سایرتحقیق و پژوهش

روش های سنجش در تغییر رفتار و رفتار درمانی:روش های سنجش غیر مستقیم

31 صفحه
603 بازدید
19 اردیبهشت 1401

برچسب‌ها

صفحه 1:
oad . ۰ |۱9 OHA LSE D) ‏رفتار و رفتاردرمانى:‎ ال 0

صفحه 2:
عوامل ایجاد کننده و نگهدارنده رفتار مشکل افرین معمولا مددجویان در حضور درمانگر مشکل خود رابه صورت افسردگی, لا وسواس و جز اینها معرفی می کنند و برای رفع لن درخواست کمک می نمایند. چنان که در فصل سوم گفته شده این گونه مشکلات را مشکلات مطرح شد وي نامند. درمانگر پیش از هر چیز باید تصمیم بگیرد که آیا پلید مشکل مطرح شده را آماج مداخله درمانی خود قرار دهد یا به دنبال مشکلات دیگری که علت مشکل مطرح شده هستند یگردد. بعضی موارد مشکلات مطرح شده را ‎dab‏ در پرتو مشکلات دیگری درک و درمان کرد برای نمینه باره ای از اوقات مشکل اعنیاد به الكل از مشکلات خانوادگی ناشی می شود.

صفحه 3:
7 بنابراین» درمانگر باید. پیش از تصمیم گیری درباره چگونگی برخورد با مشکل مددجو از طریق روشهای مناسب سنجش. مانند مصاحبه. در تحلیل دقیق مشکل مطرح شده و کشف علل ایجاد کننده و نگهدارنده آن بکوشد. روش صحی ح ای 1 مشکل مطرح شده. در چارچوب نظریه ‎cle‏ یادگیری» سنجش رویدادها یا . ,"7 محرکهای پیش آیندی» محرکهای جاری . و محرکهای پس آیندی است. - پرای سنجش رویدادها پا محرکهای پیش آیندی رفتار باید معلوم کرد که معمولا 3 چه محرکهایی پیش از رفتار مشكل أفرين رخ مى دهند و مسبب أن رفتار ‎١‏

صفحه 4:
7 (۱) محرکهای پیش آیندی فراخولند که باسخهاى هيجانيخوه به خودى رابه وجود مى آورنده و (۲) محرکهای پیس" ۳۹ تميزی ‎Sas TS‏ را موجب می شود - كاه لازم می آید که برای تعیین عوامل پیش آیندی رفتار به گذشته های دور و نزدیک فرد مراجعه شود. برای مثال» " در برخورد با زن و مردی که مشکل ناسازگاری دارند. کشف لین موضوع که هر یک از آنها در آغاز ازدواجشان چه انتظاری از دیگری داشته مهم است. زیرا این گونه اختلافات اغلب از انتظارات در حال تغییر یا ارضا نشده ای که از سوی طرفین به خوبی درک نشده اند سرچشمه می گیرند.

صفحه 5:
- دسته دیگری از رویدادها یا محرکها که در ایجاد و نگهداری رفتارهای مشکل آفرین ‎WY‏ ‏دخیل لند رویدادهای جاری با رویدادهای ارگانیسمی هستند. لین متفیرها هم می توانند / ماهیت روانشناختی داشته باشنه هم ماهیت فیزیولوژیکی. متفیررهای روانشناخت یکوک ‎ies‏ ‏ادراکات. تفکرات. و انتظارات یا اصطلاحا شناختهای فرد را شامل می شوند. تفکرات با ۲ ۷/۱/۱۱ انتظارات فرد در قبال برخی از موقعیتها در تعیین رفتارهای او بسیار موثرند. باور فرد ‎Whe‏ ‏نسبت به شایستگی خود که بندورا (۱۹۸۶) آن را قضاوت مربوط به "کارآمدی شخصی تصوری » نام نهاده از عوامل مهم تعیین کننده رفتار آوست.

صفحه 6:
- نام گذاری رویدادها از جللب فرد می تولند تا حد زیادی در نحوه واکنش هیجانی او مقذر باشد. بعنی عحص ممکن است از طریق نام گذاری رفتار ,دک خودش مشکلاتی ایجاد کند. - مثلا وقتی که شخص فکر میکند به بیماری دچار شده است. یا اينکه کنترل امور از دس حارج شده بر مسکلات حود مي آفزاید به طور کلی شناحتهای فرد مس توانند مشکل او را وخیم تر سازند.

صفحه 7:
- از دسته سوم از عوامل ایجاد کننده و نگهدارنده رفتار. رویدادها یا محرکهای پس آیندی هستند. محرکهای پس آیندی عمده ترین عوامل نگهدارنده رفتار وسیله ای با کنشگر هستند. دو دسته محرک عمده نگهدارنده لین گونه رفتارها تقویت کننده های مثبت و تقویت کننده های منفی نام دارند. - هرگونه رفتار کنشگری به امید اينکه نتیجه مطلوبی به بار آورد از شخص روت

صفحه 8:
- درمانگر در تفسیر عوامل پس آیندی رفتار باید بسیار دقیق و ماهرانه عمل کت كاه اتفاق می افتد که رویدادهای به ظاهر منفی. در عمل, رفتار مشکل آفرین را ۱۱۱۰ تقویت می کنند. ‎E‏ = مثل معلمی که با داد زدن بر سر بچه های کلدس می خواهد آنها را ساکت کند در واقع از طریق توجه کردن به آنان رفتار شلوغ کاریشان را افزایش می دهد.

صفحه 9:
روانشناسی رفتاری, اعتقاد بر این است که اشخاص صفات شخصیتی ثابتی کار بلکه در موقعیتهای مختلف به رفتارهای مختلف می پردازند. و اگر درمانگری ۰ بخواهد بدلند که جرا یک شخص افسرده. مضطرب یا وابسته به دیکران است ‎FA‏ ‏است مشخص کند که در چه شرایطی رفتار مشکل آفرین در او ظاهر می شود.

صفحه 10:
انواع روشهای سنجش غيرمستقيم رفتار فهرست زير معروفترين روشهاى ‎grote bel‏ ۳ نظارت شخصی ۵ ایفای نقش ۷ آزمونهای فرافکن ‎٩‏ سنجش روانی - فیزیولوژیکی ‏بیر مستقیم رفتار را نشان می د ۲. مصاحبه با افراد دیگری که در زندگی مددجو اهمیت خاص دارتد ۴ کسب اطلاع از متخصصان دیگر ۶ پرسشنامه ها (آزمونهای شخصیت سنج ۸ پرسشنامه های گزارش شخصی ویژه ‏۰ سنجش هوش ‎

صفحه 11:
7 روش مصاحبه با مددجو متداول ترین روش سنجش غیر مستقیم است. سوان و مک کونالد ‎CAVA)‏ در یک بررسی از میزان استفاده ‎WANA lasers Lasse (gy cal jl‏ درصد رفتار درمانگران از روش مصاحبه با مددجو استفاده می کنند. گلدفرید و دیویسون (۱۹۷۶) گستردگی کاربرد روش مصاحبه را ناشی از مشکلات عملی مشاهد 301 دانسته لند؛ « از قبیل فقدان محیط کنترل شده. در دسترس نبودن مشاهده کنتدگان شده. نابسامد بودن تسبی برخی از الكوهاى رفتارى؛ و بيجيدكى و كاهى خصوم وك || ا مشكل (مثلا ناتوانى جنسی) (ص ۴۱). با لین ‎le‏ علت اينكه از روش مصاحبه در ‎Uae Ver‏ موارد استفاده نمى شود اين است كه درمانكران به جاى مصاحبه با كودكان خردسال ترجيح مى دهند با افراد دیگری که در زندگی آنان اهمیت دارند مانند والدین مصاحبه به ‎WAS lee‏

