صفحه 1:
صفحه 2:
اهمیت و نقش املاح دربدن
۶ حدود ۹۶ درصد از وزن بدن انسان شامل کربوهیسراتهاء پروتئینها» چربیها و آب میباشد.
۴ درصد باقیمانده را مواد معدنی میسازند که به دو دسته عمده تقسیم میشوند:
* مواد معدنى فراوان يا ماكرومينرال ها؛ جون مقدار آنها در بدن بیش از یک درصد وزن بدن
است. یا در غذای روزانه بیش از صد میلی گرم به آنها نیاز میباشد.
* عناصر کمیاب. نادر یا میکرومینرال ؛ به مقدار کمتر در بدن وجود دارند( کمتر از یک
درصد وزن بدن) یا روزانه کمتر از صد میلی گرم به آنها نیاز میباشد.
© عناصر شیمیایی ما کرومینرال به ترتیب فراوانی در بدن انسان شامل هفت عنصر عمده در
رژیم غنایی: کلسیم فسفر؛ پتاسیم» گ و گرد سدیم» کلر؛ و منیزیم است.
© عناصر غذایی کمیاب مهم و لازم برای زندگی يستانداران» شامل: آهن. کبالت مس روی»
منگنزه مولیبدن» ید برم و سلنیوم است. اینها «عناصر غذایی جزئی» يا «ریزمغذی»ها هستند.
که این واژه «جزئی» با «ریزه اشاره به «مقدار» و نه به «اهمیت» آنهاست.
صفحه 3:
اهمیت و نقش املاح دربدن
# عناصر معدنی در بدن سه نقش عمده را ایفا می کنند:
* الف) وظيفه ساختمانی: استحکام اسکلت بدن کلسیم و فسفر نامحلول در
استخوانها و دندانها » فلوئور و منیزیم
؟ب) وظیفه عملکردی و حفظ تعادل داخلی: سدیم پتاسیم » کلسیم محلول و
آزاد. کلر و فسفر
*ج) وظیفه کمکی در تنظیم سوخت و ساز سلولی و مشار کت در ساختمان آنزیمها
و هورمونهایی که فعالیت سلول را تنظیم می کنند: گوگرد و روی» ید و کبالت
؟ کمبود یکک. عنصر در بدن ناشی از مشکلاتی در جذب این عنصر است تا کمبود
آن در رژیم غذایی.
صفحه 4:
کلسیم
اين عنصر فراوانترین ماده کانی موجود در بدن است. بدن انسان تقریباً | کیل و گرم کلسیم
دارد.
۱ کلسیم در استخوانها و دندانها ست.و کمبود آن موجب پوکی استخوان میشود و *
. ب“ آن در بقيه بدن است كه اعمال زیادی مثلاً انقباض ماهیچههارا سبب می شود
: بسن در موارد زير به كلسيم احتياج دارد
* براى ساخت و نككهدارى استخوان ها و دندان ها » کمک به کار کرد اعصاب » کمک در
فرآيند انعقاد خون » تنظيم ضربان قلب » کاهش بی خوابی کمک به متابولیسم آهن
بدن »كمكك به انقباض عضلانى.
ميزان كلسيم در بدن به عوامل زير وابسته است :
* ميزان كلسيم موجود در غذا ؛میزان جذیب روده ای کلسیم و ويتامين دى » میزان فسفر
بعضی هورمون های خاص شامل : هورمون پاراتیرویید » کلسی تونین و استروژن.
صفحه 5:
کلسیم
دریافت مقدار مناسب کلسیم در طول روز اهمیت زیادی دارد چون بدن روزانه مقداری کلسیم از دست می
was
مواد غذایی غنی از کلسیم شامل محصولات لبنی ( شیر » پنیر ) تخم مرغ » ماهی ۰ سبزیجات و میوه ها هستند.
ممکن است افراد با کلسیم خون بالا يا پایین علایم بالینی خاصی نداشته باشند . میزان کلسیم بايد خيلى زياد و
یا خیلی کم شود تا بیمار علایم بالینی داشته باشد.
در بهترین اشکال تغذیهای بیش از ۰ کلسیم وارده به بدن (مثلا از طریق شیر) جذب نمیشود. کلسیم مطابق
با نیاز بدن و جذب رودهای از طریق ویتامین ماجذب میشود.
غذاهایی که منشا گیاهی دارند از لحاظ کلسیم فقیرتر از فرآوردههای لبنی میباشند. بخش عمده کلسیم به
JSS فیتاتها (املاح کلسیم موجود در غلات » سبوس لوبیا و سویا) یا به صورت | گزالات (در اسفناج) غیر
قابل حل است.
بعضی از سبزیها که فیتات و اگزالات کمی دارند (مانند کلم) به نوبه خود کلسیم طبیعی بسیار خوب و در
دسترس فراهم می کنند.
صفحه 6:
4
روشهای سنجش کلسیم
؟ ۱- نور سنجی شعله ای ۱۵10۲۲۵۲۷ ۳۱3۲۱6 روشی است که می توان تعداد محدودی از عناصر با این
روش اندازه گیری نمودکه شامل ۴ عنصر سدیم؛ پتاسیم» کلسیم و لیتیوم و باریوم می باشد.
۰ ۲- روش مهمتر دیگری بام طیف سنجی جذب اتمي (Atomic Absorption spectroscopy)
وجود دارد که نسبتاً دقیق و ساده بوده و برای اندازه گیری مقادیر ناچیز فلزات مختلف به اندازه کافی حساس می
باشد,
؟ ۳- در روش کمپلکسومتری برخی مواد آلی قادرند با یون های فلزی» کمپلکس های پایدار و محلول در آب
تولید نمایند. همچنین معرف های رنگی نیز وجود دارند که با یون های فلزی تر کیب شده و تغیبر رنگ نشان می
دهند.
افزودن کمپلکسون به محلولی که در آن تر کیب یون فلزی و معرف تشکیل شده باعث جداشدن معرف از یون
فلزی و آزادشدن معرف و در نتیجه ظهور رنگ اصلی معرف می گردد. انجام اين واكنش ها نیاز به 0۳ خاص دارد
که بایستی در مراحل آزمایش تنظیمو ثابت گردد زیرا رنگ خالص معرف های مصرف شده برحسب 0۲1 تغیر
کند. در نهایت با استفاده از حجم کمپلکسون مصرفی می توان مقدار فلز موجود در محلول را محاسبه نمود.