صفحه 1:
صفحه 2:
موضوع: زاس اسر
صفحه 3:
دا( ۱ ۱۱۱۰ در تتاتانرا رر ۸
آبی در حدود و اندازه آن از شویی ۱3۳۳۳۳۳
رم لت رد رل ریت تسیر
استقرارآن نیز دارای محدودیت هایی است اد ۳۶
ste ret We ee CL SS HEE) کر
۱ es
صفحه 4:
* استخر باز و سرپوشیده
ae
* براساس نوع كاربرى : استخرهاى شناق اقهره
ال ا EES EL Ree
همراه با قسمتهای دیگری همچون سونا با واحذهای
ete ل
صفحه 5:
. رخت؟
eae فض را
۲ مر مریم در تظر کر 3۳۳۳۳۳۰۰
Siler) cart لاس
PR ese ect ee رل ار رتش
اجبارى است و به ازاء هر شناكر در اهر ترركت
استفاده.از استخر جايكاه محفوظ و ناسل بر م۳
ناش شتاكران وجود دارد .
صفحه 6:
برابر استاندارد بازاء هر 0 نفر شناگر ۲
ra eter cenny 1د ك جاده
بهذاشتی وجود داشته باشد .
صفحه 7:
۵ برای هر نوبت 0 ساعته به ازاء هر نفر شناگر یک دوش 7 انراد وكا
rere web TS) ام رل رد زر
eS Wb een ie weer) رل
از نظرموقعيت مكاني معمولا أطان ay |p )5
py CS Eel
سود
صفحه 8:
| تدای تشر sa eaee
۱۳۳۳ کلر و با سایر ترکییات کر
. استخر استفاده مى كردد
صفحه 9:
دذار کار تیاده دن آبلیشتر در
ie ۱۳9 تا 5 میلی گرم
و ۵ -۳//۳2و 2 نوكته ذه اسلف |
صفحه 10:
oa cA ey es (ans از
ee hes)
0
صفحه 11:
aren رت ار از
1
برداشت شود. Zz
صفحه 12:
۱۳۳۳ op SS (ONS) ss
۳۳ ep Eres الك ل eel
يأى شتاكران قبل از ورود به أشكر زر كدو اه
. ترک محوطه استخر تهیه گرند
صفحه 13:
2- خصوصيات شيميايى
fen Ci ee eve pre Se)
صفحه 14:
رت ارم اخاراة قترزن: مطبق» استاندارد درچه کدور
اک ash rk SG) cay as قنانيت تايل
خر ار را 2
روش تجربى تعيين شفافيته و زلاليت آب استخر را با روس ”7
STEN es eee Wee wed (Qe noe) Wee
اگر بتوان یک صفحه سیاه به قطر 06 سانتی مثر را در کت
STB eee hs ee Ie eet ir ee
کدورت در حد مقبول و آب از شفافیت لازم برخوردار
ات
صفحه 15:
۳ ae = 1 nn
رت را مرا aurea
. آن نیز 6/2 تا 6 ثبت گردیده است
Se YS re ao eer Tee
. حداکثر 960 میلی گرم در لیتر باید باشد
EU (ONS Oe SION TOE TE Toe ha
. گرم در لیتر می باشد
صفحه 16:
باكتردى شناسى معين مى شود و برابر استاندارا
مج ملی 0 :۳۰ 9
سس سر 0 میلی ادتر ۰ ۳ ۳9
مجاز دانسته و بیشتر از آن غیر بهداشتی و مسارم i
+
صفحه 17:
ان ی و ati بر ار ارد
tery er رازه درا
کنندگان به استخرها وجود دارد رست =
کر
مرتب ویه اندازه لازم انجام نگیرد ویا اینکه ماده
گندزدای مورد استفاده از درجه موثر و مفیدی
pT OES.)
صفحه 18:
ج. بیمارییهای تنفسی مانندسرماخوردگی و 5و3 ۱۳۳
9. بيماريهاى عفونى شامل عفونتهاى جشم كوس رن
ل ا را
ا See ON eye See et
cp بیماریهای جلدی وپوستی مانند قارچ کچلی(زردزخم)
ار ۱۵
صفحه 19:
ور لاد ات برد ان ol alts esl
رک زر دا ترا ثر تن استاندارد در م
00
oe) ED ار كلك
©. نظارت بر ورود مراجعين در معبردوشها واباسوكة از
جلوكيردى ان ورود افراد داراى التهاب حش ونا رفك و
عرضه های پوستی.
صفحه 20:
از رسليك رواحت استناده ان رسسایل اسائی, ود
جا
بر رل ly) Go Sy Sere UY
وسایل و محلهای مختلت استخر.
ein) ا ال یر تورك بر
نقاط مختلف از جمله سرسراها و راه روهای118 7
7 ار
صفحه 21:
لاک Sok ب از رررد بر کر تسرد خنایی تور
يه محوطظه داخلی را
Means) ta, InSb JC
الا ار ار رس آنان از
۹
صفحه 22:
da yl pdb aaa عمب راربا
كنا نير كثرار كنتد تا إن ارتاذى اكمالى به آلرد
gS
)18 نز مت ود
9
9 لت
0 تائيه ياها را در حوضجه ضدعفونى راز دنه
<- شناگران در صورت ابتلاء به سرماخور دی ۲
بيمارئ عفونى يا يوستى بايستى از وروة (# التشحر كا
وسیدن به سلامت کامل خودداری نمانند .
صفحه 23:
موضوع:
بهداشت استخر
تعریف استخر:
(( محل نگهداری حجم معینی از آب کامال پاکیزه و بهداشتی
به منظور شنا و سایر ورزشهای آبی ))
تفاوت اساسی استخرهای شنا با سایر شناگاهها و اماکن
آبی در حدود و اندازه آن از سویی و کیفیت آب مصرفی آن
از سویی دیگر است عالوه بر آن موقعیت مکانی و
استقرارآ ن نیز دارای محدودیت هایی است .لذا همجواری
آ ن با کارخانه ها و موسسات صنعتی – درمانی یا
کشاورزی توصیه نشده است .
انواع استخرها:
استخر باز و سرپوشیده
براساس نوع کاربری :استخرهای شنای قهرمانی
،استخرهای تفریحی ،بهداشتی و درمانی که معموال
همراه با قسمتهای دیگری همچون سونا یا واحدهای
بدنسازی است .
ساختمانهای جنبی استخر:
.1رختکن :
بطور کلی فضای رختکن برای هر نفر مراجعه کننده
75/1متر مربع در نظر گرفته می شود و باید با
ظرفیت استخر متناسب باشد .
استفاده فردی از کمدها و قفسه های رختکن
اجباری است و به ازاء هر شناگر در هر نوبت
استفاده از استخر جایگاه محفوظ و مناسب برای حفظ
لباس شناگران وجود دارد .
-2سرویس های بهداشتی :
شامل دستشویی ها و توالتها متناسب با وسعت و ظرفیت
استخر از حیث مراجعین باشد .
در ساختمان توالتها بایستی کف و دیوارها کامال قابل
شستشو و مصالح آن غیر قابل نفوذ در برابر آب باشد و
برابر استاندارد بازاء هر 40نفر شنا گر باید حداقل یک
دستگاه مستراح مجهز به آب سرد و گرم با شرایط کامال
بهداشتی وجود داشته باشد .
-3دوشها :
استخر باید مجهز به دوش آب سرد و گرم بوده و حداقل
تعداد آن به تناسب مدت زمان استفاده در هر نوبت استخر
به شرح زیر باشد :
-1برای هر نوبت 2ساعته به ازاء هر 5نفر شنا گر یک دوش آب سرد و گرم .
-2برای هر نوبت 3ساعته به ازاء هر 7نفر شناگر یک دوش آب سرد و گرم .
-3برای هر نوبت 4ساعته به ازاء هر10نفر شنا گر یک دوش آب سرد و گرم .
-2برای هر نوبت 6ساعته به ازاء هر20نفر شناگر یک دوش آب سرد و گرم .
از نظرموقعیت مکانی معموال اطاق دوشها بعد از
توالت ها و با فاصله مناسب از استخر پیش بینی می شود
.
گندزدایی آب استخر :
در حال حاضر در اکثر شهرهای کشور از گاز
کلر و یا سایر ترکیبات کلر جهت گندزدایی آب
استخر استفاده می گردد .
مقدار کلر باقیمانده آب استخر:
مقدار کلر باقیمانده در آب استخر در منابع
مختلف جهانی 1 ،تا 5/3میلی گرم در لیتر
و Ph=7/2-8توصیه شده است .
انجام و ثبت نتایج کلرسنجی در دفتر استخر
حداقل 2نوبت در صبح و عصر (درصورت
فعالیت) توسط یک نفر آموزش دیده از کارکنان
استخر جهت اطالع مداوم از وضعیت
کلرباقیمانده ضروریست .
حداقل یک نمونه در ماه و در
صورت ضرورت تعداد بیشتری نمونه
از آب حوضچه ها جهت انجام آزمایش
باکتریولوژیکی در ظروف استریل
برداشت شود.
به منظور جلوگیری از بروز و شیوع
بیماری قارچی انگشتان پا الزم است حوضچه
ای محتوی آب کلر به غلظت 3/0تا 6/0
در صد ( 5تا 10گرم پرکلرین 70درصد
به ازاء هر لیتر آ ب ) جهت حمام و ضدعفونی
پای شناگران قبل از ورود به استخر و پس از
ترک محوطه استخر تهیه گردد .
کیفیت آب استخرهای شنا:
-1خصوصیات فیزیکی
-2خصوصیات شیمیایی
-3خصوصیات باکتر یایی
خصوصیات فیزیکی:
در مورد خصوصیات فیزیکی آب استخر باید به شفافیت و
زاللیت آن اشاره شود .طبق استاندارد درجه کدورت آب
استخر نباید بیش از ntu 5باشد .شفافیت قابل قبول کمتر
از JTU 5/0می باشد.
روش تجربی تعیین شفافیت و زاللیت آب استخر را با روش
چشمی (( دید صفحه سیاه )) تعیین می کنند .به این ترتیب که
اگر بتوان یک صفحه سیاه به قطر 15سانتی متر را در کف
نقطه عمیق استخر از فاصله 9متری به وضوح رویت نمود
کدورت در حد مقبول و آب از شفافیت الزم برخوردار است .
خصوصیات شیمیایی :
نکته مهم از نظر خصوصیات شیمیایی آب استخر ،دامنه
phآن است .بر طبق استاندارد دامنه مطلوب آن برای
استخر 4/7تا 6/7می باشد اما حداقل و حداکثر مجاز
آن نیز 2/7تا 8ثبت گردیده است .
میزان قلیایی بودن آب حداقل 50میلی گرم در لیتر و
حداکثر 150میلی گرم در لیتر باید باشد .
میزان قلیایی بودن مطلوب نیز بین 80تا 100میلی
گرم در لیتر می باشد .
خصوصیات باکتریایی:
کیفیت آب استخر شنا با انجام آزمایش های دقیق
باکتری شناسی معین می شود و برابر استانداردها شماره
3759ملی ایران حداکثر تا 460عدد کلیفرم و
100عدد اشرشیاکلی در 100میلی لیتر نمونه آب
مجاز دانسته و بیشتر از آن غیر بهداشتی و مستلزم اقدام
قانونی تا رفع نقص می باشند .
بیماریهای قابل انتشار بوسیله آب استخر:
در استخر شنا امکان انتقال ویا شیوع بیماریهای
چشم(تراخم)،گوش،دستگاه تنفسی،عفونتهای جلدی،
بیماریهای گوارشی و بیماریهای مجاری ادراری
بطور مستقیم و غیرمستقیم دربین شناگران و مراجعه
کنندگان به استخرها وجود دارد بویژه در شرایط همه
گیری بیماریها و بخصوص چناچه گندزدایی بطور
مرتب وبه اندازه الزم انجام نگیرد ویا اینکه ماده
گندزدای مورد استفاده از درجه موثر و مفیدی
برخوردار نباشد.
مهمترین و محتمل ترین بیماریهای قابل انتقال ازطریق
آب استخر:
.1بیماریهای داخلی و غالبا بیماریهای دستگاه گوارش مانند
حصبه،اسهال آمیبی یا شبه حصبه،اسهال باسیلی،ژیاردیا،
بیماریهای انگلی ودر مواردی هپاتیت.
.2بیماریهای تنفسی مانندسرماخوردگی وگلودردهای عفونی.
.3بیماریهای عفونی شامل عفونتهای چشم،گوش وحلق
وبینی،قارچهای شاگرال،درماتیت ودرمورد استخرهای
بانوان احتمال ابتال به بیماریهای عفونی مجاری ادراری.
.4بیماریهای جلدی وپوستی مانند قارچ کچلی(زردزخم)
اگزما وخارش انگشتان پای شناگران.
توصیه های بهداشتی :
.1تصفیه وگندزدایی مستمر آب استخر وکنترل دائم دما و کلر
باقیمانده.
.2انجام آزمایشات دوره ای باکتری شناسی آب استخر.
.3تعبیه حوضچه های پاشویه کلر طبق استاندارد در محل
خروجی توالتها و دوشها.
.4عدم پذیرش مراجعه کننده بیش ازظرفیت واقعی استخر.
.5نظارت بر ورود مراجعین در معبردوشها و پاشویه.و
جلوگیری از ورود افراد دارای التهاب چشم ویا زخم و
عرضه های پوستی.
.6نظارت بر استفاده شخصی شناگران از وسایلی مانند
مایو،کاله شنا،حوله و دمپایی وممانعت از استفاده مشترک
از وسایل و عدم استفاده از وسایل امانی وکرایه ای در
استخرها.
.7کنترل و نظارت مستمر ونمونه برداری ادواری از
وسایل و محلهای مختلف استخر.
.8ضدعفونی مستمر وسایل در محلهای مختلف استخر.
.9نصب تابلها وعالیم هشدار دهنده و پیامهای آموزشی در
نقاط مختلف از جمله سرسراها و راه روهای ورودی ،
رختکن ها ،دوشها و توالت ها و محوطه استخرها .
.10تهویه منظم و مداوم سالن رختکن ،سرویسهای
بهداشتی و محوطه استخر ،در استخرهای سر پوشیده .
.11جلوگیری از ورود هر گونه مواد غذایی توسط شناگران
به محوطه داخلی استخر .
.12جلوگیری از ورود همراه و یا بازدید کنندگان با کفش
به محوطه استخر و جدا کردن ورودی و خروجی آنان از
شناگران .
نکات و دستورات بهداشتی الزم االجرا توسط شناگران
.1شناگران موظفند قبل از ورود به استخر با آب گرم و
صابون بدن خود رابشویند .این عمل را باید بعد از اتمام
شنا نیز تکرار کنند تا از ابتالی احتمالی به آلودگی
جلوگیری شود.
.2شناگران قبل از ورود به استخر باید بینی و مثانه خود را
تخلیه نمایند .
.3شناگران قبل از ورود به به استخر بایستی حداقل به
مدت 30ثانیه پاها را در حوضچه ضدعفونی قرار
دهند.
.4شناگران در صورت ابتالء به سرماخوردگی و یا هر
نوع بیماری عفونی یا پوستی بایستی از ورود به استخر
تا رسیدن به سالمت کامل خودداری نمایند .