صفحه 12:
رهنمودهایی برای ‎alge >|)”‏ خورد ‎yd J‏ اضطراب و دستپاچگی می کنند لازم است درمانگژان. در آعاز مصاحبه.حوگ‌هر سخن را باز کنند و سوالهای ساده ای از مددجه درباره وضع شخصی و سابقه ارا اس رسد از او بجواهد تا فرم ساده ای را که مربوط به مشحصات فردی ۶ ‎Ss 5 Sug GSE‏

صفحه 13:
چس از سوالهای مقدماتی, نوبت به طرح سولهای کلی می رسد و پل سوالهای مربوط به جزئیات مشکل پرسیده می شوند. برای اینکه مددجو - احساس راحتی کند و اطلاعات لازم را درباره وضعیت ناراحت کننده خود در اختیار درمانگر بگذارد» ایجاد یک جو تفاهم و همدلی بین درمانگر و مددجو در همان آغاز مصاحبه ضروری است.

صفحه 14:
برنستاین و همکاران (۱۹۷۳۴) در این باره - موآرد یز را پیشنهاد - tele GS BS) eee Dea = ‏گرده‌اند:‎ - ۴. به مددجو اطمینان بدهید که رابطه درمانی شما با او محرمانه خواهد بود.

صفحه 15:
الرى 9 ویلسون (۱۹۸۷) در این باره گفته اند در این بارهم ‎MN a‏ سوالهای.د ر:مانگر بايد در مان با باه دفیای را ۳ جهت "زوشن آشرن ‎ol‏ 5 ۲ به طور کلی چه اقا درل رو ‎(ail ge ads‏ - ۵. در هنگام وقوع مشکل مددجو به چه چیزهایی فکر می کند؟ - ۶ تاکنون چه اقداماتی برای از بین بردن مشکل انجام شده اند؟

صفحه 16:
مصاحبه با افراد دیگری که در ز ندگی مددجو .. , آهمیت..خا صن. دارند. در مورك مشكل مددجو در اختیار درمانگر بگذارند پدر ماد مكدر ل درك ر فى اك للك انی هستند که می توانند مورد مشورت قرار گیرند و با آنان مصاحبه به عمل آید. - معلمان و والدین کسانی هستند که از لین فرصت مشاهده رفتار کودکان فراوان در اختيار دارند. در صورت لزوم حتی می توان از لین افراد خواست ایا استفاده از فهرست | که درمانگر در اختیارشان می گذارد به دقت مددجو را در موقعیتهای مشکل آفرین مورد مشاهده قرار دهند و رویدادهای پیش آیندی» پس آیندی. و ارگانیسمی رفتار مشکل آفرین را شناسایی نمایند.

صفحه 17:
7 در روش نظارت شخصی یا ثبت شخصی, مددجوبه مشاهده و ثبت رفتار خود می پردازد. در واقع» این روش نوعی روش سنجش مستقیم رفتار توسط شخص رفتار کننده است. با این حال. علت اينکه آن را در زمره روشهای سنجش غیر مستقیم قرار می دهند این است که در آن خود درمانگر پا یک مشاهده گر آموزش دیده به مشاهده و ثبت رفتار مددجو نمی پردازد و در نتیجه نمی توان به نتایج چنین روشی اعتماد کامل داشت.

صفحه 18:
- در اینجا پایلبی به درصد توافق بين مددجو ويك مشاهده كر خارجى در !!!| ع2 رویداد خاص رفتاری گفته می شود. ضرلیب پایلیی به دست آمده برای روش نظارت شخضی از ۰ ۱۰۰ درصد متغیر بوده ‎wil‏ (الری و ویلسون» ۱۹۸۷)وقتی که ضری تايلا ات پایین است می توان از تدابیری برای بالا بردن آن استفاده کرد. از جمله این تدابیر یکی این است که به مددجو گفته شود کار ثبت رفتارش به طور گاه به گاهی وارسی خواهد شد. دوم اينکه اگر مددجو برای ثبت دقیق رفتارش تقویت بشود. دقت مشاهدات و ثبت رفتار در او . افزیش می یابد. حتی در رابطه با کودکان دبستانی؛ 0 تحصیلی در کلاس درس در یک فاصله زملنی دو ماهه. در نتیجه تقویت آنان برای ثبت دفیق رفتار. تا حد ۷۵ و ۸۵ درصد رسیده است» (آلری» ۱۹۷۸

