 3:
گیاهشناسی گل رز گل رز به صورت بیته ای و دزخچه ای با برگ های متنارب و مرکب پنج برگچه ای و ‎cre Ieee Ce eT ene Ee SEs ors Sie‏ هيب (110 ) مى باشد. رز جز كياهان بوده به جز گرنه ۲۱۵0/6/۵ 805۵ ‎eee dee ee)‏ اا ‎Sco‏ ‏صنایع عطر سازی ( گونه ی 900/760 ) و به عوان فضبی سبز زی Pi seo ‏طبقه يندى رزها.‎ eee ee ears Pee Beare esis eee br lee rte Ise eee SIC Sie) ea Pe Ben) اسفيد مى باشد چند بار گلدهی می کند و ‎eee ee tee‏ رز مینیتوری: رز بالا رونده مي باشد. ‎a‏

صفحه 4:
کشت رز

صفحه 5:
زئدن كل ها رز از كلمه هاى خشبى يا نيمه خشبى استفاده مى كنيم. قلمه هاى نيمه خشبى را در طول تابستان مى كيرند. به صورت كه شاخه هاى جانبى سبزولى در حال جوبى شدن درخجه رز رآ قطع مى كنيم ( بالاى يك جوائه رو به خارج و انتهاى Fe Nome. ‏اا يا كو ل‎ ain (0 Ce vey om) PVR Silo از شاخه تازه و نورسته انتخاب شوند. مهمتر MR ‏ىل‎

صفحه 6:
هرس كردن |۱۳ ‏ا ام اا ا ا‎ eet Te eed ‏.هرس كردن بيشتربراى كل هاى رز باغجه اى انجام مى شود ما كل هاى رز را هرس مى كنيم ثا.‎ 2 erery oC Enh Mie In eee ers Fede ed ta he lO ol le eT STO adel ete tae ‏بالابی به جواه های پایین برسد و همین امروز رشد گیام را پالا می برد.‎ اين روش ابتدا در كشو ونزوتلا انجام شد. فيدء اين روش اين استبكة باعث توليد كل هلى درشت ثر و ساقه هاى بلند قر مى شود و توليد برك هاى ييشتر در كياه مى شود. در تیجهاتسنز رش یه و مود آلیبشتری توسظ یاه ساختهمی شود همچنن بدینگ باعث جوان شدن گیاهمی شود روش کار: درخچه ها و بتهقبی كه قوى هست براى ابن كار انتخاب مي شوند و كل ها كوجك و دمگل آن را در مرحه ای که کاسبرگ ها در حال از شین هستد. (غنجه نخودى) راقطع مى ‎an‏ لساقه هاى داراى برك را به سمت بستريا زاويه 7*9) درجه خم مى كنيم و بعد از بنديك كياء راايه مدت يك ماد يه حال خود رها مي الع ب ا

صفحه 7:
اصلاح رز 50 ‏و‎ eS ‏بعد از اخته نمودن گلي که فقط کلاله ی مزطوب و چسبناک داد آماده ی گرد آفشانی می باشد. در مزحله بعد گل هایی که دارای گرده‎ 0 ‏ا‎ 2) Sau epee EP eer se ee ine Ps Pe Pen Ones Tey ی ‎fee re eer ees‏ | ن گیاه ۵ تا 0.0 ساله شود و گیاهانی ‎J‏ ار جديد انتخاب مى كنند و © تا © قصل ‎Serer bec Ieee eee Ee)‏ | 5310017595 يك دورهى سرمايي را يشت سر بكذارد. يكى از متد هاى ابن كار ريش جينه سرمايى ۱ پرداشت کرده و 0 قا 0 روز در جای خشک نگه می داریم. سپس بثرهای آن را با لب می شویند سپس از خراش دهی بذر ب مس ی ترم و مرطوب مخلوط نموده و در داخل كيسه بلاستيكى كييك قرار داده و در يخجال به مدت © ماه قرار مى دهند.

صفحه 8:
کاربرد تنظطيي‌کننده های رشد در رز ازدیاد 0 ‏ا‎ ess. be Be we FPS tee CIE Yop ORC ge eye! nsec ters fam (irs. fe WS enneroNee (hse STC eae SNe ‏كافى نمى ياشد.‎ ۱ ‎rece tert oe ete ss) eee ee are‏ 1 اكسين از تيمار كوتاء مدت با عل لا زيل آن موثوتر املت BS ‏ا ا‎ one ee tet aT) os ere ee 5 Ce lee tee ee tom ee ee ee it eee eee PEG RICA SS SS oy IA RS SIs 5 Bile seas a pets oe | 57: ure mn prem aae esr ASN ۳ پیری گل | eee ore eee Frere pean BTS srenitely Pieae eee NCUe Na ES se peeO py Ter )ra) Suse anes Se een isto Soe REN Pees Eames ‏تین فا رم در رو 21و‎ ‏با افاي تيان مسرا رذ هم لايش مى ولد كام از بازداردء هاى رشد ستتز ا مفد تبو سولفات نكرم استقاه ىشود. علت أن ابن اسث كد ب يشكة‎ 000 ely BEI Booey [rer eee rey ©. الصيزين: بكى ديكراز تغليم ندم هاا وى أبسيزين مى باشد أبسيزين موجود در كيام يك تا سه روز بعد از جدا شدن كاهش مى ياد وروز جهارم به بعد افزاي مى ياد در صبورتى كه 090000 روى كل اسيرى كنم مشاهدم مى شود كد اتآن كمترى توسعل كيه توليد مى شود. هورمون 00800) از بزمردكى دمكل جلوكيرى كرده و باعث طولانى دن عر كلدانى أن مى و: جون 090900 باعث نكهدارى أب رد كل رز مى شود 0 ene eer ra ‏كه ب نكهداري آب در رزهز باعث افزايش طول عمر أنها مى شود همجنن در كل هاى شاخ رده رز لت 000-4300 میلی گرم ری بل‎ ۳ 0 eta ل | ‎SNCS SST OE SEIS‏ هاى رذ به وسيله جييرلين نشت مواد الكتروليت از كلبرك هاى جدا شده متوقف مى شود كزارش شد اث ‎Se VOL Ses Greed mC Oy‏ 2 00

صفحه 9:
اثر شترايط كلخانه بابد باعث كاهش تعداد.غنجه هاء وزن جوانه ها و طول ساقه lana ane ‏دار‎

صفحه 10:
فیزیولوژی پس از برداشت 1 ‎terre eS ee See es Tee‏ 7 1 ‎ene‏ ااام ااا ۱ كاهش عمر كياه مى شود. كل ها را ‎oe‏ 7 روابط آبی | ‎year‏ ا ا ‎Ton]‏ 7 0[ ‎reyes ere eee‏ 7 10 در أن قرار مى كيرد عارى آل هر كونه ميكرواركائيسم باشد كه براى اين منظور هيبو كلريت سديم سودمندئرين مورد است و همجنين استفادهاز نتراتنقره و ‎ame‏ تفه کردن از کید کیت که باعث کاهش ب 0 مواردى است كه مى توائد 1

صفحه 11:
تغذيه و آبيارى شرایط خاک 00 ا 17 همجنين ورود اكسين به داخل ‎ee‏ ا ا ا ا ا ل ‎tee‏ و ليتا اكز يكويسيينه 63 05/70 لسن توصيه كودى «<< ۰ Beye 0 در هندوستان کد دمی را ایک انجانپودراستخوانبه ازایهز بوتهمحلوط می كنند.در باغات رز نوادا در امريكا از تركيياتى شامل بودر استخوان یا سوپر فسفات 11 1 1 3103131011 ae eed

صفحه 12:
ازت ‎eh ae a ae oP cl re aoe dai aol eal cee te OD‏ ی سا ‎Se aed See DS eed ie TS ee ne‏ کود ازت اضافی در انتهای فصل موجب جلوگیری از چوبی شدن شاخه ها و کاهش مقاومت آنها در مقابل سرما و بیماریهای پوسته ای می شود.بنابراین در آخرین مرحله گود دهي ازت نمی دهیم, در مناطق خهلي گرم در ماه های گرم سال مهزا ا ا ا ا اي ا تر است و بالعكس. ‏در خاک با اف سنگین ( مان وم رسی) تومیهمی گرد که نمی از ود ازت را به هام هرس در بای با ‎Sal Se ea ede aay‏ را ترات مى باشد. ‎en‏ ۷ ‎ ‎Phere a ee ee eee sere‏ حاوی ‎et‏ میلی گرم بر یو گرم يم قل استده اد اعلانم كميود بتاسيم يه صوزت كلروز و سنس كروزه دن حاشيه ونوف بركهاى مسن ‎٠‏ ردك يريدكي شكوقه ها ء كاهش كيت وكيفيت كل ها دكاهش مقاومت به سرمازدكى وامراض مى باشد. ‏أذ ايثارو يتاميم مواجب سلامتى كياء ده و كاتاليزور منامبى براى جذب فسسفر و ازت است. ‏حرکت ینیم در درون خاک به نی خاک های شنی به طلور آهته صورت گرفته وب رحتی هم انسته نمى شود ولى در عووض يتاميم درون كبا بسيار متحرك مى باشد. زمان مصرف كودهلى يتاسه در خاك هاى داراى باقت سذكين مى توائد به طور يكجا در زمان هرس بهاره باشد. ‎ene meee ee ee ee er tte SSS ener Paes ys ‎

