شیمیعلوم پایه

نگاهی جدید به کیمیاگری

صفحه 1:
به نام خدا عنوان تحقیق:نگاهی جدید به کیمیاگری رده استاد مربوطه:

صفحه 2:
5 مه کیمیاگران معتقد بودند با تلاش و انجام آزمایش‌های متنوع : سراتجام می‌توان هر ماده‌ای زا به ماده مورد نظر تبدیل کرد. (از جمله سرب را به نقره و یا مس را به طلا ) و یا از آمیختن موادی معین به نسبتهای مشخص می‌توان موادی را بدست آورد که فلزات پست را به طلا و نقره تبدیل کند. اگر چه کیمیاگران مصری نتوانستند فلزات پست را به طلا و یا نقره تبدیل کنند, اما = در مسير اين تلاشها توانستند يرخى از مواد شيميايى بويزه بسيارى از نمکها را تیه کنند و به روشهای خالص کردن مواد از جمله عملبات تصعید , تکلیس , تقطیر , اتحلال بذيرى ‎٠‏ تبلور و .. که اساس جداسازی مواد شیمیایی از یکدیگر است, دست یابند,و آغازگر علم نوین شیمی باشند.بر همین اساس مطالعه تاریخ وفلسفه شیمی و بررسی آن از جنبه های مختلف می تواند مفید وارزشمند باشد.

صفحه 3:
تاریخ نگاران علم به تازگی به کیمیاگری کنکاشی نهانی و اغلب عرفانی در اسرار نهفته طبیعت, که در سده های شانزدهم و هفدهم در اروپا به اوج خود رسید علاقه مند شده و اسباب سردرگمی و پریشان خاطری دانشمندان مدرن را فراهم کرده اند. در سالنماهای علوم تجربی, که عمدتا از سده هجدهم آغاز شدند. جایی برای اعمال پنهانی خیالبافان مجذوب تبدیل محال فلزات پست به طلا نبود و از همین رو بود, که کیمیاگری به بدنامی دچار شد. ولى با احیای علاقه دانشوران به اين حوزه, تاریخ نگاران در پی یافتن دلایلی برای توجیه اين تحول اند. به گفته تاریخ نگاران, حتی اگر کیمیاگران پنهان کار و خودفریب و کارهای شان به جادو شبیه تر بودند تا روش های علمی مدرن, باز هم نمی توان منکر نقش آنان در ظهور شیمی مدرن همچون علم و بازیگری در عرصه تجارت شد.

صفحه 4:
به گفته لارنس م. پرینسیپ دانشمند شیمی و تاریخ نگار علم در دانشگاه جانز هاپکینز «تجربه كرايى يكى از ويزكى هاى برجسته كيمياكران بود. 0 هراسي از آلودن دست هاى شان نداشتند و همين بود كه برخى انديشه هاى اوليه بيرامون ماده در ذهن آنان جوانه زد.» برخی از کیمیاگران, كه در آزمايشكاه هاى تاريك شان بر روى بوته هاى در حال جوشيدن خم شده يا در حال دمیدن در آتش کوره با دم های بادی بودند, ناكهان به تكنيك هايا واكنش هايى برخورد می کردند. که برای شیمیدانان آینده بسی باارزش از آب درآمدند. تاریخ نگاران می گویند. همین روش تجربی متکی به آزمایش و خطا بود که شیمن جدید و معجون های درمانی بسیاری زا به بار داد و پایه های روال هایی چون جداسازی و تصفیه, تقطیر و تخمیر را بنا نهاد. _ به گفته دکتر پرینسیپ «شیمیدانان چه می کنند آنها دوست دارند موادی را به وجود آورند. بیشتر شیمیدانان آن مقدار که به ساخت موادی با خواص ویژه توجه دارند. علاقه به تثوری ندارند. همین موضوع را می توانیم در کیمیاگران سده هفدهم نیز ببینیم.»

صفحه 5:
يت الا ار در دانشگاه کلمبارمی گود «کمباگری 4 نریم ماد در عصر خود ور نظریه ای تایه های بسیار در عمو وهم ار این رو شوه ای تبانستد در نگاه ه طیعت 4 با اين حال, تاريخ نگاران در مجموع بر این باورند که کاربرد گسترده کیمیاگری خود مانعی بزرگ پر سر راه ظهور شیمی مدرن بود. در زمانی که فيزيك و نجوم با گام های آهسته ولی استوار از گالیله به کپلر و نیوتون و انقلاب علمی به پیش می رفت, شیمی زير نفود کیمیاگری کورمال کورمال راه ود را به انچه که تاریخ نگاران «انقلاب علمی با تاخیر» می خوانند می زوش هاف ديد و عادر و تفاشير اصلاع شده پبرآمون تقش کمیاگری در تاریم نمی داروشناسى و يزشكى موضوع كنفرانسى سه روزه در بنياد هريتيج شيمى در فيلادلفيا بودند. بشن أر ‎4١‏ داتشعتد. واتارية كار در اين كتفرانس شتركت داشتتد. )510 بريتسيب رئيس كتفراتين مى كويد: «تنها 16 الى ‎٠١١‏ سال است كه دريافته ايم كيمياكري نقشى اساسى در ظهور دانش أدرورف داشت »

صفحه 6:
هيج ‎ch‏ از کسانی که در کنفرانس شرکت کردند, درصدد تبدیل سرب به طلا نبودند. ولی خاهرا بر از لها که زباد اوه سروکار داشتد عفل شان داش رایل می شد بااین همه, به نظر نمی رسد که عفل کیمیاگر برجسته سده شانزدهم سوئیسی, پاراسلسوس با وجود این که هیچ کس از اخلاقش خوشش نمی آمد زایل شده بود. دکتر پرینسیپ می گوید: «او به مقدار مساوی ریخته گر, داروساز, پزشك و خیالباف بود.» تاريخ نگاران دریافته اند که پاراسلنبوس به پیشرفت هایی در کشف بیماری ها به كمك تجزیه ادرار ناثل شده بود و خود ادعاء ات يردن له رمي دزمان هاى تجرد آساااز طریی کیمیاگری داشت »در عالم شتاسی شعاد ذى جهان طرف تقطار یار بزرکی بو که رات بر همان روال وان که در آزمایشگاه مشاهده می کرد. آما: او نبز همچون کیمیاگزان دیگر, که نظرات خویش را در الي ریزهاء تمادها و شمایل بیان می کردند تا نااهلان ‎uy‏ به آتها ‎digg‏ انديشه های مادی خود را عمدا به کلامی تامفیدم قریر می مود دین تور داثبل از دانشگاه رایت اوهایو, این طور نتیجه گیری می کند که هدف ناآگاهانه پاراسلسوس یافتن جایگزیز مسیحیت برای فلسفه طبیعی کفار یا همان علم بود.

صفحه 7:
کیمیاگرلنی هم بودند: که با حیال راحت می توانیم آنها را شازلاتان یا احمق بخوانیم و در هنر و ادییات لن عصر نیز بسیار مورد تمسخر قرار می گرفتند. آماء بیشثر کیمیاگران دچار انواع بیماری قایی پوزند که کار در محبط نیمه تاريك آزمایشگاه ها بزای شان به ارمقان آورده بود وبا فقر وفاقه روزگار می گذراندند. در عين حال, بسیاری از کیمیاگران وابسته به دربارها بودند. که ‎Ayal ay‏ کنسب روت و قدزت فراوان به آنها روی خوش نشان می دادند. در آغاز شده هقذهم, هاتری چهارم پادشاه فرانسه خود را در اجاطه کیمیاگراتی یاقت که گیاهان را برخاسته از خاکستر می پنداشتند و برای افزودن بر طول عمر شاه از هیچ کوششی فروگذار نمی کردند حتی دیپلمات هاء نیز, تلاش می کردند از شیوه های رازگونه کیمیاگران در کشورهای محل خدمت خویش استفاده کنند. کیمیاگری در دربار شاهزاده ای آلمانی, تصادفا به موفقیت های پرسودی دست یافت. به گفته یوهان فریدریش بوتگر, وی که در جست وجوی ساختن فلزات گرانبها بود, به «خاك سفید» دست یافت که عناصر تشکیل دهنده اش همان چینی وارداتی از کشور چین بودند. آين کشف؛ سرآغار صنعت چینی درسدن ‎aul‏ ‎ ‎

صفحه 8:
حتی نوایغ دست اولی چون ایزاك نیوتن, نیز نتوانستند در برابر وسوسه کیمیاگری مقاومت کنند. او بود که, در سحرگاه تاریخ نوین جهان, به روش جست وجوی دانش یا تصدیق حقایق فهمیده شده دست یافت. نیوتن که قوانین جاذبه و نورش آغازگر فيزيك نوین بودند. با انروٍی بی پایانش سر در راه کیمیاگری نهاد. یادداشت های این دانشمند برجسته شامل هزاران صفحه از بیان انديشه ها و تجربیات کیمیاگری در طی ۳۰ سال بودند. وپليام نیومن استاد تاریخ و فلسفه ‎ple‏ ‏در دانشگاه ایندیانامی گمید توجه و دقت لازم به بستاری از دست توشته های تبون که عوو تام جواهراته ‎eal‏ لدم بر آنها تاه تقد هاسنا شون در مداخ لین نادداشت ها اصعبت از اندیشه های کیمیاگران آلماتی درباره تقلید از فرآیندهای طبیعت در ایجاد فلزات در اعماق خاك" مى کند. اين همان نظریه کیمیاگری آشنای ایجاد فلزات از طریق انجام واکنش ها با گوگرد و جوا تبوتن گیسیاگری عادی و شفته ساختن طلا تبود. ظاهرا ‎anil‏ که برای وی الهام بخش بو نظريه كيتياكرى در مقتايى بيه مزلت جای تر از حچی فوانن جانه اش بود ولی: اكر يخواهيم به کلام کتواسعانه و ی بریی سین كفن التي بای ويم طول شان که او بر شاه ای شان ايستعاده بود به بای پنشرفت ها در فيرت و ساره ‎uli‏ تم رسیدند* دکتر آسعیت از دانشگاه کلمهیا می گوید, تمایل تبوتن به كيمياكرى از سر هوس تنبود: «جاديه از نظر وى تيرويت ينهانى بود و او در كيمياكرى در جست وجوى توضيحى براى جكونكى تغيير و تحول اشيا بود.»

صفحه 9:
رایرت بویل شیمیدان انگلیسی و هم عصر نیوتن, نیز, پا در دو سوی کیمیاگری و دانش نوین داشت. او سال ها در اشتیاق روناهای کیمیاگری و جست وجوی شنک فلسفه اين عامل تيذيل سرب به طلا و گشودن رازهای مادی و روحانی, که روزگار بسیار درازی همه را در پی خویش جوانده بوداین سنگ در واق, تلور نظرى همه ذانش های عصر بود بعیل در اسالل ‎VER:‏ ‏رزومندانه نوشت گروهی از شیمیدانان در جهان هستند, که «پنهان از چشم همگان زندگی می كتند و از قدرت والای تبویل فلزات پست به فلرات کامل برحوردارند » بويل در عين حال سخت به کیمباگران, به ویثٍه توليدكنتدكان خاك جيني و زبان و مفاهيم تيره و مبهم شان می تاخت. منظورش, به گفته خودش, نیرون کشیدن «آموزه های شیمیدانان از آزمایشگاه های تاريك و پردود و پرتو روشنی افکندن به آنها» و تعهد به «تجربه و تعقل بهتر» بود. استفن کلوکاس تاریخ نگار از دانشگاه لندن با ذکر «انتقاد فحولانت» بویل و ‎Mar Gar‏ بيش .ان وى به اععال کیمیاگران: ‎Guy, cal‏ ها را مطرح می کند کد:: جرا «انقلات علمی» در شیمی تجرپی زودتر از سده هفدهم رخ نداد چرا جدایی روشن و بدون خدشه بین کیمیاگری و شیمی دقیق تا اواخر سده هجدهم به تعویق افتاد پاسخ به اين پرسش ‎Le‏ نیازمند بررسی های زرف ترى در تاريخ است.

صفحه 10:
بروس مورگان تاریخ نگار در دانشگاه نوادا و دانشگاه کالج لندن می گوید: جذابیت کیمیاگری در آن زمان, چندان هم دور از ذهن نیست «در هر صورت. به دلایل عملی و ذهنی بسیار, انتظار بروز و رشد انديشه تبدیل چیزی به چیزی دیگر را می توان داشت.» در زندگی روزمره انگور به غوره و گندم به نان تبدیل می شود. سیب ترش سبز رنگ, بدل به سیبی شیرین به رنگ قرمز می شود. این در طبیعت اشیا حتی فلزات است که تغییر کنند. معدنچیان و تصفیه کنندگان قلرات می دانند که سرت تقریبا همینشه با مقداری نقره همراة است و سنگ مقدنی تقزه تيز اعلث اتدكن طلا | غود دارة اين ممكن است پیشغانمان رابهاین فکر انداخه باشد, که نکند فلزات به مرور به یکدیگر تبدیل می شوند. 1 دکتر پریتسیپ یاداوز می شود که شیمیدان ها در سال ۱۶۰۰ نها با هفت فلر طلاء‌نقره؛ آهن: مس, قلع, سرب و جیوه آشنا بودند. از ن زمان تاکتون, ۶۰ تای دیگر نیز کشف شده اند. اين هفت فلز دارای خواص مشترکی بودند: آنها درجشان و به استنای جبوه, چکش خور و قابل شکل گیری و قالب گیری بودند. «اين خواص مشترك از نظر اندیشمندان گذشته, به معنای وجود ترکنین مشترك بودند. همین بود که به لین فکر افتادند که تبام فلزات از اجزای سازنده واجد وردم بسپین,ها مردرچاری چلوص گوناگون ساخته شده اند.» ۲ برگفنی برکتر مورآن, «اکُر حتی در سایه شیمی چنین تصور کنیم که تمام آنچه که کیمیاگران تاد ممولسوچرفا خیال پروری بود. ولی از نظر بسیاری پدر شیمی امروز بود.»

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
10,000 تومان