صفحه 1:
استاد راهنصا:
دکتر رحیم احسانی FF
7 —
بهکوشش: 2
علی درجزینی . رضا ایعانی
فاز اول
انتخاب محصول
معرفى محصول
بررسى بازار
صفحه 2:
موضوع طرح : توليد مقوا و بسته بد
نوع توليدات ؛ مقواء كارتن و جعبه مقوايى بلى اتيلن , جعبه مقوابى دوبلكس
تعداد شا
"
مشخصات شرمايه كذارى طرح (ارقام به ميليون ريال).
سرمایه گذاری كل طرح : 5485
سرمایهگذاری ثابت : ۲۲۰۰
اسرمايه در taf :۱۰۳
در آمد سالن: ۲۱۰۰
سود ویژه :۳۸و
دوره بازگشت سرمایه :4 سال
رخ بازدهی سرمایه 1۵1
77
صفحه 3:
موضوع طرح : تولید توب ورزشی
انوع توليدات ؛ انواع توب جرمى
تعداد شاغلين : 14
مشخصات سزمايه كذارى طرح (ارقام به ميليون زيال)
سرمایهگذاری کل طرح : 10۵۰
سرمايه كذارى ثابت : :۱3۳
سرمايه در گردش We
هر آمد سااه
سود ویژه Whi
دوره بازگشت سرمایه : ۲۹ ماد
رخ باز دهی سرمایه: .1۲1
زر
.
صفحه 4:
موضوع طرح : توليد لواشك از خرما
انوع توليدات : لواشك خرما
اتعداد شاغلين : ١ تقر
مشعمات سرمايه كذارى طرح (ارقام به ميليون (Shs
سرمایه گذاری کل طرح : ۳۱۳۱
سرمایه گذاریثابت : ۱۳۲۵۷
سرمایه در گردشی :۳۰۸
اهز آمد ساليائة 44.3
سود ویژه: ۱۳۷۵/۵
دوره بازگشت سرمایه : ۲۹ ماه
رخ باز دهی سرمایه :1۳7
صفحه 5:
موضوع طرح : تولید فرآوردههای لین
نوع تولیدات : شیره ماست. نحامه
تعداد شافلین : ۲۲ تفر
مشخصات سرمايه كذارى طرح (ارقام به
سرمایه گذاری کل طرح : 0۸۸/۷
سرمايه كذارى ثابت : ۱/۵
سرمایه در گردش : ۱۷۸۲
هر آمد سالیاند ۱۰۰۰
سود ویو : ۱۸۵۰
دوره بازگشت سرمایه : اسال
نرخباز دهی سومایه: 18۱
OT
صفحه 6:
ae ۳۸ و ““اتلا1 | ضريب
| 9 ت19 تا تا ee
تداسپ مرومایهگذاری با تون یدکارگیری نايع چا i) ۳ گستودگي بازار
سال اس تس سس ان
21/
۹,
صفحه 7:
15*50 =
750
17*50=
850
18 *20=
360
19 * 30-
570
17 * 65
=1105
19 * 20-
380
13*5=
65
17*50=
850
19* 85
=1615
15*75
1125
40 * 17
ها
15*80 - 5*5
1200 =1275
17* 17*
70-1190 90-0
18 * 75
=1350
19 * 90=
1710
17*
802-0
19 * 90-
1710
13 * 85
=1105
17*
90=1530
19*75 ۶*65
1425 =1235
15
3
8
8
13
17
1 15 * 85
15 Sas 5
17*
* 5 | د eee
17
ميزان علاقه
كستردكى بازار مصرف
صادرات
سیاستهای حمایتی دول
تناسب با توانمندیهای شور
eligi
جلوگیری از مهاجرت به شهر
سازكارى با محيط ريست
اتناسب سرمايه كذارى با توان
fala
جشمانداز
بدكاركيري منابع بالقومى
ae
>!
صفحه 8:
صفحه 9:
نقش حیاتی و اساسی مواد غذایی. بهویژء تولیدات دامی, در استقلال و سلامت جوامع بشری,
فزایش کمی و کیفی بات. از اهم سياستهاى كشور.
راهكارهاى معاونت امور دام: در قالب «طرح جامع شیر خام» هنظورافزایش تولید و مصرف شیر و فرآوردههای آنء
a a ge he مصرف سرانه شر در کشو. ...تا زمته توسعه بايار و ايجاد انيت غذائي
بهبود كبفيت توليد فرأورى و تبديل شين essen ليد یل مات
افرایش سطح درآمدتولدکندگان و کمک به قتصادملی ay
تخل و توس ایغ نات و زیخ
در زنجبرهی عرضه محصولات لنی.
ین اوزش آقرینی در بخشی صنایعتبدیلی همچون ماست و خامه است.
در تعطیلات چندروژه < به ویژه در عید نوروز - مصرف شیر به شلات پایین ماه و در عرضی مصرف محصولاتی
le lb و دوغازایش مد
در ماه مبارک رمضان معصرف دوغ با کاهش شدید روبرو شدء و مصرف محصولائی چون کشک بیشتر میشود
صفحه 10:
اتعريف كتكردى مباززه با تقليات موا غذابى از شير:
شیر عبارتست از مجموع تولید شیردوشی WS و مدارم یک حيوان ماده شيرفه ساقم و بدون خستگی مفرط که یه خوبی
تغذیه شده باشد. شیر بای با رعایت اصول بهداشتی جمعآوری شده و فاقد آغوز باشدده
گوسفند و بز در حدود ۱۲۹۰۰۰
۰ سال قبل از ميلاد در تخاورمياته. و گاو شیری در حدود ٩۰۰۰ سال پیش lal شدند.
هر حدود ۷۰۰سا قبل از ميلا احشام در تقاطى از تركيه و آفريقا بدصورت كله درآمدند.
lal I al a شير در زمان جنگ دوم (۱۳۱۹) از فرنسه و تأمیس اولي دامدارى صنعتى (حيدرآباد) دز + اس
تاسیس اولین کار
چویی بود
لباثسازی در سال ۱۳۳۹ وب نم آستارا در يابان فردوسى؛ كه توليدات آن شيرهاى بطرى با درب
در سال ۱۳۳۷ كارحائه نسبتا مجهز آلفا با ظرفيت ۱۰ تن شير خام در روز تاسيس شد و هس از آن احداث واحدهاى توا
فراوردههاى لبنى به صورت كسترده ادامه يافت.
تا امروز: تعداد واحدهاى فرآورى شير و صنايع لبنى كشور 147 واحد قعال اعلام گشته است. (وزارت جهاد کشاررزی 10۱۳۹۰
صفحه 11:
ارنك شير معمولا بدعلت آن وجود كازثين و كلسيم در آن سقيد كدر و يا سفيد چینی است.
و شير كوجربى و يا شيرى كه به آن آب اضافه شلم بلشدء آم رثك به نظر مبروصد.
پرچرب کمی متمایل به ژرد
بر ثر ابتلای دام به بیماری ورم پستان. رنگ شیر زرد روغنی؛ و با پارگی مویرگهای ریز پستان, رنگ شیر متمایل بهقرمز
اده و شير غيرابل مصرف مىكردد
اشير بوى خاصى ندارد و در اثر تماس با ظروف و مكانهاى الود جربى شير بوهاى كوناكون را جذب مىكند. و با فاسد
شدانء بو ترشيدكى و كتديدكى در أن بدوجود مقي
مزدى شير بددليل وجود لاكتوز: كمى شيرين است و در بيمارىهاى ورمى با ازدياد كلريدها(سديمكلريد) به شورى مى زئد.
صفحه 12:
واممدكعر كك ركو ۳۳۳۳۳۳
١ 34 جررن- مير 7
ع عدي
۷ ۷ - ۴۲۱۷
wea #>
7m
wea aie ga yen مار سین
صفحه 13:
تغذیهی دام
عرضه در فروشگاه
سدع از تولید
به مصرف
صفحه 14:
Cream Seprator سپراتور
SSE ly cal dea set شیر تازه هشیر اسکیم ( شیر یذون چریی ) و غامه.
اسکیم از جدا سای کل جربی از شیر تازه ساخته مى شود. و بلقى مائده مخلوط كه
کل چربی است خامه نام درد
سپراتور 72۳5-058
اتور خامه
دستی ناخالصیها و آلود گیهای شیر (دست شور)
جداسازی شیر وخامه,همراه با تصفیه همزمان
۱۳۹۰ - خوش روش gate Mg,
صفحه 15:
هموژنایزر ۲۱۵۲۱۵96126۲5
*جربى شير جيزى است كه به شير طعم خامه ای میدهد. هموژنزاسیون باعث یکنواخت شددن چربی شیر می شود و شير
خامه ای و طعم یکسانی می اد
ژن كردن + سلولهاى جربى شير بس از عبور از سوراخهاى يسيار ریز ه اجزای کوچکتر شکستهمی شوند( یک
هاى موجود در شير به اطرف این اجزای کوچک مى جسبند و از اتصال مجدد آنها بهم جلو كيرى
می کند. لذا سلولهاى جربى هميشه در شير معلق مى مائند و بهم متصل نمى شوئد.
زنيزه يا همون كردن: عمل سالم سازى نيست و فقط به منظور جلوكبرى از جداشدن جربى از شير و بهبود طعم آن انجام
اجزای همو
بدنه ای با پوششی از جنس استیل هد.گیجهای کنترل فشار.
الکتروموتور,دمپرها و
اروپایی و روسی,
صفحه 16:
پاستوریزاتور ۲26۲اعاوو۴
*باستوريزه كردن . فرايندى است كه شير را خالص مى كند و باعث دوام و تازكى آن مى شود.
*پاستوریزاسیون عملی است حرارتی: براى از بين بردن تمامى ميكروب هاى بيمارى زاى شبر با حفظ حداكثر ارزش غذايى آن.
حرارت باستوريزاسبوذ. برمبناى مقاومت مقاوم ترين ميكروب بيمارى زاى شناخته شده و مدت زمان. تعيين شده است.
* ميزان دما و زمان در روش هاى مختلف ياستوريزاسيون نفاوت دارد. درحال حاضر روش منداول باستوريداسيون در بيشتر
كارخانه ها روش تند يا مداوم است. دراين روش. دماء ۷۵ درجه ی سانتی گراد و زمان پاستوریزاسیون به مدت ۱۵ ثانیه است.
اشير يس از طى اين شرایط. به سرعت تا دمای ۵ درجه ی سانتی گراد خنک می شود.
االی ۱۰۰۰۰ لیتردرساعت.
کارخانجات معروف ومعتبر ایرانی, کارخانجات اروپایی
وروسی.
صفحه 17:
جلوگیری از دو فاز شدن
be
bos LF
نام محمول 20 LACTOMIL
نام محصول 06131
Sle استلبلايزر
کاربد .اد کنندهبستيي
ols كالاكتوماتان و كاراكينان
تام محصول ۰ 66224
عملكرد استابيلايزر
شير كاكائو
elles كاراكينان استاتدارد شده
(CARAMEL
دهتده gab
لبتياك (ستتى يت
RUIT Jpn
PREPARATION
.. | عملكره
clea tds elit ait
0
صفحه 18:
اصل این و
ترکی و به معنای محلوط کردن است.معنیواژه نان میدهد که ماست را چگوه نهد میکند
از هر نوعشیری برای
یه ماست میتوان استفادهلمود؛ اما ماستهای امروزی را اغلب از شیر گاو تهیهمیکند
ماست از تخمیرقند شیر به نام لاکتوزحاصل میشود.باکتری مخصوص
و به علاوه به ماست بافت ژل مانندی میدهد.
ماست, لاكتوز را به اسيد لاكتيك تبديل مىكند
ابه دليل وجود اسيد لاكتيك. ماست مزه تناد و ترشى بيدا مىكند.
انواع ماست:
ea a ald hy ale نت و شاه که با سل وه يد
مات یرای
مامت میزیجات
0
و5
صفحه 19:
أز دو قرن قبل از ميلاد مسیح. ماست و دیگر انوع نات را تهیه یشده است.
اولين ماستها احتمالآ يه طور تصادنى تهيه شدند؛ عن زمائى که شیر را رای حمل و تقل دا كيفهابى كه ازبوست بز
درست شده يوذ م ريختف ترق موجود هد بوسح بره شیر را تعمیر مهو ماست به دست م آمد.
دز سال 1414ميلادى اولين كارخائه صنعتى توليد ماست در شهر بارسلوناى اسبانيا احداث شد و مصرف ماست روز به روز
افزايش ياقت.
1/
2
صفحه 20:
خامه یکی از لا نات است. بيش از عمل هموژنیز لابدى جربى روى سطح شير خام که به سرشیر معروق اس را
بر ذارئد. أبن ججربى. خخامه نام مى كيرد
در صنمت, برای سرعت بخشیدن به تجمع چربی شیر روی سطح آذء از دستگاه سانریفوژ استفدهمیکند
خامه با توجه همحتوای چربی اناع مختلقی داد
امه كم جرب که ۱۲ فرصد چریی درد
امه زده شده و سفت شده كه ٠ درصد از أذارا جريى تشكيل مى دهد
خامه ستكين كه 71 موصد جرب هار
خامدهاى بر جرب كه +4 درصد جربى دارند. در تهي نواع غذاها و دسرها از اين نوع خامه استقاده مى شود
خامدى بريده كه با حوارت دادن خامدى معمولى تهيه م شود و 88 جربى دارد. أخامدى اتكليسي).
NOS
صفحه 21:
صفحه 22:
اقتصاسی: احد.اث. PhS 3 5
شیر ملستر خلمه
صفحه 23:
تولید شير گاو ذر ذنیا مقدار ۵۱۸ مبلیون تن در سال 1:۰۳ بوده است كه با اين روئد شد بيش
میشود به ۳۱ مبلیون تن در سال ۲۰۱۲ برسد.
در بیشتر کشورهای جهان نرخ خودکفائی برای محصولات لبنی زیر ۱۰۰ درصد_میباشد.
۷ حدود ۷ ذرضد_شیر تولید شده در جهان تجارت میشود.
تواحی واردکننده: "مهم ترین نواحی صادر کننه
shies nie Gel آمريكاى شمالى. 8 اكشورهاى شمالي
لاتبسن, خاورمیانه و کشورهای مشترک آلم: اروپای شرقسی. اتبائوسسیه و کشورهای شیلسی.
اتيسن؛ خاورميائه و كشورهاى مشترك آلمنافع. Sa 1
Ca¥ se ged ge) رزاتین ارو کین
كشورهاى خودکفا: هندوستان, پاکستان. قرقیزستان؛ سومالی و آ
ریقای جنوبی و Onl
"خودکفائی بسیارکم (کمتر از۲۵/ک فیلیین, و
ام مالزی, اف
ان وبرخحی کشورهایآفریقایمرکزی
منایع: سازمان کشاورزی و خراروبار جبانی ((6) و سازمان سنایع کرچک و شپرک های صنعتی
صفحه 24:
صفحه 25:
"اذ كل شير
روسیه 4۱ ۵
مصوف سوانه شیر دو دنیا (۲۰۰۸)
تیا
ae
اناي 23
صفحه 26:
nestle
danone
lactalis
friesland & campina
dairy farmers of
america
dean foods
fonterra
arla foods
‘kraft foods
unilever
ongrain
saputo
land O'lakes
me
‘morinaga milk indus
OSS سس بت ایکا ان ی
ed as که کی tl ‘nordmilch
ae هلند. dairy crest
a muller
4
NOS
صفحه 27:
12000000
110000000)
2000000)
‘6000000)
4000000)
2000009)
33
صفحه 28:
300.000
00.000
صفحه 29:
صفحه 30:
شرکت میلکو 2160
21/
يت
صفحه 31:
منابع: وزارت جهاد کشاورزی (گروه صنابع غذالی غیر کشاورزی)» وزارت صنابع و معادن؛ وزارت بازرگانی و اداره کل صنایع تبدیلی.