صفحه 13:
فسفر یکی دیگر از عتاصر اصلی تاه رز شقر می اند کنود ققر موجب کفتی وال دی هنن تفر رگ ‎eT eh ee nt ee eS hes ere‏ ۱ و رش ريشه ها تر می گدد. تاه تنب فتر کمک به تباقر روت بت گلمی کنر نارای حرکت. ‎eee nia‏ 111111011101111 ‎inh) ree ee eee eee‏ وه روی آهن ر ی دگل گرد. از ین رد در مصرف بن کود مود توصیهمی شود کر سل آمون خاک باشد تاموجب هرت ی بر ‎eee ety Ee Sr cm sper eeeeen ers 000 ety spew eD oe et eS) tL Es ‏ا‎ ees ey ‏داد تا در رشد بعدی پوته ها کود فسقره مور نا در جوا ويشه وجود ده باشد‎ ‎ ‎os ‏از عناصر تیه ضروری در لته رز میباشد, لیم موجب بهود کیت گل و طول عم آن ‎Cn eee ay‏ 1 فزیولرژیکی آن درگ میباد دی لول پشی ان کودتوصیه می شود ‏منيزيم ‎BSCE eee ere ee (oe cer ce eee) 1 Tn innit Conineel ‎ala aaa cone NaS i SS aL Salat al ‎

صفحه 14:
۳ ‎PPM POON PIC EU PCS‏ ی سس 9 کلروز خفیف بین رگ برگ های برگ های جوان که به سبز - زرد روشن می انجامد بروز مي کند. ‎ey en ier ee‏ ار( مورد مس ‎٠‏ روى و بر. كام اول جوت حل ابن ملل تصحيح ‎CE Beare)‏ ‎ ‎ol ‎ee ‏کمود هن در خاک های آهگی گه بآ رو هنت گنه می شود شا رن ترج کمبدعنصر غذیی در رز می دب لت وجدمقاعر زا آهک‎ ‏برگها به رنگ زرد روشن بوده» اما رگیرگ ها به رنگ‎ eee Smee ste eee ie ht > met ee See eo ‏سبز دیده می شود. همچنین برگها کوچک وشاخه ها ضعبف ؛ نازک و اغلب بدون گل می باشد و رشد گیاه یه صورت ناقص بوده وگیام پالاخره از شدت کمبود ممکن است از‎ ‎ ‎

صفحه 15:
منگئز 207071 1 0 1 ete Eee Ce Se Lie Serr cc ene ee eS BES erry ‏شود. كمبود مس در خاف هاى أمكي وبخاف هلى اشباع يذه مي شود.‎ oy ‎te aa a el aa‏ 00 م سين دس ا ةا ا ‎Coe ee‏ ‏روی ‎seer ar arene‏ و که به متا زید تستشو شده مشاه می شود, کبود روی در رز علمی شبهب مود مس اج می کن با ان قات که جونه هایجانبیکاهش یفقه و موجب علان یزبرگی با روزت می شود ‎ ‎ey ‏بح ‎See en‏ ‎sree eee en‏ ۱ گلها می گردد و در مواردی چهعنوانالسقط شدن جوانهگل ذکر گردنهاست. ‎ ‎ ‏موليبدن ‎Bee TSS eee Tati Ser es Sey te St ine eee on ees Sed See eee de‏ ‎Ee ey ee er tea len rae tent See ie ee ee ee‏

صفحه 16:
00 7 EN IAT OETA Ot! ‏ا ا‎ oe ee eee eee ۱ ۳۳ ee re een So ee ae ‏تفعاتآاریبیشتر بت به خاک های سنگین‎ Ee

صفحه 17:
بيمارى هاى رز 5 عفل يسزى: ترچ با نم ۵۵0۵56 51136/01116683 مى باشد. علاثم بيمارى: ابتدا به صورت نواحى قرمز شبيه كاول در سطح بالابى برك و بوشش ليد قارج به صورت الكه ها مشخص روى برك هاى جوان أبجاد مى شوده برك ها در حانت تشديد بيمارف ينج ‎Be TN le aaa ae eras‏ مش سفيد قارج بوشائده مى. Peay tse Manos Ry Bee ee era Tec. SE eT CIPS SE ose eee ace om 01111 ها آلوده؛ جمع أورئ وتابود كردن برك هاى ريخته ده در اطراف درخجه ها. ©. لكه سياه رز ee eS Le eer eee Nes ee ‏مى باشد.‎ 056 علام ماری: لکه های متخ با فطر 0 - 063 یی متر روی سطح بای برگ 0 ‎ee ee enced‏ 19 ال ا ‎Press ete Stee‏ 9 ‎rym‏ برف هاء شاخه هلى يكساله ارقام جوان» ممكن ابت به صورث لكه هلى قزمز رك روى ‎Bemis‏ ‏عرامل تشديد بيمارى: رطوبت ‎re eater oe ents‏ ارج 90-06 ‎ ‎0 ‏ا‎ cere ‏.كتترل بيمارىة جريان هوا در اطراف بوته ها رز در كلخانه كه باعث كاهش رطوبت و خشكى سطح برك‎ ‏مي شود. جلوكيرى از از قرار كرفتن برك در رطوبت نسبى بالا بيشتر از م - ©0 ساعته عدم‎ ‏آيائى سطح كياء » حذف برك و هرس شاخه هلى ألوده ء كاهش تراكم براى جريان بهتر هواء‎ 0 ‎

صفحه 18:
۱۳ أبن يمارى كه به نم هی سوختگی گل و جره نز معروف است یکی ام هی ز می بش که در شرا قیدی و سل زنل شاه ای ری بر دوه مس وم ‎gee aye ee es oe‏ عل ارين در شرابط ‎a Ee ee ee eee ett one ee‏ ‎ee ae‏ هی شوند. جوانه های آودهپزمرده می شوند وله هاي تیاه سیل ار فسعت واعاع جوانة رزو دق ايج مى شود. حلا عودى لإنقط ريزى روى كرك ها ذا مى شور نوک و حشیه گبرگ عانوم و هویم قوف محل ييماري: كل هو جرانه هاء قارج ممكن اسنت انتهاق شاخة هابى كه بر اثر 0 Oe ال و هرس پریدهشده اند را کل ری رداچ هن سوه 6 ‎Drie ier pn MRE‏ 977 MENTS y Oe ETRE TS Bees pee epee: ean Shae geen NAT SAR RI te ICRI I ae ae عمل يسلرى : كرنه هنى ستعدد قرج 8109177101017 مى ياشد. ‎Sees eS ERTS ETT‏ اج حمر مسي | ۱ Spans oa Seer nego 1 ‏توسعه يمارى‎ eee eee ens ‏ساعتبراى استقرار الودكى مورة لوآ انت. در كلخاته + تزدوك دستكاء تهويه هوا الودكى بيشتو أتفاق مى افتد‎ © - © OC ‏آذ ل‎ 2 ‏رو‎

صفحه 19:
©. بزمردكى ورتيسيليومى 00000 en eae ere eee Ce eer ee SEE tent Pees ree ele ee CTE nee meres tyr Sen yess PEI Rr Peete BOR IAG PICO ‏و‎ Pp One ‏ا مسرا‎ Senge AIR Lee PERO PIMOM |۱۳ ar OBERT TE Mets SD re EE Foe i NIN oO ONSGE CaN UNO NUST Pe Teneo CCI See pore rt nn ent eae eee ee ns ‏ا ال ا‎ os Le ‏م م م‎ ©. سفيدك داخلى عل مسازئ: زج 503053 88707058643 مى قد. DE eS nae Ieee ee eee te eee ee eee ‏مرطوب زوم یفرب طور فان رو سطح پاییبرگ ها رده هی ون ای ای ما با ناژ مخف ری سمل طاهر مس شود‎ Eph 9S oh cls a Ry ada oe عوامل تيد بيمازي: نعاى مناسب براى جوائه زثى اسجور ابن قترج 3) ترجه ساتيكراد نشد رطويت بالا 90636 a Bree eer eee ey ee ee eee mr Ce wore eat an ROP PRES OE OS eS BOI AE Le S0Y eres TRESS Ea Deere LIT

صفحه 20:
©. كال طوقه (سرطان طوقه) ‎A aceon eel ee ee aS‏ باشد كه يك باكترى كرم منفى اسث. ‏علانمبیماری: علانم بیمری با تابر سریع سلول ها در بفت های مرستمی و تشکیل تومور ها و ملق راد با بقت کم و یش حلقری مغ و انم می شود. اه قطر کال آز 6( سانی نرق نز ‏م و يستكي ب تافاى و رش كيار اواك ارد 0 .طور فراوان تشكيل شود و در قسمت هام هوايى كَمتّر اليذه مى شوند. عرامل تشدى ييمارى: باكترى از طريق زخم ها ايجاذ شد زاوى ريشه به لور طبيعي : لا عرس هن وس ورگ ‎71 yee ie free Ft ree inoeey Cees ‏ا‎ ae renner ‎ ‏ريشه مویی ‎eee alae‏ ‏علائم بيماري: علائم به ملوْرنًا تورم أهاى اسخت ' روت" ی خاک دیده می شوند. و ریشه های مجزا از محل این تورم ها بیرون می زنند. ‎ems IN‏ ۱ 2 ‎eee Terme ny ‏ما‎ Os san ‏صر‎ ‎1 ‎۳۳ eee POST KN OBS ES OES Seer ‎ ‎

صفحه 21:
۳ Bre) عامل بيمارى: ويروس موز انبك رز ( لا/أما 70512 ©8405 ) مي باشد. ا | ‎rrr‏ ا لو ل ا م ‎ ‎ ‎ ‎ena seh rag ene ‏ل رس و‎ 2898 RN ope ‏م‎ ‎Rose streak virus (0 ‏این ویروس سیب ایجاد حلقه های سبزمایلبهقهوه ای در برگ های کلمل می شود. ان علانم برگیگاهی با الگو های حلقوی روی ساقه وا میره‎ EDO ‎

صفحه 22:
0. شت رز آفت مهم و فراوان رز است. این فت دازای 60 - 69.69 ميلى متر طول يه ردك سبزء صورتى و قهوه اى مايل به قرمز مى باشد. ‎eee‏ را PT ‏سا‎ uae ۱ ‏و سا‎ ‏ممتد تا اتهلى تابستان).‎ 0 کنه تار عنکبرتی یا دو نقطه ای ‎ee‏ ا ا ا ل ا ‎ere SL‏ 00000 دو نقطه تیره روی 111 0000 ا ااا ار ‎SSS‏ تیلگی بارز و مرگ ناگهاتی می شود. ©. ترپس رز يكى از افات مشترك كيهان يلت جاده اى و باشجه لى يني وأشدد. حشرادثا ملنه ب رن كإقهوه اى مايل بهأززةا قا 6 میلی متر می باشند. بافت هلى الوذه تير لاد قهوه ای تبرهبه طول 0.6 ده و تخریب مي شود. حمله به گل ها در حال تشکیل موجب ید شکلی و ایجاد نیارهای قهوه ای روی گلبرگ ها می ا اا | استفاده از برده هاى محافظ در كناره هلى دويجه تهويه ‎peal ps‏

صفحه 23:
©. زنبور برك بيج رل آفت زنبورى است به طول © - 4.6 ميلى متر كه اغلب سياه ردك مى باشد. لارو ها داراى. اسر تبره () ا متر طول داشته و به رنگ سبز مات با مو های کوتاه خار مائند روى قسمت بشتى بدنشان ديدء مى شود. Dee ener errr tes Seo rns ae en seas EET ‎nara”‏ ا .دهد. حملات شديد آفت توان كياه را كاهش مى 382 ‏.براى كنترل آفت در مقياس كوجك برك هاى ألوادم را مى توان از كياه جدا كرد. ‎crea‏ ‎ss. a eh er ene ee‏ 1۳ ‏©. زنبور ساقه خوار رز ‏حشره بالغ زنبورى به طول (9.6© - 69.6 ميلى متر به رف سياه ‎Spee erp ae ch eS Beery‏ 0[ مايل به قهوه اى با سرى به رنك قهوم أى مات ديده مى ‎ES IY te et 9 ae a seh asl ga GLE Sg Ree Perr ahi en hr rey ‏.مدت © هقنه در أنجا مى ماندء قسمت هلى ألوده به رذق‎ ‏در ی که‎ ‎۱ Pe I pe ae tel aloe ‏شنم و سوزانده شود. سمیاشی با حشره کش دارای ارزش‎ ‏معنودی است مكر در زمان دوره هاى تخم ذاری حشرم‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 24:
منابع مستوفى» يونس - مستوفی» بوسف (40136) دنیای رزها, نشر مترجمین تبریز آفیونی» م - مجتبی پور رهاء ر- نور بخشء ف ا سدیمی و اصلاح آنها. نشر ارکان اصفهان ملکوتی» م .ج و غیبی»م . ن. (42/260) تعیین حد بحرانی عناصر غذایی موثر در خاک » گیاه و میوه. موسسه تحقیقات خاک و آب. سازمان تحقیقات » آموزش و ترویج کشاورزی. وزارت کشاورزی ۱ STs Soccer (cGy eT er CUBES Sr Se Te Se Re ees nee ea Leet eer een te ‏كشاورزى‎ ادریسی» ب. 1900 . بررسی اثر تینارهای شیمیایی بر طول عمر و کیفیت گل شاخه بریده رز رقم ایلونا. دومين سمينار علمى كاربردى كل و كياهان زينتى محلات. ۱ Poe re ESS (Cota) meee)

دانلود باغبانی دانلود کتاب،جزوه،مقاالت،پاورپوینت،فیلم های آموزشی ،کامال رایگان در ‏http://mohamadalizadeh20.blogfa.c ‏om/ گیاهشناسی گل رز گل رز به صورت بوته ای و درخچه ای با برگ های متناوب و مرکب پنج برگچه ای و اغلب خاردار گل آذین آن به صورت منفرد و خوشه ای است و میوه آن میوه ای کاذب به نام هیپ ( ) hipمی باشد .رز جز گیاهان برگ ریز بوده به جز گونه Rosa blanksiaکه پایا می باشد .این گل همه جا زی بوده ولی بیشتر در مناطق معتدله رشد می کند .این گل در صنایع عطر سازی ( گونه ی ) Bourbonو به عنوان فضای سبز زینتی استفاده می شود. طبقه بندی رزها .1رز وحشی :که گلی کم پر می باشد و گلدهی آن اوایل تابستان است. .2رز قدیمی :این رزها مشتق شده از رزهای وحشی بوده و در اثر دورگ گیری به وجود می آید و از معروفترین آنها رز چینی و دمشقی و سفید می باشد .3رز جدید :چنین گونه ای چند بار گلدهی می کند و معروف ترین آنها رز خزنده ،رز پا کوتاه ،رز مینیاتوری ،رز باال رونده می باشد. کشت رز گل رز در خاک های آلی و هوموس دار و در زمین های آفتابگیر کشت می گردد .گل های رز نمی توانند در خاک هایی که در آن ارقام مختلف رز کاشته شده است پی در پی رشد کنند یکی از تکنیک هایی که برای تسریع در رشدشان بکار می رود این است که پیوندک رز مورد نظر را روی پایه ی رزها وحشی پیوند می زنند ،در این حالت از محل پایه در زیر شاخه ی گل شاخه هایی به نام پاجوش تولید می شود که باید پاجوش ها را از محل اتصال به ساقه برای رشد سریع تر حذف گردند .گل های رزبه کود دهی ز یاد نیاز دارند که با کود حیوانی ،کود شیمیایی ،یا محلول پاش های کودی تغذیه می شوند.در زمستان به گل ها کود داده نمی شود ،رزها رزها کمبود آب خود را به صورت کوچک شدن گل هایشان بروز می دهند و برای جلوگیری از کمبود آب در رزها توصیه می شود که به بستر کشت آنها مالچ اضافه شود به این دلیل که مالچ سبب کاهش علف های هرز و از دست رفتن رطوبت آنها توسط تبخیر می شود زمان پاشیدن مالچ اوایل بهار می باشد. تکثیر رز روش های تکثیر رز عبارتند از قلمه زنی ،خوابانیدن ،پیوند. قلمه زنی :برای قلمه زندن کل های رز از قلمه های خشبی یا نیمه خشبی استفاده می کنیم .قلمه های نیمه خشبی را در طول تابستان می گیرند .به این صورت که شاخه های جانبی سبزولی در حال چوبی شدن درخچه رز را قطع می کنیم ( باالی یک جوانه رو به خارج و انتهای قلمه را در زیر پایین ترین جوانه قطع می کنیم ).سپس برگ ها و تیغ های قسمت پایین را حذف می کنیم و قلمه ها را در محلول رشد یا در بستری که شامل یک قسمت پیت و یک قسمت ماسه بادی است قرار می دهند و روی قلمه ها را با پالستیک می پوشانند و در فصل بهار بعد از ریشه کردن آنها را می کارند. خوابانیدن ساقه :برای تکثیر به این روش در محل تماس ساقه با خاک چند برش در شاخه ایجاد می کنیم و ساقه را در خاک می خوابانیم و مقداری روی آن خاک می ریزیم. پیوند :پیوند در رز اغلب به روش شکمی انجام می شود .فصل پیوند اوایل پاییز و اوایل بهار که هوا معتدل است انجام می شود .ما قبل از پیوند زدن باید پایه های گل را خوب آب دهیم و پیوندک را در باالتر از سطح خاک به پایه پیوند متصل شوند تا میکروارگانیسم ها باعث پوسیدن پایه درخچه نشود .همچنین در هنگام پیوند زدن پیوندک ها نباید از شاخه تازه و نورسته انتخاب شوند .مهمترین مزیت پیوند این است که به شما اجازه می دهد که بتوانیم سیستم ریشه ای مناسبی برای شرایط اقلیمی و خاکی منطقه و همینطور مقاومت به آفات و بیماری های محلی استفاده کردو همچنین گیاهان پیوندی نسبت به بذری زودتر گل می دهند. هرس کردن شاخه های گل رز گلدانی را هرس نمی کنند چون هر چه شاخه ها بیشتر باشد به نفع ما می باشد و هرس کردن بیشتربرای گل های رز باغچه ای انجام می شود ما گل های رز را هرس می کنیم تا جوانه های در حال رکود آنها فعال شوندبعد از هرس محل زخم شده ی گیاه با ایجادبافت سفیدگی رنگی به نام کالوس ترمیم می شود هرس کردن به ما کمک میکند تا میزان قابل توجه ای اکسین از جوانه های باالیی به جوانه های پایین برسد و همین امروز رشد گیاه را باال می برد. بندینگ این روش ابتدا در کشور ونزوئال انجام شد .فایده این روش این است که باعث تولید گل های درشت تر و ساقه های بلند تر می شود و تولید برگ های بیشتر در گیاه می شود .در نتیجه فتوسنتز افزایش یافته و مواد آلی بیشتری توسط گیاه ساخته می شود همچنین بندینگ باعث جوان شدن گیاه می شود. روش کار :درخچه های و بوته هایی که قوی هستند برای این کار انتخاب می شوند و گل ها کوچک و دمگل آن را در مرحله ای که کاسبرگ ها در حال باز شدن هستند (غنچه نخودی) راقطع می کنیم سپس ساقه های دارای برگ را به سمت بستربا زاویه 45درجه خم می کنیم و بعد از بندیگ گیاه را به مدت یک ماه به حال خود رها می کنند سپس شاخه های گل دهنده اضافی و ساقه هایی که خشک می شوند را حذف می کنیم. اصالح رز دورگ گیری :ابتدا غنچه گلی که 2تا 3گلبرگ دارد را انتخاب می کنیم و کاسبرگ های آن را حذف کرده و میله پرچم آنها را قطع می کنیم بعد از اخته نمودن گلی که فقط کالله ی مرطوب و چسبناک دارد آماده ی گرده افشانی می باشد .در مرحله بعد گل هایی که دارای گرده بارور هستند را انتخاب کرده و گلبرگ های آن را حذف می کنیم و نهنج آن را جدا می کنیم تا بساک ها شکافته شوند ،بعد از شکافته شدن بساک ها ،گرده را روی مادگی می پاشیم و بعد از انجام گرده افشانی گل ماده را در یک پاکت کاغذ قرار داده و درب آن را می بندیم. اصالح درخچه :گل رز زمانی که به بلوغ خود رسید یعنی 3تا 4ماه بعد از کاشت، غنچه های اولیه آن را حذف می کنند تا گیاهچه ای قوی و مناسب برای پیوند به وجود آید .دومین مرحله اصالح درخچه وقتی است که این گیاه 2تا 2.5ساله شود و گیاهانی که خصوصیات خوبی دارند را به عنوان کوالتیوار جدید انتخاب می کنند و 2تا 3فصل پی در پی آنها را تکثیر می کنن تا اینکه آنها را به عنوان کوالتیوار جدید معرفی کنند. اصالح بذر به طریق استراتیفیکاسیون :چون پوشش بذر گل سخت می باشد نیازمند است یک دوره ی سرمایی را پشت سر بگذارد ،یکی از متد های این کار روش چینه سرمایی یا استرا تیفیکاسیون می باشد که وقتی میوه های گل رز رنگشان صورتی شد آنها را برداشت کرده و 2تا 3روز در جای خشک نگه می داریم .سپس بذرهای آن را با آب می شویند سپس از خراش دهی بذر با ماسه ی نرم و مرطوب مخلوط نموده و در داخل کیسه پالستیکی کوپک قرار داده و در یخچال به مدت 3ماه قرار می دهند. کاربرد تنظیم کننده های رشد در رز ازدیاد .1ازدیاد به وسیله بذر :میوه گل رز استعداد ریزش را دارد و در صورتی که اکسین و جیبرلین در مجاورت میوه قرار داشته باشد ریزش میوه متوقف می شود .فندقه در رز حاوی آبسیزین می باشد که حذف آنها منجر به جوانه زنی آنها نمی گردد .کاهش اکسین در چینه سرمایی فندقه های گل رز برای تحریک جوانه زدن آنها کافی نمی باشد. .2ازدیاد به وسیله قلمه :اکسین بر ریشه دار کردن قلمه ها موثر است که یکی از انواع آن ایندول بوتیریک اسید ( ) IBAمی باشد که همراه با پودر تالک می باشد و قلمه در صورتی که در مجاورت آن قرار گیرد درصد ریشه زایی آنها 100برابر می شود در ایستگاه ملی گل ثابت شده که تیمار بلند مدت با غلظت های پایین اکسین از تیمار کوتاه مدت با غلظت های زیاد آن موثرتر است . .3ریز ازدیادی :یکی از روش های معمول رز کشت و پرورش گل رز ،کشت درون شیشه ای است که با قرار دادن گل رز در جیبرلین با غلظت 20میلی گرم در لیتر و نفتالین اتیک اسد با غلظت 0.5میلی گرم در لیتر و کینتین با غلظت 0.2میلی گرم در لیتر برگ های جدیدی ایجاد می شود در واقع آزمایشات نشان می دهد که جیبرلین در توسعه ی سر شاخه ها گل رز در کشت بافت اثرات تحریک کننده دارد و افزودن آن بعد از اتو کالو کردن باعث تحریک گیاهچه در درون شیشه می شودو ریشه زایی در محیط کشتی که در آن سیتوکنین است غیر ممکن گزارش شده است ،بنابراین ریشه زایی گیاهچه رز به وسیله انتقال گیاهچه به داخل محیط کشت شامل یک غلظت پایین از اکسین و بدون سیتوکین انجام می شود. پیری گل .1اتیلن :یکی از هورمون های باز دارنده رشد می باشد که عالوه بر افزودن عمر گیاه می شود ،در همه گل ها به جز گل رز باعث پیچش برگ ها هم می شود .گیاه در تنظیم مکانیزم عملکردی اتیلن سه فاز را پشت سر می گذارد :اول حالتی با دوام و ثبات کم ،دوم افزایش سریع به یک مقدار ماکزیمم ،و سوم کاهش در تولید اتیلن .فاز دوم در رزهایی با عمر کوتاه مشاهده می شود .علت اینکه گل ها رز در سرد خانه نگه می دارند این است که با سرما میزان تولید اتیلن افزایش یافته و با افزایش اتیلن عمر گل رز هم افزایش می یابد .گاها از بازدارنده های رشد سنتز اتیلن مانند تیو سولفات نقره استفاده می شود .علت آن این است که با اینکه میزان تولید اتیلن را پایین می آورد ولی باعث افزایش طول عمر گل های رز در انبار و جلوگیری از ریزش برگ ها می شود. .2آبسیزین :یکی دیگر از تنظیم کننده ها ی پیری آبسیزین می باشد آبسیزین موجود در گیاه یک تا سه روز بعد از جدا شدن کاهش می یابد و روز چهارم به بعد افزایش می یابد در صورتی که ABAروی گل اسپری کنیم مشاهده می شود که اتیلن کمتری توسط گیاه تولید می شود .هورمون ABAاز پژمردگی دمگل جلوگیری کرده و باعث طوالنی شدن عمر گلدانی آن می شود ،چون ABAباعث نگهداری آب رد گل رز می شود .3سیتوکنین :میزان سیتوکنین به مرور زمان در گل رز به خصوص در ارقام طوالنی عمر آنها کاهش می یابد یکی از انواع سیتوکنین ها ،بنزیل آدنین ( )BAمی باشد که با نگهداری آب در رزها باعث افزایش طول عمر آنها می شود همچنین در گل های شاخه بریده رز غلظت 100 – 50میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین( )BAسبب گاهش کلروز می گردد. .4مواد تنظیم کننده رشد دیگر :هورمون اکسین باعث تاخیر در بروز پژمردگی دمگل می شود چون هورمون اکسین کانال کلسیمی را فعال کرده و کلسیم وارد سلول می شود که کلسیم مانع پژمردگی می شود .با تیمار گل های رز به وسیله جیبرلین نشت مواد الکترولیت از گلبرگ های جدا شده متوقف می شود گزارش شده است با محلول جیبرلیک اسید از توسعه بیماری کپک خاکستری جلوگیری به عمل می آید. اثر شرایط گلخانه بر اساس تحقیقات وآزمایشات انجام شده ،در صورتی که در گلخانه دمای ریشه کاهش یابد باعث کاهش تعداد غنچه ها ،وزن جوانه ها و طول ساقه می گردد در صورتی که رزها را در گلخانه ای که گرم بوده اند دمای گلخانه را باال ببریم هیچ گونه تاثیری بر رشد محصول و گلدهی آنها ندارد ولی در صورتی که رزهایی که در داخل گلخانه سرد بوده اند را دمایشان را باال ببریم باعث افزایش کیفیت و گلدهی آنها می شود. الزم به ذکر است نباید دمای گلخانه از شش درجه سانتیگراد پایین تر رودئ ،چون باعث نقصان رشد رزها می گردد .بررسی ها نشان داده است در صورتی که پوشش گلخانه از پلی اتیلن همراه با اتیلن وینیل استات باشد محصول دهی افزایش می یابد و در صورتی که سقف گلخانه های رز را با CuSO4فیلتر کنیم باعث افزایش مقاومت گل رز به شوری می شویم و رکود جوانه ها را کاهش داده و زمان فصل کاشت تا فروش را کم می کنیم. فیزیولوژی پس از برداشت برای تولید رزها دمای بهینه وجود ندارد ولی گل های رز در فصل زمستان با تابش نور باال( 8500لوکس) باعث تولید ساقه های سنگین تر و افزایش کربوهیدرات در برگ ها می گردد وقتی گل رز برداشت می شود برای جلوگیری از پژمردگی آن باید گل را 4ساعت در تاریکی قرار دهیم در صورتی که گل های رز را در زمستان برداشت کنیم نباید در محل شدیدا مرطوب قرار دهیم چون باعث بروز بیماری های قارچی و کاهش عمر گیاه می شود .گل ها را باید بالفاصله بعد از رسیدگی و در اواخر بعد از ظهر برداشت نمود. روابط آبی گل های رز را نباید بعد از چیدن بال فاصله برای شکوفایی غنچه هایشان در محلول قند بگذاریم و بعد از چیدن باید آنها را برای جلوگیری از پژمردگی در انباری که رطوبت نسبی آن % 95 – 80است قرار دهیم .عامل از بین رفتن گل رز بعد از برداشت انسداد آوند ها به دلیل رشد میکروارگانیسم ها و حباب دارشدگی و فرآیند هایی که در پی برش ساقه اتفاق می افتد می باشد .بنابراین توصیه می شود آبی که گل بعد از چیدن در آن قرار می گیرد عاری از هر گونه میکروارگانیسم باشد که برای این منظور هیپو کلریت سدیم سودمندترین مورد است و همچنین استفادهاز نیترات نقره و اسید سیتریک و استفاده کردن از کلرید کبالت که باعث کاهش باکتری های جذب کننده ساکارز هستند توصیه می شود که از جمله مواردی است که می تواند پژمردگی را در گل رز به تاخیر بیندازد. تغذیه و آبیاری شرایط خاک مناسبترین خاک جهت کاشت رزها ،خاک نیمه سنگین شنی رسی هوموس دار و ماسه دار می باشد .بافت خاک جهت کاشت رزها ،لوم و لوم رسی است .خاک بایستی عمیق حدود 120 – 90سانتی متر دارای 30درصد حجمی تخلخل و ظرفیت نگهداری آب و زهکشی خوب باشد .تهویه خاک برای خروج CO2حاصل از تنفس ریشه و همچنین ورود اکسیژن به داخل مناسب باشد. PHمطلوب محیط ریشه رزها بین 7.5 – 6و بهترین مقدار آن PH 6.5می باشد ،شوری بین ds/m 3 – 2جهت رویش رز مناسب است (.در محیط هیدروپونیک PHمناسب 5.5و هدایت الکتریکی بهینه ds/m 2است. توصیه کودی توصیه کودهای شیمیایی به روش های مختلف صورت می گیرد ،یکی از روش ها تشخیص کمبود عناصر غذایی بر اساس عالئم ظاهری گیاه است که روش دقیقی نمی باشد. بهترین روش ،توصیه کودی بر اساس آزمون خاک و اندازه گیری میزان عناصر قابل جذب گیاه در خاک می باشد ،تجزیه گیاه نیز می تواند به این روش کمک کند. خاک ها در شرایط مناسب معموال دارای 4 – 2درصد مواد آلی هستند و رز احتیاج به 7در صد مواد آلی دارد .بنابراین توصیه می گردد 10 – 5کیلو گرم در متر مربع کود دامی پوسیده شده با خاک مخلوط شود. در هندوستان کود دامی را با یک فنجان پودر استخوان به ازای هر بوته مخلوط می کنند.در باغات رز نوادا در امریکا از ترکیباتی شامل پودر استخوان یا سوپر فسفات، کنجاله تخم پنبه ،پودر خون ،پودر ماهی و سولفات منیزیم استفاده می گردد. 3–5 درصد مطلوب کم . عناصر غذایی زیاد ‏N 2.8–2.99 >5 0.25–0.5 ‏P 0.21–0.24 >0.5 1.5–3 1.1–1.49 1–2 0.8–0.99 ‏K >3 ‏Ca >2 0.25–0.5 0.21–0.24 0.25–0.7 0.2–0.24 ‏Mg >0.5 ‏S >0.7 ‏ppm . 30–60 25–29 ‏B ازت ازت یکی از عناصر غذایی اصلی در تغذیه رز می باشد .عالئم کمبود ازت به صورت رشد نا کافی ،کوچک شدن برگ ها ،تغییر رنگ آنها به زرد-سبز ،رشد ضعیف و کوتاه شدن شاخه ها و کم و کوچک شدن گل ها نمایان می شود. کود ازت اضافی در انتهای فصل موجب جلوگیری از چوبی شدن شاخه ها و کاهش مقاومت آنها در مقابل سرما و بیماریهای پوسته ای می شود .بنابراین در آخرین مرحله کود دهی ازت نمی دهیم .در مناطق خیلی گرم در ماه های گرم سال میزان کودهی را تا نصف می توان تقلیل داد زیرا به علت مصرف باالی آب و کند بودن سرعت رشد کود با غلظت کمتر سودمند تر است و بالعکس. در خاک با بافت سنگین ( مانند لوم رسی) توصیه می گردد که نیمی از کود ازت را به هنگام هرس در ابتدای بهار و نیمی دیگر یک ماه بعد از مرحله اول توزیع کود مصرف شود .فرم اصلی ازت مورد استفاده در رز به صورت نیترات می باشد .دررز حداکثر جذب ازت و پتاسیم طی دوره های مختلف تشکیل جوانه گل می باشد. پتاسیم پتاسیم نیز از عناصر اصلی تغذیه رز می باشد ،که جهت رشد مناسب آن الزمست خاک رز حاوی میلی گرم بر کیلو گرم پتاسیم قابل استفاده باشد. 450 عالئم کمبود پتاسیم به صورت کلروز و سپس نکروزه شدن حاشیه ونوک برگهای مسن ،رنگ پریدگی شکوفه ها ،کاهش کمیت وکیفیت گل ها ،کاهش مقاومت به سرمازدگی وامراض می باشد. از این رو پتاسیم موجب سالمتی گیاه شده و گاتالیزور مناسبی برای جذب فسسفر و ازت است. حرکت پتاسیم در درون خاک به استثنای خاک های شنی به طور آهسته صورت گرفته وبه راحتی هم شسته نمی شود ولی در عوض پتاسیم درون گیاه بسیار متحرک می باشد .زمان مصرف کودهای پتاسه در خاک های دارای بافت سنگین می تواند به طور یکجا در زمان هرس بهاره باشد. رزها کود های کلر دار را ترجیح نمی دهند از این رو بهتر است از ترکیبات سولفات پتاسیم به جای کلرور پتاسیم برای اینم گیاه استفاده کرد. فسفر یکی دیگر از عناصر اصلی تغذیه رز فسفر می باشد .کمبود فسفر موجب کلفتی وتاول زدگی و همچنین تغییر رنگ برگ ها شده به طوریکه برگ ها به رنگ سبز مایل به آبی وپشت و اطراف آنها به صورت بنفش رنگ دیده می شود و رشد ریشه ها کندتر می گردد .تغذیه مناسب فسفر کمک به تولید باالتر وکیفیت بهتر گل می کند .فسفر دارای حرکت بسیار کند در خاک می باشد .مصرف اضافه بر نیاز گیاه موجب تجمع فسفر در خاک شده که می تواند موجب مسمومیت خاک و جلوگیری از جذب عناصر غذایی ریز مغذی به ویژه روی ،آهن و مس در گیاه گردد .از این رو در مصرف این کود موکدا توصیه می شود که بر اساس آزمون خاک باشد تا موجب خسارت بعدی نگردد. کود فسفر بایستی در عمق خاک و در جوار ریشه های موئین قرار گیرد .از این رو مصرف کود در سطح خاک باعث کاهش اثر کود می شود .معموال به هنگام کاشت بوته ها رز مقداری کود فسفاته را همراه با کود دامی در ته چاله قرار داده تا در رشد بعدی بوته ها کود فسفره مورد نیاز در جوار ریشه وجود داشته باشد. کلسیم از عناصر ثانویه و ضروری در تغذیه رز می باشد .کلسیم موجب بهبود کیفیت گل و طول عمر آن می گردد .مشکل اصلی کلسیم در خاک های آهکی مسئله جذب آن نبوده ،بلکه مشکل جذب فیزیولوژیکی آن در گیاه می باشد بنابراین محلول پاشی این کود توصیه می شود. منیزیم از عناصر ضروری ثانویه گیاه رز می باشد .کمبود آن باعث ایجاد لکه های موزائیکی سبز مایل به زرد به خصوص روی برگ های مسن می شود .حاشیه برگ ها به صورت بر آمدگی دیده می شود. کمبود نسبی منیزیم در صورت زیاد بودن پتاسیم و کلسیم مشاهده می شود. گوگرد کمبود گوگرد در خاک مشاهده نشده است ولی در محیط آبکشت عالئم کمبود مشاهده شده و به صورت کلروز خفیف بین رگ برگ های برگ های جوان که به سبز – زرد روشن می انجامد بروز می کند. ‏ در خاکها ی با PHباالی ، 7بعضی از عناصر ریز مغذی به صورت نامحلول و غیر قابل استفاده گیاه در می آیند ،به ویژه در مورد آهن و منگنز و در درجه کمتر در مورد مس ،روی و بر .گام اول جهت حل این معضل تصحیح PHخاک بین 7 -6می باشد. آهن کمبود آهن در خاک های آهکی که به آن کلروز آهن نیز گفته می شود شایع ترین نوع کمبود عناصر غذایی در رز می باشد .به علت وجود مقادیر زیاد آهک در خاک جذب آهن دچار مشکل می شود .عالئم کمبود آهن به صورت کاهش کلروفیل در برگهای جوان می باشد که در این حالت برگها به رنگ زرد روشن بوده ،اما رگبرگ ها به رنگ سبز دیده می شود .همچنین برگها کوچک وشاخه ها ضعیف ،نازک و اغلب بدون گل می باشد و رشد گیاه به صورت ناقص بوده وگیاه باالخره از شدت کمبود ممکن است از بین برود . منگنز کمبود منگنز در رز در برگ های مسن و به صورت لکه های سبز مایل به زرد مابین رگبرگ های سبز نمایان می شود .کمبود منگنز در برگ شبیه یک کاج مطبق دیده می شود .کمبود مس در خاک های آهکی و خاک های اشباع دیده می شود. مس کمبود مس معموال در خاک های حاوی مواد الی فراوان که کامال تجزیه نشده است مشاهده می شود .عالئم اولیه تغییر شکل از جمله کج و لوله شدن برگ های جوان با نوک زردی برگ که بعدا به صورت نکروزه در می آید دیده می شود. روی کمبود روی اغلب به وسیله آهک زیاد در محیط رشد ریشه شدت می یابد .همچنین در خاک های شنی و اسیدی که به مقدار زیاد شستشو شده مشاهده می شود .کمبود روی در رز عالئمی شبیه به کمبود مس ایجاد می کند با این تفاوت که جوانه های جانبی کاهش یافته و موجب عالئم ریزبرگی یا روزت می شود. بر به علت تعادل خاصی که بین بر و کلسیم برای رشد طبیعی الزم است ،اگر میزان کلسیم در گیاه زیاد باشد میزان بر نیز بایستی زیاد باشد در غیر این صورت کمبود بر محتمل است .کمبود بر باعث کاهش بازار پسندی گلها می گردد و در مواردی به عنوان عامل سقط شدن جوانه گل ذکر گردیده است. مولیبدن عالئم کمبود مولیبدن همانند عالئم تنش رطوبتی می باشد ،بدین معنی که نوک و لبه برگ ها قهوه ای و نکروزه می شوند .گاهی اوقات نقاط بنفش رنگ بر روی قسمتهایی از برگ ها ظاهر می گردد .بر گهای دچار کمبود ،زودتر خزان می کنند .کاهش مولیبدن موجب از دست رفتن شادابی گلها وزیبایی آنها شده و بازار پسندی آن کاهش می یابد محلول پاشی برگی معموال محلول پاشی برگی در صبح زود و قبل از باز شدن غنچه ها موجب شفافیت و رشد مناسب بوته های رز می شود .برای تهیه محلول به میزان مشخص از کودهای پرمصرف اوره ،دی هیدروژن آمونیوم فسفات ،نیترات پتاسیم و فسفات پتاسیم به همراه مقداری ماده خیس کننده برگ یا مانع ظرفشوئی تهیه می کنندو یک محلول جداگانه از عناصر ریز مغزی و کم مصرف تهیه می کنند و هر دو محلول را هر یک تا سه ماه یکبار بر اساس نیاز محلول پاشی برگی می کنند. برای جلوگیری از سوختگی برگ ها ،محلول پاشی برگی در هوا آفتابی و گرم نباید صورت گیرد و بهترین زمان روزهای ابری و عصرها می باشد آبیاری رز خاک خیلی خشک مانع تامین آب و مواد غذایی رزها می شود .خاک خیلی خیس و اشباع به صورتی که آب در پروفیل خاک راکد بماند موجب کاهش تهویه و اکسیژن در محیط ریشه شده که مانع از استفاده از عناصر غذایی از جمله آهن می گردد و نهایتارشد گیاه کم و ضعیف می شود .قابلیت نگهداری آب در خاک را هم در خاک های شنی ،رسی و شنی رسی را با افزودن مواد آلی تصحیح کرد .خاک های سبک نیاز به دفعات آبیاری بیشتر نسبت به خاک های سنگین دارند .آبیاری باید طوری تنظیم گردد که خاک مرطوب بوده ولی حالت خیس واشباع نباشد .آبیاری در خاک بهتر است در دو مرحله یکی آبیاری سبک و بعد از نیم ساعت آبیاری سنگین انجام شود تا ابتدا درزها وشکاف ها بسته شود واز بین برود واز اتالف آب جلوگیری شود .البته برای جلوگیری از بستن سله از مالچ مواد آلی استفاده می کنیم. بیماری های رز .1سفیدک پودری رز عامل بیماری :قارچی با نام Sphaerotheca pannosaمی باشد. عالئم بیماری :ابتدا به صورت نواحی قرمز شبیه تاول در سطح باالیی برگ و پوشش سفید قارچ به صورت لکه های مشخص روی برگ های جوان ایجاد می شود ،برگ ها در حالت تشدید بیماری پیچ خورده و بد شکل می شوند در نهایت برگ ها به طور کامل با پوشش سفید قارچ پوشانده می شوند. محل بیماری :برگ ها ،ساقه ها به ویژه قاعده خارها ،گل ها عوامل تشدید بیماری :حساسیت بافت میزبان ،درجه حرارت (در رطوبت باال دمای 25 – 18درجه سانتیگراد) ،رطوبت نسبی (باالی )%90و وجود آب. کنترل بیماری :استفاده از ارقام مقاوم ،سمپاشی حفاظتی ،استفاده از قارچ کش های سیستمیک ،هرس شاخه های آلوده ،جمع آوری ونابود کردن برگ های ریخته شده در اطراف درخچه ها. .2لکه سیاه رز عامل بیماری :قارچ Diprocarpon rosaeمی باشد که دارای فرم غیر جنسی Marssonina rosae می باشد. عالئم بیماری :لکه های مشخص با قطر 12 – 2میلی متر روی سطح باالیی برگ که گرد یا نامنظم هستند. اطراف لکه ها زرد رنگ می شود و حالت کلروز تا ریزش برگ وجود دارد .زردی دور لکه ها و ریزش برگ در ارتباط با تولید اتیلن می باشد( برگ های بیمار مقادیر زیادی اتیلن تولید می کنند). محل بیماری :برگ ها ،شاخه های یکساله ارقام جوان ،ممکن است به صورت لکه های قرمز رنگ روی گلبرگ ها ایجاد شود. عوامل تشدید بیماری :رطوبت (تقریبا 100درصد) ،درجه حرارت (اپتیمم رشد این قارچ 21 – 19درجه سانتیگراداست ).وقتی سطح برگ 24ساعت مرطوب باشد بهترین شرایط می باشد. کنترل بیماری :جریان هوا در اطراف بوته ها رز در گلخانه که باعث کاهش رطوبت و خشکی سطح برگ می شود. جلوگیری از از قرار گرفتن برگ در رطوبت نسبی باال بیشتر از 12 – 7ساعت ،عدم آبپاشی سطح گیاه ، حذف برگ و هرس شاخه های آلوده ،کاهش تراکم برای جریان بهتر هوا ،استفاده از قارچ کش ها (در شرایط توسعه بیماری هر 15روز یک بار استفاده شود). .3کپک خاکستری این بیماری که به نام های سوختگی گل و جوانه نیز معروف است یکی از بیماریهای رز می باشد که در شرایط انباری و حمل و نقل شاخه های رز بیشتر دیده می شود. عامل بیماری :قارچ Botrytis cinereaمی باشد. عالئم بیماری :در شرایط آب و هوایی مرطوب و خنک جوانه های آلوده رزهای باغچه ای نمی توانند باز شوند و با میسلیوم قهوه ای مایل به خاکستری قارچ پوشیده می شوند .جوانه های آلوده پژمرده می شوند و لکه های سیاه مایل به خاکستری در قسمت قاعده جوانه در روی ساقه ایجاد می شود .عالئم کبودی و نقاط ریزی روی گلبرگ ها ظاهر می شودو نوک و حاشیه گلبرگ ها نرم و قهوه ای می شوند. محل بیماری :گل ها و جوانه ها ،قارچ ممکن است انتهای شاخه هایی که بر اثر برداشت گل و هرس بریده شده اند را آلوده و باعث سوختگی ساقه شود. عوامل تشدید بیماری :در جه حرارت مناسب برای رشد قارچ 15درجه سانتیگراد است ،رطوبت باال ،زخم های ایجاد شده در گیاه. کنترل بیماری :گل ها ،جوانه ها و ساقه های آلوده را حذف و از بین برده ،تهویه مناسب در بستر های تکثیر و گلخانه ها، سمپاشی با قارچ کش های حفاظتی برای پوشاندن زخم های ایجاد شده ،رزهای بریده در انبار سم پاشی ویا در محلولهای سمی فرو برده شوند ،قارچ کش های بنومیل و زینب برای کنترل بیماری توصیه می شود .استفاده از کلسیم به عنوان یک عامل غذایی و استفاده از پالستیک های جذب کننده نور ماورای بنفش. .4زنگ رز عامل بیماری :گونه های متعدد قارچ Phragmidiumمی باشد. عالئم بیماری :جوش های حاوی اسپورهای نارنجی رنگ قارچ در قسمت های زیرین برگ ظاهر می شود .با افزایش بیماری و توسعه جوش ها ،آنها بر روی سطح باالیی برگ به صورت لکه های نارنجی یا قهوه ای مشاهده می شود. محل بیماری :عالوه بر برگ ممکن است ساقه های جوان وکاسبرگ ها نیز آلوده شوند. عوامل تشدید بیماری :مناسبترین درجه حرارت برای توسعه بیماری 21 – 18درجه سانتیگراد می باشد ورطوبت ممتد 4 – 2ساعتبرای استقرار آلودگی مورد نیاز است .در گلخانه ،نزدیک دستگاه تهویه هوا آلودگی بیشتر اتفاق می افتد. کنترل بیماری :حذف برگ های آلوده ،حذف برگ های پیر در زمستان و اوایل بهار قبل از ایجاد برگ های جدید، جلوگیری از متراکم شدن رطوبت در گلخانه ،استفاده از سم پاشی حفاظتی در طی دوره های هفت روزه. .5پژمردگی ورتیسیلیومی عامل بیماری :قارچ Verticilium albo – atrumیا V.dahliaeمی باشد که در محیط خاک به سر می برد. عالئم بیماری :در مراحل اولیه ،پژمردگی برگ ها در نوک ساقه های جوان و زردی برگ های پیر می باشد .بعد از چند روز پژمردگی دائم اتفاق می افتد و برگ ها به رنگ زرد تغییر رنگ داده و سرانجام قهوه ای شده و خواهد مرد .ریزش برگ از پایین گل ها شروع شده و به طرف باال پیشرفت می کند .ساقه هایی که عالئم را نشان می دهند ممکن است دچار مرگ سر شاخه شوند که پیشرفت آن باعث مرگ کامل گیاه می شود .عالئم بیماری در طی دوره های تنش بیشتر ظاهر می شود .در بعضی موارد برگها در طی روز پژمرده شده و در شب دوباره به حالت اولیه بر می گردد .خطر بیشتر به این دلیل است که گیاه آلوده و بیمار است و عالئم بیماری به دلیل شرایط مناسب رشد گیاه رز نمایان نشود. کنترل بیماری :با توجه به خصیصه خاکزی بودن این قارچ ،ضد عفونی کردن خاک قبل از کاشت رز ضروری است .در گلخانه تولید رزهای شاخه بریده کنترل بیماری بسیار مشکل است و باید قبل از ظهور بیماری اقدامات الزم انجام شود. .6سفیدک داخلی عامل بیماری :قارچ Peronospora sparsaمی باشد. عالئم بیماری :روی برگ ها لکه های قرمز ،صورتی تا قهوه ای تیره به صورت اشکال نا منظم ایجاد می شود .برگچه ها ممکن است به رنگ زرد تغیر رنگ دهند .ریزش شدید برگ ها ،در شرایط سرد و مرطوب اپرانژیوم اپرانژیوفور به طور فراوان روی سطح پایینی برگ ها آلوده دیده می شوند .نواحی ارغوانی تا سیاه با اندازه مختلف روی ساقه و دمگل ظاهر می شود. محل بیماری :برگ ،ساقه ،کاسه گل ،کاسبرگ و گلبرگ عوامل تشدید بیماری :دمای مناسب برای جوانه زنی اسپور این قارچ 18درجه سانتیگراد است .