صفحه 1:

صفحه 2:
» مقدمه * آب یکی از ابتدایی ترین واساسی ترین نیازموجودات زنده روی زمین است ویدون آن ادامه زندگی غیر ممکن است در طول تاريخ مقدار وکیفیت آبی که در ‎oe‏ انسانها ‎See‏ عامل حياتى در تعیین آسایش آنها بوده است وکمبود اشی از ‎Gua‏ دلخ رايط اك و راي مرج ‎Uk jae patel‏ و است. ‎olla Ry‏ وه ‎ES iid) Bilin fg‏ رما فقدان آب اشامیدنی سالم و است که باعث بروز بیماریها وخسارت های جبران تنیز دیده است ودر مناطق پیشرفته جهان بیماریهای وبا وقیفوتید کنترل شدهءاما بیماریهای که از طریق آب منتقل میشود جان میلیون ها انسان راگرفته است

صفحه 3:
اصولا آب طی یک چرخه ای در جهان جریان داردومقدارآن درجهان ثابت است که حدود رصدآن در اقیانوس ها و/صرصد درمناطق قطبی و 9/. درصد دردریاچه ها و ریودخانه ها وزیرزمین وجود دارد با افزايش جمعیت کره زمین وثبات مقدارشیرین آب ازاهمیت بیشتری برخوردار خواهد شد ومی توان پیش بینی کرد که جنگ هاى آينده بين ملل مختلف بر سر آب باشد.

صفحه 4:

صفحه 5:
+ ویژگی آبهای زیر زمینی: 0 مواد معلق بسیار پابین ‎eal lee‏ ذرات تن ‏0 مواد آلی بسیار پایین ‏<- دارای آهن ومنگنز محلول ‏9 دارای دی اکسید کربن زیاد ‎-O‏ عاری از غوامل میکروارگانینم م املاح زياد ‏©- دارائ سختئ از«جمله سختى موقت

صفحه 6:
* ویژگی آب های سطحی : زلال نیستند 2- ب- هاش آنها بين 60-2 می باشد 2 دارای مواد آلی ازنجمله روغن »نفت »دترجنت ها.... <6-داراى ‎dal se‏ میکروبی

صفحه 7:
حریم های آب آشامیدنی

صفحه 8:
آب بهداشتی وسالم : آبی را بهداشتی وسالم می گویند که بربای مصرف کننده آگر به مدت طولانی استفاده کند خطری نداشته باشد ونیزدارای طعم مطبوع باشد وفاقد عوامل زنده بیماریزا ومواد شیمیایی زیان آور وقابل پسند مصرف کننده باشد. تعریف آلودگی آب آشامیدنی : آلودگی آب آشامیدنی عبارتست از تغبیرخواص فیزیکی, شیمیایی وبیولوژیکی آب به گونه ای که آن رابرای مصرف انسان زیان آور سازد.

صفحه 9:
ویژگی های آب آشامیدنی سالم **ظاهری(فیزیکی) شفاف - زلال - بی رنگ - بی بو- بدون مزه - گوارا ‎tant‏ املاح و عتاصر موجود درآن در مصرف کننده تولید بیماری نکند حتی در دراز مدت **میکروبیولوژیک فاقد هرگونه عامل زنده بیولوژیک و بیماریزا باشد.

صفحه 10:
۰ بررسی احتمال آلودگی آب آشامیدنی - 0 باز دید وکنترل متابع وتاسیسات آب ‎-O‏ نمونه برداری وبررسی آزمایشگاهی شاخص ها ‏0 تفسیر نتایج آزمایشات ‏ء راههای انتقال بیماری توسط آب: ‏0- انتقال بیماری از طریق آشامیدن آب آلوده مانند وباءحصبه ‏انتقال بیماری در اثر شستشوالبسه‌لوازم وشناکردن ‏0.- بیماریهای توسط میزبان واسط در آب از طریق حلزون ‏<-بیماریهای منتقله توسط حشرات تاقل آبزی مانند مالاریاتوسط پشه انوفل ‏بخ تهاریهای مت فرط هی خرن اوه ید رات با اک

صفحه 11:
۰ گندزدایی آب آشامیدنی وکنترل آن گندزدایی آب ها بربای از. بین بردن میکرو ارگانیسمهای بیماریزای انجام می كيرد . تمام آبهای آشامیدنی باید گندزدایی شوند.بخصوص آبهای منطحی به دلیل آلودگی بیشتر به عوامل بیماریزا. . متداولترین روش گندزدایی آب استفاده از گاز کلروترکیبات آن است ولی روشهای دیگری نیز وجود دارد مانند ازن زنی آب »پرتوهای فرابنفش ‏ گندزدایی با استفاده از حزارت وجوشاندن

صفحه 12:
* گندزدایی آب آشامیدنی از طریق کلر کلرینه کردن آب عملی ترین روش وقابل دسترسی ترین روش کندزدایی است و استفاده از آن در اکثر شرایط زمانی ومکانی مناسب است. روش بی خطر وموثربرای نابودی آرگانیسمها ی بیماریزا می باشد. * فواید کلرزنی: ‎oh»‏ گندزدایی تانگ های ذخیره آب ولوله های آب.برای اکسیداسیون آهن»منگنز و هیدروژن سولفوروکنترل بوها ومزه هاونابودی جلبک هاوتوده های شناور موجودات زنده مفيد وموثر است.

صفحه 13:
ترکیبات کلر = کر کار 00 ۰ پرکلرین (هیپوکلریت کلسیم) ۰ 76۳0 ۰ آب ژاول (هیپوکلریت سدیم). . 0 تا 9609 مایع سفید کننده ۰ آب لاباراك (هیپوکلریت پتاسیم) ‎WAS‏ 1 ۰ آهك کلردار (کلرودوشو) ۰ ۰ 9060

صفحه 14:
پرکلرین : یکی ازمشنقات کار می باشد با درجه خلوص (060- 200 درصد در بازار. عرضه می شود.این پودر سفید رنگ جهت ضدعفونی آب»سبزیجات وظروف کاربرد دارد. اثرات گاز کلر: گاز کلر ماده ای بسیار خطرناک وسمی که به سیستم تنفسی صدمه می زندوبافت ریه را ازبین می بردودر صوزت افزایش غلظت منجرء به خفگی و مرگ می گردد. * تنفس گاز کل حتی در غلظتهای کم موجب سرفه و آبریزش بینی شده وتنفس را بامشکل مواجه می سازد.

صفحه 15:
۰ هنگام استفاده از پرکلرین به نکات زیر توجه کنید: CRAIGS eo Gay Ua ane oa gs Sha lain ‏در موق برداشت‎ 0 ‏پارچه تمیزببندیم‎ د ين ‎Mandl‏ کردن کرت طروفت بو نید داکتا دش که هیا کنر در ‎Gh‏ ‏مه قبل استفاده اسک ‎GI lady‏ این آزمان »آفرش از دست می رود؛ از دسترس آطفال خارج کنیم.. “6 پرکلرین خاصیت رنگ بری دارد از تماس با لبانی رنگی خوددازی کنیم, © انبار نگهداری ظروف محتوی پودر باید مجهز به تهویه مناسب دارای کف از جنسی مقاوم به رطوبت باشد. 0 ظروف بایداروی صفحاتی چوبی به فاصله 0))سانتیمتری از کف قرار يرند. ۵" ظروف بدوراز نور»حرارت»رطوبتمواد گندزادیی مثل کرئولین وسموم فسفره کشاورزی ومواد قابل اشتعال مثل بنزین»گازوئیل پاکننده ها «صابون +تینروروغن نگهداری شود.

صفحه 16:
* روش سنجش میزان کلر آب آشامیدنی: شیر آب را بازکرده کا آب باقی مانده در لوله خارج شند.(0قیقه) 0 محفظه کلر سنج را با آب مورد آزمایش خوب شستشومی دهیم جپنج قطره معرف شماره یک را درون سلول آزمايش بريزيد. ۱ jas a phd OP ‎jaa kia ©‏ تابر كنيد ‏6 زان کار ززع ان کید ‎

صفحه 17:
* روش سنجش میزان پ- هاش آب آشامیدنی: »- سلول آزمایش را چند ین مرتبه با نمونه آب مورد نظر شستشو دهید. م سلول را تا خط نشانه از نمونه آب پر کنید. © پنج قطره معرف ب- هاش به آن اضافه کنید. “6# از مقایسه رنگ محلول با طیف رنك مقدار بد هاش را بخوانید.

صفحه 18:

• مقدمه : آب یکی از ابتدایی ترین واساسی ترین نیازموجودات زنده روی زمین است وبدون آن ادامه زندگی غیر ممکن است در طول تاریخ مقدار وکیفیت آبی که در دسترس انسانها قرارداشته عامل حیاتی در تعیین سطح آسایش آنها بوده است وکمبود آب ناشی از پدید آمدن تغییر در شرایط آب وهوایی،موجب نابودی کامل تمدنها گردیده است .یکی از معظالت عمده بعضی از مناطق روستایی کشورمان فقدان آب اشامیدنی سالم وکافی است که باعث بروز بیماریها وخسارت های جبران ناپذیر گردیده است ودر مناطق پیشرفته جهان بیماریهای وبا وتیفوتید کنترل شده،اما بیماریهای که از طریق آب منتقل میشود جان میلیون ها انسان راگرفته است اصوال آب طی یک چر;خه ای در; جهان جریان داردومقدارآن درجهان ثابت است که حدود 97/3درصدآن در اقیانوس ها و2/1درصد درمناطق قطبی و ./6درصد دردر;یاچه ها و ر;ودخانه ها وزیرز;مین وجود دارد با افزایش جمعیت کره ز;مین وثبات مقدارشیرین،آب ازاهمیت بیشتر;ی بر;خوردار خواهد شد ومی توان پیش بینی کرد که جنگ های آینده بین ملل مختلف بر سر; آب باشد. • ویژگی آبهای زیر زمینی: -1مواد معلق بسیار; پایین -2دارای ذرات شن -3مواد آلی بسیار پایین -4دارای آهن ومنگنز محلول -5دارای دی اکسید کربن ز;یاد -6عاری از عوامل میکروارگانیسم -7امالح زیاد -8دارای سختی از جمله سختی موقت • ویژگی آب های سطحی : -1ز;الل نیستند -2پ -هاش آنها بین 8-7می باشد -3دارای مواد آلی از;جمله ر;وغن ،نفت ،دتر;جنت ها.... -4دارای عوامل میکر;وبی حریم های آب آشامیدنی • • صنعتي ‏ كشاورزي ‏ ‏m 00m 0 000 22 ‏m 00m 0 550 ‏m 00m 33 بهداشتي آب بهداشتی وسالم : آبی را بهداشتی وسالم می گویند که بر;ای مصرف کننده اگر به مدت طوالنی استفاده کند خطری نداشته باشد ونیزدارای طعم مطبوع باشد وفاقد عوامل زنده بیماریزا ومواد شیمیایی زیان آور وقابل پسند مصر;ف کننده باشد. تعریف آلودگی آب آشامیدنی : آلودگی آب آشامیدنی عبارتست ازتغییر;خواص فیزیکی،شیمیایی وبیولوژیکی آب به گونه ای که آن ر;ابرای مصر;ف انسان زیان آور سازد. ویژگی های آب آشامیدنی سالم ‏ظاهری(فیزیکی) شفاف -زالل -بی رنگ -بی بو -بدون مزه – گوارا ‏شیمیایی امالح و عناصر موجود درآن در مصرف کننده تولید بیماری نکند حتی در; در;از مدت ‏میکروبیولوژیک فاقد هرگونه عامل زنده بیولوژیک و بیماریزا باشد. • بررسی احتمال آلودگی آب آشامیدنی : -1بازدید وکنترل منابع وتاسیسات آب -2نمونه برداری وبررسی آزمایشگاهی شاخص ها -3تفسیر نتایج آزمایشات • راههای انتقال بیماری توسط آب: -1انتقال بیماری از طریق آشامیدن آب آلوده مانند وبا،حصبه -2انتقال بیماری دراثر شستشوالبسه،لوازم وشناکردن -3بیماریهای; توسط میزبان واسط درآب از طریق حلزون - 4بیماریهای منتقله توسط حشرات ناقل آبزی مانند ماالریاتوسط پشه آنوفل -5بیماریهای منتقله توسط استنشاق هوای آلوده به ذرات بخارآب • گندزدایی آب آشامیدنی وکنترل آن گندزدایی آب ها بر;ای از; بین بردن میکروارگانیسمهای بیماریزای انجام می گیرد . تمام آبهای آشامیدنی باید گندزدایی شوند.بخصوص آبهای سطحی ،به دلیل آلودگی بیشتر; به عوامل بیماریز;ا . متداولترین روش گندز;دایی آب استفاده از گاز; کلر;وترکیبات آن است ولی ر;وشهای دیگر;ی نیز; وجود دارد مانند ازن ز;نی آب ،پرتوهای فرابنفش ،گندزدایی با استفاده از; حرارت وجوشاندن • گندزدایی آب آشامیدنی از طریق کلر کلرینه کردن آب عملی ترین روش وقابل دستر;سی ترین روش گندز;دایی است واستفاده از آن در اکثر شرایط زمانی ومکانی مناسب است .روش بی خطر وموثربرای نابودی ارگانیسمها ی بیماریزا می باشد. • فواید کلرزنی: برای گندزدایی تانک های ذخیره آب ولوله های آب،برای اکسیداسیون آهن،منگنز وهیدروژن سولفوروکنترل بوها ومزه هاونابودی جلبک هاوتوده های شناور موجودات ز;نده مفید وموثر است. تركيبات كلر • • • • • %100 گاز كلر پركلرين (هيپوكلريت كلسيم) %70 آب ژاول (هيپوكلريت سديم) 3تا %15مايع سفيد كننده آب الباراك (هيپوكلريت پتاسيم) %15 %30 آهك كلردار (كلرودوشو) • پرکلرین : • یکی ازمشتقات کلر می باشد با در;جه خلوص -60 70درصد در بازار; عرضه می شود.این پودر سفید رنگ جهت ضدعفونی آب،سبزیجات وظروف کار;برد دار;د. • اثرات گاز کلر: • گاز کلر ماده ای بسیارخطرناک وسمی که به سیستم تنفسی صدمه می ز;ندوبافت ریه را ازبین می بردودر صور;ت افز;ایش غلظت منجر; به خفگی و مرگ می گردد. • تنفس گاز کلر; حتی در غلظتهای کم موجب سرفه وآبریز;ش بینی شده وتنفس را بامشکل مواجه می ساز;د. • هنگام استفاده از پرکلرین به نکات زیر توجه کنید: -1در موقع برداشت واستفاده از پودر جلوی دهان وبینی خودرابا ماسک یا پارچه تمیزببندیم -2پس از باز کردن درب ظروف توجه داشته باشیم که حداکثر در ظرف 1/5ماه قابل استفاده است وبیشتراز این زمان ،اثرش از دست می رود. -3از دسترس اطفال خارج کنیم . -4پرکلرین خاصیت رنگ بری دارد از تماس با لباس رنگی خودداری کنیم. -5انبار نگهداری ظروف محتوی پودر باید مجهز به تهویه مناسب دارای کف از جنسی مقاوم به رطوبت باشد. -6ظروف باید روی صفحاتی چوبی به فاصله 10سانتیمتری از کف قرار گیرند. -7ظروف بدوراز نور،حرارت،رطوبت،مواد گندزادیی مثل کرئولین وسموم فسفره کشاورزی ومواد قابل اشتعال مثل بنزین،گازوئیل ،پاکننده ها ،صابون ،تینروروغن نگهداری شود. • روش سنجش میزان کلر آب آشامیدنی: -1شیر آب را بازکرده تا آب باقی مانده درلوله خارج شود3-1(.دقیقه) -2محفظه کلر سنج را با آب مورد آزمایش خوب شستشومی دهیم -3پنج قطره معرف شماره یک را درون سلول آزمایش بریزید. -4دو قطره معرف شماره دو را به آن اضافه کنید. -5سلول آزمایش را تاخط نشانه از آب پرکنید. -6میزان کلر را قراعت کنید. • روش سنجش میزان پ -هاش آب آشامیدنی: -1سلول آزمایش را چند ین مرتبه با نمونه آب مورد نظر شستشو دهید. -2سلول را تا خط نشانه از نمونه آب پر کنید. -3پنج قطره معرف پ -هاش به آن اضافه کنید. -4از مقایسه رنگ محلول با طیف رنگ مقدار پ -هاش را بخوانید.

62,000 تومان