استاد راهنما:
دکتر رحیم احسانی
بهکوشش:
علی درجزینی ،رضا ایمانی
ب ر ر س ی ا ق ت ص ا د ی ا ح د ا ث ک ا ر خ ا ن هی ل ب ن ی ا ت
ش ـی ـر
بستنی
پ ن ی ر م ـا س ـت
کره
ک ش ک خ ـا م ـه
اول
فاز ّ
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
نوع توليدات :مقوا ،كارتن و جعبه مقوايي پلي اتيلن ،جعبه مقوايي دوبلكس
تعداد شاغلين 11 :
مشخصات سرمايه گذاري طرح (ارقام به ميليون ريال)
سرمايه گذاري كل طرح 2453 :
سرمايه گذاري ثابت 2200 :
سرمايه در گردش 103 :
در آمد ساليانه2100 :
سود ويژه 538 :
دوره بازگشت سرمايه 4 :سال
نرخ باز دهي سرمايه 25% :
ببهه
ص
ص ور
ت
تتخخممیین ورت
ی
نی
احداث کارخانهی تولید کارتن بستهبندی
موضوع طرح :توليد مقوا و بسته بندي
21/
2
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
نوع توليدات :انواع توپ چرمي
تعداد شاغلين 19 :
مشخصات سرمايه گذاري طرح (ارقام به ميليون ريال)
سرمايه گذاري كل طرح 2550 :
سرمايه گذاري ثابت 1630 :
سرمايه در گردش 730 :
در آمد ساليانه6000 :
سود ويژه 686 :
دوره بازگشت سرمايه 29 :ماه
نرخ باز دهي سرمايه 42% :
ببهه
ص
ص ور
ت
تتخخممیین ورت
ی
نی
احداث کارخانهی تولید توپ ورزشی
موضوع طرح :توليد توپ ورزشي
21/
3
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
موضوع طرح :توليد لواشك از خرما
نوع توليدات :لواشك خرما
تعداد شاغلين 21 :نفر
مشخصات سرمايه گذاري طرح (ارقام به ميليون ريال)
سرمايه گذاري كل طرح 3731 :
سرمايه گذاري ثابت 3257 :
سرمايه در گردش 308 :
در آمد ساليانه4500 :
سود ويژه 1375/5 :
دوره بازگشت سرمايه 29 :ماه
نرخ باز دهي سرمايه 42% :
احداث کارخانهی تولید لواشک از خرما
ببهه
ص
و
ص
ر
ت
تتخخممیین ورت
ی
نی
21/
4
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
نوع توليدات :شیر ،ماست ،خامه
تعداد شاغلين 22 :نفر
مشخصات سرمايه گذاري طرح (ارقام به ميليون ريال)
سرمايه گذاري كل طرح 6788/7 :
سرمايه گذاري ثابت 6001/5 :
سرمايه در گردش 787/2 :
در آمد ساليانه7000 :
سود ويژه 1450 :
دوره بازگشت سرمايه 2 :سال
نرخ باز دهي سرمايه %41 :
ببهه
ص
و
صر
ت
تتخخممیین ورت
ی
نی
احداث کارخانهی تولید لبنیات (شیر،ماست،خامه)
موضوع طرح :تولید فرآوردههای لبنی
21/
5
؟
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
8تا3
12تا9
16تا13
20تا17
صی ب ه
خص ی
محص
ضریب وزنی معیار
یارها
زنی مع
ریب و
ض
والت
ناچیز
ضعیف
متوسط
خوب
عالی
قابلیت
10تا صفر
40تا11
60تا41
80تا61
100تا81
امتیاز
سودآوری
چشمانداز
تناسب سرمایهگذاری با توان
سرمایهگذار
سازگاری با
محیط زیست
اشتغالزایی
سیاستهای
حمایتی دولت
بهکارگیری منابع
بالقوهی کشور
جلوگیری از
مهاجرت
تناسب با توانمندیهای کشور گستردگی بازار
مصرف
صاد4رات
جداول راهنمای امتیازدهی
امتیا
ز ات ت
کم
متوسط
مهم
خیلی مهم
اهمیت معیار
میزان عالقه
مورد نظر
رهای
معیا امتیازدهی
برای
21/
6
؟
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
= 15 * 50
750
=17 * 50
850
=18 * 20
360
=19 * 30
570
17 * 65
=1105
=19 * 20
380
= 13 * 5
65
=17 * 50
850
19 * 85
=1615
= 15 * 75
1125
=17 * 40
=15 * 80
1200
=17 * 30
510
= 18 * 45
810
= 19 * 36
570
=17 * 50
850
= 19 * 60
1140
= 13 * 5
65
=17 * 30
510
19 * 80
=1520
15 * 75
=1125
=17 * 50
15 * 85
=1275
* 17
90=1530
18 * 75
=1350
=19 * 90
1710
* 17
80=1360
=19 * 90
1710
13 * 85
=1105
* 17
90=1530
19 * 65
=1235
15 * 85
=1275
* 17
= 15 * 80
1200
* 17
70=1190
18 * 35
=630
=19 * 60
1140
=17 * 50
850
=19 * 70
1330
= 13 * 85
1105
* 17
90=1530
19 * 75
=1425
= 15 * 65
975
* 17
15
میزان عالقه
17
گستردگی بازار مصرف
18
صادرات
19
سیاستهای حمایتی دولت
17
تناسب با توانمندیهای کشور
19
اشتغالزایی
13
جلوگیری از مهاجرت به شهر
17
سازگاری با محیط زیست
19
تناسب سرمایهگذاری با توان
سرمایهگذار
15
چشمانداز
17
بهکارگیری منابع بالقوهی
کشور
جدول امتیازدهی
کارتن بستهبندی
توپ ورزشی
لبنیات
لواشک خرما
ضریب وزنی
شرح معیار
21/
7
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
ص++نعتی
(
)ISICک++د
21/
8
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
افزایش کمی و کیفی لبنیات ،از اهم سیاستهای کشور.
راهکارهای معاونت امور دام ،در قالب «طرح جامع شیر خام» ،بهمنظور افزایش تولید و مصرف شیر و فرآوردههای آن:
)1
افزايش توليد شير خام به منظور افزايش مصرف سرانه شير در كشور
)4
ارتقاء زمينه توسعه پايدار و ايجاد امنيت غذايي
)2
بهبود كيفيت توليد ،فرآوري و تبديل شير
)5
افزايش بهرهوري منابع توليد و تقليل ضايعات
)3
افزايش سطح درآمد توليدكنندگان و كمك به اقتصاد مالي
)6
افزايش اشتغال و توسعه منابع انساني در زيربخشها
در زنجيرهي عرضه محصوالت لبني ،بيشترين ارزش آفريني در بخش صنايع تبديلي همچون ماست و خامه است.
