روانشناسی و روانپزشکی

کودکان استثنایی dsm5

صفحه 1:

صفحه 2:
10 ‏فصل‎ ٠ ‏كودكان ناشنوا و كم شنوا‎ ٠

صفحه 3:
* تعریف ۰ نقص شنوایی بر اساس درجه ی نقص ۰ سنی که نقص در آن روی می دهد و نوع نقص ,تعریف می شود.ناشنوایی یعنی ضعف شنوایی در حدی که کودک ,چه با سمعک و چه بدون آن نتواند اطلاعات زبانی را از طریق شنیدن پردازش کند.

صفحه 4:
* كم شنوایی عبارتست از نوعی ضعف شنوایی موفقیت تحصیلی کودک تاثیری ندارد. ۴ توجه داشته باشید که در بسیاری موارد , ادراک سمعی نیستند.

صفحه 5:
‎٠‏ ادراک سمعی چنین تعریف می شود: ‎٠‏ توانایی تفسیر آنچه شنیده شده است.مشکلات ادراک سمعى باعث میشوند بسیاری از کودکان خردسالان نتوانند آنچه را که می شنوند پردازش کنند. ‏* ادراک سمعی مشکل فیزیکی نیست یعنی ناشنوایی يا کم شنوایی علت مشکلات کودک نیستند. مشکل ادراک بصری , در اصل ,

صفحه 6:
* درجه ی نقص شنوایی ۶ اگر نقص شنوایی ژنتیک یا مادرزاد باشد یعنی ‎ale a‏ حادثه ای باشد که در دوران بارداری خواهد شد. اگر کودک پس از زبان باز کردن , چه کامل و جه ناقص ‎ae‏ نقص شنوایی دچار شود, تاشتوايق او اصطلاحا ناشنوايى يس زبانى نامیده خواهد شد.

صفحه 7:
* شدت نقص شنوایی بر اساس حساسیت گوش به صداء که با دسی بل نشان می دهند معلوم می شود. نقصی که از 15 تا 20 دسی بل باشد بسیار خفیف به حساب خواهد آمد.درجات بعدی آن از خفیف تا شدید و سرانجام تا ناشنوایی کامل پیش خواهد رفت.

صفحه 8:
درجانتقص شنوليومر لاسا ‎TE ee‏ سطح طبقه بندى علل احتمالى اصوات قابل شنيدن تا20 دسرب ل15 بسیار خفیف تجمع مابع در گوش حروف صدادار را به انی,بیماری یا وضوح می شنوند .. صدای بلند و تا40 دسیبل20 خفیف قرار گرفتن جنین فقط بعضی اصوات در معرض عفونت اكفتارى را كه بلندتر ها از حد معمول است فى ول 6012 دسیب |40 متوسط آسیب حسی- اکثر اصوات گفتاری عسي درا تمى شنونة تا80 دسیبل60 شديد عوامل زنتيك, قرار هيج جيزى نمى فتن جنين در شنوند عفونت ها بيش از 80 دسى ا عميق مان یل لا حرف دیگران و ‎a‏ ساير صداهاى محیظ را اصلا نمی شنوند

صفحه 9:
ساختمان گوش و انواع نقص شنوایی گوش میانی از قسمتهای زیر تشکیل می شود: پرده ی گوش و 3 استخوان چکشی ,سندانی و ‎wry‏ گوش داخلی از حلزون, دستگاه دهلیزی که در مجموع لابیرنت نام دارند, تشکیل می شود.

صفحه 10:
عملکرد گوش مربوط می شوند, می توان آنها رابه 4 گروه تقسیم کرد:انتقالی, حسی- عصبی,مرکب و مرکزی

صفحه 11:
۴ نقص شنوایی انتقالی(رسانشی): زمانی روی ‎ino‏ دهد که چیزی مسیر صدا در گوش بیرونی پا در گوش داخلی را مسدود کند. ۰ نقص شنوایی حسی- عصبی: به علت وجود مشکلات در گوش داخلى(حلزون) يا ‎wast‏ ‏شنوایی ,بویژه در موهای ظریف حسی در گوش درونی یا در عصب هايي که آنها را پشتیبانی می کنند,بوجود می آید.

صفحه 12:
° نقص شنوایی مرکب: از مشکلات موجود در گوش بیرونی ,میانی یا درونی نشات میگیرد. ع نقص شنوایی مرکزی: به علت تغییراتی است كه در مناطق دريافت شنوايي در مغز يا آسيب به گذرگاههای آن بوجود می آید.

صفحه 13:
* علل نقص شنوایی * بیش از نیمی از ناشنوایی های دائمی یا کم شنوایی علل پیش تولدی دارند.تخمین زده می شود که یک سوم علت ها ژنتیک,یک سوم محیطی يا اکتسابی و یک سوم باقیمانده

صفحه 14:
ركب بؤوستمكران تلب ها وا پر دج یسم یی ژنتیک و نیمی دیگر محیطی تقسیم می کنند .در مورد ناشنوایی و کم شنوایی ,حدود 0 سندروم ژنتیک تایید شده وجود دارد. علل محیطی عبارتند از: قرار گرفتن در _ معرض باکتری ها, ویروسها,مواد سمی ,اسیب ها و نیزعفونت در طول حاملگی یا به هنگام زایمان.

صفحه 15:
8 تعدادى از ب بیماریها, عفونت ها یا تصادفات می توانند به نقص شنوایی بعد از تولد منجر شوند.

صفحه 16:
* علل ژنتیک ۶ علل ژنتیک عبارتند از اختلالاتی که از یک والد يا از هر دوی آنها به ارث می رسد.بیش از 0 نوع ناشنوایی ژنتیک شناسایی شده که ممکن است از یک والد شنوا یا ناشنوا به ارت

صفحه 17:
‎٠‏ علل محیطی ‏۰ عوامل محیطی پیش از تولد می توانند از ‏بیماریها یا عفونت هایی نشات بگیرند که مادر ‏در طول حاملگی به آنها دچار می شود.برای متال اگز بتفاری دیانت: مادر کنترل نشود, می تواند نقص شنوایی فرزند را موجب شود. ‏۰ الودگی صوتی بویژه اصوات بلند و ممتد ‎wo‏ ‏توانند نقص شنوایی ایجاد کنند .

صفحه 18:
‎٠‏ عفونت های پس از تولد مثل مننژیت می ‎٠‏ توکسوپلاسموز(۲0) یکی از بیماریهای انگلی رايج در اروپا به حساب می اید.این بیماری از طریق تماس با مدفوع آلوده ی گربه يا خوردن ‏گوشت گوسفند نیمه پخته بوجود می آید.

صفحه 19:
* تورم گوش میانی .اگر مداوم باشد یا درمان نشود می تواند باعث نقص شنوایی شود. * اسفیکسیا(کمبود اکسیژن) در طول زایمان می تواند به نقص شنوایی منجر شود. * نوزادان زودرس و کم وزن که به هنگام تولد کمتر از دو کیلو هستند , در مقابل نقص شنوایی اسیب پذیرترند.

صفحه 20:
* ویژگیهای کودکان مبتلا به نقص شنوایی مهم ترین موضوعی که باید در مورد کودکان تاشتها يا كم شتوا بعاطر تسهاريم اين أست که انها هوش عادى دارند.اين كودكان در تواناييهاى شناختی ,نقص يا انحراف ندارند بلكه صرفا کودکانی هستند که به خوبی کودکان عادی نمی توانند بشنوند.

صفحه 21:
‎٠‏ اين کودکان برای اينکه به همان موفقیتهای کودکان سالم دست یابند,باید از برنامه های آموزشی ویژه برخوردار باشند. ‏* اینکه چرا اکثر کودکان مبتلا به نقص شنوایی نمی توانند دانش و مهارتهای متناسب با هوش شود.

صفحه 22:
رشد زبانی * کودکانی که ناشنوا یا کم شنوا بدنیا می آیند با کودکان عادی تفاوت ندارند.در طول اولین سال زندگی که دوره پیش زبانی نامیده می شود کودکان ناشنوا یا کم شنوا,رفتارهای معمولی نوزادان یعنی گریه کردن.صداهای بی معنا توليد كردن را بروز می دهند.

صفحه 23:
۰ شواهد زیادی وجود دارد که زبان نوعی توانایی ‎٠‏ کودکانی که می شنوند معمولا در 2 ماهگی اولین کلمه ی خود را تولید می کنند.اما در مورد کودکان ناشنوا ,تولید اصوات بی معنا به تولید کلمه تبدیل نمی شود. * نکته اینجاست که مکانیسم درونی زبان آنقدر قوی است که کودکان شنوا به زبان شفاهی و کودکان ناشنوا به زبان اشاره دست می یابند.

صفحه 24:
* بنابراین در مورد همه ی کودکان , زبان قبل از تولد شروع می شود و در طول اولين سال زندگی با سرعت زیادی ادامه می یابد .ایما و اشاره های کودکان تاشنوا با کم شنوا پیش درامدی برای یادگیری زبان اشاره است.

صفحه 25:
والدینی که خودشان نیز نقص شنوایی شدید دارند یا ناشنوا هستند متوجه حرکات خام دست که معادل اصوات بی معنای نوزادان هستند , می شوند و شروع می کنند به یاد دادن(تبادل اطلاعات دستی) به نوزادان, که معمولا زبان اشاره ی آمریکایی است. الگوهای یادگیری کودکان ناشنوا و کم شنوا با الگوهای یادگیری کودکان شنوا یکسان هستند.

صفحه 26:
برای کودکانی که هیچ صدایی نمی شنوند ارائه زبان اشاره در سال اول زندگی باعث خواهد شد که آنها در یادگیری زبان ایما و اشاره توانایی بهتری نشان دهند. عقيده عمومى اين است که همه ی کودکان یک استعداد ژنتیک برای يادكيرى زبان دارند. ‎٠‏ کودکان ناشنوا نیازهای ارتباطی ویژه دارند.

صفحه 27:
۰ توانایی والدین 9 معلم در آموزش زبان اشاره هم موجب می شود که کودک یک سیستم ارتباطی بوجود آورد و هم مهارتهای ِ اجتماعى ,تعامل با همسالان وباژی با دیگران

صفحه 28:
* سازگاری فردی و اجتماعی * چند اقدام می توانند سازگاری اجتماعی کودکان ناشنوا و کم شنوا را بهبود بخشند: ۶ 1- شناسایی و مداخله ی زودهنگام,در بهبود عملکرد کلی کودک بسیار موثر واقع ‎xo‏ شوند و برای او احساس عزت نفس بیشتری فراهم می آورند.

صفحه 29:
۰ 2- آموزش والدین در مورد یادگیری موثرترین شیوه ها برای برقراری تعامل با فرزندان و تسهیل رشد آنها ,باعث کاهش استرس خانواده و افزایش پذیرش کودک می شود. ۰ 3- فراهم آوردن وسایل تکنولوژی پیشرفته ,مثل اینترنت و شبکه ی جهانی وب, باعث می شود که دسترسی به اطلاعات و تماسهای اجتماعی آسانتر صورت بگیرد.

صفحه 30:
۰ 4- افزایش تعداد مترجمان زبان اشاره در مدارس دولتی به این کودکان کمک می کند تا برای خود دوستانی بيابند و در فعالیتهای اجتماعی بیشتری شرکت کنند.

صفحه 31:
* مترجمان زبان اشاره مترجمان می توانند به پذیرش موفقیت آمیز کودکان ناشنوا در کلاسهای عادی کمک کنند.

صفحه 32:
۶ نقش مدرسه در شناسایی کودکان ناشنوا ۶ کودکان مبتلا به نقص شنوایی معمولا با معاینه ی پس از تولد ,یا معاینه ی عمومی پیش از ورود به مدرسه شناسایی می شوند. کودکی که بی حالت به معلم خیره می شوداحتمالا نمی شنود يا آنچه را که معلم می گوید نمی فهمد.

صفحه 33:
8 معلمان * معلم مدرسه چگونه می تواند تشخیص دهد که کودک احتمالا نقص شنوایی دارد تا بتوان او را برای معاینه ی کامل تر به متخصص معرفی کرد؟ معلمان باید چند موضوع را به دقت زیر نظر داشته باشند.

صفحه 34:
* 1- آيا به نظر می رسد که کودک,در ارتباط با گوشهای خود , مشکلات جسمی دارد؟ 2 آیا کودک صداها را بد تلفظ می کند صداهای صامت (بدون صدا) را جا می اندازد؟ 3- - به هنكام كوش دادن به رادیو ,تلویزیون ۳ موسیقی ‎ul‏ دانش آموز صدا را آنقدر زیاد می کند که دیگران ناراحت می شوند؟

صفحه 35:
۰ 4 آیا کودک سرش را خم کی کند یا به طرف گوینده متمایل می شود تا احتمالا بهتر بشنود؟ ۰ 5- آیا دانش آموز به طور دائم می خواهد که مطالب تازه گفته شده دوباره تکرار شود؟ ۰ 6- وقتی با کودک به طور آرام و عادی صحبت می شود ,ایا واکنش نشان نمی دهد يا توجهی نمی کند؟

صفحه 36:
* اودیولوژیست . حضور دائمی اودیولوژیست( متخصص شنوایی,شنوایی سنج) در مدارس می تواند ها سطح شنوایی را اندازه میگیرند .وسایل کمک سمعی مختلف را پيشنهاد می کنند و در بکار بردن آنها به دانش آموزان کمک می رسانند.

صفحه 37:
مسائل خانواده رویکردهای خانواده- محور باعث شده اند کودکان ناشنوا یا کم شنوا مهارتهای ارتباطی بهتری بدست آورند. معلم با یک مشکل دو جانبه روبرو می شود: 1- نقاط قوت و تواناییهای خانواده را چگونه 2- به هنكام ضرورت,چگونه الگوهای تعاملی

صفحه 38:
8 مادران شنواكودكان ناشنوا را معمولا بیشتر كنترل مى كنند .اين رفتار در رابطه ی سالم مادر - فرندى اثر منفى مى كذارد و كودى را از ز آموختن به شيوه ى كوشش و خطا كه بسيار مهم است باز ميدارد.

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
34,000 تومان