صفحه 1:
برنامه های تغذیه ای استان
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت استان
صفحه 2:
اصلاح الگوهاي غذايي خانوار
؟ اصول تغذیه صحیح
* الگوي صحیح مصرف روغن
* الگوي صحیح مصرف نمك
* الكوي صحیح مصرف قند و شيريني ها
صفحه 3:
صفحه 4:
وضعيت هرم غذايى در استان يزد
صفحه 5:
(1d food pyramid
۰ سس . be
physical active forat ‘= Presented food groups 1 Emphasizad
‘east 30 minutes 8 hierarchy, with limits on fats,
most daysctthe alsand sveets,
‘week, children for which were
م0
رفن5« to 90 minutes ofthe
او daly physi id
ند may be 6
reat to pent
veh cainer
sustain weight
is
stat shodbe 1 Keep consumption
‘fromfish, nutsand of saturated fats,
‘vegetable oils. ‘trans fats and
سل اهنا
‘such as butte, 1 Choose foods low
اللا
0 CT ها !111 الااحتسم
Halfofat rans consumed Varythe types of ماد خلت اه ماه هخا هداد ee as ie
سسا —Shouid be Wholegans. veyetbesyoueat, Go easy njuces. day products. andbeas, vod fing, وي لشم
السب تيد Sor 2Seups Leaps dors 5500
د
صفحه 6:
الگوي صحیح مصرف روغن
درجه اشباع شدگی اسيدهاي چرب
° نسيس 9 ترانس
؟ وضعیت پيوندهاي دوگانه
صفحه 7:
Stearic
d
Pet er ieee
0 0 0 0 ۵
-H
Carbo
“eH HHH HHHH HHHHHA
OTR earic acid is the simplest of the 18-carbon fatty
acids. Stearic acid is a saturated fatty acid. A
saturated fatty acid carries the maximum number
of hydrogen atoms and NO double bonds between
carbon atoms
صفحه 8:
Oleic acid
i ee ee
H-C-C,0-C-C-C-C-C-C-C-C-
HHHHH HHHH H
Oleic acid, an 18-carbon
monounsaturated fatty a
صفحه 9:
Cis-Trans fatty acids
Saturated Cis Fatty Trans Fatty
Fatty Acid Acid Acid
H H H H H
—c—c— —ca=c— —c=c—
| | Carbon-Carbon |
H H Double Bond H
Carbon-Carbon Hydrogen atoms are on opposite
Single Bond of the chain of carbon atoms at t!
carbon-carbon double bond.
صفحه 10:
Linoleic acid
BED FO WE
wciclelciciclcicicic-d.¢-¢-¢.¢-¢-c-c-
01۲
نك كا لع لط لكام aaa eon ار
H polyunsaturated fatty acid
Linoleic acid is an essential fatty acid
صفحه 11:
Disorders of deficency
Owen © Owen 9
Crzewa CPahure ta yous
۱ io youths نها
boss oP fiver ors dooreused DB
boss oP مر رصن dooneused blood pressure
Quised icPeviivus diseuse حمسن خن مهو
بو مت و هرا Glas
Ornveess oP epidercvis
2 مسا جات جوناوج
صفحه 12:
Comparison of Dietary Farts
DIETARY FAT Fatty acid content normalized to 100 percent
Canola oil
Safflower oil
Flaxseed oil |
Sunflower oil |
Corn oil is
Olive oil
Soybean oil |
Peanut oil |
Cottonseed oil
lord co
Palm oil |
Butterfat | 68
Coconut oil
SATURATED FAT MONOUNSATURATED FAT POLYUNSATURATED FAT “Tce
8 ۳ Dh انا 8 ۱۷۰۱
an Oregrd Fay At) 001۳۳۳
صفحه 13:
نوع روغن مصرفی خانوار
5 روغن گیاهی جامد(سال ve (AF
* روغن كياهى مايع 2
وا ۳۵
صفحه 14:
الگوي صحیح مصرف قندها
صفحه 15:
t ات
شیوع دیابت در جمعیت بالای ۱۵ سال کشور : ۳ co
شیوع دیلبت در جمعیت بالای ۱۵ سال استان یزد :۸۴۷
بيش از دو برابر
در مطالعه سال 1386 11 درصد افراد 15-64 ساله يزدي
قند خون بالا دارند
صفحه 16:
“|
ميان
oS
Ss
يوه
موا
دق
فند
ی سرانه
گرد
a
روذد
برا
plu!
انها
صفحه 17:
صفحه 18:
شیوع فشار خون
؟ فراوانی فشار خون بالا(< 1۳ , 140< ططو
90“
سنین ۱۵-۶۴
مردان ۱۳/۲۵
زنان ۱۴/۲
* کل ۱۳/۷۲
صفحه 19:
میانگین مصرف سدیم
میانگین سدیم سفره
(ميلي گرم)
203043058
£3073 2398
میانگین سدیم کل
(ميلي گرم)
22145886
31035308
صفحه 20:
انتظارات
* اطلاع از الگوي صحیح مصرف روغن
* نظارت بر وضعیت الگوي مصرف روغن در منطقه
* نظارت و مشارکت بر آموزشهاي انجام شده
* اطلاع از وضعیت بيماريهاي مزمن تغذیه اي ( دیابت ۰
فشارخون ۰ قلبي- عروقي ) در منطقه
* نظارت و مشارکت بر آموزشهاي تغذبه اي گروه سني
سالمندان
صفحه 21:
ز مغذیها
برنامه ریز
صفحه 22:
6-6 5
6-9 Prevalence of anemia among
60-8 .
6-9 children 0 - 4 years old
صفحه 23:
برنامه پيشگيري از كمخوني ناشي از فقر
اهن
* طرح ارتقاءسطح سلامت دختران نوجوان از
طریق آموزش تغذیه و آهن ياري
*مکمل ياري کودکان
* مكمل ياري زنان باردار
صفحه 24:
برنامه ی پيشگيري از اختلالات ناشي از کمبود ید
؟ طرح پایش ید ادرار دانش آموزان 8-10 ساله
* سنجش میزان ید موجود در نمك از طریق کیت
* تعیین میزان شیوع گواتر . ید ادرار دانش آموزان و ید
موجود در نمك
صفحه 25:
اس سر ی ار ان دار دش ورن رز
اندازه گیری يد موجود درنمکها(86)
* در صد گواتر درجه ۱ درمناطق روستایی: /۱/۷- ۴۳ _
ee.
AY 2۳/۵7 : در صد گواتر درجه ۱ درمناطق شهری *
es
۲
*؟ درصد نمكهاى غير يدداردر مناطق روستایی:۶/ -
۱
* درصد نمکهای غیر یدداردر مناطق شهری: 7۸ AF
oe
صفحه 26:
ریز مغذی های مهم
؟ کلسیم(۴۷ درصد زنان و ۴۴ درصد مردان بالای ۵۰ سال
Jes lal لسرن
؟ ویتامین دل(حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد. دانش آموزان کمبود
ويتامين (1 دارند » بیش از ۵۰ درصد زنان ایرانی دچار
کمبود ویتامین ( هستند)
* روی(۲۸درصد مردم کشور دچار کمبود روی هستند)
صفحه 27:
انتظارات
* بررسي مردم منطقه از نظر گواتر درجه دو
* نظارت در برگزاري کارگاه یا كلاسهاي آموزشيی در زمینه 11[
* نظارت و اطلاع ازوضعیت نوع نمك مصرفی( یدداربودن و تصفیه
بودن)
* نظارت بر آموزشهاي مربوط به 12۸ به گروه هاي
هدف(مادران,دختران نوجوان و عموم مردم)
* نظارت و مشارکت بر اجراي طرح آهن ياري دختران دبيرستاني
صفحه 28:
برنامه کودکان
صفحه 29:
: پرنامه بهبود رشد کودکان
* طرح حمايتي - مشاركتتي کودکان زیر 6 سال
* طرح تامین يك وعده غذاي گرم در روستا مهدها کودکان ۰ 6 -
3سال
* مشاوره کودکان دچار اختلال رشد و سوء تغذیه
صفحه 30:
انتظارات
*نظارت و اطلاع از آمار کود کان اختلال رشد و تحت مراقست
ویژه و ارجاع به مراکز بالاتر
*مشاوره کود کان دچار اختلال رشد و ثبت در برونده
*نظارت بر برگزاری کلاسهای آموزشی جهت تغذیه تکمیلی و پایش
رشد
؟اطلاع از وضعبت سلامت ابزار هاى بابش رشد
؟اطلاع از موجودی مصرفی مکمل های داروبی کود کان
صفحه 31:
ادامه
*وجودآمار و شاخص معمل یاری( آهن و ویتامین ) کودکان زیر 2
سال بصورت 6 dale
*وجودآمار و شاخص های رشد کودکان زبر 8 سال به تفعیک
مراکز تابعه بصورت 60 dale
*مشاوره جهت کودکان مشمول طرح حمایتی
*نظارت برنحوه توزیع سبد غذایی و نحوه اجرای طرح
*نظارت و اطلاع از پایش وارز بابی کود کان تحت پوشش طرح
حمایتی و روستا مهدها
صفحه 32:
Cancer &Antioxidant
An Agent that prevents or inhibits oxidation.
Antioxidants are substances that may protect
cells from the damaging effects of oxygen
radicals, highly reactive chemicals that play a
part in atherosclerosis, some forms of cancer,
and reperfusion injuries
Although free radical damage can’t be stopped
all together, it can be minimized.
yosofnaghiaee@yahoo.com
صفحه 33:
Types | git
* Vitamin E er ers
CH; T fe} CisHas
* Vitamin C OH |
* Vitamin A and B - carotene 2 Song
¢ BHA(Butylated Hydroxyanisole- 7
oie
* Selenium ,Zinc
¢ Phytochemicals(licopene, bioflavanoids
eee