صفحه 1:
آشنایی با خواص فیزیکی آبخوان ها و شرایط
Re Se STC ne So)
صفحه 2:
Resear eu ere ee en ne
نواحى مختلف بسته به عواملى از قبيل درجه يوكى خاك. ضخامت لايه آبده. اندازه و آرايش
صفحه 3:
خلل و فرج هستند. قادرند لب نفوذ یافته را در ميان
جای داده و مخازن آب زیرزمینی را به وجود آورند.
صفحه 4:
eae رين فار سي
صفحه 5:
ویژگی های فیزیکی محیط های متخلخل
* امکان تشکیل یک آبخوان زیرزمینی و قابلیت آبدهی لَن به خصوصیات فیزیکی و سنگ شناسی محیطهای
ام PEP eer Tee pres
REE SS و 0
۰ ا ل ل ا ا ا ES era
اوليه در زمان تشكيل سنك در ساختار ن به وجود آمده است همانند تخلخل موجود در سنك رسوبى و يا
را پا که یک نوع
اتشفشلنی و از نوع متخلخل است. اما منافذ ثانویه. فضاهای خالی هستند که در اثر فرایتدهای مختلف زمین
[ شتاسی پس از تشکیل سنگ در ن به وجود آمده است. لین فضاهای خالی بیشتر به صورت درز و شکاف ها
ب كبر اثر انحلال سنك ها و يا بر اثر فعاليت كياهان و جانوران ايجاد مى شود. درزها و تركها غالبا يكديكر را
ا 0
صفحه 6:
صفحه 7:
1
و ۳
ار ار ی تا تا ۱ ۱
به آکیفر اطلاق میگردد. در نوشته های فارسی برای واثه اکیفره سفره لب زیرزمینی به کار برده مشود که
ewe] ۰
۱ را (7 pepe eCCCS | OO) SS) OPO
ون را از یک اکیفر به آکیفر دیکر اتتقال هه و ۱۱ 3 اوترها در صورتی که درل
مجاورت لن واقع شده باشند حلئز اهميت هستند ولى اكر جاهى در آنها حفر شود آبدهى خيلى كمى خواهد|] .
صفحه 8:
* اکی کلود:آکی کلود به لایه هایی گفته میشود که هر چند کاملا اشباع هستند ولی هدایت آب در آنها به قدری کم
است که نمی توانتد لب رابه مقدار زیاد انتقال دهند. آکی کلودها در بالا و پایین آکیفر به عنوان مرزهای محدود.
کننده عمل میکنندبرخی به آکی کلود لایه های محصور کننده نشتی نیز گفتهاند. لایه های رس و سیلت نمونه
ای از آکی کلود ها میباشند.
* آکی فوز: کی فوژ لایه ای است که کاملا غیر قلبل نفوذ میباشند و دارای منافذ متصل بهم نبوده و لذا قادر نیست
آب را از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل سازد. یک لایه گرانیتی بدون شکستگی نمونهای از یک آکی فوژ است. در
یدرولوژی آبهای زیرزمینی فقط آکیفرها از نظر بهره برداری مورد نظر میباشند. لایه های آبدار نیز بسته به این
که سطح ایستابی مشخصی در آنها وجود داشته باشد یا نه. به دو گروه غیرمحصور و محصور تقسیم بندی میشوند.
صفحه 9:
صفحه 10:
انواع آبخوان ها
ا ا ا ا ا ا ل
ا ا 1
ا ل ل ا ا د
* آبخوان نشتی: چنانچه یک آبخوان از طریق نفوذپذیری ناچیز از طریق سنگ کف بستر لب از دست دهد
Rear PS ا BS Soe Sey il ec ye ke) SS
25
sy
asset ب
CORES rappel een
Groundwater fills the spaces
3 between soil particles and
1 fractured rock beneath the
earth's surfac
صفحه 11:
۱
ا ا ا ا FOE
ازيرزمينى در تمام دنيا موجب بروز نكرانيهاى شديدى شده است.
صفحه 12:
:حالت های مختلف آب ها در قشر جامد زمین
7 ۳ 7 ن ree nerent)
! رال دی نماید و پس 5 os Sido ayo Le ok طبقات زیرین م ا
1 elu pC Vere TN CUM eC ا
اهاى زير ديده مى شوند ؟
7590700227272 ار ا م heey
. این نیرو هميشه بزرگتر از نیروی ثقل است
ی ی ی را از ۱ ۳
ashe pale ی وا 1
۸۲ ا را ee pear eee
/ از نظر کانی شناسی و سنگ شناسی بسیار حائز اهمیت می باشند . در صورتیکه آب های آزاد چون در/
۱ ۳ ۲ و م
صفحه 13:
خواص فيزيكى آب هاى زير زمينى
۱ ا al
ا ES Panes
Fey Or Ge) ee hem Ne car Caer ا ai
شوند . لب موقعی کدر است که مقدار مواد معدنی و یا سایر مواد معلق در آن
ات
بسیار موثر است.
ا ا ا ا
eS GS aes
مى كند . املاح آهن ويا هیدروین سولفوره آب را بهتتیب به رنگ های قرمز
ی رت سرت ات
eee Cea ار سیر سس
صفحه 14:
بون یه طور کلی آب های زیرزمینی بدون بو هستند . وجود بوی مخصوص در آب. نماينده لين است
که لب مزیوربه وسیله چاه هی محتلق تغذیه می شود و با انکه درآ بعضی از مود شیمیایی
داخل كرديده ست مثلاً بوى كتديده بعضى از آنها مريوط به اسيد هوميك اسك
© طمويا مزه لهم آلب مستة به تركيب مواد محتلفی ات که در لن محلول هن اكر مقفار
كلرورها ( تمک طعام و غیره) لن حدود ۰ ۳۰ میلی گرم در لیتر باشد مزه شور دارد . چنانکه
مقدار سولفات های محلول در آن از ۴۰۰ تا ۰ ۴۵ میلی گرم در لیتر برسد مزه کاملاًتلخ مى
دهد . اگرازمناطقی که ژیزمان های سولغوره دارند عبور کند مزه اسید به خود می كيرد . بنابرلين
مقدار مواد محلول و نوع بستری که لب در ن جریان می یابد و یا ذخیره می شود در طعم آن
may
مؤثر
صفحه 15:
۱ alley caer ay ae a eee rel ees
7 ea nO eee ag
و
و
ا ا ا ا
آب ملايم ( 18 درجه ساك رأ
آب ولرم ( 7 درجة لاقل 8
OLS alee Fe af ol
درجه حرارت []
en Se STC ne Sore
6
joes oe A IAT eg
صفحه 16:
صفحه 17:
:جمع بندی و نتبجه گیری
* در کشور ما در سال های گذشته بدلایلی همچون احدات بیش از عد چاه های غیر مجاز, تخریب قنات های باستانی؛ افزلیش جمعیت:
كشاورزى غير مكانيزه. عدم مكان يلبى درست صنايع بر مصرف از نظر آب و ...يا كاهش شديد لَب هاى زير زمينى روبرو بوده ايم. انواع
ألودكى هاى ناشى از دفع غير استاندارد بساب هاى خانكى و اسنعتى و احوادث طبيعى مانند سيل بسيارى از منليع لب هاى زير زمينى
ا 000
استفاده بوده است. ولى امروزه يا تخريب و متاوخ كن [سشقادة ار قات طاو شر أنواك جاه شاى اعميق توأمان با افزليش جمعيت سطح
م ا يي م ااا 7 0
د رسان باشد.
ا ا 5
صفحه 18:
