صفحه 1:
عنوان ارائد :
درختان هيو 6
ان 3-0
رضا مهدوی فر
زثر نظر استاد ازجمند :
Roe eee WC ee ng
۳ سان 1555
صفحه 2:
وب 2
درختان gx 8
۱ i ا Pe os de eee ane)
رسيده يك كَل كه داراى يك يا جند دانه است تشكيل شده است. . بناراين جون تمام درختان
آىاتان آلدار. میوء تولید می کنند ( همه درختان بجن درخ درختی و بازدانگان) این اصطلاح
| eee ESE SE Se ST ees ie
DOR ge eS EAE eee het YET Pe er SATE eed
ميوه شامل يك منهوم غذايى و بعضى درختان داراى ميوه مغزدار مثل كيدو و
i Cr Sey rawwey
ASH Pee Wee CRM Le |e RASS Pe ae ا A) Nae
POR Pe ers Pee Ee EPL F eS LL ا
POO RAPA ene ل ل
4
صفحه 3:
6 2
را
STOLL ad ا ا ا TAL Pd BL ored ۱
BPC ie sy ewe l ADE Y mt SB\ Ptr PCC Ben To)
اواخر پایینر چیده شده و در دمای بالای انجماد در سردخانه یا اتاق سیب نگهداری
می کنند از سال ۱۸۰۰ غذای مهمی در اروپا و آمریکا به شمار می رفته است
گونه های سیب
و |
نیمه حاره و معتدل وجود دارند. چون درختان سیب به شرایط خنک
لي توا ایا Ses eMC
۱
4
صفحه 4:
ا ا ل
را
امروزه محبوبیت گذشته را ندارد) » فوجی ( آسیاء استرالبا) » گالا( نیوزیلند)
SBC eo rete |
جونا كلد( آمريكا
) » جوناتان ( آمريكا) » مكين تاش ( كانادا) »سيب قرمز( آمريكا) و
نوعى سيب زمستانى ( آمريكا). fea ار ۱
رنگین هستند. گرانی اسمیت ترش است و بعضی از مردم آنرا بصورت تازه
می خورند در ضمن برای آشپزی هم مطلوب هستند. پوست آن سبز روشن
OAR BYE Bre wet Yo" eos Neg ۳
فصل رشد طولانی مدتی دارد اگرچه میوه های نامر غوب تر در مناطق
نامناسب رویش می کنند. ] تصوير معروفی از سیب گرانی اسمیت بر روی
آرم ۳۵60۲۵5 ۸0۳0۱6 وجود دارد) یک شرکت سازنده ترانه که
-{-T-] 4 (eB We ۲
4
صفحه 5:
صفحه 6:
ti
هزه سبيبها برراى لشخاص متفاوت است و در طول زمان تغييس مى كند. مدلا" شهر واشنكتن ( آمريكا )به كشت ETO
شهمرت داشت اما در سنالهاى اني كشت كونه هاى ديك نين محبوبيت يافته است ؛ بعضى از مردم آمرريكا سيب Pee
el Peete cey ا ا BED
در
ee eee LET eta eee eters ghd bbb eee ca wedi Lond
Bre ee hale oes 2B ern Eo eh eS
mare اا Sc
وجود رنگ قهوء ای» راحتی حمل ون ؛امکان انبار» محمبول فراوان؛ مقاومت در برابس بیمار هه نمونه شکل سیب قررمز
PEPE ED ie Lore aay ee oe Panne toda Roo De hc ete cded
اضراد. گونه های قدیمی اغلب تررش» دارای شکلهای نابهنجارو قهوء ای هستند و دارای رنگ وساختار گوناگون می باشندء
۱
Urs PS Pen Pen ere were eae ال Oe TCR SY ECE Cg
sre eT SS CLE SNL IL ae ee een STS ATi ee ele Saray
سیب در سرامس جهان آغاز شده تا از اتتراض چنین میرراث بومی جلوگیمری شودء
4
صفحه 7:
پرورش سیب
سیبها ماندد بیشتر گياهان چند ساله معمولا" بصورت لقاح غیس جنسی واز طبریق پیوند تکثیر می شوند. سیبهای بذری
گاهی اوقات بطور اساسی با درخت مادرتفاوت دارند. بیشتر گونه های جدید سیب بصورت مسچشمه بذری دارند که یا
EEC SY OTe ew Er Meee ere ol Pies ee Sys 97
تخم که در نان گونه سیب وجود دارد بیانگر منشاء بذری سیب می باشد. همچنین سیبها می توانند جوانه هایی غیرعادی
Oe ee ree eae Ir Lobe weak er ere Spee ey DSTA E Ye te
sch 7 Niner oe
بعضى اذ يرورش دهندكان سيبهاى معمولى را با سيبجه يا سیبهای غیر عادی مقاوع در ببس سرا پیوند می زنند تا گونه
em eC STI te Pee ary 0 7
ees Sete ا ا ELS LE RES
مينه سوتا وويسكانسين ايجاد كرده ائد . مهمترين ابداع آنها شامل 0 فراوان ترین سیب کشت شده در
a reereny ا هر ۱۶
Po Seah a Terence mp ee er eres li it
را قطع می کنند تا رای این نوع سیب انبار احداث کنند - عملی که تاکنون انجام نشده بود
4
صفحه 8:
صفحه 9:
شروع به احداث باغ
پاغهای سیب را با کاشت درختان دو یا سه ساله احداث می کنند. این درختان کوچک معمولا" از
Bima yer ree sO nrc acter eS) 1 or sel eee ecg
PSP ere ed MeN Sr rarer gee reer tte y
برای رشد آن» یک سال وقت لازع استه . سپس بخش کوچکی از شاخه یک درخت بالغ ( قلمه) از
كونه مورد نظبررا تهيه مى كندد. ساقه بالابى وشاخه هاى كياه ييوندى را بريده وبه جاى آن قلمه
۱
|
دهندكان »داراى كياهان بيوندى زيادى هستتدء اين كياهان ييوندى به صاحبان ذانه فوته مى
شود كه فقط به داشتن جدد درت از يك يا دو كونه مختلف تمايل دارند :
4
صفحه 10:
۱ Se Pere en IeT Ay
که درخت تاحدی کوچکتربه بار می آورد. گیاهان پیوندی کوتاه عموما" در بررابر
۱ ex tiiom Tn eo
PEW e MAT Tepe elie TP LOO eee TOT eet wee
بوده و و حاصلخیزی هر واحد از زمین را تا حد زیادی افزایش می دهد.
