چرخه سنگ
اسلاید 1: تعداد عناصر قسمت های مختلف زمین88مهم ترین عناصر پوسته زمین8عنصر اکسیژن،سیلیسم،آلومینیم،آهن،کلسیم،سدیم،پتاسیم و منیزیم 98/5 درصد
اسلاید 2:
اسلاید 3: کانی ها،مواد طبیعی،متبلور،و جامدی هستندکه ترکیب شیمیایی نسبتا ثابتی دارند.تعریف کانی چیست؟
اسلاید 4: کانی ها از چه چیزهایی تشکیل شده اند؟کانی ها از اجتماع اتم ها تشکیل شده اند.سنگ چیست؟از تجمع کانی ها سنگ ساخته می شود.
اسلاید 5:
اسلاید 6: آیا فراوانی کانی ها در همه جا یکسان است؟خیر بعضی از کانی ها در سطح زمین و بعضی دیگر در داخل زمین فراوان ترند.چرا فراوانی کانی ها در همه جا یکسان نیست؟1-به دلیل فراوانی عناصر در بخش های مختلف زمین مثلا بیشتر پوسته زمین از 8 عنصر تشکیل شده است.2-فراوانی یک کانی به شرایط تشکیل و پایداری آن در محیط نیز وابسته است.
اسلاید 7: در مناطق خشکدر درون زمین
اسلاید 8: زیرا شیشه منشا طبیعی ندارد. آب هم به دلیل جامد نبودن کانی محسوب نمی شود.یخ به دلیل جامد بودن،غیر آلی بودن و طبیعی بودن کانی محسوب می شود.
اسلاید 9: کانی ها از چه نظرهایی با یکدیگر متفاوتند؟3000 کانی موجود در زمین از نظر ترکیب ،شکل ظاهری،رنگ، و اندازه با یکدیگر متفاوتند.مهم ترین علل تشکیل دهده کانی ها چیست؟1-انجماد مواد مذاب مانند کانی های تشکیل دهنده سنگ های آذرین2-سرد شدن بخار ها در سطح شکاف های موجود در سنگ ها مانند تشکیل گوگرد در قله دماوند3-تبخیر محلول هایی که به حد اشباع رسیده اند مانند تشکیل نمک و گچ4-تخریب کانی های دیگر مانند کانی های رسی غیر محلول و کانی های کربناتی و سیلیس که از تجزیه و تخریب کانی های سنک های آذرین به وجود می آید.5-فشار و گرمای زیاد بر کانی ها ی دگر مانند گرافیت که بر اثر گرما و فشار زیاد از آنتراسیت به وجود می آید.
اسلاید 10:
اسلاید 11:
اسلاید 12: جسم متبلور چیست؟جسم متبلور دارای نظم درونی و سه بعدی استیعنی در درون آن اتم های سازنده مطابق نظم معینی پهلوی هم قرار می گیرند.در نتیجه بلور دارای سطح صاف است و به یال ها و سطوح خارجی محدود می شود.اگر به ذرات سنگ نمک با ذره بین نگاه کنید می بینید که دارای شکل هندسی منظم و سطح صاف هستند.
اسلاید 13: انواع بلورها از نظر اندازه1-درشت بلوربلورها به حدی درشت هستند که با چشم غیر مسلح هم قابل مشاهده اند.2-ریز بلوربلورها ریزند و فقط با میکروسکوپ قابل مشاهده هستند.3-نهان بلوربلورها بسیار ریزند که فقط با پرتوهایx قابل مشاهده می باشند.
اسلاید 14: اندازه بلورها به چه عاملی بستگی دارد؟اندازه بلورها به شرایط تشکیل کانی بستگی داردهر چه برای تشکیل یک کانی زمان بیشتری صرف شده باشد،بلور درشت تر می شود.نکته مهم در مورد بلورهاشکل و اندازه ظاهری بلورها متفاوت است اما زوایای بین سطوح مشابه آن در تمام بلورها ی یک کانی معین یکسان و تغییر ناپذیر است.
اسلاید 15:
اسلاید 16:
اسلاید 17:
اسلاید 18:
اسلاید 19: تعریف سختی کانی:مقاومت کانی در برابر خراشیده شدن به وسیله سایر اجسام.سختی کانی به چه عاملی بستگی دارد؟طرز قرار گرفتن اتم کانی ها در شبکه بلورین.ترکیب شیمیایی نقشی در سختی کانی ندارد.مقایسه الماس و گرافیت از نظر سختیالماس و گرافیت هر دو از کربن خالص تشکیل شده اند ولی الماس سخت ترین جسم و گرافیت جسمی بسیار نرم است. چرا الماس سخت ترین جسم و گرافیت یک جسم نرم زیرا نیروی پیوند هایی که اتم های کربن را در الماس به یکدیگر متصل می کند به مراتب بیشتر از نیروهایی است که اتم های کربن را در گرافیت به هم وصل می کند.
اسلاید 20: مقیاس برای اندازه گیری میزان سختی کانی ها مقیاس موسدر این مقیاس نرم ترین کانی تالک نام دارد با مقیاس 1 و سخت ترین کانی الماس است که مقیاس 10 دارد. روش های اطمینان از سختی اندازه گیری شده کانی ها 1-باید سختی را در جهات مختلف آزمایش کنیم.2-در خراشیدن و تعیین درجه سختی ،عمل عکس را نیز انجام دهیم.12345678910
اسلاید 21:
اسلاید 22: تعریف جلاتوانایی کانی در منعکس ساختن،عبور یا جذب نورکدام کانی ها دارای جلای مشخص تری می باشند؟هر قدر انعکاس و انکسار نور از سطح کانی زیاد تر باشد.یکی از علل گرانی الماسجلای زیبای الماس که به جلای الماسی معروف است.انواع جلای کانی ها1-جلای فلزینور مانند سطح فلز براق به خوبی منعکس می شود2-جلای غیر فلزینور به خوبی منعکس نمی شودمانند:الف-جلای شیشه ای که نور به خوبی از کانی عبور می کند مانند کوارتز و هالیتب-جلای الماسی که نور در داخل الماس بازتابش کلی پیدا می کند و سبب درخشندگی الماس می شود.پ-از طریق منظره ظاهری کانی ها برای جلای آن ها استفاده می شود مثل جلای چرب،ابریشمی و خاکی
اسلاید 23: جلاي الماسي
اسلاید 24: جلاي شيشه اي
اسلاید 25: جلاي ابريشمي
اسلاید 26:
اسلاید 27: سطوحي هستند كه در آن امتداد، عمل شكستگي و تورق كانيها صورت مي گيرد.رَخ یا کلیواژ چیست؟
اسلاید 28: Cleavage1-بعضی از کانی ها در مقابل ضربه ورقه ورقه می شوند مانند طلق نسوز یا میکا2-بعضی از کانی ها در مقابل یک ضربه ،به صورت متوازی السطوح های کوچک در می آید. مانند کلسیت3-بعضی از کانی ها صورت مکعب های کوچک تر یعنی در سه جهت فضایی شکسته می شوند.مانند بلورهای مکعبی نمکنوع رخ در کانی ها به چه عاملی بستگی دارد؟به نحوه پیوند های اتم ها در جهات مختلف بستگی دارد.هر قدر قدرت پیوند اتمی در امتداد سطوحی ضعیف تر باشد ،کانی در آن جهت به آسانی می شکند.مثلا فلدسپات ها در دو جهت ،نمک طعام در سه جهت قائم و کلسیت در سه جهت با زاویه غیر قائمه رخ دارند.انواع کلیواز یا رخ
اسلاید 29:
اسلاید 30: فلوئوریت سبز با رخ برجسته.
اسلاید 31: نحوه محاسبه چگالی نسبی یک کانیتقسیم کردن چگالی یک کانی به چگالی آبمیزان چگالی کانی های سیلیکاتی2/5 تا 3/5 است. دلیل چگالی نسبی زیاد بعضی از کانی ها1-کانی هایی که در ترکیب خود عناصری مانند سرب و باریم دارند مانند گالن با چگالی 7/5 و باریت با چگالی 4/52-کانی هایی که اتم های سازنده آنها به هم نزدیک تر و فشرده تر باشند مانند الماس
اسلاید 32: گالن، کانی طبیعی سولفید سرب و اصلیترین کانی فلز سرب در معادن سرب میباشد.
اسلاید 33: باریتین یا باریت (به انگلیسی: Baryte)(BaSO4) مادهای معدنی دارای سولفات باریم است.
اسلاید 34: نحوه تشخیص کانی ها از طریق رنگ ظاهریکانی هایی وجود دارد که با رنگ خود به آسانی قابل تشخیص اند.مثلا فیروزه به رنگ آبی فیروزه ای و گرافیت همیشه سیاه و مالاکیت همیشه سبز دیده می شود.نحوه تشخیص نوع کانی از طریق خاکهکانی را به چینی بدون لعاب می کشند و از روی رنگ خطی که بر جای می گذارد نوع کانی تشخیص داد ه می شود.نحوه تشخیص طلا و پیریترنگ خاکه طلا زرد طلایی است و پیریت با رنگ و جلایی شبیه به طلا دارای رنگ خاکه سیاه است.نحوه تشخیص مانیتیت و هماتیتهر دو به ظاهر سیاه رنگ اند ولی رنگ خاکه مانیتیت سیاه و هماتیت قهوه ای است.
اسلاید 35:
اسلاید 36: مالاکیت (به انگلیسی: Malachite)
اسلاید 37: فیروزه یک کانی کمیاب و ارزشمند آبی نزدیک به سبز است که خواهان فراوانی دارد.
اسلاید 38: پیریت یا پیریت آهن
اسلاید 39:
اسلاید 40: 1-بعضی از کانی ها چکش خوارند مانند مس و طلا و بعضی از کانی ها شکننده می باشند مانند گوگرد2-بعضی از کانی ها در مقابل گرما مقاوم اند مانند طلق نسوز یا میکا و بعضی از کانی ها در مقابل شعله کدر و به پودر سفید رنگی تبدیل می شوند مانند ژیپس3-بعضی از کانی ها مزه ای شور دارند مانند نمک طعام و بعضی دیگر مزه ای تلخ دارند مانند سیلویت 4-بعضی از کانی ها خاصیت مغناطیسی دارند مانند مانیتیت5-بعضی از کانی ها به زبان می چسبند مانند کائولونیت6-بعضی از کانی ها در لمس با دست حالت چرب دارند مانند تالک و گرافیت7-از طریق واکنش های شیمیایی مثلا کلسیت با اسید کلرید ریک سرد و رقیق و دولومیت با اسید کلریدریک گرم و غلیظ ترکیب می شوند.
اسلاید 41: سیلویت
اسلاید 42: وسائل جدید کانی شناسان در تشخیص کانی ها1-میکروسکوپ پلاریزان2-دستگاه اشعه ایکس3-میکروسکوپ الکترونی4-طیف سنج های نوری
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.