صفحه 1:
۲ en ‏ل‎ ee ‏وحده لا شريك الا هو‎ بنام آنكه جان را حکمت آموخت 0ك

صفحه 2:
برورش قارج براى ههه ‎ONY) OV OU oon‏ مت بر اساس آخرين متد انجمن قارج كاران هلند دانش آموخته زير نظر اساتيد ,!0.00.1) هلند ‎00100

صفحه 3:
چرا قارچ پرورش دهیم ؟ ناپیوستگی تولید قارچ در طبیعت» وجود انواع سمی در کنار انواع خوراکی» و کیفیت غذایی مطلوب این گیاه باعث شده که انسان از دیر باز در جستجوی راهی برای پرورش آن ,باشد ا ار 0 . خوش طعم است دوره كشت أن بسيار كوتاه است و در سال مى توان جندين .بار به كشت أن مبادرت نمود 00100

صفحه 4:
قارج یک کباه معجزه کر قارچ گیاهی منحصر به فرد . با مشخصات مخصوص بخود و . غير قابل قياس با كياهان ديكر Se rere ‏ل‎ oE Ney og ‏همه جاهمراه با بشر خود را نشان داده است لذا‎ اعتقادات و باورهاى عجيب و حتى خرافات جالبى در . ذهن بشر ایجاد نموده است گیاه خارق العاده . شفا بخش و مورد احترام در ادبیات مردم ‎ROS Spe ra) aig nee‏ 00100

صفحه 5:
مختصری درباره زندگی ‎oka‏ 6 هما

صفحه 6:
PTT .در دنیای قارچ شناسی هزاران هزار نوع قارچ در اندازهشکل ورنگ های مختلف و متنوع وجود دارد : وقتی در باده حرفه پرورش قارچ های خوراکی صحبت می شود منظورمان پرورش .قارچ های جنس آ گریکوس می باشد : قارج هاى خوراكى كروهى از قارج هاى كوشتى كلاهك دار هستند بنام Mushroom 00100

صفحه 7:
۳ 5 5 : ساختمان رويشى فارج .فاز رويشى قارج از ميسليوم آغاز مى كردد ميسليوم قسمت اصلى قارج را تشكيل مى دهد و از رشته هايى بنام هیف تشکیل شده است .مسیلیوم قارچ در نتیجه نمو بازيددوسيور و ايجاد ميسيليوم تك هسته اى اوليه است كه بلا ‎ora‏ ا ل ا ال ا ل .ثانوده بوجود می آید ری رس سر لد سس م7 سم سس( سر پیچیده ای از میسلیوم ها را بوجود می آورد .که بر روی آن کارت طاهر می شود sa reteset

صفحه 8:
۱ عمر میسلیوم اولیه در طبیعت بسیار کوتاه بوده و چنانچه به .عللی دو هسته ای نشود به زودی از بین می رود بعکس طول عمر میسلیوم دو هسته ای به حدی است که ‎AO SZ EO Sep Ie] Pe) or‏ قارج بوجود می .آورند 1

صفحه 9:
:ساختمان کلاهک ا ‎I‏ ار .شكل به بافت كوشت قارج را تشكيل مى دهد ‎CCR Res Dey Cede D1 Ce‏ لت ‏ا ‏0 ‏بازيديوكارب به شكل قطعات نازك باريك يا يهن بطور ‎Re OCT PRC EES Ee ene Ee‏ ‎00100

صفحه 10:
: تراما به بافت داخلی قارچ می گویند که معمولا از سلول های طویل .تشکیل شده است در سطح تراما كه غالبا لبه ودو طرف تيغه ها را مى يوشاند لايه ا 0 ‎SEE‏ ل 0ك ا 1۳ ‎aay a)‏ ا ل ا ا ل ‎ee‏ ‏۱ ‏3000000 00100

صفحه 11:
کلیدهای تشخیص گونه ها و جنس : هاى آكار بكالها 002 027 0 ‏ل‎ ean ES BNC Me fuee Fa be lw ql 15 pb 4 ol dlold . Et] ONE pee FCW Op wegee Lei RCO) ony OI) دارا بودن حلقه مجزا بر روی پایه 10 pee We eae COE Seed Sloe LES) .است

صفحه 12:
: تشكيل قارج از ميسليوم fee ES Be Dee NC SO Ow Reet et OS Sere pe ‏ل‎ NEEL RCS nts Pe ‏پس می توان گفت‎ : قارچ نوعی گیاه است که تندام غیر جنسی آن . بنام مپسلیوم یا | ۱ ree Ere eer aU dl ‏رت فقط دستگاه تولید مثل این گیاه است‎ 1

صفحه 13:
: طبقه بندی قارج ها .قارج ها را می توان از ابعاد مختلف طبقه بندی نمود 1

صفحه 14:
: طيقه بندى بر اساس اندازه اندام زايشى ‎apa‏ ا بل متسد با تم شیر لیم تیستند مانند انواع كيك ها و مخمر ها قارج هاوماكروسكيى- © در مراحلی از زندگی خود با چشم غیر مسلح قابل مشاهده .اند ‏مانند انواع قارچ های کلاهک دار ‎1

صفحه 15:
طبقه بندی بر اساس نوع بستر رو یس 00 Sp ge) A Gh As gy AS ea مانند: آ ریکولاریا, پلئوروتوس, شیتاکه قارچ هایکودرست 5 ا ‎en T HTT eat‏ 7 1 انواع قارچ های دکمه ای ۱ ore eee DP ee CLT ied oe PEO RRSy a Perro yam neere penne Sar eCy Neen TTS ‏لل‎ 00100

صفحه 16:
طبته بندی قارچ ها بر اساس شکل ‎Cie he)‏ قارچ های‌خورلاکی داریتی-) ا 0 قارچ های‌داریئی-٩‏ بعلت دارا بودن نوعی بافت خاصیت خوراکی ندارند «ولی عصاره آنها خواص داروئی دارد.مانند سا ا قاچ ۱ x 1 قاریچ های‌سمی-؟) 1۱ rome Ree oe BT IPP Leas enone TONER Pa Foe : ‏مصرف نيستند. باعث ايجاد مسموميت و در نهايت مرك ميشود.مانتد‎ آمانتياى سفيد يا قرمز 00100

صفحه 17:
بر اساس اکولوزی

صفحه 18:
: قارح هاى انكل اين قارج ها مواد مغذی خود را از مواد گیاهی زنده تامین می کنند و ‎rape ep revere oral‏ ل 00 گونه های میکروسکوپی و پیماریزای آنها اغلب مورد توجه بسیاری از كشاورزان و باغداران هستند جون موجب وارد ١مدن‏ خسارت به محصولات كشاورزى شده وعملكرد محصولات را كاهش مى .دهد : قارج هاى انكل شامل مانئند: قارج 00 ... مانند: قارج هاوشاد صدف © 00100

صفحه 19:
فارج هاى ما بكور يز يا همز بست قارج هايى كه با يكسرى موجودات زنده ديكر زيندكى .همزيستى داررند و از اين همزيستى هر دو سود مى برند ‎eee)‏ ا ل را كنند ره هايى كه با ريشه درختان در خاك زندكّى 0 مانند : دنبلان كوهى Ter oe cae)

صفحه 20:
نیاز های غذایی قارج خور اکی 00 ‏ا ا ا ا ا‎ eee oI) ‏.مواد تخر دك كننده رشد نياز دارد‎ :سابعى كه مى تواند نيازهاى ثوق را براورده کند بدین ترتیب است ۱ .سلولز می باشد منابع مناسب برای تر کیبات شامل اوره؛ گروهی از تر کیبات آمونیوم و .بسيارى از اسيد هاى امينه مانند آسياررين:الاتين و كلسين.مى باشد .املاح کلسیم ,پتاسیم و منیزیم در حد مطلوب برای رشد مسیلیوم نیاز است 1 ‏م‎ ERT geen eee rerr ore URC ren eres pu Teen) bese 00100

صفحه 21:
ارزش غدابى قارج هاى خوراكى قارچ های خوراکی در شمار بزر گترین و ارزشمندترین منابع طبيعى هستند كه مى توانند در مدت زمان كوتاه از مواد با «اررش غذابى كم ‎٠‏ موادى با اررش غذابى بالا توليد كندد ا ا ا ۱ كشاورزى در توليد مواد غذايى بخصوص مواد 002000 .قارج هاى خوراكى مى توانند جايكاه خود را بيابند 00100

صفحه 22:
ار ال ۳ مطالعات انجام 3 ‎ee S995 pray)‏ تس زمین طی یک دوره تولید. فقط ۷۸ کیلو گرم پر mee ۱ ccd ‏.(ماهی و میگو)بدست می آید‎ ار كه:از هر هكتار زمين با احتسان قابليت ‎De)‏ ا ا ا ل نك ا ا ل ال 0 ۴ تا ‎"١‏ هزار كيلو كرم با راندمان توليد در ايران .بدست مى ايد Ter oe cae)

صفحه 23:
جرا توليد قارج خوراكى از لحاظ ال ‎er‏ ‎meter Ee ee Ly Re) ae‏ ا RCP ORE SEED) Hew peite) Eee) pe Pe) ‏.خوراکی. دال بر جنبه اقتصادی بسیار مهم آن است‎ محصولى غنى از يروتئين . كلسيم و اسيد هاى امينه ‎ya‏ لت

صفحه 24:
ميزان مواد غذایی قارجچ ۹ Corn) re puree ee SP ee ب )میزان چربی موجود در قارچ ادرصد وزن خشک و ۱/۰ تا /“ادرصد وزْن تر مى باشدء كه ابن جربى شامل اسيد هاى جرت ات ع مات کج در اج ها لخ ۳ | ‎Rebar cene eerel‏ ا 00100

صفحه 25:
ويتامين هاى موجود در فارج ويتامين هاى ارزشمندى از كروه شامل 00100

صفحه 26:
ویژگی قارج ها در مقایسه با جلبک‌ها ۱ ‎Np rena ror Lew pit)‏ ل ل 0 1 ‏ا ا‎ CnE o)Sr eRe ESE) در دب ‎IY SS‏ محر مس مخمر هاو جلبكها هم مى توان انرا توليد نموده. تجهیزات گرات قیمتی برای تولید پروتئین نیاز نیست 1

صفحه 27:
جرخه زندگی قارچ .كشت قارج بهترين راه براى مشاهده جرخه زندكى آن است جرخه زندكى قارج با يخش شدن اسيور ها آغاز مى شودءكه با قرار ‎reel te oad‏ ا ا ا ل لك .هاى مناسب جهت رشد شروع به رشد مى كند ‏از سوراخی که در انتهای اسپور وجود دارد جوانه زده و تبديل به ‎cee PL ie a‏ ا ۱ 11 ‎... ‏تانویه‎ ee ‎pelts polly San lates 0 ‎a D1 eh ie ieee‏ للك ‎ ‎ ‎00100

صفحه 28:
هدف از آشنایی با چرخه زندگی قارج ها ب ۱ ‎dele DD ear‏ ل ‎ee ESE MID‏ اانه eRe eed De RE SIRS rd ‏مى كيرد‎ ۱) emi ee worgray erp)

صفحه 29:
Se eee eee Te) بعد از جدا كردن ساقه قارچ,آترا روی کاغذ شفاف با لیوان بر گشته بر روی آن قرار می دهند.بعد از مدتی اسپورها .ی قارچ روی کاغذ می ریزند أولا :اين اسيوريرينت رامى توان سالها نكهدارى درده و .بعنوان ذخيره رُنتيكى قارج استفاده نمود ثانیا ,امکان تهیه ریسه های اولبه و ثانویه از این اسپور ها وجود دارد.(البته توسط یک کحقق قارج) 1

صفحه 30:
منظور از أسيان جيست؟ در واقع ريسه هاى ثانويه فعال كشت شده روى دانه غلات ‎eee Ce eae‏ ل ل pC LeeLee hee CDEC) OW rc ‏.بصورت علمی اسپان گفته شود‎

صفحه 31:
تاسیس واحد تولیدی .دريافت اجازه واحد توليدى از ادارات مختلف اجبارى است ضرورت اين كار زمانى بيشتر احساس مى شود كه محل واحد تولیدی پیشنهاد شده به لحاظ ۳ زیست .محیطی مشکلاتی را برای عموم افراد ایجاد کند 1

صفحه 32:
شرايط متفاضى براى در يافت بروانه تولجدى داشتره درکن ا 00 ل ا لت ل ۱ ‎wre ee gee)‏ 00 دلشتر ين دلشترنابع مالی. 6

صفحه 33:
ey بهتر است واحد توليدى رادر خارج محدوده مسكونى. 000000 000 DEY e eT Re earese repre row pen eed eee Ren ere CT Pre pene 00100

صفحه 34:
بروسه برورش قارج خوراكى در يروسه يرورش قارج خوراكى در حقيقت يك قارج كار 7 موجود زنده متفاوت را در ۳ فاز مختلف پرورش می دهد تا ‎PELOSI yw St‏ و ‏رب ان ‎| ee Bese eI pel nee ‏زیرا این قارچ به تنهائی نمی تواند کاه وکلش را تجزیه کند. و . مستقیما این مواد را جذب نماید ‎ ‎1

صفحه 35:
Cee ee ene) ‎poe Ls Ju390 45 L rruS & jos sla 6 Sb (call‏ فا( ب )کیک های تثبیت کننده ازت و کربن ادم قاز ۲ ب )قارج هاى خوراكى (قارج دكمه اى) سمو نار نز

صفحه 36:
Le) ‎eae eel ee pe veer ele]‏ ل للد های ترموفیل را افزايش دهیم ,تا این موجودات بتوانند. کود مرعی و کلش و سابر افزودتی های مکمل را تجز به ‏. نموده و ازانها کرین و ازت استخراج نمایند ‎1

صفحه 37:
متصود از فاز ۲ چیست؟ یعنی محیط را به گونه ای تغییر دهیم. تا شرایط جهت كاهش باكترى هاى تجزيه كننده ترموفيل ها ايجاد شده .و كيك هاى تثبيت كنندهازت رشد كرده و تكثير شوند 05 جون اين موجودات مى توانند كربن وازت توليد شده در .فاز ‎١‏ رابه يروتئين هاى ازته تبديل و تثبيت كنند 00100

صفحه 38:
مقصود از فاز ؟ حجيست؟ نهایتا در این فاز قارچ دکمه ای بعلت فراهم بودن شرایط و تجزیه نسبی محیط بستر خویش می تواند رشد کرده و 1

صفحه 39:
‎ee‏ اسر ال سا ال ‎enn ere eT ceed‏ ل ‏تهیه با نولید ‎By or ear aE Sa) Dorey vere‏ م كردزيا تخمير كردر) ‏سا‌هایت-ولید با توجه به سیستم‌پبرورش-٩‏ قارچ ‏ساختمان‌ها -۴) ‎CREB pe TENE)‏ رت ‎ ‎۱

صفحه 40:
مکان کمبوست سازی محل كميوست سازى بعنوان آلوده ترين قسمت واحد توليدى. همیشه محل بروز خطرات نهفته است.بهمین علت فاصله ۰ب ببس (بسرلساس‌سنبع مختافحداق لس ککسیلومتر) 1۱۳ PCE DNC SPC ae ToT rece eed ‏.سر يوشيده باشند‎ ا ا ا ‎fee) er‏ .را بسمت حوضجه مجهز به يمب داراست 00100

صفحه 41:
چرا عمل کمپوست سازی ضروری أست؟ Seay ey ‏ا‎ ‎Fe ed Reece at DL Se ce NCD) ‏براى انواع قارج هاى ديكر نا مناسب باشد.مخصوصا‎ داراى كربوهيدراتهايى باشد كه براحتى قابل تجزيه .توسط قارج هاى رقيب نباشد برلیتسهبه بکمسحیط رشد مغذیو همگربا ساختمانی- ا ‎Bree‏

صفحه 42:
را كلش كود مرغى. © مواد رو یر 6

صفحه 43:
كلش CSE ‏ل ا‎ eU Ca Pes ‏.است‎ ا ا رت .كازى . رطوبت نيز در اختيارشان قرار دهد كلشءمهمترين منبع كربن جهت يرورش قارج دكمه اى ا ل ا ا ا ۱ .قابل استفاده جهت تغذيه قارج خواهد بود 00100

صفحه 44:
ويزكى هاى كلش الف) بهتر است كلش از مزارع با كشت آبى تهيه شود. (جرا؟) 0 1ل جونك 7 كسار 0 خن ده وليك شرهاح © كشلهيم شكننده تر موياشند و در حا لتابكيرىحا لتخميرى ‎(on‏ لت تس ار رم CED OO ene ae rere e ESS RCS ED) ae a MeL Cd By) 00100

صفحه 45:
كلش از نظر تركيبات تشكيل دهنده .كلشحاوىهيدروكر برهاىمختلفمىياشد (0 ره ار رل لت لسن .از سلول ها است 7 و .كلشخوسايد ‎٠١‏ درصد رطوبتهلشته باشد (© a oe a

صفحه 46:
CB eC We eT) کود مرغی منبع مناسبی برای تامین ازت و سایر مواد .اركانيك مورد نياز كميوست مى باشد ا ل 0 .پنبه با سایرمواد حاوی پروتئین استفاده می گردید كود مرغى نسبت به ساير كودها ازت بيشترى داشته و قابل .دستر است 1

صفحه 47:
oe eee ee ee ery ‏داشته باشد؟‎ Berd er eee pera (ar) F ‏.ب) خشک باشد‎ «پ)خاک نداشته باشد 1

صفحه 48:
5 ace ay wernt bE ‏ا‎ on STO Cac On) eT Beir Sire cory ‏گرفتریطوبسلضافی()‎ ‎a) 3 eee ern enter el‏ رت .كردم وجهتحفظ تعادليواج كميوسسهناسلست ‏منبعواز كلسيم محسوبموشود كه برلىتغذيه (©8

صفحه 49:
زر دا ‎Pa Be ce‏ 1 ی ‎aera)‏ لفزودن‌سنگگچ سر ‎seeped‏ ل أت ‎Pree eRe) UC a EEL Coen y‏ لثر سنككج در زمانبدرياشىب منظورتنظيم يولج بسيار (9 .بيشتراز زمانير كردن تونليا سا لزي استوريزلسيوزاست جون در حالت نرمال مقدارآمونيم و يى اج طى مدت اباشتوريزاشيون كاهتن فى يايد a oe a

صفحه 50:
دلیل آهمیت اضانه کردن سنگ گج به مج بات .حون در ايجاد توازن روى محصول تاثير دارد 00100

صفحه 51:
نت ۰ . جهت خبساندن کلش استفاده می گردد . اين آب بايد اى سى يائينى داشته باشد یعنی شور نباشد 1

صفحه 52:
مواد افزونی دیگر نظير: ملاس جفندر قند ويوست تخم ينبه «نقش:باعث افزايش مواد غذائى كميوست فى شود

صفحه 53:
مراحل انجام كار و بتونى كه شيب ملايمى به سمت حوضجه دارد جهت جمع آوری آب اضافی حاصله ) می ریزند و به مدت ۴ الی ۵ روز روی آن را آب.می گیرند تا خوب خیس خورده و از .آب اشباع شود در اين مرحله بايد رطوبت كاه حدود ‎(PR, DL 103 V>‏ حالت براق ان ازبين رفته و با فشار در كف دست براحتى .از آن آب خارج شود sa reteset

صفحه 54:
مز ایا و معایب روش خیس کردن کاه و ‎ert‏ ‎es‏ Pe are rae pene (ie OF ee DDO ED ‏معایب‎ : بالا بودن هزینه احداث پیست 1

صفحه 55:
میز ان آبی که کاه و کلش جذب می کند هر تن کاه وکلش در فصل تابستان ۷ متر مکعب و در فصل .زمستان ۶ متر مکعب آب جذب می نماید 1

صفحه 56:
20-6 بعد از اشباع شدن کاه و کلش از آب . آنرا برای مرحله ‎ence‏ 0 .معمولا ۵ قالب زده می شود 1

صفحه 57:
روش كار قالب زنى : مرحله اول .قرار دادن۲ عدد پانلبه لبعاد ۲۶۵/۲ متر در كنار هم -© ریخترکاه وکلش‌خیسش ده که به نسبتمنااسیدا -9) تر 2 يساز ير شدرقالبا تايانلكنارىرا جدا كرده و -9 به لندازنه طولپ 0 ا ل 000 .شروع به ير كردزقالسىكنيم .در پایان‌قالنینی‌شستشو و تمیز کردن-۳) 1

صفحه 58:
Th eh 1۱ EN Sp aP STON TT eses Be ‏ميكروبى در داخل توده كميوست. دما به شدت افزايش‎ 1 eS A oe ee are ae SECM Ree) eer epee C a] B 00100

صفحه 59:
بد بده شيمينى افكت ۱ eee ne aoe Tey eon ce) ‏حركت كرده و خلاء ايجاد شده در مركز توده باعث‎ . مكش هواى سرد اطراف به مركز توده شود .اين يديده را شيمينى افكت يا حالت شومينه اى كويند 00100

صفحه 60:
مراحل قالب زنى در يك نكاه بعد از قالب زنى اول. يايل ها به مدت ‎١‏ روز به همان حالت ا ا ل ا اك بعد از ۲ روز قالب دوم زده مى شودء که در قالب دوم 1.۷۰ 0 BES WAM EOI 01 Sy ne eer BSS Cle Cre ‏ات ا‎ (فاصله هر قالب زنى ‎١‏ روز مى باشد.) لت ل ال ا ا 7 .قالب پنجم استفاده می شود 1

صفحه 61:
هدف از قالب زنی چیست؟ .مهمترین هدف . مخلوط کردن و هوادهی است مخلوط کردن باعث. یکنواخت شدن بافت کمپوست می .شود ‎OSS)‏ ی ‎ee)‏ لا رح .تخمیر بصورت كاملا هوازى صورت كيرد

صفحه 62:
مضرات بى هوازى شدن كميوست 1 anew rs ieee nee ce Ce] ‏جمعيت باكترى ها مى شود.(در حالى كه هدف ما‎ افزايش جمعيت باكترى ها حهت استخراج كربن و ازت ‎oe)‏ 000 ‎Co)‏ 20 خارج شدن کربن بصورت كاز متان در اثر بى هوازى شدن(تخمير) ‏ج) ايجاد بوى بد (مشكل زيست محيطى)

صفحه 63:
اس re eae زمانبندئقالزينى- © شكرقاللها -9 طولو عرضو اريتفاع قاللها -62 00100

صفحه 64:
ل 0 فاز ‎١‏ بطور تجربى از مركز توده يك مشت برداشته و با فشار متوسط دست ا 0 00100

صفحه 65:
۱۱۳۰۳۱ ۱ Sat yd pd ceil! ual Wee ee a ا ا ‎eons‏ 2 ا 020 0 ا ا ا لت لل ‎EN‏ ‏.اج قليايى فعال است ل ا ان ‎psy eee cee eo peE ND)‏ 1 از نظر میزان پی اچ به سمتی پیش رود که جمعیت کیک .ها در فاز ‎٠"‏ افزايش يابد 00100

صفحه 66:
BORE OT ا ا ‎Sep‏ 0 رطوبتی انجام گرفته اما فاز ۲ در محیطی بسته موسوم به تونل باستور يزاسيون و با كنترل دقيق دما و رطوبت ان

صفحه 67:
۳۳ ees ee ‏ا‎ :ياستوريزلسيون-) هدف ياستوريزه كردن توده كميوست واز بين يردن عوامل ‎SIT S| Eoen‏ ا ل 0 0 qe STEN POL WEDS Oe oat ‏هدف از این مرحله آمونیاک گیری و انتخاب میکروفلور‎ ‏.دلخواه میباشد‎ 1

صفحه 68:
تونل های پاستور یز اسیون کمپوست :نسوع تسونلپاستوریزلسیون‌وجود دارد 6 تونل‌هایلسپیکنق لور 1 تونلهاىك رينقلور -©

صفحه 69:
کر بدست می آید؟ ‎eee es!‏ ا ‎Pa‏ Bede كيسه هاى يلاستيكى را ‎١7”‏ الى ‎١‏ كيلو كرم از كميوست .ير مى كنند 00100

صفحه 70:
مقدار بذر مورد نیاز ا ‎DM‏ رت a oe a

صفحه 71:
انواع سيستم هاى برورش ۱۹ era fe ear prey Gere Le) ea re ee Seren ley Se ts rere Geek ear a] Bad

صفحه 72:
۳ Ce eR EC BoE cee Sere le) re ener Noble 5% NSC orem BNO ee med See) pendant ees ‏رد‎ a a در هنگاع سه با بط ذم ‎D9‏ ذه استفاده ۱ سک و دسنکن ‎COND Poy‏ .يس از ضدعفونى اتاق آماده كشت است Ter oe cae)

صفحه 73:
روش كشت ب لاا 0 ‎Pe oe mers TNC romney‏ .داخل كيسه می ریزیم .وزن كيسه ‎a‏ ۲ 00100

صفحه 74:
توصيه روشى كاربردى بمنطور تسر يع 1ج ‎es‏ ۳ ۱ رت ۰ب ‎ey te LEE)‏ سانتى متر كه در سطح ان يك يا دو قيف تعبيه شده و داراى يايه اى به ارتفاع كيسه كشت .است 00100

صفحه 75:
سالن هاى برورش قارج ۱ ‏ا‎ aloe) ‏.احداث ميشوند‎ هر كدام اين سالن ها نيز به دو صورت كفى و جند طبقه

صفحه 76:
کار برد دستگاه هو اساز در سالن های پرورش ا 000 ار درييجهى هولىئ]زاد -0 وت ۱

صفحه 77:
رز ار .و بخار می باشند BO eet Steen it ener sea ‏اب سرد‎ و در زمستان برای تامین رطوبت ل ‎re‏ ‏ار 1

صفحه 78:
تهويه سالن ها در ابتداى سالن يكد درب براى ورود و خروج به سالن ودر انتهای سالن یک دریچه کوچک برای خروج دی اکسید 1 .شده است 1

صفحه 79:
بوشش كف سالن بهتر است سيمانى باشد جون يوشش سيمانى براى كنترل ‎oY | eo‏ 0 0

صفحه 80:
ليست اأفلام مورد استفاده در واحد هاى فارچ سستگاه ومطویتاز. جهنلنجام ت-هویه و رطوبسسازی(1) لا( میز تسطقیج: جهنت سهیلو تسریع در عملیاتک مپوسنگیری(٩‏ كسنتر لومطوبت دستكاهىكه جهتكنترلاتوماتيكوطوبستووى(*20 .دستگاه ا 0 begs Rete ES ot ‏ل‎ .يرور شكاربد دارد

صفحه 81:
9 ل 00ت مواد شسوينده و ضسد صسفوفوكسنند ف : شاملجرمىسايد (0” ا 00 ‎oT‏ ار لق ‎Ce al al ‎OIE Soy cens ey ae ECD Cameo laren eas) ‏کرد ریا‎

صفحه 82:
أدامه ليست Ee ‏ا‎ raver as, Sve] eR IEE yer eerie er teo Cer E went Cryer cer even] ((S) are Ree Eyres yc Wao eee Ce CCMEES BOTY ۳ oe ee oer eT Sate Serres ee ener ees ‏سستگاه هوصاز. دستگاهی‌که هولی‌گرم تولید شده توسط دیگل16)‎ 0000 ‏ا‎ ‎or tty Cape eee) Ter oe cae)

صفحه 83:
ر الاجم 5 از ابتداى كشت تا شروع عمليات خاكدهى را كويند. كه در ا ا ا الل .بذر شروع کرده و تمامی کمپوست را در بر می گیرند .در این مرحله دما ورطوبت ۲ عامل بسیار مهم هستند 1

صفحه 84:
۳ ۳ ۹ yer) ‏ا ل‎ ‏.ج) رطوبت محیط باید بالا باشد‎ eed Cece ret eta Se ec Bye ‏ا ل‎ 1۱ Peep NEON @ 172 T01)) 00100

صفحه 85:
دی اکسبد کرین را چگونه می توان در ۳ ۱ درب سالن ورودى و نيز بستن دريجه هواى آزاد و ل ا ل رك ۱ ‏ا ا‎ ieee LEE ‏.يابد‎ توجه: سعى كنيم با اين عمل موجب بالا رفتن دماى محيط .در فصل تابستان و نهایتا دمای کمپوست نشویم

صفحه 86:
چگونه می توان رطوبت محیط را با برد؟ ۱ ‎PORT in re gor)‏ 5 2ت 1 با آب و فرمالین آبپاشی کنیم . تا ضمن بالا رفتن رطوبت .عمل ضد عفونى هم صورت كيرد

صفحه 87:
مسر هضرب 6235© .تعريف : مرحله خاكدهى تا رافلينك را كويند خاكدهى يكى از مراحل اساسى در يرورش قارج خوراكى .است خاى يوششى نقش جندانى در در تغذيه قارج نداشته و يا اثر .جزتى دارد 1 .بر تری دارد 1

صفحه 88:
خاک بوششی در كشور هاى يبشرفته از مخلوط خاك يبت و آهك بعنوان .خاى يوششى استفاده مى شود مخلوط خاک سیلت لوم و خاک هوموس به نسبت ۱/۱ نیز 1 Ear OC] ea ‏م‎ Pep ero ic Oe ee tor BE eer J ep eee | Spe weet ea conn 0 he eee ed Cones perenne Coe Cad 00100

صفحه 89:
زمان خاکدهی وقتی که کمپوست کاملا توسط مسیلیوم پوشیده گردید. توسط يك لايه ! سانتى مترى از خاك يوشيده مى .شود : نقشش خاكى يوششى .الف) براى تشكيل ميوه ها ضرورى است 7 ‏ل ا ا ا‎ el (oe 00100

صفحه 90:
رشد ريسه هاى فارج يس از خاكدهى نيز مرحله رشد مسيليوم ها ادامه COW ree CMC DPI Ce Cee Mey coe ey) By ‏.شده است در اين مرحله وارد خاى يوششى مى كردد‎ ‏روز ميباشد‎ ١7 ‏تا‎ ١! ‏.مدت زمان لازم براى اين مرحله‎ 00100

صفحه 91:
۳ Py pe ee ae oes eT ‏قرار دادن رطوبت درحد مطلوب بوسيله آبيارى مكرر يس‎ ‏.از خاىك دهى‎ حدودا از زمان خاكدهى تا رافل ‎١٠‏ ليتر در متر مربع آب .اسيرى مى شود 2

صفحه 92:
تكنيك هاى برورش معمولا در جند روز اول اسيرى انجام نمیشود. بمحض اينكه مسیلیوم در خاک حدود یک سانتی متر رشد کرد. با نهایت دقت میتوان در هر دفعه ۵/۱ لیتر آب در متر .مريع از سطح زير كشت را اسيرى كرد 00100

صفحه 93:
| 0000 ‏ل ا‎ 0 Rael] Ip جندين روز يس از خاكدهى مسليوم درون بستر رشد كرده ‎Ree Bee retire mae‏ زمائى كه حدود ‎1/٠‏ سطح خاكى توسط ميسليوم ها .يوشانده شده بايد عمل رافلینگ صورت گیرد عمل رافلینگ جهت تشکیل میکر و کلامیت در سطح خاک .انجام میشود 1

صفحه 94:
در نقاط مختلف عمل ر افلبنگ به شبوه تس مس ات اش سل eed rele vey ee re) evel ae] گردوخاکک ردن(9 نكته: يس از رافل بهتر است .درب سالن و درب كيسه ها ‎enya bare)‏ ل ل ل ۱ 1

صفحه 95:
هی عبار تند شد خرا مزاياى اششئ نس هبو 5 ‎deci,‏ = ۹ ۳ ۲ 5 0 بأد ‎eS 7 :‏ ‎omy 5 5 =‏ صورنمی = 7 05 | 0 5 ا 3

صفحه 96:
تکنیک های پرورش از هوادهی تا ۳ ‎CTY Re oe)‏ ل .نمودن كرد ‏: تعیین میزان اسپری آب ‏.هر كيلو قارج برداشت شده ‎١‏ ليتر آب لازم دارد حدودا ۲۱ الی ۲۵ روز بعد از خاکدهی اولین قارچها را .ميتوان برداشت كرد

صفحه 97:
ار We) tl) :برداشت اسلی۳ روز پسراز فلاشول فلاش۲ شروع می‌شود ‎٩‏ ‏:بهره وری برداشت بین ۱۵ کبلوگرم در ساعت با قارچ ریز. تا ۳۵ کیلو گرم در .ساعت با قارچ های درشت باز تغییر می نماید

صفحه 98:
سه سطح کیفیت وجود دارد : ۳ ۲ ۱ ۱ .باشد 00100

صفحه 99:
:نکهداری قارج های برداشت شده پا ‎Reto D)‏ سود ل ‎CMW DROS eC Ree reer‏ اك

صفحه 100:
بیماری ها ا ‎oe LT PERC‏ ۱ .رشد میسلیوم میشود تماس قارچ ها با سطح خاک کم است . طوری که براحتی از سطح خاک جدا .میشود | gees Ce ye a ee eS ‏:استيك) معروقفاست‎ :راه حل .اضافه نمودن بذر به كميوست زمانى كه بيمارى ويروسى شايع كرديد 00100

صفحه 101:
1 ا ‎yee‏ 0 ل تنماتود ها (9 ‎9) bas: ‎ap rest cee ‏بسیماری‌مومیائی‌شدن(9‎ ‎1

یکی هست و هیچ نیست جز او وحده ال شریک اال هو بنام آنکه جان را حکمت آموخت ‏www.Hortilover.net پرورش قارچ برای همه آموزش پرورش قارچ های خوراکی بر اساس آخرین متد انجمن قارچ کاران هلند دانش آموخته زیر نظر اساتید C.P.Hهلند ‏www.Hortilover.net چرا قارچ پرورش دهیم ؟ ناپیوستگی تولید قارچ در طبیعت ،وجود انواع سمی در کنار انواع خوراکی ،و کیفیت غذایی مطلوب این گیاه باعث شده که انسان از دیر باز در جستجوی راهی برای .پرورش آن باشد قارچ سرشار از پروتئین ،آهن،ویتامین ودر عین حال بسیار .خوش طعم است دوره کشت آن بسیار کوتاه است و در سال می توان چندین .بار به کشت آن مبادرت نمود ‏www.Hortilover.net قارچ یک گیاه معجزه گر قارچ گیاهی منحصر به فرد ،با مشخصات مخصوص بخود و غیر قابل .قیاس با گیاهان دیگر چون ظهورقارچ به دوران ما قبل تاریخ بر می گردد ،و در همه جا همراه با بشر خود را نشان داده است لذا اعتقادات و باورهای .عجیب و حتی خرافات جالبی در ذهن بشر ایجاد نموده است گیاه خارق العاده ،شفا بخش و مورد احترام در ادبیات مردم چین، ....یونان ،مصر ،مکزیک و ‏www.Hortilover.net مختصری درباره زندگی قارچ ها ‏www.Hortilover.net :مورفولوژی قارچ .در دنیای قارچ شناسی هزاران هزار نوع قارچ در اندازه،شکل ورنگ های مختلف و متنوع وجود دارد :وقتی در باده حرفه پرورش قارچ های خوراکی صحبت می شود منظورمان پرورش .قارچ های جنس آگریکوس می باشد :قارچ های خوراکی گروهی از قارچ های کوشتی کالهک دار هستند بنام ‏Mushroom ‏www.Hortilover.net :ساختمان رویشی قارچ .فاز رویشی قارچ از میسلیوم آغاز می گردد میسلیوم قسمت اصلی قارچ را تشکیل می دهد و از رشته هایی بنام هیف تشکیل شده است .مسیلیوم قارچ در نتیجه نمو بازیددوسپور و ایجاد میسیلیوم تک هسته ای اولیه است که بال فاصله با الحاق دو .رشته هیف رویشی ،میسلیوم دو هسته ای ثانوده بوجود می آید زمانی که رشد میسلیوم ثانویه کامل شد میسلیوم نوع سوم تشکیل می شود و بافت پیچیده ای از میسلیوم ها را بوجود می آورد که بر .روی آن بازیدیوکارپ طاهر می شود ‏www.Hortilover.net :طول عمر میسلیوم ها عمر میسلیوم اولیه در طبیعت بسیار کوتاه بوده و چنانچه به عللی .دو هسته ای نشود به زودی از بین می رود بعکس طول عمر میسلیوم دو هسته ای به حدی است که سالیان .دراز زنده مانده و متوالیا ،قارچ بوجود می آورند ‏www.Hortilover.net :ساختمان کالهک کالهک قارچ نیز از هیف تشکیل گردیده ،لیکن با تغییر .شکل به بافت گوشت قارچ را تشکیل می دهد .قارچ شامل کالهک و ساقه می باشد .در زیر کالهک،تیغه های حاوی اسپور قرار گرفته است المل ها که همان تیغه یا ژیل هستند ،در سطح داخل بازیدیوکارپ به شکل قطعات نازک باریک یا پهن بطور .شعاعی محیط خارجی کالهک را به ساقه متصل می کنند ‏www.Hortilover.net :تراما به بافت داخلی قارچ می گویند که معموال از سلول های طویل تشکیل .شده است در سطح تراما که غالبا لبه ودو طرف تیغه ها را می پوشاند الیه هیمنیوم قرارمی گیرد.بر روی این الیه است که بازیدیم ها در .نزدیکی یکدیگر تشکیل می شوند هر یک از بازیدیم ها معموال شامل 4اسپور می باشند که با فشار از پایه خود جدا شده ،تحت تاثیر نیروی جاذبه در زیر کالهک می افتند ،وبا جریان هوا روی هم انباشته شده و الیه رنگینی بنام اسپور .پرینت بوجود می آورند ‏www.Hortilover.net کلیدهای تشخیص گونه ها و جنس :های آگاریکالها امتداد یافتن لبه داخل تبغه ها که به ساقه متصل است تا .فاصله ای به طرف پایین ساقه .آزاد بودن و امتداد نیافتن ژیل ها به طرف ساقه .دارا بودن حلقه مجزا بر روی پایه رنگ اسپورها نیز از دیگر صفات مشخصه جنس .آگریکوس است ‏www.Hortilover.net :تشکیل قارچ از میسلیوم گره کوچکی مشتق از سلول های هیف رشد کرده و جسم .کروی یا بیضوی بوجود می آورند که دکمه نامیده میشود :پس می توان گفت قارچ نوعی گیاه است که تندام غیر جنسی آن ،بنام میسلیوم یا .ریسه ،اغلب به چشم نمی آید آنچه بعنوان قارچ می شناسیم ،یعنی مجموع کالهک و پایه ،در .واقع فقط دستگاه تولید مثل این گیاه است ‏www.Hortilover.net :طبقه بندی قارچ ها .قارچ ها را می توان از ابعاد مختلف طبقه بندی نمود ‏www.Hortilover.net :طیقه بندی بر اساس اندازه اندام زایشی قارچ های میکروسکپی 1- .قابل مشاهده با چشم غیر مسلح نیستند مانند انواع کپک ها و مخمر ها قارچ های ماکروسکپی 2- .در مراحلی از زندگی خود با چشم غیر مسلح قابل مشاهده اند مانند انواع قارچ های کالهک دار ‏www.Hortilover.net طبقه بندی بر اساس نوع بستر رویش قارچ های چوب رست 1- .قارچ هایی هستند که بر روی بستر هایی از سلولز و لیگنین رشد می کنند مانند:آریکوالریا ،پلئوروتوس ،شیتاکه قارچ های کودرست 2- بر روی بستر های حاوی کود حیوانی که بصورت کمپوست درآمده اند رشد می کنند.مانند انواع قارچ های دکمه ای قارچ های روینده بر روی بقایای بستر کشت قارچ های 3- دیگر بر روی بقایای حاصل ازکمپوستهای مصرف شده سایرقارچ ها مانند قارچ دکمه ای رشد می کنند .مانند کوپر ینوس ولپیستا نودا ‏www.Hortilover.net طبقه بندی قارچ ها بر اساس شکل تغذیه ای قارچ های خوراکی -داروئی 1- قارچ های خوراکی -داروئی 1- مانند :قارچ های صدفی ،دکمه ای ،شیتاکه ،ولواریالو قارچ های داروئی 2- بعلت دارا بودن نوعی بافت خاصیت خوراکی ندارند ،ولی عصاره آنها خواص داروئی دارد.مانند :گنودرمالوسیدیم قارچ های غیر خوراکی 3- قارچ هائی که نه خاصیت خوراکی دارند و نه سمی هستند مانند :قارچ های جنگلی قارچ های سمی 4- این قارچ ها بعلت دارا بودن مواد خاصی در بافت خود خاصیت سمی داشته و قابل مصرف نیستند .باعث ایجاد مسمومیت و در نهایت مرگ میشود.مانند : آمانتیای سفید یا قرمز ‏www.Hortilover.net بر اساس اکولوژی www.Hortilover.net :قارچ های انگل این قارچ ها مواد مغذی خود را از مواد گیاهی زنده تامین می کنند و .باعث آسیب رساندن به آنها می شوند گونه های میکروسکوپی و بیماریزای آنها اغلب مورد توجه بسیاری از کشاورزان و باغداران هستند چون موجب وارد آمدن خسارت به محصوالت کشاورزی شده وعملکرد محصوالت را کاهش می .دهد :قارچ های انگل شامل انگل های اجباری .................مانند :قارچ های عسلک 1- انگل های اختیاری ................مانند :قارچ های شاه صدف 2- ‏www.Hortilover.net قارچ های مایکوریز یا همزیست قارچ هایی که با یکسری موجودات زنده دیگر زندگی .همزیستی دارند و از این همزیستی هر دو سود می برند از جمله این قارچ ها ،قارچ هایی که با موریانه زندگی می کنند ،یا قارچ هایی که با ریشه درختان در خاک زندگی .میکنند مانند :دنبالن کوهی ‏www.Hortilover.net نیاز های غذایی قارچ خوراکی قارچ در یک دوره رشدی به ترکیبات کربن دار ،مواد ازته ،مواد معدنی و .مواد تحریک کننده رشد نیاز دارد :منابعی که می تواند نیازهای فوق را براورده کند بدین ترتیب است منابع مناسب برای ترکیبات کربن دارمواد ناشی از تجزیه سلولز و همی .سلولز می باشد منابع مناسب برای ترکیبات شامل اوره،گروهی از ترکیبات آمونیوم و .بسیاری از اسید های امینه مانند آسپارژین،االنین و گلسین می باشد .امالح کلسیم ،پتاسیم و منیزیم در حد مطلوب برای رشد مسیلیوم نیاز است مواد تحریک کننده رشد عبارتند از:اندل استیک اسید ،نمک های اسید های .چرب اولئیک ولینولئیک ،و اسید های آالنین ،متیونین و پرومین ‏www.Hortilover.net ارزش غذایی قارچ های خوراکی قارچ های خوراکی در شمار بزرگترین و ارزشمندترین منابع طبیعی هستند که می توانند در مدت زمان کوتاه از مواد با .ارزش غذایی کم ،موادی با ارزش غذایی باال تولید کنند بامحدود شدن زمین های قابل کشت وعملکرد زمین های کشاورزی در تولید مواد غذایی بخصوص مواد پروتئینی، .قارچ های خوراکی می توانند جایگاه خود را بیابند ‏www.Hortilover.net بررسی ارزش غذایی محصوالت مختلف بر اساس مطالعات انجام شده توسط کووک ،از هر هکتار زمین طی یک دوره تولید ،فقط 78کیلوگرم پرتئین حیوانی(گوشت قرمز) و 678کیلوگرم پروتئین آبزیان (.ماهی و میگو)بدست می آید این در حالی است که ،از هر هکتار زمین با احتساب قابلیت بهره گیری از حجم،در پرورش قارچ های خوراکی 65، هزار کیلو گرم پروتئین قارچی در سطح راندمان جهانی و 14تا 21هزار کیلو گرم با راندمان تولید در ایران بدست .می آید ‏www.Hortilover.net چرا تولید قارچ خوراکی از لحاظ اقتصادی بسیار مهم است ؟ .چون ،اوال:اصوال تولید پروتئین بسیار گران است ثانیا :راندمان تولید باال و دوره کشت کوتاه قارچ های .خوراکی ،دال بر جنبه اقتصادی بسیار مهم آن است محصولی غنی از پروتئین ،کلسیم و اسید های امینه .ضروری است ‏www.Hortilover.net میزان مواد غذایی قارچ الف )میزان پروتئین قارچ صدفی حدود 22تا 27درصد وزن خشک .و 3تا 4درصد وزن ترآن است ب )میزان چربی موجود در قارچ 1درصد وزن خشک و 1/0تا 3/0درصد وزن تر می باشد ،که این چربی شامل اسید های چرب .ضروری و غیر اشباع است ج )میزان امالح در قارچ ها 1درصد وزن تر آن می باشد ،که شامل .پتاسیم ،فسفر،مس،آهن و مقداری کلسیم است ‏www.Hortilover.net ویتامین های موجود در قارچ ویتامین های ارزشمندی از گروه شامل ‏www.Hortilover.net ویژگی قارچ ها در مقایسه با جلبکها و مخمرها قارچ ها این قابلیت را دارند که با فعالیت آنزیمی خود از مواد با ارزش غذایی کم ،نظیر کاه و کلش ،ماده غذایی با .ارزش باال ترتهیه کند که در مقایسه با تولید پروتئین تک یاخنه ای که توسط مخمر ها و جلبکها هم می توان آنرا تولید نموده، .تجهیزات گرات قیمتی برای تولید پروتئین نیاز نیست ‏www.Hortilover.net چرخه زندگی قارچ .کشت قارچ بهترین راه برای مشاهده چرخه زندگی آن است چرخه زندگی قارچ با پخش شدن اسپور ها آغاز می شود،که با قرار گرفتن اسپور در شرایط محیطی مناسب و فراهم بودن فاکتور .های مناسب جهت رشد شروع به رشد می کند از سوراخی که در انتهای اسپور وجود دارد جوانه زده و تبدیل به .هیف می شود و مسیلیوم اولیه را بوجود می آورند سپس میسلیوم ثانویه . .......شبکه میسلیومی......شروع مرحله پین زائی........تشکیل پین هد ها یا سر سنجاقی.............قارچ های اولیه .............در نهایت قارچ خوراکی.............شروع اسپورزائی .برای حفظ بقا ‏www.Hortilover.net هدف از آشنایی با چرخه زندگی قارچ ها چیست؟ بعد از شناسائی قارچ خوراکی مورد نظر تهیه اسپورها از میوه قارچ می باشد که بصورت تهیه اسپورپرینت انجام می گیرد ) اسپورپرینت یعنی آرایش اسپوری قارچ( ‏www.Hortilover.net روش تهیه اسپور پرینت و کاربرد آنها بعد از جدا کردن ساقه قارچ،آنرا روی کاغذ شفاف یا لیوان برگشته بر روی آن قرار می دهند،بعد از مدتی اسپورها .ی قارچ روی کاغذ می ریزند اوال ،این اسپورپرینت را می توان سالها نگهداری کرده و .بعنوان ذخیره ژنتیکی قارچ استفاده نمود ثانیا ،امکان تهیه ریسه های اولیه و ثانویه از این اسپور ها وجود دارد(.البته توسط یک کحقق قارچ) ‏www.Hortilover.net منظور از اسپان چیست؟ در واقع ریسه های ثانویه فعال کشت شده روی دانه غالت .یا محیط مایع یا بستر مغذی است نکته :اصطالح بذر قارچ اشتباه است باید مایع قارچ یا .بصورت علمی اسپان گفته شود ‏www.Hortilover.net تاسیس واحد تولیدی .دریافت اجازه واحد تولیدی از ادارات مختلف اجباری است ضرورت این کار زمانی بیشتر احساس می شود که محل واحد تولیدی پیشنهاد شده به لحاظ آلودگی زیست .محیطی مشکالتی را برای عموم افراد ایجاد کند ‏www.Hortilover.net شرایط متقاضی برای دریافت پروانه تولیدی داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی کشاورزی 1. دارا بودن مهارت کار(برای تولید کنندگان قدیمی) 2. داشتن محل مناسب 3. داشتن منابع آبی 4. داشتن منابع مالی 5. ‏www.Hortilover.net انتخاب محل بهتر است واحد تولیدی را در خارج محدوده مسکونی، .صنعتی ،ویا تجاری اجاد کرد بهتر است واحد تولیدی جایی واقع شود که در طی سال از !نظر جریان هوای تازه مشکلی نداشته باشد؟ ‏www.Hortilover.net پروسه پرورش قارچ خوراکی در پروسه پرورش قارچ خوراکی در حقیقت یک قارچ کار 3 موجود زنده متفاوت را در 3فاز مختلف پرورش می دهد تا .به مقصود نهائی خود که همان قارچ است دست یابد )چرا؟( .علت این امر تجزیه کننده ثانویه بودن قارچ دکمه ای می باشد زیرا این قارچ به تنهائی نمی تواند کاه وکلش را تجزیه کند ،و .مستقیما این مواد را جذب نماید ‏www.Hortilover.net موجود زنده کدامند؟ 3 الف) باکتری های تجزیه کننده یا ترموفیل ها ..........فاز 1 ب )کپک های تثبیت کننده ازت و کربن ...............فاز2 پ )قارچ های خوراکی (قارچ دکمه ای) ..............فاز3 ‏www.Hortilover.net مقصود از فاز 1چیست؟ ایجاد محیط و شرایطی است که بتوانیم جمعیت باکتری های ترموفیل را افزایش دهیم ،تا این موجودات بتوانند، کود مرغی و کلش و سایر افزودنی های مکمل را تجزیه .نموده و ازآنها کربن و ازت استخراج نمایند ‏www.Hortilover.net مقصود از فاز 2چیست؟ یعنی محیط را به گونه ای تغییر دهیم ،تا شرایط جهت کاهش باکتری های تجزیه کننده ترموفیل ها ایجاد شده .و کپک های تثبیت کننده ازت رشد کرده و تکثیر شوند )چرا؟( چون این موجودات می توانند کربن و ازت تولید شده در .فاز 1را به پروتئین های ازته تبدیل و تثبیت کنند ‏www.Hortilover.net مقصود از فاز 3چیست؟ نهایتا در این فاز قارچ دکمه ای بعلت فراهم بودن شرایط و تجزیه نسبی محیط بستر خویش می تواند رشد کرده و .تولید محصول نماید ‏www.Hortilover.net هر واحد تولیدی پرورش قارچ به چندین :حوزه فعالیت و کار تقسیم می شود سیلوی مواد جهت تهیه کمپوست(فاز اول) 1- تهیه یا تولید کمپوست (فاز دوم یا پاستوریزه کردن یا 2- تخمیر کردن) سالن های تولید با توجه به سیستم پرورش قارچ 3- ساختمان ها 4- فضاهای قرار دادن یا کارکردن ماشین های مختلف 5- ‏www.Hortilover.net مکان کمپوست سازی محل کمپوست سازی بعنوان آلوده ترین قسمت واحد تولیدی، همیشه محل بروز خطرات نهفته است.بهمین علت فاصله .محل کمپوست سازی با سالن های پرورش باید زیاد باشد )براساس منابع مختلف حداقل یک کیلومتر( سیلو های کمپوست می توانند درهوای آزاد قرار داشته یا .سرپوشیده باشند پیست کمپوست سازی دارای سطح بتونی بوده که شیب مالیمی .را بسمت حوضچه مجهز به پمپ داراست ‏www.Hortilover.net چرا عمل کمپوست سازی ضروری است؟ برای ایجاد یک محیط رشد مغذی بعنوان مثال محیط - رشدی که برای میسلیوم قارچ خوراکی مناسب باشد ولی برای انواع قارچ های دیگر نا مناسب باشد،مخصوصا دارای کربوهیدراتهایی باشد که براحتی قابل تجزیه .توسط قارچ های رقیب نباشد برای تهیه یک محیط رشد مغذی و همگن با ساختمانی - .یکنواخت و رطوبتی معین ‏www.Hortilover.net مواد اولیه کلش 1. کود مرغی 2. سنگ گچ 3. مواد افزودنی دیگر 4. ‏www.Hortilover.net کلش .در تهیه کمپوست استفاده از کلش برای حفظ بافت ضروری است قارچ ها خواستار کمپوستی هستند که عالوه بر تبادالت گازی ،رطوبت نیز در .اختیارشان قرار دهد کلش،مهمترین منبع کربن جهت پرورش قارچ دکمه ای است ،که در طی مراحل .کمپوست سازی تجزیه شده و قابل استفاده جهت تغذیه قارچ خواهد بود ‏www.Hortilover.net ویژگی های کلش الف) بهتر است کلش از مزارع با کشت آبی تهیه شود( .چرا؟) .چون درصد کربن بیشتری نسبت به کشت دیم خواهد داشت 1- چون کلش های کشت آبی سفت و سخت بوده ولی کلش های2- کشت دیم شکننده تر می باشند و در حالت آبگیری حالت .خمیری پیدا می کنند ب)بهتر است کلش تازه باشد(.چرا؟) چون کلش تازه براق بوده و نسبت به کلش سال های قبل برتری .دارد ‏www.Hortilover.net کلش از نظرترکیبات تشکیل دهنده .کلش حاوی هیدروکربن های مختلف می باشد )1 هیدروکربن متشکل از سلولز است که مجموعه پیچیده ای .از سلول ها است ازت موجود در کلش نیز بسته به نوع کشت آن (آبی یا )2 .دیم) از 3/0درصد تا 4/0درصد متغییراست .کلش خوب باید 10درصد رطوبت داشته باشد )3 ‏www.Hortilover.net ویژگی های کود مرغی کود مرغی منبع مناسبی برای تامین ازت و سایر مواد .ارگانیک مورد نیاز کمپوست می باشد در گذشته بجای کود مرغی از اوره سولفات آمونیم ،تخم .پنبه یا سایرمواد حاوی پروتئین استفاده می گردید کود مرغی نسبت به سایر کودها ازت بیشتری داشته و قابل .دستر است ‏www.Hortilover.net کود مرغی مناسب باید چه شرایطی داشته باشد؟ .الف) سرند شده باشد .ب) خشک باشد .پ)خاک نداشته باشد ‏www.Hortilover.net جیپسم جیپسم = سنگ گچ = سولفات کلسیم سنگ گچ برای دستیابی به چه منظوری استفاده می شود؟ گرفتن رطوبت اضافی )1 بعلت وجود کلسیم و سولفات حالت بافری ایجاد کرده )2 .وجهت حفظ تعادل پی اچ کمپوست مناسب است منبعی از کلسیم محسوب می شود که برای تغذیه قارچ )3 .مفید است ‏www.Hortilover.net ویژگی های استفاده از سنگ گچ سنگ گچ یا سولفات کلسیم بافت کمپوست را اصالح می )1 .نماید افزودن سنگ گچ باعث می شود کمپوست چسبندگی خود )2 .را از دست داده و هوا بهترداخل آن جریان یابد اثر سنگ گچ در زمان بدرپاشی بمنظورتنظیم پی اچ بسیار )3 .بیشتر از زمان پر کردن تونل یا سالن پاستوریزاسیون است چون در حالت نرمال مقدارآمونیم و پی اچ طی مدت .پاستوریزاسیون کاهش می یابد ‏www.Hortilover.net دلیل اهمیت اضافه کردن سنگ گچ به کمپوست .چون در ایجاد توازن روی محصول تاثیر دارد ‏www.Hortilover.net آب .جهت خیساندن کلش استفاده می گردد .این آب باید ای سی پائینی داشته باشد .یعنی شور نباشد ‏www.Hortilover.net مواد افزونی دیگر نظیر :مالس چغندر قند وپوست تخم پنبه .نقش:باعث افزایش مواد غذائی کمپوست می شود ‏www.Hortilover.net مراحل انجام کار :خیس کردن کاه وکلش - کاه و کلش گندم یا جو را روی (پیست) سکوی سیمانی ( یا بتونی که شیب مالیمی به سمت حوضچه دارد جهت جمع آوری آب اضافی حاصله ) می ریزند و به مدت 4الی 5 روز روی آن را آب می گیرند تا خوب خیس خورده و .از آب اشباع شود در این مرحله باید رطوبت کاه حدود 70درصد باشد ، یعنی حالت براق آن ازبین رفته و با فشار در کف دست .براحتی از آن آب خارج شود ‏www.Hortilover.net مزایا و معایب روش خیس کردن کاه و کلش :مزایا .آب سریعتر توسط کاه و کلش جذب می شود کوتاه تر شدت دوره کمپوست سازی :معایب باال بودن هزینه احداث پیست ‏www.Hortilover.net میزان آبی که کاه و کلش جذب می کند هر تن کاه وکلش در فصل تابستان 7متر مکعب و در فصل .زمستان 6متر مکعب آب جذب می نماید ‏www.Hortilover.net قالب زنی بعد از اشباع شدن کاه و کلش از آب ،آنرا برای مرحله .قالب زنی آماده می کنیم .معموال 5قالب زده می شود ‏www.Hortilover.net روش کار قالب زنی :مرحله اول .قرار دادن 3عدد پانل به ابعاد 2*5/2متر در کنار هم 1- ریختن کاه وکلش خیس شده ،که به نسبت مناسب با کود 2- اوره مخلوط شده(.هوا دهی) پس از پر شدن قالب 2،تا پانل کناری را جدا کرده و به 3- اندازه طول پانل آنرا بطرف جلو می کشیم و دوباره شروع به .پر کردن قالب می کنیم .در پایان قالب زنی شستشو و تمیز کردن 4- ‏www.Hortilover.net :مرحله دوم بعد از مرحله اول قالب زنی براثر فعل و انفعاالت شیمیائی و میکروبی در داخل توده کمپوست ،دما به شدت افزایش می یابد ،که در این صورت شکل ظاهری قالب باعث .ایجاد پدیده شیمینی افکت می گردد ‏www.Hortilover.net پدیده شیمینی افکت شکل مکعبی توده باعث می شود که هوای گرم به طرف باال حرکت کرده و خالء ایجاد شده در مرکز توده باعث .مکش هوای سرد اطراف به مرکز توده شود .این پدیده را شیمینی افکت یا حالت شومینه ای گویند ‏www.Hortilover.net مراحل قالب زنی در یک نگاه بعد از قالب زنی اول ،پایل ها به مدت 2روز به همان حالت نگه .داری می شود تا فعالیت میکروبی کمپوست شروع شود بعد از 2روز قالب دوم زده می شود ،که در قالب دوم % 70 کود مرغی مورد نیاز اضافه شده و %30هم در قالب سوم که به فاصله 2روز از قالب دوم زده می شود ،اضافه می گردد. (فاصله هر قالب زنی 2روز می باشد). در قالب چعارم %50جیپسم مورد نیاز اضافه شده و مابقی در .قالب پنجم استفاده می شود ‏www.Hortilover.net هدف از قالب زنی چیست؟ .مهمترین هدف ،مخلوط کردن و هوادهی است مخلوط کردن باعث ،یکنواخت شدن بافت کمپوست می .شود ).الزمه یک کمپوست خوب :یکنواختی بافت است( هوادهی از بی هوازی شدن کمپوست جلوگیری می کند ،تا .تخمیر بصورت کامال هوازی صورت گیرد ‏www.Hortilover.net مضرات بی هوازی شدن کمپوست الف) کاهش یافتن پی اچ و اسیدیته شدن ،که باعث کاهش جمعیت باکتری ها می شود(.در حالی که هدف ما افزایش جمعیت باکتری ها حهت استخراج کربن و ازت از مواد اولیه می باشد). ب)از دسترس خارج شدن کربن بصورت گاز متان در اثر بی هوازی شدن(تخمیر) ج) ایجاد بوی بد (مشکل زیست محیطی) ‏www.Hortilover.net چند نکته در مورد قالب زنی نحوه قالب زنی 1- زمانبندی قالب زنی 2- شکل قالب ها 3- طول و عرض و ارتفاع قالب ها 4- ‏www.Hortilover.net چگونگی اندازه گیری مقدار رطوبت در فاز 1بطور تجربی از مرکز توده یک مشت برداشته و با فشار متوسط دست .رطوبت آن را امتحان می کنیم ‏www.Hortilover.net دلیل اضافه کردن سنگ گچ در مراحل آخر قالب زنی ها سنگ گچ باعث تثبیت پی اچ کمپوست در حالت اسیدی تا خنثی می شود ،و می دانیم که جمعیت باکتری ها در پی .اچ قلیایی فعال است پس جهت باال نگه داشتن جمعیت باکتری ها باید سنگ گچ را در مراحل آخر اضافه نمود ،تا شرایط محیط کمپوست از نظر میزان پی اچ به سمتی پیش رود که جمعیت کپک .ها در فاز 2افزایش یابد ‏www.Hortilover.net تفاوت فاز 1و فاز 2 فاز 1در فضای باز و بدون کنترل دقیق شرایط دمائی و رطوبتی انجام گرفته اما فاز 2در محیطی بسته موسوم به تونل پاستوریزاسیون و با کنترل دقیق دما و رطوبت .انجام می پذیرد ‏www.Hortilover.net فاز 2متشکل از 2مرحله می باشد :پاستوریزاسیون 1- هدف پاستوریزه کردن توده کمپوست و از بین بردن عوامل .بیماری زا و آفات مضر و همچنین ادامه عمل تخمیر است )Conditioning2در حقیقت به معنی تغییر حالت دادن(:هدف از این مرحله آمونیاک گیری و انتخاب میکروفلور دلخواه .میباشد ‏www.Hortilover.net تونل های پاستوریزاسیون کمپوست :نوع تونل پاستوریزاسیون وجود دارد2 تونل های اسپیکت فلور 1- تونل های گریت فلور 2- ‏www.Hortilover.net از هر تن کلش چند تن کمپوست بدست می آید؟ از هر 11تن کلش نهایتا 26تا 27تن کمپوست تهیه می .شود کیسه های پالستیکی را 13الی 16کیلو گرم از کمپوست .پر می کنند ‏www.Hortilover.net مقدار بذر مورد نیاز .به ازاء هر 10کیلو گرم کمپوست 80گرم بذر نیاز است ‏www.Hortilover.net انواع سیستم های پرورش آماده سازی بستر به روش قفسه ای( استیالژ) 1- کاشت به روش جعبه ای 2- کاشت به روش کیسه ای 3- ‏www.Hortilover.net اعمال قبل از کشت ضد عفونی ابزار و وسایل کشت ودرز های در و دیوار با 1- %فرمالین 2 سم پاشی الی دربها ،گوشه ها ی اتاق و قسمت های 2- .تاریک اتاق با سم کنه کش آپولون در هنگام سم پاشی و ضد عفونی استفاده از .ماسک و دستکش ضروری است .پس از ضدعفونی ،اتاق آماده کشت است ‏www.Hortilover.net روش کشت نحوه کشت مخلوط است،در این روش بذور را با - کمپوست مخلوط کرده سپس کمپوست کشت شده را .داخل کیسه می ریزیم .وزن کیسه ها 10تا 12کیلو گرم باشد - ‏www.Hortilover.net توصیه روشی کاربردی بمنطور تسریع عمل کمپوست گیری و سهولت در کار :روش میز تلقیح میز تلقیح ،میزی است از جنس گالوانیزه یا آلومنیم با دیواره هایی حدود 25سانتی متر که در سطح آن یک یا دو قیف تعبیه شده و دارای پایه ای به ارتفاع کیسه کشت .است ‏www.Hortilover.net سالن های پرورش قارچ سالن های پرورش قارچ به دو صورت سیمانی و گلخانه ای .احداث میشوند هر کدام این سالن ها نیز به دو صورت کفی و چند طبقه ‏www.Hortilover.net کاربرد دستگاه هواساز در سالن های پرورش فراهم نمودن دما و رطوبت مورد نیاز برای رشد قارچ :دستگاه های هواساز دارای 3دریچه می باشند دریچه ی هوای آزاد 1- دریچه ی سیر کولر 2- دریچه ی خروجی 3- ‏www.Hortilover.net سالن ها دارای ورودی لوله های آب سرد .و بخار می باشند تا در تابستان برای تامین رطوبت و کاهش دما از لوله های آب سرد و در زمستان برای تامین رطوبت و افزایش دما از لوله های .بخار استفاده شود ‏www.Hortilover.net تهویه سالن ها در ابتدای سالن یک درب برای ورود و خروج به سالن و در انتهای سالن یک دریچه کوچک برای خروج دی اکسید کربن اضافی و تبادالت گازی که همیشه باز است تعبیه .شده است ‏www.Hortilover.net پوشش کف سالن بهتر است سیمانی باشد چون پوشش سیمانی برای کنترل .بهتر آلودگی مناسبتر است ‏www.Hortilover.net لیست اقالم مورد استفاده در واحد های قارچ دستگاه رطوبت ساز :جهت انجام تهویه و رطوبت سازی )1 هیتر هوای گرم :جهت واحد های کوچک پرورش قارچ که )2 .فاقد دستگاه بخار هستند میز تلقیح :جهت تسهیل و تسریع در عملیات کمپوست گیری )3 کنترل رطوبت :دستگاهی که جهت کنترل اتوماتیک رطوبت )4 .روی دستگاه رطوبت ساز نصب می شود دماسنج :جهت کنترل دمای سالن پاستوریزه و دمای سالن )5 .های پرورش کاربد دارد ‏www.Hortilover.net ادامه لیست اقالم رطوبت سنج :جهت اندازه گیری رطوبت محیط استفاده )6 .میشود مواد شوینده و ضد عفونی کننده :شامل :جرمی ساید پی7) ، فرمالین و آجر فرمالین سموم دفع آفات و بیماری ها :سم سیپرمترین،بنزالیب و )8 کاربندازیم انواع سم پاش های دستی و موتوری )9 دیگ بخار :جهت تامین بخار واحد پاستوریزاسیون و هوای )10 گرم سالن ها ‏www.Hortilover.net ادامه لیست فن سانتریفیوژ :جهت تزریق هوای تازه به تونل پاستوریزاسیون )11 فن دمنده :برای تزریق هوای تازه به داخل تونل پاستوریزه خاک )12 کمپوست ترنر :دستگاهی که کمپوست را مخلوط نموده و قالب زنی می )13 .کند چیلر :تاسیساتی که هوای سرد را در فصول گرم تامین می )14 دستگاه هواساز :دستگاهی که هوای گرم تولید شده توسط دیگ بخار و)15 .سرد شده توسط چیلر را رطوبت زنی میکند دستگاه بسته بندی قارچ )16 ژنراتور برق اضطراری ) 17 ‏www.Hortilover.net مرحلهSpawn run از ابتدای کشت تا شروع عملیات خاکدهی را گویند ،که در این مرحله میسلیوم های قارچ رشد خویش را از روی .بذر شروع کرده و تمامی کمپوست را در بر می گیرند .در این مرحله دما ورطوبت 2عامل بسیار مهم هستند ‏www.Hortilover.net فاکتور های مهمی که در مرحله اسپان :ران باید مورد توجه قرار گیرد .ج) رطوبت محیط باید باال باشد ب) دما باید با توجه به نوع اسپان مصرفی در حد معینی .ثابت نگه داشته شود )الف.Co2محیط باید باال باشد ‏www.Hortilover.net دی اکسید کربن را چگونه می توان در محیط باال برد؟ این عمل بوسیله بستن درب کیسه های کمپوست ،بستن درب سالن ورودی و نیز بستن دریچه هوای آزاد و دریچه اگزوز .انتهای سالن صورت می گیرد در این مرحله هوا بصورت سیر کوله (چرخشی) جریان می .یابد توجه :سعی کنیم با این عمل موجب باال رفتن دمای محیط در .فصل تابستان و نهایتا دمای کمپوست نشویم ‏www.Hortilover.net چگونه می توان رطوبت محیط را باال برد؟ چون بستر ها قابل آبیاری ،جهت افزایش رطوبت بهتر است کف سالن ها و دیوار ها و حتی روی کمپوست ها را با آب و فرمالین آبپاشی کنیم ،تا ضمن باال رفتن رطوبت .عمل ضد عفونی هم صورت گیرد ‏www.Hortilover.net مرحلهCase run .تعریف :مرحله خاکدهی تا رافلینگ را گویند .خاکدهی یکی از مراحل اساسی در پرورش قارچ خوراکی است خاک پوششی نقش چندانی در در تغذیه قارچ نداشته و یا اثر .جزئی دارد لذا کیفیت و خصوصیات فیزیکی خاک برجنبه های غذائی آن .برتری دارد ‏www.Hortilover.net خاک پوششی در کشور های پیشرفته از مخلوط خاک پیت و آهک بعنوان .خاک پوششی استفاده می شود مخلوط خاک سیلت لوم و خاک هوموس به نسبت 1/1نیز .می تواند یک خاک پوششی مناسب است اگر خاک پوششی حالت اسیدی داشته باشد به آن مقداری .سنگ گچ اضافه میشود .PHمناسب برای خاک پوششی حدود 8است ‏www.Hortilover.net زمان خاکدهی وقتی که کمپوست کامال توسط مسیلیوم پوشیده گردید، توسط یک الیه 4سانتی متری از خاک پوشیده می .شود :نقش خاک پوششی .الف) برای تشکیل میوه ها ضروری است .ب) منبع ذخیره آب برای رشد قارچ هاست ‏www.Hortilover.net رشد ریسه های قارچ پس از خاکدهی نیز مرحله رشد مسیلیوم ها ادامه دارد.مسیلیومی که مرحله قبل درون کمپوست اضافه .شده است در این مرحله وارد خاک پوششی می گردد .مدت زمان الزم برای این مرحله 12تا 13روز میباشد ‏www.Hortilover.net روش کشت از خاکدهی تا رافلینگ قرار دادن رطوبت درحد مطلوب بوسیله آبیاری مکرر پس .از خاک دهی حدودا از زمان خاکدهی تا رافل 12لیتر در متر مربع آب .اسپری می شود ).مقدار زیادی از این آب جذب خاک میشود( ‏www.Hortilover.net تکنیک های پرورش معموال در چند روز اول اسپری انجام نمیشود ،بمحض اینکه مسیلیوم در خاک حدود یک سانتی متر رشد کرد ،با نهایت دقت میتوان در هر دفعه 5/1لیتر آب در متر .مربع از سطح زیر کشت را اسپری کرد ‏www.Hortilover.net رافلینگ یا خراشدهی .رافلینگ در لغت بمعنای چنگ زدن میباشد چندین روز پس از خاکدهی مسلیوم درون بستر رشد کرده .و سطح خاک پوششی را نیز فرا می گیرند زمانی که حدود %70سطح خاک توسط میسلیوم ها .پوشانده شده باید عمل رافلینگ صورت گیرد عمل رافلینگ جهت تشکیل میکروکالمیت در سطح خاک .انجام میشود ‏www.Hortilover.net در نقاط مختلف عمل رافلینگ به شیوه :های مختلفی انجام میشود چنگ زدن خاک پوششی )1 اسکراچینگ )2 گردوخاک کردن )3 نکته :پس از رافل بهتر است ،درب سالن و درب کیسه ها بسته شود تا میزان دی اکسید کربن باال نگه داشته شود ،چون .هدف رشد رویشی است ‏www.Hortilover.net مهمترین مزایای خراشدهی عبارتند :از :رشد یکنواخت محصول 1- :افزایش محصول 2- ساختمان خاک پوششی بهبود می یابد درنتیجه تبادل 3- .گازی بهتر صورت می گیرد ‏www.Hortilover.net تکنیک های پرورش از هوادهی تا :برداشت بمحض نخودی شدن میوه ها میتوان شروع به اسپری .نمودن کرد :تعیین میزان اسپری آب .هر کیلو قارچ برداشت شده 1لیتر آب الزم دارد حدودا 21الی 25روز بعد از خاکدهی اولین قارچها را .میتوان برداشت کرد ‏www.Hortilover.net تکنیک های پرورش ،کیفیت و ماندگاری :برداشت .الی 4روز پس از فالش اول ،فالش 2شروع می شود 3 :بهره وری برداشت بین 15کیلوگرم در ساعت با قارچ ریز ،تا 35کیلوگرم در .ساعت با قارچ های درشت باز تغییر می نماید ‏www.Hortilover.net :کیفیت سه سطح کیفیت وجود دارد 1 2 3 : اساس این تقسیم بندی ها بر پایه شکل ،رنگ و تمیزی می .باشد ‏www.Hortilover.net :نگهداری قارچ های برداشت شده دمای مناسب برای انبار کر دن قارچ ها 2درجه سانتیگراد .میباشد رطوبت هوای سردخانه تا حد ممکن باید باال باشد تا از .خشک شدن و کاهش وزن قارچ ها جلوگیری شود ‏www.Hortilover.net بیماری ها :بیماری دای بک بیماری ویروسی ،به شدت واگیر دار که باعث خسارت شدید از طریق تضعیف رشد .میسلیوم میشود .تماس قارچ ها با سطح خاک کم است ،طوری که براحتی از سطح خاک جدا میشود قارچ ها باریک با ساقه کج و کالهک کوچک میباشند ،که اصطالحا (درام استیک) .معروف است :راه حل .اضافه نمودن بذر به کمپوست زمانی که بیماری ویروسی شایع گردید ‏www.Hortilover.net آفات :مگس ها و پشه ها )1 :نماتود ها )2 :کنه ها )3 :کپکهای رقیب )4 بیماری مومیائی شدن )5 ‏www.Hortilover.net

51,000 تومان