صفحه 1:
پسم الله الرحمن الرحيم
* استاد : دكتر اله وردى
*دانشجو : علی ملک زاده
* زمستان ٩۷
صفحه 2:
صفحه 3:
نمک خوراکی از سدیم و کلرساخته شدهاست. در لب محلول است
و از مهمترین املاحی است که در خوراک روزلنه مورد انسانها به
کار میرود. نمک خوراکی به شکل معدنی در تهنشینها و رسوبها
همچنین چین خوردگیها وجود دارد که. به شکل سنگ نمک
استخراج میشود. همچنین در لب دریاها به مقدار فراوان موجود
اد نايل اس را
صفحه 4:
ثمک یکی از قدیمی ترین و فراگیر ترین ادویه مواد غذایی می باشد.
نمک برای هزاران سال. بهترین و شده ترین ماده نگهدارنده مواد غذابی. کنسرو کردن
مواد غذایی و سردخانه ها به خصوص گوشت بوده است. قدمت شواهد اولیه پردازش نمک
به حدود ۶۰۰۰ سال پیش می رسد.
طعم غذاها نیز با افزودن اين ماده حیاتی دگرگون می شد و ذایقه خوراکی خوبی در غذا ایجاد می
کرد.
غلات و گوشت با مخلوط شدن با نمک خشک برای ماه ها بدون فساد ماندگار می شدند و از این
رو با آغاز تجارت پایا پای بشر نمک ارزشمندترین محصول بود. تمدن ها به همین لحاظ در كنار
آب و معادن نمک شکل یافته اند. نمک ارزشمندتر از غلات بوده چرا که نگهداری غلات بدون آن
ممکن نبود و از این رو با غلات بصورت پایاپای تجارت می شد.
صفحه 5:
A مت
/
7
تعرفی: 1
نمک در اصطلاح علم شیمی(نمک در شیمی) ترکیبی است که از أ
باز و اسيد حاصل مى شود. در واكنش بين اسيد و باز عملا عامل
اسيدى هيدروزن از اسيد خارج كرديده و فلز مربوط به ساختار باز
لكر آن هَى شود و به اين ترتيب نمى که اغلب ترکسی از 157
فلز و یک غيرفلز است حاصل مى شود. هيدروزن خارج شده از
اسيد با عامل هيدروكسيد باز تركيب شده و اب حا مى شود.
نمى خالص حاصل ييوند دو عنصر فلز و غير فلز است. سديم فلز
.و كلر غير فلز است
صفحه 6:
* خصوصیات نمک
/7فرمول مولکولی:
“جرم مولی:۵۸.۳۴ گرم بر مول
"چگالی:۲۰.۱۶ گرم بر سانتی متر مکعب
6 0
دمای جوش: *1465 ©
انحلال پذیری ۲۱ 6/100 35 :25 6
شکل ظاهری:بلور بیرنگ یا سفید یا پودر سفیدرنگ
۵ در مقیاس موش
YO
صفحه 7:
انواع نمك مت
نمكي دریا:
ار تتخیر آب دریا تهنشین میشود. نمک دریاء نمکی تصفیه نشدهاست و
ناخالصیهای گوناگون دارد از جمله فلزات سنگین (سرب و آرسنیک) که
سرطان زا هستند. البته در این مورد بین دانشمندان اختلاف جدی وجود
دارد. چرا که دریاجههای مختلف و با مواد معدنی متفاوتی در سطح ایران
وجود دارد.
صفحه 8:
سوم سدور القأركر
a ial 0م أهن 0/03 بات
7 پیش ۱۰ ۱
اندازه
Paine
PSAs
oe
صفحه 9:
نمک ید 5 كه
از آنجا که کمبود عنصر ید در رژیم غذایی انسان موجب بیماریهای گوناگون مانند گواتر ۳"
١ 0 لي -رراكى تصفيه شده, پتاسیم یدات نیز اضافه ميکنند تا
مصرف کنندگان از آن بهرهمند شوند و مقدار لازم روزانه را دریافت کنند. اين محصول نمك
پددار نامیده میشود. نمکهای تصفیه شده پددار به دلیل خلوص بالا میزان ید با بهتر و به
مدت بیشتر حفظ ميکنند. در ایران با = به بررسیهای انجام شده در سطح کشور از نظر
میزان ید موجود در آب و خاک و شیوع گواتر ۴۰ میکروگرم به ازای هر گرم نمک ۴۰ ۳۳۲
اضافه میشود.
برای حفظ ید در نمک یددار. باید نمک را در مدت کمتر از یک سال مصرف کرد آن را دور از
نور و رطوبت. و در ظرفهای در بسته پلاستیکی. چوبی. سفالی یا شیشهای تیره نگهداری کرد.
همجنين هنكام يخت غذاء بهتر است نمک در انتهای پخت اضافه شود تا ید آن تا حد امکان
حفظ شود.
of
#
صفحه 10:
گنبدهای تهکی مت
6 حورت در دریاهای آزاد پا دریاچهها تشکیل a ما
ce ممكن است بعدها به صورت كنبدهاى نمكى يديدار شوند. كنبد 3
ae ۳ زسینشناسی بسیار جالب است که هستهی مرکزی آن
ات و بیرامون آن از سنگهای رسوپی درست شده است.
این گنبدها از نظر اقتصادی اهمیت زیادی دارند. چون در بیشتر موارد با
مخازن نفتی و هم چنین سولفور و پتاس همراهاند. مواد آلی در نمکها
دگرگون میشوند و نفت را به وجود میآورند. نفت به طور معمول در پهلوها
یا زیر بخش برجستهی گنبد حرکت میکنند و در آن Le انباشته میشوند.
صفحه 11:
هت
ا ca es ol yegls «2,0 «5 cal / 9
دار نیست. خلوص نمک صنعتی کمتر از ٩۵ درصد میباشد. میزان خلوص
Sai خوراکی ۹۹,۲ درصد بوده و از آنجا كه نمک خوراکی از فرایندهای
پالایش و تصفیه عبور کرده لذا مشکلاتی نظیر مسمومیت و سنگ کلیه در
بدن ایجاد نمیکند.
صفحه 12:
— 4
نمک صنعتی و تمک خوراکی, از لحاظ ظاهر تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند ام کاربره :
م*صنعتیء گسترده است. به طوری که می توان به این نکته اشاره کرد که تنها تفاوت این دو ن
نمى. همان و بالاقر نمك خوراكى يه تسيت تسد لا ا از
ene) سد از جيهت خلرس دا ۲ ۱
۲ لكت كاى خلوص يلاه جهت توليد نملك 1 لحك
سنگ نمک با خلوص پایین تر جهت مصارف صنعتىء آماده سازی مى شوند.
هر کارخانه تولیدی, بسته به زمینه فعالیت و تولیدات خود. به نوع خاصی از نمک نیاز دارد.
۱ ۳ که نمک صنعتی در لن ها کاربرد دارد می توان به کار انا ۳۰۱۰۰۱۰
دام و طيورء دباغی. چرم سازی. تصفیه و تولید لب آشامیدنی» توليد نئويان» بويلرءسخت
گیری» احیای رزین, صنایع شیمیایی و .. اشاره کرد.
نأ
صفحه 13:
SZ
کاربره"نمک:
آمروزی در ۸۰ ماده از ۱۴۰ مادهی شیمیایی پرکاربرد در صنعت. بهرهگیری از
رد هالت بسیار اساسی است.
یکی دیگر از کاربردهای نمک : استفاده از گنبدهای نمکی برای انبار كردن
نفت ( يا باطله های رادیو اکتیو) در آنها است که پروژههای زیادی در این
مورد در کشورهای آمریکایی و اروپایی به اجرا درآمده است.
.کارخانه های تولید گاز کلر
.کارخانه های تولید سودسوز آور
.کارخانه های تولید کننده کربتات سدیم
صفحه 14:
خرآیند تولید نمک
بساز اکتشاف و استخراج نمک فرآیند تولید و فرآوری آن آغاز میا
ای عنی شده ((نمک ید دار, نمک کریستالی) Moo
مراحل تولید را دارند لذا اين مراحل ذیلا شرح داده می شود:
1- جمع آوری نمک خوراکی با مراحل آسیاب کردن نمک
2- انحلال نمك در آب خالص و تهیه آب نمك اشباع
3- رسوب دادن ناخالصي های نمک از طریق افزودن مواد لازم و
فیلتراسیون
صفحه 15:
؟- توليك آب نمك خالص -
۵-رتبخیر آب نمک و تشکیل بلورهای نمک در دستگاه کریستالایزر سا
۶ جداسازی كريستال ها از آب نمك در حال جوشش با استفاده از دستكاه سانتريفوز
۷- پاشش یدات پتاسیم و آنتی کیک بعد از سانتریفوژ به نمک
۸- خشک کردن نمک با استفاده از هوای گرم و رساندن رطوبت نمک به کمتر از ۰.۱
درصد و بسته بندی نمک
كت
صفحه 16:
امروزه بركاشتت نمك خوراكى به روشهای گوناگون انجام میشود: مت /
۱ برداشت از لایههای سنگی نمک که به ت نهشتههای رسوبی از گذشته به جا ماندة است. ماننگمعادن
ييرامون قم و كويرهاى داخلى ايران. 3
۲ بهرهبرداری از گنبدهای نمکی, ماندد گنبدهای نمکی جزیرههای خلیج فارس(از جمله معدن جزیرهی هرمز
و قشم) و گنبد نمکی پیرامون قم
جدا کردن_خشیاز آبدرياها و دریاچهها به صورتحوضچه و جمعورین مکآرها پسراز تبخين . 3
مانند بردلشه مكدر درياىخليج ف رس غربدریاچهی ارومیه
۰ هرهب ردارعاز لبچشمههاییک ه مقدار زیلدی_مکحاش ده دارنه مانند چشمههایرودبار | لموت. 4
بسستان جرقوبه در لصفهان بسیجار ک ردستانلطرلفخرم لباد. شورلبشه رکرد. لطرافلشتهارد کوج و
بریاریجاهایدیگر
صفحه 17:
میزدن یم ی در مان
صفحه 18:
شرف ول یمه مر مان و اه ان
صفحه 19:
Wand Hover