صفحه 1:
به نام <
خدا
“il
صفحه 2:
جلسه آموزشی
جهت متصدیان و شاغلین در کافه
قنادی ها
صفحه 3:
هدف از برگزاری این جلسه آشنایی با مسائل کنترل
ee بهداشت فردی» بسداشت سحیط ز
شرلیط بهداشتی ساختمان و هداشت وسایل کار در صنف
کافه قنادی و شیرینی پزی می باشد. در حین آموزش نکات
منفی و مثبت به صورت تصویری آموزش داده می شود.
صفحه 4:
۸
يكى از مشكلات زيست انسان بر روى كره
زمین بوده است. زیرا لازمه زند کی سالم وجود
غذای سالم است و فراهم بودن غذای سالم
رت(
كنترل بر جرخه توليد مواد غذايى است.
صفحه 5:
٩
۱ NC Wa) L LCC
0 PAT CSN TOSS CCN
come Oe ا ا
52001
در عهد نامه قدیمی چین» هند يونان و روم مطالبى در رابطه با تقلب
بت ا
eee ese. ee So WES Se oe nee
Fe ere Tee Rela Nes) ED) ا
eAdk (ce QSL 3} wr yjb eal pgiwd Chel» aS Curl oto!
لع
صفحه 6:
|
عوامل موثر در وضع قوانین و مقریرات قابل انعطاف و د
عين حال محکم و قاطع برای سلامت مردم عبارتند :
گسترش صنعت و شهر نشینی و زییاد شدن فاصله تولید
ene rc ۱
عادت به صرف غذا در بيرون از منزل
5 رإردات مواد غذايئ إز خارج
Sie ال 000
استفاده از سموم دفع آفات کشاورزی و انباری و آلودگی
زیست
صفحه 7:
"" استفاده بى رويه از مواد افزودنى براى مقاصد
OSES
SoTL ا
اعمال تقلب در مواد غذايى كه مصريف عام دارند
"ا نياز به كنترل مواد غذايى براى بهبود وضع تغذيه
وسلامت مردم
" رونق صادرات و فروش بيشتر و نياز به حد معينى از
7 ا
صفحه 8:
نمونه برداری مواد wiles
صفحه 9:
SS با
کنترل بهداشتی شیرینی تولید شده در سال در
صفحه 10:
کنترل بهداشتی زولبیا و باميه و بستنى در سال
صفحه 11:
کنترل بهداشتی شیرینی » زولبیا و بامیه تولید شده در
صفحه 12:
عمده آلودگی های میکروبی مشاهده شده در
نمونه هاى ارسالى
< استافيلوكوك اورئوس و استافيلوكوك طلايى
2 کلیفرم و لت الى
< كيك
< استريتوكوك ها
صفحه 13:
استافیلوکوک اورئوس و استافيلوكوك طلايى
۳
ار
مواردی که دستگاه ها و لوازم به خوبی تمیز شوند ابن
99 جایگزین ده و یک
inn ey cs ا ۱
مواد غذايى فرآيند شده معرف مناسبى از كافى نبودن يا
مناسيدنيودن فرايند دمابى أن ها استء
صفحه 14:
کلیفرم و کلیثرم مدفرعی زامی.)
7 این باکتریها تحت عنوان باکتری های دستگاه گوارش معروفند.
7 وجود این باکتری ها مانند اشریشیا کلی و سایر کلیفرم ها در مواد
ak ca aa با سشتيم ن سشتيم با ep
* محل اصلى زندكى در داخل دستكاه كوارش انسان و ساير حيوانات
سر
* وجود اين باكترى در مواد غذايى نشان دهنده اين است كه باكترى
های دیگری مانند سالمونلاء شیگلاء ویبر بو و آمیب هاء انگل ها و
ویروس ها وجود داشته باشند.
7 به طور غیر مستقیم از طریق آب. پساب. حبوانات اندام های بدن
انسان اتفاق می افتد.
صفحه 15:
58
حضور ن نشان دهنده ماندگی محصول است و همچنین این کیک ممکن
است در دستگاه ها به وجود آید که به کیک ماشین آلات معروف است..
در شرایطی که رطوبت کافی در محیط باشد و در دمای ۲۰ تا ۳۰ درجه
سانتى كراد و >ا() حدود ٠" تا .0/4 به سرعت رشد مى كند.
اا ا ل 0
کند اما دیده شده که در مواردی روی غبارها ی مواد آلی که روی سطح
INC APEC So neN Coen enei eS con) ۳
رشد كرده و لكه هايى از خود به جاى مى كذارد.
ل ete aie er Sey erg ل ل
های بیرونی و داخلی دستگاه هاء منافذ , پایه , كفء دیوار و سقف ساختمان
رشد مى كنند. و جنانجه مدتى بكذرد با جشم غير مسلح قابل مشاهده
1
است.
Ree eae et coe eee ee te
فى شود.
1 Renee Ty CIN Epo CRRCE pee FeO eyes
شستشو و تمیز کردن محل می باشد.
صفحه 16:
استريتوكوك ها
ا ا ات 0
سرفه. عطسه.صحبت كردنء وارد كردن ابزار هايى مانند
ees reese ا
7 در مواردی که شاغلین در کار گاه آب دهان خود را روی
ل بر ی رم
۱ ل ا ا si
كاركنان مى باشد
صفحه 17:
شیمیایی
شكل ظاهری مواد غذایی تاثیر زیادی بر. اتخاب لن توسط
مصرف كتنندكان دارد . مردم همواره به غذاهاى خوش
رنگ و جذاب توجه بیشتری دارند. زیبایی مواد غذایی
سبب جلب توجه و افزایش فروش محصولات غذایی می
شود ر رای تیا ی ات کی هرد سر در ۶
از آن ها را مصرف کرده و تولید کنندگان از مواد افزودنی
ا ل ا 5
صفحه 18:
رنگ ها
منشاء طبيعى دارندء يايدارى اين رنك ها كم و در براير
شرايط محيطى به سرعت تجزيه مى شوند. زعفران»
كلرنكء رب كوجِه فرنكى و ... نمونه هايى از مواد
طبيعى هستند كه جهت بهبود رنك غذاها استفاده مى شوند
صفحه 19:
ت۱۳
ريبوفلاوين
a)
رنگ
تس
قرمز ابى
ترایز
قهوه ای
زرد تا نارنجی
سبز تا زيتونى
زرد
زارت
رنگ های طبیعی همراه با منشاء آنها
یا
1
oe ee
۳ سارت
زعفران» كوجه فرنكى » فلفل قرمنء ذرت»
کره . هویج . بعضی غذاهای دریابی
برگ سبز گیاهان
ات
منشاء كياهى
صفحه 20:
۶ رنگ مصنوعی
در نتيجه سنتز مواد آلى به دست مى آيند اكثر اين رنك ها
قابلیت مصرف در مواد غذایی را ندارندو سرطانزا می
باشند در مقايسه با رنك طبيعى ميزان مصرف كمتر و
قدرت رنگ کنندگی بیشتری دارند.
كاراميزين(قرمز) ٠ كينولين ths « (255) ob بلو (آبى) و
سان ست یلو (نارینجی) نمونه هایی از رنگهایی هستند که
امروزه در مواد غذایی کاربرد دارند.
صفحه 21:
آثار سوء رنگ های مصنوعی بر سلامتی
< رنك هاى مصنوعى مجاز مى توانند در بعضى افراد
عوارض متعددى ايجاد نمايند
< ايجاد الى (كَاهى اوقات بعضى ها حتى با مصرف
مقادير كم به آن مبتلا مى شوند
* بيمارى كم توجهى بيش فعالى بيمارى متداولى است كه
ممكن است در اثر مصرف مواد غذايى رينكى ايجاد شود.
صفحه 22:
صفحه 23:
صفحه 24:
ماده 42
قانون اصلاحیه ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی ۰ ۳ 5
بهداشتى و آرايشى مصوب آذر ماه 174 مجلس محترم
شوراى اسلامى
تا رز بر
< فصل اول :
بهداشت فردي
ae م ال ل ele
کر رل ا را
* فصل سوم:
وسايل و لوازم كار
صفحه 25:
< فصل جهارم:
وظايف مسئول محل و مامورين نظارت وتكاليف صاحب يا
0
< فصل ينجم :
طبقه بندي اماكن و مراكز و كاركاهها و كارخانجات از لحاظ
ern ewer |
صفحه 26:
صفحه 27:
صفحه 28:
صفحه 29:
:مراقبت صحيح از يوست
.رژیم غذلييصحیح و سرشار از ویتامینها -
. جلوكيرياز بوجود لمدنهر كونه خرلشدر يوسته
,پر هیز از آفتابزدگي-
.جلو گیر از مصرفه دارو یی وستییدوننجویز پزشك -
,دور ییاز گردوخار -
.لجتناباز مواد آلرژیز ۱ -
صفحه 30:
:نظافت يوست
prc hinges Ce لسن ل يان ل ر لسار يا تن
.دست وصورت وسيله موثر براي جنين منظوري است
.بووينامطبوع بدزرا از بينمييرد -0
-ودگیهاوی دنرا ميزدلید 6
,باعنقسکین و آر لمش عمو مياندلمهایبدنميشود -9
Se eee ties CRON ES Sten ا
.مناسب پوست بدن صورت بگیرد
صفحه 31:
در را
مناسب يوست بدن صورت بكيرد.سعي كنيد در صورت امکان
ا ل ال
رل لا هر رز
انتقال آلودگي ضروري مي باشد. پس از استحمام با حوله شخصي
خود بدنتان را خشك کنید و بلا فاصله وسایل استحمام خود را در
معرض هوا و نور خورشيد قرار دهيدءتا مانع از انتشار بوي بد
ورشد ميكروب ها وقارج ها شود.
پس از استحمام باید حمام را کامل وتمیز شسته »و براي
جلوگيري از جمع شدن رطوبت زیاد پس از حمام کردن درب
ار ۱
TEBE TO et eee eae I eel SES DSO New 8S
,شور آن را گذاشته ودرب وینجره حمام را ببندید
صفحه 32:
بسياري از بيماريهاي انگلي و عفونت هاي
روده اي از طریق دست ها بخصوص دست
هاي آلوده منتقل مي شوند لذا شستن دست ها
و كوتاه كردن ناخن ها بطور مرتب مي تواند
:از انتقال آنها جلو گيري کند
صفحه 33:
ل لا
نينا etc) ۳
راب ین تا مالم 886607
صفحه 34:
هميشه ناخن ها ريا كوتاه نككه داريد و از وسايل زينتي
SC) ا ا ا ا ل Pe
eye ue ا را
كارپيشگيري گردد . در حالي که دستها سرازیر هستند
ل ار
شود . مقدار 6-۵ قطره صابون مایم در کف دستها
بریزید و دستها را به هم بمالید تا کاملا کف ایجاد
aS,
مْرَاحَل ذيك.را در هر شستشو رعايت نمائيد
صفحه 35:
. شستن دست را با حرکت مالشي و دوراني آغاز نمائید
صفحه 36:
كف دستها به هم كشيده شود بطوري كه انكشتان بين هم قرار
Repeat ap Crm
صفحه 37:
کف دست راست را به پشت دست چپ بطور کامل بکشید
9
صفحه 38:
يشت انكشتان دست راست را در كف دست جب بطوريي
۱
در سم سر لس
صفحه 39:
با کف ات
ee اتکشت سس
جرخشي كاملاً سائيده ers
۳ رابه صورت
صفحه 40:
نوك انكشتان يك دست را در كف دست ديكر فشرريده ۱
ا CS
صفحه 41:
هر کدام از حرکات بالا را 9-9 بار انجام دهید. سپس
دست ها و مج را كاملا اب بكشيد. زیرا صابون يا هر
ere yee) وا
خرابي يا خشكي يوست مي شود. دست ها را با حوله
Sts ل كاك ا را شرن ار كاسن نار
آب را ببندید .استفاده از كرمهاي مخصوص دست براي
piu pe We TENE ل ل
صفحه 42:
يودر رختشويي و مايع ظرفشويي همانطور كه با قدرت زياد
ظرفها و لباس ها را مي سايند» يوست شما را فرسايش
مي دهند . جربي يوست را بيش از حد از بين برده وكار ساختن
جربي يوست را به تاخيرمي | ندازند . مواد باك کننده جدید حتي
.به كراتين يوست مي جسبند وماهيت يوست را تغيير مي دهند
به اين ترتيب يوست به راحتي ميكروب ها وانواع سموم را از
ا ل 1 SR
كوجك نتيجه يوستي است كه تمام زمينه هاي دفاعي بدن را از
دست داده است. استفاده از دستکش در موقع کار به سلامت
۱
صفحه 43:
تیا
براي راحتي اين اندام مهم در حين كار بايد کفش راحت استفاده کرد.کفش تنگ
و نوك باريك وياشنه بلند علاوه بر تغيير استخوان بندي يا » بر ستون فقرات
هم تاثير نا مطلوبي خواهد داشت.(ياشنه كفش ©-“6سانتي متر توصيه مي
شود) شستشوي روزانه يا ها و استفاده از جوراب هاي متعدد وشستشوي
ا ل ا ا ل 0
:ساير فعاليتهاي بهداشتي_براي سلامت يوست
استفاده از لوازم شستشو » استحمام وتراشيدن صورت وموهاي زائد بدن
pp
. مداواي سریع هر گونه خراش > زخم وسوختگي پوست
.شستشوي مرتب پوست هاي جرب
بل SY PS) ashes e SOIL Lise 9 555(
.وخشك كردن آن وضد عفوني با الكل
صفحه 44:
— ۰ ست
=
.جوشها را فشار ندهید
ا ۳
بسر از See peel
پرهیز از خوردن غذاهاي چرب سرخ شده شيريتي هاي
جرب راد از ري داق لاز ريه رفير
,استر اعت ر ررزش
:پرهیز از نگراني
.مراجعه به يزشك در صورت تشديد عارضه
صفحه 45:
CeCe
اه ETN
ا ا ا ا ا ا ل Oe
دماي بدن هم كمك مي كند. عرق كردن در هواي كرمء فعاليت بدني »
هيجان » ناراحتي عصبيء تب و...افزايش مي يابد » اما در زمستان
كاهش مي يابد.(ادرار زياد مي شود)
عرق كردن زياد در هواي كرم بدليل از دست دادن مقدار زيادي كلرور
كلسيم و ساير املاح خطرناك است و بايد با نمك طعام اين املاح
200000
عرق وقتي به سطح يوست مي رسند بدون بو مي باشند» ولي باكتري هاي
Eee ار
Ee Scie ey) لت
ais TAN دک فد مت . این باكتري ها در سطح
.يوست موجودندا وتعداد آنها با شستشو قابل كنترل است
صفحه 46:
اين باكتري ها در سطح يوست موجودند وتعداد آنها با
مشر قإيل كدرل اتلك
و ا ا 0
.مناسبي براي يرورش اين باكتري ها مي باشد
:براي جلوكيري ان بوي عرق
شستشو يا حمام كرفتن بصورت ريوزانه يا دست كم روز
9
. ياك كردن مو هاي زائد بدن
.تعويض مرتب لباس هاي زير
...استعمال ضد بوها (مانند دئو دورانت ها)و
صفحه 47:
و(
رل مي باشد كه در سطح بشني آخرين
ese ke eH ا 5
بهداشت پوست با سلامت عمومي بدن ار تباط نز ديکي
دارد. بدي تغذيه مي تواند باعث يوست انداختنء ترك
ا ل ا ا ال
ناخن ها را با کرم هاي پوست و وازلین نریم وبدون
ترك نكهداريد
صفحه 48:
7 1۳
ا ۱
نعاييده bs ty Dy Lp تاکز سر, چسیدد ريد
ناخن ايجاد مي شود » و وقتي ريشه ناخن ايجاد شود باعث
eo es
بناخن هاي خود را كوتاه نكوداريد
7 ال ا ا ONE ne
,یوست فرو نرود
صفحه 49:
يدافت مو
موهاي د ine ا Ieee) 0
a: see رالتكلب علثلاتة كر زر
اراي 20012 ان 35 و زيبايي موها كمك
0 a Eee or eal
صفحه 50:
صفحه 51:
:بهداشت دهان ودندان
ey ا ل Lea ا ا ب ا
شروع وبه حلق منتهي مي شود. در اين حفره دهاني دندان هاء
زبان وسو راخهاي خروجي غدد بزاقي قرار دارند. يوسيدكي
دندان هاء التهاب وعفونت لثه ها وبوي بد دهان ازبيماري ها
,شایع در این اندام مي باشد
در
دندان وسيله خرد كردن وجويدن غذاوتبديل غذا به قطعات كوجك
است که اولین قدم در راه گوارش غذا مي باشد دندانها در
حور را(
تقرببا رم زار( از هفتاد ره ره
رز دست مي دهند
صفحه 52:
امل موثر در بوسیدکی دندان ها
۳۳
:
بحران هاي روحي و اختلالات روا
ایط جغر افیایی و آب
امل
تعدية
۱
صفحه 53:
CBs west
اگر چه ممکن است به ظاهرچندان مهم به نظر نیاید »اما
در عمل بسیار حائز اهمیت است ومي تواند روابط
اجتماعي افراد را نحث تاثیر فقرار دهد بطور كلي بوي
بد دهان را مي توان از دو علل دهاني دنداني و علل
Teas 0(
: الف- علل دهاني دنداني- اهم اين علل عبارتند از
.عدم رعايت بهداشت دهان ودندان
.دنئدان هاي بو سیده
١ الل
صفحه 54:
.ها خصوصا طوقه دندان ها مي شود)
. وجود يروتز هاي دنداني وعدم توانايي نظافت آنها
۱
ريز ك ردكي بد دندان ها
تغيير در ترشحات بزاق به هر علتي
wees
.جرم دندان
صفحه 55:
ee eae
بيماربي هايي چون اتهاب لوژه ها و سینوس ها ءبيماريهاي
yen re at eee ۱
1 ا ل ene a ETE
.مراجعه به یز شک مي توان ان را بر طرف نمود
مصرف مواد غذايي مانند سیرو پیاز. ویا مصرف
مشروبات الكلي و استعمال دخانیات هم مي تواند موجب
بوي نامطبوع دهان شدهء که از لحاط اجتماعي سندیده
77
صفحه 56:
pany ies 1 20 ره
استفاده از مواد عذایی که مواد فندی آن مناسب بوده و سر شار از
,ویتامین ها باشد
.تستشو مرتب وصحیح دندان ها(خصوصا قبل از خواب)
از خوردن غذا و شيريني در ساعات نامعين خود داري كنيد » زيرا
در به دنبال خوردن هر غذا يا شيرينيء خودبخود يك حمله اسيدي
Eye O Ee we a es
pled SNS 9 SB BS ay مایت ان دا در تک
C2)
,خود داري از شکستن »گردو» پسته» فندقء بادام و قند با دندان
صفحه 57:
از تحريك لثه ها جدا خود داري نمایید و در صورت ناراحتي له ها به یز شك
DIES Se Oe yl ae ae Ew oe ۱9
,صحیح مي باشد
ee Vee ا Eine» bee Epes itera bes را
میکند
ا ا ا ا
Se EIey 0
بوسيدن يك عمل بهداشتي نيست » خصوصا اكر به كريب وسرما خور دكي
(ee) م ا م
.بوسه زد
۱
شوند. مراجعه به پزشك در این موارد الزامي است
دهان بيماران بيشتر نياز به مراقبت دارد ء لذا بايد بيمار را به طور مرتب
ردهان شویه درد
صفحه 58:
براي اینکه دهان بتواند وینامین ها و تمام قواي حياتي مواد غذايي را جذب
rel DPA ا ا BET De
,خردل» ویا دود سیگار تحريك وسفت نشده باشد
[۱ eer” Pore EB ED LYS
ال( ۱ ۱ 0 ۰
بویا دست كاري آن با با میخ » سنجاق و سوزن
زا رل ۱ رم لد(
,سعی شود جاي آن دندان گذاشته شود
و 9(
Dae eT A 1
خود داري ازجويدن ته سيكار ويا جيدن نخ با دندان
جرم گيري جهت جلوگيري از پوسيدگي و پر کردن دندان هاي آسیب دیده
در حفظ آنها كمك مي کند. ردیف ومنظم کردن دندان ها در سن مناسب
ات
صفحه 59:
: بهداشت دستكاه ۱
ررعايت كامل بهداشت شخصي به ويه دهان ودندان
مصرف غذا هاي متوازن وسالم وخود داري از مصرف غذاهايي که
ار
زر
وعده اصلي صبحائه, ناهار» شنام)ودر بين دو غذا از خو راكي هايي
Pere DYER ICS ال
جویدن کامل غذا.غذاي کمتر وجویدن بیشتر برابر است با شادابي وقواي
,جسماني بیشتر
كم غذا خوردن وير خوري هر دو زيان آورندء ولي ييماريهايي كه از كم
با
Pee ae ers Pere ye rere ay ot gy hs
,در بدن دشوارتر است
صفحه 60:
RIED LG ل ١
پا را و ته
بوبا نشاط
۱ ee a
وسریع غذا مي گردد.هرگاه رنگ وطعم وبوو منظره غذا جالب
را وا (۱
از مصرف آب غير تصفيه وسبزيجات وميوه جات نثسته خود داري
نم
nEwe ها ترا را در سر
,روزانه باشد
خی ار از
.خوردن غذاهاي خيلي رد كرده تا حد امكان
صفحه 61:
.اجتناب از مصرف مشروبات الكلي د خانيات ومواد مخدر ومحرك
بهثر است براي جلوگيري از سوء هاضمه تا حدود نیم ساعت بعد از غذا
مر زا 9
۷ Spee ee te pee Teo
,خوردن آب زياد خودداري كنيد
BI ye) ل seep
.خود داري از وادار كودكان به غذا خوردن
استحمام در ساعت اول بعد از خوردن غذا به صلاح تمي باشد و موجب
ا ا ا ل
و لا
ورزش وتفريح » روئن وتميز بودن محيط كه در أن غذا صرف مي كنيد
IOS in 9 رل 5
صفحه 62:
صفحه 63:
:بهداشت دستگاه تنفس
0 ا ل pe Len ا B DEY>
واحدهاي صنعتي است
,مراعات اصول فردي
مر ۲ از لس ور از(
oan
7 Lenn erro t)
مجهز كردن كار كران به ماسك هاي تنفس در زمان هايي كه كاز ها »
Een را ۱
معاینات دوره اي کارگران
ايجاد فضا ومحيط مناسب باشغل و حرفه (در کا رگاه هاي قنادي ارتفاع
سفف دست کم چهار متر ومساحث کل صدو بیست متر مریع)
صفحه 64:
.عدم اعتياد به مواد مخدر
. رعایت مسایل بهداشتي از جمله نور» درجه حرارت » رطوبت وتهويه
. بيشگيري از بيماري هاي عفوني و درمان به موق عآنها
ار رز ار رت از رن ارب 1
. رعايت اصول بهداشت فردي به ويزه يهداشت دستكاه كردش خون
خود داري از قرار گرفتن در معرض هواي آلوده و يا استفاده از ماسك هاي
. محافظ دستكاه تنفس
. سعي در حفظ وزن بذن در حذ معمول ومناسب
ا حساس
. باعث ايجاد حملات تنك نفس وآسم مي كردد
انجام ورزش هاي متناسب با سن جهت افزايش تبادلات ريوي و دفع سريع
0
صفحه 65:
سعي در تنفس از راه بيني به منظور جذب ذرات كرد
۱ ye ee) ae
تزريق به موقع واكس ب- ث- ز »جهت بيشكيري از
بروز بيماري سل
احتا از مرف شیر aay هاي دامی عیر
2
صفحه 66:
ل eee Bee ee ewe) SSE 00
نكهداري و فروش و وسائط نقليه حامل مواد خوردني » آشاميدني » آرايشي و
بهداشتي و اماكن عمومي اشتغال دارند موظفند دوره ویه بهداشت عمومي را به
اترتيبي كه معاونت سلامت وزارت بهداشت , درمان و آأموزش يزشكي تعيين و
. اعلام مي نماید : گذرانده و گواهینامه معتبر آرا دریافت دارند
تبصره|)- مديريت و يا تصدي و اشتغال بكار در هريك از كاركاهها و كارخانجات و
ا ل ا ا ل 0
ری مشر لست
تبصر م2 استخدام یا بكارگيري اشخاص فاقد گواهینامه معتبر مندرج در ماده 6 این
آئین نامه در هريك از کارگاهها و کارخانجات و اماکن و مراکز و وسائط نقلیه
لت
تبصر0- اشخاصي مانند صندوق دار ۰ باغبان » نگهبان » راننده و نظاير انها در
اماکن موضوع این آئین نامه شاغل بوده لیکن با مواد غذايي » آرايشي و بهداشتي
ا ance (errr ۲
صفحه 67:
ماده©: كليه متصديان » مديران ۰ کارگران و اشخاصي که مشمول ماده
) اين آئين نامه مي باشند موظفند كارت معاينه يزشكي معتبر در محل
. كار خود داشته و هنكام مراجعه بازرسين بهداشت ارائه نماند
تبصره ) - کار فرمایان موظفند هنگام استخدام اشخاص گواهینامه معتبر
ماده 6 و کارت معاینه پزشكي آنان را ملاحظه و ضمن اطمیتان از
1 ea
تبعرد رک- کارت ساینه پزشکو. سشحص رل(" از طرت سرأکز بوداکت
شهرستان یا مراکز بهداشتي درماني شهري و روستايي وابسته به
وزارت بهداشت » درمان وآموزش پزشكي صادر خواهد شد . مدت
اعتبار کارت هاي فوق براي پزندگان ۰ اغذیه» ساندویچ » بستتي و
آیمیوه فروشان و قنادان و مشاغل مشابه و نیز کار گران کار گاهها و
کارخانجات تولید مواد غذايي و بهداشتي فاسد شدني © ماه و براي
Ny سع این امین نهک بکل مي اند
صفحه 68:
مادهء©: متصديان و كاركران اماكن و مراكز و كاركاهها و
تا
موظفند رعايت كامل بهداشت فردي و نظافت عمومي
محل كار خود را نموده و به دستوراتيكه از طرفه
. بازرسین بهداشت داده مي شود عمل نمايند
صفحه 69:
صفحه 70:
صفحه 71:
صفحه 72:
صفحه 73:
ماده*6: كليه اشخاصي كه در اماكن و مراكز و وسائط نقليه موضوع اين
rer cnn Wer Se Cen) ل ل كك
BiG yD
تبصره ) - کلیه تهیه کنندگان مواد غذايي نظیر آشپزان . نانوایان و
مشاغل مشابه و نيز كاركران كاركاهها و كارخانجات توليد مواد
غذايي و بهداشتي که با اين مواد ارتباط مستقیم دارند ملزم به پوشیدن
Fee ae pean ا ار(
ساندویچ » آبمیوه ۰ بستني ۰ شيريني جات کله و پاچه , جگركي و
مشابه آنها علاوه بر رويوش و كلاه ملزم به استفاده از دستكش در
. حين كار مي باشند
تبصره © - در رستورانها و جايخانه هاي سنتي افراديكه در امر يذيرايي
شرکت داشته و با غذا سر و كار دارند ملزم به يوشيدن رويوش و كلاه
. سفید بوده وسایر افراد مي توانند از لباس هاي محلي استفاده کنن
صفحه 74:
صفحه 75:
صفحه 76:
صفحه 77:
ماده ©: متصديان اماكن و مراكز و كاركاهها و
كارخانجات موضوغع اين آئين نامه موظفند براي هر يك
ا ا را ۱
. حفظ لباس و ساير وسايل در محل تهيه نمايند
18 1 1ذ01131ا2110
و وسائط نقليه موضوح اين آنين نامه موظفند از ورود و
دخالت افراد متفرقه به امور توليد وطبخ و حمل ونقل و
ESTE eee اه
صفحه 78:
صفحه 79:
صفحه 80:
صفحه 81:
ماده2”: متصديان مراكز و اماكن و كاركاهها و
كارخانجات و وسائط نقلیه موضوع این آئین نامه
موظفند به تناسب تعداد کارگران خود به ازاء هر کارگر
حداقل 0/0 متر مربع اطاق استراحت مطابق با موازین
ee 000
تبصره )- در هر حال مساحت اتاق استراحت كاركران
نبايد كمتر از 7/© متر مربع و ارريتفاح سقف آن نبايد
, کمتر از 0/6 متر باشد
صفحه 82:
صفحه 83:
ماده 0: متصدیان کارگاهها و کار خانجات مواد غذايي و
بهداشتي موضوع این آئین نامه موظفند در صورت
لزوم آشيزخانه ٠ انبار مواد غذايي اوليه و سالن
غذاخوري با فضاي كافي به تناسب تعداد كاركران و
شاغلين با شرايط كاملا بهداشتي مطابق ضوابط وزارت
بهداشت ٠ درمان و آموزش يزشكي در محل كاركاه يا
.کار خانه ایجاد نمایند
ماده © هر كاركر موظف به داشتن كليه وسايل نظافت »
. شستشو و استحمام اختصاصي مي باشد
صفحه 84:
صفحه 85:
صفحه 86:
صفحه 87:
صفحه 88:
ماده(10): اشخاصي که به نحوي از انحاء با طبخ و تهیه و توزیع
Ee eee SS eS) ey
. بهاي كالاي فروخته شده را از مشتري نخواهند داشت
تبصره - شاغلین محل هايي مانند میوه و سبزي فروشي » عطاري
CS eee: at ۱
» همچنین فروشندگان آن گروه از مواد غذايي که بدون شستشو
يا يخت ويز به مصرف نمي رسند از شمول اين ماده مستثني
ماده)): جعبه كمك هاي اوليه با مواد و وسايل مورد نياز در محل
. مناسب نصب گردد
صفحه 89:
صفحه 90:
صفحه 91:
Fe re Pees Cie NICD ab BSI o Tne)
اماكني که با پخت و فرآوري مواد غذايي سروکار دارند
همجنين كاركران كشتاركاهها و محل هايي مانند آنها
موظفند هر روز قبل از شروع و بعد از خاتمه كار
. استحمام نمايند
ماده2]): استعمال دخانيات توسط متصديان و كاركران
. مشمول اين آئين نامه در حين كار ممنوع است
صفحه 92:
صفحه 93:
ماده06: فروش و عرضه سیگار در کارگاهها و
كارخانجات و اماكن ومراكز و محلهاي موضوع اين
. آئین نامه ممنوع است
تبصره - اماکن و مراکز و محل هاییکه دار اي مجوز و
عاملیت عرضه دخانیات هستند از شمول ماده 062
صفحه 94:
Ie Ree) 00 ا ا ل لك
عمومي کارگاهها » کارخانجات و اماکن و مراکز و محل هاي
. موضوع اين آئين نامه ممنوع است
تبصره1)- متصديان » مسئولين و كارفرمايان محل هاي موضوع
این آئین نامه مسئول اجراي مفاد ماده 18 بوده و موظفند ضمن
نصب تابلو هاي هشدار دهنده در نقاط مناسب ودر معرض دید
. از مصرف دخانیات جاوگيري کنند
1
مي توانند محل مشخصي را كه كاملا از محل هاي معمولي و
عمومي جدا باشد جهت افراديكه مي خواهند دخانيات مصرف
i es د
صفحه 95:
صفحه 96:
صفحه 97:
صفحه 98:
این سلتساتي ر بوداتتي در
Ly egal
و کارگاه های شیرینی پزی
صفحه 99:
دا ر(ک/)
ta ا ل ل لك
2 الف) از جنس مقاوم » صاف » بدون درز و شکاف و قابل
ور را ۱
)0 است .
Ay aOR CERT II (et ا ل
صفحه 100:
و
deat iy ate
9 ee
fe eee eee nes
00 vr ere in
ید صاف بدون درز و شکاف و ب
i eS) ۲ ;
مد اه ۳
رنگ روشن باشد
صفحه 101:
as
صفحه 102:
صفحه 103:
صفحه 104:
صفحه 105:
UP athe
< ساختمان ديوار از كف تا سقف از مصالح مقاوم بوده و
طوري باشد که از. ورود حشرات و جوندگان جلوگيري بسه
و(
So a a SOP ea ee er eRe Sear (ere tig
_ ah oy Sa)
صفحه 106:
صفحه 107:
6
< يوشش ديوارها بايد متناسب با احتياجات و لوازم مربوط به
نوع كار و بر حسب مشاغل مختلفه » بشرح تبصره هاي ذيل
باشد .
PP kta PS BTEC ICS CSD) PRI BRE ل Tig
Ce Se لو
فروشي » حمام » مستراح » دستشويي » رختشویخانه باید از
ees yee ا ا 0
مواد غذايي تا ارتفاع حداقل جهار متر كاشي » سنك » يا
سراميك و ديوار كارخانجات از ارتفاع جهار متر به بالا مي
ا ا ال ل 00
صفحه 108:
a تبصره.-
سطح ديوار سالنهاي يذيرايي تا ارتفاع حداقل (0©)0 سانتيمتر از
كف با سنك هاي صيقلي يا سراميك و يا كاشي و از ارتفاع
(EO ا ا ا ا ال ا ا
پوشیده شود .
صفحه 109:
5
* ماده ©0: سقف بايد صاف » حتي الامكان مسطح » بدون ترك
ا الات ا ۱
۶ تبصره پوشش سفف امپزخانه ها و هر نوع محل طبخ و
همچنین کرمخانه و دوش حمام باید از جنس قابل شستشو و
برنگ روشن باشد .
صفحه 110:
صفحه 111:
صفحه 112:
ملادرا) 6
<وضع درها و پنجره ها باید داراي شر ایط
زير باشد .
< الف) ا سالم و بدون ترك خوردگي
Se cP ea EEN TORE POR TO CRE PE Cen
eee ern er reer Le oe eS Eo (og
| ا اك CORE DEB IEC
< ج) درهاي مشرف به فضاي باز بايد مجهز به توري سالم و مناسب
و همجنين فنردار باشد بطوريكه از ورود حشرات و جوندكان و
0
صفحه 113:
— مر
— ی
teil eS He
ee ۱
ee
22
pa
1
Tare
eit
صفحه 114:
Sy (ses
<* : آب مصرفي بايد مورد تائيد مقامات بهداشتي باشد .
< اب آلوده میتواند عامل انتقال میکرو ارگانیسمهای عامل
مسموميتهاى غذايى به فراورده هاى غذايى و محيط شود
همجنين لب مصرفى بايد با شرايط كاملا بهداشتى دفع شود
زر
صفحه 115:
ماده 28
< كليه اماكن و مراكز و كاركاهها و كارخانجات مشمول اين
آئين نامه بايد داراي سيستم جمع اوري ( ودر مورد هتلها و
كاركّاهها و كارخانجات سيستم تصفيه) و دفع بهداشئتي
فاضلاب مورد تائيد مقامات بهداشتي ياشد
تبصره - هدايت و تخليه هركونه فاضلاب و يساب تصفيه
نشده اماكن و مراكز و كاركاهها و كارخانجات مشمول اين
ائين نامه به معابر و جوي و انهار عمومي اكيدا ممنوع مي
باشد.
صفحه 116:
eres Eee 3 انام کی
وضع و تعداد دستشوئي بهداشتي و متناسب باشد .
وضع و تعداد توالت و دستشوئي بهداشتي و متناسب باشد
تبصره- دستشوئي ها بايد مجهز به صابون (ترحيحا صابون
مايع) و خشك كن مناسب و بهداشتي بوده و وجود زباله دان
در كنار دستشوئي الزامي است .
صفحه 117:
صفحه 118:
BS ماده
براي كاركران بايد دستوئي و توالت مجزا و مجهز به
eae 9
مناسب و به تعداد مورد نياز به شرح جدول ذيل وجود
داشته باشد .
ور( ۱
<تبصره- وجود توالت و دستشوني بشرح مفاد ماده 66
و بندهاي ) تا 9 آن براي کارگران مرد و کارگران
زن بصورت كاملا مستقل و جدا از هم اجباري است
صفحه 119:
صفحه 120:
. حمام مذكور در ماده 02 بايد
داراي شرايط مندرج در مواد
Co) Oe Co)
مك9 رت ۳
2 ۱
آنن نیز متناسب با تعداد
کارگران بشرح جدول ذیل
ب ل لت 5
دستشوئي براي كاركران مرد
و کارگران زن بطور جداگانه
محاسبه و اعمال و بصورت
كاملا جدا و مستقل از هم در
محل هاي مناسب وجود داشته
باشد .
صفحه 121:
صفحه 122:
OF ois
< دستگاه سوخت ونوع مواد سوختني باید از نوعي باشد که
لا رد ل ,
< تبصره- نصب هود با ابعاد متناسب » از جنس مناسب و
مجهز به هواكش با قدرت مكش كافي بالاي دستكاه يخت
الزامي است
صفحه 123:
صفحه 124:
eo) ماقام
“محل شستشو و نكهداري ظروف بايد در مجاور
محل يخت و يز و مجزا و مستقل از أن باشد
صفحه 125:
صفحه 126:
صفحه 127:
صفحه 128:
صفحه 129:
صفحه 130:
مادم هك
ظروف بايد در ظرف شوئى حداقل دو مرحله اى (شستشو -
eA] ا 0 0
* تبصره١- تعداد و ظرفيت هر ظرفشوئى بايد متناسب با تعداد ظروف باشد .
ل ا ل ا ا ا ا ل 0
Le
” بصرة 3 در صضورت لداشتن ماشين er ey طروفة ين أن
شستشو » در محل مناسب ( قفسه مجهز به اب حكان ) و بدون استفاده از
يارجه و حوله و امثال انها خشك و سيس در قفسه مخصوص ظروف
نگهداری"م ی شبود.
صفحه 131:
صفحه 132:
ماذه |26
* ييشخوان و ميز كار بايد سالم و سطح ان ازجنس قابل
- تبصره
ميز كاري كه صرفا جهت تهيه مواد غذايي بكار مي رود بايد
فاقد هر گونه کشو و با ففسه بوده و فضاي زبر آن نیز
مورد استفاده قرار نگیرد .
صفحه 133:
صفحه 134:
ال )=
< انبار مواد غذايي باید قابل تمیز کردن بوده و وضع داخلي آن
مطابق با شرايط را (0© و جر لغايت
0 این آئین نامه و حجم و فضاي آن متتاسب با نیاز و احتیاجات
موسسه باشد .
* تبصره]- انبار مواد غذايي بايد بنحو مطلوب تهويه و ميزان
حرارت و رطوبت ان همواره مورد تائيد مقامات بهداشتي باشد .
* تبصره9- انبار آرد و شكر بايد مطابق نقشه مصوب بالاترين مقام
بهداشتي محل شود .
< تبصرهق- قفسه بندي و يالت گذاري در انبار به نحو مطلوب و
ما 000
صفحه 135:
صفحه 136:
تلد گر
< کلیه مواد غذايي فاسد شدني باید در یخچال و يا سردخانه
مناسب نگهداري شود و مدت آن بیش از زماني نباشد که
ايجاد فساد يا تغيير كيفيت نمايد .
در
- يخجال و سردخانه بايد مجهز به دماسنج سالم باشد .
صفحه 137:
9S eles
<قرار دادن مواد غذايي پخنه و خام » شسته و نشسته در
کنار هم در داخل یخچال ممنوع بوده و یخچال و
سردخانه همواره باید تمیز و عاري از هر كونه بوي بد
باشد .
صفحه 138:
99 ab
a ا ۱۱ غذايي آماده مصرف از قبیل
انواع ساندويج » كباب » لش » غذاهاي يخته » لت
فاسد شدني » شربت آلات و نوشيدني هاي فلهء»
ا 3552110
و خشكبار و آجيل فله و امثال آنها بصورت دوره
كردي ممنوع است.
صفحه 139:
OP ماده
<“تهويه مناسب بايد به نحوي صورت كيرد كه
هميشه هواي داخل اماكن سالم » تازه » كافي و
عاري از بو باشد
صفحه 140:
=e) eles
< در فصل كريما حداكثر درجه حرارت داخل اماكن نبايد بيشتر
از (0© درجه سانتيكراد باشد .
صفحه 141:
Does
" شدت روشنايي نور طبيعي یا مصنوحي در آشپزخانه 6000
تا 200 لوکس آرایشگاه 2000 تا 2000 لوکس :
نانوايي 40060 تا 00000 لوکس ۰ محل هاي فرآوري و تولید
و بسته بندي 0660 تا 26000 لوکس (بسته به نوح كار) ودر
محوطه عموسي و انبار مرباکز و اماکن کرگاهها و
گارخانجات موضوع این آئین نامه باید حداقل 00000 لوكس
و در راهرو » سرسرا » رختکن » توالت » دستشوني و
on ab Qala 900 نا (1900) لوکس باشد
صفحه 142:
CO ماده
< براي جلوكيري از حريق و انفجار و ساير خطرات احتمالي
بايد بيش بيني هاي لازم با توجه به حجم كار و نوع فعاليت و
تعداد كاركران بعمل آيد .
صفحه 143:
صفحه 144:
ene pala
< زباله دان در يوش دار » زنك نزن ٠ قابل ث شستشوء»
قابل حمل و با حجم مناسب و تعداد كافي موجود باشد
beat
- زباله دان بايد مجهز به كيسه زباله و در محل مناسبي
قرار كرفته و اطراف أن همواره تميز باشد .
صفحه 145:
صفحه 146:
ewes oily
<مگس » پشه و سایر حشرات »سگ و گربه و موش و سایر
حيوانات به هيج وجه نبايد در داخل اماكن و كاركاهها و
ل ۳۰
تبصره
- وجود سك نكهبان در كارخانجات و محل هاي مشابه »
ا ye)! Wome Meee 0
و توزیع مواد غذايي و افراد شاغل در- این قسمت ها در
ار تباط و تماس نباشد بلا مانع است.
صفحه 147:
chen oily
*نقشه كليه ساختمانها ي اماكن عمومي و مراكز و
كاركاهها و كارخانجات موضوع اين آئين نامه به
منظور انطباق با موازين بهداشتي قبل از اجرا
بايد به تصويب مقامات مسئول برسد .
صفحه 148:
eps eles
<نگهداري هر گونه وسایل اضافي و مستهلك و
مستعمل و مواد غذايي غير قابل مصرف و
ضايعات در محل كار ممنوع است.
صفحه 149:
صفحه 150:
بهداشت لوازم و ابزار كار
صفحه 151:
حت
ار ات
ال DES ا
سایل و ظروف فلزي که برا ي تهیه و نگیدا alga
ل برت و بدون رنف زدگي باشد
نشف 5
حسب ضرورت ار اديده ودر ويترين يا كنجه مخصوض
eey beets ا
صفحه 152:
صفحه 153:
صفحه 154:
صفحه 155:
صفحه 156:
oP ماده
استفاده از ظروف و وسایل مشروحه زیر معنوع مي باشد
رل را رس
گوشت کوب و قاشق چوبي و سربي
ن بدون در پوش مناسب
ظروف فاقد در ثابت و مخصوص براي عرضه موادي از قبیل نمك » فلفل.سماق, شکر و لمثال آنها
ا ا ا ل
=P
ى شود
صفحه 157:
صفحه 158:
صفحه 159:
صفحه 160:
صفحه 161:
صفحه 162:
OO ole
بر ر شاد طررد fly ر تدای ند بر ار
مر احل مختلف تولید و بسته بندي مواد خوردني ۰
أشاقيدني .»إن دشي و بهدا نت .در 1
eee nib reed تت
يبهداشت ».درمان و اموزش يزشكي ياشد
صفحه 163:
ماده ۶
مواد غذائي مانند بستني ۰ آبمیوه » انواع لبنیات » امثّال آنها باید
در ظروف بسته بندي یکیار مصرف مورد تالید وزارت
بهداشت درمان و آموزش پزشکبي و ساخته شده از مواد
اولیه نو (غیر بازيافتي) و مرغوب و حتي الامکان تجزیه پذیر
رل
صفحه 164:
buat
آن دسته از مواد غذائي مذكور در ماده فوق كه توسط
و احدهاي توليدي مجاز و داراي بروانه هاي معتبر بهداشتي
تهيه و بطرق مجاز ديكر بسته بندي و عرضه مي شوند از
سول سای سكن مسقن بن بالف
صفحه 165:
TPO ماده
rane زر
رنگ روشن باشد
صفحه 166:
صفحه 167:
7
صندلي ها و نیمکتها باید سالم و تمیز باشند
صفحه 168:
2-2 ral
استفاده از مواد غير استاندارد از جمله كاغذهاي بازيافتي و
کاغد هاني که تمیز نباشد و روزنامه و همچنین کیسه هاي
يلاس eee ت پیچیدن و بسته بندي اد غداد ي ممنوع
1
صفحه 169:
ral وهم
جعبه هاي مقواني و پاکت هاي كاغذي که براي بسته بندي
مواد غذايي ياستفاده مي شوند بايد از جنس سالم و استاندارد
و كاملا تميز بوده و از نوع بازيافتي نباشد
صفحه 170:
صفحه 171:
ral هر
۱ SS TOE ee ee eres eras
نصب شير آب بالاي ظرف خمير كيري لازم است
> pad
شش شود از دستكاههاي خودكار براي تهيه خمير و ساير
. مواد مخلوط كردني استفاده شود
صفحه 172:
0-2 ral
براي حمل و نقل و جابجائي مواد غذائي فاسد شدني مانند
دم م
فراورده هاي خام و يخته غذائي دام و طيور و آبزيان » كله
و پاچه و آلایش خوراكي دام » شير و محصولات لبني و
Be eee teeter) rece en ale)
به سردخانه سالم و مناسب استفاده شود
صفحه 173:
RO ۳
براي حمل و نقل و جابجائي » هر نوع ماده غذائي كه بدون
on De te Oe CSS Borie aCe ened
انواع نان ۰ شيريني جات و خشکبار و امثال انها بايد ان
وسائط نقلیه مخصوص و مجهز به اطافكک محفوظ و مناسب
تمیز و بهداشتي استفاده شود
صفحه 174:
OO oats
براي حمل و نقل مواد اوليه مصرفي و محصولات نهائي
كاركاهها و كارخانجات توليد مواد غذائي » حبوبات » غلات
» ميوه جات و سبزيجات بايد صرفا از وسايط نقليه
مخصوص حمل و نقل اين مواد كه مورد نائيد وزارت
بهداشت » درمان و آموزش يزشكي باشد » استفاده شود
صفحه 175:
0
كليه افرادي كه در وسايط نقليه موضوع مواد ©7© لغايت
(0© فوق الذكر يا جابجائي مواد غذائي سر و كار دارند
مشمول ماده © اين آئين نامه در خصوص اخذ كارت
معاينه ينشكي و تبصره هاي ذيل أن مي باشند
صفحه 176:
De 62
صاحبان وسائط نقليه موضوع اين ائين نامه موظفند قبل از
بهره برداري از انها مجوز حمل و نقل مواد غذايي توسط
وسيله نقليه مربوطه از وزارت بهداشت اخذ نمايند
صفحه 177:
تبصره
حمل و نقل هرنوع كالاي غير ان مواد غذائي توسط وسايط
نقلیه مجاز حمل این مواد ممنوع و علاوه بر اخذ جریمه
موجب توقف وسیله نقلیه متخلف به مدت حداقل یکماه
خواهد شد
صفحه 178:
كاك
حمل ونقل مواد غذائي و بهداشتي توسط وسايط نقليه غير
مجاز منوع و علاوه بر اخذ جريمه » موجب توقف وسيله
نقلیه متخلف به مدت حداقل یکماه خواهد شد
صفحه 179:
OF eats
استفاده از انيرك مخصوص از جنس استنلس استيل براي
بردائتن دائه هاي فيريتي جات : خرما ه كاه شور د
قطعات ينير » حلوا و امثال آنها الزاميست
صفحه 180: