صفحه 1:
گزارش کار محصول برنج
صفحه 2:
معدمه
1
برنج. از مهمترین خلات و اقلام غذایی جهان است. نیمی از جمعیت جهان, به برنج به عنوان یک غذای اصلی وایسته
هستند. هماکنون #دهها هزار نوع برنج» در جهان وجود دارد, ام اینها در دو زيركونه كلى جاى مى كيرند. دو زيركونه اصلى
شامل برتج «جاپونیکاه با نام علمی 2201168[ 581118 013728 و برنج «اينديكا؛ با نام Sativa le
indica
میشنواند.
شواهد پیدایشی OLS میدهد که برنج در ۱۳۰۰-۸۲۰۰ سال رودخانه پرل چین سرچشمه گرفتهاست. پیشتره
اسناد باستانشناسی حدس میزدند که برنج در د
صفحه 3:
ادر مورد أيتكه دة
چهارده هزار سال پیش برنج به صووت خودرو در شرق آسیا و
000 قى رب متفه ای از جهان برد تلا نظرهایی وجرد داد فا ار مان بر لي
افريقا رشد ميكره
gas Deal ed دراره ی اولین کاشت برنج نشان می دهد نخستین بار و حدود ٩ هزار سال پیشن برنج در کشور چین
أورزى تبديل شده است ويا به اصطلاح اعلى شده اسنت. بعد ا
جندان زياد نيست. نخستين بار در اواسط قرن سيزدهم ميلادى يراى نخستين بار
(برنج در انگلیسی) نیز ره
بر لثر سلطه ى اروبليى ها بر امريكا (در هنكام كشف لين قاره) برتج به آ
Cael eI SSE Gs py كنت كرديفا اين برج به لف يردكان به عمل مي أمد و ازا
شده و مورد كشت قوار كرفت. تخسستين بار در سال 1344
بر مدت زمان که
از کشورهای جهان صورت میگیرد اما همچنان کشورهای هند و چین بزرگترین تولید کنندگان برنج در کل
جهان هستند. لته ۰" درصد مصرف کنندگانبرنج نیز در اره ی آسیا هستند
عده أى ديككر عقيده دارند كه برنج وحشى ابتذا در متطقه هليى در استراليا رشد كرده.و سيس اهلى ده است. اما لین ادها چندان قوتی ندا
نظر میرسد که نهستین کاشت برنج توسط انسان هر همان شرق آسیا می th انواع برنج هاى امروزى مانند يرنج اينديكا (هندى) و جابونيكا (زابنى
) ميتوائد شاهادى بر این ادعا باشد.
صفحه 4:
سابقه کشت برنج درایران
برنج در ايران جایاه وب لى در بين غلات هار و ثقرييا قوت غلاب اكثر ايرانيان است. اينكه اولين بار کی
ره كه أ دووان هخامنشی به طو
زش داههمشند ما در این د:
است مشخص نیست اما شواهد حکایت از آن
های عراسان و مازندران گیلان تقشی ور تولید و
در مورد شروع كاشت برنج در كيلان تقل قول هاى متعددى وجود دارد بورهادى كتاب با عنوان
سود
کاب در مروه كاشت برئج در یلان به تفصيل صحبت تموده است. وی در
داند. طبق گفته ی لین كناب در زمان بادشاهى اتوشير
برنح به طور فرگیر تا اواحر دوره ساسانیبه طول انجاميد زيرا تا بيش از أن مرم كيلان با شكار و برورش دام كذرات امور ميكردند.
ip Sige Say
بن كتاب زمان شروع كشت يرنج در كيلان رأ
ان ساساتى برزويهي طبيب برقج را از هتدوستان .يه كيلان أورده امبت. البته
ا كه از لبن اثيربيه جا مانده نشان هى
مس سین با
pulp سال ۳۷۰ هجری قامتی رابه pally Baie) i AS
هیگر در زمن های گل آلود مشفول برنج كل
در گیلات رواج داشته و بيدايش يرج در
کاشت برتج در قرن چهارم هجری در گیلان وجود داشته است.
وشمگیر را تزد وی ببرد. ما هنگامی که قاصد
بوده است اگر این نوشته صحت داشته باشد پس UP A
منطقه يه بيش اذ أن باز ميكردد.
ار لين كه کلشت برتج لذر قرف لتم ذر كيلان رواج داشته هيج شتكى نيست. زيرا فضل الله همدلتى در كناب أثار و احياء جكوتكى ببدليش برنج و
نيز كشت أن در al OAS طور كامل توضيح داده است. و حتى عنوان نموده كه برنجى كه
كيفيت بالاترى دارد. اين كفته تشان دهنده ی آن است كه به قطع يفين در قرن هفتم برنج در كد
alg OS شود نسبت به برت مناطق ديك
و ماندران و متاطق دیگری کشت شده است.
صفحه 5:
صفحه 6:
1
0000 و0 ل نم از سس ula گنه abs Ugh aS ely Iya اورليزينه و غلتواده كرلمينه مي
باشد برنج بر اساس خصوصيات گیاه شناسی برنج به دو كونه ى يك ساله (روزكوتاه و علفى) و جندساله تفسيم مى شود. Ae Sista AS
ازراعى و كونه هاى جندساله, وحشى يوده و از علف هاى هرذ مزارع برنج به شمار مى روند. بذور كوته هاى وحشى: داراى دوره خواب طولاثى
هستند. لين كونه ها به علث برخوردارى از بساك و كلاله بزرك و خارج شدن كن در كلجه و همجنين تأكيد در كرده افشّاني بس از باز شدن كل»
اغلب دگر گردهافشان هستند. گونه های چندسالهدارای تنوع ژتیکی
به وجود آمنه ند
هستند و عقیده بر لین است که گونه های زرافی و وحشی از آن ها
كباه شناسى برنج داراى ساقه اى راست و توخخائى است كه ارتفاع آن بين 7١ نا 1٠٠ ساتتى مترء قطر آن بين ١ نا ۲ میلی مت متیر ات ریش ها
بينج افشان و قوى مى باشد ولى به عمق زیاد خاک نفوذ نكرده و ؟ سانتى مترى قرار مى كبرد. در برتج علاوه بر ربتورى معمولاً PB Mie
کا و در هن ۰ اصلی از معل گره ها نیز ریشه ی فرعی به وجود میآید.فر
بنابرلين مى توان كفت با افزليش تعداد بنجد ها بر تعداد برك ها افزوده شده ر
تعناد يرك در روى ساقه در اتواع مخعلف برنج
وی ۱۷۱۵۱۱ رك روى هر سا درند و کر دیروس ها لین تعدادجه .11 14 يرك مى رسد . برك ها كشيدم بدون دمبرى و نا
هاى موازى مى باشد. قاعده برك يهن تراز ساير قسمت هلى أن بره
لیش گل در برتج به صورت خعوشه است که گل های منفرد دارد طول خوشه افشان برنج كه داراى انشعابات اوليه و ثانويه مى باشد +29
سائتى متر است و دارای ۳۰ تا ۱۰۰ سنلچه مقرد یا مجتمع می باشد. هر ستبلجه دارای یک گل که توسط پوشینه ی مینی احاطه شده و در
متقلبل لن يوشينه داخلى فراركرفته است. كل در برنج شامل مادكى. برجم هاء لوديكول ها مى باشد. مادگی شامل کلاله هاء خامه و تخما|
باشد. کلائه پری شکل, از دوشاعه تشکیل یافته است. تعداد پرچم ها در برتج برخلاف اکثر غلات. عدد می باشد. میوه برنج گندمه
معثى كه بوسته هاى ميوه باهم رشد مى نمای. دنه ها دارای رنگ های سفید. زرد قرمز و سیاء است. وزن هاز دنه در حدود 1۰ تا 2۰
صفحه 7:
مراحل رشدبرنج
١ د 2 ۹ ۱۲ " طرل مي کشد تا ز دنه به كياة بللخ رشد كسد بسته به شر
eee ی رت ری را ناسل می فرنند: روینی, باروری .و رسیدن:
گونه های برنج را می توان به دو دسته تقسیم کرد: گونه های کوتاه مدت که در ۱۰۵ تا ۱۲۰ و گونه های بلند
1
مدت که در ۱۵۰ روز بالغ می شوند. تنوع ۱۲۰
صفحه 8:
Bele
جوائه زدن در برج زمانى رخ مى دهد كه ارا
برق لجرت sla as ony رتم از > حذب مقزار مشعصی از لب و .در معرض دماى حدوه
هی هر رگ ده ی نود ارین سا لز بثر ظلعر مى شود
.شود ريشه اولين بار از بذر خارج مى شود و سپس ساقه می شود
ew oH oy قاز
ريشه شووع می شود a al
she
همانطور که یاهچه همچنان رشد میکند.دوبرگ دیگر رشد می کند.برگ در ادام در حال توسعه در هر يك از 4-5 روز د
مرحلة روبشى در اواخر زمائى آغاز مى شود كه بنجه شروع مى شود. كه از ظهور اولين ينجه تا زمائى كه حداكثر تعداد بنجه ها رسيده ست. شرو
اتفاق مى افقد.
لله درن :يل ذلك زر للا ل ران لى كذ و لعدوداريس از تكلشت در حدود 07 روز پس از جونه زئيء رشد مى
fase
۶ گر مرا رش برج مرسله تلد سل مت أولين نشانه لين امت كه كيه برنج أمافه ورود.به مرحله توليد
مرحله وت شانن” تاميده مى شود بس از أن نوك تانحن در حال ظهور از ساقه ظاهر مى شود و همجن
كاملا قابل مشاهدء است. كل زدن يك روز يس از بايان كامل شروع مى شود همانطور كه كل ها باز مى شوثد. كردء هاى نها را بر رو
اتوائد دود روز ادامه يايد
مرحله ريزش
آخرین مرحله از مراحل رشد برئج؛ مرحله رسيدن در نام گلدهی شروع می
خوطه ورن ید دنل کود است و مي توق به مرحله های شیری» خمیره زرد وسبده و بلوغ تقسیم Syed ges kee
اكونه ها بين 618 1١ روز اوت است. وطوبت ثبر حت نأثر درجه حرارت قرار داوف در حدود ++ روز در مناطق كريري تا 34 روز در مناطق
صفحه 9:
Cage 1
رقم کاظمی بسیار با کیفیت و بسیار خوش خوراک است که در شهرستان صومعه سرا و فومن
دبعت 800و بس ار بست 017 رت امد
نم فاشمی 1
[برنج هاشمی نیز از سال ۱۳۷۸ کشت آن در گیلان و مازندران متداول شد. طول دانه آن کشیده و قلمی و رنگ تن سفید متملیل به كرم
leh CS js se eee ieee و مطبوع برنج ابراتى
رتم کوهسار
رف کرو ریا بقارم اس بارراين هر مناطق سردسیر و کوهستائی استان مازندران کشت میشبود لین رقم با
طول دوره رشند 1۵ روز از نشاکاری تا برداشت دارای میانگین عملکرد ۵ تن در هکتار است.
رقم شیرودی
آلدر سال ۱۳۸۰ رقم شیرودی در یک طرح تحقیقی ترویجی در؟ نقطه استان مازندران با ارقام دیگر مورد مقایسه قرار گرفت که بیشترین
عملکرد را نسبت به ارقام دیگر برنج داشته است. کیفیت مطلوب پنحت و مقاوم بودن اين رقم به آفات و بيمارىهاى مهم سبب شد كه
دارای عملکرد بیشتری نسبت به رقم های رایج منطقه در آن سال باشد و با نام پیشتهادی
رقم ساحل
a ساحل در سال ۱۳/۷ در لب یک طرح تحقیقی-ترویجی در مزاع برنجکارن مدای کشت و ارزیبی شد.لن رقم با دار بودن
ویژگیهای مطلوب مانند زودرسی ارتقاع کوتاهمقاومت خوب نسبت به پیماری بلاست و مقاومت نسبی به سایر آفات و بیماریها و
همجنين با توجه به سازگاری وسیع لين رقم در شاليزارهاى مازندران و ساير استان هاى برنجخيز كشور توانست در خودكفليى توليد برفج
داشته باك ابن رقم از تقار كيفيت ينامث و عطر و طعم نيز مطلوب أست.
ll فجر
للرقم فجر در سال 1.977 در مزارع برنج مازندران كشت و ارزيلبى شد. لين رقم از نظر کیفیت پخت و عطر و طعم خيلى نزديك به رقم
بومى طارم است.
ae
ن گیلان کشت میشود. طول دنه قبل
1 . رقم نعمت یکی از ارقام پرمحصول است که تحقیقات روی تن از سال ۱۳۱۶ در ایستگاه تحقیقات برنج آمل آغاز شد و پس از طی
cee lat) در سا 4۱۱۶ بآيان رید دز سالا ۱۷۶ به عتوان رقم نممت تامگذاری و معرفی شد که سطح زیر کشت
bral در مازتدران به. ay اختصاص هلده ست.
صفحه 10:
أرقو صدرى
abe pill از بهترين و مرظوبترين انواع برئج ايزانى استه اين برئج در استان كبلان كشت مىشود. الي أ دوا عط طلم و خايت بت بسياد
ا فيزآن بروننين موجود در دائه لين يرنج بالا است. طول دلنه خام برنج صدرى بيش از 7 ميلىمتر است كه بس از بندث به 17 ميلىمتر
میرسد.
0000 ان ار که جزو بنج های نی مرخوب اراتی است بشتر در گبلان و در شهرهای cay آستاه رنه لامیجا و
حونه لین شهرها کشت میشود. رنگ داهن سقبد ملیل به گرم است و طول دنه ام برنج دمسیاه 8/8 ميلى متر. طول ذلنه بنخته ل ١8/17 مبلى متر اس.
برنج میاه در نقایسه با بنج طارم یک پل پین تر از آن ترا
الرقم مم
ie ا )د اراس سذرى مرطوب ي کی مجسوب مشود که ات
STN eno
آرقم دم زرد
ا ela oy Meee مرفوب وبا فیت است و در اسان گیلان و ماطقی منچون رشت: لامیجان و کرحصفیان
كشت م شود
Br oe
أيكى ديكر از انواع برنج ابرلنى برنج حسن سرائى است. لبن تم در تلمشهر ستن مازندرن کشت مىشود كه از ارقام بسيار.با كيفيت و داراى بخخت و طعم
عالى است. مشخخصات ظاهرى أن شبيه طارم محلى و از عطر خخوبى ثيز برخوردار است.
رقم شاه پسند
انح شاه بسند يكى از اقا وم وا کت در مزا اسب
رد ما بهتر از بنج های پرمحصول مان برنج شیرودی است.
گیلان, ماطلق رشت و کوچصفهان کشت میشود: طول دانه خام ۳۶
بن دلثه نيز در بين ارقام محلى محسوب مىشود. طول دائه ام ابن رقم امیلی
انواع برنج wb
357 برنج طارم خود به تتهليى ارقام مخخلفى دارد همانند انواع صدرى از بهترين و مرغوبترين ارقم برنج با كيفيت محسوب مى شود كه مدا کشت لد
et اكلم ست بذ وم صقوى حمى موث و جلق شر وه طور كلى عکل هلق بان قلبی و رنگ لد سفيد متعايل به كرم ستد
بحت عللى و طم و خطر حوبي هلد برئج موسى طا. برح طلرم ديلماى كه ين رقم در برخي قاط غرب ملزندوان اند وهر
as ده سک شود مگ کوش زا رل در کشت مشود لپ که دیا
مازندران به خصوص فريدونكار كشت مى شود برنج اهلمى طارم. برئج سنك جوء برنج طارم ابر بنج ام محلی كه جزو ر كشتترين انوا
رج dag SOME ACE Ay سرة برعي لذ Bahan nm
صفحه 11:
the ae os ot
تج یز بکی از تیم هی قوع برع هی ابرتیاست که منا ریش در مناطق رشت: كوجصفهان و آستانه اشرفيه كيلا
در مازندران نيز كثشت مىشود. لين رفم از انواج مرغوب بنج و دارایعطر و بویمترسط است. همچنن رنک دنه آ کمی شفاف قر از انواع صدرى و
ارم أست. يكى از عصوصيات برز آن ی نوم و خوش خوراک مان يس أز بخدت است. به دليل فرم و شكل دلنه برج بينام بس از بحت ببه دلبل
اكه كشيدكى دانه برج طارم و صدرى را ندارد و تقرييا دنه كرد و كوتاه استه از بازار بسندى زيادى برخوردار نيست وميشتردر استان هلى شمالى
کقور معرف می شود
es
کی از رام برتم ly el بنج با کیت بومی که بشتر در مناطق كوهستانى اسبتان كيلان شامل هشتبر طوالش.» ماسال و آستارا كشت مى شود
Uh Sod gm oy نه ام أن 8/١ ووس از پهت ۹/۱۳ است. ده اه کرت جاق و خاصيت بزار سندی نکم ولى از ماندكارى بسيار
است. لين نوع بونج
أبرنج عنبربو از ارقام محلى و برنج با کییت استان لرستان است که در اصفهان و فارس و خوزستان نیز کشت می شود. این نوع برنج دارای کیفیت پخت
و طعم خرب است. همچنین از عظرقوی برخورداراست. طرل دنه یج ثبل از پشت ۱۳و پس از پشت 10۱۱ میلی مت است. له رقم عبریو کم
ریزش دارد و به ورس نیز کمی حساس است. متوسط عملکرد آن ۲۵۰۰ کیلوگرم در هکتار است.
آبرنج قصرالدشتی
البرئج قصرالدشتى يكى از ارقام بومىاستان فارس است که در منطقه كامفيروز به رقم كامفيروزى معروف است. طل دلنه خام ٩۵ و عرض دلنه 1/8
عيلى متر و نسبث مرول نکن 1*0 عطر دانه متوسط و لز عملكرد شلتوى يايين برخورفار اسه يعنى حدوة 59٠ ٠ كبلوكرم در هكتار. طول
دوره رشد اين رقم زیاد و حدود ۱۵۰ روز است.
راث Jb cl دانه خام ۷1 میلی مت و عرض آن 1 ملیمتر و نسبت.
چا بدر از تا بر ل به عرش ls Jyh asad OF pe a
den VA nd ر است.
رقم گرده
1 برئح كرده اين رقم اذ انواع برج ایرتی نود محلی آمل است و تسبت یه سرما مقاوم است.به همین دلیل پیشتر در مناطق کوهستانی کشت می شود
و مقاومت خوبی نسبت به قرلیط محیطی نامساعد دازد. با توجه به مناطق کشت لین رقم تحت عناوین مختلقی در روستاهای مازندران تامگذا
صفحه 12:
شرایط محیطی مناسب برای پرورش برنج
خاک لیمونی رسی بهترین و مناسبترین نوع خاك براى كشت برنج است
درا gales اى ارآن »و جرد امه حلی ریزو قطرآن حدوداً کمتر از ۰,۰۰۲ میلیمتراشت.
این خاک آب را به خود راه نداد از طرفی ريشه برنج هم به صورت سطحی وارد خاك مى شود
چسبندگی بین ذرات این خاک هم زیاداست. پس دقیقاًمناسب کشتهای غرقاییست.
ازجمله مزیتهای این خاک آن است که آهن, پتاس, منگنز و فسفر دارد.
جایگاه مواد غذایی موجود هم تقريباً بت و جابهجا نمیشود
این خحاک با توجه منطقهای که در آن موجوداست و البته میزان درصد مواد تشکیل دهنده رنگش فرق میکند.
صفحه 13:
سه مرحله اصلی توليدكياه
کاشت
داشت
پرداشت
صفحه 14:
مراحل کاشت
احداث خزانه
تاريخ كاشت
ررض کات
ميزان مصرف بذر
سم رب
آبيارى
صفحه 15:
اولین مرحله از مجموعه مراحل کشت پرنج, مرحله جواهدار کردن بذر برنج است. کشاورزان مقداری بذر از
سال قبل خود را در محلی خشک و مناسب و به دور از هرگونه جانور و موش به صورت رنج- محصول
شابریک خازافوشه نگهداری میکنند و در سال جدید با انجام عملیات مخصوص بذر پارسالی/را جوانهدار کرده
۱.هر مدت رشد نشاءها باید آب داخل خزانه را حداقل روزی یکی بأد جوانوز دي إماده كاشت در زمين (
ee ون برای تین مواه غفلیی خولنه از کودهای دلمی؛ iM و معلینی فسبت اه مساحت وله مورا
نظر استفاده کرد
۳-کودهای شیمبیی از بل اوره و سوپر فسفات هر کدام بهمیزان 8/7 کیلرگرم در هکتارمیتوان به سطع زان 1
۶-کود فسفره را قبل از کاشت بذر در خزانه به زمین میدهند.
۵-کود ازته را در دو مرحله. يكى قبل از کاشت و دیگری چند هفته یعد از کاشت پذر در خزائه به زمین میافزایند.
سعلفهای
۲ كترل زائه بدقت انجام كيرد نا مورد حمله آقانى از قبل يرنذكان: مكنس خزانه و غيرء قرار تكيرئد.
همجنين عارى از ييمارى مختلف باشد.
بايد مرتباً
وجين كرد و أز بين برد.
4-در صورت مشاهده تراكم علفهاى هرز و همجنين آفات و بيماريها بايد بطور مناسبى سطح خزانه را سمباشى نمود.
صفحه 16:
آأمرحله انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی
110 اك بذرها سرود 2١ ساتىمتر ركد تمودم.و هر بذر 4يا ذبرگ
اشت (اصطلاحاً به بذرهاى كاشته شده در
اصلى
eats Ue ses) tye Lan
ل كن ape بلید از زمين خولنه به آرامی و با دست کنده شده و برای کاشت به زین
برای کندن نشاءها از حزانه باید اوا
ده شوند,
آنها وارد نشود.
آاکاشت نشاء در زمین اصلی
لل تقال نشاء از خزانه به زمین اصلی برای
انجام عملیات کاشت را نشاهکاری میگویند. تشاءها به
کاشته شده و تعداد نشاءهایی که کنار هم قرار داده میشوند و همچنین فاصله هر دسته از نشاء از دستههای/[طرا
نشاءها بستگی دارد. در اصل فاصله کاشت نشاهءها بسته به نوع برنج متفاوت است. نشاء برنجهای پرمحصول)
ندا که محصول بیشتری میدهند با فاصله پیشتری از هم کاشته میشوند.
صفحه 17:
آآدر مراحل اولیهانتقال نشام هابه زمین اصلی, ارتفاع آب کرت ها بلید حدود هفت سانتی متر برای واریته های پا کوتاه و
۲ سانتی متر برای واریته های پا بلند (واریته مای محلی ) باشد تا ب به عنوان قیمی جهت جلوگ
های جوان که هنوز در خاک مستقر شده لند. باشد و همچنین از رشد علفهای هرز جلوگیری نماید. بعد از استقرار
در زمین اصلی ارتفاع لب تاثیری بر عملکرد برنج نخواهد داشت و همین که سطح کرتها غرق ب باشد کافی است. در
صورتی که جلبک ها در کرت ها ایجاد مزاحمت کنند می توان به تناوب لب کرت ها کرد تا جلبک ها از پین
پروند به شرط آنکه هر مرحله ( خشکاندن کرت ها) از یک شبانه روز تجاوز ننماید.
را قطع
آمراعل بنج زنی, آستنی (تشکیل حوشچه جوان) ر گل دادن از حساس نرین مراحل زندگی گیهبرنج ی لب می باشند
و لذا هركونه غفلت در آبيارى برنج در این مراحل. موجب عدم تلقیح دنه ها گشته و پوکی آنها را به همراه دارد
صفحه 18:
صفحه 19:
یزار از مهمترین عملیلتی است که باید در زراعت برنج بدقت انجام شود,چون برنج گیاهی است با تلاقى و بايد
ریشه ن هميشه در داحل آب قرار گیرد درغیر اینصورت محصول بعمل آمده خوب نخواهد
که کاشت بذر در حزلنه شروخ میشود تا اوانحر مرداد ماهکه زمان برداشت برنج است آبیاری بايد بطور مداوم انجام كيرد
آب مورد نیازتوسط کانالهای ری به مزارع برنج وارد میشود.
این مقدار لب باید در هنگام پنجه زنی, تشکیل پانیکول و هنگام گل دادن به اندازه کافی در اختیار گیاء قرار گیرد. اگر در
مرحله تشکیل پانیکول و گلدادن آب و رطوبت کافی در اختیار برنج قرار نگیرد تلقیح به خوبی انجام نشده و برنج بدست آمده
دارای عملکرد پائینی خواهد بود. زیرا در رطوبت کم دانههای گرده نمیتواند به تخمدان نفوذ نمایند و در
نمی گیرد.
ازحدود اواسط فروردین
صفحه 20:
علفهای هرز هر ساله و در هر زمانی اعم از قبل از کاشت. در زمان داشت و هنگام برداشت و بعد از آن وجود دارند.
مدیریت علفهای هرز به لحاظ میزبانی آفات. ! خورداراست.علف کش
جندمنظوره شالی پاک نقش بسزایی در نابودی علفهای پهن برگ, جگن ها وگراس ها داردبرای کنترل علفهای نازک برگ
علفکش پوماسوپرتوصیه میگردد
اده رقابتی از آب و موادغذایی از اهمیت بالا
لأمراحل داشت زمين اصلى
کودپائی
در مزرعه: بطور کلی تمامی ارقام (محلی و اصلاح شده) ۲۰ کیلوگرم کود اوره برای تولید یک تن شلتوک برنج باید مصرف
شود نوبت اول مصرف سرك كود اوره براى ارقام محلى درست قبل از وجين اول و نوبت دوم حدود ۳۰ روز پس از نشاکاری
است. به هنكام مصرف كود سرك اوره. ورودى و خروجى آب مزرعه بايد بسته بماند.
للمصرف كود فسفر:بطور كلى براى توليد هر من شلتوك ١9 كيلوكرم كود سوبرفسفات تريبل توصيه ميشود زمان مصرف
بتاسيمى (سولفات يا كلرور) حداقل بايد در دو نوبت مصرف شود.
صفحه 21:
1 آفت وبیماری عمده در زمینهای تحت :
باتوجه به آفات وبیماریهای گسترده برنج فقط به سه موردمهم که در زمینهای تحت ارت مشاهده شداشاره
oe
صفحه 22:
نت موبجب زره شدن شماى كلى مزرعه مبشودودرواقع بخشك شدن چواهمرکزی درمرسلهرویشی وبا سقیدشدن خوشه در مرح زابشی تا قاده اس
0 راهکارهای کنترل کرم ساقه خوار برنج
1 بهداشت زراعی
ل کنترل مکانیکی
0 كشت ارقام مقاوم
1 کنترل بیولوژیک
1
کنترل شیمیایی: گرانول پاشی
0 ل ار ترجه نی تا فل از برداشت محصول با توجهبه پیولوژی آفت و تداتعل نسل ۲ و ۳ از امولسیون
ديازينون ١ مقدار يك در هزار حداکثر دو ثوبت استفاده نمود
صفحه 23:
آآشیت بلایت
شکل به رنگ خاکستری تا سبز
لألكه هاى كرد. مستطيلى يا بيضى شكل به ر:
المديريت
الضدعفونى بذور
(ol
tee 5
آلودگی 1۲۰ از ساقه ها از قارچکش
تو اسيت نسبى ارقام برمحصول و هيبر شت بلايت در صورت آلوه'
5 8. ۱ یر در هکتار ۱ 7 پر م وتا لروی سجياشى ۱۰-۱۵ روز بعذ (ذو زمان ظهر
a : 4 0 مكار اسطاف كريد در صوريت La ef
اتیلت (1۲0 )ی به میزان ب
1 1
ارچ
صفحه 24:
تک رس تس رت دس کید
vig pee
ops eager رد دم
صفحه 25:
برداشت
| برداشت با روش مکانیزه زمانیکه ۰۷۸۰٩درصد دانه ها زرد رنگ شده اند انجام میشود