صفحه 1:
022 0 0 0 2ظ2
POOO G@FETY
REQOTEROEDTG
صفحه 2:
SS با
atroductios
* زنجیره غذايي تا مصرف
عناصر کلیدی:
۴ ارتباطات متعامل
* مدیریت سیستمی
اصول 65 0000راك
برنامه های پیش نیازی
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 3:
Se
eatroductival (Prerequisite
* زیرساختارها و برنامه های نگهداری
نیازمندیهای پایه ای بهداشت مواد @OOP.OUE.OVP) yz
* برنامه های پیش نیازی عملیاتی
کنترل یا کاهش پیامد خطرات شناسایی شده ایمنی مواد غذایی در فراوری محصول
یا محیط
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 4:
sh
دامنه کاربرد -1
als سازمانهای فعال در زنجیره غذا که
*قصد اثبات توانمندی خود در کنترل ومهار خطرات ایمنی مواد غذایی در راستای تولید
محصول نهایی ايمن و منطبق با الزامات مشتری و قانونی را دارند.
*قصد بالابردن رضایت مشتربان را با کنترل موثر خطرات ایمنی موادغذایی و فرایندهای
مربوطه دارد.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 5:
با SS
زنجیره غذایی
برداشت کنندگان محصول
تولید کنندگان خوراک دام وطیور
تولید کنندگان و عمل آورندگان مواد غذایی
تولیدکنندگا ن آفت کشها- کودهای شیمیایی - داروهای دامپزشکی
تولیدکنندگان مواد اولیه افزودنیها
حمل و نقل و انبارداری ۱
تولیدکنندگان تجهیزات و ماشین آلات
تولید کنندگان مواد شوینده و ضدعفونی کننده
عمده فروشان
خرده فروشان
مصرف کنندگان
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 6:
a
—
16060000 مزلیایسیستم
طراحی - استقرار - اجرا - حفظ 7 و به روزنمودن سیستمی که قابلیت تضمین
ایمنی محصول غذایی را به مصرف کنندگان می دهد.
قابليت ارزيابى و الشخيض + مندیهای مشتریان و اثبات دست یافتن به حدود ایمنی
وسلامت مطلوب مصرف کنندگان
ارتباطات اثربخش با مشتریان و دیگر بخشهای موجود در زنجیره غذا
اثبات تطابق با الزامات قانونی موجود که مرتبط با ایمنی موادغذایی هستند
اثبات در حرکت بودن سازمان در راستای خط مشی ایمنی و سلامت موادغذایی و
نشان دادن آن به دیگر سازمانها و مراجع
ثبث سیستم مدیریث ایمنی موادغذایی از یک سازمان ذیصلاح
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 7:
با SS
2 مراجع
مبانی و واژگان
160 SO0O0O:COO0O ۳
WOCCE ®
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 8:
SS با
3-اصطلاحات و تعار یف
3-1- ایمنی مواد غذایی
3-3- خطر ایمنی مواد غذایی
3-4- خط مشی ایمنی مواد غذایی
3-5- محصول نهایی
3-6- نمودار جريان
3-7- اقدام كنترلى
3-8- برنامه ييش نيازى
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 9:
با SS
3-1 ایمنی مواد غذایی
اطمینان از اينکه استفاده از یک ماده غذایی هنگام آماده
ساژی :و مصرف تمتعارق آتیپ و خطری برای مصرقن کتنته
نخواهد داشت .
یادآوری:ایمنی مواد غذايي مرتبط است با: وقوع خطرات ایمنی مواد غذايي
ومرتبط نیست با: سایر جنبه های سلامتی انسان (مثل سوءتغذیه)
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 10:
a
۲-۲زنجیره غذایی
توالی مراحل و عملیات درگیر در تولید. فرآوری» توزیع و مصرف مرتبط با
مواد غذایی از تهیه مواد اولیه تا مصرف
یادآوری 1:تولید مواد اولیه شامل تولید خوراک دام برای دام هايي که در تولید
مواد غذايي به کار مي روند مي گردد. . .
بادآوری فرجره شام pope ale ly gh ole bet gles ارتباط
age G8 Sly گرفف: 7
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 11:
۱
3-3خطر ایمنی مواد غذایی
یادآوری:خطر با ریسک (به معنی عملکرد احتمالی یک عامل مضر پرای سلامتی وشدت آن) متفاوت
cual
So) a i » 106/16626 !حتمال وقوع خطر و شدت آن در نظر گرفته شده
adel
.یادآوری 3.خطرات ایمنی مواد غذايي شامل آلرژی زاها نیز می شود
یادآوری 4.در زمینه خوراک دام و ترکیبات آن,خطرات ایمنی مواری هستند که ممکن است در
خوراک دام و ترکیبات آنها و در دامی که برای مصرف در مواد غذايي بکار می رود و یا اث نامطلویی
بر سلامتی انسان مي گذارد وجود داردهمچنین عملياتهايي که به طور مستقیم و غیر مستقیم در مورد
.مصرف و يا خدمات ایجاد می شود که بالقوه موجب اثر نامطلوب بر سلامتی انسانی شود
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 12:
از *
-3خط مشی ایمنی مواد غذایی
جهت گیری ها و اهداف فراگیر سازمان که مرتبط با ایمنی مواد غدايي
(1-3) می باشد و رسماً توسط عدیریت ازشد بیان شده اسنت:
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 13:
3-5محصول نهايي
محصولی که تحت هیچ فرآیند يا تغییر دیگری توسط سازمان
نخواهد گرفت.
یادآوری:محصول نهايي یک سازمان می تواند مواد اولیه سازمان دیگری محسوب شود اگر در آن
.سازمان تحت فرایند یا تغییرشکل یا ماهیت قرار گیرد
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 14:
a
3- 6 نمودار جریان
طرح شماتیک و نظام یافته که توالی و تعامل مراحل را معرفی
می نماید.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 15:
Oper wearer J eS اقدام 7-3
اقدامی که برای پیشگیری یا حذف یک خطر ایمنی مواد غذايي
(3-3)و یا کاهش آن به یک سطح قابل قبول به اجرا گذاشته
مي شود .
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 16:
—
(Prerequbte Prowram)¢jls (ying doli 3-8
شرایط اساسی و پایه ای و فعالیت هايي که برای نگهداری و حفظ محیط بهداشتی در زنجیره
غذايي و برای تولید و جابجايي محصول نهايي ايمن و مصرف انسانی ضروری هستند.
یادآوری 1:بسته به ماهیت و عملکرد آنها برخی از ٩۳ ها در برگیرنده اقدامات کنترلی (7-3) می باشند در
صورتیکه سایر ۳۲۹۳ ها شامل روشهاي اجرايي و دستورللعمل هايي می باشند که نحوه مدیریت و یا
خصوصیت نگهداری را تشریح می نماید.
یادآوری2: اصطلاحات متداولی وجود دارند که در ٩۳ ها بکار گرفته می شوند مانند روش خوب ساخت
GMP روش خوب کشاورزی 2/۸۳۰)روش خوب بهداشتی 21۱۳ روش خوب توزیع 6108و
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 17:
6۵0 هایع ملیلتی/ نامه پیش یازیع ملیلتی
PRO كه در حين آناليز خطر شناسائی شده و برای کنترل احتمال وقوع خطر ایمنی
ماده غذائى (3-3) يا آلودكى و يا تكثير خطر ايمنى ماده غذائى . ضرورى هستند كه
اين موضوع . با توجه به وقوع خطر ایمنی ماده غذائی . ضرورى هستند كه اين موضوع
.با توجه به وقوع خطر یا آلوذگی در محصول و يا محیط های کاری تعیین می گردند
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 18:
eee
COP نقطه کنترل بحرانی 3-0
< ایمنی مواد غذائی > مرحله ای که در آن برای جلوگیری یا حذف خطر
ايمنى مواد غذائی (3-3) و یا کاهش ن به یک سطح قابل قبول . کنترلهای
لازمه به اجرا گذاشته می شوند .
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 19:
a
ORIMOOL ۱۲۳ حد بحولن6-00
معیاری که پذیرفتنی را از نپذیرفتنی جدا می سازد .
یادآوری : حدود بحران برای اطمینان از اینکه یک COP
)9-0( همولره تحت کنترل باشد . در نظر گرفته می شوند . اكر عدول از حد بحرلن اتفاق بيفتد ٠
محصولاتی که تحت تاثیر این شرایط قرار گرفته اند به عنوان محصولی که احتمال غیر ایمن بدون آن
وجود دارد ؛ در نظر گرفته می شوند .
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 20:
با SS
3-3 اصلاح 0008030601۳۹0۵0۵
- اقدامی که منجر به حذف عدم انطباق شناساتی شده خواهد شد
( تعریف 6-6-3 (ISOSOOO:COOO ow ustinl
- یادآوری 1 : در این استاندارد بین المللی »لصلاح مرتبط با اقداماتی است که روی محصولات بالقوه
غیر ایمن انجام می شود و می تواند مرتبط با اقدام اصلاحی (14-3) باشد .
ياد آورى 2: اصلاح میتواند برای مثال انجام دوباره کاری . فرآیندهای بیشتر و یا حذف اثرات زیان آور
و نا مطلوب عدم انطباق رخ داده شده باشد ۱
( مصرف در زمینه های دیگر و یا به لیبل و بر چسب خاص مشخص کردن آن محصول »
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 21:
لقتلم لصلاهی 9-8 01۳100 00000011006
اقدامی که دلایل یک عدم انطباق بروز یافته و یا دیگر شرایط نا مطلوب را
حذف می نماید.
یادآوری 1 : دلایل بروز عدم انطباق مى تواند بيشتر از یک مورد باشد ( 5-6-3 100
9000:۵000
یادآوری 2: اقدام اصلاحی شامل تجزیه و تحلیل علل بوده و از بروز مجدد آن جلوگیری می نماید.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 22:
با SS
O@LIDOT1OO SAIS .44-F axe
< ایمن مواد غذائی > فراهم آوردن شواهدی که توانائی اثر بخش بودن اقدامات کنترلی
(7-3) حاصله از طرح “7110000000 و 00801 هاى عملياتى (9-3) را نشان مى دهد
يادآورى : اين تعريف بر يايه مرجع 11 مى باشد و براى ايمنى غذائى مناسب تراز تعريف
00 10850 ميباشد.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 23:
4- سیستم مد یریت ایمنی مواد غذایی
4-1- الرامات عمومی doa
* استقرا يريت ايمنى مواد غذايى مطابق با لزامات استاندارد
86000-2008 کی مه بای ام بای
* تعیین دامنه کاربرد
ناسایی - ارزیابی - و کنترل تمام خطرات مواد غذایی برای سلامت مصرف
کنندگان
* جمع آوری اطلاعات مناسب و لازم مرتبط با اصول ایمنی محصولات واعلام و
انتشار آن در کل زنجیره غذا
* اعلام مراحل و نتایجی که توسعه - اجرا - هدایت و به هنگام سازی سیستم
مدیریت ایمنی مواد غذایی را در بر میگیرد
* بازنگری دوره ای سیستم مدیریت ایمنی
* کنترل محصولات و فرایندها و منابع برون سازمانی موثر بر کیفیت
صفحه 24:
4-2- الزامات مستند سازی
۴ 4-2-1- الزامات عمومی
* بيانيه خط مشى ايمنى مواد غذایی و اهداف مرتبط
* روشهای اجرایی و سوابق مستند شده مورد نیاز استاندارد
* سایر مدارکی که برای حصول اطمینان ازایجاد و اجرا و به روز بودن موثر سیستم مدیریت ایمنی
موادغذایی نیاز دارد
4-2-2- کنترل مدارک(روش اجرایی مدون)
* کلیه مدارک مورد نیاز سیستم مدیریت ایمنی موادغذایی باید تحت کنترل باشند :
تصویب کفایت مدارک پیش از صدور
ازنگری و به روز کردن مدارک و تصویب مجدد
- اطمینان از مشخص بودن تغییرات و وضعیت ویرایش جاری در مدارک
- اطمینان از جاری بودن آخرین ویرایشهای مدارک بکارگرفته شده در قسمتهای مربوطه
- اطمینان از تعریف شدن لزوم خوانا بودن مدارک وحفظ این شرایط در کلیه مدارک جاری
- اطمینان از مشخص بودن مدارک برون سازمانی و تحت کنترل بودن توزیع آنها
- پیشگیری از عدم بکارگیری مدارک منسوخ و مشخص بودن آنها در صورت نگهداری به هر
ری
ت دلایل منطقی اعمال تغییرات در مدارک
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 25:
SS با
* 4-2-3- کنترل سوابق (روش اجرایی مدون)
اسوابق بايد:
* بيانكر شواهد انطباق با نیازمندیها و اثربخشی عملکرد سیستم مدیریت
ایمنی موادغذایی
* خوانا و قابل بازیابی باشند
* بوسیله یک روش اجرایی مستند تحت کنترل های لازم جهت تصحیح -
شناسایی - نحوه نگهداری - محافظت - بازیابی - مدت زمان نگهداری - و از رده
خارج ساختن قرار گیرد.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 26:
5- مسئولیت مدیریت
* 5-1- تعهد مدیریت
* مدیریت ارشد باید شواهدی را دال بر تعهد خود به توسعه و
اجرای ایمنی موادغذایی و بهبود مداوم اثربخشی را بوسیله
موارد زیر تامین نماید :
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 27:
SS
اهداف تجاری سازمان باید حمایت کننده ایمنی مواد غذایی باشد.
"ا به كل سازمان بايد اهميت در نظر كرفتن الزامات اين استاندارد بين
المللى وهر الزام سازمانى و الزامات قانونى در كنارالزامات ايمنى
موادغذايى مرتبط با مشترى اعلام شود.
خط مشى ايمنى مواد غذايى مستقر و جارى كردد.
2 اطمينان حاصل شود كليه مدارك در دسترس مى باشند.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 28:
با SS
5-2- خط مشی ایمنی مواد غذایی
rab od! pos
* خط مشی ایمنی را تعریف - مستند - و اعلام نماید.
* اطمینان حاصل نماید که خط مشی ایمنی مواد غذایی مرتبط و متناسب با نقش سازمان در زنجیره
مواد غذایی می باشد.
* اطمینان حاصل نماید که خط مشی ایمنی مواد غذایی در انطباق با الزامات ایمنی موادغذایی مرتبط با
مشتری و الزامات قانونی می باشد.
* اطمینان حاصل نماید که خط مشی ایمنی مواد غذایی در تمام سطوح سازمان اعلام - اجرا - و حفظ
و نگهداری می شود.
* اطمینان حاصل نماید که خط مشی برای حفظ و تداوم تناسب آن مورد بزنگری قرار می گیرد.
* اطمینان حاصل نماید که ارتباطات بطور مناسب و واضح درخط مشی عنوان گردیده است.
* با ایجاد ارتباط با اهداف قابل اندازه گیری از خط مشی حمایت نماید.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 29:
5-3- طرح ربزی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی
* مدیریت ارشد باید اطمینان حاصل نماید که :
* طراحی سیستم مدیریت ایمنی موادغذایی برای تحقق انطباق الزامات مندرج
دربند 1-4 و اهداف مرتبط با ایمنی مواد غذایی سازمان صورت پذیرفته است.
* یکپارچگی سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی هنگام طرح ریزی و ایجاد تغییرات
در سيستم مديريت ايمنى موادغذايى حفظ خواهد شد.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 30:
5-4- مسئولیتها و اختیارات
* اطمینان حاصل کند که مسئولیتها و اختیارات تعریف و اطلاع رسانی به کل
سازمان شده است .
* مسئولیتها را درقبال گزارش دهی مشکلات سیستم مدیریت آیمنی مواد غذایی
مشخص نماید.
* مسئوليتها را درقبال أنجام وثبت اقدامات مناسب را تعيين نمايد.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 31:
SS با
5-5- راهبر تیم ایمنی مواد غذایی
* مدیریت ارشد باید یک نفر راهبر تیم ایمنی موادغذایی را تعیین نماید که در کنار
وظایف دیگرش مسئولیت و اختیار لازم برای فعالیتهای ذیل داشته باشد:
* کار تیم را سازماندهی نماید
* ترتیبات مرتبط با آموزش و تعلیم اعضا تیم ایمنی موادغذایی .
* اطمینان یابدکه سیستم مدیریت ایمنی موادغذایی منطبق با اين استاندارد بين
المللی استقرار يافته - اجرا و نگهداری شده و به روز می باشد.
* میزان اثربخشی و مطلوبیت اجرای سیستم را جهت انجام بازنگری در راستای
بهبود سیستم مدیریت ایمتی موادغذایی گزارش نماید.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 32:
Se
ار تباطات 5-6
* 5-6-1- ارتباطات برون سازمانی
- تامین کنندگان
< مشتریان و مصرف کنندگان
مراجع صلاحیت دار موادغذایی
5-6-2 ارتباطات داخلی
اطمینان یابد در هنگام هر تغییری در زمینه های زیر و سایر موارد اعضای تیم به موقع مطلع
می گردند:
محصول یا محصولات جدید
مواد اولیه - ترکیبات و خدمات
سیستمهای تولیدی و تجهیزات
فضاهای تولیدی - مکانهای جاگیری تجهیزات و ماشین آلات فضاها و محیط های اطراف
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 33:
با SS
برنامه های شستشو و ضدعفونی
سیستمها و روشهای بسته بندی انبارش و توزیع
صلاحیتهای پرسنلی پا تخصیص مسئولیتها و اختیارات
الزامات قانونی
اطلاعات و دانش مرتبط با خطرات ایمنی و مواد غذایی و اقدامات کنترلی
الزامات مشتری و دیگر الزاماتی که سازمان خود را ملزم و متعهد به در نظر گرفتن
آنها می داند.
نهای خارجی اعلام می گردد.
شکایات مرتبط با خطرات ایمنی
سایر شرایط اثر گذار بر ایمنی مواد غذایی
** کلیه موارد فوق باید برای بروز آوری سیستم استفاده گردد و بعنوان ورودی
بازنگری مدیریت درنظر گرفته شود.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 34:
با SS
5-7- واکنش و آمادگی در موارد اضطراری
* موقعیتها و اتفاقات ضروری موثر بر ایمنی مواد غذایی
- در نظر گرفته شود
- راهکارهای عملی تعریف و اجرا گردد.
- نتایج و سوابق حفظ و بعنوان ورودی بازنگری مدیریت تلقی گردد.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 35:
a
بازنگری مدیریت -5-8
6-8-1 کلیات: اطمینان از تداوم تناسب وکفایت و اثربخشی سیستم مدیریت ایمنی
مواد غذایی
2->- ورودیهای بازنگری مدیریت:
یهای بازنگریهای قبلی
نالیز نتایج فعالیتهای مرتبط با تصدیق
بند 2-6-5
شرایط و وضعیت های اضطراری حوادث بند 7-5
نتایج بازنگری و بروز نمودن فعالیتها
بند 1-6-5- بازخوردهای مشتریان
نتایج ممیزیهای خارجی و بازرسی ها
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 36:
با SS
5-8-3- خروجیهای بازنگری مدیریت
2 اطمینان از ایمنی مواد غذایی
* بهبود اثربخشى سيستم مديريت ايمنى مواد غذايى
* منابع مورد نياز
"" بازنكرى اهداف و خط مشى ايمنى موادغذايى
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 37:
SS با
6- مدیربت منابع
6-1- تامين منابع
6-2-منايع انسانى
6-2-1- كليات
6-2-2- صلاحیت - آگاهی وآموزش
6-3- زيرساختار
6-4- محيط كار
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 38:
6-1- تامین منابع
مدیربت ارشد باید منابع کافی برای استقرار اجرا نگهداری و بروز نمودن
سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را تامین نماید.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 39:
6-2منابع انسانی
صلاحیت آگاهی وآموزش
سازمان باید:
الف )مهار تها و صلاحیت های لازم برای پرسنل بکار گرفته شده و موثر بر ایمنی مواد غذایی را تعیین و
مشخص نموده باشد.
ب)زمینه لازم و امکانات مورد نیاز برای تکمیل مهارت تحصیل و آموزش برای رسیدن پرسنل به سطوح
مورد نظر را فراهم آورد. ۱
ج)اطمینان حاصل نمایدکه پرسنل مسئول فرآیند پایش سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی آموزش های
لازم در در زمینه آجرای اصلاحات اقدامات اصلاحی و تکنیک های انجام پایش را گذرانده اند
د)ارزیابی اثربخشی ردیف های الف و ب وج.
۰)اطمینان حاصل نماید که تمام پرسنل از اهمیت و ارتباط فعالیت ها و اقدامات شخصی خود در زمینه
کمک به ایمنی مواد غذایی آگاهی دارند.
و)اطمینان حاصل نماید که پرسنل از اهمیت و لزوم برقراری ارتباط و اطلاع رسانی داخلی و خارجی (بند5-
6آگاه می باشند.
ز)سوايق آموزشی «تحصیلی مهارتها و تجربه های پرسنل موثر بر ایمنی مواد غذایی را ثبت و نگهداری
ote
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 40:
با SS
6-3 زیر ساختار
سازمان باید منابع جهت استقرار و حفظ زیرساختهای مورد نیاز برای برقراری انطباق
با الزامات سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را فراهم سازد.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 41:
6-4 محیط کار
سازمان باید منابع جهت استقرار و مدیریت وحفظ محیط کاری برای
برقراری انطباق با الزامات سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را فراهم
سازد.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 42:
<7
با SS
طرح ریزی و تحقق محصولات ایمن
7-1- کلیات
2-- برنامه های پیش نیازی
7-2-1- نیازمندیهای کلی
7-2-2- *1*080)ها بايد:مناسب براى تحقق محصول ایمن باشند-متناسب باحجم و
اندازه و نوع فعاليت و ماهيت محصول باشند-در كل سيستم توليد استقرار يافته
باشند-توسط اعضا تصويب شده باشند-الزامات قانونى در آنها گنجانده شده باشند
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 43:
با SS
7-2-3- هنكام تعيين 80808)ها سازمان بايد اطلاعات در دسترس شامل استانداردها
قوانين راهنماها الزامات مشتری را در طراحی آنها بکار گیرد.
سایر موارد اثرگذار بر طراحی <190)<)ها:
قضاهای کاری- تسهیلات مرتبط با پرسنل
جانمایی و تحوهساخت وساز ساشتمانها تاسیسات وافخهینات:
منابع هوا آب انرژی و دیگر موارد مصرفی در سازمان
خدمات پشتیبانی شامل معدوم سازی ضایعات و زبله ها
مناسب بودن ابزار و امکانات و دسترسی لازمه برای نظافت نگهداری و اقدامات پیشگیرانه و
C&O
مدیزیت:مواه flags شیه < جدیزیت عنام - مديريت اينات - مديريت و كتترل
محصولات
شستشو ضدعفونى
كنترل آفات
بهداشت فردی
سایر موارد در صورت نیاز
تصدیق کفایت الزامات فوق و حفظ سوابق
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 44:
7-3- مراحل مقدماتی تجزیه و تحلیل خطر
8 7-3-1- کلیات
-تیم ایمنی مواد غذایی
8 7-3-3- خصوصیات فراورده
* 7-3-3-1 مواد خام ترکیبات و مواد در تماس با مواد غذایی
* 7-3-3-2 مشخصات محصول نهایی
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 45:
SS با
7-3-4- مورد مصرف
7-3-5- نمودارهای جریان مراحل فرایند و اقدامات کنترلی
7-3-5-1- نمودارهای جریان
7-3-5-2- توصیف مراحل فرایند و اقدامات کنترلی
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 46:
SS با
7-3-1کلیات
تمام اطلاعات مربوطه که برای آنالیزخطر مورد نیاز باشند بايد جمع
آوری حفظ و به هنگام شده و در بين مدارک تحت کنترل سیستم
باشند. سوابق باید حفظ شوند.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 47:
SS با
7-3-2نیم ایمنی مواد غذایی
باید دانش و تجربه چند جانبه در زمینه توسعه استقرار سیستم مدیر
مواد غذایی را دارا باشد که شامل مواردی چون محصولات سازمان . فرایندها .تجهیزات
و قطعات ايمنى مواد غذايى كه در دامنه كاربرد سيستم مى باشند 4
Sf a
سوابقی دال بر اینکه تیم ایمنی مواد غذایی دارای تجربه و دانش مورد نیاز می شد.
بايد نگهداری شوند(بند 272-6)
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 48:
SS با
7-3-3 خصوصیات فرآورده
7-3-3-1 مواد خام . ترکیبات و مواد در تماس با مواد غذایی
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 49:
با SS
7-3-3-1 مواد خام . ترکیبات و مواد در تماس با مواد غذابی
تمام مواد خام+حین فرایند . مواد و ترکیبات در تماس.با مواد غذایی باین جهت ارزیابی و شناسایی خطراث به
طور دا ریح و توصیف گردند و این امر باید در بر گیرنده مطالب ذیل باشد »
(تمام اطلاعات بايد به روز باشند ):
الف) خصوصيات بيولوزيكى . شيميايى و فيزيكى
ب) ترکیبات آنها شامل مواد افزودنی یا مواد جایگزین و کمکی
ج) اصل ماده 00۲1010
د) روش تولید
۰) شرایط انبارش و بسته یندی وهمچنین روش های تحویل
و) آماده سازی قبل از مصرف یا فرآوری
ز) معیارهای پذیرش مرتبط با ایمنی مواد غذایی یا مشخصات مواد و ترکیبات خریداری شده مناسب برای منورد
مصرف
سازمان باید نیازمندی های ایمنی مواد غذایی موتبط با مواردبالا را تعیین نماید مشخصات بايد به روز نگهداری
شود از جمله در انطباق با نیازمندی بند 7-7
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 50:
با SS
7-3-3-2مشخصات محصول نهایی
برای همه محصولات نهایی باید اطلاعات ذیل تعریف و مستند شده باشند تا در هنگام آنالیز
خطر بکار روند.
الف)نام محصول یا هر عنوان شناساننده مشابه
ب)ترکیبات
ج)خصوصيات بیولوژیکی شیمیایی و فیزیکی که مرتبط با ایمنی محصولات غذایی باشد.
د)شرایط ماندگاری و نگهداری محصول
بسته بندی
و) لیبل زنی منطبق با اصول ایمنی مواد غذایی و دستورالعمل بکارگیری آماده سازی و مصرف
ز) روش توزیع
مشخصات باید در انطباق ب
مندی های بند 7-7 به روز شوند.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 51:
با SS
7-3-4 مورد مصرف
موردفضرف متخارف و متطقی و هرگونه مضرف اختمالی تادرست ل كه به نفل
می رسد هنگام استفاده پیش آید باید در نظر گرفته شده و همچنین مدارک مرتبط
با أناليز خطر تشریح شوند.(بند4-7)
مصرف کنندگان هر دسته از محصولات یا محصول بايد مشخص و به كروه های
آسیب پذیران باید اطلاعات لازم در زمینه خطر داده شده
ای مصرف کنندگان مختلف تعریف شده باشد .
مشخصات باید در انطباق با نیازمندی های بند. 7-7 به روز شوند:
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 52:
با SS
7-3-5 نمودار های جریان مراحل فرآیند و اقدامات کنترلی
7-3-5-1نمودارهاى جريان
اين نمودارها بايد براى مواد و محصولاتى كه در دامنه كاربرد سيستم معرفى شده اند
ترسیم شوند.
نمودارهای جریان باید زمینه ای جهت ارزیابی امکان وقوع و افزایش خطر ایمنی مواد
غذايى را تامين كند اين نمودارها بايد واضح صحيح و به مقدار كافى بیانگر جزییات
باشند .نموذارها ایک دردیر گیرنده خصوصیات. و موارد زیر باشند:
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 53:
SS با
الف) توالی و تاثیرات متقابل تمام مراحل موجود
ب)هر فرآیند یا عملیات تامین شده از منابع برون سازمانی و فعالیت پیمانکاری
ج)جاهاییکه مواد اولیه خام تركيبات و يا مواد حین فرایند وارد جریان می شوند.
د)جاهاییکه دوباره کاری و سیکل مجدد صورت می گیرد.
جاهاییکه محصولات حین فرایند . محصولات نهایی و مواد دورریختنی و ضایعات جابجا
می شوند.
در انطباق با بند 8-7استاندارد »تیم ایمنی مواد اولیه باید صحت نمودارهای جریان را با
بررسی در محل تصدیق نماید. سوابق اين تصدیق باید نگهداری شود.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 54:
SS با
7-3-5-2توصیف مراحل فرایند و اقدامات کنترلی
در هر فرايند و مرحله كه در نمودار جريان آورده شده است. اقدامات كنترلى كه
ایمنی مواد غذايى را تحت تاثير قرار مى دهد بايد با ذكر و تبيين يارامتر هاى مرتبط
با آن پروسه جهت کاربرد در آنالیز خطرات (4-7)توصیف شده باشند .تمام الزامات
برون سازمانی که ممکن است انتخاب ماهیت ؛کاربرد و شدت این اقدامات را تحت
تاثیر قرار دهد باید مشخص شده باشند .مشخصات باید در انطباق با بند 7-7 بروز
اشوند.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 55:
با SS
7-4تجزیه و تحلیل خطر
7-4-1کلیات
تیم ایمنی مواد غذایی باید آنالیز خطرات جهت تعیین خطراتی که بايد تحت كنترل
قرار گیرند.درجه یا نوع کنترل مورد نیاز جهت حصول اطمینان از ایمنی مواد غذایی
و اینکه ترکیب چه اقدامات کنترلی با هم مورد نیاز است را انجام دهد.
تمام مراحل که در آن هر خطر ایمنی ممکن است بروز نماید باید مشخص شوند.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 56:
با SS
7-4-2شناسایی خطرات و تعیین حدود قابل قبول
مواد غذايى که می توانند در ارتباط با نوع محصول نوع
افتد بايد شناسایی و ثبت گردند شناسایی بر پایه :
الف)اطلاعات و داده اولیه جمع آوری شده مطابق بند. 3-7
ب)تجربیات
ج)اظلاعات برون سازمائى 'شامل امكان قوسسة وبسط محصول: مورف نظن مداه .ها وانقايج
قبلى
د)اطلاعات بدست آمده از زنجيره غذا كه ممكن است در ايمنى و سلامت محصول نهايى
٠ مواد حين فرايند و محصولى كه آماده مصرف توسط مصرف كنئده نهايى است تاثير
كذار يا مخاطره آفرين باشد.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 57:
با SS
7-4-2-2هنگام شناسایی خطرات موارد زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
الف)مراحل پیشین و بعدی مرحله یا عملیات در حال آنالیز
ب)تجهیزات و محل و محیط اطراف مرحله در حال بررسی و آنالیز
ج)مراحل قبل و بعد موجود در زنجیره غذایی
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 58:
با SS
7-4-2-3برای هر نوع خطری که معرفی و شناسایی شده است
حدود قابل قبول وجود آنها در محصول نهایی باید تعیین گردد. این حدود با در
نظرگرفتن الزامات قانونی و تعیین شده توسط مشتری و همچنین نتایج و تجربیات
علمى تعيين شوند .نحوه اثبات درستى حدود ت ث آن بايد ثبت گردد.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 59:
با SS
7-4-3 ارزیابی خطر
ازریابی خطر باید به نحوی باشد که تعیین نماید کدامیک از خطرات در وضعیتی
هستند که توقف و حذف یا کاهش آنها به سطح و حدود قابل قبول برای تحقق و
فراهم آوری مواد غذایی ايمن ضروری می باشد و همچنین کنترل و مهار آن برای
تحقق و اجرای حدوود پذیرفتنی تعریف شده حتمی و لازم است.هر خطر باید ارزیابی
شده و با در نظر گرفتن شدت و احتمال وقوع طبقه بندی گردد همچنین تعیین
شود خطر مذکور در کدامیک از مراحل دریافت مواد خام فراوری و توزیع می تواند
بروز نموده و افزایش یابد.روش مورد استفاده و نتایج کسب شده بايد ثبت شوند.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 60:
SS با
7-4-4 تعیین و تشخیص اقدامات کنترلی
خطراتی که طبق بند 3-4-7مورد ارزیابی قرار گرفتند باید با اجرای مجموعه ای از
اقدامات کنترلی که منجر به پیشگیری » حذف یا کاهش آنها به سطوح پذیرش می
شوند. تحت کنترل قرار بگیرند.اقدامات کنترلی تعیین شده باید با توجه به میزان
اثربخشی آنها بر خطرات ایمنی مواد غذایی مورد بازنگری قرار بگیرند . برای هدایت و
مدیریت این اقدامات کنترلی باید تعیین گردد که در چه گروهی از ۳66های
عملیاتی و یا برنامه *60606),| قرار داده می شوند.انتخاب و گروه بندی باید با
استفاده از روش های منطقی که شامل ارزیابی های مرتبط با موارد زیر می شود
صورت پذیرد:
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 61:
SS با
الف)اثر آن بر خطرات ایمنی مواد غذایی مرتبط با شدت و میزان بکارگیری
ب)امكان سنجى يايش و(توانايى انجام بايش در يك دوره زمانى تا اقدامات اصلاحى
امكان يذير باشد.)
ج)موقعيتى براى در نظر كرفتن ساير اقدامات كنترلى در سيستم
د)احتمال عدم انجام صحيح يا بروز خطا در انجام اقدامات كنترلى يا بى ثباتى هاى عمده
فرايند.
ه)شدت نتايج حاصله در هنكام ايجاد نارسايى در حين كار
و)اينكه اقدام كنترلى به طور خاص استقرار داده شده تا سطح خطرات به شكل قابل
توجهى كاهش يافته يا حذف كردد.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 62:
SS با
ز)اقدامات کنترلی که جهت تشدید نقش موثر هریک به طور توامان با هم انجام مى
شوند بطوریکه این اثرات به تنهایی در هر یک مشاهده نشود . اقدامات کنترلی طبقه
بندی شده ای که وابسته به برنامه های )1.69622 "هستند باید در انطباق بابند
5-7اجرا شوند.
روش و مشخصه های بکارگرفته شده برای طبقه بندی باید در مدارک تعیین و نتایج
ارزیابی ثبت شوند.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 63:
SS با
عملياتى cla PRA استقرار 7-5
اقذامات كنترلئ كه مرتبط .با 1080)هاى عملياتى مى باشند بايد در مستنداتئ كرذآورى
شوند و در بر كيرنده مطالب زير باشند:
الف)خطرات ایمنی مواد غذایی که باید با برنامه پیش نیازی کنترل شوند.
ب)اقدامات کنترلی
ج)روشهای پایش مرتبط (بارامتر ها دوره های زمانی رنج ها و الزامات ثبت سوابق) که
نشاندهنده اجرای Pash BRP
د)اقدامات اصلاحی و اصلاحاتی که در هنكام بروز شدن نتایج نامنطبق حاصل از اجرای
اقدامات كنترلى بايد بكار روند.
)مسئولیت ها و اختیارات
و)سوابق يايش
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 64:
ها SS
7-6- استقرار برنامه 2,006
7-6-1برنامه WOCOP
برنامه *960606)/" یک مدرک تحت کنترل می باشد و باید حاوی اطلاعات زیر باشد:
الف)خطراتی که باید توسط این برنامه تحت کنترل قرار بگیرند
ب ) اقدامات کنترلی
ج)حدود بحرانی مرتبط با خطرات در هر 666۴
د)روشهای پایش
6اصلاحات و,اقدامات:اضلانمئ كه متقام: عدول از حدود :يحزان بايد انجام 'كيرد:
و)افراد مسئول براى اجراى روش اجرايى بايش
ز)سوابق يايش
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 65:
با SS
7-6-2شناسايى 00605 ها
برای هر خطر که در برنامه 1۸962626" باید تحت کنترل قرار گیرد یک نقطه
بحرانی باید شناسایی و معرفی گردد تا اقدامات کنترلی مربوطه روی آن اجرا شوند.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 66:
a
BOOP 7-6-3تعیین حدود بحرانی برای
حدود بحرانی برا ی هر پارامتر مورد پایش مرتبط با 6068() ها بايد تعيين و تعریف
گردند.
حدود بحرانی باید در سطوحی تعیین گردندد که اطمینان حاصل شود محصول نهایی
تمام حدود پذیرش تعیین شده را دارا می باشد .حدود بحرانی باید قابل اندازه گیری
باشند .تایید درستی حدود بحرانی تعریف شده باید به صورت مکتوب موجود با
حدود بحرانی که بر اساس اطلاعات و داد هایی که در حین فعالیت هایی چون بازرسی
چشمی محصول فرایند و فراوری تعریف شده اند نیز باید با تدوین دستورالعمل ها يا
تعیین حدود و مشخصات برای آنها و همچنین آموزش این موارد به پرسنل مورد
پشتیبانی قرار گیرند
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 67:
با SS
7-6-4سیستم پایش WOOP
برای اثبات اینکه هر ۱626 در کنترل می باشد باید یک سیستم مدون پایش
استقرار یابد این سیستم باید شامل تمام اندازه گیری های برنامه ریزی شده
مشاهدات و تجزیه و تحلیل پارامتر های کنترلی استقراریافته باشدسیستم پایش
باید در برگیرنده دستورالعمل ها روشهای اجرایی و فرم هایی باشد که مطلب ذیل در
آنها گنجانده شده باشد:
الف) مقادير اندازه كيرى شده و مشاهداتى كه منجر به ارائه نتايج در يك بازه زمانى مى
و
ب) ابزار يايش بكار كرفته شده
ج) روش هاى كاليبراسيون بكار كرفته شده
د) تواتر هاى زمانى كه بايد در آن به اجرا كذاشته شود.
و) ثبت نيازمندى ها و روش ها.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 68:
SS با
روشهای پایش و پریودهای زمانی در نظر گرفته شده باید طوری در نظر گرفته شوند که
بلافاصله در جاهاتی که عدول از حدود بحرانی مشاهده می شود. محصول نامنطبق
موجود در آن شرايط: قبل از استفاده در مرحله بعدى يا مصرف جداسازى شود.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 69:
با SS
7-6-5 عملکردهای لازم هنگام عدول از حدود بحرانی
اقدامات اصلاحی برنامه ریزی شده و اصلاحات تعیین شده در شرایطی که عدول
ازحدود بحرانی روی می دهد باید طبق موارد مندرج در برنامه سس" به اجرا
گذاشته شوند.
لین اقدامات باید به نحوی تعیین و اجرا شهند که اطمینان لازم در زمینه شناخت
دلایل. تحت کنترل بودن پارامترهای مرتبط با ۳ ها و عدم تکرار وقوع چنین
شرایطی حاصل گردد.) بند 2-10-7)
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 70:
SS ها
روشهای اجرایی مدون شده ای در مورد نحوه کنترل و اداره محصولات تولید شده
تحت شرایط عدم انطباق بايد تدوین و اجرا گردد تا از عدم ترخيط آنها تا قبل از
انجام ارزيابى: اطمينان حاصل شود.(بند 3-10-7)
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 71:
با SS
7-7 بهنگام سازی اطلاعات اولیه و مستندات مرتبط با 20٩6 ها و طرح های 71,006
سازمان باید جهت طراحی, استقرار و بکار گیری طرح های 71/6960606۳ (بند 6-7 )و 200080
های عملیاتی بند 5-7 اطلاعات ذیل را در صورت لزوم به روز نماید:
- مشخصات محصول (3-3-7)
هدف و موارد مصرف (4-3-7)
نمودارهای جریان(1-5-3-7)
- مراحل فرآیند(3-7
- اقدامات کنترلی (7
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 72:
SS با
در صورت لزوم طرح های ( ۵-4-() 1/006۴" و روش های اجرایی و
دستور العمل های مرتبط با 0036 باید اصلاح و بازنگری شوند.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 73:
SS با
7-8 طرح ربزی تصدبق
برنامه های تصدیق باید روشهاء تواترهای زمانی و مسئولیتهای مرتبط با فعالیتهای
تصدیق را تعریف نماید.
فعالیتهای تصدیق باید اطمینان دهد که:
الف) 00805 ها اجرا مى شوند(بند 2-7)
ب) ورودى ها جهت آناليز خطرات به طور مستمر بهنگام سازی می شوند (بند 3-7)
cle PRA عملياتى (بند 5-7) و اصول مندرجات طرحهاى
10600000 (به 1-6-7) به شكلوائر بخشإجرا میشوند.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 74:
SS با
د)حدود خطرات كمتر از سطوح قابل بذيرش تعيين شده فى باشند (بند OAT
ه)روشهاى اجرايى ديكرى كه مورد نياز سازمان مى باشند اثر بخش بوده و به اجرا در
مى آیند:
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 75:
SS با
نتایج تصدیق باید ثبت و به ت
ایمنی مواد غذائی منتقل شود. نتایج تصد؛
صورتی تهیه گردد که امکان آنالیز نتایج تصدیق وجود داشته باشد.(بند 3-4-8) اگر
سیستم تصدیق بر پایه آزمون برنمونه های محصول نهائی باشد و در جائیکه نمونه
های آزمون نشاندهنده عدم انطباق با سطح پذیرش خطر ایمنی مواد غذائی باشد(بند
2-4-7 با بهرهای اثر پذیرفته از محصول باید در انطباق بند 3-10-7 برخورد شود.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 76:
با SS
79 سیستم ردبابی
سازمان بلید سیستم ردیابی را ایجاد و استقرار دهد که بتواند بهر محصول
را شامل شود.سوابق ردیلبی بلید با در نظر گرفتن الزامات مشتری الزامات
قانونی و ماندگاری محصول برای دوره زملنی خاصی نگهداری شهند تا در
صورت لزوم فراخوانی انجام گردد.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 77:
با SS
7-0 کنترل محصول نامنطبق
7-10-1 اصلاحات
سازمان باید از شناسایی و تحت کنترل بودن محصولات تولید شده در شرایط عدم
انطباقات واقع شده در OOP ها (بند 5-6-7 ) و عدم كنترل 080808 های
عملياتى با توجه به مصرف و نحوه و شرايط تحويل اطمينان حاصل نمايد.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 78:
SS ها
یک روش اجرائی مدون باید ایجاد و نگهداری شود که تعریف نماید:
الف) شناسايى و ارزيابى اثرا ن تکلی محصولات تهابى برائ تين تتاب
اقدامات انجام شده.
ب) بازنگری اصلاحات ایجاد شده.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 79:
SS با
محصولاتی که در شرایط عدول از حدود بحران تولید شده اند
(به دلیل وجود خطرات بالقوه جز محصولات غیر ایمن شناسایی می شوند باید طبق
ay Sle are 3-10-7 تحت کنترل قرار گيرند.
محصولات نامنطبق تولید شده در شرلیط عدم انطباق اجرای PRP هاى عمليلتى بايد
با در نظر گرفتن دلایل بروز اين عدم انطباق و اثرات ن در ایمنی مواد غذایی مورد
ارزیلبی قرار بگیرند و در مواقع لازم منطبق با بند 3-10-7 برای آنها تصمیم گیری شود.
نتايج اين ارزيابى بايد ثبت شود.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 80:
! ۲۲۲۲۲۲"
7-10-2 اقدامات اصلاحی
* _ اطلاعات بدست آمده از پایش 006۳ ها و 6۳0 ها عملیاتی باید توسط غرد معین و با دانش کافی (بند 2-6)
که دارای اختیارات (بند 4-5) نیز می باشد . مورد ارزیابی قرار گیرد و اقدامات اصلاحی را تعیین Sales
۴ وقتی عدول از حدود بحراني اتقاق مى افتد ( بند 5-6-7) و يا نتايج حاصل از اجرای "6۳۲0 ها متناسب و منطبق با
حدود پذیرش نمی باشد . اقدامات اصلاحی باید به اجرا گذاشته شوند
* سازمان باید روشهای اجرایی (که فعالیت مرتبط با شناسایی و حذف علل عدم انطباقهای بروزیافته و جلوگیری از
اتفاق نجدد آن در آوردن دوباره سیستم به روال عادی و قبلی را در بر گرفته است و الزمات و نیازمندیهای دیل
نیز در ان کنجانده شده اسث )را تدوین اجرا و حفظ تمايد شامل +
الف ) بازنگری عدم انطباقات ( شامل شکایات مشتریان نیز می باشد
ب ) بازتگری و بررسی روندی كه با توجه به نتايج بايش نشان دهنده كاهش نياز به كنترل باشد .
ج) تعیین علل بروز عدم انطباقات ۱ ۲
د) ارزیابی و تعیین نیاز برتی اقداماتی که اطمینان لازم برای عدم تکرار و وقوع عدم انباقها را حاصل نماید .
۰) تعیین و استقرار اقدامات مورد نیاز
و ) سوابق نتايج اقدامات اصلاحی صورت پذیرفته
ز ) بازنگری اقدامات اصلاحی که جهت حصول اطمینان از اثربخشی آنها صورت پذیرد .
سوابق اقدامات اصلاحی باید ثبت شود .
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 81:
SS با
3-7-0
كنترل محصولات غبر ايمن بالقوه ( كنترل محصولاتى كه احتمال ناسالم بدون آنها
وجود دارد )
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 82:
ال ۰
7-10-3-1 کلیات
. سازمان بايد هر نوج محصول نامنطبق را آنچنان تحت کنترل قرار دهد که از رود به
نجيره غذا تا زمان ايمن شدن آن جلوكيرى بعمل آيد و اطمينان حاصل نمايد كه :
" الف : خطرات ايمنى مواد غذايى به سطوح قابل قبول تعريف شده كاهش يافته اند .
"" ب) خطرات ايمنى مواد غذايى به سطوح قابل قبول كاهش خواهد يافت قبل از آنكه
وارد زنجيره غذا شوند .
ج) با وجوديكه عدم انطباق اعلام شده اما محصول سطوح مورد يذيرش تعيين شده
را دارد .
در روش اجرایی باید نحوه بر خورد و کنترل و مسئولیتها و اختبارات مرتبط با
محصولات غير ايمن بالقوه . تعریف شود .
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 83:
با SS
7-10-3-2ارزيابى براى ترخيص
هر محصول نامنطبق فقط در شرایط تحقق یکی از موارد ذیل اجازه ترخیص دارد:
الف ) شواهد و مدارکی که به غیر از سیستم پایش نشان دهد که اقدامات کنترلی بطور
اثر بخش اجرا شده اند
ب) شواهد نشان دهند که اثرات حاصل از اقدامات کنترلی پیاده شده روی آن محصول با
نتایج کاربردی و مدنظر تطابق دارد
ج) نتایج نمونه برداریها و تجزیه تحلیل های انجام شده نشان دهد که محموله های
مدنظر در حدود قابل پذیرش و کاملا ایمن از نظر سلامت مواد غذایی قراردارند.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 84:
با SS
7-10-33 محصولات نامنطبق
اگر یک بهر از یک محصول برای ترخیص مورد پذیرش نمی باشد باید یکی از فعالیت
های ذیل صورت پذیرد:
الف) انجام دوباره کاری روی آن یا آنکه فرایندهای بیشتر در داخل یا خارج سازمان برای
حصول اطمینان از کاهش خطر در حد پذیرش يا حذف خطر روی محصول صورت
پذیرد.
ب) معدوم سازی و از بین بردن آن محموله
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 85:
با SS
7-104 فراخوان
برای تسهیل فراخوان مواردذیل باید ایجاد شود:
الف) مدیریت ارشد باید افرادی را که اختیار و صلاحیت تعیین و مشخص نمودن لزوم
اجرای فراخوانی و آنهایی که وظیفه اجرای عملیات مربوطه را دارند. معرفی نماید.
ب) سازمان باید یک روش اجرایی برای موارد ذیل تدوین و استقرار نماید :
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 86:
SS با
| نحوه آگاه نمودن طرفهای ذینفع شامل مشتریان و مصرف کنندگان و سازمانهای
ذیصلاح تعیین و تعریف شود
2 روشهای تحت کنترل در آوردن و تعیین تکلیف محصولات فراخوان شده از جمله
محصولات موجود در انبارها
3- توالی و ترتیب فعالیتهای که باید اجرا شود.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 87:
SS با
محصولات فراخوان شده باید تا زمان نابود شدن مصرف در موارد دیگر و یا اثبات
اينکه برای مورد مصرف ایمن بوده و دوباره کاری یا فرآیندهای لازمه روی آنها انجام
شده محافظت شوند
دلایل میران و نتایج حاصل از اجزای فراغوانی باید ثبتو به مدیریت آرشند گزارزش
دهی و به عنوان ورودی بازنگری مدیریت در نظر گرفته شودبند 2-8-5)
سازمان باید با استفاده از تکنیکهای مناسب اثر بخشی سیستم فراخوان تعریف شده
را تصدیق نماید.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 88:
SS ها
8- تصدیق, صحه گذاری و بهبود سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی
تيم ايمنى مواد غذایی باید فرایندها و فعالیتهای لازمه جهت صحه گذاری تصدیق و به
روز نمودن سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را برنامه ریزی و اجرا نماید
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 89:
با SS
8-2 صحه گذاری مجموعه اقدامات کنترلی
قبل يا در هنكام استقرار مجموعه اقدامات كنترلى كه شامل 02080 هاى عملياتى و
طرح ”1,0000000“ مى شود و بعد از هر كونه تغيير در آنها (2-5-8) سازمان بايد
صحه كذارى (15-3) نمايد كه :
الف- مجموعه اقدامات كنترلى توانائى دسترسى به حدود مورد نظر جهت كنترل خطرات
شناساثی شده ایمنی مواد غذایی را دارد
ب) مجموعه اقدامات کنترلی اثر بخشی و توانمندی لازم برای اطمینان دهی از کنترل
خطرات شناسایی شده و دستیابی به سطوح پذیرش در محصول نهایی را دارد.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 90:
SS با
كر نتايج صحه كذارى نشان دهنده عدم تائيد يك يا جند مورد از عوامل بالا باشدء
سيستم اقدامات كنترلى بايد اصلاح و ارزيابى مجدد شود (4-4-7)
اصلاحات ممكن است شامل تغييراتى در اقدامات كنترلى (يارامترهاى فرايند و
سختكيريها شدت و يا تركيبى از آنها) و يا تغييرات در مواد اوليه تكنولوزى توليد.
مشخصات محصول نهايى روشهاى توزيع و يا مورد مصرف محصول نهايى باشد.
@rkbenal Gant Debrragn Or.
صفحه 91:
با SS
8-3 کنترل پایش واندازه گیری
ازجمله موارد پیش نیازی تصدیق و پایش صحیح اینکه سازمان باید روشهای مناسبی
سازمان بلید فایندهای مورد نيازرا استقرار دهد تا اطمینان حاصل نمایند که پایش و
اندازه گیری بصورتی اجرا می شود که سازگاری با نیازمندی های مشخص شده را
دارد.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 92:
eee
لا
در صورت نیازبرای اطمینان از صحت نتایج بدست آمده تجهیزات اندازه گیری و روشهای بکار گرفته شده
ay
الف)در فواصل زمانی مشخص و پیش از استفاده مطابق استانداردهای اندازه گیری ملی يا بين المللي قابل
ردیابی کالیبره یا تصدیق شوند در شرایطی که چنین استانداردی موجود نباشد مبتای کالیبره گردن
يا تصديق بايد ثبت و مکتوب گردند.
ب)در صورت نیاز :تنظیم مجدد شوند.
ج)شناسایی گردند تا امکان تعیین وضعیت کالیبراسیون آنها باشد.
د)از تنظیم هایی که نتایج تندازه گیری را نا معتبر می سازد محافظت شود.
)از هر گونه آسیب و خرابی در حین جابجایی و نگهداری و انبارداری محافظت شود
اسیون و تصدیق باید نگهداری شودبعلاوه در مواردي که 2
أزمندى را ُدارند سازمان بايد اعتبار تنايج اندازه كيريهاى قبلى را ارزيابى تمايد.
ی عدم انطباق دارد سازمان باید اقدامات لازم و مناسب را روی تجهیزات و
محصول اثر پذیرفته انجام دهد سوابق این ارزیابی و نتایج اقدامات باید حفظ شوند.
در صورت بکارگیری کامپیوتر در اجرای سیستم پایش و اندازه گیری توانایی نرم افزار کامپیوتری برای
برآورده سازی کاربری مورد نظر باید تایید شود.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 93:
SS با
8-4تصدیق سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی
8-4-1ممیزی داخلی
سازمان باید ممیزی های داخلی را با برنامه های زمانی مشخص به اجرا گذارد تا تعیین
wala سیستم مدیریت آیمتی مواد غذایی :
الف)منطبق با ترتیبات برنامه ریزی شده جهث تامین نیازمندی های این استاندارد بین
المللى ودسیستممویریت آیمتن غلاین که توسط سازمان انتتقراریافته می باشد:
ب)بطور اثربخش اجرا شده و به روز می باشد.
یک برنامه ممیزی باید با در نظر گرفتن وضعیت و اهمیت فرایندها و نواحی که می خواهند
ممیزی شوند و همچنین با توجه به نتایج ممیزی قبلی تدوین گردد.معیارهای ممیزی
دامنه بکارگیری آن پریود و روش های مرتبط با آن باید تعریف شده باشند انتخاب
ممیزان و هدایت ممیزی باید بیطرفی و استقلال فرایند ممیزی را تامین نماید.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 94:
SS با
مسئولیت ها و الزامات لازم برای برنامه ریزی و هدایت ممیزها و همچنین گزارش
نتایج و حفظ سوابق باید در یک روش اجرایی مدون تعریف شود مدیر ممیزی شونده
بايد بدون تاخير عدم انطباق شناسایی شده و علل آنها را حذف نماید. فعالیت های
ی باید شامل تصدیق اقدامات صورت پذیرفته و گزارش دهی
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 95:
با SS
8-4-2ارزیابی نتایج تصدیق
نتایج هر تصدیق برنامه ریزی شده باید به طور سیستماتیک توسط تیم ایمنی ارزیابی
شود.
در صورتیکه تصدیق نشان دهنده تطابق با ترتیبات برنامه ریزی شده نباشد سازمان
باید اقدامات لازمه برای دستیابی به انطباقات مورد نیاز را انجام دهداین اقدامات بايد
شامل:
الف)روشهای اجرایی موجود و کانالهای ارتباطی
ب)بازنگری آنالیز خطرات و ۳606۳)های عملیاتی استقرار یافته و طرح 90606۳)رل"
ج)ارزیابی LARP
د)ارزیابی اثربخشی مدیریت منابع انسانی و فعالیت های آموزشی
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 96:
با SS
8-4-3آنالیز نتایج حاصل از اقدامات تصدیقی
تیم ایمنی مواد غذایی باید نتایج اقدامات تصدیقی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد که شامل ممیزی
های داخلی نیز می شود. تجزیه و تحلیل ها باید به ترتیبی اجرا شوند که
الف)عملکرد کلی سیستم را مطابق برنامه های از پیش تعیین شده و تامین نیازمندی ها و الزامات این
استاندارد بین المللی و همچنین نیازمندی های سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی تایید نماید.
بات نی ها و موارد مرتبط با بهنگام سازی و بهبود سیستم مدیریت ایمنی مواد غدايى را شناسایی
ید.
ج)شناسایی روند هایی که ریسک وقوع محصولات بالقوه غیر ایمن بالایی دارند.
د)اطلاعات لازم را براى نامع ریزی و هدایت ممیزی داخلی با در نظر گرفتن وضعیت و اهمیت بخشهایی
كه بايد مميزى شوند فراهم نمايد
ه)شواهدى مبتى بر موثر واقع شدن اصلاحات و اقدامات اصلاحى را فراهم تمايند.
نتایج آناليزها و نتايج فعاليت ها بايد ثبت و در فرم مرتبط به مديريت ارشد گزارش و به عنوان ورودی
بازنكرى مديريت در نظر كرفته شود.همجنين بايد به عنوان ورودى بروزآورى سيستم مديريت ايمنى
مواد غذایی بکار گرفته شود.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 97:
با SS
8-5بهبود
8-5-1بهبود مستمر
سازمان باید سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی خود را با برآورده سازی الزامات مرتبط
با طرحریزی و تحقق محصول ایمن (مطاق بند 7)به طور مستمر بهبود بخشد.
مدیریت ارشد باید اطمینان یابد که سازمان اثربخشی سیستم مدیریت ایمنی مواد
غذایی را از طریق ارتباطات (بند 5-6)بازنگری مدیریت (بند8-5)ممیزی داخلی (بند 8-
۱-4)آنالیز بر روی نتایج حاصل از اقدامات تصدیقی(بند3-4-8)و اقدامات
اصلاحی(بند 10-7 -2)بهبود دهد.
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 98:
یادآوری :
در 000000:000000 1060 به پیبود مستمر اثربخشی سیستم های مدیریت
کیفیت آدرس داده می شود راهنمای 0000000: 00006۳ 10060 بهبود مستمر
اثربخشی و کارایی سیستم های مدیریت کیفیت را ورای آنچه در 4190
0 آمده را در نظر دارد؛
0 ما0 پم @rkbenal
صفحه 99:
8-5-2بهنگام سازی سیستم مدیریت ایمنی
مدیریت ارشد باید اطمینان یابد که سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی به طور دائمی به روز می شود.
در این راستا تیم ایمنی مواد غذايى بايد طی دوره های برنامه ریزی شده سیستم مدیریت ایمنی مواد
غذایی را ارزیابی نماید .
ضرورت بازنگری تجزبه و تحلیل خطر (۳66۴)4-7های عملیاتی استقرار یافته (5-7) و طرح
(-۳۵)) 1/00010)باید پس از آن توسط تیم در نظر گرفته شود .فعالیت های ارزیابی و بهنگام
سازی باید بر پایه موارد زیر باشد:
الف )ورودی های ناشی از ارتباطات داخلی و خارجی سازمان منطبق بند 6-5
ب)ورودی های ناشی از سایر اطلاعات دیگر که در برگیرنده تناسب .کیفیت و اثرپخشی سیستم
مدیریت ایمنی مواد غذایی باشد.
ج)خروجی حاصل از آنالیز نتایج اقدامات تصدیقی(بند3-4-8)
د)خروجی حاصل از بازنگری مدیریت(بند3-8-5)
فعالیت های بهنگام سازی باید ثبت و در فرم های مرتبط به عنوان ورودی بازنگری مدیریت گزارش
دهى شود (بند2-8-5)
@rkbenal Gant Debrragn Or.