در تعطيالت چندروزه – به ويژه در عيد نوروز – مصرف شير به شدت پايين آمده و در عوض مصرف محصوالتي
نظير ماست و دوغ افزايش مييابد.
در ماه مبارك رمضان مصرف دوغ با كاهش شديد روبرو شده و مصرف محصوالتي چون كشك بيشتر ميشود.
نیازها اجتماعی و حمایتهای دولتی
نقش حیاتی و اساسی مواد غذایی ،بهویژه تولیدات دامی ،در استقالل و سالمت جوامع بشری.
21/
9
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
تعریف کنگرهی مبارزه با تقلبات مواد غذایی از شیر:
«شير عبارتست از مجموع توليد شيردوشي كامل و مداوم يك حيوان ماده شيرده سالم و بدون خستگي مفرط كه به خوبي
تغذيه شده باشد .شير بايد با رعايت اصول بهداشتي جمعآوري شده و فاقد آغوز باشد».
در حدود 7000سال قبل از میالد ،احشام در نقاطی از ترکیه و آفریقا بهصورت گله درآمدند.
خرید اولین نژاد دامهای شیری در زمان جنگ دوم ( )1319از فرانسه و تأسیس اولین دامداری صنعتی (حیدرآباد) در 10سال
بعد.
تأسیس اولین کارگاه لبنیاتسازی در سال 1336و با نام آستارا در خیابان فردوسی؛ که تولیدات آن شیرهای بطری با درب
چوبی بود.
در سال 1337كارخانه نسبتا مجهز آلفا با ظرفيت 10تن شير خام در روز تاسيس شد و پس از آن احداث واحدهاي توليد
فراوردههاي لبني به صورت گسترده ادامه يافت.
تا امروز ،تعداد واحدهاي فرآوري شير و صنايع لبني كشور ٨٤٢واحد فعال اعالم گشته است( .وزارت جهاد کشاورزی)1390
تاریخچه شیر
گوسفند و بز در حدود 9000تا 8000سال قبل از میالد در خاورمیانه ،و گاو شیری در حدود 6000سال پیش اهلی شدند.
21/
10
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
بر اثر ابتالی دام به بیماری ورم پستان ،رنگ شیر زرد روغنی؛ و با پارگی مویرگهای ریز پستان ،رنگ شیر متمایل به قرمز
شده و شیر غیرقابل مصرف میگردد.
شیر بوی خاصی ندارد و در اثر تماس با ظروف و مکانهای آلوده ،چربی شیر بوهای گوناگون را جذب میکند .و با فاسد
شدن ،بوی ترشیدگی و گندیدگی در آن بهوجود میآید.
مزهی شیر بهدلیل وجود الکتوز ،کمی شیرین است و در بیماریهای ورمی با ازدیاد کلریدها(سدیمکلرید) به شوری میزند.
خواص ظاهری شیر
رنگ شير معموال بهعلت آن وجود كازئين و كلسيم در آن سفيد كدر و يا سفيد چيني است .شیر پرچرب كمي متمايل به زرد
و شير كمچربي و يا شيري كه به آن آب اضافه شده باشد ،آبيرنگ به نظر ميرسد.
21/
11
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
های
ن
ویتامی رتی
دار نيازتجا
روزانه افراد
ق
م شیربالغ بر حسب
ميليگرم
مقدار ويتامين در
يك ليتر شير بر
حسب ميليگرم
حد متوسط
5/87
ويتامين
A
B1
2–4
7/1
B2
30 – 100
01/0
5 – 20
002/0
C
1–2
C
جود در
مو
ویتامینهای ی شیر
وردهها
فرآ B2 C D
+
+
+
+
(سازمان صنايع كوچك و شهرك هاي صنعتي)1390 ,
+
+
+
+
+
+
+
+
B
1
A
+
+
+
+
+
+
+
5/85 – 5/89
13
5/10 – 5/14
جمع مواد خشك
9/3
5/2 – 6
چربي
8/8
42/7 – 74/9
مواد خشك منهاي چربي
4/3
9/2 – 5
پروتئين
8/4
6/3 – 5/5
الكتوز
8/0
6/0 – 9/0
ت
ر
معدني
مواد کیبا
ت
اساس
ی
ش
ی
ر
ترکیبات شیر
1–2
2/0 – 2
4/0
حدود تغييرات
تركيبات اصلي
آب
شير بدون چربي
دوغ
ماست
خامه
كره
پنير
21/
12
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
تغذیهی دام
عرضه در فروشگاه
داستان شیر؛ از تولید به مصرف
جمعآوری(شیردوشی)
جداسازی
استانداردکردن
بستهبندی
هموژن کردن
پاستوریزه کردن
افزودن ویتامینها
21/
13
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
سپراتور Cream Seprator
سپراتورZH5-OSB
سپراتور خامه گیر
تخلیه دستی ناخالصیها و آلودگیهای شیر (دست شور)
جداسازی شیر وخامه,همراه با تصفیه همزمان
ظرفیت1000 :
ابعاد 700*420*755:
موتور kw55 :
کارخانه سازندهSmychka :
وبسایت بازرگانی صنعتی خوش روش 1390 -
دستگاههای فرآیند تولید لبنیات
•سپراتور وسیله ای است برای تفکیک شیر تازه به شیر اسکیم ( شیر بدون چربی ) و خامه.
•شیر اسzکیم از جدا سzازی کل چربzی از شیر تازه سzاخته مzی شود .و باقzی مانده مخلوط که
کل چربی است خامه نام دارد.
21/
14
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
هموژنایزر Homogenizers
اجزای هموژنایزر:
بدنه ای با پوششی از جنس استیل هد ,گیجهای کنترل فشار,
الکتروموتور ,دمپرها وگیربکس
ظرفیتهای موجود 1000:الی 20000لیتردرساعت.
مارکهای موجود :کارخانجات معروف ومعتبر ایرانی,کارخانجات
اروپایی و روسی.
وبسایت بازرگانی صنعتی خوش روش 1390 -
دستگاههای فرآیند تولید لبنیات
•چربی شیر چیزی است که به شیر طعم خامه ای می دهد .هموژنیزاسیون باعث یکنواخت شدن چربی شیر می شود و شیر بافت
خامه ای و طعم یکسانی می یابد.
•دردستگاه هموژن کردن ،سلولهای چربی شیر پس از عبور از سوراخهای بسیار ریز ،به اجزای کوچکتر شکسته می شوند( یک
هشتم اندازه قبل ) .پروتئین های موجود در شیر به اطراف این اجزای کوچک می چسبند و از اتصال مجدد آنها بهم جلوگیری
می کنند .لذا سلولهای چربی همیشه در شیر معلق می مانند و بهم متصل نمی شوند.
•هموژنیزه یا هموژن كردن ،عمل سالم سازی نیست و فقط به منظور جلوگیری از جداشدن چربی از شیر و بهبود طعم آن انجام
می شود.
21/
15
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
پاستوریزاتور Pasteurizer
ظرفیت دستگاه1000:الی 10000لیتردرساعت.
کارخانجات سازنده :کارخانجات معروف ومعتبر ایرانی,کارخانجات اروپایی
و روسی.
دستگاههای فرآیند تولید لبنیات
• پاستوریزه کردن ،فرایندی است که شیر را خالص می کند و باعث دوام و تازگی آن می شود.
• پاستوریزاسیون عملی است حرارتی ،برای از بین بردن تمامی میكروب های بیماری زای شیر با حفظ حداكثر ارزش غذایی آن.
• حرارت پاستوریزاسیون ،برمبنای مقاومت مقاوم ترین میكروب بیماری زای شناخته شده و مدت زمان ،تعیین شده است.
• میزان دما و زمان در روش های مختلف پاستوریزاسیون تفاوت دارد .درحال حاضر روش متداول پاستوریز:اسیون در بیشتر
كارخانه ها روش تند یا مداوم است .دراین روش ،دما ۷۵ ،درجه ی سانتی گراد و زمان پاستوریزاسیون به مدت ۱۵ثانیه است،
شیر پس از طی این شرایط ،به سرعت تا دمای ۵درجه ی سانتی گراد خنك می شود.
21/
وبسایت بازرگانی صنعتی خوش روش 1390 -
16
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
نام محصول
Pectin
عملكرد
كاربرد
دوغ
تركيبات
پايدار كننده
توليد آبميوه – جلوگ4يري از دو فاز شدن
نام محصول
عملكرد
كاربرد
تركيبات
CG224
استابياليزر
شير كاكائو
كاراگينان استاندارد شده
پكتين خالص
LACTOMIL 20
نام محصول
.........
عملكرد4
لبنيات(ماست)......
كاربرد4
تركيبات وي پروتئين
نام محصول TOTAL MILK
(PROTEINپروتئين هاي شير)
.............................
عملكرد
توليد پنير
كاربرد
كنستانتره پروتئين شير
تركيبات
نام محصول CARAMEL
عملكرد 4طعم دهنده
كاربرد لبنيات(بستني)......
تركيبات .........................
نام محصول RUIT
PREPARATION
...............
عملكرد
استفاده عمومي(بستني.ماست.آب
كاربرد
ميوه)
........................
تركيبات
مواد اولیه در فرآوری لبنیات
نام محصول
عملكرد4
كاربرد
تركيبات
CG199
استابياليزر,عامل ايجاد بافتﮋله اي
خامه قنادي و كرم كارامل
تركيبي از زانتان و الكتوز
نام محصولCG131
استابياليزر
عملكرد
پايدار كننده بستني
كاربرد
گاالكتومانان و كاراگينان
تركيبات
21/
17
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
از هر نوع شیری برای تهیه ماست میتوان استفاده نمود؛ اما ماستهای امروزی را اغلب از شیر گاو تهیه میکنند.
ماست از تخمیر قند شیر به نام الکتوزحاصل میشود .باکتری مخصوص تهیه ماست ،الکتوز را به اسید الکتیک تبدیل میکند
و به عالوه به ماست بافت ژل مانندی میدهد.
به دلیل وجود اسید الکتیک ،ماست مزه تند و ترشی پیدا میکند.
انواع ماست:
ماست یونانی (ماست خامهای) :مخلوط ماست و خامه که با عسل نیز خورده میشود.
ماست میوهای
ماست سبزیجات
ماست
اصل این واژه ترکی و به معنای مخلوط کردن است .معنی واژه نشان میدهد که ماست را چگونه تهیه میکنند.
21/
18
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
اولین ماستها احتماالً به طور تصادفی تهیه شدند؛ یعنی زمانی که شیر را برای حمل و نقل داخل کیفهایی که ازپوست بز
درست شده بود میریختند ،باکتری موجود در پوست بز ،شیر را تخمیر نموده و ماست به دست میآمد.
در سال 1919میالدی اولین کارخانه صنعتی تولید ماست در شهر بارسلونای اسپانیا احداث شد و مصرف ماست روز به روز
افزایش یافت.
تاریخچهی تهیهی ماست
از دو قرن قبل از میالد مسیح ،ماست و دیگر انواع لبنیات را تهیه میشده است.