رطوبت باالی %85 کنترل بیماری :پایین آوردن رطوبت با استفاده از تهویه و هوا دهی در گلخانه ،رساندن درجه حرارت محیط به 27درجه سانتیگراد ،رطوبت نسبی نباید به مدت 3ساعت بیشتر از %85باقی بماند .در زمانمی که شرایط محیطی برای بیماری مناسب است باید از قارچ کش های حفاظتی استفاده کرد .برگ ها و ساقه های آلوده باید حذف واز بین بروند. .7گال طوقه (سرطان طوقه) عامل بیماری :باکتری Agrobacteriuom tumifaciensمی باشد که یک باکتری گرم منفی است. عالئم بیماری :عالئم بیماری با تکثیر سریع سلول ها در بافت های مریستمی و تشکیل تومور ها و مناطق برآمده با بافت کم و بیش حلقوی سفت و یا نرم می شود .اندازه قطر گال از 0.5سانتی متر تا چندین سانتی متر و بستگی به توانایی و رشد گیاه و مدت آلودگی دارد. محل بیماری :اغلب در زیر سطح خاک و قاعده طوقه دیده می شوند .گال ها ممکن است روی ریشه ها به طور فراوان تشکیل شود و در قسمت های هوایی کمتر دیده می شوند. عوامل تشدی بیماری :باکتری از طریق زخم های ایجاد شده روی ریشه به طور طبیعی یا غیر طبیعی ( مثل :هرس ،قلمه زنی و )....وارد گیاه می شود .میزان توسعه بیماری به نوع میزبان ،توانایی و رشد میزبان و شرایط محیطی بستگی دارد. کنترل بیماری :اجتناب از خسارت ریشه و طوقه در طی عملیات کشاورزی ،کشت در خاک های ضد عفونی شده ،حذف سزیع گیاه آلوده شده و خاک اطراف آن ،شستشو ابزار برش و هرس ،مبارزه بیولوژیک با استفاده از باکتری A.radiobacterاسترین . K84 .8ریشه مویی عامل بیماری :باکتری Agrobacteriuom rhizogenesمی باشد. عالئم بیماری :عالئم به صورت تورم های سخت و سفت روی سطح ریشه و یا ساقه زیر سطح خاک دیده می شوند .و ریشه های مجزا از محل این تورم ها بیرون می زنند. معموال روی قسمت های هوایی گیاه عالئم مشخصه خاصی تشکیل نمی شود. محل بیماری :ریشه و ساقه های زیر خاک عوامل تشدی بیماری :توسعه بیماری زمانی است که رشد گیاه بهینه می باشد .بیماری در خاک های 20درجه سانتیگراد شدیدتر از خاک هایی با دمای 26درجه سانتیگراد می باشد. کنترل بیماری :ضد عفونی کردن خاک ،ضد عفونی کردن پایه های کشت و رعایت بهداشت زراعی در کنترل بیماری اهمیت زیادی دارد .ضد عفونی با استفاده از بخار آب یک تیمار مناسب است .قلمه ها را می توان با فرو بردن در محلول 0.5در صد هیپو کلریت سدیم ضد عفونی کرد. .9موزائیک رز عامل بیماری :ویروس موزائیک رز ( ) Rose mosaic virusمی باشد. عالئم بیماری :عالئم مشخصه بیماری به صورت الگو های خطی( ،کلروز) لکه های مدور و موزائیک خفیف در برگ ها می باشد و همچنین عالئم شبکه زردی و موزائیک زرد در رابطه با این بیماری است .گیاهان آلوده قدرت خود را از دست داده و به سرمای زمستان حساس است. .10 )Strawbery latent ringspot virus (SLRV .11 ‏Rose streak virus این ویروس باعث ایجادلکه های زرد کوچک نامنظم روی برگ ها شده و کوتولگی واضحی را در قسمت های هوایی و برگ ها به وجود می آورد. برگ ها حالت چرمی به خود گرفته و بد شکل می شوند. این ویروس سبب ایجاد حلقه های سبز مایل به قهوه ای در برگ های کامل می شود .این عالئم برگی گاهی با الگو های حلقوی روی ساقه ویا میوه نیز همراه می باشد. آفات رز .1شته رز آفت مهم و فراوان رز است .این آفت دارای 3.6 – 1.7میلی متر طول به رنگ سبز ،صورتی و قهوه ای مایل به قرمز می باشد. حمله شته ها موجب توقف رشدجوانه ها و قسمت های هوایی جدید شده و گیاهان معموال با یک پوشش چسبنده از عسلک و کپک سیاه پوشیده می شوند. برای کنترل این آفت ،کاربرد فراوان شته کش های تماسی و سیستمیک در سرتاسر فصل رشد مورد نیلز است (.از اواسط فروردین طی دوره های ممتد تا انتهای تابستان). .2کنه تار عنکبوتی یا دو نقطه ای مهمترین وجدی ترین آفت رز های گلخانه ای است .طول آفت 0.6 – 0.5میلی متر است و به رنگ سبز دیده می شود که دو نقطه تیره روی بدن آن دیده می شود. برگ های آلوده به صورت لکه لکه زرد می شود .آلودگی شدید در مناطق خشک وگرم سبب کوتولگی بارز و مرگ ناگهانی می شود. این آفت در دمای باالی 20درجه سانتیگراد طی دو هفته یک نسل کامل می دهد. برای کنترل انتخاب یک کنه کش که باعث گیاه سوزی نشود و همچنین مقاومت را در کنه ایجاد نکند مفید تر خواهد بود. .3تریپس رز یکی از آفات مشترک گیاهان زینتی گلخانه ای و باغچه ای می باشد .حشرات ماده به رنگ قهوه ای مایل به زرد تا قهوه ای تیره به طول 1.6 – 1.2میلی متر می باشند. بافت های آلوده تغییر رنگ داده و تخریب می شود .حمله به گل ها در حال تشکیل موجب بد شکلی و ایجاد نوارهای قهوه ای روی گلبرگ ها می شود. برای کنترل باید به محض مشاهده عالئم مخرب شروع به سمپاشی متناوب کرد و چون این حشره از دریچه های ته ویه وارد گلخانه می شود لذا استفاده از پرده های محافظ در کناره های دریچه تهویه موثر است. .4زنبور برگ پیچ رز .5زنبور ساقه خوار رز آفت زنبوری است به طول 4.5 – 3میلی متر که اغلب سیاه رنگ می باشد .الرو ها دارای سر تبره 10 – 8میلی متر طول داشته و به رنگ سبز مات با مو های کوتاه خار مانند روی قسمت پشتی بدنشان دیده می شود. حشره ماده اطراف برگ را به طرف رگبرگ میانی کشیده و با ایجاد یک تونل محافظ ،الرو را دوران تغذیه محافظت می کند. برگ ها پیچیده و پژمرده گیاه ظاهر بوته و کیفیت گیاهان بستر تکثیر را تحت تاثیر قرار می دهد .حمالت شدید آفت توان گیاه را کاهش می دهد. برای کنترل آفت در مقیاس کوچک برگ های آلوده را می توان از گیاه جدا کرد .استفاده از حشره کش ها به دلیل بودن الرو ها در داخل برگ پیچ خورده مشکل است. حشره بالغ زنبوری به طول 6.5 – 5.5میلی متر به رنگ سیاه می باشد .الروها 12میلی متر طول داشته و به رنگ سفید مایل به قهوه ای با سری به رنگ قهوه ای مات دیده می شوند. نوک شاخه های آلوده پژمرده می شود و می میرند .الرو آفت بعد از ورود به ساقه از محتویات درون آن استفاده می کند و به مدت 3هفته در آنجا می ماند ،قسمت های آلوده به رنگ سیاه در می ِآد. برای کنترل آفت در صورت عملی بودن باید قسمت های آلوده بریده شده و سوزانده شود .سمپاشی با حشره کش دارای ارزش محدودی است مگر در زمان دوره های تخم گذاری حشره کامل. منابع مستوفی ،یونس – مستوفی ،یوسف ( )1379دنیای رزها .نشر مترجمین تبریز افیونی ،م -مجتبی پور رها ،ر -نور بخش ،ف ( )1379خاک های شور و سدیمی و اصالح آنها .نشر ارکان اصفهان ملکوتی ،م .ج و غیبی،م .ن )1379( .تعیین حد بحرانی عناصر غذایی موثر در خاک ،گیاه و میوه .موسسه تحقیقات خاک و آب .سازمان تحقیقات ،آموزش و ترویج کشاورزی .وزارت کشاورزی ملکوتی ،م .ج و کافی ،م )1377( .مبانی تغذیه صحیح گل وگیاهان زینتی برای بهبود کمی وکیفی گل های تولیدی در کشور .موسسه تحقیقات خاک و آب .سازمان تحقیقات ،آموزش و ترویج کشاورزی .وزارت کشاورزی ادریسی ،ب . 1382 .بررسی اثر تیمارهای شیمیایی بر طول عمر و کیفیت گل شاخه بریده رز رقم ایلونا. دومین سمینار علمی کاربردی گل و گیاهان زینتی محالت. قهرمان ،ا )1372( .کرموفیتهای ایران ( سیستماتیک گیاهی) جلد دوم .مرکز نشر دانشگاهی.

51,000 تومان