باغبانی و زراعت

مدیریت علف های هرز بقولات (نخود)

صفحه 1:
۱۳ tl Be ee) :استاددرس 0 0 ieee.)

صفحه 2:
بقولات(حبوبات) 0 ا ا ‎ee‏ 00 و 1803636 .هستند Fa 0 a eeu N kay Een y ure Ses Den ee utp es Panne PE ‏گونه لستدرلین‌خانواد. گیاهان علفی- درختچه لی- درختیو بادلارونده هستنده دار لومتابولیسم.‎ ‏شید نیتروژن لغبدار ای‌گر هکهایريشه ای‌حاوءبساکتر ی‌هایتستبیکسننده ازت [ ریژوبیوم.‎ oe Bees See ۳ ee لآذین‌نا محدود گاهیت فته به یکگل‌منفرد؛ گلها معمولادو جنسی» ‎cep vary eget = oor]‏ ۳7 کر از تظر شکل ‎nies) opr mey CD‏ 7 0 ۳ 0۳ ‏پسیوسته بسودم یکننار را تشکیل‌م‌دهد برجم طسو ‎ea‏ اي (تعدد ييوسته و يكعدد جدا ) .تكبرجه لئ تخمدانف وقانى»5خمكط 3 . در هر بسرچه »میوم معمولا نیام ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 3:
9 تقريبا عالم كير توده و سومين خانواده بزرك نهاندانكان است و در طيف وسيع از زيستكاه ها يافت ميشود جنس هاى عمده اين خانواده عبارتنند از : ( بيشتر از ©0006 كونه) گونه6000) ۱۱۵/090۲6۲2 )گونه )2200 ‎(Astragalus‏ O00 (4S( Crotalaria (dOOO4ai8 (Acacia SOO(#S) Mimosa

صفحه 4:
جدول 0- سطح زیر کشت »میزان تولید و متوسط عملکرد حبوبات کل میوبات. 5252-6 50 اتقود فرتكئ فشك عدس سویا يادام زميق يسور ‎ny‏ ‏۳۱۷۱ ‏۵۴ ‏۵۰ ‎ro‏ ‏۵۵ ‏9۵۳۵ (کیلوگرم هکتار) 0 ‏سس‎ ‎wee ‎10۷۴ ‎11 ‎۳ ‎ae ‎riers تولید کل اك 020 ‏مسرو‎ ‎EVP ‎crs ‎3 ‎۵۸ ‏رو‎ ‎۳۳۷۵ سطح زیر کشت ‎٠٠‏ هكتار) 20 سس 00 ‏كلع‎ ‎0 ‎En ‎Ft ایران محصول (كيلوكرم ‎cs‏ 7 va cs ‏عو‎ ‎a ‎۳ ‎7 تولید کل كك ay or Fa F 40 1 ‏قوع‎ ‎F2

صفحه 5:
0902 7 اذ رس اقتصادى ‎ewes See is‏ ۱ گندمیان در رتیه دوم قرار دارده از حبوبات ‏عنوان گوشت مردم فقیر نام برده شده که : ‎eae‏ 9 10 ‏کنند» دانه حبوبات با66- 0( درصد پروتا دارد ‎reas Ser \O meek cle lo Meee mrs Soe ‎cy‏ ا ل ‏كشورهاى عمده توليد كننده بترتيب عبارتنند از ‎fer ‏ال ا ا‎ EaC ery ‏: گیاهان با ارزش غذایی در این خانواده عبارتنداز ۱ ‏نخود. در بين حبوبات باسطح زير.كشت.0) ميليون هكتار..مقام سوم.را.دارا است (©©90در آسيا ‏به ویژه هند 0 ‏حبوبات در ايران: لرستان ©.©0 90 ؛ باختران ©.©0 70 ؛ آذرباييجان غربى ©. 8 ‎06.8 ‏الرباليجان شرفى 0.60 396 ؛ زنجان 70.09 90 » كردستان ©.6 90 » مركزى‎ ٠ % eK tN ‏ا‎ AE ola le Sh TO BT Le eS ERI) ‎ ‎7 ee ead ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 6:
ا ‎EE CCE EOC‏ ۱ بسیاری از گونه ها که ازت هوا را تثبیت میکنند مبنای تناوب را در محصولات زراعی تشکیل میدهند » گونه های زینتی زیادی از جمله ‎ECy‏ ا ا ‏نخود تسبیح بسیارسمی هستند. لگومها محتوی دامنه وسیعی از 500100 ‏لفلاتوكسين(جذبافلاتوكسينورلبطه لنبا سرطازجكو ) -1 ‏سيانوثنها (درلثر تجزيه به سيانيد تجزياه ميشوند كاه سمى -2 ‏هستند ) ©- ليجاد نفخ (در لكثر حبوبات) ‏لکنین‌ه (تجزیه گ لبول‌قرمز خون) -4 ‏مواد بازدارنده تربیسین(مانم ف عا لنانزيم هضم کنندم-5 ترييسيزدر لوزافعدم ميشوند ) ‎

صفحه 7:
۱ ‏ا‎ OL 1 550 اتقود سياه باق Bier errs rer ۳ ماش .نخود فزلكى. ‎aa) ell‏ ليه على 3 ‎ETN‏ ‏موقت او ايزو لوسین. ۳/۴ Oia ee ‏رم‎ ‎Dia ‎we ‎is ‎۳۴ ‎۴۳ ‎۳ a ‏ع7‎ 03 Ww ۵/۷ oy 7 WN w ۸ 7 ۳ ۸۷ 7 ۴/۷ we 7 a wv 00 VA on. ۵۳ 7 ey ‏قر‎ امتيونين ‏ سيستين فل آلانين ‏ تايروساع 3 ارع 7 3 0 0 ۸ ‎a‏ ‏7 ‏0 ‏2 ‏1 ‎oe‏ ۸ 1 0 0 11 7 7 ۳1 ” 3 ۳ i 3 a ۷/۵ ۳ «۵ ۵ ‏س‎ ‎we ‎۵ ‎rr ‎7a ‎7 00 07 7 0 0 00 on 7 9۳ 0 ۳ 0 و ve ‏سرع‎ ‏سم‎ ‎0 ‎ve ‎ve ‎00 ‎۳ ‎we ‎7 ‏ره‎ ‏ع7‎ تریپتوفن ny ND 00 11 Ay Ny Ny Nt 1 1 0 0 yo ‏عرع‎ ‎a ‎oe ‏ع‎ ‎00 ‎va ‎۷/۴ ‎we ‎os ‎۴ ‎0

صفحه 8:
: تثبیت ازت ‎Ree aes estate re Pcie‏ در شوت ازت دارند زیر ین میکرو من مستقيما كربوهيدرات مورد نياز خودرا ازكياه ميزبان دريافت ميدارند» درلكومهابطور متوسط حدود (00 90 از ازت مورد نياز آنها ازتثبيت ازتِ يدست ‎ACI‏ جفب شده ازخاک بر حمب شرایط 00006060 کلوگرم إد كودهاى نيتروزن فسفر و تلقيح ريزوبيوم در رشد نخود ديم 000 داد تلق 5 لم ‎ ‎ ‎ ‎ ‏با ا ار ا ا 0 3 ‎ ‏1 خر بل کی روت در میت بره ارام ازت و عملكرد دانه نخود داشتو كاربرد زياد كود نيتروزن اثر ‎omen Naber‏ ا ل 0 ‎Ppernye ery Meee R LCE Re Te BOUT TaD Dan eE nC TIRE Eny‏ ‏1 ران ذه نكر لجف كر كاه كم ‎ ‎ ‎

صفحه 9:
Gliga jo ckile نخود دررقابت با علفهاى هرز ضعيف بوده (بالاخص در اوايل فصل رشد ) وعلفهای هرز باشدت زیاد محصول آنرا کاهش میدهند ‎Vee‏ ‏همجنين زمينى كه قبل از نخود جمن كشت شده باشد » ازهرس زدن در 220 اسيزشدن بايد خوددارى كرد زيرا مانع كسترش ريشه ميشود ۱ 0-۴ برگی هرس زده شود ) ‎oo‏ رفوم ) گزارش داد که نخود برای مدت 000-636 روز بعدازکشت نیاز به كنترل علفهاى هرز دارد ودوباروجين در 900 و(0© روز يس از كشت ‎Peal nye Certs 7‏ ۱[ ا ‎eB‏ 9 ‎Mava-Poygonum-Lathrus- Portulaca- Solanum -‏ ‎Setaria - Sinapis -Veronica - Vicia - Achilea -‏ ‎Acroptilon- Amaranthus- Bromus- Centaurea-‏ ‎Cirsium- Convolvulus- Capsella- Chenopodium-‏ ‎Datura- Eruca-Glycyrrhizea‏

صفحه 10:

صفحه 11:
‎(Chick 720 0‏ 5 : خصوصيات عمو مى نخود كياه اس تّنانام علمى31181]:1011]11 اععاب ‎pes pea peas] bee)‏ ا ‎POI‏ ‏درمناطق گرمسیر ونیمه گرمسیرآسی.۳ ۸ امریکا 7.۲ اروپا( کشور هندوستان با ۸۰-۷۰ درصد سطح زیر کشت مقام اول را داراست ) متوسط عملکرد جهانی ۶۵۰ كيلو كرم درهكتار» كشت آن درايران در اكثر استانها ‎ ‎ ‎ ‏هزارتن است ءنخود به آب وهواى كرم ونيمه + سازكار است وسرماراتا 4 - درجه تحمل ميكند

صفحه 12:
Ee ease eee ae Ae ‏ا‎ Sr ori ert a ree ears ‏سفيد كرم » قهوه اى وسياه » ساقه آن مستقيم »منشعبءاستوانه اى ويرزدار‎ ‏است,ب ركهاى آن داراى غدد مترشحه هستند كه اسيدماليكك واسيداكزاليكك از‎ آن ترشح میشود که خاصیت دارویی دارند.نخود دارای دوتیپ زمستانه وبهاره بود كة" تيب زمْسَتانة َارَاىَ 3انة هاى رَيَرْوَتِيَبَ بهَارَة دَارَاىَ 3انة هَايَ رشت ن گیاه به خا کهای شوروقلیایی بسیارحساس است ودر شوری حدود

صفحه 13:
گرده افشانی درنخود نخود گیاهی است تقریبا خود گشن که گلهاحالت پروانه ‎ETC Se Oa serene ene)‏ حشرات بویژه زنبورعسل میباشد که گلب رگ درفش بعنوان جلب کننده ودوبال بعنوان سکوی فرود برای حشرات ما آید گلب رگهای ناوی را که پرچم وبرچه هارااحاطه کرده اند می فشارد کهاین عمل موجب تماس پرچمها و کلاله . هاباسطح شکمی حشره میشود

صفحه 14:
۶ ۳ عزره-ورس الاك لكك سر درصد درضد 535 درم درضد. درد (ls A 05 ‏(در صد‎ نس سا ۳/۷ ‎Woo‏ ‏00 ‎Kye‏ ‏0

صفحه 15:
: كنترل علفهاى هرز درنخود رو برزسال اسر نترد بوده رنترد به ترابى تادر بد رثات موترباعلفهای قرز ئيس إنئيست لذا هدف از كنترل بايد اين باشدكه تعادل بين علف هرز وكياه زراعى را به نفع كياه زراعى بيش برد وا بايد أز روشهاى مختلف كنترل (كنترل تلفيقى ) استفاده نمود . تاتارى وعباسى در مزرعه دانشكاه فردوسى بررسى بهترين تراكم مختلف كشت مخلوط زيره سبز ونخود را باتاكيد بر كنترل علفهاى هرز انجام داده ا 1 مخلوط اثر معني دترى با كشت خالص نداشت أما زيره در تراكم 0 بوته در متر مربع زيره همراه با 6) بوته در مترمربع نخود ا ال ل ا ا ا ین اثر مستقیم مثبت بر ۱ 0

صفحه 16:
1 ae ey 0- کاهش علفهای هرز ©- كاهش استفاده از منابع موجودبوسيله علفهاى هرزمتل تاخيردركاشت 9- شیفت دادن علفهای هرزبدخیم بسمت علفهای هرز کم خر <- حفظ محیط زیست ©- حفظ دشمنان طببعى ومساعدكردن محيط براى ازدياد آنها

صفحه 17:
cultural 615 mechanica|ssix. ‏عیدوت‎ ةا

صفحه 18:
:راههای مبارزه ie eee see Fe eee Oey OPEN Ios UNO Pe reas ‏ا‎ ayy ‏کشت به موقع استفاده از کولتیواتور قبل از سبز شدن » مصرف بذر‎ ‏تميز » استفاده بموقع ازكود شيميايى » تناوب زراعى‎ » 90 : روشهای‌مکانیکی-2 تقریبا در تمام نقاط دنیا در زراعت نخود وجین با دست ازروشهای بسيار معمول است كه درصوررت دو بار وجين بادست و 1

صفحه 19:
تناوب زراعی ‎SasV BBR Ye eL TDCI ee v= em TE‏ ۱۳ هرز و ‎eryer st Ss‏ ری ار 5 ایجاد فرصت بای تجدید و حفظ منایع ‎reese ere er‏ ۱ ا ا ** تناوب زراعى شرايط را براى تناوب در كاربرد علفكشها مهيا كرده و ‎By ey‏ ل ا 0

صفحه 20:
طراحی تناوب زراعی و مزرعه طراحى شود ‎Bit <‏ غذایی حیوانات اهلی مدیرریت نیمروی کار گری ‏** گیاء زراعیی که قبلا کشت شده 0101000 **فشار بيمارىها و حشرات ا ال نوع خاك 20100 ‎٠‏ © كياهان يوشقى ‎me roms‏ قروش كاه زراعى ‎PCr ee ‏نامه مدیریت عناصس طذایی‎ * ‎0 Cie ۳ ‏**پذر قابل دسترس‎ ‏فر‌سایش و مشکلات مربوط به وضعیت‎ ens * rote

صفحه 21:
گیاهان حفه کننده بهاره پتاسیل خوبی بررای کنتررل علفهای هرز دارند. گیاهان حفه کننده گیاهان پوششی ویخه‌ای هستند که قادرند بذون بهره كيررى از علنكشهاء علفهاى هرز را كنترل 2 0 دهیود کمتیسلت ان شهند . در تحقیقی چند گونه یکساله ‎.yellow mustard , Berseem clover‏ پتانسیل متفاوتی بای ۳ علفهای هرز نشان دادند. مینزان كنترل علفهاى همرز توسط آنها بين 70-9 ودر ذرت ‎Be‏ ‏سويا بود.

صفحه 22:
چاودار یکی از مهمترین و منیدترین گیاهان پوششی آللوپات است که مقاوع به سرا بوده وتقرریبا در همه جا قابلیت رویش دارد. بقایای چاودار دارای مقادیم بسیار زیادی مواد آللویاتیک می‌باشد که وقتی در سطح رز ۱ بذور رین علفهای هرز جلووگیرری می‌کند که این ممانعت از جوانه‌زنیء ‎Sen LOS TO TS PIT ST en tem‏ 1 درون خاك مدفون شودءتاثيس آن بس روى جوانهزنى بذور علفهاى هرز كاهش مىيابد.

صفحه 23:
OPS aS) ل ل ‎Abe fy ero NY‏ تراکم گیاه زراعی» تنوع»و توزیع فضایی و انتخاب مناسب گونه‌ها ‎ICSE Ie seSy CSE)‏ تدا ‎Bees‏ رد مطالعات نشان داده كه كاهش فاصله رديفهاى كث كشت و اضزايش تراکم گیاه زراعی» بیوماس ا ل ا را از طرریق کاهش نور قابل دسترس در زیر کانوپی» کاهش می‌دهند. به همین ترتیب ارقام سریعارشد زراعی نیز قدرت رقابتی بالایی نسبت به گیاهان هرز خواهند داشت.

صفحه 24:
Abutilon theophrasti Colletotrichum coccodes

صفحه 25:
:كنترل بيولوزيك تعريف:استفاده از موجودات زنده براى كنتر ل و كاهش جمعيت علفهاى هرز ‎ere ee ee ye ec eee een‏ ل م DP et SEE Ops Heer eD) COD Ma eS BOB) Bee Wee SETS See TO SOE 1۳ foneca cect wp seem Trey) ‏رسيده واين عامل جزئى از محيط شده وسالها باقى ميماند.‎ ©- روش علفكش زيستى : در اين روش عامل بيولوزيك درغلظت بالاوارد ‎rere nee tar‏ 300 ار ‎CID‏ ‏از عوامل بومی استفاده میشود ازقبیل خودداری ازسمپاشی درمراحل حساس فعالیت عامل بیولوژیک .فراهم کردن شرایط محیطی مناسب برای عامل بيولوزيك

صفحه 26:
ویژگیهای عامل بیولوژیک: 0)- منو فاژو اختصاصی عمل کند ‎RW RE RE GD Ete EE LSS EVO)‏ 3- توان خسارت جدى به علف هرز را داشته باشد <- تكثيروتحرك أن زياد باشد ۰ خجمعیت|آن د هدام باشه

صفحه 27:
کنترل بیولوژیک علفهای هرز: اساس ‎MEDD Narco tesa‏ را دور افتاده باشد ‏©- براى تغذيه ازعلفهاى هرزبايد دشمنان طبيعى رابه منطقه وارد كردءدراين جريان انكلهانبايدهمراه دشمنان وارد شوندتامانع كار آنها كردند ‏0 ‏كنترل كنندكى آنها در زيستكاههايشان انجام شده باشد. ‏- جایی که علف هرز ارتباط نزدیک باگیاه زراعى دارد انتخاب ‎Fer EEN TOS Teen‏

صفحه 28:

صفحه 29:
:مبارزم شیمیایی-5 ‎Pe Ne Ne eee ee ee‏ ا كن های6 - ۳0 توسط دلقندی و نوروززاده با علف کش های مختلف بعمل آمد علفکشهای مورداستفاده عبارتند بودند از: مرلین ) ايزو كسافلوتل ) در دو سطح (00© و (0© كرم در هكتار )به دو صورت قبل از سبز شدن و بعد از سبز شدن (مرحله ©-20 برگی نخود) علفکش لنتاگران (پیریدیت)به میزان 8 لیتر در هکتار بعد از سبز شدن ( در مرحله ©-*)بركى نخود ).علاوه بر اين مقادير (6*0 كرم مرلين و 0/©ليتر نيز بصورت مخلوط مورد أستفاده قرار كرفت . تيمارهاى شاهد نيز عبارت بودند آز عدم كنترل تمام فصل كنترل تمام فصل و كنترل علفهاى هرز بعد از ‎eet She kOe)‏ نشان داد كه مخلوط علفكشهاى لنتاكران و مرلين بهترين تاثير را روى كنترل علفهاى هرز و .افزايش عملكرد داشت ‎

صفحه 30:
مهمترين علفكشهاى مورد استفاده درنخود نام علفکش مقدار مصرف توضيحات (ليتر) 5300 محلول 2- پیش ازکاشت یاییش از رویش یا پس از برداشت 5 درصد پاراکوات ‎ey‏ ی كند پایریدیت(لنتاگران) 25 بلافاصله يس رويشى برايكنترل بهن بركها , تماسى است ۳۱۳۰ تری فلورلین ‎eee‏ ۱ آثال قلورالين بحسب و بذر یگ تادو هفته پس از سمپاشی. لینورون 3 تماس بيدا كند ‎a‏ برچسب ممکن است موجب گیاه سوزی در برخی ارقام شود ‎OD a a ee ea Nee Nees a Recon Da seca)‏ ل

صفحه 31:
سیر قنوکساپروپ مهمترين علفكشهاى مورد استفاده درنخود مقدار مصرف (ليتر) ey تس ا 0 تود ا مر انخود ار انخود

صفحه 32:
:ٍکنترل تلفیقی به منظور انتخاب روش مناسب كنترل علفهاى هرز درزراعت نخود ديم درايستكاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه آزمایشی بصورت کرتهای دوبارخردشده درقلب ‎n cea ELISHA CIEE‏ 1 اجراشد در پاییر عملیات خاكوررى دردو عمق سطحى وعميق انجام ودر ار ا مر هرزجهار روش وجين دستى كنترل شيميايى » كنترل مكانيكى وبدون كنترل علفهاى ا ا ‎erie‏ ‎ne‏ رک ما زک ی زب رن درسطلوح فاکتورهای عمق شخم وفاصله خطوط کشت ازنظر: عملکرددانه اختلاف معنی دآزی وجود نداشت ولی استفاده ازشخم سطحی وانتخاب فاصله خطوط 9 ‎en ree‏ 2 7 ‎Rane ۳ tes evi aly =i cup,‏ كنترل علف هرز درسطح احتمال 9001 اختلاف معنى [دار مشاهده ‎Ri‏ ‏1-0000 ل 0 ‎err‏ ‏ا 7 کر ‎ree Se Us ys‏ rahe Sees iy) silane Clay ete apactyy beg

صفحه 33:
سیم ۱ ميرشكارى بهرلم »علفهاىهرز ومديريسلنها © 036 »دلنشكام آزادلسلامى- 2 »تبریز ار 097060 -3 ۹ ۱ ‏ا ا‎ ete oar Lae RRP ENE (oO LUS BUDE NOT Eure ep eC ep Mn ES un] ۳ کر ۱ چکیدم مقا-اهاولین همایش‌ملی‌حبوبات* 90 ۰ دانشگام فردوسی‌مشهد -7 قربانى كنترلبيولوزيكطفهاىهوزء ياياننامه دكترا -8

صفحه 34:
0 1-www.plant profile cicer arietinum 2- www.Columbia Encvclopedia article about cicer arietinum 3-www.M.M.P.N.D -sorting cicer names 4- www. Cicer arietinum -plant for a future data base ‏العا عل‎

صفحه 35:
در بایان از توجه شما اس سباسکدار ی می نمایم

مدیریت علفهای هرزبقوالت (نخود) :استاددرس آقای دکتر بازوبندی :ارائه دهنده محمد آدینه ای بقوالت(حبوبات) راسته :Fabales دارای 4خانواده بوده که دو خانواده مهم در این راسته خانواده های poligonaceaeو . fabaceaeهستند خانواده Fabaceae اینخانواده ی کیاز متنوع ت رین ت یره جداگ لبرگب وده ک ه مشتملب ر 750جنسو: 2000 گونه استدراینخانواده گ یاهانعلفی -درختچه ای– درختیو ب ا الرونده هستند ،دارایمتابولیسم ش دید ن یتروژن ،اغلبدارایگ رهکهایریشه ایحاویب اک تریهایت ثبیتک ننده ازت ( ریزوبیوم ک رچه ایدارایگ وشواره ، ) ،اغلبدارایآ لکا لویید ،ب رگ ها معموال متناوبمرک بت ا ت ب گ لآذینن ا محدود گ اهیت حلیلرفته ب ه ی کگ لمنفرد ،گ لها معموال دو جنسی ،ک اسبرگ ها معموال 5عدد جدا تا پ یوسته ،گ لبرگ ها معموال 5عدد ،گ لبرگب یرونیاز ن ظر ش کل واندازه ب ا ب قیه متفاوتب وده و ی کدرفشرا ب وجود میآورد ،دو گ لبرگپ ایینیب هم ک او را ت شکیلمیدهند .پ رچم ها معموال 10عدد عموما دیا د ل فوس پ یوسته ب وده ی ن ک ا ب یشتر ی ت خمدانف وقانی،ت خمکها ی ی ک رچه ا ، (9عدد پ یوسته و ی کعدد جدا ) ،ت ب .در هر ب رچه ،میوه معموال ن یام پراکنش تقریبا عالم گیر توده و سومین خانواده بزرگ نهاندانگان است و در طیف وسیع از زیستگاه ها یافت میشود جنس های عمده این خانواده عبارتنند از ( :بیشتر از 005گونه) ( Indigoferaگونه )700 گونه(2000 (Astragalus ( Crotalariaگونه) 600 گونه(1000 (Acacia ) Mimosaگونه)500 جدول -1سطح زیر کشت ،میزان تولید و متوسط عملکرد حبوبات نوع محصول کل حبوبات لوبیا خشک باقال خشک نخود فرنگی خشک نخود عدس سویا بادام زمینی ایران دنیا سطح زیر کشت ( 1000هکتار) محصول (کیلوگرم هکتار) تولید کل ( 1000تن) سطح زیر کشت ( 1000هکتار) محصول (کیلوگرم هکتار) تولید کل ( 1000تن) 68536 27332 3271 9854 8650 3087 54651 19535 797 568 1443 1574 671 812 1690 1165 54654 15533 4720 15505 5803 2508 92333 22752 ‏F 569 ‏F 235 ‏F 76 ‏F 115 ‏F 110 ‏F50 ‏F4 679 780 690 694 462 1868 1952 ‏F 288 ‏F 184 ‏F 53 ‏F 80 ‏F 51 ‏F 93 ‏F2 :ارزش اقتصادی از نظر ارزش اقتصادی خانواده بقوالت بعد از خانواده گندمیان در رتبه دوم قرار دارد ،از حبوبات به عنوان گوشت مردم فقیر نام برده شده که مردم به عنوان جایگزین گوشت از آن استفاده می کنند ،دانه حبوبات با 32 -18درصد پروتئین نقش مهمی در تامین پروتئین مورد نیاز انسان دارد میزان حبوبات در سال 1988طبق آمار :FAOدر کل جهان میلیونهکتار 54.6 ،میلیونت ن68.5 :کشورهای عمده تولید کننده بترتیب عبارتنند از هندوستان -شوروی سابق -چین -برزیل-ترکیه-نیجریه-مکزیک-آمریکا-فرانسه-اتیوپی :گیاهان با ارزش غذایی در این خانواده عبارتنداز .بادام زمینی ،سویا ،نخود ،لوبیا ،عدس ،نخودسبز ،نخودکفتری ،تمرهندی نخود در بین حبوبات باسطح زیر کشت 11میلیون هکتار مقام سوم را دارا است (%85در آسیا به ویژه هند وستان) حبوبات در ایران :لرستان ، % 18.5باختران ، % 18.3آذرباییجان غربی 13.3 ، %آذرباییجان شرقی ، % 8.8زنجان ، % 7.6کردستان ، % 5.6مرکزی 4.3 ، % %فارس ، % 3.7خراسان بزرگ ، % 3.6خوزستان ، % 3.4سایر 13.8 :سایر خصوصیات تعدادی از گونه ها ازجمله یونجه وشبدر جزء گیاهان مهم علوفه ای هستند ، بسیاری از گونه ها که ازت هوا را تثبیت میکنند مبنای تناوب را در محصوالت زراعی تشکیل میدهند ،گونه های زینتی زیادی ازجمله هقاقیا وگل طاوسی دراین خانواده وجوددارد .چندین جنس ازجمله نخود تسبیح بسیارسمی هستند .لگومها محتوی دامنه وسیعی از :ترکیبات سمی نیز هستند افالتوک سین(جذبافالتوک سینورابطه آنب ا س رطانجگر ) 1- س یانوژنها (دراثر ت جزیه ب ه س یانید ت جزیه میشوند ک ه س می 2- هستند ) -3ایجاد ن فخ (در اک ثر حبوبات) ل کتینها (ت جزیه گ لبولق رمز خون) 4- مواد ب ازدارنده ت ریپسین(مانع ف ع ا لیتآنزیم هضم ک ننده 5- ت ریپسیندر ل وزا لمع ده میشوند ) جدول - 2ترکیبات اسید آمینه ضروری در برخی حبوبات (برحسب گرم در 16گرم نیتروژن) توسط فائو نوع محصول ن0خود معمولی نخود سیاه باقال لوبیا چشم بلبلی لوبیا معمولی عدس ماش نخود فرنگی بادام زمینی لپه هندی سویا طرح درجه بندی موقت فائو ایزو لوسین 3/4 0/4 4/4 8/3 2/4 3/4 6/3 3/4 4/3 1/3 5/4 0/4 لوسین 8/7 1/7 5/7 0/7 6/7 6/7 1/7 8/6 4/6 3/6 8/7 0/7 السین 4/7 5/6 8/6 8/6 2/7 2/7 1/8 5/7 5/3 7/7 4/6 5/5 متیونین سیستین فنل آالنین تایروسای ن تریئونین 4/1 7/0 0/1 2/1 1/1 8/0 5/0 9/0 2/1 5/0 3/1 5/3 0/1 8/0 2/1 1/1 8/0 9/0 7/0 1/1 2/1 0/1 3/1 5/3 6/6 3/4 7/5 2/5 2/5 2/5 9/4 6/4 0/5 3/8 9/4 0/6 4/3 3/ 9/2 6/2 5/2 3/3 5/2 7/2 9/3 0/2 1/3 0/6 7/3 4/3 8/3 6/3 0/4 0/4 3/3 1/4 6/2 9/2 9/3 0/4 تریپتوفن والین ‏ND ‏ND ‏ND 1/1 ‏ND ‏ND ‏ND ‏ND 0/1 ‏ND 3/1 0/1 9/5 4/4 5/4 5/4 6/4 0/5 1/4 7/4 2/4 6/3 8/4 0/5 :تثبیت ازت سیستمهای همزستی بیشترین توانایی را در تثبیت ازت دارند زیرا این میکروارگانیزمها مستقیما کربوهیدرات مورد نیاز خودرا ازگیاه میزبان دریافت میدارند، درلگومهابطور متوسط حدود % 70از ازت مورد نیاز آنها ازتثبیت ازت بدست می آید ،مقدار ازت جذب شده ازخاک بر حسب شرایط 200-60کیلوگرم میباشد .محمودی کاربرد کودهای نیتروژن فسفر و تلقیح ریزوبیوم در رشد نخود دیم را بررسی کردنتایج نشان داد تلقیح ریزوبیوم در مقایسه با عدم تلقیح اثر مثبت در تثبیت بیولوژیکی ازت داشت .تلقیح ریزوبیوم نه تنها موجب افزایش غده های موثر ریشه ای گردید بلکه عملکرد دانه را نیز افزایش داد .کاربرد کود نیتروژن اثر منفی روی غده های موثر ریشه ای داشت اما در مقایسه با تلقیح ریزوبیوم اثر بیشتری در بهبود عملکرد دانه نخود بجای گذاشت .تلقیح ریزوبیوم به همراه فسفر در مقایسه باتیمار مصرف فسفر و تیمار بدون فسفر نقش بیشتری در افزایش غده های موثر ریشه ای داشت .نتایج نشان داد تلقیح ریزوبیوم اثر مثبت در افزایش تثبیت بیولوژیکی ازت و عملکرد دانه نخود داشته و کاربرد زیاد کود نیتروژن اثر بخشی تلقیح را کاهش داده است .بررسی های دیگر نشان داد در تیمار های با تلقیح ریزوبیوم در مقایسه با تیمار های مصرف کود ازته درصد خسارت هلیوتیس و .آگروتیس به نحو چشم گیری کاهش یافته است علفهای هرز حبوبات نخود دررقابت با علفهای هرز ضعیف بوده (باالخص در اوایل فصل رشد ) وعلفهای هرز باشدت زیاد محصول آنرا کاهش میدهند (باالخص خارلته ) همچنین زمینی که قبل از نخود چمن کشت شده باشد ،ازهرس زدن در فاصله کاشت تاسبزشدن باید خودداری کرد زیرا مانع گسترش ریشه میشود ( درفاصله 6-4برگی هرس زده شود ) بان ( ) 1982گزارش داد که نخود برای مدت 60-45روز بعدازکشت نیاز به کنترل علفهای هرز دارد ودوباروجین در 30و 60روز پس از کشت بهترین نتیجه را خواهدداد :بطر کلی علفهای هرز حبوبات عبارتنداز – Mava-Poygonum-Lathrus- Portulaca- Solanum – Setaria – Sinapis –Veronica – Vicia – Achilea ‏Acroptilon- Amaranthus- Bromus- CentaureaCirsium- Convolvulus- Capsella- ChenopodiumDatura- Eruca-Glycyrrhizea نخود Chickpea ن خود)(Chick pea :خصوصیات عمومی است انام علمیCicer arietinum ن خود گ یاهی ب منشانخود نواحی هیماالیا درهندوستان میباشد % 90 ،آن درمناطق گرمسیر ونیمه گرمسیرآسیا % 3،امریکا% 2، اروپا(کشور هندوستان با 80- 70درصد سطح زیر کشت مقام اول را داراست ) متوسط عملکرد جهانی 650 کیلوگرم درهکتار،کشت آن درایران در اکثر استانها پراکندگی دارد،ساالنه میزان تولید آن درایران حدود 40 هزارتن است ،نخود به آب وهوای گرم ونیمه خشک سازگار است وسرماراتا – 9درجه تحمل میکند گیاهشناسی نخودگیاهی است یکساله با ارتفاع 60 – 20سانتیمتر دارای ریشه قوی وگسترش یافته ،برگهامرکب،برچه هابیضوی،میوه نیام،دانه آن به رنگهای مختلف سفید،کرم ،قهوه ای وسیاه ،ساقه آن مستقیم ،منشعب،استوانه ای وپرزدار است،برگهای آن دارای غدد مترشحه هستندکه اسیدمالیک واسیداگزالیک از آن ترشح میشودکه خاصیت دارویی دارند،نخود دارای دوتیپ زمستانه وبهاره بوده که تیپ زمستانه دارای دانه های ریزوتیپ بهاره دارای دانه های درشت میباشد،این گیاه به خاکهای شوروقلیایی بسیارحساس است ودر شوری حدود 10.میلی موس % 55عملکرد آن کاهش مییابد گرده افشانی درنخود نخودگیاهی است تقریبا خودگشن که گلهاحالت پروانه آسادارندکه این یک مکانیزم تکاملی درگیاه برای جلب حشرات بویژه زنبورعسل میباشد که گلبرگ درفش بعنوان جلب کننده ودوبال بعنوان سکوی فرود برای حشرات عمل میکنند ،وقتی زنبور روی گل فرود می آیدگلبرگهای ناوی را که پرچم وبرچه هارااحاطه کرده اند می فشاردکهاین عمل موجب تماس پرچمها وکالله .هاباسطح شکمی حشره میشود جدول -3ارزش غذای نخود (درصد گرم دانه) انرژی آب پروتئین کربوهیدرات چربی سلولز مواد معدنی 358 11 1/21-1/17 2/61 3/5-5/4 9/4-9/3 9/2-7/2 کالری درصد درصد درصد درصد درصد درصد فسفر کلسیم آهن ویتامین آ ویتامین ب تیامین نیاسین ویتامین ث 437 149 2/7 300 18/0 4/0 6/1 5 میلیگرم میلیگرم میلیگرم واحد بین اللملی میلیگرم میلیگرم میلیگرم میلیگرم :کنترل علفهای هرز درنخود علفهای هرزمشکل اساسی نخود بوده ونخود به تنهایی قادر به رقابت موثرباعلفهای هرزنیست لذا هدف از کنترل باید این باشدکه تعادل بین علف هرز وگیاه زراعی را به نفع گیاه زراعی پیش برد وا باید از روشهای مختلف کنترل (کنترل تلفیقی ) استفاده نمود .تاتاری وعباسی در مزرعه دانشگاه فردوسی بررسی بهترین تراکم مختلف کشت مخلوط زیره سبز ونخود را باتاکید بر کنترل علفهای هرز انجام داده وبه این نتیجه رسیدند که نخود درهیچ تراکمی از کشت مخلوط اثر معنی دتری با کشت خالص نداشت اما زیره در تراکم 90بوته در متر مربع زیره همراه با 15بوته در مترمربع نخود بیشترین اثر مثبت را داشته است همچنین به این نتیجه رسیدند که بیشترین اثر مستقیم مثبت بر عملکرد توسط تعداد غالف در گیاه .ودر شرایط کنترل علفهای هرز میباشد اهداف کلی مدیریت علفهای هرز: -1کاهش علفهای هرز -2کاهش استفاده از منابع موجودبوسیله علفهای هرزمثل تاخیردرکاشت -3شیفت دادن علفهای هرزبدخیم بسمت علفهای هرز کم خطر -4حفظ محیط زیست -5حفظ دشمنان طببعی ومساعدکردن محیط برای ازدیاد آنها راههاي مبارزه زراعي cultural ‏ كانيكيmechanical م كانيكي ‏ يمياييchemical ش يمياي ي ‏ ب يولوژيكي biological ‏ :راههای مبارزه :روشهایزراعی1- ،رعایت بهداشت و اصول به زراعی ،آماده سازی مناسب زمین کشت به موقع ،استفاده از کولتیواتور قبل از سبز شدن ،مصرف بذر ،تمیز ،استفاده بموقع ازکود شیمیایی ،تناوب زراعی ،کشت مخلوط :روشهایمکانیکی2- تقریبا در تمام نقاط دنیا در زراعت نخود وجین با دست ازروشهای بسیار معمول است که درصوررت دو بار وجین بادست اکثر .علفهای هرز کنترل میشوند تناوب زراعي يك استراتژي مهم براي يك برنامه منطقي و دراز مدت كنترل علف‌هاي هرز صرفنظر از سيستم‌هاي شخم ،تناوب زراعي معموال بهترين روش مديريت باعث شكسته شدن سيكل زندگي حشرات ،بيماري‌ها و علف هاي هرز ايجاد فرصت براي تجديد و حفظ منابع بهبود ساختار بستر بذر ،افزايش موادآلي خاك شده و در صورت وجود در تناوب باعث افزايش نيتروژن خاك ،باعث افزايش عملكرد لگوم تناوب زراعي شرايط را براي تناوب در كاربرد علف‌كشها مهيا كرده و بروز مقاومت به علف‌كش‌ها را در علف‌هاي هرز به تاخير مي‌اندازد طراحي تناوب زراعي مي‌بايستي متناسب با مديريت هر مزرعه طراحي شود نياز غذايي حيوانات اهلي ‏مديريت نيروي كارگري ‏گياه زراعيي كه قبال كشت شده ‏ برنامه كنترلي علف‌هاي هرز ‏ حشرات و ‌ها ي بيمار فشار نوع و خانواده علف‌كشي كه ‏نوع خاك قبال استفاده شده گياهان پوششي وضعيت بازار فروش گياه زراعي مديريت‌هاي فصل جاري برنامه مديريت عناصر غذايي تجهيزات قابل دسترس ‏بذر قابل دسترس كنترل فرسايش و مشكالت مربوط به وضعيت خاك گياهان پوششي گياهان خف ه كننده بهاره پتاس يل خوب ي براي كنترل علفهاي هرز دارند .گياهان خف ه كننده گياهان پوشش ي ويژه‌اي هس تند ك ه قادرن د بدون بهره گيري از علفكشه ا ،علفهاي هرز را كنترل كنند .اي ن گياهان قادرن د فرس ايش خاك را كاه ش داده و باع ث بهبود كيفي ت آ ن شوند .در تحقيق ي چن د گون ه يكس اله Berseem cloverو ، yellow mustard پتانس يل متفاوت ي براي كنترل علفهاي هرز نشان دادند .ميزان كنترل علفهاي هرز توس ط آنه ا بي ن %20-90و در ذرت بهت ر از سويا بود. گياهان پوششي چاودار يك ي از مهمتري ن و مفيدتري ن گياهان پوشش ي آللوپات اس ت ك ه مقاوم به سرما بوده وتقريبا در همه جا قابليت رويش دارد .بقاياي چاودار داراي مقادي ر بس يار زيادي مواد آللوپاتي ك مي‌باش د ك ه وقت ي در س طح خاك ره ا مي‌شود ،اي ن مواد ب ه درون خاك شس ته شده و از جوانه‌زني بذور ري ز علفهاي هرز جلوگيري مي‌كندك ه اي ن ممانع ت از جوانه‌زن ي، 30-60روز موثر واقع مي‌شود كه البته اگر بقاياي چاودار با شخم به درون خاك مدفون شود،تاثي ر آ ن بر روي جوانه‌زن ي بذور علفهاي هرز كاهش مي‌يابد. الگوي كشت اصالح الگوي كشت نيز يكي از اجزا IWMبحساب مي‌آيد. تراكم گياه زراعي ،تنوع،و توزيع فضايي و انتخاب مناسب گونه‌ها و ارقام زراعي مي‌تواند بر رشد گياهان هرز تاثير بگذارد .مثال مطالعات نشان داده كه كاهش فاصله رديفهاي كشت و افزايش تراكم گياه زراعي ،بيوماس گياهان هرزي را كه ديرتر مي‌رويند را از طريق كاهش نور قابل دسترس در زير كانوپي ،كاهش مي‌دهند .به همين ترتيب ارقام سريع‌الرشد زراعي نيز قدرت رقابتي بااليي نسبت به گياهان هرز خواهند داشت. مبارزه بيولوژيكي Abutilon theophrasti Colletotrichum coccodes :کنترل بیولوژیک تعریف:استفاده از موجودات زنده برای کنتر ل و کاهش جمعیت علفهای هرز مورد نظر درحالیکه این موجودات برروی گیاه هدف اثری نداشته باشند. روشهای کنترل بیولوژیک علفهای هرز: -1روش کالسیک :دراین روش دشمن طبیعی راازمحل بومی علف هرز جمع آوری ودر محیط رها میکنیم ،جمعیت آفت وعامل بیولوژیک به تعادل رسیده واین عامل جزئی از محیط شده وسالها باقی میماند. -2روش علفکش زیستی :در این روش عامل بیولوژیک درغلظت باالوارد محیط جدید میشود ،دراین روش عامل بیولوژیک بایدبراحتی تکثیر وتولیدشود -3.روش حفاظتی :دراین روش ازعوامل بومی استفاده میشود ازقبیل خودداری ازسمپاشی درمراحل حساس فعالیت عامل بیولوژیک ،فراهم کردن شرایط محیطی مناسب برای عامل بیولوژیک ویژگیهای عامل بیولوژیک: -1منوفاژواختصاصی عمل کند -2سازگار بامحیط جدید باشد -3توان خسارت جدی به علف هرز را داشته باشد -4تکثیروتحرک آن زیاد باشد -5.جمعیت آن درمبداکم باشد کنترل بیولوژیک علفهای هرز :اساس -1گونه علف هرز باید درجریان واردشدنازدشمنان طبیعی خود دورافتاده باشد -2برای تغذیه ازعلفهای هرزباید دشمنان طبیعی رابه منطقه وارد کرد،دراین جریان انگلهانبایدهمراه دشمنان وارد شوندتامانع کار آنها گردند -3حشراتی برای این هدف مناسبندکه فاقد دشمنان طبیعی باشندواثر کنترل کنندگی آنها در زیستگاههایشان انجام شده باشد. -4جایی که علف هرز ارتباط نزدیک باگیاه زراعی دارد انتخاب حشره نیازمنداحتیاط ویژه است. مبارزه شيميايي :مبارزه ش یمیایی3- در بررسی که به منظور کنترل شیمیایی علف های هرزنخود در سال های78 - 80توسط دلقندی و نوروززاده با علف کش های مختلف بعمل آمد علفکشهای مورداستفاده عبارتند بودند از :مرلین ( ایزو کسافلوتل ) در دو سطح ( 60و 80گرم در هکتار )به دو صورت قبل از سبز شدن و بعد از سبز شدن (مرحله 4-2 برگی نخود)علفکش لنتاگران (پیریدیت)به میزان 2لیتر در هکتار بعد از سبز شدن ( در مرحله 4-2برگی نخود ).عالوه بر این مقادیر 40گرم مرلین و 5/1لیتر نیز بصورت مخلوط مورد استفاده قرار گرفت .تیمارهای شاهد نیز عبارت بودند از عدم کنترل تمام فصل کنترل تمام فصل و کنترل علفهای هرز بعد از مرحله 9برگی نخود .نتایج نشان داد که مخلوط علفکشهای لنتاگران و مرلین بهترین تاثیر را روی کنترل علفهای هرز و .افزایش عملکرد داشت مهمترين علفکشهای مورد استفاده درنخود نام علفکش مقدار مصرف (ليتر) توضيحات گاليفوزيت محلول -2 1.5درصد پيش ازکاشت ياپيش از رويش يا پس از برداشت پاراکوات محلول 5درصد کشت نخوددر عمق 5تا 6سانتی مترمحلول %5راتحمل می کند پايريديت(لنتاگران) 2.5 تEEا1.5کEEيلو بالفاصله پس رويشی برایکنترل پهن برگها ،تماسی است تری فلورالين برچسب پيش از کاشت ،کشت بذر يک تادو هفته پس از سمپاشی اتال فلورالين برچسب پيش از کاشت ،کشت بذر يک تادو هفته پس از سمپاشی در سطح خاک پاشيده می شود .نبايد با بوته های جوان نخود تماس پيدا کند لينورون کEEيلو2-1.5 سيانازين برچسب ممکن است موجب گياه سوزی در برخی ارقام شود ايمازاتاپير برچسب پيش رويشی يا پس رويشی در مرحله 4برگی علفهای هرز مهمترين علفکشهای مورد استفاده درنخود نام علفکش مقدار مصرف (ليتر) توضيحات ستوکسيديم برچسب در مرحله3تا 4برگی علفهای هرز بدون توجه به مرحله رشد نخود سايکلوکسيديم برچسب در مرحله3تا 4برگی علفهای هرز بدون توجه به مرحله رشد نخود فنوکساپروپ برچسب در مرحله3تا 4برگی علفهای هرز بدون توجه به مرحله رشد نخود :کنترل تلفیقی به منظور انتخاب روش مناسب کنترل علفهای هرز درزراعت نخود دیم درایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه آزمایشی بصورت کرتهای دوبارخردشده درقلب بلوکهای کامل تصادفی درسه تکراروبمدت سه سال ()1374-1372 اجراشد .درپاییزعملیات خاکورزی دردوعمق سطحی وعمیق انجام ودر بهارنخوددردوفاصله خطوط 35و 50سانتیمتر کشتا شد جهت کنترل علفهای هرزچهار روش وجین دستی ،کنترل شیمیایی ،کنترل مکانیکی وبدون کنترل علفهای هرز منظور گردید .درکنترل شیمیایی ازسم تریفورالین بمقدار 2لیتردرهکتارقبل از کشت ودرکنترل مکانیکی ازکولتیواتورغلطان استفاده گردید .نتایج نشان داد که درسطوح فاکتورهای عمق شخم وفاصله خطوط کشت ازنظر عملکرددانه اختالف معنی داری وجود نداشت ولی استفاده ازشخم سطحی وانتخاب فاصله خطوط 35 سانتیمتر بترتیب با عملکرد 911و 889کیلوگرم در هکتار بیشتر از شخم عمیق وفاصله خطوط کشت 50سانتیمتر عملکرد داشتند .دربین سطوح فاکتور شیوه کنترل علف هرز درسطح احتمال %1اختالف معنی دار مشاهده گردید بطوریکه روش وجین دستی وکنترل مکانیکی علفهای هرز بترتیب 1176و 1117کیلوگرم درهکتار عملکردداشتند که بادرنظرگرفتن سهولت کار ،هزینه های کارگری وسرعت .عمل زیاد کنترل مکانیکی نسبت به سایر روشها ارجحیت پیداکرد :منابع س عیدی،حجتهللا ،س یستماتیکگ یاهی، 1382،جهاددانشگاهیاصفهان1- میرشکاری،ب هرام ،علفهایهرز ومدیریتآنها، 1382،دانشگاه آزاداسالمی2- ،ت بریز راشد،رحیمیان،ب نایان،علفهایهرز وک نترلآنها3- 1371 ، جهاددانشگاهی مشهد، ،مجنونحسینی،ن اصر،حبوباتدرایران ، 1375،موسسه ن شر جهاددانشگاهی4- ب اقریزند،پ ارسا،حبوباتت نگناهها وراهبردها، 1376،جهاددانشگاهی5- مشهد حبوبات ، 1376جهاددانشگاهیمشهد 6- ، ک وچکی،ب نایان ،زراعت حبوبات ، 1384دانشگاه ف ردوسیمشهد 7- ، چکیده مقا التاولینهمایشملی ی ک نترلب یولوژیکعلفهایهرز ،پ ایانن امه دک ترا 8- ق ربان ، M . P . N . D 1-www.plant profile cicer arietinum – s 2- www.Columbia Encvclopedia article o r about cicer arietinum t i 3-www.M.M.P.N.D –sorting cicer names n g 4- www. Cicer arietinum –plant for a c future data base report i c e r n a در پایان از توجه شما سروران ارجمند سپاسگذاری می نمایم

51,000 تومان