صفحه 1:
es
9
(رولنشنلاسیی فیزیولوزیک)
: لرلنئه
صفحه 2:
صفحه 3:
گر :نگ
* نیاز بدن به غذا گرسنگی نام دارد. واژه گرسنگی اغلب به معنای آمادگی بدن
برای دریافت غذاست. پس از مدت زمان معين كه بدن غذاد.. دريافت
نكردهاست, احساس كرسنكى به وجود آمده و حالاء بدن آماده غذا خوردن است.
اگر هنگام گرسنگی, بدن غذایی دریافت نکند كمكم اين حسء دردناك شده و
تاراحتی معده را به همراه دارد.
* گرسنه ماندن برای مدت طولانی دلیل میشود که افراد, دست به خوردن موادی
بزنند که هیچگونه ارزش غذایی ندارند. معده با خوردن چنین موادی صرفاً پر شده
و احساس گرسنگی از بین میرود. اما در صورت ادامه نرسیدن مواد غذایی به
بدن, بر اثر فقر غذایی, به مرگ میانجامد. وقتی فردی گرسنه پس از مدت
خیلی طولانی غذا بخورد. معده غذا را نمیپذیرد و منجر به استفراغ میشود.
صفحه 4:
* احساس گرسنگی نیز از مغز سرچشمه میگیرد؛ بدین معنا که در مغز wile
است بهنام مرکز گرسنگی, که مانند ترمز بر روی فعالیت معده و رودهها عمل
میکند.
* تا هنگامی که غذای کافی در خون هست, مرکز گرسنگی فعالیت معده و
رودهها را کند میکند؛ ولی همین که مواد غذایی در خون کم شود این مرکز با
شل کردن ترمزها, دست بهکار میشود. در این حالت, رودهها فعال میشوند؛
معده «میغرد» و به ما احساس گرسنگی دست میدهد.
البته ما تا حدودی قادریم که گرسنگی خود را مهار کنیم. اين امر از راه مهار
کردن سرعت مصرف ذخیره غذایی میسر است.
* در طبیعت. حیوانات کوچک و فعالتر زودتر ذخیره غذایی خود را به مصرف
میرسانند. در نتیجه, یک پرنده مثلا ظرف پنج روز از گرسنگی میمیرد؛ ولی
یک سگ در دوازده روز.
صفحه 5:
* به هنگام آرامش, ذخیره پروتئین در بدن مدتی درازتر باقی میماند, با هنگامی
که انسان برآشفته شود و یا وحشت کند.
* برخی از مردم هستند که خود را wire sly طولانی به گرسنگی عادت
میدهند. این تمرین از راه نوعی تمرکز آگاهانه, انجام میگیرد؛ درست مانند
کسانی که با تمرین, خود را قادر میسازند تا کارهای دشوار ورزشی را انجام
دهند.
۱ ار و ی اه el
از طریق «کوششهای خودآگاه», در برایر آن تاب م ىآورند.
صفحه 6:
* احساس تشنگی هنگامی دست میدهد که ما احساس خشکی در گلو
کنیم.احساس گرسنگی نیز هنگامی است که ما متوجه خالی بودن معده خود
میشویم.اما حقیقت غیر از اینهاست؛ چرا که هیچ یک از این دو احساس نیست
که ما را گرسنه یا تشنه میسازد.
۶ خون معمولا باید مقدار معینی آب و تیک دربر داشته باشد؛ بافتهای بدن نیز
همینطور. اکنون فرض کنید که این موازنه در لحظهای بر هم بخورد. به هر
دلیلی که باشد خون بیدرنگ از درون بافتها آنقدر آب برمیگیرد تا بار دیگر
موازنه خود را باز یابد.آنگاه کم شدن آب در بافتها به مرکز تشنگی که جایی
است در مفز, مخابره میشود. در اين حال, مرکز تشنگی تکانهای به حلق یا گلو
میفرستد و سبب انقباض آن میشود. بر اثر این انقباض است که ما در گلوی
خود احساس خشکی میکنيم و ندا برمیآوریم که تشنهایم!
صفحه 7:
تعادل حیلاتی
* وقتی نیازهای فیزوپولوژیک موجود زنده برآورده نشوند تعادل فیزیولوژیکی او
به هم مى خورد و حالت تنش به وجود می آید. همین امر موجود زنده را وادار
می کند تا بکوشد حالت طبیعی خود را از طریق رفع نیاز برقرار نماید. چنین
حالتی را خود پایداری یا تعادل حیاتی ro نامند. ساخت هر موجود زنده به گونه
ای است که وقتی اختلال یا کمبودی در وضع فیزیولوژیکی او پدید می آید بی
درنگ به ترمیم نقص يا رفع کمبود می پردازد وگرنه به ادامه زندگی قادر
نخواهد بود.
صفحه 8:
* بنا به عقیده فیزیولوژیستها محیط
درونی بدن موجود زنده با وجود
دگرگونیهای محیط برونی ثابت و
عوات cis Sly
زمستان وقتی که هوا سرد می شود
فرد برای حفظ تعادل حیاتی خود
باید لباسهای گرم بپوشد. اگر فشار
خون او بالا رود یا مقدار چریی و قند
او افزايش یابد تنش و ناراحتیهای
حاصل از آنها فرد را مجبور می US
كاب اه وتمواس ۱
(ee ene Scie
بازیابد. در حقیقت تعادل حیاتی به
ل 00
زندكى است.
صفحه 9:
فوایند هضم
* از هنگامی که شما شروع به جویدن غذا می کنید , هضم غذا نیز شروع می گردد
. از غدد بزاقی دهان , بزاق ترشح می شود که در هنگام جویدن غذا , با آن
کی می شود تال دا رات ما براق حاوف انيس 2 تالا
( ۸۲۳۱۷۱۵56 ) می باشد که باعث تجزیه غذاهای کربوهیدراتی نشاسته ای به قند
های ساده تر می شود که بتوانند جذب بدن شوند . آنزیم آمیلاز فقط می تواند در
یک محیط فلیایی عمل نماید.وقتی که غذا بلعیده می شود , از طریق مری پایین
آمده و به سمت معده می رود . در محل ورود و خروج معده , عضلات حلقوی
وجود دارند که به آنها اصطلاحا "اسفنکتر"( 50۳66۲ ) گفته می شود و به
عنوان دریچه عمل می کنند . وقتی غذا به معده می رسد , دریچه يا اسفنکتر
بالایی معده باز شده و اجازه می دهد که غذا وارد معده شود . سپس این دریچه
بسته می شود تا غذا و شیره گوارشی در معده نگهداری شوند .
صفحه 10:
۰ اگر این اسفنکتر خراب شود ویا نشتی داشته باشد , شیره گوارشی که حاوی
اسید معده نیز می باشد , به سمت بالا رفته و وارد مری می گردد . وقتی چنین
نی اه شا ای سس ی ی واه در ری در BG
اسید معده شما باعث تحریک مری شما می گردد .
* وقتی چنین اتفاقی افتاد , شما احساس سوزش سر معده خواهید کرد ( ترش
کردن ) , زیرا اسید معده شما باعث تحریک مری شما می گردد .شیره گوارشی
از غدد بسیار کوچکی که در دیواره معده قرار دارند , ترشح می شود و با غذا
مخلوط می گردد . اين شیره گوارشی حاوی مواد شیمیایی است که باعث تجزیه
ا نها سا و
صفحه 11:
* بخش بالایی روده کوچک که در وازدهه نامیده می شود اهمیت خاصی دارد,
زیرا حاوی مجرایی است که از آن طریق مایعات و دو هورمون انسولین و گلو
کاگن از غده پانکراس ترشح می گردد و موجب خرد شدن بیشتر مواد غذایی
می شوند. بقیه روده کوچکی که در حدود شش متر است. بقیه مواد غذایی
موجود را جذب می کند.
صفحه 12:
مور مون ها که کر سنکی ما را کشت رال SIRS
هورمونها کجا تولید میشوتد و چگونه گرستگی را کتترل میکنتد؟
مثالهایی از هور مونهایی که بر ای کتترل گرسنگی ترشح میشوتد
روده کوچک (قسمت تحتاتی)
روده کوچک (قوقاتی)
© کوله سیستوکینین
صفحه 13:
نظطريد انقباضات معده
* يكى از قديمى ترين نظريه هاء نظريه مى كنون است كه احساس
* گرستگی به حرکات معده ارتباط می بابد. بعنی این که ما موقعی احساس
سیری می کنیم که معده ما در اثر پر بودن کشیده شده باشد, و وقتی خالی
باشد ما احساس دردهای گرسنگی می نماییم.
صفحه 14:
۶ برخی شواهد قوی نشان دادند که مواد شیمیایی موجود در خون می تواند
* علایم سیری را انتقال دهد. بیشتر نظریه پردازان گلولکز خون را مهم ترین
عامل می دانند. هر چند
* که برخی دیگر این نقش را به چربی ها يا اسیدهای آمینه می دهند. اخیرا آگاهی
هایی در مورد اهمیت هورمون های خاصی نظیر کوله سیستو کنین در تنظیم
گرسنگی به دست آمده است. البته احتمال این وجود دارد که بیش از یک عامل
شیمیایی در رفتار غذا خوردن دخیل باشد.
صفحه 15:
۰ نظریه ثبات گلوکزی در مورد گرسنگی می گوید که اگر کاهشی در
* گلوکز خون به وجود آید فرد احساس گرسنگی و اگر افزايش در آن به وجود
آید فرد احساس سیری خواهد کرد.
* و از جمله مشکلات این نظریه این است که نه تنها سطح گلوکز تحت
* شرایط معمولی به مقدار کمی تغییر می کند, بلکه حتی در خون افراد مبتلا به
دیابت سطوح بالایی از گلوکز وجود دارد ولی با وجود این احساس گرسنگی
می نمایند.
صفحه 16:
eo 4 50 ع
* در نظریه ی نقطه ی ننظیم دو مرکزی, ۷۱/۱۲۱ مرکز سیری و ۲۱| مرکزی
گرسنگی قلمداد می شود.
صفحه 17:
نقش کبد در گرسنگی
٠ اخیرا پژوهشگران کبد را به عنوان مکان مهمی برای گیرنده های گلوکزی
ح ساخته اند. کبد اولین اندامی است که مواد غذایی را از روده کوچک می
گیرد. در پژوهشی به نوبت به رگ های مختلف بدن گلوکز تزریق شد و نتیجه
هر تزریق بر روی رفتار غذا خوردن ثبت شد. مشاهده
به رگی که به سوی کبد خون می برد موجب توقف رفتا
گردید که تزریق گلوکز
ر غذا خوردن شد.
صفحه 18:
* هورمون دیگری که در ارتباط نزدیک با تغذیه است کوله سیستوکنین (CCK)
می باشد که به وسیله سلول های دوازدهه در هنگام وجود چربی آزاد می شود.
به علت این که سطوح 00۷ فورا بعد از هر وعده غذا افزايش می یابد, به
همین جهت می تواند اطلاعاتی را در مورد سیری در اختیار مغز قرار دهد. در
واقع برخی آزمایش ها این فرض را تابید کرده اند. از جمله این که دیده شده
است که وقتی به خون حیوانات گرسنه 00۷ تزریق می شود آن ها از غذا
خوردن امتناع می کنند.
صفحه 19:
* شنگی اسمزی وقتی رخ می دهد که غلظت مایع بین سلولی افزایش یابد. اين
افرایس موحت جرج لب سول ها می شود واز: آسیری اشاره ب این
افع باره که کیزنده ها وافعا به تبیرال در علظ ان ین سلولی ی آن
كر ایس ی هس ی Pe lee Sw [fel ete es
نيمه تراوا از يى منطقة با غلظت بايين به منطقهای با علظت PGI,
صفحه 20:
* تشنگی حجمی وقتی رخ می دهد که حجم پلاسمای خون کاهش یابد. وقتی
بدن, مثلا در اثر خونریزی, آب از دست می دهد در واقع از سه بخش از
مایعات بدن یعنی درون سلولی, برون سلولی و درون خونی لب کم می شود.
تبخي هی وت نگ حجمی و هم تشنگو اسمزی می گردد.
صفحه 21:
پایه ها عصبی تشنگی
۱ ی و بر Laney errs neat yoy gS ie) ane cae berets
مناطق مختلف مغز پراکنده هستند. مدارهایی در ساقه مغزی الگوی حرکتی
لیسیدن را سازمان می دهند. لیسیدن در برخی حیوانات الگوی حرکتی آب
خوردن را شکل می دهد. به نظر می آید هیپوتالاموس جانبی ۲۱ مکانی است
کر اه تال ما ای رس با ورن اطعا
ساقه مغزی انتقال می یابد. هم چنین بررسی ها نشان داده اند که کنترل های
موازی چندگانه ای جهت رفتار نوشیدن وجود دارند.
صفحه 22:
۸ بیاشتهلییعصبیل
NERVOSA)
۰ اصطلاح بی اشتهایی عصبی اولین بار در سال 1873 به وسیله سر ویلیام كال
به کار برده شد. افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی, که معمولا دختر يا زن
جوانی است. در مورد پایین نگهداشتن وزن خود دچار وسواس هستند و
گرسنگی خود را انکار می کنند. آنان وزن خود را تا 60 الی 70 درصد وزن
متناسب با خودشان پایین می آورند.
* بیماری بی اشتهایی عصبی تحت تثیر یک بازنمایی بدنی معیوب حاصل می
شود.
* | داده ها نشان می دهند که 22 الی 5 درصد بیماران مبتلا به بی اشتهایی
عصبی می میرند.
صفحه 23:
بای به وجود آمدن
بجايك وام تدر دلذياج مه ود
...وجوت مطلوج شدى ليت che
فنا ولينة مروونیتی دما و مسایولیت دوبامنی ۱۱۷۵ نشان می دهد
۴ 2. ممکن است کار کرد سروتونینی پایین منجر به پاسخ های سیری, در حالی
که سطوح پایین دويامین منجر به جستجوی معتادگونه برای غذا باشد.
صفحه 24:
صفحه 25:
بایان