صفحه 1:
( 0 ا ا i a i
۳ ۱ ۱
7 ۲۷ i ۳ ۳
0 i ل
صفحه 2:
مقدمه
مبارزه با آلودگیهای داخلی که به وسیله ویروسهاء مایکوپلاسماهاء باکتریها و قارچها ایجاد مى
شود. بسیار مشکل می باشد. معمولا حذف این نوع عوامل بیماریزا به وسیله مواد شیمیایی.
كاملاً غیر ممکن است. گاهی اوقات. اين امكان وجود دارد که تکثیر ویروسها را در محیط
غذایی. متوقف کرد. در مواردی نظیر سوسن و سیب مصرف ویرازول باعث تولید گیاهان
عاری از ویروس شده است. افزودن آنتی بیوتیک برای جلوگیری از آلودگیهای باکتریایی,
تقریباً بی اثر بوده است. باستین و همکارانش (۱۹۸۳) معتقدند که باکتری کش ها برای
کاهش باکتری اين ویترو, قابل استفاده نیستند. زیرا غلظتهای مورد نیاز: حالن سمیت دارند و
حتی گاهی اوقات میکرواورگانیزمها به آنتی بیوتیک های اضاقه شده اصلاً عكس العمل
نشان نمی دهند, همچنین کاربرد آنتی بیوتیک ها می تواند.به ضورت نا خوامته» باعث
گزینش نژادهای مقاوم. شود.
صفحه 3:
ار ویروس وجود دارد:
۱- استفاده از گرماء ۷- کشت مریستم, ۳- استفاده از گرماه و سپس کشت مریستم. ۶- تشکیل اندام
هوليى نابجاء و سپس کشت مریستم. ۵- پیوند مریستم روی پلیه های عاری از ويروس. كه به لَن ريز
پیوندی نیز گفته شده است.
چنانچه مشکوک به آلوده بودن گیاه به ویروس باشیم با
۱- ابتدا باید ویروس یا ویروس ها را شناسایی کرد
۲- بایستی کوشش شود که تعدادی از ویروسها: حذف شوند.
۳- گیاهان به دست آمده. می بایست برای عاری بودن از بیماری. مورد آزمون قرار گيرند.
4- نهايتاً باید از هر گونه آلودگی مجدد. جلوگیری کرد.
بایستی توجه داشته باشیم که گياهان عاری از ویروس, ممکن است دوباره به ویروس آلوده شوند.
اقدامات ذیل, به منظور جلوگیری از آلودگی مجدد به ویروسهاء به كار مى رود:
۱- گیاهان باید در گلخانه های عاری از آلودگی و اقلهای بیماری (عاری از شته) یعنی محلی که به
eb cose هيج ,كوثة ناقل ويروسى BCS OMS
۲- ناقلان بیماریها ( عمده حشرات و نماتدها) بایستی کنترل شوند. منابع آلودگی نیز به طور مداوم از بین
برده شوند.
روش برای تولی
این اقدامات را انجام دادن
صفحه 4:
صفحه 5:
شمجنين
شوند در طول دوره ى مراقبت كياه. از ورود عوامل
شود
۶- گلدانها و مواد لازم. بایستی عاری از میکروب باشند.
۵- برای اطمینان کامل ( در صورتی که موارد یک تا چهار سهوا رعایت نشده باشد) توصیه می شود که
كياهان عاری از ویروس, در محیط اين ویترو نگهداری شوند.
- گزینش مداوم گياهان عاری از ویروس به صورت مشاهده ای يا آزمايش.
صفحه 6:
صفحه 7:
استفاده از گرما
استفاده از گرماه روش مزثری برای غیر فعال کردن بعضی از ویروسها است. گرما مخصوصاً روی
ویروشها وامایکوپلانتماهایی که در درزختان میوه نیشکر و کاساوا دیده شوند؛ موثر اننت. این الت
برای درختان میوه. که کشت مریستم در آنها مشکل است. عمل مناسبی است.
کشت مریستم
نشان داد که ویروس موزاییک تباکو(11۷1۷) به صورت ناهمکنی در قسمتهای مختلف ریشه ی
توتون توزیع شده است به طوری که تجمع آنها به سمت نوک ريشه کم. و نوک ريشه فاقد ویروس
است. لیماست و کورنوت نيز جنين وضعیتی را در ساقه گیاه توتون گزارش کردند. در این حالت نیز
مریستم انتهایی فاقد ویروس بود. کشت مریستم مخصوصاً در باغبانی مورد استفاده قیار می گیرد. در
عین حال برای تعداد زیادی از گیاهان زراعی مثل سیب زمینی؛ شبدر. چچم. تنباکو نیز از این روش
استفاده شده است. گیاهان عاری از ویروس بعضی از گونه های خشبی, مثل گیلاس؛ تمشک انگور
نیز از این طریق کشت مریستم به دست آمده است.
وا
صفحه 8:
)
199.
(George,
صفحه 9:
صفحه 10:
نحوه اجرا
استفاده از گرما و کشت مریستم
برای افزایش شانس به دست آوردن گياهان عاری از ویروس در موارد مشکل اغلب از گرما در ابتدای
کشت مریستم استفاده می شود. به این وسیله تراکم ویروسها کاهش یافته و یا تقاط عاری از ویروس
اف می یابد. طول دوره استفاده گرما ۳۵ تا ۳۸ درجه سانتیگراد بین
روش فوق در گیاهانی نظیر سیب زمینی. گل داوودی. میخک و توت فرنگی به صورت موفقیت
آمیزی انجام شده است.
تا ده هفته متغیر است.
صفحه 11:
تشکیل ساقه های نابجا: بعد از کشت مریستم
به دست آوردن گياهان عاری از ویروس از طریق تشکیل ساقه های تابجا به وسیله کشت این ویترودر
گیاه زنبق و سنبل, بسیار موفقیت آمیز بوده. به همین دلیل فلسهای آلوده به ویروس. امکان تولید غده
های نابجا در شرایط کنترل شده را می دهند. زمانی که اندازه مریستم حدوداً یک میلیمتر است برای
نموبیشتره به محیط کشت دیگری منتقل می شود. در بعضی از گونه های گیاهی مثل اطلسی و توتون
و کلم تشکیل ساقه های نابجا به روشهای مختلفی برای به دست آوردن گیاهان عاری از ویروس به
کار رفته است. ملاحظه شد که در اين گیاهان. قسمتهای خاصی از برگ عاری از ویروس است. در
حالى كه كل كياه؛ آلوده به ویروس می باشد. جدا کردن مناطق عاری از ویروس و تولید ساقه های
نابجاه باعث تشكيل كياهان عاری از ویروس. می شود.
صفحه 12:
تولید گياهان عاری از ویروس. به وسیله کشت کالوس و پروتوپلاست
پیوند مریستم روی پایه ها (گیاهچه های) عاری از ویروس (ریزپیوندی)
صفحه 13:
حناساين. ويروس
-١ كياهان آزمون
در اين ریش شیره ی پرورده ی گیاه در نظر است بنابراین بر روی برگ گیاه آزمون مایه کوبی می
شود و در صورت وجود ویروس علائم ویروس مشخص می گردد
۲- میکروسکوپ الکترونی
در اين روش به دليل كران بودن کمتر استفاده می شود بنابراین با میکیوسکوپ الکترونی وجود
ویروس مشاهده می شود.
Bart
بهترین روش در آزمون سرولوژی استفاده از روش ace ELISA
صفحه 14:
صفحه 15: