صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
مقدمه
#پیامد های نامطلوب بهداشتی در نتيجه مصرف آب
ناسالم »عدم کفایت بهسازی محیط و پایین بودن سطح بهداشت
» بروز خواهد کرد. اسهال های عفونی به تنهایی سهم بزرگ
دربیماریهای مرتبط با آب ناسالم دارند.گندزدایی آب در محل
مصرف با استفاده از کلر(گندزداها ) بموازات تهیه و تدارک
مخازن مطمئن برای مردمی که با لب سالم بطور معمول
دسترسی ندارند ۰ همچنین انجام آموزشهای بهداشتی »
صورت می كيرد .
و
صفحه 4:
آبی را سالم و بهداشتی گویند که عوامل
فیزیکی»شیمیایی بیولوژیکی يا مواد رادیونوکلونیدی آن
در حدی باشد که آشامیدن لن در کوتاه مدت یا دراز
مدت عارضه سویی برای مصرف کننده ایجاد نکند.
صفحه 5:
آلودگی آب
)خطر زیست شناختی
6)خطر شیمیایی
صفحه 6:
خطرهای زیست شناختی
خطرهای زیست شناختی شامل بیماریهای منتقله بوسیله آب
به سبب عوامل زنده موجود در لب می باشد. مهمترین
بیماریهایی که از این طریق قابل سرایت به انسان میباشد
عبارتست از بیماریهای عفونی روده ای مانند وبا...
بیماریهای انگلی (بیلارزیازیس)»بیماریهای
ویروسی(هپاتیت.فلج اطفال) وتک ياخته ها مانند اسهال
آمیبی» ژیاردیازیس و ی
و
صفحه 7:
خطر هاف :كنيمنا
#امروزه به علت كسترش واحدهاى صنعتى وتجارى و
استفاده از سموم دفع آفات و كودهاى كشاورزى بر ميزان
آلودگی شیمیایی آبها افزوده شده است.
#موادی همچون ارسنیک-سرب-کرمسانیوم-کادمیوم-جیوه-
سیانور-مواد رادیو اکتیو-منگنزروی_فلونورمواد پاک
کننده-مواد فتلی و غیره می تواند در آب بصورت محلول و
یا معلق اضافه شود و ایجاد آلودگی شیمیایی آب گردد .
و
صفحه 8:
خصوصیات باکتریولوژی آب آشامیدنی
8کیفیت باکتریولوژبی لب آشامیدنی را می توان از طریق
نمونه های متوالی که در طول مدت زمان معینی جمع آوری
شده ارزیابی کرد.
خطر عمده ای که همراه لب آشامیدنی میباشدعبارتست از
احتمال آلودگی آن بوسیله فاضلاب یا مدفوع انسانی اگر
چنین آلودگی رخ داده باشد ممکن است لب باعث انتقال
باکتریهای بیماریزای روده ای گردد.
صفحه 9:
صفحه 10:
1 میم :
با ۸ ]] د Yu
eae 1 SAC
oot SH OR cc
۳ ۱۳۵۶1127۷ ۳ 8
صفحه 11:
یهن ۲۵۵۲ ۵ ۵ ۱
CIR, SHAT Q. هر
مب 00۳
ذه BOSE Sa 1 6-۰
1 EA TOMATO At, Hs
يص فاه
3 YRS OSORIO GH BiG
صفحه 12:
8۵ ۰25058۵۱ اهن
esha, طلغ > شا 89 WBlLo Kb
ةع ۱۲۵ 6028 ۱6۵06 ۲ ۲۶ ولا ۷
رود 0۵۲ ۲۳۱۵ و 6 hu | its
۵۱1۳۲۵ 0۰ ۷۱۸۸۷ ر 6 آها 6 51001۷ ۵
٩ ناه ی بر ۵ ها ۱۵ اه ت۲۲
06817 یی هلا 22001۴ ۰۲ ۳۱۵۵ ۴۵۵
)61 ۶020 ۷ ٩۳6 ۲۵ ۷ ۵ 28۵ هر
bon 20 UR vy AY we Wine Gya 521
۱99۳ ١ 27 ” م 9176© 1 الكزدا ا 1111843
29۲ ۲ 1۸ ۱۲۵ یلته 6۵1۵6۰ 4 IL
25 0651/9 LEM LOY .° ما۵
yg ees WS e_ SW OS
صفحه 13:
ل١
606 9 TH
یبیل 6026 ۵9 ۴۲ 6 BOGE OU 8
“OX 8 بدقكه 0005 يها وز 9هالا
6 99 ۵ 206 262 (۵ ۰
00 ۵۶6 22860061 ۵ او 60
یب ۱۱866 ] و ولت 60276۷ 116, ۰۶
20 ۵ یب بر
صفحه 14:
08۵ ۱9۱ ۱۷۵ 1681 2109 |
VE tw
١18 , © اننال" 1619 زلا 1610 11 0 اي الاك 123
AL OW, 64۵ 9 2 206 و يرث 3ق
HE و27 دربن 10۵1۲ ۲18 یی چا
۵ 6 ۲ 221 6 ینام یلام 020
UBI CB, نی بر 0۵03۴6
صفحه 15:
نمونه برداری آب
صفحه 16:
نمونه برداري
تعریف نمونه برداري : فرایند برداشت قسمتي از لب است که
نمایانگر کل آن فرض مي شود.
نمونه برداري باتوجه به هدف آزمون باید به نحوي انجام شود که
نمونه تهیه شده نمایانگر کل باشند» بطور كلي هدف از نمونه
برداري تعیین کیفیت آب و مطابقت با استانداردها و پایش كارايي
فرایند تصفیه آب» تعیین نوع و منبع آلودگي انجام مي شود.
باتوجه به تأثیر عوامل مختلف مانند درجه حرارت» زمان نگهداري
و انتقال نمونه بر رشد و تکثیر میکروارگانیسم هاء کاربرد اصول
صحیح نمونه برداري براي انجام آزمون هاي میکروبيولوژي و
قضاوت در مورد نیاز قابلیت شرب و کیفیت شيميايي آب داراي
ىر اهميت بسيار است.
صفحه 17:
ظروف نمونه برداري
#براي نمونه هاي معمول (نمونه برداري از. شيرء و آب
استخرهاي شنا)باید از ظروف تمیز و سترون استفاده کنید
گنجایش ظروف باید براي انجام تمام آزمون هاي مورد
درخواست مناسب باشد.
صفحه 18:
i 0
براي انجام برخي از آزمون ها مانند آزمون میکروارگانیسم هاي زیر حجم
هايي از نمونه به شرح ذيل لازم است :
الف. براي كمنه هاي مختلف ميكرواركانيسم ها براي هر
ميكرواركانيسم 250 ميلي ليتر
ب . براي كونه هاي ويبريوكلرا سه ليتر تا ينج ليتر
ب . براي كونه هاي لزيونلا با گونه هاي سالمونلا. نا يك ليتر
ت . براي وبروس هاء كيست ثيارديا. اووكيست
کرییتوسیوریدیوم و آمیب بسته به نوع لب ده لیتر تا
چند صد لیتر با بیشتر مورد آزمون قرار مي گیرد.
رز _؟
صفحه 19:
سترون سازي ظروف(بطري ها)
»بطري ها ريا يس از تميز كردن با لب یون زدايي شده و یا آب
مقطر آبكشي كنيد سيس بطري را در اتوكلاو با دماي
(09+0907) به مدت ©0 دقيقه سترون كنيد. در صورت لزيوم
Gol: ها را در آون براي مدت حداقل ساعت در gla
(*0000+0200)سترون كنيد. (تاريخ سترون سازي ظروف باید
قابل رديابي باشد)
در صورتي که سترون سازي ظروف با هیچ روش ديگري امکان
پذیر نیست مي توانید ظروف و درپوش آن را با غوطه وري در
آب جوش براي مدت حداقل 060 دقيقه گندزدايي کنید.
ve «
صفحه 20:
a
غیرفعال سازي ماده گندزدا با تیوسولفات سدیم
۶ . ميلي لیتر(دو قطره)از محلول تیوسولفات 06 گرم در
لیتر به ظروف باگنجایش 6062 ميلي لیتر اضافه كنيد اين
تعداد باعث خنثي سازي حداقل ۵ تا 6 ميلي گرم در لیتر
کلر آزاد باقیمانده مي شود که براي بیشتر نمونه هاي آب
كافي است
صفحه 21:
کنترل كيفي ظروف نمونه برداري
9مقدار 60 تا 600 ميلي لیتر آگار. مغذي ذوب شده(پلیت
کانت آگار) را درون بطري بریزید و بوسیله چرخاندن بطريي
ستروني در حالیکه آگار سرد مي شود (درصورت لزوم
استفاده از جریان آهسته آب)دیواره هاي ظروف را بالایه cal
از آگار بپوشانید سپس ظروف را در دماي (PCLCC?)
براي مدت © روز گرمخانه گذاري کنید. پس از پایان اين
مدت نباید رشد قابل مشاهده اي در بطري ها دیده شود.
و
صفحه 22:
نمونه برداري
0 آب آشاميدني از شیر آب
نمونه برداري از شیر آب داراي اهداف مختلف به شرح زیر
است:
الف. تعیین کیفیت آب در شبکه اصلي توزیع آب
ب . تعیین کیفیت آب در شبکه توزیع هنكام تحويل به شير که
ممکن است بوسیله شبکه داخلي ساختمان تغییر یابد.
ب . تعیین کیفیت لب همانطور که مصرف مي شود براي
مثال به محض اينكه از شير (احتمالاً آلوده)جرريان مي يابد.
و
صفحه 23:
الف
2
در شبكه اصلي
توزيع
در هنكام
تحويل شير
در هنكام
فص ۵
انمونه بردلري از شير براي اهداف مختئف
خیر(حداقل)
صفحه 24:
بر تصفیه خانه و مخاننذخیرم-6
در مخازن ذخیره و تصفیه خانه هاء نمونه هاي خاص باید از
شيرهاي تعبیه شده در قسمت خروجي اصلي و سایر نقاط نمونه
برداري برداشته شود براي نمونه برداي از شيرهايي که قابل
سترون سازي با شعله باشد استفاده کنید این شیر ها همچنین باید
تمیز برچسبگذاري شده و مخصوص نمونه برداي باشد.
صفحه 25:
آب چشمه و چاه
آزمون آب چاه با اهداف مختلف انجام مي شود.
0) آگاهي از کیفیت سفره آب زيرزميني
©) آكاهي از کیفیت آب چاه
9) آگاهي از کیفیت آب به همان صورت که مصرف مي شود.
بسته به مصرف آزمون به دلیل تفاوت هاي بین چاه هاي بدون پمپ
و چاههاي داراي پمپ دائمي انتخاب روشهاي مختلف نموذ
برداري لازم است. در جداول زیر بسته به مصرف. نمونه
برداري روش هاي مختلف ارائه شده باید انتخاب شود.
و
صفحه 26:
‘a 2
نمونه برداری از آب چاه برباي اهداف مختلف در چاه هاي با پمپ
دائمي و شیر و یا خروجي فلزي
سفرهاب زيرزميني بله(زیاد) ab
م آب چاه (ila) ys بله
8 آب به همان صورت که خير خير
مصرف مي شود
۳ خروج مستمر آب» فقط براي برطرف کردن اثرات گندزدايي شیر است
و
صفحه 27:
ie »)
چاه هايي که در آن پمپ دائمي نصب شده است معمولاً
داراي شیر یا خروجي فلزي هستند بسته به هدف نمونه
برداري پمپ کردن زیاد و گندزدايي شیر با شعله لازم است
پمپ کردن زیاد(حداقل 9 بار)براي لب زيرزميني بدین
مناسبت که پمپ کردن تا زمان تثبیت درجه حرارت آب و
هدایت الكتريكي انجام شود براي نمونه برداري از آب چاه
فقط خروج کوتاه لب براي غلبه بر اثر گندزدايي شیر كافي
انشا
#براي نمونه برداري از لب همان طور که استفاده مي شود
پمپ کردن و گندزدايي شیر لازم نیست.
و
صفحه 28:
آب استخرهاي شنا
#براي بررسي معمول لب استخرهاي شنا با استفاده از
گیره بلند نمونه برداري نمونه هاي زیر سطحي را از عمق
200-00 از قسمت مقابل ورودي آب برداشت کنید.
©نقاط نمونه برداري(بسته به هدف نمونه برداري)باید
نشانگر کیفیت آب در محلي باشد که اکثریت شناگران از
آن استفاده مي كنند يا محلي که در آن وجود آلودگي
انتظار مي رود نمونه هاي زیر سطحي 00 نا
0 را از عمق 4ب تا /۴م بردارید.
و
صفحه 29:
فاضلاب
#براي نمونه برداري از فاضلاب از دستکش هاي یکبار
مصرف و یا گیره سترون استفاده کنید تا احتمال خطر ایجاد
عفونت در نمونه بردار را به حداقل برسانید پس از نمونه
برداري قسمت بيروني بطري را تمیز کنید و یا پس از
قراردادن بطري ها درکيسههاي تمیز آن را به طور جداگانه
از آب آشاميدني منتقل کنید,
صفحه 30:
برگه هاي نمونه برداري
9هر بطري باید داراي برچسب شناسايي باشد و باید پیش ازم
نمونه برداري و یا بلافاصله پس از آن برگه هاي نمونه
برداري را تکمیل کنید برگه ها حداقل باید نشانگر تاریخ »
زمان» محل نمونه برداري و نام نمونه بردار» منبع نمونه
هاء درجه حرارت باشد
صفحه 31:
حمل و نقل
#فاصله زماني بین نمونه برداري و آزمون باید تا حد امکان
کوتاه باشد براي آب هاي آشاميدني بهتر است آزمون در
همان روز. نمونه برداري انجام شود. بهتر است حمل و نقل
نمونه ها در دماي (5©+©0) نكهداري شود براي مثال
مي توانيد از کیسه هاي یخ استفاده کنید.
#براي آزمون هاي ميكروبيولوژي (به جز آزمون ویروس
ها)بايد از يخ زدن نمونه ها بيشكيري كنيد
و
صفحه 32:
حداقل تعداد نمونه براي آزمون باكتريهاي نشانگر آلودگي در
شبکه توزیع
Gee Te | تعدادسونهدرسل____ |
ae >SOO0O 0
e 0 تا 6 نمونه به ازاي هر 6000000 تفر
10000
9 0 تا | 9 نمونه به ازاي هر 00000000 تفر به
900000 علاوه 1600 نموونه اضافي
€ ۰0| 9 نمونه به آزاي هر 10000000 تفر به
علاوه 1000 نمونه اضافي
و
صفحه 33:
> (
مقادیر. پيشنهادي و قابل قبول براي حداکثر زمان و درجه حرارت
نگهداري نمونه آب
پيشنهادي | قابل قبول | پيشنهادي | قابل قبول
شمارش كلي میکروارگانیسم هاي قابل
کشت(90» 580 (C8 2 ها تب
آشرشياكلي و باكتريهاي کلیفرم 9 6 مدو
7 ويروسها ©6 هم 910
نه هاي سالمونلا و سایر گونه هاي
ره ۵ | eo | a
کیست ژیاردیا oe 99 526
سود و فوماس آثروژنیوزا 8 19 محيط | O26
و
صفحه 34:
نمونه برداري آزمون هاي فیزیکو شيميايي
#نمونه برداري براي آزمایشات فيزيكوشيميايي باتوجه به تعداد و نوع
منابع لب باید انجام شود و فرکانس و تواتر نمونه برداري به جمعیت
تحت پوشش بستگي ندارد. معمولاً نمونه برداري براي آزمون هاي
شيميايي هر 0 ماه تا یکسال یکبار انجام مي شود ولي درصورت بروز
موارد یا شرایط خاص این تعداد مي تواند افزایش یابد.
جنس ظروف قابل استفاده در نمونه برداري براي آزمون هاي شيميايي
معمولا پلي اتيلني و شيشه اي مي باشد ولي با توجه به انجام برخي از
آزمون ها بايد به انتخاب نوع ظرف دقت نمود.
صفحه 35:
حداکثر. زمان نگهداري توصیه شده و شرایط نگهداري
نمونه از نظر دما و افزودن نگهدارنده ها درخصوص
نمونه هاي شيميايي را باتوجه به دستورالعمل ها باید
رعایت نمود بعنوان مثال آزمایشات نیترات و نیتریت بای
در اسرع وقت انجام شود در غیراینصورت باتوجه به
حداکثر زمان توصیه شده تا زمان آزمایش باید در یخچال
نگهداري شود. بعضی ازآزمایشات را باید در فیلد انجام
داد مانند کلر باقیمانده. دي اکسید کربن (0)) اکسیژن
محلول طبق(روش الکترود)
و
صفحه 36: