صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
* در طراحی مطالعات پایداری پارامترهایی مانند و خصوصیات ماده داروبی,
فرمولاسیون. تغییرات احتمالی در شرابط نگهداری وه
* ویژگی هلیی از محصول بررسی می شود که در طی نگهداری مستعد تغییر است و بر
کیفیت, ایمنی و اثر بخشی محصول موثر است.
* در آزمایشات پایداری خصوصیات فیزیکی: ۰ بیولوژیکی و میکروبیولوژیکی,
ن مقدار ماده محلفظ و آنتی اکسیدان و آزمایشهای کارلیی فر آورده به عنوان نمونه
میزان دز تحویلی در اسپری ها و ... صورت گیرد.
صفحه 4:
پایداری شیمیابی
* به طور کلی تخریب شیمیلیی در فرآورده های ملیع نسبت به سایر فر آورده ها سریعتر
صورت می گیرد.
© تخریب شیمیلیی ماده موثره منجربه کاهش قدرت (۳0۵۲۴۷6) ماده موثره می شود
مانند هیدرولیز پنی سپلین
* در برخی موارد تخریب شیمیلیی ماده موثره منجربه تولید ترکیبلتی می شود که سمی
هستند مانند تتراسایکلین
؟ در بعضی از موارد تخریب شیمیلیی مواد جانبی موجود در فرمولاسیون نیز می تولند کیفیت
فرآورده را تحت تاثیر قرار دهد.به عنوان مثال تخریب استرهای سوربیتان در امولسیون می
تولند موجب شکسته شدن آن شود وبا تخریب مشتقات هیدروکسی بنزوات عی تولند باعث
رشد میکروبی در فررآورده شود
صفحه 5:
نمونه هایی از واکنش های شیمیایی
© هیدرولیز بتا لاکتام ها در سوسپانسیون یا محلول
* اکسیداسیون اسید اسکوربیک
* ایزومریزاسیون (تبدیل سیس به ترانس) وبتامین آ
* دکربوکسیلاسیون آمینوسالسیلاتها
* تجزیه انسولین در اثر اشعه گاما
* پلیمریزاسیون آمپی سیلین
* اکسیداسیون اسانس ها
۶ راسمیزاسیون تتراسایکلین
صفحه 6:
پایداری فیزیکی
ات شیمیلیی می توانند موجب کاهش فراهمی زیستی و اثر
بخشی دارو شوند.
* بسیاری از تفیبرات فیزیکی ناشی از تغیبرات دما و رطوبت است به عنوان مثال محتوای
آب فرآورده های حاوی مواد جاذب الرطوبه در تعادل با رطوبت محیط ممکن است تغییر
کند.
* ناپایداری فیزیکی: تشکیل کربستال. کاهشبیا افزلیش سرعت انحلال:
قرص هاء شکستن امولسیون هاء تشکیل کیک در سوسپانسیون ها
رسوب در محلولها
* ناپایداری در قرص ها: ترک خوردنا للیه للیه شدن قرص,. 7
پودر در ظرف بسته بندی
زمان بازشدن
رنگ و ایجاد
ينك روكش قرص, وجود
صفحه 7:
۶ ناپایداری در کپسولها: نرم شدن پوکه. چسبیدن پوکه ه؛ سخت
شدن و شکستن پوکه ها
*ناپایداری فیزبکی در سیستم ها پراکنده تغییر سایز ذرات فاز
(CREAMING) 508 ao6 cob ously جدا شدن فازها در
آمولسیون ها. تغییر شکل کریستالی (پلی مورفیسم)
*ناپایداری در محلولهای خوراکی: تغییر در وبسکوزیته. رنگ.
شفافیت. مزه. بو
۶ ناپایداری در شیاف ها: سفت شدن,تغییر نقطه ذوب. چسبیدن فویل
بسته بندى به شیاف
صفحه 8:
پایداری میکروبی
* فرآورده های ملیی نظیر محلول هاء سوسپانسیون ها و امولسیون های روغن در آب نسبت به
رشد میکروب ها حساستر هستند.
* حضور میکروب ها از جهات مختلف می تواند مشکل ایجاد کند:
۱) _ در فرآورده های تزریقی و استریل می تواند سلامت بیمار را تحت تاثیر قرار دهد.
(YT میکروارگانیسم ها ممکن است باعث تخریب فرآورده شود.
۶ _ جهت افزایش پایداری میکروبی فرآورده توجه به موارد زیر تعیین کننده است:
دقت در انتخاب اجزای فرمولاسیون. بسته بندی مناسب. انتخاب روش ساخت مناسب. اجرای
۴ نگهداری صحیح فر آورده
* . گاهی ضروری است جهت افزلیش پایداری میکروبی فرآوردمبه فرمولاسیون ماده محلفظ ضد
میکروبی اضافه شود.
صفحه 9:
ازمون های پایداری
* بر اساس po GLa! Gayl sul) GMP دارو بر اساس شرلیط نگهداری بر روی برچسب درج
گردد. این تاریخ بر اساس آزمایشات پایداری تعیین می شود.
* هدف انجام آزمون های پابداری_بررسی عوامل مختلف محیطی مانند دما. نور و رطوبت بر
کیفیت دارو در طی یک دوره زمانی است.
* دستوالعمل های پایداری بر اساس شرایط آب و هوایی هر منطقه
صفحه 10:
* داروها ممکن است تحت یکی از حالات زیر در کشور مورد مصرف قرار گیرند:
للف) داروبه صورت بسته بندی کامل وارد شده و سپس توزیع می شود: در لین حالت در
صورتی فرآورده نیاز به انجام مطالعات پایداری ندارد که شرلیط آب و هوایی کشور مبدا
منطبق بر شرلیط لب و هولیی ایران باشد ویا بر اساس ۰011۴ مطالعات پایداری منطبق بر
شرلیط ایران انجام گرفته باشد. در غير لين صورت ممكن است نيازبه تعيين تاريخ انقضاء
مجدد باشد.
* ب) داروهلیی کهبه صورت فله ای وارد کشور می شهند و در ایران بسته بندی می شوند:
انجام مطالعات پایداری بر روی فر آورده با بسته بندی نهایی ضروری است.
؟ ج) دارو در کشور فرموله. تولید. بسته بندی و
مطالعات پایداری ضروری است.
زیع می شود: در لین حللت نیز انجام
صفحه 11:
ازمایش پایداری برای محصولات دارویی
* در پرونده دارو نتلیج حاصل از مطالعات پایداری حدلقل سه سری ساخت اولیه درج می
شود.
* الزامات: فرمولاسیون یکسان باشد. سیستم بسته بندی تغییر نکند.
* حدلقل دو سری ساخت در حد پابلوت باشد هلی سری ساخت سوم می تولند کوچکتر
باشد.
* در صورت امکان سری ساخت محصولاتبا استفاده از سری ساخت های مختلفی از ماده
دارویی ساخته شود.
صفحه 12:
انجام مطالعات پایداری
* للف) روش نمونه گیری: روش نمونه گیری بلید.به شکلی باشد که نمونه نماینده کل محصول
باشد تا بتوان نتایج را به کل محصول تعمیم داد.
* معمولا نمونه برداری حدلقل از سیچ_صورت می گیرد تا بتوان میزان تغییرات بینجچ ها را
تخمین زد. هر تعداد بچ بیشتری انتخاب شود نتایج و تخمین ها دقیق تر خواهد بود.
ب) شرلیط نگهداری: شرلیط نگهداری به سه صورت تسریح شده. حدواسط و بلند مدت مى
ت شرلیط نگهداری و طول مطالعات بر اساس نوع محصول و طریقه مصرف آن
ن می شود.
صفحه 13:
زمان نمونه برداری
* در طی مطالعات پایداری, فاصله و دفعات آزمون ها باید به صورتی باشد که نشان دهنده وضعیت فرآورده
در طول مطالعه باشد.
© زمان های نمونه گیری در طی مطالعه باید طوری انتخاب شود که بتوان روند تجزیه دارو را نشان داد.
* تعداد زمان های انتخاب شده بلید.به صورتی انتخاب شود که واقعی بودن منحنی تجزیه دارو اطمینان
حاصل شود.
* در مطالعات بلند مدت. کنترل فرآورده هر سه ماه یکبار در سال اول و هر ۶ ماه در سال دوم و سپس
سالانه صورت می گیرد
* در مطالعات تسریع شده دریچ صنعتی. مدت آزمون ۶ ماه است و حدلقل ۴ نمونه برداری صورت می
گیرد (۰ ۰۲ ۴ و ۶ماه).
* در مطالعات تسریع شده دریچ آزمایشگاهی. مدت آزمون ۳ ماه است و حدلقل ۴ نمونه برداری صورت
(LY g Va) >
صفحه 14:
* از نمونه های دست نخورده و فر آورده نهایی به عنوان نمونه انتخاب می شود.
* در مورد فرآورده های که به صورت فله ای بسته بندی می شود بهتر است از بخش های
مختلف نمونه گیری شود.
* بهتر است تعداد نمونه ها در زمانهای مختلف یکسان باشد. حتی توصیه می شود که تعداد
نمونه ها در زمان های آخر و به خصوص آخرین زمان نمونه گیری بیشتر باشدتا امکان تعيين
تاريخ انقضاء دقیق تر فراهم شود.
* در تعيين تاريخ انقضای دارو مجبوربه استفاده از روشهای تسریع شده هستیم زیرا هر قدر
فاصله gle زمان فرمولاسیون دارو و ارلئه آن.به بازارکوتاه باشد از لحاظ اقتصادی بیشتر
مقرون به صرفه است.
صفحه 15:
آزمون ضروری و توصیه شده در مطالعات پایداری
* پارامترهلیی هستند که برای هر شکل داریبی در مطالعات پایداری بلید کنترل شوند. به طور
کلی. بررسی مشخصات ظاهری. تعبین مقدار ماده موثره در مطالعات پایداری صورت می
گیرد.
* قرص ها: خصوصیات ظاهری, ینگ. بو مقدار ماده موثره. محصولات تجزیه, انحلال. میزان
رطوبت. فرسایش
* کپسول های ژلاتینی سخت: خصوصیات ظاهری (شکنندگی). ینگ. بو مقدار ماده موثره.
محصولات تجزیه.انحلال. میزان رطوبت. بار میکروبی
* کپسول های ژلاتینی نرم: خصوصیات ظاهری. ینگبوء مقدار ماده موثره. محصولات تجزیه.
انحلال. بار میکروبی. بررسی میزان نشت
صفحه 16:
* امولسیون ها: خصوصیات ظاهری (جدا شدن فازها)؛ رنگ. بو, مقدار ماده موثره. محصولات
تجزبه. ۳۷ بار میکروبی, ویسکوزیته. سایز فاز پراکنده
* محلول ها: خصوصیات ظاهری (تشکیل رسوب. شنافیت). ینگ. بو, مقدار ماده موثره.
محصولات تجزیه. ۲ بار میکروبی
* سوسپانسیون ها: خصوصیات ظاهری (تشکیل کیک رنگ. بو مقدار ماده موثره.
محصولات تجزیه. ۰ بار میکروبی. پراکندگی مجدد. خصوصیات رئولوژیک. میانگین و
توزیع اندازه ذره ای
صفحه 17:
شرایط نگهداری
۶ شرایط ارزیابی باید جهت پوشش شرایط نگهداری. انبارداری. حمل و نقل و ... کافی باشد.
© همجنين ١ پایداری بعد از تهیه محلول يا سوسپانسیون و یا بعد از رقيق كردن
محلول صورت كيرد.
* در زمان تحویل مدارک بلید نتلیج مطالعه پایداری طولانی مدت براى يك بازه حداقل ۱۲
ماهه ارائه شود.
صفحه 18:
تغییر معنی دار
* تغییر ۵ درصد در مقدار اولیه در زمان صفر
© بیشتر شدن مقدار محصول تخریبی از حد قابل قبول
* تغییر مشخصات ظاهری. ویژگیهای فیزیکی. آزمایشهای کارلیی مانند
تغییر ینگ, جدا شدن فازهاء تشکیل کیک نرم شدن شیاف ها. ذوب
شدن کرم ها
* تغییرات ۴۲۱
* تغییرات آزمایش محلولیت
* از دست دادن آب به میزان ۵ درصد در سه ماهه اول آزمون تسریع شده
صفحه 19:
#در صورت مشاهده هر گهنه تغییر معنی دار در تست تسریع
شده. تست به صورت حدواسط انجام خواهد شد و ارائه
اطلاعات حداقل ۶ ماه ضروری است.
© تغييرات مقدار دارو بر مبنای مقدار ادعا شده بر روی برچسب
است نه مقدار اولیه دارو
#بین آزملیش تست پایداری و زمان تولید.بچ نبلید بیش از ۳۰
روز فاصله باشد.
صفحه 20:
* در صورتی که یک فرآورده در دوزهای مختلف و ظروفبا اندازه های مختلف تولید و
عرضه ی شود از لین روش جهت مختصر کردن مطالعات پایداری استفاده می شود تا
بدین ترتیب دفعات انجام مطالعه کاهش یابد.
* مواد و ترکیبات ظرف و نوع درب یکسان باشد.
* فرمولاسیون کاملا مشابه و پا بسیار نزدیک به هم باشد.
* در لین روش از بالاترین و پایین ترین اندازه سطحپر شدن و دوزییک نمونه انتخاب می
شود.
me | same | ohm | see | Hh | يدص | بسن | وص | يعن | مد
صفحه 21:
© يايد ت ق
بايدارى محصولات دارويى .با قدرت هاى مختلف.به ش تفاده از ف
۳ 7 رت هاى .به شرط استفاده از فرمولاسیون های
si ۰ توان آ,
با طراحی ماتریکسی می توان آزمایشات را به ۵۰ درصد کاهش داد.
3 ۰
در لين طراحى فرض بر لين است كه يايدا 3
پایداری هر زیر مجموعه مورد نشان دهد
پایداری کلیه نمونه ها می باشد. none
صفحه 22:
پایداری نوری
معمولا بر روییک یچ صورت عی گیرد. در صورت تغییر در نتلیج مطالعه بر روی دوبچ دیگر هم صورت خواهد
گرفت.
در صور: در فرمولاسیون و يا بسته بندی باید مجددا صورت
در صورتی که فرآورده بعد از آماده سازی در معرض نور قرار می گیرد لین مطالعات لین شرلیط نیز بلید صورت
ye
در صورتی که بسته بندی اولیه کاملا نسبتبه نور نفوذناپشیر باشد (مثل فیل آلومینیومی) مطالعات پایداری
صرفا بر روی فرآورده خارج از بسته بندی صورت می گیرد.
نمونه ها به صورتی قرار گیرند که بیشترین سطح شکل دارویی در معرض نور قرار گیرد.
بعد از اتمام آزمون. فر آورده از نظر هر گونه تغییر فیزیکی. میزان دارو و مواد حاصل از تجزیه بررسی می شود.
اطلاعات بر روی برچسب
صفحه 23:
صفحه 24:
منابع نوری
* منبع نوری بلید بر اساس استاندارد 10977 150 نوری مشابه 065 (استاندارد نور
روز در فضای بیرون) و 1065 (استاندارد نور روز در فضای داخل) ایجاد کند.
* لامپ فلورسنت در ترکیب با نور مرئی و ماوراء بنفش یا لامپ گزنون یا لامپ متال هالید
* لامپ فلورسنت سفید سرد و لامپ ۱۷۸۵
صفحه 25:
محصولات داروبی بسته بندی شده در
ظروف نفوذنايذير
*با توجهبه اينکه حساسيتببه رطوبت ويا احتمال از دست دادن حلال در اين مورد
اهمیتی ندارد ویابه عباریتی لین ظروف امکان عبور رطوبت و حلال را فراهم نمی
کند کنترل شرایط رطوبت محیطی در تست پایداری ضرورتی ندارد.
صفحه 26:
محصولات داروبی بسته بندی شده در
ظروف نیمه نفوذناپذیر
* در لین مورد علاوه بر پایداری فیزیکی. شیمیلیی و میکروبی احتمال از دست دادن آب نیز
بلید مورد ارزیلبی قرار گیرد.به عبارتی بلید اثبات شود که لین فرآورده ها محیط های با
رطوبت نسبی پایین را تحمل می کنند.
* در صورتی که پس از سه ماه از نگهداری ۵ درصد آب اولیه از دست برودییک تغییر معنی
دار محسوب می شود. البته لین مورد شلمل ظروفیک میلی لیتری و کمتر ویا محصولات
تک دوز نمی شود.
12 months
months
6 months
storage condition
20°C + 2°C/35% RH + 5% RH
30°C # 2 °C/65% RH = 5% RH
40°0 = 2°Cinot more than
(NMT) 25% RH
25°C 4 2°C/40% RH = 59% RH or
Long-term?
Intermediate
‘Accolerated|
long-term stay stuces ae performed at 25°C + 2<Cjs0% RH 59 AH or 90°0 ۸ 2۳0955 ۴۲ را
Uo marked, Testing a ما Ri ie delermned by fhe cimate conaton under which the FFP a intended 5% 2
‘50 °C/25% RH aan be an sternal to he storage cordon a 25
صفحه 27:
محصولات دارویی که باید در بخچال
نگهداری شوند
Minimum time period covered
by data at submission
12 months
6 months
Storage condition
BC=FC
25°C + 2°C/60% RH + 5% RH
Study
Long term
Accelerated
صفحه 28:
از دست رفتن آب
* در صورتی که تغییرات معنی دار در آزمایشات تسریع شده.يس از سه ماه مشاهده شود
مطالعه طولانی مدت باید صورت
میزا
* در صورتی که تغییرات معنی دار در آزمایشات تسریع شده در طی سه ماه اول صورت
ادامه آزملیش به مدت شش ماه ضرورتی ندارد. برای اطمینا می توان
آزملیش بیشتر انجام داد تا تاثیر نگهداری خارج از شرلیط نگهداری ذکر شده در
برچسب (مانند مدت حمل و جابجایی) مشخص شود.
صفحه 29:
محصولات داروبی که باید در فریزر
نگهداری شوند
‘study ‘Storage condition ‘Minimum time period covered
by data at submission
Longton [20°C 25°C 12
صفحه 30:
* آزملیش بر روی یک سری ساخت در*6۶3* 5 یا ۲۵ ۴0۴ 2 تا تاثیر
نگهداری خارج از شرلیط نگهداری ذکر شده در برچسب (مانند مدت حمل و جابجایی)
مشخص شود.
صفحه 31:
عبارت شرایط نگهداری در برچسب
* این عبارت براساس الزامات ملی تعیین می شود.
* این جملات باید براساس شرایط ارزیابی پایداری محصول باشد.
* در بعضی موارد ممکن است دستور ویژه ای بر روی برچسب ذکر شود.
* استفاده از اصطلاحاتی نظیر شرلیط محیطی و یا درجه حرارت اتاق امکان پذیر
صفحه 32: