صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
صفحه 4:
صفحه 5:
1۳۳۹1
1 Ne
صفحه 6:
صفحه 7:
صفحه 8:
صفحه 9:
صفحه 10:
صفحه 11:
صفحه 12:
صفحه 13:
صفحه 14:
صفحه 15:
>
صفحه 16:
صفحه 17:
صفحه 18:
صفحه 19:
صفحه 20:
صفحه 21:
صفحه 22:
(۱
صفحه 23:
صفحه 24:
صفحه 25:
صفحه 26:
صفحه 27:
صفحه 28:
صفحه 29:
صفحه 30:
صفحه 31:
صفحه 32:
صفحه 33:
صفحه 34:
صفحه 35:
صفحه 36:
صفحه 37:
صفحه 38:
صفحه 39:
صفحه 40:
صفحه 41:
صفحه 42:
صفحه 43:
Cr) نوک چینی
os وي
صفحه 44:
صفحه 45:
صفحه 46:
صفحه 47:
صفحه 48:
صفحه 49:
صفحه 50:
صفحه 51:
صفحه 52:
صفحه 53:
صفحه 54:
صفحه 55:
صفحه 56:
صفحه 57:
صفحه 58:
اصول
پرورش
طیور
گوشتی
دالیل پیشرفت پرورش طیور گوشتی
نیاز انسان ها به پروتئین حیوانی
محدودیت مراتع و باال بودن هزینه
پرورش دام
سرعت باالی رشد طیور
کم بودن چربی و به همراه آن قابلیت
باالی هضم گوشت سفید
بیشتر بودن پروتئین گوشت مرغ
نسبت به دیگر دام ها
درصد پروتئین
15.7
نوع حیوان
گوسفند
18.8
گوساله
19.1
ماهی
21.4
بوقلمون
20.2
مرغ گوشتی
صنعت مرغداری
چهارچوب اهداف صنعت
مرغداری:
فاکتورهای ضروری در
پرورش مرغ گوشتی:
حصول حداکثر رشد
بهبود کارایی تبدیل خوراک
ضریب بهتر الشه نسبت به
وزن زنده
سالمت مرغ
حفظ سالمت مصرف کننده
رفاه حیوان
دیاگرام فرایند سیستم تولید گوشت
مدیریت فارم مرغ مادر گوشتی
نگهداری و حمل و نقل تخم مرغ نطفه دار
کارخانه جوجه کشی
حمل و نقل جوجه گوشتی و دریافت آن در فارم
مدیریت فارم جوجه گوشتی
نحوه تخلیه جوجه گوشتی در آخر دوره
کشتار
تبدیل
خرده فروشی
مصرف کننده
پرندگان مورد استفاده با هدف تولید گوشت
اردک
غاز
بوقلمون
بلدرچین
مرغ :
.1نیمچه های گوشتی
.2روسترها
.3خروس های اخته
شده
.4جوجه های گوشتی
پرورش
اردک
پرورش اردک های گوشتی
انواع نژاد گوشتی
کراس x-11
پکین
تریب شیمیایی گوشت اردک
5درصد چربی بیش از گوشت مرغ
اسید آمینه های ضروری کمتر از مرغ
آب باز
خصوصیات بیولوژیکی
استارتر :تا 4هفتگی
مدت دوره پرورش
همه چیزخوار
دوبار پر ریزی در سال
رشد :تا 8هفتگی
عرضه به بازار
سیستم های پرورش
بسته (قفسی)
باز
نیمه باز
نیاز زیاد به اکسیژن
احتیاجات جوجه اردک
رطوبت 60:الی 70درصد
حرارت :
در 4هفتگی 18الی 20
میزان آبخوری 4 :سانتی متر برای هر قطعه
میزان دانخوری 2 :سانتی متر برای هر قطعه
تغذیه :بهترین روش تغذیه تنظیم جیره در سه مرحله سنی می با شد.
به دلیل عدم حضور نور خورشید در قفس باید از نور ماوراء بنفش استفاده کرد.
در 1روزگی 32درجه سانتیگراد
میزان کالری
27002750
28002850
2850-
میزان پروتئین خام
سن جوجه بر حسب روز
22
1تا15
19
16تا35
16
63تا56
پرورش
بوقلمون
کلیاتی در مورد بوقلمون
بهترین نژاد برای تولید گوشت بلتسویل اسمال وایت.
تغذیه بسیار تخصصی و شامل چرا نیز هست.
آب مصرفی گله برای هر 100قطعه تا بلوغ به 63.5تا 86لیتر می رسد.
دانخوری و آبخوری شبیه مرغان گوشتی
دوران پرورش :
بزرگ جثه 24تا 28هفته
کوچک جثه 18تا 22هفته
اصول
پرورش
شتر مرغ
کلیاتی در مورد شتر مرغ
.1
.2
.3
.4
.5
انواع شتر مرغ:
آفریقای جنوبی (گردن آبی)
افریقای شمالی(گردن قرمز)
آفریقای شرقی(گردن قرمز)
آفریقای سومالی(گردن آبی)
آفریقایی اهلی شده(گردن سیاه)
خصوصیات شتر مرغ گردن
آبی:
.1
.2
قد بلند تر
تولید گوشت بیشتر
خصوصیات شتر مرغ گردن
قرمز:
.1قد بلند تر
.2تولید گوشت بیشتر
.3بلوغ دیرتر
.4تولید تخم مرغ کمتر
خصوصیات شتر مرغ گردن
سیاه:
.1
.2
.3
.4
.5
مطیع تر
تولید تخم مرغ باال
جوجه های ضعیف
جثه کوچکتر
گوشت کمتر
محصوالت شتر مرغ
.1
.2
.3
.4
گوشت
پر
پوست
روغن
.1قرمز رنگ
.2با طعم و بافتی شبیه
گوشت گوساله
.3یک شتر مرغ
100
کیلویی(12ماهه)6
0کیلو گوشت دارد
در پرورش شتر مرغ از سیستمهای باز ،نیمه بازو بسته استفاده می شود
سویه های
نژاد های
تجاری
مرغ
مرغ
گوشتی
گوشتی
انواع نژاد مرغ
(بر حسب جغرافیا)
نژاد آمریکایی :
-2به منظور ایجاد نژادهای تجاری مرغ گوشتی
-1دومنظوره
-3دارای واریته های پلیموت ،وایاندوت ,ورادایلندرد
نژاد انگلیسی :
-2پوست بدن آنها بجز کورنیش سفیدرنگ
-1نژاد گوشتی
-3دارای واریته های کورنیش ,ارپینگتون ,سوسکس ,استرالوپ
نژاد آسیایی :
-1بدن بزرگ و استخوان بندی درشت -2وجود پر روی پای آن ها
-4الله گوش قرمز
-3پوست بدن زرد رنگ (بجز النگشان سیاه)
-6دارای واریته های براهما ,کوچین ,النگشان
-5تخم مرغ های قهوه ای
نژاد مدیترانه ای:
نژادی تخم گذار
هر یک از نژادهای فوق خود دارای واریته هایی هستند که این واریته ها خود شامل چندین سویه می شوند
سویه های تجاری مرغ گوشتی
راس
53:درصد کل گله مادر گوشتی کشور
هوبارد 3/7:درصد کل گله مادر گوشتی کشور
کاب
20:درصد کل گله مادر گوشتی کشور
لوهومن 2/9 :درصد کل گله مادر گوشتی کشور
آربوراکرز6 /3 :درصد از گله مادر گوشتی کشور
پترسون :در ایران محبوبیت ندارد.
سیستم های پرورش
انواع سیستم
پرورش:
پرورش جدا گانه جنس ها:
سیستم تمام پر تمام خالی
تولید گوشت بی استخوان
نگهداری سنین مختلف در سالن های
یک فارم
تقسیم بندی یک سالن به قسمت های
مختلف
باال رفتن هماهنگی گله
افزایش سود دهی
محیط و تجهیزات
انواع سالن
انواع سالن
سالن های باز:در این سیستم به نکات زیر باید توجه شود:
عرض سالن حدود 8/9متر باشد واز 2/12بیشتر نشود
ارتفاع سالن4.2متر ولی در مناطق گرم تا 3متر
طول سالن بستگی به زمین و نیز سیستم دانخوری دارد
شیب شیروانی حدود 40-30درجه باشد
کف سالن اجباراً بتونی باشد
سالن در جهتی قرار گیرد که بیشترین استفاده ازجریان طبیعی باد شود
در مناطق بسیار گرم جهت طول سالن از شرق به غرب باشد
معایب سیستم باز:زیاد بودن شدت نور ورودی به سالن
سالن های بسته :تهویه وعایق بندی اهمیت فراوان دارد وعرض سالن بین2/12تا5/16متر می تواند باشد.
هوا و کیفیت آن
سیستمهای خنک کننده:
سیستم خنک کننده تبخیری یا پد
در مناطقی کاربرد دارد که دما کمتر از 27درجه باشد ,در
ضمن این سیستم به آب با کیفیت باال نیاز ندارد.
سیستم خنک کننده باد سرد
سیستم ترکیب مه پاشی با روش پد
آلودگی های عمده هوا:
گرد و خاک
آمونیاک
بخار آب
دی اکسید کربن
منوکسید کربن
سیستم تهویه اتوماتیک توسط سنسورهای حساس به آمونیاک و
Co2و رطوبت نسبی به صورت تجاری در بازار وجود دارد.
تهویه
سیستم تهویه در فصل زمستان :
- 1در زمستان حرارت محیط سرد و رطوبت نسبی هوا باالست.
- 2هوای سرد پس از ورود به سالن توسط پرندگان گرم می شود.
- 3گرم شدن هوا فوق باعث می شود رطوبت نسبی کاهش یابد در نتیجه رطوبت بستر جذب گردد.
- 4سرعت جریان هوا در سالن برای جلوگیری از کوران نباید بیش از 12.2متر در دقیقه باشد.
سیستم تهویه در فصل تابستان :
- 1برای نصب این سیستم استفاده از خنک کننده های تبخیری و باد سرد ضرورت دارد.
-2برای آنکه در یک دقیقه تمام هوای سالن عوض شود ,سرعت جریان هوا بایستی حدود 122متر
در دقیقه باشد.
-3هوا با دمایی حدود 6.7درجه پایینتر از دمای محیط لز طریق خنک کننده ها وارد محیط شده و
با سرعتی که در سالن جریان دارد حدود 5.5درجه دیگر نیز پرندگان را خنک می کند.
در حال حاظر سیستم هایی وجود دارد که می توانند تمام شرایط الزم از قبیل حرارت ,سرعت جریان
هوا ,خنک نمودن ,گرم کردن ,رطوبت و غیره را جهت تأمین تهویه مناسب در سالن کنترل نمایند.
حرارت و رطوبت
رطوبت نسبی :
-1در ده روز اول پرورش 65تا 70درصد مناسب و خطر ابتال به بیماری های قلبی و ریوی در
سنین باال را کاهش می دهد.
-2بعد از آن 50تا 70درصد مناسب بوده و کیفیت بستر را در حد مطلوب نگه داشته و نیز از تولید
گرد وخاک و خشکی بیش از حد هوا جلوگیری می کند.
حرارت :
درجه حرارت دوران پرورش در فاصله
5.1سانتیمتری باالی سطـح بستر و در زیر
اجاق مادر مصنوعی باید در حـدود ارقــــام
ذیل باشد.
درجه حرارت بر حسب
سانتیگراد
30.0
30.0
27.2
23.9
سن به هفته
1
2
3
4
اگر درجه حرارت پس از مرحله اول پرورش کمتر از 20درجه سانتیگراد باشد موجب می شود که جوجه جهت گرم کردن خویش
غذای بیشتری مصرف نماید که این عمل نتنها موجب افزایش وزن نشده بلکه باعث خرابی ضریب تبدیل می شود.
استرس حرارتی
مرغ گوشتی دمای بدن خود را به دو روش تنظیم می کند:
-1در رنج حرارتی 13تا 25درجه :دفع حرارت به صورت عمده از طریق تشعشع حرارتی و
تبادل حرارت بدن با هوای سرد محیط
-2در رنج حرارتی 30درجه :دفع حرارت به صورت عمده به صورت تبخیر سطحی و له له
زدن و افزایش دفعات تنفس
استرس حرارتی :
دفع حرارت به روش تبخیر با افزایش رطوبت هوا کاهش پیدا می کند و مرغ گوشتی به
وظعیت استرس حرارتی وارد شده در این زمان :
-1درجه حرارت رکتوم باال رفته
-2میزان ضربان قلب افزوده شده
-3میزان متابولیسم افزوده شده
-4جذب اکسیژن توسط خون کم می شود
-5در نهایت شدت استرس باعث مرگ پرنده می شود.
عملیات فوریتی در مواجهه با استرس حرارتی
-1کاهش تراکم گله
- 2اطمینان از قابلیت دسترسی گله به آب تازه به طور مداوم
•
در این زمان قرار دادن یخ در داخل مخزن آب به کاهش حرارت آب موجود در مخزن ,در نتیجه آب لوله ها
کمک کرده و از شدت استرس می کاهد.
- 3از در اختیار دادن دان در ساعات گرم روز پرهیز نمایید.
-4با یک برنامه نوری مناسب باعث پراکنده شدن مرغ ها و دفع حرارت اطراف آن ها شوید.
-5تأمین جریان هوا با سرعت 3متر بر ثانیه در باالی سطح پرنده.
- 6خشک نگه داشتن بستر ,زیرا بستر مرطوب رطوبت نسبی را افزایش می دهد.
-7اضافه نمودن یک گرم ویتامین cبه همرام 0.3میلی گرم آسپرین (اسید سالیسیک) در هر لیتر آب
مصرفی گله
آب و آبخوری مورد نیاز گله
آب و اهمیت آن
آب تقریبا ً بیش از 80درصد وزن بدن جوجه 1روزه را تشکیل می دهد.
آب بیش از 70درصد از بدن پرنده گوشتی را تشکیل می دهد.
یک پرنده گوشتی به ازای هر کیلو افزایش وزن به حدود 4لیتر آب نیاز دارد.
کمبود آب میزان رشد را کاهش می دهد و اگر کمبود آب یا هیدراسیون به 20درصد
برسد ,کشنده است.
نیاز آب در هوای گرم و مناطقی که پروتئین یا نمک جیره باال باشد افزایش می یابد.
اصول کلی آب مصرفی گله:
باید از لحاظ نمک های کلسیم (سختی آب) ,نمک و نیترات آزمایش شود.
از قسمت های مختلف مثل چاه تا آبخوری نمونه گیری شود.
آب از چاه های مجاز تأمین شود.
در هوای گرم آب همیشه در لوله ها جریان داشته باشد.
بهترین وضع برای جوجه های گوشتی در دست داشتن آب سالم با دمای 10تا 12درجه سانتیگراد می باشد.
انواع آبخوری و میزان آن
میزان آبخوری مورد نیاز برای 1000قطعه جوجه
4عدد
تراف 2.4متری
16عدد
کله قندی
8عدد به قطر
آویز گرد
40Cm
در ابتدای دوره پرورش ( 4روز اول)
از آبخوری های جوجه ریز استفاده
شود.
در روز سه و چهر بتدریج آبخوری
های جوجه ریز جمع آوری گردد.
آبخوری ها روزانه از لحاظ ارتفاع
مورد بازدید قرار گیرند.
94عدد
فنجانی
•
96عدد
پستانکی
در سالن پرورش طیور گوشتی فاصله
هر جوجه از آبخوری ها در تحت هر
شرایطی نباید بیش از 2متر باشد.
تراف اتوماتیک برای هر پرنده 2
Cm
پس از 28روزگی لبه آبخوری مساوی
پشت جوجه باشد.
یک گله هزار قطعه ای در هفت روزگی حدود 60لیتر آب و در 42روزگی به 280لیتر و در
70روزگی به 350لیتر آب روزانه مصرف می کند.
دانخوری
و
میزان آن
انواع دانخوری
گرد
تراف
لوله ای بشقابی
سینی و کاغذهای مخصوص دان
•
در سالن های پرورش گوشتی اکثراً از لوله ای بشقابی استفاده می شود زیرا این دانخوری
توانایی پخش دان در سرتاسر سالن را به طور یکنواخت دارد.
میزان دانخوری:
در سن 5هفتگی به ازای هر قطعه جوجه 5سانتی متر دانخوری نوع ترافی و در هفت هفتگی
(سن کشتار) 7.6سانتی متر تعیین شده.
میزان دانخوری بشقابی 20درصد کمتر از نوع تراف می باشد( .دانخوری بشقابی با قطر
38سانتی متر برای 33جوجه گوشتی کافی است.
هرگز از کارتون های حمل جوجه برای تغذیه جوجه ها استفاده نشود.
در سالن های پرورش گوشتی
نور و سیستم های نوری
شدت و مدت و نوع و محل نور در هر سالن پرورش می تواند اثر مستقیم روی عملکرد و بازده گله داشته باشد
شدت نور و کیفیت نور:
-1به صورت فوت کندل یالوکس بیان می شود.
-2توسط حباب ها و دایمرها قابل تنظیم.
-3گردوغبار بیش از حد روی المپ می تواند تا %70از شدت و تأثیر نور بکاهد.
- 4وجود نور بیش از حد سبب تحریک و عصبی تر شدن پرنده ها و در نتیجه کانی بالیسم می گردد.
-5شدت نور کمتر ز 0.5فوت کندل مرغ ها را برای یافتن آب و غذا دچار مشکل کرده و یکنواختی گله
برهم می خورد.
-6در سالن های مرغداری گوشتی تجاری معموالً از المپ های 15تا 40وات با نور سفید استفاده می
شود.
-7المپ ها در دو ردیف به فاصله حدود 5.3متر از یکدیگر و در ارتفاع 5.2متر از کف سالن نصب
می گردند.
برنامه های نوری
برنامه استفاده از نور طبیعی
برنامه نوری 23ساعت روشنایی و 1ساعت خاموشی
برنامه نوری متناوب
برنامه نوری متناوب ترکیبی با افزایش نور مطابق با افزایش سن پرنده
مزایای برنامه نوری متناوب :
-1افزایش مصرف غذا
-2افزایش فعالیت عضالنی (جلوگیری از بروز و تشدید مشکالت مربوط به پاها)
-3به حداقل رسانیدن استرس حرارتی
-4افزایش بازده غذایی در حدود 5تا %10
- 5فراهم نمودن زمان بیشتر برای خوردن غذا (ایجاد امکان دسترسی به غذا برای همه پرندگان)
-6کاهش هزینه انرژی و استهالک دستگاه ها (کاهش 33درصدی هزینه برق)
-7کاهش تلفات به میزان 2تا %3و نیز افزایش کیفیت الشه
بستر
و
مدیریت آن
بستر و انواع آن
خصوصیات یک بستر خوب :
-1سبک
-2اندازه ذرات آن متوسط
-3قابلیت جذب باال
-4نرم و قابل فشرده شدن
-5قابلیت انتقال حرارتی کم
-6دارای کمترین خاصیت جذب رطوبت هوا
-7ارزان و قابل دسترس
-8قابل فروش به عنوان کود
-9عاری از آلوده کننده ها و فساد
-10تولید کمترین گرد و خاک
-11دارای حداقل خاصیت جذب رطوبت هوا
انواع بستر رایج :
-1تراشه چوب سفید
-2کاه خرد شده (بهترین آن کاه گندم)
-3خرده های کاغذ
-4پوسته غالت
-5خاک اره
-6ماسه
بهترین وزن را پرندگانی دارند که روی بستر خرده چوب درخت کاج و بعد از آن پوسته خارجه دانه برنج رورش
یافته اند ,کمترین وزن را پرندگانی که روی خاک رس پرورش یافته اند دارا هستند
کیفیت بستر
عمق بستر برای طیور گوشتی حدود 5الی 8سانتیمتر می باشد و برای بهبود کیفیت الشه
تا عمق 10سانتیمتر نیز می توان افزایش داد و بطور یکنواخت پخش گرداند.
عوامل اصلی در افت کیفیت بستر:
-1پایین بودن کیفییت اولیه بستر و یا نا کافی بودن آن
-2طرح آبخـوری ها و چگــونگی تنظــیم آن ها
-3کـیفیت بد چربی مصرف شده در دان
-4زیاد بودن نمک یا پروتئین جیره
-5انیـتریت ناشی از بیمـاری
-6تراکــــم زیـاد گــله
-7رطـوبت باال
-8تهویه بد
فضای مورد نیاز گله
فضای مورد نیاز گله بستگی دارد به:
.1آب و هوای ونطقه
.2نوع سالن
.3سن کشتار
تراکم گله:
*در هر متر مربع 10قطعه
*در سالن های بسته با تهویه قوی تا 15قطعه
*در هر متر مربع 22/34کیلو گرم وزن زنده
واکسیناسیون
در گله
نوک چینی
گوشتی
واکسیناسیون و نوک چینی
واکسیناسیون:
.1برنامه خاصی برای گله های گوشتی وجود ندارد
. 2با صالحدید دامپزشک محلی از واکسن بیماری های
شایع در منطقه استفاده میشود
.3این بیماری ها میتوانند نیوکاسل برونشیت عفونی و
گامبورا باشند.
برای تنظیم برنامه واکسیناسیون به چگونگی
وضعیت سالمت گله وبرنامه های
واکسیناسیون قبلی و میزان آنتی بادی گله
مادری باید توجه شود.
نوک سوزی:
برای جلو گیری از عارضه همدیگر
خواری
ایجاد استرس فراوان و کاهش مصرف
غذا
در سالن های باز مخصوصا در فصول
گرم سال الزم میشود
در سالن های بسته بامدیریت نور از کانی
بالیسم جلو گیری می شود.
بهترین زمان برای نوک سوزی 6
روزگی است ولی در هچری انجام
می شود.
شرایط تحویل جوجه
.1
.2
.3
.4
.5
.6
.7
آمادگی جهت تحویل جوجه:
ضد عفونی کردن تمام قسمت ها و
وسایل فارم
پخش بستر به طوریکنواخت
قرار دادن وسائل در جای خود
تنظیم درجه حرارت و رطوبت نسبی
سالن به طور ثابت حد اقل 24
ساعت قبل از ورود جوجه ها
فعالیت سیستم تهویه به صورت بهینه
اطمینان از قابل در دسترس بودن آب
و دان برای تمام جوجه ها
توضیع سینی های حاوی دان کرامبل
بدون گردوخاک در سالن
تحویل جوجه:
.1تخلیه سریع جوجه ها از کارتن های
حمل در اطراف منابع حرارتی
.2آمار گیری و وزن کشی
.3خارج کردن کارتن
های حمل از سا لن
.4رها کردن جوجه ها
به حال خود برای مدت
2-1ساعت
.5بررسی گله از لحاظ
دسترسی به آب و دان
تغذیه
برنامه های اصلی تغذیه جوجه
های گوشتی :
.1شامل دو جیره:
.1پیش دان
اشکال دان جوجه گوشتی :
.1
دان آردی :درصورت عدم دسترسی
به دان کرامبل حداکثر تا دو هفته در اختیار
گله قرار می دهند.
.2
دان کرامبل :جوجه گوشتی را می
توان از آغاز تا پایان با این دان تغذیه کرد.
.3
پلت :جوجه ها از دو تا سه هفتگی به بعد
قادر به تغذیه از پلت خواهند بود.
•
جوجه ها این شکل دان را بر دان های دیگر
ترجیه می دهند.
.2رشد
.1آغازی
.2شامل سه جیره:
.2رشد
.3پایانی
احتیاجات طیور
ویتامین ها و عوارض کمبودشان در جیره
ویتامین : Aکاهش رشد ,ضعف ,الغری ,کاهش مقومت بدن در برابر بیماری ها,
خشکی و کوری چشم
ویتامین :Dکاهش رشد ,نرمی استخوان ,ضعف پا
ویتامین : Eکاهش رشد ,کاهش مقاومت بدن در برابر بیماری ها ,آنسفالوماالسی
تغذیه ای و دیستروفی عضالنی
ویتامین :K3خونریزی زیر جلدی و ایجاد اختالل در رشد و نمو
ویتامین B1و :B2کاهش رشد و عدم تحمل در برابر استرس حرارتی ,فلج پا
ویتامین :B3آماس مخاط دهان و زبان ,رشد ناکافی پرها ,درماتیت ناحیه سر و پا,
تورم زانو ,پرانتزی شدن پاها
ویتامین B5و :B6کاهش رشد ,کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماری ها و عوامل
استرس زا ,ایجاد ضایعات جلدی در پوست ناحیه پا ,رشد ناقص استخوان ها
ویتامین : H3کاهش رشد ,زبر و پوسته شدن پاها ,شکاف کف پا ,ضایعات دهانی و
پلکی
چربی در جیره طیور
چربی در الشه :
تأمین ظاهر جالب الشه
باال بردن کیفیت گوشت
نامطلوب بودن مقدار زیاد آن
شکل اصلی چربی ذخیره شده در
بافت های طیور تری گلیسیرید است
•
95درصد از تری گلیسیرید نام برده
از طریق دان و بقیه از طریق سنتز در
بدن بدست می آید.
هرچه چربی الشه افزایش یابد آب آن
کاهش می یابد
چربی در جیره :
معموالً حاوی 5تا 6درصد چربی
می تواند تا 8درصد نیز حاوی
چربی باشد
پروتئین در جیره جوجه گوشتی
پایانی
نیاز جوجه ها به پروتئین کل اهمیت ندارد
نیاز روزانه جوجه های گوشتی به تک تک
اسیدهای آمینه حائز اهمیت است
سن و جنس جوجه ها در احتیاجات آن ها به
پروتئین موثر است
پروتئین جیره رابطه مستقیم دارد با انرژی
جیره
براساس اصول علمی جیره جوجه ها در دو
هفته اول زندگی باید حاوی 24درصد
پروتئین
بعد از هفته دوم پروتئین جیره کاهش یافته تا
هفته هفتم به 19درصد می رسد
1.0
0
رشد
1.2
0
1.0 0.7
0
0
1.0 0.8
0
5
0. 0.3
38 2
پیش دان
1.44
1.50
1.20
0.50
اسید آمینه درصد
آرژنین
گلیسین +سرین
لیزین
متیونین
0. 0.6
72 0
0.93
متیونین +سیستئین
0.
0.32
تریپتوفان
0.1
مواد معدنی و مکمل های غذایی در جیره
مواد معدنی
.1
.2
.3
.4
.5
منگنز :باعث افزایش رشد ساختار
اسکلتی بدن
آهن و مس :فقدانشان ایجاد کم خونی در
طیور
روی :عدم حضور این عنصر در جیره
باعث کاهش رشد ,پوسته شدن پاها و
سایش و پرها می گردد
کلسیم :نقش در ساختار اسکلتی بدن
طیور
سلنیوم :کمبود آن باعث رشد ,دیستروفی
عضالنی ,آنسفالوماالسی و ورم زیر
جلدی می شود
مکمل های غذایی
.1
.2
.3
.4
.5
.6
آنتی بیوتیک ها
کوکسی دیوستاد
آنتی اکسیدان
مواد مطبوع کننده
گزانتوفیل
شن
تغذیه نیمچه ها ,روسترها و خروس های اخته شده
•
تغذیه نیمچه های گوشتی:
در سرتاسر دوره از پیش دان با 23تا 24درصد پروتئین و 3190
کیلوکالری انرژی توصیه می شود
•
تغذیه روسترها:
تا هفته نهم مانند جوجه گوشتی تغذیه می شوند و بعد از آن جیره هایی با انرژی باال
و پروتئین کم تغذیه می شوند
•
تغذیه خروس های اخته شده:
4تا 5هفته پیش دان جوجه گوشتی را مصرف و سپس تا حدود 12تا 13
هفتگی جیره ای حاوی مواد خشبی زیاد را مصرف و بعد از آن از یک جیره پر
انرژی استفاده می کند
تخلیه و گرفتن جوجه ها
تخلیه جوجه ها :
.1
.2
.3
.4
.5
برگشت برنامه نوری به 23ساعت
نور و1ساعت تاریکی 7روز قبل
از تخلیه
منع مصرف هر گونه آنتی
اکسیدوزدر دان مصرفی گله
5روز قبل از تخلیه
قطع مصرف دام 8تا 10ساعت
قبل از عمل آوری الشه
قطع مصرف گندم 2روز قبل از
ارسال به کشتارگاه
گرفتن جوجه ها :
.1
.2
.3
.4
•
جمع آوری کل مسائل موجود در
کف سالن درست قبل از آغاز گرفتن
طیور
استفاده از نور آبی یا قرمز ضعیف
پن بندی سالن های با طول زیاد
گرفتن مرغان گوشتی از ناحیه ساق
هر دو پا
هرگز این کار از ناحیه گردن انجام
نشود
منابع ومواخذ
.1
.2
.3
.4
.5
اصول نگهداری وپرورش اردک (دکتر هادی سیاح زاده)
راهنمای کامل پرورش طیور (دکتر محسن فرخوی)
راهنمای مدیریت پرورش جوجه های گوشتی سویه راس (دکتر اللهیار براری)
اصول علمی وعملی پرورش طیور(دکتر جواد پوررضا)
مبانی پرورش طیور(دکتر حسن اوحدی نیا)
6.POULTRY NUTRITION HANDBOOK
Dr.JOHN D.UMMERS
Dr.STEVEN LEESON
www.wpsa.ir
www.ipiran.com
www.skhass.org
www.aviagen.com