کشاورزی و دامپروریصنایع غذایی

صمغ گیری خشک از روغن های گیاهی با فیلتراسیون غشایی

صفحه 1:
موضوع مورد تسحقیق صمغ كسيرىخشكاز روغنهای‌گسیاهیسا فسیاترلسیونغشایی- ۰ تسهیه کستنده : سید محط سید حسینی- ولحد =

صفحه 2:
مقدمه روغن نبلتى خام حاوى مواد مختلف جزئی مانند فسفولیپیدها. اسیدهای چرب. مومها و رنگدلنه ها ی باشد.لین مواد بر کیفیت روغن تاثیر دایند و حذف آنها از روغن به روش های مختلف تصفیه انجام می شود که بیشترین سهم در مصرف انرژی را دارند. جداسازی فسفولییدها (صمغ گیری) اولین مرحله فرآیند تصفیه روغن نبلتی است که آب. محلول های نمکی و اسید رقیق‌به روفن اضلفه ی شوند تا فسفولپید هابه حللت هیدراته و نامحلول در روغن درآمده و سپس توسط صاف کردن و عمل ته نشینی و سانتریفوژ کردن از رون جدا شوند. فسفوليبيدها به دليل خواص امولسیون کنندگی باعث دشواری عملیات بعدی. افزلیش لفت روغن ختلی و تشکیل ترکیبات رنگی سیاه در مرحله بوگیری میشوند. لذا باید از روغنها خارج گردند. معلیب اصلی لین فرآیند لفت یا کاهش قلبل توجه روغن. مقادیر زياد پسماند و مصرف بالای انرژی است.

صفحه 3:
0 3 3 &S 8 e ۴ 3 ع £ قیمت دستگاها در اين روش بسیار گران قیمت است ولی به دلیل مصرف کم انرژی و مزایای دیگر این هزینه ها سریع برگردانده میشوند. /

صفحه 4:
© صمغ کیری خشک از روغن های گیاهی با فیلتراسیون غشایی از اين روش در صنعت لبنیات.قند و آبمیوه نیز استفاده ميشود. فرآیندهای تجاری محدودی از لین نوع فنآوری در صنایع روغنهای خوراکی. در دسترس هستند و برای دستیابی به نتلیج رضایت بخش. میبایست شرایط و پارامترهای عملیاتی و همچنین نوع و جنس غشاء به درستی انتخاب شود. 9 البته موانمی بر سر راه توسعه ی لین فناوری مدرن وجود دارد که از گن جمله میتوان به شار کم تراوایی(۳۵۲۳0۵۵8۵ و گرفتگی غشاء اشاره کرد. 8 تصفیه غشایی روغن در درجه حرارت ۱۰-۶۰ درجه و فشار ۵-۲ بار انجام میشود. . _ ~

صفحه 5:
9 صغ گیری خشک از روغن های گیاهی با فیلتراسیون غشایی اساس فرایند تصفیه غشایی وارد کردن فشار به مواد خروجی از سیستم است. در این روش ذرات بر اساس وزن مولکولی و اندازه تفکیک میشوند. عوامل تاثیرگذار بر عملکرد غشاء : )دما ۲)فشار ‏ ۳)سرعت سیال ؛)تر کیبات غشاء . ‏در اين روش از غشاهای ۷۴/0۱۴ استفاده میشود‎ ٩ 7 ۱

صفحه 6:
طرحی از سیستم غشایی (4 0.flow meter 42.retentate 55م لاط.11 5 9.pressure control ‘feedtank | control vaive ZS 6.pressure meter 7. membrane module 2.thermocontrol 1١ 8.permeate 4sflow control valve ZN

صفحه 7:
8 برای تمیز کردن غشاء از اتانول و ایزوپروپانول الکل استفاده میشود. لین حلال های آلی برای کاهش قطبیت غشاء استفاده میشوند. @ در شروع آزمایش غشای جدید با آب مقطر شسته و نصب ميشود. 8 بعد از آن که سطح غشاء و سوراخ ها با حلال خالص به غیر قطبی تغییر کرد . تصفیه روغن باید در دمای ۱۰-۶۰ درجه . فشار ۵-۲ بار و سرعت سیال ۰۰-۰۳ 03/8 انجام كيرد . © بعد از يايان تصفيه نيز سيستم بايد به وسیله ی حلال های آلی شسته شود .

صفحه 8:
۵ سرعت حلال ها در هنگام شستوشو در فیلتر شایی و سرعت حلال های خالص 3 ۱ ۱ | ‏هد‎ pure cthano! #8 ۳ > pure IPA ۱ de washing ethanol | ۱ #9 | a washing PA ok 2 ‏ص‎ ‎1 2 00 0 "0 10 0 2 wo 4 50 80 Ting, nin Thre, rin

صفحه 9:
9 تاثر حلال بر سرعت جریان يافتن روغن خام در عرض غشاء 140 ‏سیب ليمت‎ 7 oe att | 0 | ‏دسم‎ ‎i 2 | ‏چپ‎ 1 10 ۱ ۱ 8 0 By A 3 1 i «| : | 0 ba oer + olfux(condroning wit tan!) fn esata yi terete, 7) citer veshig wiht | caer wasting with prop) oo | ‏لس و بت سي تسا و‎ 1 a 30 4 9 8 0 0 3 40 59

صفحه 10:
میزان فسفر موجود در روغن Phosphorus Retention, % 19 20 68 content 297 241 237 95 ‘Sample Crude soybean oil Permeate (conditioner: ethanol) Permeate (conditioner: propanol) Permeate (5% water added) ee

صفحه 11:
۵ میزان جذب فسفر در غشاهای صفحه ای ‎SPOL5A sFPO55A‏ Retention, % 62.8 721 77.0 70.7 73.5 Phosphorus content, ppm 183 68 183. 51 42 249 73 66 Sample FPOSSA Feed oil (sunflower-seed 1) Permeate SPOISA Feed oi! (sunflower-seed 2) Permeate (3 bar} Permeate (5 bar) Feed oil (soybean) Permeate (3 bar) Permeate (5 bar) ee

صفحه 12:
۵ بررسی صمغ گیری میسلای روغن خام سویا با فیلتراسیون غشایی: غشاء مورد استفاده از جنس (۳۷/۵۴)پلی وینیلیدن فلورلید(چند کانلله و با اندازه منافذ ۲۰۰ کیلو دالتون) میسلای روغن سویا.هگزان به نسبت ۳۰۸ (۷۷/۷۷) دمای ۶۰ و ۵۰ درجه سانتی گراد.فشار ۱/۵۰۱ و ۲ بار لثر پارامترهای عملیلتی بر کارلیی فرآیند (شار تراوه. گرفتگی غشاء و درصد دفع) و شاخصهای کیفی (درصدهای دفع فسفولیپیدها؛ اسید چرب آزاد و رنگ) مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که: - درصد دفع فسفولپیدهاءاسیدهای چرب و رنگدانه ها در اين ریش به ترتیب ۰۹۰/۵ ۶0 و ‎INE‏ می باشد - بیشترین شار تراوه به میزان104/1819.۳0-2.0-1 در دمای ۵۰ درجه و فشار ۲ بار - گرفتگی غشاء اندک (حدود ۱۱ /) بود. ۳۳

صفحه 13:
منابع @ S.S. Koseoglu, Current status membrane technology in the edible oil industry, Proc. World Conference and Exibition on Oilseed and Edible Oils Processing, Istanbul, Turkey, 8-10 October, 1996. @ Gy. Vatai, E. Bekassy-Molnar and Gy. Karlovits, The rinciples and practice of membrane separation processes in the vegetable oil industry, Olaj, Szappan, Kozmetika, 47 (1998) 64-70 (in Hungarian). @ K. Scott, Handbook of Industrial Membranes, Elsevier, Oxford, 1995. @ M. Mulder, Basic Principles of Membrane Technology, Kluwer, Dordrecht, 1997. ~ ۰ Porter, Handbook of Industrial Membrane Technology, Data, Park Ridge, 1990. B

صفحه 14:

موضوع مورد تحقیق :صمغ گیری خشک از روغن های گیاهی با فیلتراسیون غشایی - تهیه کننده :سید محمد سید حسینی - دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان - علوم و صنایع غذایی -تبدیل مواد غذایی - درس تکنولوژی روغن 3واحد - ● مقدمه روغن نباتی خام حاوی مواد مختلف جزئی مانند فسفولیپیدها ،اسیدهای چرب ،مومها و رنگدانه ها می باشد.این مواد بر کیفیت روغن تاثیر دارند و حذف آنها از روغن به روش های مختلف تصHHفیه انجام می شود که بیشترین سهم در مصرف انرژی را دارند. جداسازی فسفولیپیدها (صمغ گیری) اولین مرحله فرآیند تصفیه روغن نباتی است که آب ،محلHHول های نمکی و اسید رقیق به روغن اضافه می شوند تا فسفولیپید ها به حالت هیدراته و نHHامحلول در روغن درآمده و سپس توسط صاف کردن و عمل ته نشینی و سانتریفوژ کردن از روغن جدا شوند. فسفولیپیدها به دلیل خواص امولسیون کنندگی باعث دشواری عملیات بعدی ،افزایش افت روغن خنثی و تشکیل ترکیبات رنگی سیاه در مرحله بوگیری میشوند ،لذا باید از روغنها خارج گردند. معایب اصلی این فرآیند افت یا کاهش قابل توجه روغن ،مقادیر زیاد پسHHHHHماند و مصرف باالی انرژی است. 2 ● دالیل استفاده از فیلتراسیون غشایی ● مصرف پایین انرژی ● ایمنی باال ● عدم استفاده از مواد شیمیایی ● بهبود کیفیت محصول ● حفظ مواد مغذی و سایر ترکیبات مطلوب ● کاهش حجم فاضالب ● سهولت عملیات و انجام فرآیند در دماهای پایین قیمت دستگاها در این روش بسیار گران قیمت است ولی به دلیل مصرف کم انرژی و مزایای دیگر این هزینه ها سریع برگردانده میشوند. 3 ● صمغ گیری خشک از روغن های گیاهی با فیلتراسیون غشایی ● از این روش در صنعت لبنیات،قند و آبمیوه نیز استفاده میشود. ● فرآیندهای تجاری محدودی از این نHHوع فنHHآوری در صHHنایع روغنهای خHHوراکی ،در دسترس هستند و برای دستیابی به نتایج رضHHHایت بخش ،میبایسHHHت شرایط و پارامترهای عملیاتی و همچنین نوع و جنس غشاء به درستی انتخاب شود. ● البته موانعی بر سر راه توسعه ی این فناوری مدرن وجود دارد که از آن جمله میتوان به شار کم تراوایی( )Permeateو گرفتگی غشاء اشاره کرد. ● تصفیه غشایی روغن در درجه حرارت 60-40درجه و فشار 5-2بار انجام میشود. 4 ● صمغ گیری خشک از روغن های گیاهی با فیلتراسیون غشایی ● اساس فرایند تصفیه غشایی وارد کردن فشار به مواد خروجی از سیستم است. ● در این روش ذرات بر اساس وزن مولکولی و اندازه تفکیک میشوند. ● عوامل تاثیرگذار بر عملکرد غشاء : )1دما )2فشار )3سرعت سیال )4ترکیبات غشاء ● در این روش از غشاهای UF/NFاستفاده میشود . 5 طرحی از سیستم غشایی 6 ● برای تمیز کردن غشاء از اتانول و ایزوپروپانول الکل استفاده میشHHود .این حالل های آلی بHHرای کاهش قطبیت غشاء استفاده میشوند. ● در شروع آزمایش غشای جدید با آب مقطر شسته و نصب میشود. ● بعد از آن که سطح غشاء و سوراخ ها با حالل خالص به غیر قطبی تغییر کرد ،تصفیه روغن باید در دمای 60-40درجه ،فشار 5-2بار و سرعت سیال m3/h 0.4-0.3انجام گیرد . ● بعد از پایان تصفیه نیز سیستم باید به وسیله ی حالل های آلی شسته شود . 7 ● سرعت حالل ها در هنگام شستوشو در فیلتر غشایی و سرعت حالل های خالص 8 ● تاثر حالل بر سرعت جریان یافتن روغن خام در عرض غشاء 9 ● میزان فسفر موجود در روغن 10 ● میزان جذب فسفر در غشاهای صفحه ای FP055Aو SP015A 11 ● بررسی صمغ گیری میسالی روغن خام سویا با فیلتراسیون غشایی: غشاء مورد استفاده از جنس ()PVDFپلی وینیلیدن فلوراید(چند کانالHHه و با انHHدازه منافHHذ 200کیلHHو دالتون) میسالی روغن سویا،هگزان به نسبت )W/W( 30% دمای 40و 50درجه سانتی گراد،فشار 1/5، 1و 2بار اثر پارامترهای عملیاتی بر کارایی فرآیند (شار تراوه ،گرفتگی غشاء و درصHHد دفHHع) و شاخصHHهای کیفی (درصدهای دفع فسفولیپیدها ،اسید چرب آزاد و رنگ) مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که: درصد دفع فسفولیپیدها،اسیدهای چرب و رنگدانه ها در این روش به ترتیب 46 ، 90/5و %14می باشد -بیشترین شار تراوه به میزان104/18Kg.m-2.h-1 گرفتگی غشاء اندک (حدود )% 16بود.12 در دمای 50درجه و فشار 2بار ● منابع ● S.S. Koseoglu, Current status membrane technology in the edible oil industry, Proc. World Conference and Exibition on Oilseed and Edible Oils Processing, Istanbul, Turkey, 8-10 October, 1996. ● Gy. Vatai, E. Bekassy-Molnar and Gy. Karlovits, The principles and practice of membrane separation processes in the vegetable oil industry, Olaj, Szappan, Kozmetika, 47 (1998) 64-70 (in Hungarian). ● K. Scott, Handbook of Industrial Membranes, Elsevier, Oxford, 1995. ● M. Mulder, Basic Principles of Membrane Technology, Kluwer, Dordrecht, 1997. ● M.C. Porter, Handbook of Industrial Technology, Noyes Data, Park Ridge, 1990. Membrane 13 . . .با تشکر 14

51,000 تومان