21/
19
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
خامه یکی از انواع لبنیات است .پیش از عمل هموژنیزه ،الیهی چربی روی سطح شیر خام که به سرشیر معروف است را
برمیدارند .این چربی ،خامه نام میگیرد.
در صنعت ،برای سرعت بخشیدن به تجمع چربی شیر روی سطح آن ،از دستگاه سانتریفوژ استفاده میکنند.
خامه با توجه به محتوای چربی ،انواع مختلفی دارد:
خامه زده شده و سفت شده که 30درصد از آن را چربی تشکیل می دهد.
خامه سنگین که 36درصد چربی دارد.
خامههای پر چرب که 40درصد چربی دارند .در تهیه انواع غذاها و دسرها از این نوع خامه استفاده می شود.
خامهی بریده ،که با حرارت دادن خامهی معمولی تهیه میشود و %55چربی دارد( .خامهی انگلیسی)
خامه
خامه کم چرب که 12درصد چربی دارد.
21/
20
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
کره
کشک
بستنی
دوغ
شیر خشک
فرآوردههای لبنی دیگر
پنیر
21/
21
ب ر ر س ی ا ق ت ص ا د ی ا ح د ا ث ک ا ر خ ا ن هی ل ب ن ی ا ت
ش ـی ـر
م ـا س ـت
خ ـا م ـه
بررسی بازار
اول
فاز ّ
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
توليد شير گاو در دنيا مقدار 518ميليون تن در سال 2003بوده است كه با اين روند رشد پيش
بيني ميشود به 631ميليون تن در سال 2012برسد.
در بيشتر كشورهاي جهان نرخ خودكفائي براي محصوالت لبني زير 100درصد ميباشد.
مهمترین نواحی واردكننده:
آسzياي شرقzي و جنوب شرقzي ،آفريقzا ،آمريكاي
التيzzzzن ،خاورميانه و كشورهاي مشترك آلمنافع.
(مكزيك ،الجزاير ،چين و ژاپن )
مهمترین نواحی صادرکننده:
آمريكاي شمالzي15 ،كشورهاي شمالzي اروپzا،
اروپاي شرقzzي ،اقيانوسzzيه و كشورهاي شيلzzي،
آرژانتين ،اروگوئه.
بازار جهانی (خالصه)
حدود 7درصد شير توليد شده در جهان تجارت ميشود.
كشورهاي خودكفا :هندوستان ،پاكستان ،قرقيزستان ،سومالي و آفريقاي جنوبي و ايران.
آفريقايمركزي
خودكفائي بسياركم (کمتر از)%25ک فيليپين ،ويتنام ،مالزي ،افغانستان وبرخي كشورهاي
منابع :سازمان کشاورزی و خواروبار جهانی ( )FAOو سازمان صنايع كوچك و شهرك هاي صنعتي
21/
21
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
سهم
ت
و
ل
ید
ش
ی
ر
( 2009هر
ق
ا
)
ره
4%
ا>قيانوسيه
250000000
200000000
آ>سیا
150000000
ا>روپ>ا
آ>مری>کا
35%
اروپ>ا
50000000
د شیر
روند تولی
03 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013
0
ی
شبین
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
ی
بازار جهانی (عرضه)
ا>قیان>وس
یه
29%
آ>مريكا
27%
آ>سيا
100000000
آ>فری>ق>ا
5%
آفريق>ا
0
وپ
سال
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
قاره
187
206
181
30
25
178
206
177
29
25
170
207
173
28
25
162
207
170
27
25
154
207
166
26
25
144
208
162
26
25
137
208
160
25
24
128
209
156
24
24
119
208
150
23
25
110
211
148
23
24
آسيا
اروپا
آمريكا
آفريقا
اقيانوسيه
21/
21
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
از كل شير تولیدی دنيا %40به صورت مايع مصرف شده است(.دراتحاديه اروپا ،%26فدراتيو
سرانه شیر در دنیا ()2008
مصرف
ایران)%37
روسيه ،%41هند ،%92آمريكا %36و
م
ی
آسيا
زان
مصرف 009
2
250
اروپا
200000000
آمريكاي جنوبي
160000000
150000000
30000000
20000000
10000000
شير
شير بدون
چربي
خامه
پنير
كره و آب
كره
شير
0
شير بدون
چربي
خامه
پنير
كره و آب
كره
آفريقا
آمريكاي شمالي و مركزي
آسيا
شير
شير بدون
چربي
خامه
پنير
كره و آب
كره
120000000
100000000
80000000
60000000
آمريكا جنوبي
40000000آمريكا شمالي و
اروپا
پنير كره و آب
بدون خامه
20000000شير شير
مركزي
كره
چربي
0
50000000
شير بدون
چربي
خامه
پنير
150آب
كره و
كره
0
اقيانوسيه
100
6000000
35000000
30000000
25000000
50
2000000
20000000
0
15000000
پنير كره و آب
شير شير بدون خامه
10000000
كره
چربي
5000000
0
اقيانوسيه
0آفريقا
بازار جهانی (تقاضا)
40000000
140000000
120000000
100000000
80000000
60000000
40000000
شير
20000000
0
100000000 200
4000000
21/
21
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
)بازار جهانی (شرکتهای تولیدی
تردنیا
ne
s
la tle
of cta
am lis
er
fo ica
kr nte
af rr
tf a
o
pa od
rm s
al
a
m sa t
p
e
sc iji ut
hr
d o
ei ai
be rie
s
r
da foo
iry ds
cr
es
t
4.74.4
3.53.43.33.1
32.8
2.42.32.32.2
fa
rm
er
s
21
10.2
9.6
8.8
8.1
7.67.6
6.4
da
iry
21/
صاحب
تجارت%61
لبنی
16.2
ای بر
رکته
ش
کشور
چند ملیتی
فرانسه
فرانسه
هلند
امریکا
امریکا
نیوزلند
سوئد- دانمارک
امریکا
هلند-انگلیس
ایتالیا
فرانسه
کانادا
امریکا
ژاپن
ژاپن
امریکا
آلمان
هلند
آلمان
نام شرکت
nestle
danone
lactalis
friesland & campina
dairy farmers of
america
dean foods
fonterra
arla foods
kraft foods
unilever
parmalat
bongrain
saputo
land 0'lakes
meiji dairies
morinaga milk industry
schreiber foods
nordmilch
dairy crest
muller
رتبه
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
توليد 43ميليون تن شير در سال
هند بابا توليد
هند
بزرگترين و روسيه با 32ميليون دومین
بزرگترين
تولیدکننده شیر در منطقه میباشند
..تولیدکننده
14000000
می ز ا
ن
ت
ولید
ش
ی
ر
2007
10000000
8000000
تن در سال
6000000
بازار منطقه (عرضه)
12000000
4000000
2000000
يمن
ازبكستان
امارات متحده عربي
تركمنستان
تركيه
تاجيكستان
عربستان سعودي
قطر
امان
ایران
قرقيزستان
كويت
قزاقستان
اردن
عراق
گرجستان
بحرين
افغانستان
0
21/
21
يمن4
ا4م4ا4را4ت م4تحده ع4رب4ي
تركيه4
تا4ج4يك4ستا4ن
س4وريه4
ع4رب4ستا4ن 4س4ع4ودي
رو4س4يه4
ق4ط4ر
پا4كستا4ن
ع4ما4ن
ل4بنا4ن4
ق4رق4يزس4تا4ن
ق4زا4ق4ستا4ن
ا4ردن
ع4را4ق
هند
گرج4ستا4ن
ب4حرين4
آ4ذرب4ا4يجا4ن
ا4رم4نستا4ن
200,000
100,000
1,200,000
ن میزا
ن
و
ظر ار اردا
ت
ا
زش د ز
2009الری
1,000,000
800,000
600,000
0
بازار منطقه (عرضه و تقاضا)
يم4ن4
ا4م4ا4را4ت م4تحده ع4رب4ي
تركمنستا4ن
تركيه4
تا4ج4يك4ستا4ن
س4وريه4
ع4رب4ستا4ن س4ع4ودي
رو4س4يه4
ق4ط4ر
پا4كستا4ن
ع4م4ا4ن
ل4بنا4ن
ق4رق4يزس4تا4ن
ق4زا4ق4ستا4ن
ا4ردن
هند
ع4را4ق
ب4حرين4
گرج4ستا4ن
آ4ذرب4ا4يجا4ن
0
ا4رم4نستا4ن
میزا
ن
نظر ا صاد
ر
ا
رزش د ت از
2009الری
ا4ف4غ4ا4ن4ستا4ن
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
600,000
500,000
400,000
300,000
400,000
200,000
21
21/
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
بازار منطقه (تقاضا)
رو4سيه
يمن4
ازبكستان4
ام4ارات م4تح4د4ه عربي
تركمنستان4
تركيه
تاجيكستان4
سوريه
ع4ربستان 4سعودي
پاكستان4
ف4لسطين4
لبنان4
ق4رق4يزستان4
ق4زاق4ستان4
اردن4
ایران
95لیتر
ه4ند4
923144
757469
44355630
0
182323
3352948
1032696
184065
163888
0
13254635
1108160
1108160
427412
6737490
654325
281931
3446976
95947
15485989
گرجستان4
0
تن348463
0
0
5
368124
ـانه (لـیتر)
1014950مصرف سـر
105
43
765968
0
72439213
0
0
417
464929
14286
3570763
592
1065927
1764
421267
25
204509
0
0
0
23669196
35
1619716
35
1619716
460379
70
8719705
0
692768
2595
401803
3
3591044
0
721283
372714
21553334
0
16070
57230
655
650
0
51685
49115
14135
191690
42805
0
2410
461290
461290
47825
622465
8925
44610
104615
115015
17588175
افغانستان
ارمنستان
آذربايجان
گرجستان
450
هند
عراق
400
اردن
350
قزاقستان
300
قرقيزستان
لبنان
250
فلسطين
200
عمان
پاكستان
150
عربستان سعودي
100
سوريه
50
تاجيكستان
تركيه
0
تركمنستان
امارات متحده عربي
ازبكستان
يمن
روسيه
آذربايج4ان4
شیر
خامه
ارم4نستان4
شیر کم چرب
پنیر
می
ز
ا
ن
م
م
حصوال صرف
ت
2009لبنی
21/
21
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
شركت العين ()Al Ain
بزرگترین کارخانهی لبنی در
امارات متحدهی عربی
از شرکای یونیسف و دارای
بستهبندیهای قابل بازیافت
شير ،شيرهاي طعمدار ،انواع ماست،
خامه ،شير شتر و بستني شير شتر،
آبميوه و قهوه.
د4ارای %30سهم بازار امارات
د4ارای شیر ورودی 200تن در روز
رکته
ش
ی برت
ا
منطقه
ر
شير ،ماست ،پنير ،دوغ و آبميوه
ظرفیت تولید 80000تن در سال
دارای شیر ورودی 270تن در روز
بازار منطقه (شرکتهای تولیدی)
شركت ميلكو ()Milco
21/
21
انتخاب محصول
معرفی محصول
بررسی بازار
بازار داخلی (عرضه)
منابع :وزارت جهاد كشاورزي (گروه صنايع غذائي غيركشاورزي) ،وزارت صنايع و معادن ،وزارت بازرگاني و اد4اره كل صنايع تبديلي.
21/
21