بعضی از درختان از طمریق پیوند" بین ساقه ای* تس سر
ree ye Seer er) 1۱
پس از کاشت درخت کوچک درباغ» باید قبل ا زکسب توانایی تحمل مقدار زیادی غذا ۳ تا ۰
سال ( نیمه کوتاء) یا ؟ تا ۱ سال ( درختان معمولی) بر گتر شوند .در طول این مدت
Bye ا 1
Ie SST eS) ا ۱
تحمل کند.
4
صفحه 11:
موقعيست :
RT Ser | ey ا 000
گسترده ای ازمقادیر ۳۷ و سطوح حاصلخینزی رشد می کنند. آنها
tr eee ee eee eee ed ۱9
معررض آحرين سسرماهاى بهارى مى باشند كاشته شوند. براى اين
درختان زهکشی مناسب ضروری بوده و خاکهای سنگین یا زمین مسطح
بايد به كونه اى محكم شود تا از عدم قرار كرفتن سيستم ريشه ها
درخاک ا 0
4
صفحه 12:
Lil 009
PEL PLS eS STE One Eh ا ar nT eer se)
افشانی بخش مهمی از پررورش درخت سیب محسوب می شود. قبل از کاشتا درخت مرتب کرردن تولید
كنندكان كررده بسيار مهم است ( كونه هاى سيب يا سيبجه كه تامين كننده كرده هايى ضراوان » رستتى و
آميررش يذير هستند ). ممكن است باغهاى ميوه داراى رديفهاى يك درميان كونه هاى كشنى يذيريا درحتان
سیبچه متتاوب ویا شاخه های پیوند خورده سیبچه باشند. بعضی گونه ها گرده های بسیارمعدود یا گررده
م و Bren Panter On ore een eCPM ESTO TY
خوب دارای لیست گشنی پذیرری گرده افشانان هستند.
PEEL SLT TEC een ا STOTT Pe
افشانی » دسته هایی از گلهای سیبچه را درون بشکه یا سطلهایی فراهم می کنند. پررورش دهندگان خانگی
BSP Br eRe Te En BOM STENT sis oer
البته در مقياس كوجك تر استفاده كنند.
4
صفحه 13:
۱ eee ee Si Corn ny پرورش دهندگان درخت هس سال هنكام
PL Sr StS) ee Ber eer we ren sna ل
كيرد كه در ازاء مزرد به تهيه كندو مبادرت مى ورزند. در باغات تجارى از زنبورهاى كاركى باغى
0 ااا ما AW eae et Ee IAP Nea)
PSST STS ea ST Sie ere a SESE beled semen
Bye بر Pee th pe erSTe I SITS)
Bren ا ا Coed Pe erat
كرده افشانى ناكافى علائمى بسيا ركم داشته و براى سيبها ذاكوار است و موجب كندى رسيده شدن ميوء
مى كردد. بسراى ارزيابى كررده افشانى بايد دانه ها را شمرد. سيبهايى كه به حنوبى كررده افشانى شده اند
دارای ۷ ت۱۰ دانه بابهترین کیفیت می باشند. سیبهایی که کمتر از ۳ دانه دارند معمولا" نمی رسند و در
ا Oe ee YO
کمبود گررده تولید شدء ویا به سیب شرایط آب و هوایی نامناسب بررای گررده افشانی در زمان گلدهی می
باشدء
4
صفحه 14:
سرما هنگام گل دهی
یک مشکل کلی ؛ سرمای دیررهنگام است که موجب نابودی ساختارخارجی ظرریف گل می
شود. بهت است براى فيل سازى هوا درختان درزمينهاى شيبدا ركاشته شوند اما شيب
نبايد رو به جنوب باشد ( در نيمكره شمالى ) جون اين كار موجب كل دادن زودرس
درخت ودرنتيجه اضرايش آسيب آن در برابرسرها نواهد شد. اك مسرها زياد جدى
ع ۱
كار امكان نجات شكوفه ها وجود دارد. آسيبهاى ناشى از مسرما را مى توان 4؟ ساعت
يس از سما تخمين زد. اككر مادكى كياه به سمت عقب بركشته بود نشان دهنده ازبين
ey IS) |
4
صفحه 15:
0-7 نتیجه
اين مريت به تاحنيررافتادن شكوفابى تا زمان به حد اقل رسيدن احتمال سرهامى كردد.
مناطقى از آمريكا مثل ساحل شسرقى درياجه ميشيكان » ساحل جنوبى درياجه انتاريو و
or YR ReneS. on ECB rn eee ey a) 20
و خوب زهکشی شده وجود دارد پررورش سیب را در این نواحی ممکن ساخته Poe
يررورش دهندكان -نائكى سيب احتمالاً امكان استفاده از منيع آب را ندارند آما آنها مى تواندد
Beer eS er Mere err Ae Tye el tO Le Sy ees)
ey rar OPE YT earl oni ITC Os COTES LD owen) ear ent en)
ی خواهند
ws
48
صفحه 16:
کاستن از بار درخت
درختان سیب هر دوسال مستعد باردهی است. اگر میوء را در مواقعیکه درخت محصول زیادی دارد »بار
آن را كم نكندد موجب كاهش كل دهى در سال بعد نواهد شد. كم كردن از بار درخت حتى خارج از
زمان آن ؛ به بررداشت محصول قابل توجه دره رسال كمك مى كند.
ام 50
۱ ا
| ا 1 1 ed en)
۱
كنترل يكيارجه آفات است كه سمياشيهاى خيس ضرورى را هنكام عدو وجود آفت يا ( محتمل تر )
هنگام کنترل طبیعی آنها کاهش می دهد.
4
صفحه 17:
9 were rer hte trad ee errr Secret ir aie ee
نين در باغاتى كه در آنها ازآفت كشها استفاده مى شود نبايد اجازه رشد كياهانى كه مورد توجه زنبورها هستند داده
شود. شبدر سفید هلندی یکی از انواع فرراوان علنها هستند که بسیاری از زنبورها در زمان تماس با گلهای آن در
سطلح باغات مسموع می شونده
از بین بیشتررین بیماریهسای خطبرناک می توان به 13۳۵0110108 ( بیماری باکتربایسی (و دو بیماری
قارچی به ناسهای 50 01216 وخال زدگی سیب ( ۲۷5۴ 6605۲-۵0۳۱6 ) اشاره کرد.
plum curlico تسه دوم يت : كم حششره و
IE AS
پرورش سیب بدون استفاده از مواد شیمیایی بسیار دشوار است اگررچه در تعدادمعدودی باغ با استفاده از گونه های
مقاوم در براب,بيمارى و كنت رلهاى يرورشى بسيارنوب اين كاريصورت تجارى موفق » انجام شده است. آحضرين
Bn Pee teen eee SP ST et eee ae eel)
ern Lee oee Cr 9[
4
صفحه 18:
برداشت
|۱9 en Dr PON OP RR CORT feet ees rh aera
COP CPN Eat Peto E ne Ltd oe rere See eo Ce SE era)
و
کوتاه هر سالتقریبا" ۳-۵ بوشل ( 0۰-۱۰۰ کیلوگرم) محصول یبا می آورند۰
۱ ean NTS NB bm vin eet Te
; oS) تج
1 eaT Le CALS TNT TC Mare Tera L
۱ ee SRL SOP ee Lee Ee Lae seed ee S oo ee SEED
Bye ree eee Dr Seer SE pr Pee ne eee e rene rer
BD Nes err rte Seren yn BINT SPATS AA ee
4
صفحه 19:
امروزه بیش از نیمی از کل سیب فرروخته شده در آمریکا در واشنگتن پررورش می یابد که
STO Der) SEES ET Sree rare ۱
رقابت با تولیدات بومی است و همسال رو به افنایش است»
ی
4
2
6
صفحه 20:
نوت
متدفه
2 ل ل ا Ion
۱ ل ا
۱ ا
درختان نهال وجوان ). درحتى است مقاوم و كم نياز كه دز اكش مناطق و آب
0 و هوا رشد مینماید و حتی میتواند به ارتفاع تا ۲۵ متر نی
درختان توت فقط گلهای ضر تولید نموده و بنابراين ميوه نم ىآورند. اين نوع
درختان به عنوان یک درخت زینتی سایهدار بسیار مناسب هستند
4
صفحه 21:
مشخصات گیاهشناسی
توت یکی از گماقاندو لیه است. توت در گیاه شناسی محمولترین گونه میوه گوشتدار یک تکه محسوب
ا ل 9
قسمت زیرینگلها که دارای یک یا چند ل CE
قسمتهاى داخلى كوشتدارى هستند. «إدانه اه درون گوشت مشت ركايك تخمدان يك يا جند برجداى
200000
يا
لل ا ا ا ا Cee
ber) ا ا 0020
نمود. لیزمیومها معمولاتا سزدرختبه چهار یا پنچ سا اگینمسیده باشد ظاهم نمشوند.
ا ا ل ا ا ۱
مت ميبيسد و در همه جا میتولنآنرا يافتو در مقابزنوسازدررجه حرارتمقاوم لستكه در هول وك و خشک
ee ee eer ae eels ل ۱
Ree eRe cesT Cee eT ET es pare sae en)
صفحه 22:
صفحه 23:
واریتهها
0115-2 دارلوبكهاوبر ركو قلبوشكلكه در خرداد وتيرتا
ا م 0
ساختهبا از میومهایآزلستفاده نمود. ليزميومها معمولاتا سزدرختبه جهاريا ينع
سا اكون_سيده باشد ظاهم نميشوند. واريته ديك 1/101115.2113 ياتوت
سفید استکه لصلآناز چیزیوده و به اریتفاع۲۰ - ۱۸ مت ميیسد و در همه جا
ES FT TE Breen See ere Sener era ed brn bem
سازنگار وب یشتر نشانم هد و در مقابلمسما و کم آبينیزمقاوم لست واریته توت
مجنوننین وجود دار که در جوانیزیباستولییا گذشتس از فسر میافند و شاخههای
زیرینخشکمشوند.
4
صفحه 24:
جاو خاک مناسب
در هر نوع خاک» در آفتاب یا سایه روشن به عمل میآید و چون سیستم ريشه سطحی و عمیق دارند
ee LENS Eee Tea
هسس
See Sy Cree TS) OPCRC i
نمود.
Aas
بذر از فروردین تا خرداد ماه بطور سطحی کاشته میشود و سپس آن را توسط شن کش با خاک
مخلوط میکنند. (بهتر است قبلا میوه کامل را با ماسه بکوبید ) بر روی آنها در شهمریور میتوان
۱
هستند. در پاییز یا اسفند در فضای بیرون میتوان قلمههای ۳۰ سانتیمتری آن را کاشت. با شاحه
خوابانیدن نین میتوان اقدام به تکثیر نمود که در شهریور یا بهار انجام میشود.
ان موتوان شاخدهاى منردة را خارج
صفحه 25:
صفحه 26:
۳
1 TY eee ne tat roel Seta)
كه به محض رشد كامل به رنك قهوهاى براق تيرهاى در مىآيند. در زمان شكوقايى كلهاى سفيد
ا یخ در فضا میپیچد. پس از ریختن برگها » میوههای درخت بعذ از
0 See BP UE Ce) Leer re ema Ec Eni veed Peas [racy
میشود و ممکن است وزن آنها به ۲ کیلوگرع برسد.
1۱ Pee Tees ii Peete Seb rer te
POSES ERY oF event sew ا ا scot eae BPD Sees)
COS IOC Sor co perro REC my Re reese) ee BECP Tar reece)
Sere Pre er aero TPT SL TES EP PEC Ciorces
است كه رتاس جهان مصرف مىشود.
4
صفحه 27:
صفحه 28:
محلهاى كات
امروزه انبه به عنوا 0
آمریکاء کارائیب» جنوب و مرک آفريقا به مقدار زیادی کشت میشود. رایجترین گونه انبه
در كشور هند 210170050 است كه به نام شاه انبه معروف هستند, |
يافته واكنون بيش از ٠٠٠١ أكونه انبه يافت مىشود.
حنواص انبه
اغتقاد بى اين است كه انبهها موجب آرامش رودءها در هضم موشوند. در كشور هند از انبه براى جلوكيرى از
نون ريزى : تقويت قلب و منفعتهاى مغزى فورد استفاده قرار”مي كي ررند. به سبب آهن فراوان در ابه »ان آن براى
pe nC rel Ure os Tm ESOS WE ere eee me To از پیچک سمی میباشد.
بعضی آفرراد در اش لمس پوست. ا م ee Eire re et ee vere
عصارماى مىوسازند كه داراى اشرات قابض 0[
۱
تانن اسنت ويك قاشق جايخورى كوبيده آن دو مرتبه در روز براى معالجه اشهال كافى استّ. صمغ اين درنت كمى
eet oe tore pete a aly لل 200000
Tener Pent) ا ا
Bere ibe yee ee
صفحه 29:
see er Tn en ern
02200100002
4
صفحه 30:
عنوان ارائه :
درختان میوه
ارائه دهنده :
رضا مهدوی فر
زیر نظر استاد ارجمند :
جناب آقای مهندس انصاریان
زمستان 1385
درختان میوه
درخت میوه به درختی اطالق می شود که دارای میوه می باشد – ساختارهایی که ازتخمدان
رسیده یک گل که دارای یک یا چند دانه است تشکیل شده است .بنابراین چون تمام درختان
گیاهانگلدار میوه تولید می کنند ( همه درختان بجز سر خسدرختی و بازدانگان) این اصطالح
در باغداری در مورد درختانی بکار می رود که میوه آنها مورد مصرف غذایی انسان قرار می
گیرد.انواع میوه ها در جای دیگری تعریف و توصیف خواهند شد ( به میوه ها مراجعه کنید) اما
میوه شامل یک مفهوم غذایی و بعضی درختان دارای میوه مغزدار مثل گر دو می باشد.
سیب «درخت»
سیب (دقیقا" یک میوه شفتدار) میوه درختی ازطبقه Malusاست که عضوی از خانواده گل
سرخیان بوده ( روزاسیا) و در طول تاریخ کشت می شده است .بیشتر گروه سیبها به گونه
M. domesticaیا پیوندیهای آن تعلق دارند.
تاریخچـــــه
در کلیه مناطق آب و هوایی خنک ،سیب غذای بسیار مهمی بوده است .نسبت به
سایرمیوه های درختی ( احتماال" بجز مرکبات) سیب را می توان برای ماهها انبار
نمود درحالیکه همچنان ارزش غذایی خود را حفظ می کند .سیبهای زمستانی که در
اواخر پاییز چیده شده و در دمای باالی انجماد در سردخانه یا اتاق سیب نگهداری
می کنند از سال 1800غذای مهمی در اروپا و آمریکا به شمار می رفته است
گونه های سیب
بیش از 7500گونه سیب شناسایی شده است .این گونه ها در نقاط فراشمالگانی ،
نیمه حاره و معتدل وجود دارند .چون درختان سیب به شرایط خنک
کننده( )chilling requirementنیازدارند در آب و هوای
استوایی گل نمی دهند.
.
در بین رایج ترین گونه های تجاری سیب می توان به این موارد اشاره کرد
(Braeburnنیوزیلند) ،سیب نارنجی « coxبریتانیا – گونه قدیمی که
امروزه محبوبیت گذشته را ندارد) ،فوجی ( آسیا ،استرالیا) ،گاال( نیوزیلند)
،سیب طالئی( آمریکا ،اروپا) ،گرانی اسمیت ( استرالیا و کالیفرنیا) ،
جونا گلد( آمریکا
) ،جوناتــــان ( آمریکا) ،مکین تــاش ( کانــادا) ،سیب قرمـز( آمریکا) و
نوعی سیب زمستانی ( آمریکا) .تمامی این سیبها بجز نوع آخر شیرین و
رنگین هستند .گرانی اسمیت ترش است و بعضی از مردم آنرا بصورت تازه
می خورند در ضمن برای آشپزی هم مطلوب هستند .پوست آن سبز روشن
خالدار است .این گونه سیب برای رشد کامل نیازمند آب و هوایی گرم بوده و
فصل رشد طوالنی مدتی دارد اگرچه میوه های نامرغوب تر در مناطق
نامناسب رویش می کنند ] .تصویر معروفی از سیب گرانی اسمیت بر روی
آرم Apple Recordsوجود دارد) یک شرکت سازنده ترانه که
آهنگهای گروه Beatlesرا منتشر می کند
طعم سیبهـــــــا
مزه سیبها برای اشخاص متفاوت است و در طول زمان تغییر می کند .مثال" شهر واشنگتن ( آمریکا) به کشت سیب قرمز
شهرت داشت اما در سالهای اخیرکشت گونه های دیگرنیز محبوبیت یافته است ؛ بعضی از مردم آمریکا سیب قرمز را
بعنوان سیبی نا مرغوب با طعمی بسیار مالیم و ساختاری نرم به حساب می آورند .این افراد به سیبهای ترد مثل فوجی و
گاال تمایل یافته اند.
معموال" سیبهای جدید شیرین تر از انواع قدیمی هستند .بیشتر سیبهای آمریکای شمالی و اروپا طعمی شیرین و ملس
دارند اما سیبهای ترش طرفداران بسیار اندکی دارند .سیبهای خیلی شیرین با طعم کم ترش در آسیا محبوبیت دارند.
تمامی گونه سیبهای جدید نرم ولی ترد هستند .سایر موارد مورد نیاز در پرورش سیب عبارت است از پوست رنگین ،عدم
وجود رنگ قهوه ای ،راحتی حمل ونقل ،امکان انبار ،محصول فراوان ،مقاومت در برابر بیماریها ،نمونه شکل سیب قرمز
واشنگتن ،ساقه بلند( تا آفت کشها امکان نفوذ به تمامی قسمتهای میوه را داشته باشند) و طعمی قابل قبول برای میانگین
افراد .گونه های قدیمی اغلب ترش ،دارای شکلهای نابهنجارو قهوه ای هستند و دارای رنگ hوساختار گوناگون می باشند.
امروزه تعداد بسیار کمی از گونه های قدیمی در سطح کالن تولید می شود اما بسیاری ازاین گونه ها توسط باغداران
خانگی و کشاورزانی که مستقیما" محصولشان را در بازارهای محلی عرضه می کنند به عمل می آیند.بسیاری از گونه
های خارق العاده و از نظربومی مهم ،با طعم و ظاهر منحصر به فردشان برای کشف وجود دارند ؛ مبارزاتی برای حفظ
سیب در سراسر جهان آغاز شده تا ازانقراض چنین میراث بومی جلوگیری شود.
پرورش سیب
سیبها مانند بیشتر گیاهان چند ساله معموال" بصورت لقاح غیر جنسی واز طریق پیوند تکثیر می شوند .سیبهای بذری
گاهی اوقات بطور اساسی با درخت مادرتفاوت دارند .بیشتر گونه های جدید سیب بصورت سرچشمه بذری دارند که یا
شانسی رشد کرده اند ویا از طریق باروری عمدی گونه های پرآتیه پرورش یافته اند .اصطالحات بذری ،دانه سیب و
تخم که در نان گونه سیب وجود دارد بیانگر منشاء بذری سیب می باشد .همچنین سیبها می توانند جوانه هایی غیرعادی
بوجود آورند( جهشهایی بر روی یک شاخه مجزا) .بعضی از جوانه های غیرعادی منجر به نسلهایی بهتhر از گونه های
مادریشان می شوند .بعضی از آنها به قدری از درخت مادر متفاوت می شوند که دیگر گونه هایی جدید به حساب می آیند.
بعضی از پرورش دهندگان سیبهای معمولی را با سیبچه یا سیبهای غیر عادی مقاوم در برابر سرما پیوند می زنند تا گونه
های مقhاوم تری بوجود آورند .مثال" از دهه 40مرکز آزمایشات Excelsiorدر دانشگاه مینه سوتا و ویسکانسین
پیشرفت دائمی را در سیبهای مقاوم مهم که هم از نظر تجاری و هم باغداری خانگی رشد گسترده ای دارند در سراسر
مینه سوتا و ویسکانسین ایجاد کرده اند .مهمترین ابداع آنها شامل Haralsonفراوان ترین سیب کشت شده در
مینه سوتا Wealthy،Honeygold ،و Honeycrispمی باشد .شیرینی و ساختار
Honeycrispبه قدری مورد عالقه مصرف کنندگان است که باغداران مینه سوتا درختان پاگرفته و پربار خود
را قطع می کنند تا برای این نوع سیب انبار احداث کنند – عملی که تاکنون انجام نشده بود
شروع به احداث باغ
باغهای سیب را با کاشت درختان دو یا سه ساله احداث می کنند .این درختان کوچک معموال" از
گلخانه که در آنجا درختان را با روش پیوند جوانه تولید می کنند تهیه می شود .ابتدا با استفاده از
کشت بافت یا خوابانیدن شاخه یک گیاه پیوندی بصورت بذری یا کلون شده بعمل می آورند که
برای رشد آن ،یک سال وقت الزم است .سپس بخش کوچکی از شاخه یک درخت بالغ ( قلمه) از
گونه مورد نظررا تهیه می کنند .ساقه باالیی و شاخه های گیاه پیوندی را بریده و به جای آن قلمه
را قرار می دهند .دیر یا زود این دو قسمت با هم رشد کرده و درخت سالمی را بوجود می آورند.
گیاهان پیوندی دراندازه نهایی درخت تاثیر دارند .در حالیکه بسیاری برای پرورش
دهندگان ،دارای گیاهان پیوندی زیادی هستند ،این گیاهان پیوندی به صاحبان خانه فروخته می
شود که فقط به داشتن چند درخت از یک یا دو گونه مختلف تمایل دارند :
گیاه پیوندی بذری معمولی که یک درخت کامل بوجود می آورد یا گیاه پیوندی نیمه کوتاه
که درخت تاحدی کوچکتربه بار می آورد .گیاهان پیوندی کوتاه عموما" در برابر
آسیبهای ناشی از سرما و باد آسیب پذیرترهستند .درختان کوتاه کامل اغلب بوسیله پایه و
داربست تثبیت شده و در باغهای چگالی باال کاشته می شوند این باغات برای کشت آسانتر
بوده و و حاصلخیزی هر واحد از زمین را تا حد زیادی افزایش می دهد.
بعضی از درختان از طریق پیوند" بین ساقه ای" بین گیاه پیوندی راست ساقه و درخت که
نتیجه رشد هر دو پیوند است بوجود می آیند.
پس از کاشت درخت کوچک درباغ ،باید قبل ازکسب توانایی تحمل مقدار زیادی غذا 3تا 5
سال ( نیمه کوتاه) یا 4تا 10سال ( درختان معمولی) بزرگتر شوند .در طول این مدت
پرورش مناسب شاخه های بزرگ و چیدن جوانه هایی که رشد نا درست دارندازاهمیت
زیادی برخوردار می باشد همچنین ساخت داربستی مناسب که در آینده سنگینی بار میوه را
تحمل کند.
موقعیـت :
درختان سیب نسبتا" به شرایط خاک بی تفاوت هستند و در دامنه
گسترده ای ازمقادیر PHو سطوح حاصلخیزی رشد می کنند .آنها
حتما" باید در مقابل باد مراقبت شده ونباید در مناطق پست که در
معرض آخرین سرماهای بهاری می باشند کاشته شوند .برای این
درختان زهکشی مناسب ضروری بوده و خاکهای سنگین یا زمین مسطح
باید به گونه ای محکم شود تا از عدم قرار گرفتن سیستم ریشه ها
درخاک اشباع شده با آب مطمئن شویم.
گرده افشانـــــــی
درختان سیب با خود آمیزش پذیر نیستند ونیازبه گرده افشانی بصورت دگرگشنی دارند .مدیریت گرده
افشانی بخش مهمی از پرورش درخت سیب محسوب می شود .قبل از کاشت درخت مرتب کردن تولید
کنندگان گرده بسیار مهم است ( گونه های سیب یا سیبچه که تامین کننده گرده هایی فراوان ،رستنی و
آمیزش پذیر هستند) .ممکن است باغهای میوه دارای ردیفهای یک در میان گونه های گشنی پذیریا درختان
سیبچه متناوب ویا شاخه های پیوند خورده سیبچه باشند .بعضی گونه ها گرده های بسیارمعدود یا گرده
های نابارورتولید می کنند بنابراین گرده افشانان خوبی به حساب نمی آیند .پرورشگاههای گل و گیاه
خوب دارای لیست گشنی پذیری گرده افشانان هستند.
گاهی اوقات پرورش دهندگانی که دارای باغستانهای قدیمی با یک گونه درخت هستند برای گرده
افشانی ،دسته هایی از گلهای سیبچه را درون بشکه یا سطلهایی فراهم می کنند .پرورش دهندگان خانگی
که دارای یک درخت بوده و فاقد گونه های دیگر در همسایگی اشان هستند نیز می توانند از این روش
البته در مقیاس کوچک تر استفاده کنند.
پرورش دهندگان درخت هر سال هنگام گل دادن معموال" از گرده افشانهایی را برای جابجایی گرده تهیه
می کنند .عموما"از کندوز نبور عسل استفاده می شود و انجام این کار توسط زنبوردارانی صورت می
گیرد که در ازاء مزد به تهیه کندو مبادرت می ورزند .در باغات تجاری از زنبورهای کارگر باغی
نیزبعنوان گرده افشانهــــــای مکمل استفاده می شود .چون آنها نیش نمی زنند احتماال" پرورشدهندگان
خانگی در مناطق حومه ازاین زنبورها استفاده می کنند .بعضی زنبورهای وحشی مثل زنبورهای درودگر
و زنبورهای تک زی دیگر ممکن است به این امر کمک کنند .بعضی مواقع ملکه های زنبورهای درشت در
باغات حضور دارند اما معموال" تعدادشان به قدری نیست تا گرده افشانهای با اهمیتی به حساب آیند.
گرده افشانی ناکافی عالئمی بسیارکم داشته و برای سیبها ناگوار است و موجب کندی رسیده شدن میوه
می گردد .برای ارزیابی گرده افشانی باید دانه ها را شمرد .سیبهایی که به خوبی گرده افشانی شده اند
دارای 7تا 10دانه بابهترین کیفیت می باشند .سیبهایی که کمتر از 3دانه دارند معموال" نمی رسند و در
اوایل تابستان از روی درخت خواهند افتاد .گرده افشانی نا مناسب یا نتیجه کمبود گرده افشانها و یا
کمبود گرده تولید شده ویا به سبب شرایط آب و هوایی نامناسب برای گرده افشانی در زمان گلدهی می
باشد.
سرما هنگام گل دهی
یک مشکل کلی ،سرمای دیرهنگام است که موجب نابودی ساختارخارجی ظریف گل می
شود .بهتر است برای فیلتر سازی هوا درختان درزمینهای شیبدارکاشته شوند اما شیب
نباید رو به جنوب باشد ( در نیمکره شمالی) چون این کار موجب گل دادن زودرس
درخت ودرنتیجه افزایش آسیب آن در برابرسرما خواهد شد .اگر سرما زیاد جدی
نباشد می توان صبح قبل از تابش خورشید روی شکوفه ها روی درخت آب پاشید با این
کار امکان نجات شکوفه ها وجود دارد .آسیبهای ناشی از سرما را می توان 24ساعت
پس از سرما تخمین زد .اگر مادگی گیاه به سمت عقب برگشته بود نشان دهنده ازبین
رفتن گل و عدم تولید میوه خواهد بود.
وجود منبع آب در نزدیکی محل پرورش سیب موجب تاخیر گرمای بهار می شود که نتیجه
این مزیت به تاخیرافتادن شکوفایی تا زمان به حد اقل رسیدن احتمال سرما می گردد.
مناطقی از آمریکا مثل ساحل شرقی دریاچه میشیگان ،ساحل جنوبی دریاچه انتاریو و
اطراف برخی دریاچه های کوچکتر که این تاثیر خنک کنندگی آب به همراه خاک مناسب
و خوب زهکشی شده وجود دارد پرورش سیب را در این نواحی ممکن ساخته است .
پرورش دهندگان خانگی سیب احتما ًال امکان استفاده از منبع آب را ندارند اما آنها می توانند
از شیبهای رو به شمال یا سایر ویژگیهای جغرافیایی برای تاخیراندازی شکوفایی در بهار
استفاده کنند .درختان سیب ( یا هر میوه دیگر) که در آمریکا در شیبهای رو به جنوب
کاشته شوند خیلی زود شکوفه داده و دربرابر سرمای بهار بسیار آسیب پذیر خواهند
بود.
کاستن از بار درخت
درختان سیب هر دوسال مستعد باردهی است .اگر میوه را در مواقعیکه درخت محصول زیادی دارد ،بار
آن را کم نکنند موجب کاهش گل دهی در سال بعد خواهد شد .کم کردن از بار درخت حتی خارج از
زمان آن ،به برداشت محصول قابل توجه درهرسال کمک می کند.
آفــــــــــات
درختان سیب در مقابل تعداد از بیماریهای قلرچی و باکتریایی و آفات حشره ای آسیب پذیر هستند.
تقریب ًا در تمامی باغات میوه برنامه های فعال سمپاشی برای حفظ کیفیت خوب میوه ها ،سالمتی درخت و
محصول زیاد انجام می شود .یکی از جریانات در حال انجام در مدیریت باغها ،استفاده از IPMیا
کنترل یکپارچه آفات است که سمپاشیهای غیر ضروری را هنگام عدو وجود آفت یا ( محتمل تر)
هنگام کنترل طبیعی آنها کاهش می دهد.
سمپاشی برای آفات حشره ای نباید زمان شکوفه دهی انجام شود چون این امرموجب مرگ گرده افشانها می شود .و
نیز در باغاتی که در آنها ازآفت کشها استفاده می شود نباید اجازه رشد گیاهانی که مورد توجه زنبورها هستند داده
شود .شبدر سفید هلندی یکی از انواع فراوان علفها هستند که بسیاری از زنبورها در زمان تماس با گلهای آن در
سطح باغات مسموم می شوند.
از بین بیشترین بیماریهـــــای خطرناک می توان به ( fireblightبیماری باکتریایــی (و دو بیماری
قارچی به نامــــهای black spotوخال زدگی سیب ( ) cedar-apple rustاشاره کرد.
plum curlicoجدی ترین آفت حشره ای محسوب می شود .سایر این آفات عبارتند از :کرم حشره و
کرم سیب .
پرورش سیب بدون استفاده از مواد شیمیایی بسیار دشوار است اگرچه در تعداد معدودی باغ با استفاده از گونه های
مقاوم در برابربیماری و کنترلهای پرورشی بسیارخوب این کاربصورت تجاری موفق ،انجام شده است .آخرین
ابزاردر پرورش طبhیعی ،اسپری کردن الیه نازکی ازخاک معدنی کائولین است که موجب تشکیل مانعی طبیعی در
مقابل بعضی آفات شده و مانع آفتاب سوختی سیب می گردد.
برداشت
بیشتر درختان بالغ هر سال معمو ًال 5-10بوشل ( 100-200کیلوگرم) محصول سیب دارند .سیبها را با استفاده از
نردبانهای سه شاخه که بگونه ای طراحی شده اند تا بین شاخه ها ثابت شوند ،برداشت می کنند .گونه های کمی که
چیده نمی شوند ضمن رشد بسیار زیاد محصول فراوانی می دهند که تقریب ًا برداشت آن ممکن نیست .درختان
کوتاه هر سال تقریبا" 3-5بوشل ( 50-100کیلوگرم) محصول ببار می آورند.
گونه های مختلف براساس محصولشان و اندازه نهایی درخت متفاوتند حتی اگرپیوند یکسانی داشته باشند
تجـــــــارت
45میلیون تون ( سنجه وزن برابر 1000کیلو) سیب در سال 2002به ارزش تقریباً 10بیلیون دالر آمریکا در
جهان پرورش یافته است که تقریباً نیمی از آنرا چین تولید نموده است .آمریکا با تولید 10درصد محصول جهان
دومین تولید کننده عمده سیب می باشد .ترکیه هم یکی از تولید کنندگان بزرگ این محصول محسوب می شود.
فرانسه ،ایتالیا ،آفریقhای جنوبی و شیلی در بین صادر کنندگان عمده سیب قرار دارند .
امروزه بیش از نیمی از کل سیب فروخته شده در آمریکا در واشنگتن پرورش می یابد که
البته امکان تغییرآن وجود دارد .واردات سیب از نیوزیلند و سایر نواحی معتدل در حال
رقابت با تولیدات بومی است و هرسال رو به افزایش است.
توت
مقدمه
یک درخت قدیمی و یا تاریخی در اکثر کشورهای جهان که معموال در هر
کشوری دارای قدمت بیش از دویست ،سیصد سال است .دارای پوست زرد
نارنجی بوده که از مشخصههای جالب آن در زمستان است (بیشتر در مورد
درختان نهال و جوان) .درختی است مقاوم و کم نیاز که در اکثر مناطق و آب
و هوا رشد مینماید و حتی میتواند به ارتفاع تا 25متر نیز برسد .بعضی از
درختان توت فقط گلهای نر تولید نموده و بنابراین میوه نمیآورند .این نوع
درختان به عنوان یک درخت زینتی سایهدار بسیار مناسب هستند
مشخصات گیاهشناسی
توت یکی از گیاهاندو لپه است .توت در گیاه شناسی معمولترین گونه میوه گوشتدار یک تکه محسوب
میشود که در آن تمام دیواره تخمدان درون یک پیرابر خوراکی به عمل میآید .تخمدان همیشه در
قسمت زیرین گلها که دارای یک یا چند برچه درون یک پوشش نازک میباشند قرار دارند و دارای
قسمتهای داخلی گوشتداری هستند .هادانه درون گوشت مشترک یک تخمدان یک یا چند برچهای
محصور شدهاند.
واریتهها
Morus.nigraداراhیب hhرگهhایب hhزرhگو قhhلبیشhhکلکhhه در خhرداد و تhhیر تhhhا شhhهhریور مhیوهhهای
مhیhhواhنبhhه صhhورhتت hhازhه hو یhhا ب hhراhیسhhاخhتمربا از مhیوهhهایآناhسhتفhادhهh
مhیرhسhند ،کhhه ت
تhhمشکمانhند آن
hمیشhhوند.
نhhمود .اhیhنمhیوهhها مhعموالت hhا سhhندرhخhتبhhه چهhار یhhا پhhنج hسhhاhhhلگینhhرسhیده hبhhhاشد ظhاهر ن h
وارhیhته دhیhگhر Morus.albaیhhا ت hhوتسhhفید اhسhتکhhه اhصhلآناز چینبhhhودhه hو بhhه ارhتhفhاع 18 - 20
مhیتواhنآنرا یhhافتو در مhقhابhلنhhوساندرhجhه حhرارhتمhقhاوhم اhسhتکhhه در هواhیگ hhرم و خشک
مhیرhسد و در همه جhا
مhتر
hت وارhیhته تhhhوتمhجنوننhhیز وhجود دار کhhه در جhواhنhی
مhیدhهد و در مhقhابhلسhhرما و کhhمآبhینhhیز مhقhاوhم اhس .
سhhازhگارhیبhhیشتر نhhشان
مhیشhhوند
مhیhفتد و شhhاخhههایزhیریhنخشک
زhیhباسhتوhلhیب hhا گ hhذشhتسhhناز فhhرم ا
واریتهها
Morus.nigraداراhیب hhرگهhایب hhزرhگو قhhلبیشhhکلکhhه در خhرداد و تhhیر ت hhا
مhیhhواhنبhhه صhhورhتتhhhازhه hو یhhا ب hhراhی
مhیرhسhند ،کhhه ت
شhhهhریور مhیوهhهایتhhمشکمانhند آن
سhhاخhتمربا از مhیوهhهایآناhسhتفhادhه hنhhمود .اhیhنمhیوهhها مhعموالتhhhا سhhندرhخhتبhhه چهhار یhhا پhhنجh
hمیشhhوند .وارhیhته دhیhگhر Morus.albaیhhا ت hhوت
سhhاhhhلگینhhرسhیده hبhhhاشد ظhاهر ن h
مhیرhسد و در همه جhا
سhhفید اhسhتکhhه اhصhلآناز چینب hhودhه hو بhhه ارhتhفhاع 18 - 20مhتر
مhیتhhhواhنآنرا یhhافتو در مhقhابhلنhhوساندرhجhه حhرارhتمhقhاوhم اhسhتکhhه در هواhیگ hhرم و خشک
مhیدhهد و در مhقhابhلسhhرما و کhhمآبhینhhیز مhقhاوhم اhسhت .وارhیhته ت hhوت
سhhازhگارhیبhhیشتر نhhشان
hههای
مhیhفتد و شhhاخ
مhجنوننhhیز وhجود دار کhhه در جhواhنhیزhیhباسhتوhلhیبhhhا گ hhذشhتسhhناز فhhرم ا
مhیشhhوند.
زhیریhنخشک
جا و خاک مناسب
در هر نوع خاک ،در آفتاب یا سایه روشن به عمل میآید و چون سیستم ریشه سطحی و عمیق دارند
لذا خاکهای عمیق و قوی و آهکی را ترجیح میدهد.
هرس
شاخههای مرده را خارج
تا آنجا که امکان دارد هرس نکنید ،مگر الزم باشد .در زمستان میتوان
نمود.
تکثیر
بذر از فروردین تا خرداد ماه بطور سطحی کاشته میشود و سپس آن را توسط شنکش با خاک
مخلوط میکنند( .بهتر است قبال میوه کامل را با ماسه بکوبید) بر روی آنها در شهریور میتوان
انواع مجنون ،توت سیاه معمولی و یا شاه توت را پیوند زد که در زمستان سال دوم قابل بهره برداری
هستند .در پاییز یا اسفند در فضای بیرون میتوان قلمههای 30سانتیمتری آن را کاشت .با شاخه
خوابانیدن نیز میتوان اقدام به تکثیر نمود که در شهریور یا بهار انجام میشود.
انبه
مشخصات گیاهشناسی
ارتفاع درخت انبه ممکن است به 35 - 40متر برسد .برگهای نو آن تقریبا به رنگ سرخ روشن میباشد
که به محض رشد کامل به رنگ قهوهای براق تیرهای در میآیند .در زمان شکوفایی گلهای سفید
کوچک ،رایحهای دلپذیر همانند گل یخ در فضا میپیچد .پس از ریختن برگها ،میوههای درخت بعد از
گذشت از سه تا شش ماه خواهند رسید .میوه انبه هنگام رشد کامل از روی درخت و روی ساقهها آویزان
میشود و ممکن است وزن آنها به 2کیلوگرم برسد.
میوه های انبه دارای رنگهای متنوعی هستند ،سبز ،زرد ،قرمز یا ترکیبی از این رنگها .نوع رسیده آن با
پوست دارای رایحــــــه خوشایندی میباشد .در میان این میوه هسته تخت مستطیل شکلی وجود دارد که
بسته به نوع آن میتواند رشتهدار یا صاف باشد .داخل پوسته که 1میلیمتر ضخامت دارد یک مغزی به
ضخامت کاغذ وجود داردکه دانه درون آن قرار گرفته است .گفته میشود انبه رایج ترین میوه تازهای
است که سرتاسر جهان مصرف میشود.
محلهای کاشت
حارهای در شمال ،جنوب و مرکز
امروزه انبه به عنوان یک درخت میوه در مناطق گرم استوایی و آب و هوای نیمه
آمریکا ،کارائیب ،جنوب و مرکز آفریقا ،فیلیپین و استرالیا به مقدار زیادی کشت میشود .رایجترین گونه انبه
در کشور هند Alphonsoاست که به نام شاه انبه معروف هستند ،گفته میشود .این میوه به راحتhی پرورش
یافته و اکنون بیش از 1000گونه انبه یافت میشود.
خواص انبه
رودهها در هضم میشوند .در کشور هند از انبه برای جلوگیری از
انبهها موجب آرامش
اعتقاد بر این است که
خونریزی ،تقویت قلب و منفعتهای مغزی مورد استفاده قرار میگیرند .به سبب آهن فراوان در انبه ،از آن برای
درمان کم خونی بهـــره میبرند .انبه حاوی اوروشیول است اگرچه مقدار آن بسیار کمتر از پیچک hسمی میباشد.
شدهاند .از میوه و پوست انبه عالوه بر ترشی و مربا
بعضی افراد در اثر لمس پوست یا شیره آن دچار التهاب پوست
عصارهای میسازند که دارای اثرات قابض است.
غرغره این عصاره ،مخلوط با کمی آب جهت درد گلو و اورام لوزتین بکار میرود .پوست انبه دارای 15تا 18
تانن است و یک قاشق چایخوری کوبیده آن دو مرتبه در روز برای معالجه اسهال کافی است .صمغ این درخت کمی
در آب حل میشود و از انواع صمغ عربی است .میوه انبه ابتدا گس و بعد ترش میشود و در اثر زیاد ماندن در روی
درخت ،کمکم شیرین میشود .میوه انبhه بوی خوشی شبیه انبر دارد .مقوی جسم و روح و اعضای دستگاه گوارش
است .کلیه و مثانه را تقویت میکند.
با تشكر از شما دوستان كه حوصله به خرج داده و
اينجانب را همراهي نموديد .
پايان