پاورپوینت پروانه های روزپرک روز پرواز
اسلاید 1: پاییز 1399پروانههای روزپروازاستاد: آقای غلامعلی آسادهدانشجو: زهرا آقامحمدی
اسلاید 2: اهميت پروانههاوجود پروانه ها در اکوسيستم هاي طبيعي بسيار اهميت دارد. اين حشرات از مهمترين عوامل گردهافشاني در ميان گياهان گل دار به شمار ميآيند، از سوي ديگر در چرخه هاي مختلف غذايي جايگاه بسيار مهمي دارند، ز يرا بسياري از پرندگان ، خزندگان و بند پايان طي مراحل مختلف زندگي از مرحله لاروي تا بلوغ از آنها تغذيه مي کنند. لارو پروانه در کنترل انواعي از گياهان و تکميل چرخه عناصر در طبيعت با تغذيه از برگ ها و بازگشت فضولات به خاک نقش بسزايي دارند، گرچه به دليل زندگي پنهان و دور از چشم نقش آن ها کم تر محسوس است . بسياري از زنبورهاي انگل براي تخم گذاري و تجديد نسل به لارو و شفيره ي پروانه ها وابسته هستند که اين خود موجب کنترل جمعيت پروانه ها نيز ميشود.(نادري،١٣٩١)
اسلاید 3: ساختار كلي پروانهها (اندامشناسي كلي)پروانهها و بالپولكداران (Lepidoptera) مهمترين راسته از رده حشرات (Insecta) به شمار ميآيند. نام Lepidoptera از کلمه یونانی Lepidos (به معنی فلس یا پولک) و Pteron (به معنی بال) گرفته شده و به این دلیل به این نام خوانده می شوند که بالهایشان از فلس های بسیار ریزی پوشیده شده است و این مهمترین ویژگی برای جداکردن این حشرات از سایر گروه های حشره است (داودي، 1393). اين حشرات مثل اکثر بيمهرگان و کليه جانوران شاخه بندپايان (Arthropoda)، داراي اسکلت بيروني (Exosquelet) از جنس ماده کيتين (Chitin) به نام کوتيکول بوده و بدن بندبند است، به همين سبب بسيارچابک و پر تحرک ميباشند.وجود شش پا و دو شاخک و چهار بال زيبا و بدني ساخته شده از سه قسمت : سر(Head) و سينه (Thorax) و شکم (Abdomen) و پوشيده از موها و فلس هاي ظريف و رنگي است. عرض بدن ١ تا ٣٠٠ ميليمتر با بال هاي باز (Evergure) است.
اسلاید 4: اندامشناسي كلي پروانهها (داودي، 1393)
اسلاید 5: چرخه زندگي پروانههادر مناطق معتدله یا مکانهای دارای تغییرات فصلی چشمگیر که در آنها منابع غذایی ویژه (نظیر گلها، برگها یا میوه) تنها در فصول معینی از سال وجود دارند، دگردیسی امتیازات ویژه ای را برای استفادهی بهتر از این منابع در اختیار پروانهها میگذارد (یزدانشناس، 1397).اين حشرات داراي دگرديسي کامل يا هولومتابولا (Holometabola) و چهار مرحله مشخص زندگي هستند، که در هر مرحله رشدي، پوست - اندازي کرده و دست خوش تغييرات شديد شده و سرانجام با دگرگوني (Metamorphose) به صورت حشره کامل در ميآيند.اين مراحل عبارتند از: تخم ، لارو، شفيره و حشره کامل (ميرکريمي،١٣٨٧). چنین چرخه زندگی تنها در گروه خاصی از حشرات که بالداران دارای دگردیسی کامل (Holometabola) نامیده میشوند، دیده میشود (یزدانشناس، 1397).
اسلاید 6: مراحل دگردیسیدر مرحله اول پروانه بالغ تخم می گذارد، در مرحله دوم که تبدیل به لارو یا کرم می شود، در این مرحله لارو (کرمینه) مقدار زیادی برگ می خورد تا خود را برای مرحله بعد آماده کند (استوار، 1396).لاروها بلافاصله پس از خروج از تخم شروع به تغذیه می کنند، و چون اکثر لاروهای بال پولک دارا گیاه خوارند، در این گروه، گونه های آفت زیاد دیده می شوند. آفت هایی که در بعضی مواقع تا نزدیک صد در صد به مزارع کشاورزی آسیب وارد می آورند (داودي، 1393).مرحله سوم شفیره است که کرم تاری به نام پیله به دور خود می بافد و مدتی 1در آن بدون هیچ غذایی زندگی می کند و در مرحله چهارم که پروانه است و حشره بالغ که دارای بال است از پیله بیرون می آید (استوار، 1396).دگردیسی یک بال پولک دار (استوار، 1396)
اسلاید 7: برخی پروانهها در سال یک نسل و برخی دیگر در صورت مساعد بودن شرایط اقلیمی میتوانند تا چندین نسل در سال تولید کنند. در مناطق مرتفع با آب و هوای سرد، پروانهها زمان بسیار اندکی برای پرواز دارند، به همین دلیل در مدت کوتاهی که آب و هوا مناسب میشود از شفیره خارج شده، طی چند روز تغذیه، جفتگیری و تخمگذاری میکنند و سپس میمیرند.تخمها به سرعت تبدیل به لارو شده و لاروها تا قبل از فرا رسیدن فصل سرد فرصت دارند تغذیه کنند و به شفیره تبدیل شوند. شفیرهها تا سال بعد گوشهای به حالت خفته میمانند و این چرخه در سال آینده دوباره تکرار میشود. لاروها بسته به نوع زیستگاه به جستجوی مناطق امنی برای شفیره شدن میگردند. بسیاری از آنها به ویژه در زیستگاههای کوهستانی که زمستانهای پربرف و سردی دارند، به شکاف صخرهها و زیر سنگها، زیر بوتههای انبوه و لابلای ریشههای گیاهان پناه میبرند. به همین دلیل پروانهنگری در مناطق کوهستانی کمی مشکلتر از سایر زیستگاههای پروانههای ایران خواهد بود (www.tabiat.ir).
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.