صفحه 19:
واکنش پذیری روش نظارت ‎ae‏ 7 به یکی از ویژگیهای سنجش رفتاری این است که به خودی خود ممکن است موجب بهبود رفتار بشود. مثلا در مورد شخص فربهی که مرتبا میزان مصرف کالریهای روزانه خود را زیر نظر می گیرد» اين امر به خودى خود در کاهش وزن او موثر است. این همان پدیده واکنش پذیری است که هم در رابطه با مشاهده گر خارجی اتفاق می افتد و هم در رابطه با مشاهده شخصی).

صفحه 20:
7 واکنش پذیری هم جنبه مثبت دارد و هم جنبه منفی, از آنجا که هدف درمانگر کمک به بهیود شرلیط ثامطلوب مددجو است» بهبود خود به حودی مشکل مه رت ی کم ۰ ۱ و تن درعانیران ود تمندتان ‎Bia‏ ‏در اجرای برنامه های درمانی خود باید از آن استقبال کنند. - اما در انجام پروژه های پژوهشی که هدف پژوهشگر تعیین تأثیر متغیر مستقل بر رفتار است نه چیز دیگر» وجود پدیده واکنش پذیری دردسر زا خواهد بود.

صفحه 21:
7 اگر به جز رفتار درمانگر متخصصان دیگری با مددجو, در رابطه با مشکل مويد رسیدگی, سر و کار داشته اند لازم است نظر مشورتی آنان درباره مشکل و اطلاعاتی رکه در لیس باره یه دس آورده لد ی جریا شد ار حمله لین ‎Be (eal eames‏ پزشک. فیزیوتراپیست. معلم» پرستا, و مددکار اجتماعی را نام برد.

صفحه 22:
ای ی - ایفای نقش با نقش گزاری " روشی است که در آن درمانگر از مددجو میخواهد تا در یک موقعیت ساختگی در دفتر کار درمانگر که با موقعیت واقعی زندگی شبیه سازی شلاه است به رفتار مورد نظر بپردازد. - «ایفای نقش هم به عنوان یک روش سنجش به کار می رود و هم به عنوان یک روش درمان به ایفای نقش در زمینه های درمانی نقش گزاری روانی. برخلاف نقش گزاری رولنی که به صورت گروهی اجرا می شود. در رفتار درمانی روش نقش گزاری به صورت دو نفری» یعنی با شرکت مددجو و درمانگر, انجام مى كيرد و از آن هم برای سنجش رفتاری و هم به منظور رفع مشکلات رفتاری استفاده می شود.

صفحه 23:
- یکی از روشهای متداول سنجش ویژگیهای روانشناختی افراد استفاده از پرسشنامه ها یا الماك ‎ie‏ - علت عمده مخالفت روانشناسان رفتاری و رفتار درمانگران با روش استفاده از پرسشنامه ها شجصیت لین است که لین کینه پرسشنامه هایا لین فرص درست شده ند که آفراد 2 ویژگیها یا صفات شخصیتی خاصی قابل تمایز از دیگران هستند و چنان که پیشتر به آن اسان کردم وائشاسی رفتاری مسالت ره صقات مه - یکی از پرسشنامه های معروف پرسشنامه شخصیت سنج چند وجهی مینه سوتا ‎(MMPI)‏ ‏است. از این پرسشنامه برای طبقه بندی افراد به مقولات تشخیصی استفاده میشود.

صفحه 24:
7 یکی از پرسشنامه های معروف پرسشنامه شخصیت سنج چند وجهی مینه سوتا ‎cool MMPI‏ از این پرسشنامه برای طبقه بندی افراد به مقولات تشخیصی استفاده می شود. - مقیاس اضطراب آشکار تیلور برای تعیین سطح اضطراب بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرد. و دسته بندی پرسشها برای سنجش تجارب ذهنی (غیر عینی افراد به كار مى رود و هدف آن مقایسه خود واقعی و خود آرمانی شخص است و میزان عدم رضايت او از خودش را معین ميکند.

صفحه 25:
آزمونهای فرافکن آزمونهای فرافکن پرسشنامه های شخصیت سنج بالاه نظیر ۲۳۱۲۳۱ پرسشنامه های سازمان یافته ای هستند که غالبا معروفترین آزمونهای فرافکن عبارت اند از آزمون رورشاخ و آزمون اندر بافت موضوع. آزمون رورشاخ از ۱۰ شکل مبهم شبیه لکه جوهر که در قسمت هر یک از آنها از خط وسط با هم قرینه هستند تشکیل یافته است. و بعضی قسمتهای هر شکل رنگی و بعضی دیگر سیاه) سید وا خاکستری هستند پاسخهای آزمودنی از چند جهت نمره گذاری می شهند: (۱) از لحاظ ماهیت و کیفیت آنچه آزمودنی می بیند. (۲) از لحاظ اينکه آنچه دیده می شود منحصر به فرد است یا دیگران هم ن را می بیتند: (۳) از لحاظ آنکه تنها به بخشی از تصویر پاسخ داده می شود یا به همه آن. آزمون اندریافت موضوع نیز از تعدادی تصوير نسبتا مبهم تشکیل شده است. اما به مبهمی تصاویر آزمون رورشاخ نيستند.

صفحه 26:
پرسشنامه های گزارش شخصی ویژه - پرسشنامه های گزارش شحصی ویثه برای لین هدف درست شده ال پاسخهای فرد را نسبت به موقعیتهای ویژه بسنجند (مانند ترس از صحبت در حصور جمع).

صفحه 27:
روایی روش سنجش با استفاده از پرسشنامه - هدف از تعیین رولیی لین است که معلوم گردد آزمون پا پرسشنامه آن ویژگی یاصفتی را که ‎ly‏ اندازه کیری اش درس شدهاست می سنجد یا نه. - اما در اینجا منظور از روایی رابطه با همبستگی بین یک آزمون و یک ملاک است.

صفحه 28:
7 برخی از مشکلات رفتاری در حالتهای فیزیولوژیکی انعکاس می پابند. و بعضی دی تقیما از اختلالات فیزیولوژیکی ناشی می شوند. بنابرلین» تشخیص دقیق و درمان صحبح اختلالات رفتاری اغلب نیاز به سنجش روانی - فیزیولوژیکی دارد. - از جمله مورد سنجش رونی - فیزیولوژیکی بازخورد زیستی است. > ورد دیگ استفاده از یش رولنی فریولرریعی موردا ‎CNS‏ سا زيرا با اختلالات جنسی غالبا مشکلات فیزیولوژیکی نیز همراه اند.

صفحه 29:
سنجش هوش غالبا به وسیله آزمونهای هوش صورت می پذیرد. پایاترین و رواترین آزمونهای روانشناختی آزمونهای هوش هستند. - نخستین آزمون هوش به وسیله آلفرد ‎Main‏ روانشناس فرانسوی, برای شناسایی کودکان عقب مانده ذهنی ساخته شد.

صفحه 30:
= لازم به ذکر است که هوش یک ویژگی مستقیم قابل دسترس نیست. - آزمونهای هوش نیز نمونه هلیی از رفتار فرده به ویئه آن دسته از رفتارهایی که - پیشرفت تحصیلی را پیش بینی می کنند. میسنجند. - بنابرلین. نتایج آزمونهای هوش را صرفا باید براساس نمونه رفتارهایی که می سنجند تعبیر و تفسیر کرد.

صفحه 31:
پایان شما عزیزان

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
18,000 تومان